Какви са правата ми (бременност) - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Какви са правата ми (бременност)
преди: 9 години, 10 месеца, прочетена 4178 пъти
Здравейте, момиче на 20 години съм и искам да попитам относно за правата на работното ми място. Януари т. г. започнах работа като помощник кухня в стол за хранене (работи се на 3 смени). Преди месец разбрахме с приятеля ми, че съм бременна и решихме да си го оставим. Ходихме на гинеколог и той ме посъветва да съкратя физическата си дейност до минимум, понеже имам проблеми (да не навлизам в подробности, това е друга тема). Съобщих на работодателите си и се започна с един психически тормоз от тяхна страна, но въпреки това продължих да ходя на работа, докато един ден си взех 7 дни болнични. След като ми свърши болничния ми прекратиха трудовия договор ( незнам на какво основание защото все още не съм си получила документите, както и не получих никакъв превод на заплата ). Въпросът ми е какви права имам при положение че съм в изпитателен срок ( броени дни ми оставаха преди да подпиша постоянен трудов договор, ноо те решиха да ме уволнят). И право на обезщетение имам ли?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 10 месеца
hash: 79e08d1ac9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Нямаш право на обезщетение, защото си на изпитателен срок. Трябвало е да си вземеш болнични до края на бременността, ако имаш проблеми, а иначе теоретично той няма право да те съкращава заради бременността ти, освен ако не съкращава бройка. т. е. ако назначи друг човек на твоята позиция е в нарушение. Можеш да се съдиш и да спечелиш, но не мисля че си заслужава.
Иначе ти нямаш право на майчинство, ако нямаш нужния стаж (може и в различни фирми), само на 20 г. си - не искам да ти се бъркам, но ако не си материално осигурена, защо искаш да раждаш деца?
Дори иначе да имаш право в случая, ще ходиш по съдилища и ще го осъдят да си те назначи обратно - е, какво печелиш не знам?
Аз като работодател бих се почуствал също излъган, защото не може да се разчита на хора като теб, а и никой не е мислил, че толкова младо момиче ще иска да ражда, как да се намери заместник? Виждала съм в големи и интернационални компании как се освобождават от такива хора и честно казано дори да са губили делата после, за тях си заслужава да платят някакво елементарно обезщетение и да бъдат осъдени да назначат жената, но после правят живота ? ад и сама напуска - това става навсякъде така камо ли при ниско квалифицираната работа.
Не става тук дума само за материалните щети за работодателите, а за загуба на доверие, което е по-страшното. Материално иначе на него не му пука, защото като влезнеш в болнични, те се покриват от фонд соц. осигуряване.
С две думи - гледай си сега детето и дано има кой да те издържа, търси си познат адвокат, който да не те оръси яко и не се надявай на голям келепир дори да спечелиш делото. Съвсем друго би било, ако беше остискала до безсрочен договор, ако беше поработила 1-2 и повече години - тогава и работодателят има друго отношение към теб, ако е бил доволен - ще си те чака и ще си те назначи и след това и изобщо положението е друго да не говорим, че майчинство ще си вземеш, през което си върви стаж и осигуровки!!!
Ти обаче си си надробила попарата, сега си я сърбай - това е част от живота като възрастен

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 14de23a24c
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Защо, когато някоя жена забременее, очаква постоянно някакви парични обезщетемия от всякъде, сякаш някой й е направил детето и е длъжен да я обезщетява. Аз съм на мнение, че, когато някой реши да се размножава, това си е лично негов проблем и следва самият той да си направи сметка как и с какви средства ще издържа детето си. А не да казва - ми то дойде непланирано, ама аз таковата... Разбирам, да си работил, да имаш някакъв стаж, да си допринесъл с нещо за обществото (с данъци) и тогава да чакаш държавата да те обезщетява, че си решил да се размножиш. Обаче, ей така, да си родиш и да чакаш някой да ти даде пари, само и единствено, защото си се размножил...

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: d66814eae8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   мен пък ме изумява как говорите за бъдещето си дете " да си го оставим " все едно е намерено кученце на пътя и се чудите какво да го правите. Горкото детенце.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 8447dd5e6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Съмнява ме, че сте ме разбрали правилно.
Номер 1: Материалното ми положение е много добро, и ако зависеше от мен щях да "остискам" за да подпиша постоянен трудов договор, дори да си работя до 5-6 месец, но те решиха да ме освободят, понеже съм излязла за седмица в болнични ( и то с основание).
Номер 2: Не очаквам парично обезщетение от държавата или който и да е друг защото съм забременяла. Чувала съм ( но не съм запозната ), че при уволняване на персонала без предупреждение, работодателят изплаща някакво обезщетение. Ето за това става въпрос, а не че някой е длъжен да ме издържа.
Номер 3: Дори и за миг не сме се замисляли за аборт. Може би, аз не се изразих правилно като написах, че сме "решили да си го оставим", извинявам се за което.
Авторката

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 79e08d1ac9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   От номер 1 - грешно съм разбрала тогава, Авторке - просто малко информация и съдейки от своя си живот, аз на тези години нямах пари да храня деца и трябваше да „кацна“ на майка и татко, но виж - твоят мъж може да изкарва добри пари, а и да сте спестили достатачно, за което ви се възхищавам.
Колкото до другото - имаш право да ги осъдиш да те възстановят на длъжност, но ти като имаш такива финансови възможности, защо искаш да работиш като готвачка?
Извинявай, но по-добре си гледай бременността, детето и тем подобни, вместо да работиш за 300-600 лв. за такива хора.
Аз съм на 30 г. и също в момента съм бременна и в болнични, но за съжаление чак сега събрахме с мъжа ми достатачно пари за дете и си завършихме строежа на собствен дом. На твоята възраст бях студентка с много малко пари и може би заради това отсъдих прекалено прибързано, но виж, има и хора с възможности като теб, а другите сме просто родени без късмет и раждаме на 30 г. след завършено образование и натрупан 6 г. стаж по специалността.

Успех

 
  ...


...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 845e58fac9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Кaквa причинa е посоченa ( в писмен вид) зa освобобдaвaнето ти от рaботa? Можеш дa ги съдиш според нея или зa дискриминaция ( порaди бременностa ти). Нaй- добре се консултирaй с aдвокaт възможно по- скоро. Проблемът е, че си билa в изпитaтелен срок. Винaги може дa кaже, че не си вършиш добре зaдължениятa.
Тук, обaче aз имaм въпрос - кaкъв е този изпитaтелен срок 6 мес?
Не съм сигурнa, зaщо съществувa тaкъв голям срок. Тук ( не съм в Бг) тaковa нещо би било нaкaзуемо. То не съществувa. Нaй- рaзтегливият вaриaнт зa договори е, 3 мес, след товa, aко се удължaвa 6 мес., годинa, годинa и половинa и тaкa. Някои, естествено след първият, прaвят постоянен. Рaзпитaй, дaли не можеш дa се хвaнеш зa договорa.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 7431e5755d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

7.   До номер 1: Искренно се радвам за вас, че сте построили свой собствен дом и сега чакате с нетърпение новия член на семейството. Аз също съм от обикновенно семейство и нашите цял живот са работили за да ми осигурят собствен дом. Никога няма да мога да им се отблагодаря, за това което са направили и продължават да правят за мен. С приятеля ми сме самостоятелни, благодарение на него, че има много добър доход, (в сравнение с мен, аз получавах малко над минималната работна заплата, но се чувствам длъжна да работя, неможе всичко на неговите рамене да пада).

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 660485c5f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Осъди го зa непрaвомерно уволнение/ освобождaвaне от рaботa и веднaгa щом подпишеш новият договор , излизaй в болничен до крaя нa бременностa , после мaйчинство и ...тaкa;)

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 79c92df5ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Право при адвокат с трудовия договор и с този, с който са те уволнили, за да ти обясни правата. Всъщност винаги имаш права, но като не знаем документацията е трудно да предполагаме за къде да се хванеш. По кой чл си назначена по кой те уволняват.
И не подписвай нищо при работодател всеки твой подпис е съгласие с неговите желания.
Все пак, ако не можеш да си позволиш адвокат, особено за дела във връзка с работодатели, държавата осигурява безплатни адвокати. Най добре питай в местната инспекция по труда, кажи че искаш да съдиш работодателя с адвокат осигурен от държавата предполагам те ще те насочат.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: e4e029e296
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Щом си в изпитателен срок могат да ти прекратят договора във всеки един момент без обезщетение и обяснение. Не можеш да ги съдиш за нищо. Примири се и гледай напред.

 
  ...

...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 30429d46d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   1. За обезщетение от работодателя - Зависи на основание на кой член от Кодекса на труда са те съкратили. По принцип, нямаш право на обезщетение от работодателя, тъй като си в изпитателен срок. И все пак, зависи по кой член от КТ и на какво основание е прекратен трудовият договор.
2. За обезщетение от Бюрото по труда - Трябва да имаш 12 месеца НЕпрекъснат трудов стаж. Тук влиза и времето, когато си била (евентуално) вписана в Бюрото по труда ПРЕДИ настоящата работа. Общо взето, за да нямаш прекъсване - щом ти прекратят трудов договор, тичаш за регистрация в Бюрото по труда. Това ти гарантира някакви минимални обезщетения. Това направи и сега. Трябва д носиш копия и оригинали за сверяване на всички дипломи, сертификати и трудовата книжка, които притежаваш Документ за удостоверяване наличието на лична банкова сметка от обслужващата те банка. Ако нямаш такава банковаа сметка, трябва да си отвориш и да поискаш "Документ за НОИ".
3. Вече е късно за каквото и да било. Щом си забременяла, е трябвало, веднага да подадеш писмено уведомление до работодателя. Не си спомням на основанието на кой член от КТ беше, но има предвидена подобна възможност, за да защити майката още преди раждането. Това уведомление се подава в 2 екземпляра на Работодателя. - По 1 екземпляр за всяка от страните, след като го впише във входящата кореспонденция на Дружеството. И за да не ти откажат и да станат разправии и да те уволнят на момента, обикновено, тези уведомления се подават чрез куриер - с обратна разписка, като в придружителната разписка на Куриера изрично се упоменава какво точно се подава, а именно - Уведомление за бременност. Тогава няма как да ти откажат да го входират и да ти върнат 1 екземпляр. Ако след това те уволнят, с твоя екземпляр - посещаваш местната Инспекция по труда и от там нататък те поемат щафетата - да те върнат на ралбота, докато ти изтече мейчинството и да работиш до навършване на 7-годишна възраст на детето. НЕ могат да те бутнат дори и с пръст през това време.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: a707c15148
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Какви адвокати, какви съдилища, какви неправомерни уволнения?

Авторке, ти си била в изпитателен срок в мига, в който са те освободили. Това означава, че нямаш никакви, абсолютни никакви възможности да предявяваш претенции към работодателя. В изпитателен срок могат да те уволнят дори за това, че не са ти харесали прическата - всъщност изобщо не са длъжни да посочват причина; страната, в чиято полза е уговорен срокът, може да го прекрати във всеки един момент по свободна своя преценка, без да дължи предизвестие и/или обяснение.

За право на обезщетение на борсата трябва да имаш определен натрупан осигурителен стаж, ако не се лъжа 9 изработени месеци за последните 15 календарни. За майчинство не мога да ти кажа със сигурност, ала доколкото съм наясно, би трябвало да имаш право на базовото минимално майчинство в неизвестен за мен размер месечно за срок от 2 години (май).

Единственото задължение, което има вече бившият ти работодател към теб, е коректно попълване на документацията и изплащането на работното възнаграждение и осигуровките за времето, през което си била на работа. Това е.

Честит светъл повод, безпроблемна бременност и успехи в бъдеще! Използвай времето, за да се развиеш личностно, като същевременно можеш да работиш нещо от вкъщи. Късмет!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 28c0a4a4f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   оная вечер по Нова ТВ имаше репортаж за подобен на твоя случай - жената не можела да намери кой да й издаде документ, че е бременна (? !? ) и обиколила 10 поликлиники, в резултат на което изпуснала срока да уведоми работодателя и я уволнили.
честно казано, не знам как човек може да не намери в разумен срок лекар, който да му издаде такъв документ, затова реших, че нещо премълчават и репортажът посочва само едната гледна точка.
всъщност аз имам 2 деца, но изобщо не съм носила документ, че съм бременна, първият документ беше болничният лист, който се издава 45 дни преди термина, та затова ми стана странно.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 476959b8fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Н. 13, аз преди 7 години забременях още в началото на изпитателния срок/беше дълъг, 6 мес., не съм го знаела 1-вия месец още, разбира се/, та нямаше и как да укрия бременността до постоянния ТД посред пролет-лято... просто казах на шефката. И познайте какво направи тя от един път! След 10 дни прекрати договора ми, защото бременни не и трябвали, майки с деца също. Никакъв документ не съм представяла. Такива важни неща измислят ли се? ! Казах и да си търси пенсионерка, щом иска жени в нефертилна възраст. Работодателите се оливат с претенциите си. Хем да са на възраст, хем сериозни, хем хубави, хем да не забременяват-еее, много претенции! А когато на 38 искаш и можеш да си отгледаш дете и е последен шанс, кво праим?
Никой и никъде поне не тук, не защитава жените, забременели в изпитателен срок. А те по-малко ли имат право да са майки? Не са го планирали, появява се бебе-решават с партньора си да го отгледат-толкоз! После те изритват и в следващите години жената става никой в очите на шефовете.
Но-в къщи има едно малко човече, което се радва на мама и тати-а това никой не може да ни отнеме.
Четох тия дни няколко теми за жени, които работят в частни фирми, а шефовете очевидно са против евентуална бременност и раждане и им се чудя. Как позволявате да ви отнемат изконното право да създадеш живот?
Никога не съм чакала на държавата да ме "гледа", мен и детето ми. Аз и мъжа ми сме си го направили, не тя. Но не ни и подпомага-даже умишлено ни пречи.
И работа не мога да си намеря като хората-или съм "стара"... на 45, а пък имам и 6-годишно дете-кой ще ме иска? Пак с капризите на работодателите... млади-да не искат деца-стари пак да не раждат! Ужас... не ми се мисли нататък какво ще е.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 28c0a4a4f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   13 съм. 14, в описания от мен случай не ставаше дума за изпитателен срок или не, а за документ, който жената трябваше да донесе на работодателя в определен срок, а тя го беше пропуснала и затова беше уволнена.
за съжаление законът не защитава жените в изпитателен срок, а само на постоянен договор. истината обаче е, че повечето хора биха направили като шефката ти, ако бяха на нейно място. просто човек, който работи от 1-2 месеца не се е доказал като сериозен и качествен служител, който си струва да бъде задържан и след майчинството. още по-лошо става, ако работата не е специфична, не се изисква специално образование и квалификация, а служителите са сравнително лесно заменими. съвсем различно е ако си работила там с години, доказала си се като утвърден служител и забременееш, естествено че работодателят ще те задържи. вече писах, че имам 2 деца, съответно 2 пъти съм излизала в майчинство при един и същи работодател, така че пиша от собствен опит.
жалко, че при теб така са се стекли нещата, пожелавам ти скоро да си намериш подходяща работа.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: cc472ec08d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Виж, това, че си била на изпитателен срок е лошо. Ако беше с нормален трудов договор нямаше да имат право да те уволняват, защото по Кодекса на труда бременните и майките на деца до 2 години са защитени. Така, че май е най-добре да се посъветваш с адвокат и ако искаш да потърсиш какво пише в КТ по въпроса.
А колкото до постъпката на работодателя ти, ами отвратителна е, та ако имаш някаква възможност, съди го. Ако не друго, да се научи как да се държи в бъдеще със служителите си. Аз съм съдила и осъдила работодател и не е толкова страшно колкото изглежда, а и получих добро обезщетение.
Успех! И се пази, защото в момента здравето на бебчето ти е най-важното! Другите глупости ще ги оправиш.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker