Кой може да ни защити от психически тормоз на работното ни място? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Кой може да ни защити от психически тормоз на работното ни място?
преди: 14 години, 1 месец, прочетена 16073 пъти
Помагайте, защото шефовете ни си позволяват да налагат тотален геноцид от години!

Работим извънредно и безвъзмездно по 3-4 часа всеки божи ден, защото задачите, които ни възлагат са невъзможни за изпълнение в рамките на 8 часа.
Мотото е: защо да ви плащам, организирайте се!
Средата е динамична, напрегната, задачите - отговорни, всяка грешка може да струва милиони, което изисква максимум концентрация. А каква ти концентрация, като сме 20 човека в една стая, 20 звънящи телефони и двама непрекъснато крещящи и недоволни собственици на фирма.

Дори всичко да е изпълнено по техните изисквания, пак ще намерят за какво да обиждат: "стола ти е мръсен, не те ли е срам, почисти го", "коша ти е пълен" - и го обръщат върху бюрото ти, унижават и обиждат назидателно пред всички.

Никой не смее да гъкне, а ако прояви такава дързост, или е уволнен, или преназначен за 45 дни в производството в някой мизерен ъгъл.

Текучеството е постоянно, новите не издържат дълго, а върху тези (4-5 човека), които сме от по-дълго време пада основната тежест. Въпреки, че носим фирмата на плещите си, понякога работим и събота и неделя без да ни заплащат допълнително, отношението е брутално, нагло и цинично.

Злоупотребява се с това, че е криза и нямаме кой знае каква алтернатива и това всеки ден ни се напомня.

Става по-лошо и по-лошо .......

А без пари не се живее.

Как всичко това може да бъде наказано, без да се налага да изгубим работата си?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 14 години, 1 месец
hash: 05822f19d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Синдикати?

 
  ...
преди: 14 години, 1 месец
hash: d261f7ed8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Така ще е докато всеки се спасява поединично. Съберете се и се обединете! 20 човека не са 100, може да се направи. Ние бяхме 80 човека и пак го направихме. Никой отвън няма да те защити ако ти (в случая, вие) не се защитите и не си потърсите правата! Съберете се и се организирайте, вземете решение, че няма да работите извънредно.

Хора, вие добре ли сте да им работите извънредно дори без заплащане, и да търпите такова отношение!
Начина е този - да се организирате, да откажете извънредния труд и да изисквате от тях да уважават вас и труда ви. Спрете работа и им заявете, че в противен случай нито един човек няма да работи.

Нека ви уволнят. Нека отидат поръчките им на кино. От опит ти казвам, че няма друг начин, начина е този. Ти ще кажеш: ама как като всеки си трае. Говори с хората, с всеки един поотделно, разбери какво мислят и каква им е нагласата. Дали са съгласни, дали са склонни да го направят. Ако не, спасявай се оттам.

Знам че е криза и е трудно, но и преди "кризата" пак беше така . Всеки си трае и не смее да гъкне и...добре дошло за тях. Те на това разчитат - че всеки го е страх...

Страха в случая е много лош съветник. НЯМА да се оправи ако всички заедно не ги притиснете и не ОТКАЖЕТЕ да работите извънредно!
Хора, моля ви, не бъдете овце, осъзнайте се! Разберете се между вас да не работите извънредно!

 
  ...
преди: 14 години, 1 месец
hash: c31df492e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Освен да се обърнете към Инспекцията по труда, друго не се сещам.

 
  ... горе^
преди: 14 години, 1 месец
hash: d261f7ed8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Инспекцията по труда нищо няма да направи. Подавала съм сигнали 2 пъти там - нищо. Това е умрела работа - синдикати, инспекция, дрън дрън. Пак казвам, никой няма да ви помогне отвън. Вие сте заинтересованите, обединете се и застанете за правата си. Откажете извънредния труд.

Това да разчиташ на институции и синдикати е загубена работа. Вие сте тези, които трябва да си го извоювате---и какво да воюваш за нещо което е твое право по закон и по кодекс...така правят хората по света. А тука - всеки си трае и се спасява поединично. Нищо чудно, че си правят каквото си искат...

 
  ...
преди: 14 години, 1 месец
hash: d7534f8a00
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   От автора: благодаря на всички за съветите.
В нашия случай групов бойкот не помага, имало е и такива дръзки случаи, но шефовете ни умело ги тушират, като прекършат крилете на тарторите.

Например назидателно за другите го преназначават на по-мизерна длъжност, наказват го финансово за нанасяне на щета на фирмата, като започват да му вадят кирливите ризи ..., защото сме хора все пак, не сме машини и всеки може да сгреши. В този смисъл сме винаги уязвими.

Вероятно може да помогне нещо по-креативно, но незнам до колко е позволено. Например анонимен сигнал до някоя медия, заснето видео от някоя сцена на психически тормоз. Не е трудно за изпълнение, т. к. повечето такива случки стават пред очите на много хора и то съвсем умишлено.

Сигурно има много други фирми с подобни проблеми, лошото в тая държава е, че не ни защитава и сме принудени да търпим, за да не останем на улицата.

 
  ...


...
преди: 14 години, 1 месец
hash: d261f7ed8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Човече, каква държава бе, какви 5 лева. Държавата няма да те защити, това не ти ли е ясно. И какво значи "шефовете ги тушират"...Та 20 човека толкова ли не можете да се разберете между вас никой да не работи извънредно?!... Това което си мислиш - телевизия, медии... днес са тук утре ги няма, а вие оставате. Това няма да реши въпроса...напразно мислиш че някой вън от вашата ситуация и който не е пряко заинтересован, ще ви реши въпроса.

Да, прав си, че в много фирми е така. Била съм в много такива фирми...А това което ти казвам, трябва да се направи ефективно.Не на думи, а реално.Ще ти кажа от опит за АД Фурнир. Бавеха ни парите с по 2 седмици и повече, и ни краха да работим извънредно, по 4 лв. на час. Ние нашата бригада от 5 човека (от общо целия завод към 80) решихме, че никой от нас няма да работи извънредно. И така направихме.

В същото време аз и колежката ми ходехме от човек на човек да убеждаваме всеки да отказва. Ние 5-те човека категорично им отказахме. И като ни бавеха парите, спряхме машината и излязохме на двора. Всички дойдоха, до последния човек.

Шефовете се въртяха там, като насрани, и само викаха: "ама айде, че ТИРа трябва да тръгва за Италия".
Ние им викаме: ами товарете си тира. Ако има с какво, де.
Те: утре ще ви приведем заплатите...
Ние: парите да бъдат в картата до 1 час. Ние нашата бригада, няма да работиме извънредно. Останалите, както си решат. Освен това искаме увеличение на заплатата със 100 лева. Това е, иначе вие ще си товарите тировете за италия.
те: ама не е законно, трябва да е в писмен вид...
Ние: какво е незаконно бе, вашто да не би да е законно дето ни задължавате да оставаме извънредно...това са нашите искания, напишете ни договори в този смисъл като искате писмено. Ние ще ги подпишем. Иначе няма работа.
Те: всички ще ви уволня, и ще си взема нови хора, отвън чакат на вратата.
Ние: добре. Ние ще стоим на вратата, и ще казваме на всеки който дойде, какво става тука.

В резултат ПРЕСТАНАХА да ни карат да работим извънредно, парите наистина бяха в картата след няма и половин час. Заплатите ни се увеличиха с 50 лева, а не със сто...
А ти ми казваш "при нас това не може". Не може защото не искате. От вас зависи, това е. Само от вас.

 
  ... горе^
преди: 14 години, 26 дни
hash: fa83f23a4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   За съжаление положението в момента е такова, но горе главата, български народе. Скоро Бат Бoйко ще ги спре-трябва да имаме вярата, защото без нея нищо няма! Български народе, не се предавай. Ако не му вярвате поне не му пречете!

 
  ...
преди: 14 години, 19 дни
hash: 1dab47291b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Няма да ги спре бат Бойко. И господ от небето да дойде, и той няма да ги спре докато сме масово такива ОВЦИ.
Докато им позволяваме да правят каквото си искат във фирмите си, и си траеме. Докато не им покажем, че колкото ние зависиме от тях, толкова и те от нас.
Това като го казах на една колежка, и тя ми вика: ТИ си писала в молбата: моля да бъда назначена.....
Аз и викам: да, а той е писал обява: търся.......

 
  ...
преди: 14 години, 11 дни
hash: 688d03a48e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   С риск да прозвучи смешно, но като прочетох цялата история се сетих за "Господари на ефира". Мисля, че на тези "умници" им трябва малко публичност. Относно съвтиете, коиту дават другите за "Всеобщия бунт" ще ти кажа, че много пъти съм си го мислил, но за съжаление, в БГ не се получава, просто ние сме толкова страхливи, че когато настане решителния момент не смеем да гъкнем. Това ни е наследство от дългогодишното робство, но айде да не отивам назад в историята.
Хората се страхуват, или пък по лошо ще вземеш да подпитваш другите за предпиремане на някакво действие и все ще се намери един "поп Петко", който да те предаде. Така, че изходът не е в това да се обедините, защото "не можете". Или страхът или предателството ще ви попречат. Потърси ги тези от "Господари на ефира" да дойдат вечер примерно, когато работите усилено след работно време или пък най - добре в събота или неделя и да искат на шефа ви заповед за работа, каквато по закон са длъжни да напишат и после им гледай сеира, но не се издавай пред колегите си, защото ще съжаляваш. Понякога и ние самите не се познаваме. Айде успех, а междувременно днес е неделя 14:02часа на работа съм, ама ми се плаща на час. Да ти кажа съвсем различно е - отстоявай си правата по всички "възможни" начини и успех.
FerNando

 
  ... горе^
преди: 13 години, 11 месеца
hash: af73533dc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Фернандо, само това ще ти кажа: страха е лош съветник в тази ситуация, от опит го знам...Какво като дойдат господарите на ефира, ще дойдат и ще си отидат. А ОВЧИЦИТЕ ще останат, и пак ще треперят за местата си и ще гледат никой да не разбере, и ще блъскат по 12 ч. и повече, и ще ги унижават за жълти стотинки. Това е, като те е страх и не можеш да се обединиш. Защо тогава се оплакваш...

 
  ...

...
преди: 13 години, 8 месеца
hash: b67305baa5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Има смисъл от "ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА"
До № 9 И АЗ ДОКАТО ЧЕТЯХ КОМЕНТАРИИТЕ се сетих за
тяхното предаване.Но все пак лошото е че не сме
ЕДИННИ.Докато има овце ...ще има и вълци...
Напълно ви разбирам млади умни хора...
Аз затова съм била против КРИВОРАЗБРАНАТА ДЕМОКРА-
ЦИЯ.Трябва да бъдем силни,да се обединим,разбунтува-
ме...да имаме водач.А това е бг.народ.Това 5 вековно по-
робване .....ни влияе на психиката.От там идва и страха.
Именно затова не ми се започва работа/в момента съм
безработна/,защото имам представа какво се случва.
Унижават те за жълти ст.,но хайде стига сме търпяли.
Аз съм Роси рос на 49г.жена с 24г.стаж жал ми е за вас
младите,налага се и сте принудени да бягате в чужби-
на,защото тук няма реализация,лошо заплащане,няма
перспектива.

 
  ...
преди: 13 години, 8 месеца
hash: 1295c00507
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Към коя институция трябва да се обърна, относно нарушен кодекс на труда? Има ли нещо като Комисия за защита на потребителите, но за служители/работници?

 
  ... горе^
преди: 13 години, 8 месеца
hash: b67305baa5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   КТ ПОДКРЕПА

 
  ...
преди: 13 години, 8 месеца
hash: 8ad1702b3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   ето затова държавната работа си е държавна работа!по-малко са парите,но няма комплексирани до такава степен селяндурчета,който да се подиграват с труда на служителите си!аз от частно минах на държавно и се родих!за 200 или 300 лева отгоре няма да си съсипвам нервите с простаци!в момента където и да се хванеш на работа,трудно се връзват над 1000 лева!(освен мафиотчетата)е,аз вземам 700!за другите 300 трябва да се съсипя психически и ще си докарам рак безвреме!така че-групов протест!ако не помогне,да видим как ще ви уволнят всички и после самите те ще пият кафе пред трудовата борса!вие сте качествени и ще успеете и другаде,но такива идиоти като тях като паднат от високото,много ще страдат!

 
  ...
преди: 13 години, 8 месеца
hash: b50ef4eddc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   14, не се тревожи. 700 лв. са добри пари. Колко хора си мечтаят за такива пари, знаеш ли.
А това, което казваш за шефовете - мутри, че ще паднат от високо, от все сърце им го пожелавам. Но много не ми се вярва, те се подържат помежду тях, не са като нас. Те, колкото и да се мразят, пак се подържат. Един такъв ще излезе оттук и ще влезе там, ще му отвори вратата някой като него. А ти си винаги САМ и прецакан, защото се спасяваш поединично.

 
  ... горе^

...
преди: 13 години, 10 дни
hash: 1128314d13
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   не е вярно че в държавните служби няма такива проблеми, абсолютно същата ситуация е.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 6b2813c376
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Само ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА, а вие отвън и гледате сеир. Държавните институции са умрела работа. Ако нямат интерес нищо не правят. Ако си подавала жалби до ИТ и нищо не е станало, напишете жалба срещу ИТ да им поискат сметка защо не са взети мерки. Тормоз на работодателя му е майката. Да се гърчи от ядове и да не може да си пие вечер уискито и да си такова любовниците. Повярвайте ми стъжниш ли им живота в тези трудни времена се гърчат като червеи.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: b16efec231
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   с два реда обикновеният човек е без права в българия и на никои не му дреме каква хубава държава имаме

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 48be2bb22a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Това за държавните институции е точно така. Все едно няма никой по-нагоре. Не знам защо си мълчат когато незаконно се уволнява човек, които дълги години е служил на тази държавна администрация. Никаква сигурност няма и там, нито подкрепа за правото, нито защита, все едно никой няма там.

 
  ...
преди: 12 години, 5 месеца
hash: 06770a9603
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   спасение няма освен да си търсиш друга работа докато си на тази да не останеш на пътя така ще имаш цел, която да ти дава надежди и и да не обръщаш внимание на тия изроди като наум им теглиш една постоянно

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 4b7e1cbbaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Спасявайте се навън. Тук е пълна пародия! Никой няма да ви помогне. Силните са тези с пари и без мозък.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: ed53815abc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   инспекцията по труда, ама после ще трябва да напуснеш, защото ще те уволнят и без това.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 22aa773ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Здравейте! Имам проблем с новите си работодатели. Познавам ги от преди , майка ми работеше във тази фирма, както и мъжът ми е там в момента. И аз започнах там по програма от бюрото по труда и нямам право да напусна или откажа, а се чудя как ще изтърпя още три месеца. Работя във фурна по документи в производството, а дефакто чистачка. Както и да е доволна съм обаче се чудя как да угодя на шефовете си 3 -ма са жена, син и съпруг и се чудят с какво да се захванат и да работя под огромно напрежение и то когато работата не е нито тежка нито сложна дори при други обстоятелства бих била щастлива. Работодателите пуснаха слух че искат да ме оставят на работа след програмата, само и само да не съм в позиция да им отговарям, а да си трая и замълча мисля че ме разбрахте. Каквото и да направя все са недоволни, постоянно забележки, а сами знаете че когато човек е под напрежение и най- леката работа му се струва обременяваща. Карат ме да им се чувствам длъжна с нещо и просто съм объркана. Не мога да се оплача в "Бюрото по труда", а ми остават още три месеца, не знам. Ами ако наистина искат да ме оставят се чудя дали да приема при положение че щом не ми дават те заплатата и се държат така свойчески настроени към мен, какво ще бъде , ако остана там и естествено започнат те да плащат, не знам объркана съм, а от друга страна ако не остана къде ще намеря пак работа. Който има начин нека ми даде съвет. Благодаря!

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: ac060f19c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   23 - избутай тези три месеца. Според мен, просто работата не е за теб, а и много лично взимаш критиките, вместо просто без дискусии да работиш, както ти казват. Майка ти и мъжът ти нямат проблеми, не им ги създавай.
Колкото до чистенето - не е лесна работа. Дори е сред майсторските професии и нещо май си подценила съществото на работа. Напрежението ти идва от това, че ти вместо без особена дискусия да правиш това, което ти казват, най-вероятно имаш своя глава и свое мнение и искаш да става на твоето.,
Проблемът е, че си преквалифицирана за това работно място, но и проблемът е, че си чувствителна личност, интелектуалка най-веоятно с някакво висше или с много добро средно, начетена, а сега имаш по-неуки хора над себе си, но са си в бранша, в своята собственост и се разполагат.
Ако ти е в помощ, знай че всеки е минавал през такова нещо. Мъжът ми е работил на строеж като общ работник и са го тероризирали селяни, аз като студентка трябваше 2, 5 г. да чистя домове и офиси, защото само тази работа ми пасваше на лекциите и имах една отвратителна работодателка, която минаваше после с мокри кърпички по подовете и ако и една прашинка видеше ме караше безплатно да чистя всичко наново, а в последствие загрях, че просто е ревнувала съпруга си от мен. Има ги и такива неща. Ще избуташ 3 месеца иначе в името на майка си и мъжа ти, а ще избуташ и много по-лесно, ако просто слушаш какво ти казват и точно така го изпълняваш дори да няма смисъл според теб.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker