Румънско нашествие - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121120)
 Любов и изневяра (29688)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3174)
 Образование (7299)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18505)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Румънско нашествие
преди: 10 години, 7 месеца, прочетена 3798 пъти
Здравейте,
пиша ви от едно китно градче в провинцията, където работя в една фабрика за обработка на текстил.
Когато започнах работа преди 8 години всичко беше чудесно, заплатата ми се увеличи 3 пъти за 2 години и наистина идвах с удоволствие и голяма мотивация на работа.
Преди около 4 години започна наплива на румънски работници към нас. Първо дойде нещо като организатор и започнаха малко по малко да се навъждат. Никой не разбра по каква връзка са тук. Понеже фабриката е с германски собственик и български управител, то съвсем нормално бе да потърсим обяснение от последния, но отговора, които получихме бе, че просто трябва да свикваме.
С минаване на времето и наличието на около 5% румънци в състава на работниците, работната обстановка започваше да става непоносима- нито можеш да седнеш, нито да обядваш като хората. Постоянните гонения от страна на организатора, заплахите и изкарването на всички нас за малоумници взе връх. Същевременно с това, за един и същ обем от работа, обикновения румънец взима около 1000 евро, докато ние сме със заплащане от по 200. Накупиха си коли, събраха самочувствие и за нас остана унижението и работата, а за тях живота. Двойния стандарт беше очевиден.
Не знам към коя организация или към коя институция трябва да се обърна за тази очевидна дискриминация в собствената ни Родина.
Условията на труд също са лоши, нямаме парно, защото сме ''в преразход на фирмата''. Всеки един опит да получим подкрепа от управителя се провали (въпреки, че е на не знам си кое място в класацията на в-к Капитал). Насложиха камери навсякъде, а за увеличение на заплатите не може и да става дума. Не ни дават да използваме телефони, а ''колегите'' се разхождат и парадират със скъпите си играчки.
Моля ви за съвет, как и откъде можем да получим защита, защото ситуацията е абсурдна!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 7 месеца
hash: 4854eeb7dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Можеш да се оплачеш само на арменския поп за съжаление. И жена ми се оплака на времето и преди да дойдат от Инспекцията по труда, познай дали някой рушветчия не ги предупреди предварително. И естествено по време на проверката всичко беше наред като по учебник. Тези без договорите бяха пуснати вкъщи и т. н.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: db768a5a93
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Гадно, май единствения начин е да напуснете, ама всички българи заедно и да оставите прехвалените ви колеги сами да се оправят с работата. И да видим тогава какво ще стане. Обаче наистина трябва да напуснете ВСИЧКИ и то по едно и също време, за да се види собственика в чудо от къде да намери бързо толкова много персонал и като не успее да си изпълни целите ще му просветне. Обаче, знам, че ще е трудно да организираш колегите си. Винаги някой ще откаже с мотив, че няма да си намери друга работа или спешно му трябва стаж за пенсия... но колкото повече хора напуснете, толкова по-добре. Идеята е да накарате собствениците да забележат кой работи и кой се размотава и да осъзнае, че без вас няма да се справи. Лошото е, че може и да не ви върне на работа, но поне с новите хора ще си е научил урока. Защото май единственият начин да обърнеш внимание на работодателя си върху даден проблем е като му бръкнеш в джоба. Като претърпи големи загуби ще се замисли.
Успех!

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 61f4a2cec6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Изглежда че целта на свинете от извън Бългаия е да прогонят българите и да я напълнят с всякакъв вид цигани. Ако не направите нещо, ще дойдат повече от тях и ще вземат и вашите работни места.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 4854eeb7dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   До 2

Идеята е добра, ама от личен опит ти казвам, че пак ще стане бълг. работа. Половината ще кажат "ама страх ме е, нямам пари, после как ще си намеря работа... "

Това да се прецаква ме сами ни е в кръвта на нас. Бях в Англия и пак така ни експлоатираха. Викам на българите дай да направим така и така. Онези ме гледат като манафи. Аз си тръгнах и те си останаха да бачкат като грешни дяволи за смешни пари.

Пък румънската група се надигна вкупом, стигна се до Лондон - централата. И на края им вдигнаа и заплати и всичко, пък българите от много акъл си останаха да бачкат за Бог да прости. Ей, това е - хората се обединяват и си решават проблемите. А ние само даваме акъл и си робуваме кротко. Това е положението в цялата държава. Половината протестират, искат нещо да променят, а другата половина ги плюят, че искали да върнат Бойко. И на края пак си печелят добре облечените бизнесмени, а ние пак сме си прецакани.

Докато сме с този акъл, дори и румънците ще ни тъпчат.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 722df965f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Ами това че в Европа винаги като се заговори за България се говори и за Румъния и обратното и винаги двете държави вървят в пакет, и това че българите си мислят че Румъния е на същото икономическо ниво като България, не променя нищо. Румъния е четири пъти по-голяма от България, а София е като схлупено село пред Букурещ, а законите и съдебната им система са като в азиатска страна-само страха какво ще се случи със живота ти ако те хванат, кара и най-големия глупак да проумее, че да се облагоденства чрез престъпления и тарикатлък е риск който просто не си заслужава. Не са си разрушили заводите като нас, сами си произвеждат всичко и си задоволяват собствения пазар, вместо да внасят всичко и чужденците да ползват държавата им за дойна крава като България. Затова не се учудвай защо германеца им гласува по-голямо доверие пред българите да работят във фирмата му и им плаща по по-висок стандарт. Няма институция към която можеш да се обърнеш. Единственото място в България където ще вземат оплакването ти на сериозно и ще го отразят като поредния пример отварящ очите на народа за истинското положение на България е телевизия Алфа, собственост на политическа партия Атака.

 
  ...


...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 37d5e8806d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Нещо не е доспоменато в този казус. Румънците точно същата работа като теб/вас ли вършат? Да не би да са с друга квалификация? И за коя фирма става въпрос?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 03acb6f8d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   а защо им плащат повече? те наистина ли вършат точно същата работа? не вярвам работодателят да е идиот и да внася по-скъпи работници, когато има налице по-евтини. тук нещо не ми се връзва картинката.
явно има обстоятелства, които не знаеш или премълчаваш.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: e8a852a4b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Подкрепям №4, като допълня, че ако/дори и всички българи да напуснат работа, в населеното място или околностите ще се намерят достатъчно безработни българи, които ще са съгласни и на 350лв. Единственият начин за който се сещам е шумна стачка с телевизия. Обаче първо трябва да си завържете думите с доказателства, фиш на румънец и на българин на подобни длъжности е отлично, разбира се ако във фиша на румънеца не пише 400лв заплата и 600лв командировъчни.
До №6 не съм автора, но предполагам, че става въпрос за еднаква длъжност " за един и същ обем от работа, обикновения..."
Много подобни фирми има, забелязвате ли "българския управител". Не германеца ни дели, а нашенеца. Мислиш че германеца знае въобще и защо някой хора на същата длъжност, вземат 400лв, а други 1000лв. При неговите счетоводители в Германия пристига отчет приходи и разходи на цеха, перото работна заплата е изчислено общо. мислиш ли, че германеца знае на Иванка шивачката колко й е заплатата, щом продължава да работи значи е доволна. Управителят е там за да направи така, че да има колкото може по малко разходи и колкото може повече приходи, същевременно и работниците доволни тоест нестачкуващи. И изглежда често е хвален, че успява да поддържа разход работна заплата нисък.
Трябва да се научим да живеем като в Европа "Бебето като не реве не го хранят". Навсякъде в Европа и Америка ако работници не са доволни и смятат че заслужават повече стачкуват и не дават да се наеме нов работник, заплюват тези които не стачкуват с тях.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: d846f5941a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От автора
Не премълчавам нищо и съм твърде запознат със ситуацията. Да, работата е една и съща и работодателя е нает, единствено за да си слага подписа когато е необходимо. Въпроса е там, че други дърпат конците и те са румънци, които съответно си уреждат хората с по- високи заплати, като тези заплати не минават през банка, а им се дават на ръка лично от счетоводството.
Работното време обаче не е същото, защото ние сме задължени да работим по 8 часа и половина и не ни се заплаща на бройка, докато те идват за 4-5 часа, правят по 200 лева и си тръгват, като за това никога не им се прави забележка.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: d846f5941a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Отново от автора...
Много ме издразни изказването на номер осем, твърдящ, че премълчавам или съм некомпетентен.
Нека стане достояние още една глупост на същото румънско управление.
Котела ни беше на газ. Сега е на твърдо гориво. Т. е. всяка смяна се изгарят по 5 тона дърва (работим на 3 смени), за да се задоволят нуждите на машините. Какво е това? ! Ако тази фабрика беше в Румъния, дали биха позволили толерирането на произволна сеч на своя територия? ! Не.
В опит да споделя на колегите си това очевидно нещо, което те не виждат, споделих в социалната мрежа позицията си, че не е оправдано да се експлоатират природните ресурси на Родината по този начин, поради причината, че е по- евтино... никой не разбра, никой не обърна внимание... Говорих лично с всеки един от тях и всеки отказва да вземе позиция по въпроса...
Писна ми от тези недоумяващи хорица, които са толкова наплашени, че нито за напускане, нито за бунт може да става въпрос! Не искам (а не не мога) да напусна работа, защото съм хвърлил толкова пот и искам да се боря за работните места и за заплащането на всички, без никакво значение. Не съм Че Гевара, но ми е тъпо, че народа е толкова издухан от чалга и празни обещания, за да не може да вземе едно кардинално решение, което да даде малко оптимизъм в този малък, скапан и западнал град.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker