Не мога да си намеря работа...:( - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121022)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14345)
 Тинейджърски (21876)
 Семейство (6461)
 Здраве (9586)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18482)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Не мога да си намеря работа...:(
преди: 9 години, 9 месеца, прочетена 3968 пъти
.. И като гледам далеч не съм единствената..
Здравейте,
На 27 години съм, с висше образование, владея английски език, не перфектно, но мога да се оправям и не мога да си намеря работа.

Този факт страшно ме потиска, ходих на конкурс за държавна позиция и ме класираха на трето място. Казвам го защото все пак имам доста качества, но напоследък си мисля, че никой не ги оценява. Освен това съм много мотивирана, факт е, че нямам опит в това с което искам да се занимавам, но къде да го натрупам този опит като никой не ти дава шанс.

Две мой колежки започнаха работа в добре платени фирми, като не бих казала, че са по-кадърни от мен, но просто си намериха връзки.

И се питам - всичко в България ли става с връзки?
Свикнала съм да работя, но не ми става продавачка, защото все пак родителите ми са се лишавали от много неща, за да ми платят образованието и сега какво.. Освен това те много се притесняват от този факт и постоянно ме натискат сякаш отказвам някакви предложения, а как да им кажа, че едва ли не никъде не ме искат.

Мои приятели дори ме съветват да пиша в CV-то си, че съм работила еди - къде си, за да ме видят "че имам опит". Съветват ме да си добавя поне една работа в някоя фармацевтична компания за 4 месеца примерно, но за мен това е абсурдно. Освен, че си е чиста лъжа, която може да лъсне по всяко време, дори и да ме вземат на въпросната работа и като се окаже, че този въпросният опит го няма - какво правя. Освен това аз мисля, че хората в определен бранш се познават и винаги с 2-3 тел. разговора може да лъсне цялата лъжа. Да не говорим и че все пак затова има и трудови книжки.

Не знам, но вече започвам да се замислям и за този вариант. Моля, дайте ми съвет - къде според вас бъркам.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 9 месеца
hash: a22809f721
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Трудовият стаж се вписва в трудовата книжка. Значи съветът на приятелите ти е нелеп. Да, много често, почти винаги става с връзки. Освен за позиции в IT сектора или такива, при които има голямо текучество или липса на кадри- учители по чужди езици, лекари от определени специалности.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: c30911b774
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не разбрах по специалността ли си търсиш работа и в каква сфера?
Като цяло работа се търси поне 7-8 месеца. Много хора не могат да си намерят работа по специалността, а започват просто работа, за да се издържат и междувременно си търсят по специалността.
Ако не си го направила вече, подготви се добре за стандартните въпроси за интервю - как се виждаш след 10 години, защо кандидатстваш за тази работа, с какво си по-добра от другите и т. н.
За английски на ниво "оправям се" не знам какво да кажа, хващай една граматика и почвай да гледаш телевизия на английски. Защото много места провеждат и интервю на английски.
Да, има хора, които си намират работа с връзки, но има и много места, които отиват при най-добрия кандидат. Ако за една позиция кандидатстват стотици, нормално е да има някой с повече знания и умения.
Моя съвет е да не пишеш глупости, защото като те попитат как точно си правила нещо на интервюто, лесно ще те хванат че лъжеш и това няма да имаш никакъв шанс.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 45ac0706bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Ти сама си го казала-трябват си яко връзки,особено за държавна/общинска работа или ако си трудоустроен.Имаш шанс единствено ако си от София или се преместиш да си търсиш работа там-останалата част от Бг я отпиши.
Аз съм от Пловдив,също висшист,минах 30-те и не мога да си намеря работа почти 2 г вече,но при мен е заради ТЕЛК-а,който имам-това си е като доживотна присъда.
Има 1 програма на бюрото по труда,която се нарича старт на кариерата и е насочена към младежи до 29 г възраст,без опит.Можеш да идеш до бюрото и да попиташ за условията,а също така и да се регистрираш там.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 3e93f8b085
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   За съжаление си абсолютно права, голяма част от нещата в милата ни родина стават с връзки. Това важи особено за по-малките населени места, като под по-малки имам предвид всичко извън София, Варна, Пловдив и Бургас. Лично съм бил свидетел как на ключови позиции се назначават абсолютно некадърни хора, без всякакво образование, опит и познания по чужд език, само защото имат връзки. Въпреки това не всичко е изгубено. Ще ти кажа как се получи при мен, понеже когато излязох от университета, нито аз, нито родителите ми познаваха някой, който можеше да ми помогне. Първата ти цел е да започнеш работа по специалността, без да имаш претенции за заплата, условия на труд и т. н. Аз една година търсих усилено работа, подавайки документи почти навсякъде, където бе възможно, като винаги подчертавах, че съм съгласен да работя за минимална заплата и извънредно. Просто трябваше да се започне от някъде. Самото ми наемане на първата работа си бе късмет. Вярно, там пряката ми шефка бе едно лекенце, набутано от майка си с връзки и общо взето ми направи живота черен, но аз имах цел и си я следвах. Две години и девет месеца търпях и стисках зъби, но накрая търпението и трудът ми бяха възнаградени. Намерих си хубава работа, издигнах се в компанията и както се казва, сега си свиркам. Просто за първа работа не бива да имаш никакви претенции, колкото и да не е правилно това според мен.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 8c4ae03b06
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Не знам дали ще го публикуват, нямам цел да се заяждам, но спрях да чета до "имам висше образование". Хората, които не си цитират специалността за мен нямат висше. Те за "висше" никъде не дават пари. Дават пари за специалност и умения. Аз като човека от горния пост имах подобна съдба. Учих в ТУ София, после почнах в голяма компания като техник-поддръжка на изпитателен срок за 300лв заплата. 3 години по-късно ме повишиха на инж. поддръжка и отговарям за компютрите и електрониката в целия цех, каквато ми е и специалността, компютърни системи. И сега в провинцията взимам 2 хил. лв заплата а още нямам 30г. Така, че не е само връзки, както се оправдават неуспелите, а трябва и специалност плюс да си разбираш на практика от нея а не да ти е написано че разбираш в един лист хартия(дипломата).

 
  ...


...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 3785b306d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   От авторката:
Имам диплома по биотехнологии. Търся си нещо свързано с лекарствена безопасност или клинични изпитвания. Дори и от технически сътрудник да започна. Работя от 2ри курс какво ли не - по заведения, по молеове общо взето като всеки средностатистически студент. Последната ми работа (не беше по специалността) я напуснах доброволно за да мога да се фокусирам върху това да си намеря това, което искам.
Уви, вече почти година мина и нищо.
За себе си мога да кажа, че изглеждам добре, казвам го защото за жалост има фирми, които си набират персонала по картинка, ако ме разбирате..
Иначе по интервюта казвам, че съм съгласна да работя за по-малко пари само и само да натрупам опит и стаж. Просто ме е страх, че ако скоро не си намеря нещо вече ще мина в графата "стара" т.е на моята възраст, без ден опит по специалността и потенциално забременяла (за което всъщност също трябва да се помисли) Не знам, но съм доста обезверена :(

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 8c4ae03b06
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   от №5
Ами специалността не ти е много вървежна в широк кръг за това ще трябва да обикаляш, може да ти се наложи и друг град да идеш. Търси си работа като технолог във фармацевтична компания или бирена фабрика или други хранителни компании. За твоята специалност там дават приложение. Не се ограничвай само до клинични изпитания защото е доста рядка професия. И не почвай в мол или заведение защото там ще си работиш без развитие до пенсия. Поне докато станеш на 30 търси и пускай CV навсякъде където търсят технолог със твоята или подобна специалност. Все някъде ще те вземат. Лошото е, че ще е голям късмет ако е близко до мястото където живееш. Най-вероятно ще е далече и от там проблема с квартири и пътуване, но така е на всякъде по света. Трудно се намира квалифицирана работа точно в родния ти квартал.

Успех,
М29

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 3785b306d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   От авторката до №5/7
Аз не съм от София, но живея тук. Ако в София не мога да си намеря работа по специалността то не знам къде. За технолози във фармацевтична компания обикновено искат средно специално, а тези в бирените фабрики и другите ХВ предприятия - със специалност технoлог от Пловдивския университет.. пробвала съм и на двете места. Освен това точно за това говоря и аз - знам, че хартията (т.е дипломата) не прави нищо, но лошото е, че дори и да си кадърен в твоята област трябва някой да ти даде шанс, да те наеме без опит и да тe обучи. Откъде да го взема този опит като всичко е един омагьосан кръг. това за връзките не го казвам от куртоазия, а просто защото го виждам от първа ръка в тесния си приятелски кръг. Аз дори и не ги виня момичетата, защото имали си шанс - използвали са го. Ти съм казваш, че си започнал от най-ниското ниво за 300лв., но това е защото някой ти е дал шанс.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: d8fae50168
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Здравей,
Започнала е програмата ,,Старт на кариерата,, доколкото разбрах срока за записване е до края на септември. За да участваш в програмата трябва да се запишеш в бюрото по труда. Може с тази програма да успееш да си намериш работа по специалността.
Успех :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 24dee68b8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Добре дошла в България! Тук е така, или си някакъв на някого и веднага ти се намира работа, дори и да си абсолютно некадърен или се бориш и накрая започваш каква да е работа, защото имаш сметки за плащане. И аз не си работя по специалността и както е тръгнало сигурно никога няма да си работя, ама борих се борих се и видях, че няма как да остана без работа с години докато започна мечтаната такава и сега съм на рецепцията на един хотел. Не е лошо, не се оплаквам, обаче не за това съм учила, но пък от всяка работа се научава нещо, дори и от такава на пръв поглед скучна работа като моята. Така, че опитвам се да гледам положително на нещата и не спирам да се оглеждам за нещо по-подходящо.
Колкото до съветът на приятелите да си измислиш предишна работа, не го прави. Прекалено лесно ще те хванат, че лъжеш, в крайна сметка като постъпиш на работа си носиш трудовата книжка, а там ясно си пише къде си работила, колко време и за какви пари. И дори и да те вземат някъде на работа, като разберат, че си излъгала за стажа си, ще изхвърчиш и то дисциплинарно, а след дисциплинарно уволнение намирането на работа съвсем става "мисията невъзможна". За това бъди честна и се опитай да се докажеш чрез знанията и уменията си, а не чрез измислен опит. С повече упоритост ще успееш.
Успех!

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 351f8b72a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Здравей! Виждам, че темата е доста стара, но ще драсна 2 реда. Така според мен направо търси начин да имигрираш в чужбина, защото като цяло в България няма перспектива освен в София разбира се. Но там си е друга България. А ти казваш, че дори там не ти предоставят шанс за работа. Така, че направо кандидатствай за виза или зелена карта, за която знам, че доста българи са спечелили и са успели да се реализират и развият кариера.

Кандидатствай за виза и бягай в Америка. Записваш университет там, ако имаш някакви спестени финанси, ако не започваш работа като сервитьорка или нещо подобно, за което не изискват диплома. С изкараните пари ще си издържаш и ще се ориентираш към някой колеж, който не изисква да се заплаща предварително цялата сума, която не е малка, а на части.

Завършиш ли университет в щатите това ти гарантира сигурна и доста добре платена работа, защото самите компании търсят наскоро завършили хора, които могат да им допринасят много, ако имат нужните умения. Започваш със заплата по 20$ на час и с годините в Америка е така - издигаш се и да 70-80$ на час, което са си много пари. Докато в България най-високата заплата което може да получаваш е около 2000-3000 лева и то в София представи си какво е в останалите областни центрове - под 900 лева.. А във Америка тези пари ще ги изкарваш само като сервитьор за 1 месец..

Аз съм на 20 години и миналото лято бях на бригада там в щатите с един приятел. Там ни разясниха всичко и мисля като завърша образоването си тук в България да се връщам. Защото в България просто няма как да стане. Надявам се да съм бил полезен, ако някой въобще види този коментар освен администраторите. Успех! :)

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: c2ce427092
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Към № 11.
Пич, не ти е съвсем вярна информацията!
-В София много трудно се намира работа за 2000-3000 лева., моята компания приятели е от висшисти с над 7г. опит и масово взимаме около 1000лв. ;
- В провинцията 900лв. за обикновенния човек са пълен мираж, дори във Варна 600 лв. заплата е добре... ;
- Имам опит с Америка и 70 долара на час не съм чул да взимат масово, дори с опит и образование. За Америка трябва да се има предвид и следните неща, освен доброто заплащане: далече от роднини, при появата на дете не е като в България 3г. майчинство и евтина държавна градина (за тези които успеят да влезнат), трябва да работиш цял живот за къща, кола и т. н. на кредит. Ето аз имам жилище от наследство и в Бг пак си живея добре, а България е една от малкото страни с такава голяма собственост на населението на имоти, ами здравеопазването в САЩ е изключително скъпо и повечето българи не плащат, а идват в родината да се преглеждат и да си лекуват зъбите.
Обаче съм съгласен за всичко друго!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: a318f730a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Темата е малко стара, но бих искала да дам един съвет на авторката, ако все още търси работа.
По-добре да се огледа за докторантура в чужбина, там едновременно с ученето работиш и ти плащат. Ако нямаш магистратура, трябва обаче да завършиш преди това.
Специалността ти е търсена, но в България пазарът е малък. Има вариант да се насочиш и към някой друг град, защото всички искат да живеят в София и рядко някой се замисля, че има работа и в другите по-големи градове. Аз например започнах работа в друг областен град преди 4, 5 г. и не съжалявам - повечето ми колеги, които са в София и работят по специалността, още са на издръжка на родителите си и едва кретат с по 500-600 лв. заплата. Изборът си е твой, разбира се.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: a0fcfccf09
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

14.   До авторката на темата: Научи се да говориш и пишеш на български език, за да не оставаш без работа и за в бъдеще! В българския език не съществуват дума "CV", а има "автобиография" и "работна биография". Не съществува дума "perfect-но", а "съвършено". "Висше образование" се пише с главна буква, дори да не е в началото на изречение. Не съществува дума "position-ция", а "длъжност". Не съществува дума "motivated-ирана", а "целеустремена". Също така, запетаите и тиретата в българския език съществуват ненапразно, а се употребяват според необходимостта в постройката на изреченията.
Поздрави!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 40921bf441
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

15.   Номер 14, автобиография също не е българска дума, а е съставена от три гръцки и може да се преведе като "собствено животоописание". Висше образование се пише с малка буква, с изключение когато участва в абревиатури (съкращения). Например ВТУ, ВИТИЗ и др. С главни букви се пишат имена на хора, държави, градове, реки и т. н. Мотивация произлиза от мотив-причина и няма нищо общо с целеустременост.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 40f7b21db2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   До 14: А ти имаш ли да кажеш нещо смислено или си тука да се заяждаш само ?

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: a0fcfccf09
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   Номер 15, грешиш във всички останали отношения, с изключение на "собствено животоописание". Не ми се занимава да ти го доказвам - може и сам(а)! За справка, ще ти дам една насока най-долу в моето мнение, но за останалото се потруди и ти!
Защо употребяваш несъществуващата дума-мелез "abbreviation-ури", вместо родната "съкращения"?
Чуждата дума "motive" означава "цел", "подбуда", "причина". "Motivation" означава "обосновка", "подбуда", "целеустременост", т. е. нещото, която те кара да свършиш дадено задание.
Така наречените "нови правила" в Българския книжовен език, които от 1-ви септември 2012-та година бяха обнародвани и отменят изписването на главна буква за наложили се словосъчетания от рода на "Висше образование", "Морзова азбука", "Книжовен език" и прочее, са глупави и много погрешни. Те също така вкарват като уж законни над 7000 ЧУЖДИ думи в нашия език, почти изцяло английски такива и някои турски! Сам(а) си прави изводите доколко въпросните 8 "академици" от БАН, съставящи този речник и правилата в него, са меко казано с лоши лична образованост и пълно непознаване на родния ни език! Освен това, наложиха преди две години и друго объркване - отново пълна глупост - а именно, обръщенията към един или повече човека да се осъщяствява с "Вие" и в двата случая, а не с "Вие" към един човек и "вие" в множествено число. Пълна простотия, премахваща възможността в официалните текстове да се разбира лесно, дали обръщението е към един човек, или към повече, водещо до себе си необходимостта да се уточнява допълнително към кого точно е отправено обръщението! Именно затова и аз, както и много други грамотни българи, уважаващи родния си Книжовен език, отказваме да възприемаме "новите" думи и правила, които са насочени към загробването на българския език и замяната на хиляди родни думи с силяди чужди такива!

п. п. : Номер 14 съм!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker