Какво ще направите ако намерите пари? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120688)
 Любов и изневяра (29591)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9554)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18392)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Какво ще направите ако намерите пари?
преди: 10 години, 7 месеца, прочетена 11994 пъти
Намирали ли сте пари на улицата ( образно казано ), ами портмоне? Бихте ли ги върнали? Честно казано, аз ако намеря пари не бих ги върнала. Ако намеря портмоне без документи също няма да го върна. " Но ако има документи, разбира се, ще го върна. " Кого заблуждавам? ! Не, няма да направя това! Вие как ще постъпите в такава ситуация? Нека да кажа, че никога не съм намирала пари. Единствените бяха 5 стотинки в метрото :D

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 60

преди: 10 години, 7 месеца
hash: 01163ae728
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

1.   Е значи си с една дъвка от 5ст. напред :D

Аз лично съм намирал пари (разни стотинки) 2, 5, 10, 100 лв. :D - 100те лева ги намерих когато бях по малък и бяхме отишли в Sofia Land с дядо ми. Слизаме от таксито и пред мен 100лв. - прекарахме си много хубаво :D.

И разбираемо е, че никой не би ги върнал. Може така да говори и т. н, но.. кой би отказал пари? Все едно ако изгубиш портмонето (и там дори пише на една бележка адреса ти - никой не би ти го върнал).

И аз съм на мнение, че ако намеря пари - дори и да знам на кого са - не бих ги върнал :).

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 56ee326464
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Амиии, бях млада( не че сега не съм) и глупава, намирах пари, телефони.... Връщах, звънях, нооооо откакто ми вдигаха луди скандали ПОВЕЧЕ НИЩО, НА НИКОГО НЯМА ДА ВРЪЩАМ! Все едно на мен някой ще върне... Преди време, работех като сервитьорка в един мол и един господин си забравя телефоните, в ъгъла на сапарето... И понеже все пак ходя по масите, му бях чула разговора, че се разбираше с някой, да се видят след 15 мин за малко, че после имал среща... И Аз звъня на последния номер(при това от моя тел, да не го набутвам, че знам ли.. ), говоря с една дама, обяснявам и, а той след 40 мин. Идва, пита кой е звънял, обяснявам му, а той Вип персоната ми вдига скандал, че съм крадла, нахалница, проста слугиня и т. н.... Нищо не връщам!!!! Имам доста такива истории... Е има и свестни, предимно възрастните хора...

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 72e8026bab
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   На парите, авторке, не пише кой точно със сигурност е собственика, така че!? !?
Ако е портмоне с документи и пари, така да, но ако намеря 100лв на паркинга на кого да ги върна?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: d30bef19f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Първо - губила съм телефон, който така й не си върнах. Въпросния човек, който е намерил телефона въобще не се обади за да каже, че го е намерил и е в него и иска да ми го върне... Повечето като авторката са на принципа "щом съм го намерил/а значи е мое". Когато намерите нещо - НЕ го взимайте!
Ако намеря документ или портмоне бих го върнала на човека, а ако няма данни за човека бих занесла изгубената вещ в полицията

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: d95036285b
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

6.   Аз веднъж отивам на каса да плащам сметка и ми връщат 10 лв повече. Взимам си ги и чак малко преди да се прибера (след около 25-30 минути се осъзнавам. И на следващия ден се юрвам прекосявайки половин София, за да ги върна. Прередих цялата опашка (всички баби и дядовци ме изгледаха на кръв, развикаха се) и самодоволна отивам на касата и ги връщам. Всички бяха в пълен шок :)
Иначе няколко пъти са ми връщали пак така и ги връщам - после няма да мога да се погледна в огледалото. Веднъж намерих 20 лв на улицата, ама беше по средата, нямаше жив човек и просто нямаше как. Иначе, ако имаше идентификация задължително бих ги върнала. Ха, веднъж, като работих в МcDonalds касиерката през нощта ми заредила касата с 5 лв повече. Е, пак същото, няма как. :)
А като работех на една друга каса, един го гоних по улицата да му върна 2лв. На една пък й върнах 10лв повече, и тя явно си усети, но си замълча. Хич не ми пука, може в предния живот аз да съм я завлякла нещо и сега да си изкупувам кармата. Или тя ще ми ги връща по-нататък с лихвите :)
А въпросът дали на мен биха ми върнали е малко глупав. Аз постъпвам честно, гледам да съм добра и възпитана не защото някой ще се отнесе така към мен, а защото така смятам, че трябва да бъде. Като оная в автобуса, която ми развиваше теория, че не ми ставала (бях много бременна), защото и тя като била бременна не ми ставала. Ами добре. Аз пък ставам винаги, защото така смятам, че трябва. Пък това, че не са ми ставали няма да промени отношението ми.
Та така...

Светлето

 
  ...


...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 7381a5e1c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

7.   Като намеря портмоне с пари и лични документи: Документи си имам, пари нямам, айде оставям ти документите, пък аз отивам да се почерпя. Да не си губил приятел. Преди време върнах портмоне с голяма сума пари, а получих едно благодаря и усмивка от една мацка на 30-40 години. Колко коравосърдечно отношение, а дори не ги е изкарала с труд. :-(

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: f16dc57d9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Да намирала съм пари и документи, върнах ги ама съжелявам! давам ги и дори едно мерси няма. а парите не бяха малко над 100 лв. поне от човешка гледна точка! След това съм намирала но по малко по 2 5 20 лв!

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 4b2ec16965
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Намирал съм по много пари цели 3 пъти. Единият беше с портмоне и документи и си отидох на адреса и си ги върнах. Просто защото не ми дава съвестта да ги взема. Вярно, че човекът дори не ми благодари, но се почувствах добре, че ги върнах, защото ако не той, аз съм сигурен, че поне Господ ще го оцени. Вторият път нямаше документи, но имах доказателство, че един комшия ги е изгубил, защото знаеше точната сума и на какви банкноти са и т. н. Върнах ги. Третият път нямаше никакви доказателства и си ги взех за себе си. Може би така е било писано - да са си за мен.

По принцип ако имам възможността да разбера на кого са, винаги ги връщам. За добро или лошо такива са ми разбиранията и се гордея с това. Иначе съм късметлия в живота във всяко отношение - любов, пари, кариера и т. н. Може пък Бог да ме възнаграждава за честността, не знам.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: ff1549edb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз често си намирам поне веднъж в годината, най-много съм намирала 100 лева, портмоне не съм намирала, но ако знам на кого е да бих го върнала.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 686897d9f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Е номер 5, то трябва и акъл, да не си си губила! Аз съм номер 3 и казах моето мнение! А относно полицията, хаххх в тази свера съм и ако не са документи, нищо не се връща!

 
  ...

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 0263c6f5e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   Аз вчера си загубих портмонето ( пълно с около 150 лева) и всичките ми документи... чувствам се ужасно, защото само аз знам с колко труд съм ги изкарала тези пари... Аз ако намеря портмоне пълно с пари и с документи бих ги върнала. Авторът случайно да не е от град Ш.? че да не са моите неща....?

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 0263c6f5e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Моля, ако авторът на статията е от град Ш. да се свърже с мен... Не ми пука за парите, но с документите ще имам големи ядове. Като награда ще ги оставя парите даже. Наистина.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: f3d3d22eec
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Номер 4, аз говоря и само за пари и за портмонета, това казвам. Няма да върна портмоне дори и да има документи в него. Просто не съм такъв човек, който би върнал портмоне с документи. А ако е без документи още по-добре. А ако има пари вътре те вече са мои.

Авторката

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: f3d3d22eec
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   Значи, номер 5. Ако намеря телефон, не бих го взела, защото някой го е ползвал и не го чувствам мой. Никога ако намеря телефон, няма да го задържа. Но ако намеря портмоне и вътре има пари, ще си го взема... И да ме нападате с това, как мога да правя такова нещо ( със сигурност има такива хора, които мислят така за мен ) просто съм си такава. Ще дам един пример за майка, която е моя пълна противоположност. Значи, тя е купувала нещо си за 600 лева - мебели бяха. И на касата, вместо да плати, тя се объркала и както си извадила парите, така си ги прибрала. После си бръкнала в чантата и се попитала " От къде толкова пари? " После и светнало, че не е платила. И отишла да плати.... Тя е като онези, които връщат каквото намерят. А да когато продавачката разбрала, след засечката на касата, какво е станало се разплакала, защото ако майка не беше върнала парите, самата продавачка щеше да понесе последствията. Но аз въпреки това питах майка, как е могла да направи това, трябваше да ги задържи... Друг случай. Майка намери портмоне с 300 лева пред кафене, вътре лична карта. Идва някаква жена притеснена " Извинете да сте виждали някакво портмоне ". Майка ми =_=# " В мене е "... Аз не съм като майка си!

Авторката

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 0d48091e11
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Пари и аз съм намирал, като намериш пари питаш дали са на някого, ако не са- вземаш! :) За портмонето- трябва да се върне, по възможност с наличните пари вътре, после самият човек ще ти даде пари за услугата или ще те почерпи :) :)

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 1ac620d816
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   преди 1-2 месеца намерих 6 лв на улицата в банкноти по 2, сгънати. явно са паднали от джоба на някой. огледах се, но всички си вървяха по пътя. на кого да ги върна? да ги нося в полицията? ще ми се смеят. разбира се, ги взех.
друг е въпросът ако има документи, телефон или нещо, по което да се идентифицира собственикът.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 7302d7fb3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Бих върнал портфейл или например пръстен, намерен по средата на пътя на собственика чрез полицията или ръчно, но ако притежателят не ми благодари и дори ме обвини в кражба нямам нищо против да задържа вещта!! Има много такива хора!!

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: f3d3d22eec
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

19.   Хора! До тези които не ме разбраха.
Много ясно, че като са само банкноти или левчета без портмоне, просто си ги взимаш! Аз казвам за ПОРТМОНЕ, ако намеря и вътре има документи няма да го върна, а ще изхвърля документите и ще взема парите

Авторката

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 304a5d2e6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   Номер 13 ако не бъркам де. Не не съм от град Ш. а съм от С-я.
Също така не съм мъж а жена

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: b1e8579fae
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Доста често намирам пари, обикновенно дребни монети, но съм намирала и 20 лева. Е, как и на кого да ги върна като не са в портомоне? Да спирам хората и да ги питам дали не са изгубили 20 лева? Е, кой ще каже НЕ? А иначе съм намирала документи, лична карта и я върнах на човека. За какво ми е, а и беше на възрастен мъж, така че ми стана мъчно как въпросният дядо ще ходи в полицията да виси на опашки и т. н.
А порфеил пълен с пари и с документи на собственика не съм намирала, но предполагам ако намеря ще видя на кого са и тогава ще реша да ги върна или не. Ако документите са на възрастен човек и се предполага, че това му е цялата пенсия, ще ги върна, но ако е на някой бизнесмен-не. И без това има шанс да са изкарани по нечестен път, пък и тия мутри имат толкова пари, така че бълха го охапала както се казва, в банката сигурно има 100 пъти по толкова, поне.

 
  ...

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: f83eb9056a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   Стотинки на улицата и в ГТ, редовно намирам, ама са дребни-1, 2, 5 рядко 10, 20, 50 ст. Последно едни 5 лв намерих. Иначе портфейли намирам, обикновено по 1 за година. В тях стоят документи, но пари не е имало. Досега винаги съм връщал лично портфейлите, защото на ченгетата вяра нямам.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 75edacfaee
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   Един път вървя по тротоара в моя град. Покрай тротоара на пътя-паркирани коли. Беше есен, подухваше ветрец. Вървя и гледам отсечката от пътя между тротоара и паркираните коли. Виждам банкнота от 5 лева, навеждам се, до нея още една от 10 лева. Тъкмо ги беше раздухал вятъра. Вземам си ги и продължавам. Точно на това място от другата страна на тротоара имаше фризьорски салон. Фризьора беше отвън и пушеше. И ми подвиква-ей ти ( свири с уста), обръщам се и той вика- ела тук.... Отивам, той ме пита колко пари намерих... Е, ако имах и мои, мога да му кажа само за едната банкнота-примерно за петолевката. Извадих ги от джоба- 15 лева. Дай ги вика тук на мен, аз ще ги предам на човека ( който си паркирал колата там... преди малко... )- дадох му ги и си продължих, размишлявайки- дали ще му ги даде, а дали са неговите, дали вятъра не ги е духнал от предната паркирана кола ( или по-предната, следващата, задната... )- защото фризьора нямаше пряка видимост от мястото си към ъгъла между бордюра и асфалта)...

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 9d0f9c20bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

25.   Примитивни са някои от вас, особено авторката. Първо, да върнеш нещо, което така или иначе не е твое, не се прави, защото очакваш награда. Отношението на човека, получил своето обратно е въпрос на неговото възпитание. То е друг въпрос. Почтеността или я имаш, или я нямаш и тя е безусловна, и не очаква нищо в замяна.
Щастието на един не се гради върху нещастието на друг. Затова се замислете следващия път, когато намерите пари как вашата усмивка е сълза на нечие друго лице. Това в метафоричен смисъл, разбира се, тези пари може да са били и непочтено получени, може да са били и откраднати. Но това вас не ви интересува, защото ако е така, то тогава тези пари имат лоша енергия, която идва при вас. Доброто или го имаш. или го нямаш.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: d388c3c654
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

26.   миналата седмица си намерих 10 лева, взех ги. :) Намеря ли нещо, мое е. Ако става дума за пари де, ако са документи бих ги върнал.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 6d72916b18
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   Миналата година намерих 50 лв. и ги задържах. Как да разбера на кого са? ! След това намерих четири лева в трамвая. Ако има идентификация ще ги върна, разбира се. Не мисля, че това е начинът, всеки да гледа да прецака дребнаво някого.

Само, че веднъж изгубих телефона си, изпадна ми от джоба. След 20-ина минути разбрах, че го няма и помолих един непознат да звънне на моя номер - "абонатът е изключен". Някой го е намерил, изхвърлил е картата и е отишъл да се кефи на новия си телефон. Че си беше хубав, макар и малко старичък. Е, това какво се казва? Изгубих си сума ти номера. Късмет, понякога човек печели, понякога губи.

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 7a74d47e93
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   по отделно съм намирал 5грама 24 карата златно кюлче, 50 евро, 20 лева, 11 грама сребърен синджир, 2 лв 2-3 пъти, 2 пъти съм намирал по 1 грам трева на улицата, портмоне с 1, 60 и др

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 5e660b358e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

29.   Много зависи за какви пари става въпрос и до колко е висока самооценката на дадения човек. Например, ако намеря куфар със 100 000 лв дали няма да ги взема? Но, ако е за спешна операция на болно дете? Или ако се преобърне бронирана кола на банката и се разлеят стотици банктноти? Разбира се, че ще се натъпча с пари. Ако намеря разпиляни пари -взимам. Но ако е протфеил с пари и документ - връщам. Не трябва да се очаква благодарност. Смисълът да върнеш не е и съжалението на дадения човек. Трябва да се връща, защото това е добрина. А доброто дело, служи като пример, като обрзец за следващо добро дело. Така че то се повтаря. Добрата енергия се разпространява. На мен са ми връщали телефон, така че и аз ще върна услуга. Лесно е.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 1b5c849341
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   Връщала съм и телефони и портфейли. И ще продължавам да го правя, въпреки, че и в двата случая собствениците им ми загубиха сума ти време. Може ли, кажете, да издириш по адреса на личната карта човека, да вземеш от съседите му телефонния му номер, да му звъннеш, за да му върнеш портфейл с 500 лева и документи и той да не дойде на срещата? Чаках го половин час. На другия ден пак му звъня. Той казва "извинете за вчера" и определя нова среща. Закъсня с 40 минути, хеле накрая дойде, взе си нещата, измърмори нещо за това, че може да съм му преписала личните данни и си замина.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 6c29748e9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   Преди много години пред стария зоопарк в София срещу БСФС имаше спирка на тролей(тя е там и сега, но го няма зоото), та аз съм в тролея с 2-3 пътника, зимно време и поледица и тролея кара бавно към спирката, но още не е отворил врати. И... както си гледам навън към тротоара(тъкмо сме пресекли ул. ГУРКО) имаше и улична лампа, защото беше към 20. 00 часа и изведнъж виждам ЕДНА КУПЧИНА ПАРИ ама буквално купчина от бай Тошовите - десетолевки, двайсетолевки и какво ли не. Спирката е малко по-натам и съответно имаше хора, но малко по-натам. Купчината пари явно не може да се види от хората на спирката, аз много добре ги виждам от тролея, ама съм в вътре и вратите затворени и в тоя момент, когато вече съм се изправила на нокти откъде това чудо, и от едната страна на тротоара идва някакъв човек и се спира пред купа с парите. В същия миг идва друг човек от отсрещната страна и той се спира, и след малко още един и той също се спира(и в тоя момент ми заприличаха на тримата глупаци) защото никой не знаеше какво да направи, бяха като препарирани. Аз само гледам през прозореца на тролея и не мога да реагирам, обаче в този момент се сещам, че когато минаваше тролея и пресичаше ул. Гурко, един мното добре облечен другар(тогава не бяха господини и госпожи) с кожух, със скъпарски дрехи и една мъжка чантичка, която висеше на ръката му, но беше отворена(откопчана). А другаря като вървеше по ул. Гурко към националния стадион, залиташе на всички страни и кожуха му беше целия в сняг на гърба. Тогава ми светна, че явно е паднал под тежестта на алкохола, и когато се е мъчил да се изправи е натиснал закопчалката на чантичката и всичко от нея е изпаднало на земята(купчината с пари).
В тоя момент тролея потегли, за да спре и отвори врати на спирката, аз нито можех да слезна(и без това не е моята спирка), нито вече помислих, че можеше да отида и да кажа това, което съм видяла(защото другите хора явно нямаше как да направят асоциация със случая), нито се трогнах. А ма сега като се замисля, не съм постъпила правилно(пък и като си млад си винаги на друг акъл), защото първата ми мисъл тогава беше ако можеше аз да ги взема(гладна кокошка просо сънувала). Като видях други хора наоколо, се отказах, и като разбрах, че са на човека с кожуха съвсем се отказах. А всъщност какво е станало, не знам защото замина тролея, но като се сетя за тоя случай беше точно като сън.

п. п. Сега на мястото на зоопарка е градинка, част от парк, но тогава беше каменен дувар и не можеше да се види кой е завил зад ъгъла на другата улица, и евентуално да извика на човека. Сигурна съм, че и той нищо не е забелязал в момента, а за след това мога само да гадая.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 6c29748e9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   Ще напиша по повод на това, че намерени пари не носят късмет история, която се е случила в моя род преди може би 2-3 века, защото историята я знам от моята баба.
Та тя ми казваше, че в миналото, така и не разбрах точно дали нейния баща, или дядо, или прадядо в двора на къщата в която са живели(някъде в Радомирско) една сутрин видели оседлан кон без ездач, целия изпотен и имало преметнати дисаги през гърба му. Било е зимно време, турско робство и хората са живели без много шумотевица. И там роднината, който и да е бил поогледал се да види няма ли да се покаже ездача на коня, но никой нямало, погледнал в дисагите - а те пълни с жълтици. Тогава те взели и скрили дисагите с жълтици, и натирили коня извън техния двор. И от думите на баба с част от тези жълтици, са купили земя, защото тя ми е казвала, че баща й, моят прадядо е бил богат земевладелец-чорбаджия. А те са били и голямо семейство с много деца, та тези намерени(дошли от незнам къде) жълтици са в основата да се купи много земя и имот. Както и да е.
Идва първата световна война и на прадядо ми му конфискуват всичкия добитък с който са се изхранвали, за да отиде на фронта. Без добитъка(те са имали и волове, и крави, и овце и какво ли не) нивите запустяват и не могат да се обработват. На по-късен етап част от нивите са били продадени, за да се изхранва семейството, и после всеки си е търсил късмета на различни места. Прадядо ми го е изживял много тежко - според думите на баба.
И на още по-късен етап през комунистическо време, някъде 50-те години в Радомир в някакво училище, учениците трябвало да отсекат някакво дърво. И там незнам точно къде намират гърне с жълтици и го предават на учителите си, а те от своя страна на милицията-тогава. Чува този случай една от сестрите на моята баба и отива в милицията да им каже, че мястото на което е построено училището, на времето е било на нейния татко и тя си иска част от това имане, защото е на баща й. Но милиционерите я изхвърлили като мръсна котка навън, и си спомням тая сестра на баба колко много се ядосваше, че нищо не са и дали от бащиното и имане(а тя е била и ятачка на местните партизани) и всъщност като поддръжник на комунистическия режим е мислела, че някой ще прояви някакво състрадание към нея, но те направо я изгонили и нахокали. Какво е станало със жълтиците, никой не знае, но мисълта ми е, че ето изпратено от провидението и идва момент в който всичко ти се отнема.
Та, на-добре е човек да се задоволява с това което си изработи с честен труд, иначе откъде дошло - там ошло.
А мойта баба никога не е живяла разточително и в излишък, за което съм и много благодарна че ми е показала и различен начин на живот.
Дано да послужи за поука и на други хора.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: fccda50ccd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

34.   Аз съм намирал максимум 1 левче и съм го похарчвал за списание "Playboy", ха, ха! Както казва Алеко Константинов:
"Последните си пари давам за тютюн и книги", така и аз последните пари си пръскам по порносписания!!! Ако намеря телефон не бих го взел, защото няма с какво да го зареждам. 6, егати задръстеняка! Дайте ми една причина да не оставя документа и да взема само парите! Веднъж, взема ли ги, никой не може да ме спре!!!

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: fbe9ab52fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

35.   Това се случи и на мен във вторник! Парите ми са в евро а и документите са вътре в германия е имало случай когато и парите може да се върнат. Така е в Германия

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 80d37a8b94
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

37.   Ако са с портмоне и документи ще се обадя и ще ги върна лично на човека, на когото принадлежи портфейла.
Ако са без документи и намеря пари просто така, разбира се, че ще ги взема за себе си. Ако не съм аз, ще е някой друг.
Напълно съгласна с номер 29. :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 19 дни
hash: 887624c7f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

38.   Намирал, съм 200 лева

 
  ...
преди: 8 години, 17 дни
hash: 1a9251d7d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

39.   Хора, не съдете за другите по себе си. Аз пари не съм губил, но са ми връщали загубен телефон. А ако намеря портмоне с документи и пари, ще ги върна. Колкото и да са. Пари си имам, работя и печеля добре. На собственика може да му трябват повече, а и да не му трябват, е гадно да ги изгубиш. Ако няма документи, ще ги задържа сигурно, ако са по-малка сума. Ако са повече, хиляди и нагоре, ще ги предам в полицията. Имаше такъв случай - човек предава в полицията 1500 лв. без документи. По охранителните камери в района намират жената, която ги е изпуснала и й ги връщат.

 
  ...

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: d2c26b887b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

40.   В сръбското радио Budamara постъпило следното обаждане:
- Aло намерено чанте с много динаре на името на Бидон Добровски.
-!!!?
- Е па позравете човека с песента "Не ме тр'си я сам дОбре" ;-)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 0197c3b220
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

41.   Преди няколко месеца открих телефон в една съблекалня и го върнах. Случи ми се така, че след месец и аз загубих телефон а досега никога не ми се беше случвало и то в друга държава. И на мен ми го върнаха. Така, че смятам, че когато човек върши добри дела съдбата му се отплаща с добро.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 51bb9b6222
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

42.   Само ще ви кажа, че когато взимаш ти се пълнят ръцете, но когато даваш ти се пълни сърцето.
Една такава постъпка да върнеш нещо на някого те изпълва, защото побеждаваш алчността вътре в себе си и я заменяш с благородност.
С такава постъпка човек увеличава щастието си..
Но това нещо няма как да го обясна на зли, егоистични или нещастни хора, който никога не са изпитвали щастието да даваш..

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 89d15b953a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

43.   Не трябва да очакваш награда, когато постъпваш правилно.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 31edfba6f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

44.   Готовността на някои от коментиращите тук да задържат намерени пари просто ей така, с чиста съвест, е потресаваща. Номер 1 е особено циничен-не би върнал пари, дори да знаеш, че не са твои. Нямам думи за това.
И какво като са ви вдигали скандали, това извинение ли е да постъпвате нечестно? Заради такива с вашето мислене България е в това положение. Шмекери и тарикати на дребно. Жал ми е за настоящите ви или бъдещи деца. И тях сигурно ще възпитавате така, да взимат и после да питат, да си гледат само техния кеф. Номер 43 и някои други са много прави, когато постъпваш правилно, не трябва да очакваш награда. Иначе си просто сметкаджия, добавям аз.
Някой ден вие, отворковците, може да изгубите много пари, от които, не дай боже, да зависи животът на ваш близък, за спешна операция. И тогава вие ще се молите с горчиви сълзи да ви върнат парите. Замислете се малко.

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: f796d72703
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

45.   Естествено, че като намеря нещо не го връщам. Веднъж само намерих една лична карта пред клуб 33 и я върнах на момчето, на което беше, а той дори от възпитание не ми предложи някаква почерпка или награда. Следващия път направо в коша, въобще няма да се занимавам да търся и връщам. Като си загубил ще плащаш, да ти дойде акълът.
Ж21

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: b9ddfd47b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

46.   После защо няма никаква милост към обикновените хора ...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 55963bdba2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   Като чета, как всеки намира пари си мисля, че България е най-богатата страна. Ето защо и пенсионерите с лекота хвърлят от балконите пачки на непознати.

Иначе сериозно по темата. И аз съм намирал телефон и лична карта и ги върнах на собствениците им.
Веднъж намерих портмоне с документи в него и някакви пари (дори не погледнах колко са). Веднага го занесох в районното и понеже беше след края на работното време там имаше само един дежурен. Като започна един опис, на това, на онова, снимка, карта памет, документ 1, документ 2 и накрая и парите. Оказаха се около 300 лв. и всяка банкнота се описва - копюр, сериен номер, ... Направо откачих, почти два часа писа полицая. По едно време си мислех, ей добре че парите бяха по 10 и 20 лева, а не по 1, че тогава щях да си нощувам в районното :)
След два дни, собственика ми се обади (незнам дали от полицията имат право да дават лична информация, като имена, адрес и телефонен номер, но явно го бяха направили) да ми благодари и да предложи да ме почерпи. Каза, че това са му били парите до следващата заплата. Аз му отказах, като му казах че съм зает и това, да знам че си е получил нещата е достатъчна радост за мене.
И да, не е правилно да очакваш, каквото и да е материален жест, когато върнеш нещо. Изказаната благодарност от собственика е напълно достатъчна, но дори и да не ти благодарят пак не е проблем. Това говори за възпитанието на другия, не за моето. Аз съм помогнал, защото така е правилно, а не заради някаква награда.

Един от коментиращите беше написал, че ако намери портфейл с пари и документи, то тогава ще вземе парите и ще върне документите. Няма такова нещо. Или вземаш всичко и съответно изхвърляш или унищожаваш това което не ти трябва (и живееш с избора си, ако си човек ще имаш угризения, а ако не си - честито направи удара на същесвуването си, защито това живот ли е, да си полезен само за себе си), или връщаш всичко. Според закона, средният вариант е кражба, защото знаеш кой е собственикът (или не знаеш но предаваш нещата на полицията), а същевременно не връщаш всички вещи/пари.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 94d6edd6c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

48.   Ще ги върна.Без значение колко са и колко ми трябват.Дано има следа от човека, защото иначе е трудно, ще ги занеса в МВР по район, но ще искам да се уверя, че няма да ги скатаят някъде (протоколи и т.н.)


Принципно онова, което изглежда като награда, може да е изпитание.
Който разбира, разбира, който не- дано не среща изгубени пари.

 
  ...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 1ad0bc3deb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

49.   Здравейте! Аз също имам история за разказване хах кратичка е но и интересна! Като бях малка бях се разхождала с баща ми по една улица и изведнъж докато си вървим видяхме 5 лв след няколко км 10 лв после 20 лв и накрая 50 лв и нямаше хора около нас, но преди да ги вземем се огледахме някой човек да не ги е изтървал, но не беше така! Взехме ги и както предполагате си ги изхарчих! Иначе ако някой човек си ги беше изпуснал разбира се щях да му ги върна!

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 1 месец
hash: 08d402b972
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

50.   Намирал съм дамска чанта със 100 Евро вътре, паспорти, документи...Занесох я на адреса (за Германия става въпрос). Жената беше бежанка, поне 5-6 деца. Яд ме беше единствено, че тези пари са взети от моите данъци и дадени на хора, които не са работили и минута за тях - всичко на готово. От друга страна - всички скачаха от радост и ми благодаряха. Нямаше да забогатея от тези 100 Евро, със сигурност имах много повече от тези хора, така че чувството беше приятно и не съжалявам.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 2b13a54181
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

51.   Според мен всеки, който види пари, ще си ги вземе. Повечето хора дори и телефон ще си вземат, ако намерят някъде, но аз няма да го направя, само парите. Аз редовно виждам жълти стотинки, тях невинаги ги взимам, защото да. Веднъж на улицата видях 10 лева и с радост си ги взех.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 17b2f295e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

52.   Ако има данни за собственост, например с портфейл, ще ги занеса в полицията. Но иначе ще ги задържа. Много рядко ми се е случвало да намирам пари на улицата.

Но очевидно е, че не всички връщат. Един път си изгубих телефона, бях в един парк и изглежда е паднал от джоба ми в тревата, когато си оставих якето. Когато си тръгнах, след по-малко от половин час усетих липсата и помолих някой да се обади на моя номер и... се оказа, че абонатът е с изключен телефон. Някой го е намерил и веднага си го е задържал без да се чуди. За сравнение една позната ми разправяше, че в Швейцария във влака някой от нейната компания си забравил телефона и после му го донесли в хотела. Явно има някаква разлика между българи и швейцарци.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: d0e77f4227
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

53.   Не бих върнала намерени пари. Ако намеря телефон ще го подмина, документи - също.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 2b13a54181
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

54.   53, много си права, и аз ще направя същото, понеже телефона и документите могат да се разберат на кого са, ама парите няма как. Може да са на всеки.

 
  ...

1-50 от 60
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker