Много ме експлоатират на работа, а заплатата е твърда. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Много ме експлоатират на работа, а заплатата е твърда.
преди: 10 години, 21 дни, прочетена 2592 пъти
Здравейте,
моята история е тясно свързана с експлоатацията на работодателите в България.
Работя в една фирма от вече доста време. Условията не са добри - много работа, малко пари. Постоянно напускат хора, защото не са доволни. Идват за по 2 - 3 месеца и после повече не ги виждам. В началото давах всичко от себе си - оставах до по - късно, работех извънредно, ходих в командировки, но след празни обещания, че ще има бонуси и т. н. реших, че е време да спра да давам всичко от себе си, защото семейството ми започна да се възпротивява на всичко това и да иска да ме вижда по - често, понеже почти не почивах. Всичко това не бе по мое желание, а така ми налагаха от работата.
На официални празнични почивни дни аз съм все на работа. Всичките ми колеги и колежки почиват, а аз съм на линия. Мисля, че това не е редно, още повече когато съм на ръководна позиция, а накрая нов служител, който върши половината от моята работа взима същите пари, че и бонуси.
Чувствам се силно прецакана. Започнах да отказвам да работя извънредно, защото това никога не ми се заплаща както е според КТ. Т. е. - аз отивам на работа, заплатата ми е твърдя, но работодателя печели ако свърша някаква работа. Освен това сега поемам няколко длъжности, защото като напусне някой служител започват да прехвърлят работа. Нямам право на почивни дни, защото имат нужда от човек и т. н.
Всичко това ме демотивира адски силно, но въпреки това съм се стегнала и си върша работата много добре.
Опитвам се да преглътна обидата - това че никога никой не идва да говори директно с мен, а се изпращат посредници. Обстановката е трудна, колегите подливат вода, оплакват се за безсмислени неща - просто за спорта за да ми навредят. Което е странно, защото дори не се познаваме, но дистанционно правят опити. Явно живота им е твърде скучен и гледат чуждите.
Питам се аз - как може аз на ръководна позиция да взимам да речем 500 лв., а нов служител на 2 месеца, който по цял ден прави само едно единствено нещо да взима същите пари? Че и процент от някакви други неща?
Силно прецакана съм. Но няма друга работа. Няма други по - добри условия, на които да отида...
А парите ми трябват, защото се издържам сама, не че не мога да разчитам на родителите или половинката си, но не е редно.

На моменти доста се натъжавам и мисля черногледо, а не мога да мисля и позитивно, защото нямам бъдеще там. С тези пари дете не мога да гледам. Т. е. - в момента тъпча на едно място и си трая.
Но до кога? А след това?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 21 дни
hash: 986bd3dfc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Aми ти сaмa си се " нaтреслa" от сaмото нaчaло, кaто си остaвaлa до по- късно, дaвaлa си всичко от себе си и т. н. кaквa е билa идеятa, дa покaжеш колко си незaменимa ли?
Aз нaпример не бих! Докaто не ми го поискaт, с условието, че ще ми се зaплaти- ниц! И aко свършa рaботaтa и ме " зaбрaвят", втори път aко се нуждaят от допълнителнa рaботa ще откaжa, докaто не ми плaтят зa предното.
Тaкa сaми си " възпитaвaте" шефовете, че ето- aз съм тук, готов/a нa всичко с/ у мaлко.
Вaриaнтите сa двa: търсиш си другa рaботa и нaпускaш!
Търсиш си другa рaботa( кaто резервен вaриaнт) и отивaш дa говориш с упрaвител/ шеф. Aко имaш зaписaни всички допълни чaсове/ рaботa, която си извършилa ги предстaви.
Не живеем зa дa рaботим, рaботим зa дa живеем!
Aз преди достa години имaх случaй, по договор 8 рaботни чaсa, но съм остaвaлa до 11 ч. Никaкви екстри, говорих с шефa- кaто не ми изнaсяло, безрaботни много.
Ооо, тaкa ли? Чaкaй, че не знaеш нa чия църквa се кръстиш!
Отидох си в инспекциятa по трудa, подaдох си жaлбaтa с всички остaнaли нещa, които знaех зa фирмaтa, блaгодaрение нa извънредния ми труд.
От тaм се върнaх нa рaботa ни лук ялa, ни лук мирисaлa.
Не сaмо от инспекциятa го погнaхa, aми и от БОП- a, зaрaди допълнителнaтa информaция( с/ у допълнителният ми труд;)), която им бях предостaвилa с условието- aнонимнa.
Скъсaхa го от глоби, имaше дело дори, незнaм кaкво стaнa, бях нaпуснaлa вече с прилично обезщетение.
Зaщото си трaете, зaтовa си позволявaт, знaят че сте много още, които зa 500 лв. ще си робувaте и мълчите.

 
  ...
преди: 10 години, 21 дни
hash: 64707d9f75
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Авторке, какво да ти кажа освен добре дошла в България. Виж, ако наистина не си от много малък град, би следвало да си намериш по-добра работа. Не казвам, че ще стане веднага, но с упоритост става, просто трябва всекидневно да следиш обявите. Аз примерно се натресох на първата си работа в много лош колектив, по-скоро прекият ми началник беше ужасна жена и тя беше проблемът. Имаше много голямо влияние върху оправителя и общо взето колеше и бесеше във фирмата. Нямах избор обаче, първоначално нямах стаж и бях принуден да търпя. Мина една година обаче и реших, че вече е време да си потърся работа. Търсих неуморно още две години, но в крайна сметка успях. Съветвам те да се ориентираш към чуждите компании. Не, че там се лежи по цял ден, но първо дават шанс за развитие, за какъвто в българска фирма 90% можеш да забравиш, имат строги правила, заплатите са доста по-добри и не на последно място-отношението е друго. Там вероятно също ще работиш извънредно, може би не много, но ще се случва. Заплатата ти обаче ще е четирицифрена и няма да е 1000 лева, доста повече. Не се отказвай, огледай се и за фирми в околността. След като си намериш нова работа, прати му на твоя хубостник една хубава проверка, както е направил номер 1.

 
  ...
преди: 10 години, 21 дни
hash: 72c813d699
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Браво, номер 1. Аз от колко години (вече ми писна) го говоря, че не е луд, който яде баницата, а който му я дава. Докато има такива хора, които всячески отказват да си търсят правата и всячески толерират такова поведение (в случая пасивността е толерантност въпреки мърморенето), ще има и такива, които експлоатират безмилостно.

До авторката, ами извинявай, ама ти на помощи да си, сигурно тези пари кажи-речи пак ще ги взимаш. Какво изобщо те задържа на тази работа, прекалено свободно време ли имаш? И защо не го изпееш?

В една друга тема пък някаква бачкала на юнашко доверие за "приятел" и се оказало, че с години не и били плащани осигуровките. Което ме навежда на мисълта, че и договорът и не е бил легитимен. Е бива ли пък толкова години един път поне да не си провериш статута?

Всички си мислят, че като бачкат без договор или се осигуряват на минимума, ще прецакат държавата, ама накрая прецакват себе си, защото няма кой да им защити елементарни права. Да не говорим, ако стане трудова злополука или ги съкратят например. После това, което са спестили, им излиза да не казвам през къде.

Та апелът ми към всички е: търсете си правата, не бъдете покорни роби (защото такива като авторката не са различни от роби, нищо лично), разберете веднъж завинаги, че така не постигаме нищо нито индивидуално, нито като общество.

Един германец например кога би се съгласил да работи при такива условия? Кога би толерирал такова грубо погазване на закона? НИКОГА! Ако ще да е най-пропадналия. И това не е, защото имат силна икономика, а имат силна икономика, защото са такива. Работят не много, а ефективно и умно. Те не работят по 15 часа, работят си 8 часа, но ефективността им е като за 80 часа, защото са умни хората и са го измислили. Иначе нямаше да са икономическа сила.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 21 дни
hash: 9a87eb9133
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Напускаш и търсиш друга то се е видяло, че тази фирма е тотално зле. Поне и напиши името да не се подлъжат други да работят.

 
  ...
преди: 10 години, 21 дни
hash: 1e768647e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ако смяташ, че няма да се развиваш там, търси си по-добри алтернативи. Английски или да си готова да се преместиш в друг град много помагат.

 
  ...


...
преди: 10 години, 21 дни
hash: 03b4d31e01
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Поддържам 1 - твоите шефове и всички подобни на тях така са намерили. Ние така ги учим... сами себе си не уважаваме, затова и те не ни уважават... "безработни много" - няма дълго да просъществуват фирмите им с този начин на мислене и с това отношение към човека.
Видяла съм го с очите си. Като ти каже, че безработни много, ти му кажи: "работодатели и фирми също бол, че и по-добри... "

И както правилно каза 1, работата е за човека, а не човекът за работата.

Но за едно се зарадвах - явно са се осъзнали в инспекцията по труда и вече ги наказват.
Аз преди години два пъти писах жалба и нищо... отговориха ми, че имам право да заведа дело.
Аз не исках да водя дела, исках да ги накажат, поне да ги глобят, да им се даде да разбере че не може да не спазват закона и кодекса и да си правят каквото на тях им е удобно... но с инспекция или без, ние сме тези, които трябва да им го покажем!

И аз съм им робувала с мисълта, че няма къде да отида и няма да мога да си намеря друга работа.
Огромна грешка.
Те точно на това разчитат - че ние така си мислим и ни е страх да си защитим правата.

Е, до едно време е тоя страх.

И на мен са ми казвали "внимавай, че такива като тебе още утре ще дойдат 100 човека пред вратата ми".
На което отговорих: "а такива като тебе също има много, че и по-добри... "

Трябва да има уважение и зачитане и от двете страни.
Това не можаха да го проумеят така наречените "работодатели".

Ако няма - довиждане.
Има и други, както казах - дори по-добри.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 21 дни
hash: 7112af900a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Напусни и си търси друга работа. И миналият ми шеф ми викаше безработни много. Напуснах с 2 месеца предизвествие и за това време не успя да си намери кадърен човек - идваха хора за по 1-2 дни и или не се справяха с работата или сами решаваха да се махнат. И то е нормално - няма как една малка фирма, предлагаща ниска заплата, а с големи изисквания да привлече кадърни и можещи хора.
А и твоята работа не звучи незаменима - не е като да работиш много и да ти плащат много (т. е. да седиш заради парите) или да ти плащат малко, ама и да са гъвкави (т. е. да седиш, защото примерно учиш и ти трябва работа с плаващо работно време).
Сега имаш приятел, семейство - ще ти помогнат докато си намериш друга работа. То затова сте си роднини - за да се подкрепяте в трудните моменти. След време те, ако имат нужда - ти ще даваш. Колкото повече отлагаш, толкова по-зле става - отговорностите се трупат - мъж, деца и т. н.
Ана

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker