За работата, семейството, парите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121022)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14345)
 Тинейджърски (21876)
 Семейство (6461)
 Здраве (9586)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18482)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

За работата, семейството, парите
преди: 9 години, 7 месеца, прочетена 2700 пъти
Здравейте,
омъжена съм и със съпруга ми много искаме да имаме дете. Много пъти сме си говорили по този въпрос и сме мислили варианти, в които да изкарваме повече пари за да можем да си го позволим. И двамата работим за по 500 лв. на месец /нето/. Работя в горе - долу нормална фирма, макар че има много минуси, но пък заплатата ми е редовна и имам стаж и изградено име. Започнах да си търся нова работа, със съвсем малко по - високо заплащане, но в последствие съпруга ми ме отказа да ходя на интервю, заради неудобното място и заради това, че няма да е много по - различно откъм заплащане със сегашната ми работа, а и ще трябва наново да се доказвам. Трябваше да съм на интервю в 13ч., но не отидох, защото имах много задължения на работа и нямаше как. Малко след интервюто видях, че са ми звъняли от въпросната фирма пак. Бяха ме поканили на това интервю веднага след като кандидатствах. Не знам как да се спряли точно на мен измежду 1030 човека. После звъняха и пак и пак. После ми писаха и имейл да ме търсят. Накрая съпруга ми обясни, че може да имат задни мисли, а като порових в интернет, макар и трудно, открих скромното инфо, че едва ли не дамите трябва да се пазят от това работно място. Предполагам някой не ме е избирал заради качествата ми за дадената работа. Тогава малко се отчаях, че в България е така и съвсем изгубих надежда да намеря по - добро работно място от сегашното. Лошото е, че във фирмата, в която работя има хора с по 4 - 5 години стаж и пак са на 800 лв. заплата, а моята може и да не се покачи особено много. Върша си двете длъжности за една, но май е такова - друго не се предлага.
Със съпруга ми вкарваме в семейството общо 1000 лв. месечно. От тях имаме около 100 лв. лятото или 150 лв. зимата за разходи за сметки. Отделно около 400 лв. за храна, като не се впускаме в много покупки, оскъдно е и диетично. С тези пари нормално дете дали ще можем да гледаме?

Има ли хора в нашето положение?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 7 месеца
hash: e9506c4dbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Жалко че и циганите не мислеха/сматаха като вас... иначе досега да са изчезнали от България. А то - точно обратното!

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 9cb24f7fed
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Според мен ще успеете! Има много неща които може да купите втора употреба! Дори дрехи може да си купуват е- те са като нови.
Има карти за отстъпки - за пазаруване, за зареждане в бензиностанция и т. н.
може да потърсиш в интернет още начини за спестяване - напиши в гугъл: как да спестя пари и ще ти излязат много статии със интересни съвети и трикове!

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 6fa726a709
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Ами не пишете важни неща
- на колко сте години
- каква ви е квалификацията и има ли възможност за работа в голям град
- собствено жилище? При родители? На квартира?
Моят съвет е при тези доходи да нямате още деца, ако ти като жена си под 30-33 г. Имате време да изчакате, а 800 лв. като при опитните ти колеги Изобщо не са същото като 500 лв.
За мъж обаче твоят човек печели малко. За мъжете има съвсем други възможности и без квалификация и стаж - гурбет по строежи и фабрики за няколко месеца в годината, работа на кораб, строежи, ТИр- ове и какво ли не. Моят мъж работи по 10 ч. и нагоре, за да живеем добре. Аз работя също много и с доста късмет също успяхме да осигурим много добър стандарт на живот на семейството си, но децата създадохме след 33 г. при мен, а той беше над 40 г. Заедно имаме и собствен бизнес, за нас няма и събота и неделя, но си заслужава. Преди години рискувахме да отидем в големия град, да заложим всичко в името на своята идея и си заслужаваше. Знам какво е да искаш деца, а да знаеш, че не може точно сега, но пък сега е много по-сладко и мога да се насладя на майчинството пълноценно, докато на приятелките ми, които родиха много млади бабите им отгледаха децата, брояха си стотинките и младостта им мина в лишения. Най-добрата ми приятелка роди така на 20 г.И се измъчи, а сега работи в чужбина по половин година като чистачка, а е учена и интелигентна жена, но кой ще храни детето й, кой ще го изучи - големите деца имат и големи нужди, бебе е лесно, но после?
Съветвам ви същото, което направихме ние - ако имате време, търсете си късмета другъде, но и бъдете готови да дадете и всичко от себе си, дори да загубите всичко.
Без риск няма напредък!
С вашия доход може би ще изхраните едно дете криво-ляво и ДА, ако си над 30-33 г. и сега ти е времето да раждаш, но ако сте много млади, първо се опитайте да направите нещо от живота си и да предложите максимално вам възможното на едно или две дечица. Ако нямате това време, пробвайте се и така, но търсете помощ от роднини, все някак си ще избутате.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 8c7a503c01
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Трудна работа. 1000 лв. доход на двама души е доста ниско. А пък, ако станете трима - хептен. Само памперсите ще ви дръпнат много назад. Отделно от това бебешките храни и други консумативи са доста скъпи. За дрешките да не говорим, че те идват и по-скъпи, отколкото за възрастни, а едно бебе расте не с дни, а с часове. Та, в тази връзка по-добре си намерете по-доходоносна работа, а след това мислете за дете. В противен случай само ще се лишавате, както и вие, така и детето. От последното неминуемо следват търкания и караници, които ще се отразят негативно на семейната среда и ще рефлектират неблагоприятно в/у детската психика.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: b653b36142
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Значи от един опит за нова работа (на интерюто, за която даже не си и отишла! ) и вече си се отчаяла!?? А мъжът ти и той ли се е отчаял без дори да пробва!?? Еми стойте си отчаяни тогава....

 
  ...


...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 8bee9f252a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Не. Жал ми е, че се топим българите от отрицателната раждаемост, но за мен човешкия живот е много по-важен. За развитието на нацията не е вариант да правим много деца като циганите със сигурност. Това дете като порасне малко нали ще поиска нещо различно от това да яде хляб и сол? Нали ще трябва и за образованието му да се погрижите. Срам ще ме е от родители, които не мислят и очакват децата напълно сами в такава безработица да се оправят след време...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 36952ff069
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 5 откъде си сигурен че опита е един. Писна ми тук да коментират такива като теб..

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 2f189ef440
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Не мисля, че са ви толкова малко парите. В провинцията 70-80% от хората живеят с подобни заплати и имат по 2 деца. Е, вярно няма да тънете в лукс и детето ви да е супер задоволено, но лично аз не смятам и че това е нужно. Деца се гледат преди всичко с любов, останалото се нарежда. По мои наблюдения, ако свикнеш едно дете да има всичко на момента, в повечето случаи след това то става напълно неспособно да се справя с живота. Разбира се, има и изключения.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 2f7ddc60e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Авторка: Здравейте, не живеем под наем, имаме два апартамента. В единия живеем, другия стои така необитаем. Аз съм на 26г., съпруга ми на 32г. Проблема е, че работа трудно се намира. Ходя нон - стоп по интервюта и по - добро от това, на което съм не намирам като условия и заплащане.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: c4a47f8621
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Имате два апартамента и се притеснявате за финансите?
Та много в България и по света нямат дори едно собствено жилище и имат по две деца!

 
  ...

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 1659830cff
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Авторке защо ти търсиш по платена работа, а не мъжът ти? Къде е неговата роля? Защо не давате необитаемото жилище под наем?
Колкото до въпроса "дали ще можете да гледате нормално дете" отговорът е от нормално до нормално има огромна разлика. Сама виж за № 3 нормално гледане на дете е да можеш да му назначиш гувернантка, частен учител и т. н., докато за №8 нормално гледане на дете е да разполагаш с това, което имаш без да се изхвърляш с прекалени маркови стоки. От теб зависи какво е нормално за теб. Едно бебе ще порасте със същия успех, без значение за него е дали дрехите, количката, дори играчките му са втора ръка или закупени от най-марковия магазин. Има бебешки колички втора ръка за по 50лв има нови за по над 3000лв избора е твой, детето не му пука в коя количка ще се вози. След като поотрасне начинът е същия, дали ще ходи на училище с такси или пеша зависи само от това как ти ще го научиш че е правилно.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 8a33f5c844
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Аз съм самотна майка и се справяме двете с дъщеря ми с 500 лв! Като не ми стигнат парите, взимам назаем, после връщам и така. Проблемът ще е зимата, като дойдат сметките за парно - миналата година беше 240-250лв. Ама тогава бях на друга работа и взимах повече пари. Все ще се справите, бебе се гледа с най-малко средства. Като порасне разходите е увеличават. Не правете грешката да чакате по-добри времена, защото рискувате да останете без бебе, а напредването на възрастта и проблемите при бременността нарастват. Все пак щом си на 26 още имате още време!
Успех!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 6fa726a709
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Авторке, още сте много млади, имате време за дете, но не сте ли мислили да дадете единия апартамент под наем например?
Това си е доход! Ако сте от университетски град е особено атрактивно, защото можеш да дадеш отделни спални на различни хора да кажем. В София пък с туристи много добре се печели. На 26 г. не бива да се отчайваш, а търси друга работа, но заедно с мъжа си, защото пак казвам - мъжката работа е много добре платена.
Не слушай номер 12, освен ако искаш цял живот да имаш екшън и да живееш в несигурност - рано или късно ще цъфнеш и ще ти потропа съдя изпълнител на вратата. По-добре си устройте живота първо - ето, имате два апартамента - ами даваш единия под наем, дори може по-големия и бавно си градиш живота напред и все напред.
Като се замисля на 26 г. и аз съм нямала пари за деца, а днес - няколко годинки само повече, имам пари за всичко. От само 8 г. си пълнолетна, дай ви шанс да се устроите, после създавайте семейство. Винаги можеш иначе да си нацъкаш децата, но после какво правим?
Гъз знае иначе 2 и 200. Ако питаш циганите изобщо и 2 лева не ти трябват да имаш дете, ще се избута някъде, но да създадеш живот е голяма отговорност, да му дадеш бъдеще е задължително в днешно време

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 36a18ecb4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   То и така и иначе. Много За и много в против и все вярно.
Обаче факт е, че с 1 000 лв. много хора успяват да отгледат 1 дете - включително брат ми.

Мен обаче ме вълнува друг въпрос - Ако и двамата работите много - Кой ще гледа това дете?

Да и при мен родителите ми работиха и не се прибираха от работа - до късно вечер. Но аз имах Баба и Дядо - сега само Баба.
Те заминаха на село - едва когато аз бях вече на 10г. И все едни яйца или наденица можех да си опържа.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: dbe41d2e7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Номер 12 го каза! Но не чакайте с бебето. 27-28 е перфектната възраст за раждане.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 638f547ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Имам колежка която си гледа двете деца сама с 300-400 лева и се справя,стига да го имаш другото се оправя...

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 9ca4b76f89
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   16, циганите вероятно се справят и с по-малко, но не са пример за подражание. твоята колежка и децата й живеят скотски и ако човек има избор, не би трябвало да причинява това на детето си.
естествено, не трябва да се изпада и в другата крайност - да чака всичко да е наред, защото този момент може и никога да не дойде. бих посъветвала авторката и мъжът и да се огледат за по-добра работа, особено мъжът, защото тя ще е в майчинство, ако могат да дадат другия апартамент под наем и да действат :-)
Ж43

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 8faa20fa74
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Бягайте навън, млади сте, какво чакате!? И какъв е тоя мъж дето стои и се задоволява с 500 лв.? Аз като бях на 22-23 г. и като видях как са нещата в нашата мила родина, тръгнах да си диря късмета по света. Не успях от първия път, но не се отказах, имах голям хъс и желание. Не стана и от втория път, но гледах напред и при третия ми опит успях! От 8 години си работя по специалноста в Скандинавието и нямам грижи. Забравих да спомена, че първото ми дете се роди като бях на 20! Успех и малко по-нахъсано го давайте!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker