Проблем с персонала - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Проблем с персонала
преди: 9 години, 7 месеца, прочетена 2625 пъти
От 6 години отворих фирма която малко по малко започна да се развива добре. Целият ми персонал е от жени в годините между 50 и 55 години приблизително. Факта, че бизнеса ми се поразви ми се наложи да да взема още персонал преди година наех младо момиче на 24 години с висше образование и въпреки липсата си на опит се справя блестящо в работата. Въпроса е, че по възрастните и колежки постоянно гледат да я очернят в очите ми било то с 5 мин закъснение ( случвало се е два пъти), някаква печатна грешка (което се е случвало също два пъти ). Дразни ги всичко в нея как се обличала, как се гримирала, как си правила косата за мен лично ми изглежда на красива подържана жена и това не би трябвало да търпи критика.
Всеки ден имат нови забележки и критики към нея който не са свързани с работата, а с по скоро битовизма в офиса.
Провела разговор по телефона, направила си кафе пък не питала другите дали ще искат, използвала коректора на друга колежка, взела си бели листи пък не питала дали може да си вземе. И това са само тези от днес и за всяка от тези простотии и мъмрят жестоко на момичето.
В крайна сметка ми каза, че иска да напусне днес след обяд и я разбирам и аз не бих издържал.
Но имам нужда от работата и, защото е строго специфична, а и ми допада като човек.
Няколко пъти се застъпвах за нея и им бях казал да са по мили с колежката си. После се чуха слухове, че ми била любовница и още други интриги по въпроса, който стгнаха до ушите на жена ми. А нищо съм нямал с въпросната дама
Свикнал съм с този персонал, но днес ми доиде на ум да уволня всички и да си интриганстват някъде другаде не знам какво да правя.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 7 месеца
hash: cc73e195aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Направил си първо грешка, че си си направил истински КОКОШАРНИК, а ти като петел в него си станал.... кокошка.
Тегли чертата и се дръж като ШЕФ. Кой плаща? Ти не си им приятел, класен ръководител, а си им ШЕФ.
Самият факт, че идват с глупостите си при теб е достатачен.
Иначе такива проблеми има много в колективи. ТИ си създал една еднородна група от дърти лелки, които няма как - ще се подразнят от младостта, а и от други разлики с момичето.
Моят съвет е да тропнеш по масата и да изясниш как стоят нещата. Дългосрочно обаче гледай да назначаваш млади жени или мъже. Направи разнороден тим, в които да има място за всеки. Създай правила и спазвай ДИСТАНЦИЯ с персонала си, но и един тим билдинг не е излишно харчене на пари - тези кокошки трябва да разберат, че ЗАЕДНО трябва да работят или ВСИЧКИ потъвате.
Аз имах сходен проблем с персонала си - само мъже. Пак е нещо като кокошарник, сърдят се, състезават се кой по-добър и всеки има мнение. Аз съм подобна на теб като стил, често забравям дистанцията работодател-работник и се държа като приятел едва ли не, но ми се качиха на главата - стигна се до там да им решавам проблемите с полиция (карал пиян), със съдя изпълнител (не си бил плащал един сметките), един си навехна пръста (лекари), един има баща, който е поръчител и не му остават пари (превеждай пари на бащата, които още не са изработени), лъжеха ме и не си вършиха работата и тем подобни. В един момент се стигна до там, че бях принудена да ... разчистя кокошарника. Всички, които ме лъгаха, не работеха, бяха асоциални и тем подобни ги уволних, колкото и да ми беше жал за тях. Има в крайна сметка действително мотивирани и честни хора, които повече залужават работните места (плащаме много добре). Сега проблеми нямам. Останалите от предишните хора също разбраха в крайна сметка мястото си.
Проблемът на такъв вид отношения шеф-работник е, че в един момент, когато нямаш как да помогнеш, просто ставаш лош, а и хората решават, че ТЕ те командват, не обратното, а като все пак има някаква критика в работата, те го приемат като лична обида. Съвсем се отпускат и почват големите проблеми. В крайна сметка всяка фирма е зависима на 100% от хората в нея. Ти си зависим така или иначе от тези хора, но не им давай възможност да го осъзнаят или става лошо.
Колкото и да е трудно, подчинените ти винаги трябва да знаят, че са подчинени и нищо повече или по-малко. Не те определят как ще се случват нещата, а ТИ.
Успех

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 037b1ae746
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Имат явно твърде много свободно време, защо не ги накараш като в модерните големи корпорации да се отчитат всеки ден за времето си и да ти пращат рапорти? Даже има места на които се пращат рапорти за всеки час.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: cc51e34b46
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Авторе, напълно споделям мнението на номер 1. Не знам в какъв отрасъл е твоята фирма, но непременно трябва да направиш доста промени. Иначе тези лелки ще обърнат кораба и целия ти бизнес ще отиде на вятъра!

Мисля, че трябва да уволниш няколко от тях, за да дойдат другите на себе си. Новите хора, които ще назначиш може да са също млади или в по-напреднала възраст. Въпросът е да има разнородство по отношение на пол и възраст, иначе ще се получи пак една глутница от интриганти и клюкари. Но не че те пак не могат да се съюзят, но поне в случая вече ще имаш по добър контрол върху тях.

Тези, които ще махнеш трябва да уволниш по най-деликатния начин, за да не ти правят мръсотии и това да се отрази в работата на фирмата. Не знам какви са им договорите, но ако им трябва предизвестие мисля, че в този период трябва да им платиш, без да ги допускаш в офиса.

Аз също те съветвам да стоиш на дистанция. Ти не си им другарче, а техен шеф.

Пиши ни как се развиват нещата! Успех!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: b82a5f6cb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Разубеди момичето да не напуска. Ако се стигне дотам й кажи, че обсъждаш някои промени. Разкарай тези, които са в дъното на цялата история - те са няколко, ядрото. Това няма начин да не ги стресне. Естествено всичко трябва а изпипано юридически. Не можеш да позволяваш да си получават такива неща сред персонала до такава степен. Щом държиш на нея като на ценен кадър, трябва да съумееш да излезеш от ситуацията.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: bf392b3ac4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ами ти нетипично за шеф си прекалено мил с тях. Това в такива ситуации е проблем, защото когато няма изявен лидер, всеки започва да си прави, каквото си иска и виж до къде се стига.

Разбира се, не казвам да станеш някакъв зад*ник като повечето шефове, но и не отивай в другата крайност, за да не ги изпуснеш от контрол, защото това е много опасно за бизнеса.

Ще направиш огромна грешка, ако позволиш момичето да си отиде. Така кокошките ще останат с впечатлението, че са победителки и затвърдят мнението си, че това е пътя към успеха - интригите. А ти не вярвам да искаш такава среда на работа.

На всяка цена задръж момичето и смени малко тона, за да има малко ред. Наложи им глоби, ако трябва дори уволни някоя, за да се разбере, че не това се толерира. Ако те излязат морални победители, това съвсем ще закопае авторитета ти и съвсем ще ги изпуснеш, а и ще стимулираш поведението им.

Отдавна е трябвало да помислиш над това, но от мен съвет - изгради си дългосрочна стратегия да подмениш персонала с такива момичета, а не да останеш в среда на кокошки. Защото утре тези кокошки ще започнат да те злепоставят не само на работа и пред клиенти, познати и т.н. И може бързо да ти се разнесе славата на безавторитетен, което няма да е никак добре за бизнеса.

И като клиент ти казвам, че това се усеща и от клиентите и не прави никак добро впечатление. Лично съм ставал свидетел на такива сцени и как мислиш, че ми повлия на мнението за фирмата?

Направи си някаква система от вътрешни правила. Например 1. всички канцеларски материали се ползват от всички без изрични разрешения. 2. не се толерира обсъждането на облекло и т.н. При неспазване на правилата - предупреждение, при повторно неспазване - парична глоба 10% от заплата, при трето вратата се затваря от външната страна.

Така ще има ясни правила, които трябва да се спазват. А на който не му оттърват правилата, пътя. Те си мислят, че като са там от повече време и им е бащиния и могат да се гаврят с младите колеги, както намерят за добре.

Аз станах свидетел на същото, докато бях в ДСК като клиент. Изобщо не се поколебаха да унижат нова колежка пред мен и едва се стърпях да не ги зачеша. Но извода, който си направих, е, че някой шеф не си свършил работата, за да има такава отровна работна среда. Най-малкото с подбора, ако не с дисциплината. И ако още един път се наложи да ги чакам да се изпонакарат, вместо да ми обърнат внимание, много бързо ше ме загубят като клиент. Все пак не са единствената банка, нали?

 
  ...


...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: c9deab5a1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Изгони злобните интригантки,назначи на тяхно място по-млади...В един колектив трябва да има баланс по възраст и да има спокойна атмосфера,иначе и работата ще страда.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: aa27e9889d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Всички дърти каракуди с предупреждение за уволнение, да видиш на следващия ден каква съмнителна тишина ще настане в офиса. С жените работи само твърда ръка, иначе започват да криволичат както си поискат.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: bf392b3ac4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Авторе, има ли развитие по случая?

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 95a93b8a58
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Ами, когато си назначил това момиче не си отчел факта, че младостта и ще предизвика завист и интриги. Не знам какво да те посъветва, обаче ако тя иска да напусне-не я спирай, защото и сам виждаш, че на горката и идва малко в повече и като наемаш нов човек на нейно място или гледай да е жена на около 45-50, т. е. да се впише в колектива и да не предизвиква клюки или гледай да е мъж. Защото накрая едно, че ти непрекъснато ще трябва да си търсиш нов човек за тази позиция, второ, че от цялото това клюкарене цялата работа ще върви зле, защото тези жени вместо да работят ще губят маса време в обсъждане на младата колежка. За това и в твои интерес е тия клюки да престанат възможно най-бързо.
Събирането на екип, който да работи добре никога не е било лесна работа. Защото като индивид всеки от тях може да е супер, обаче твоята работа е да ги накараш да работят заедно и то да работят добре за да имате печалба. За това мениджърът освен всичко друго трябва да е и добър психолог и да отчита, че работи с хора, а не с роботи и тия хора си имат чувства, лични проблеми и т. н.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 30baead455
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Може да и завиждат

 
  ...

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 50ba1550a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Глупаво е да гониш Всички. По скоро постепенно ги подмени. И трябва да са на ясно че всички работни средства са на фирмата а не тяхна собственост и че всеки може да ползва каквото трябва за да свърши зададената му работа. Всеки работник зависи от шефа и само шефа може да дава разпореждания.
А за интригите трябва да се знае че ти като шеф имаш достатъчно важни проблеми и да не те занимават с глупости. Ако продължат с интригите да си търсят друга работа.
Щом имат време да следят другите какво правят значи не са толкова заети или не си вършат работата. 1 час в интриги и работятне8 часа а 7 а им се плащат 8.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 5d3538e693
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Здравейте,
Дай боже на всеки шеф като Вас. Със сигурност го правят от злоба. те са в едната такава неблагоприятна възраст (въпросните дами) , но чесно казано това си е до човека. Явно така сте си ги подбрали - може да са много добри в работата, но кръгла нула като хора. Съдя по майка ми и не защото ми е майка..тя на 51 години и много се старае когато някое младо момиче започне във фирмата. Старае се да и помага с каквото може и да я научи на възможно най-много неща. Дори на мен ми е странно - все пак може да я използват да обучи някой и после да я махнат (недай боже)
Но по темата - просто е. Събирате ги всички дами момичето и всеки да си каже каквото има.
А и бъдете малко по-строг. Кажете им, че това все пак е работа, а не модно ревю да й обсъждат дрехите и прическите и не е кафене и няма да търпите такава махленска обстановка.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: cf83f49b11
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   от автора.
Благодаря, ви на всички. От някой мнения си взех поука за в бъдеще. За сега момичето не напуска, но и посмених малко обстановката/момичето работи вече в самостоятелен офис / и въведох някой нови правила. Факт е, че съм мекушав и ми се качат на главата, но такъв ми бил характера. :(

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: b22edc0279
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Авторе, де да бяха всички работодатели като теб, ехееее...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker