Неспазване на кодекса на труда - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Неспазване на кодекса на труда
преди: 9 години, 9 месеца, прочетена 4813 пъти
Привет на всички, имам следния проблем: искам да подам сигнал за една частна фирма, която грубо потъпква кодекса на труда, в т. ч. - неспазване на работно време и почивки, съботни и неделни смени, които нито се заплащат, нито се компенсират по някакъв начин, плащане на транспортните разходи до обектите на фирмата и обратно от страна на служителите със собствени средства, извънредни дежурства през делничните дни, също незаплатени и некомпенсирани по никакъв начин и много други своеволия от страна на началството.
Запитването ми е сериозно и бих се радвал да получа компетентни и адекватни съвети към коя инстанция и в какъв вид трябва да подам сигнал.
Ако има хора, които имат опит с подаване на сигнали към дружества, неспазващи законите и правата на работещите, като например хотели или подобни предприятия, бих се радвал да ми дадат информация относно моето питане, както и на всички други компетентни и запознати лица.
Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 9 месеца
hash: ab7048180f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Пич ако е частна си прецакан иначе към документите ако изобщо си подписвал нещо все пак е частна има номера. Звъниш и се забавляваш - от позор за кравата им до да им сере кучи в мусурата можеш да ги изтипосаш

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 98e383e705
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Инспекция по труда - за там си.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 680aa22421
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Сигналите се подават до Инспекцията на труда в съответния град. Не са анонимни.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 8ba087ee3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Единственото, което можеш да направиш е да се обърнеш към ИА ГИТ (Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда"). В сайта им има горещ телефон.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 55c4a00d7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Първо поздравления, че си търсиш правата. Повечето в това подобие на държава предпочитат да си кротуват като овчици.

Оплакваш се в инспекцията по труда, обаче тъпото е, че не е анонимно, а работодателите обикновено поддържат тесни връзки с инспекторите, което те обрича на провал. Да не говорим, че тези нарушения не винаги са лесно доказуеми дори и с проверка.

Другото, върху което трябва да се замислиш, е, че работодателите в града също поддържат връзки едни с други. На кратко твърде вероятно е той да се оттърве с един рушвет, а ти да трябва да напуснеш града, за да можеш все пак да си намериш някаква работа изобщо.

 
  ...


...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 54321708ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Не става с анонимен сигнал... отиваш директно в Инспекцията по труда и ги наклепваш, елементарно е!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a3fe2a7b23
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Някои хора пишат, без да да минали по тоя път. Можеш да подадеш жалба в Инспекцията по труда, като отдолу има опция като правят проверката, да не споменават името ти. Инспекцията по труда се занимава само ако не е прекратено трудовото ти правоотношение. Някой по-горе беше написал, че трудно се доказват нарушенията - това е вярно. Аз имам да доказвам, че съм работила 8, а не 4 часа, както го "съкратиха" по договор, и да искам заплащане за 8 часа, но тъй като съм в прекратени трудови отношения, инспекцията не може да направи нищо, освен проверка, която обаче няма да постанови нарушение, защото аз не работя вече там. Не очаквай чудеса от тая инспекция. Работодателите са много хитри и така си уреждат нещата, че накрая всичко излиза законно, и ако искаш да оспорваш, ще трябва да дадеш пари за адвокати, за да ги осъдиш, защото в съда можеш за всичко ги обвиниш, т. е. не си ограничен спрямо това дали инспекцията по труда има или няма права да урежда дадени въпроси. Но си търси правата в инспекцията и после в съда, при трудово-правните дела ищецът е освободен от съдебни такси, имаш право на служебен адвокат, който да те представя в съда, и ако спечелиш делото, разходите се заплащат от работодателя.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 5ae0c38a4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   По-добре ги наклепай за нелегален софтуер, ако имат такъв естествено. Преди време една такава фирма, която се отнасяше изключително зле с работниците си, изгоря жестоко след подобен сигнал.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 99cea56b4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   №7, сериозно ли с тази опция без да се споменава името ти? Подавала съм жалба преди години и изобщо не си спомням да е имало такова нещо...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker