Проблем с осигоровки - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121033)
 Любов и изневяра (29668)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Проблем с осигоровки
преди: 10 години, 1 месец, прочетена 1974 пъти
Здравейте аз както много други хора се сблъсках с проблем в осигурителната ни система. В края на 2012 напуснах работа и се записах на Бюрото по труда. След известно време около 8 -10 месеца започнах в фирма, която малко след моето постъпване обяви съкращения, и аз бях измежду бройките. Намерих си работа, но когато отидох да си вадя медицинско и др документи лицето което смятах за моя лична лекарка ми заяви че не съм здравно осигурен. Между другото в предния случаи нямаше проблем. А сега ми заяви че от края на 2012 не съм бил здравно осигуряван.
Както и да е започнах работа в сериозна компания и знам че ми плащат всички осигуровки и др, но не зная ако ми се наложи имам ли право да получа медицинска помощ? Ако някои има моите проблеми моля да сподели, мнения, съвети. Благодаря ви предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 1 месец
hash: 22a97912cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   В момента, според закона за ЗО, ако имаш 3 неплатени вноски за последните 3 години си губиш правата за безплатно задравеопазване / колко е безплатно - тема на друг разговор /. С две думи, отиваш в НОИ - една справка затова, за кои месеци дължиш - за 12 месеца са към 200 лв някоя друга лихва и така

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 0ccb4d4866
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Никакво НОИ - от 2006 година здравното осигуряване е в НАП. Така, че - там трябва да отидеш и те ще ти кажат какво е положението ти и какво трябва да се направи.

 
  ...
преди: 10 години, 29 дни
hash: 968fa7f227
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   А 2 милиона безработни в България кой да им плати здравните вноски за да са здравно осигурени? Няма работни места в България, хората нямат никакви доходи, от къде да вземат пари за здравни осигуровки? Противоконституционно е да искат пари от хора без доходи! Да крадат ли? Младежката безработица на хора до 29г е 45%. Родителите ли да им плащат здравните вноски? Хората са безработни с години.... държавата като не осигурява работни места за всички (67 човека се борят за едно работно място), държавата трябва да осигурява здравно всички безработни и всякакви хора без доходи! Защото всеки може да се разболее! В Скандинавието държавата осигурява здравно всички нейни безработни граждани!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 28 дни
hash: cafb411971
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Може да идеш в НАП и да провериш там трябва да попълниш декларации за месеците в които си бил безработен. Ако не идеш никога няма да ти отключат здравните вноски. По принцип закона гласи че имаш право на безплатно здравеопазване ако през последните три години имаш платени здравни вноски, но има и такова правило, че ако не си подал декларация всички вноски които ти внасят сега влизат като изплащане на стари задължения.
Имаш два избора, така или иначе декларации трябва да попълниш, та първи начин плащаш всичко което дължиш за 10-те месеца около 200лв и след месец си възвръщаш правата като здравно осигурен или отиваш попълваш декларациите без да платиш и после чакаш да направиш три години стаж и чак тогава си здравно осигурен.
Всъщност има и трети вариант не отиваш в НАП и цял живот оставаш без здравни права и се лекуваш на частно.
Друг път да знаеш в момента в който останеш безработен отиваш и в бюрото по труда за регистрация и в НАП да попълниш декларация.
Лицето което смяташ за твоя лична лекарка е напълно право, то всеки месец получава данни за пациентите си, които са лишени от здравни грижи. Тоест получава документ с трите имена и ЕГН на хората записани като негови пациенти които не са си платили здравните вноски, държавата предупреждава личните лекари "за този и този пациент няма да получаваш средства за прегледи и лечение".
Прегледите при лекар струват около 30лв, здравно осигурен човек плаща 3лв, а другите ги плаща държавата от вноските.

 
  ...
преди: 10 години, 27 дни
hash: 14305f0fef
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Благодаря на всички, най вече на номер 4 много изчерпателен отговор. Ще се постарая в най кратък срок да реша този си проблем. Поздрави

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker