Тормоз на работното място - консултация - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Тормоз на работното място - консултация
преди: 9 години, 9 месеца, прочетена 2766 пъти
Здравейте! Имам нужда от консултация, анонимна разбира се, ясно е защо от темата. Искам да помоля някой да ми даде точни определения какво е "тормоз", "злоупотреба с власт", злоупотреба със служебно положение", "преследване" и "дискриминация". За какво иде реч. Работя в МВР. Няма да кажа пола си от съображения за конфеденциалност. Имаме разминавания с шефът относно разбиранията ни, но каквото ми е нареждал се е свършвало. Въпроса е, че изразих мнение по един въпрос, което не му хареса и ми вдигна мерника и прекалява. Опитва се да ме унижава пред колегите, прави ми звучни и язвителни забележи. Имам колеги на моята позиция и третирането ни е абсолютно нееднакво. Правим едни и същи неща, като за тях мене овиква публично, а тях - не. Заканва се, че ще ме изхвърли от системата. Не съм отнасял въпроса до по-голям шеф. Искам да кажа и, че нещата са много по-сериозни, просто не споделям всичко. Много от колегите смятат, че съм правата страна и смятам да я отстоя. Имате ли някакви съвети с които да ми помогнете? Мога ли реално да накисна този човечец както си заслужава? Каквото и да е определението за дискриминация, тормоз, преследване и злоупотреба с власт и служебно положение - МОГА да ги докажа. Въпроса ми е пред кого и как става? И има ли всъщност смисъл или е афиф работа, както повечето неща в България? Също и мисля, че ако потърся по височайш МВР шеф, то може да се потулят нещата. Искам да е в съд, граждански, където ще му лепнат една присъда и да си ходи с нея при тея дето са му връзки (ако има)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 9 месеца
hash: ca4a9cffa2
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Би трябвало да има възможност да подадеш жалба. В случая е най-добре да говориш с адвокат и то добър, на когото да обясниш цялата ситуация. Доколкото знам в държавните учреждения уволненията на персонал са по-сложни, в смисъл че трябва разрешение на централно ниво. Преди време имах позната, която работеше в държавно учреждение заедно с още няколко човека. Бяха вдигнали мерника на една своя колежка и всячески се стараеха да я премахнат. Не знам кой беше крив и кой прав в случая, но успяха. След това тя ги осъди и я възстановиха на работа, но в крайна сметка все пак й намериха цаката. Доколкото ми бе известно бяха задействали всякакви връзки на местно и централно ниво, а основният мотив бе да наместят правилният човек. Аз на твое място бих пробвал, докато си мълчим и не си търсим правата ще ни мачкат и ще става и по-лошо.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 98c6d038af
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Можеш да подадеш жалба, за да му наложат дисциплинарно наказание. Но дали ще му наложат такова - това е съмнително, може и да влошиш положението. Знаеш, че тази система е строго йерерхична и всички шефове се подкрепят, защото между тях има много зависимости. Иначе за присъда или нещо подобно, което си мислиш няма как - тук няма престъпление. Според мен няма дискриминация, освен ако не спестяваш важни факти. Ако е само за това, че си изказал мнение, което не е угодно за шефа ти - това не е дискриминация.
Легална дефиниция за тормоз, преследване и дискриминация се съдържа в Закона за защита от дискриминация.
"Тормоз" е всяко нежелано поведение на основата на признаците по чл. 4, ал. 1, изразено физически, словесно или по друг начин, което има за цел или резултат накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда.
"Преследване" е:а) по-неблагоприятно третиране на лице, което е предприело или се предполага, че е предприело или ще предприеме действие за защита от дискриминация;б) по-неблагоприятно третиране на лице, когато свързано с него лице е предприело или се предполага, че е предприело или ще предприеме действия за защита от дискриминация;в) по-неблагоприятно третиране на лице, отказало да дискриминира.
Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01. 01. 2005 г. ) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
(2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.
(3) Непряка дискриминация е поставяне на лице на основата на признаците по ал. 1 в по-неблагоприятно положение в сравнение с други лица чрез привидно неутрална разпоредба, критерий или практика, освен ако тази разпоредба, критерий или практика е обективно оправдан/а с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими.
За "злоупотреба с власт" и "злоупотреба със служебно положение" няма легална дефиниция. Но те в практиката се определят като нарушение или превишаване на правата с цел да се извлече облага или да се навреди на някого. За да е престъпление това поведение обаче трябва да има възможност да настъпят немаловажни вреди. Затова за мен тук няма данни за престъпление по служба.
Моят съвет, житейски - трай си, не обръщай внимание - върши си работата съвестно. Ако те изхвърлят - вече имаш много прийоми за защита - ще обжалваш уволнението пред съда и т. н. И най - важното внимавай какво подписваш! Да не е по взаимно съгласие и тем подобни трикчета, с които ще искат да те подхлъзнат.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 9b6b84a905
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Така е на работните места в държавния апарат. Работил съм в администрацията, не точно в МВР, но обстоятелствата много си приличат. Никак не е хубаво да изразяваш мнение, различно от това на прекия началник или който и да е над теб в йерархията. Това е направо смъртен грях, след който няма връщане назад. Не разчитай на съдебна защита. Това, че се отнася негативно към теб реално не е престъпление и не може да бъде санкциониран. Според мен, единствено може някой над началника ти да му каже да престане, но няма кой да се заинтересува и да си прави труда, заради дребен служител от най-ниско ниво. Може да търпиш и да изчакаш нещата да отшумят с времето, макар, че според мен, за началника ти вече си "черна овца" и той никога няма да е благосклонен отново към теб. Всеки шеф желае да работи с угодни, послушни подчинени, които нямат нездрави амбиции за издигане и прекалено старание в работата. В западните страни, такова тенденциозно негативно отношение от шеф и/или колеги се нарича мобинг (mobing) и се наказва съдебно. Но трябва да се докаже, а това е трудно, защото тормоза често е устен. Тук, в България, подобно отношение се прави, за да се накара неудобен служител да напусне сам и да се освободи място за свой човек. Помисли, дали не можеш да се преместиш в системата на друго място, но ако имаш възможност просто си намери друга работа.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: ec7f57f27f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Въпросния шеф се страхува от съд и съдебен процес. Същото важи и за почти всички шефове, които съм виждал в системата. Ако за моето място иска да нагласи някой, то и за неговото чакат "някои" хора искащи да са шефове и то за места като неговото - всички са дебели връзкари, дето се вика чакат го да се издъни здраво. Въпроса ми беше, ако има и други служители да потвърдят неговото дискриминационно отношение към мен ще бъде ли осъден? Искам да ви кажа, че под осъден имам предвид някакво съдебно решение в моя полза. Дори нещо незначително да е, но в моя полза този началник го пишете бегал, отгоре ще му извият врата моментално, за да нагласят поредния връзкар. Искам да кажа и, че не съм прост служител, примерно писарушка. Имам си сериозни отговорности, имам и подчинени, тоест и аз съм един вид по-малък шеф, командвам хора, като и пред тях са ми правени сцени. Не, няма да отстъпя пред тоя човечец, нито ще търся друга работа, нито ще напусна сам, ако трябва да се ритаме - ще се ритаме и това е.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 9b6b84a905
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Не мога да те разбера. Първо казваш, че отгоре чакат въпросния шеф да се издъни, а после се притесняваш, че ако говориш с тях всичко ще се потули. Срещни се с адвокат, който е водил подобни дела и има опит.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker