Струва ли си според вас? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Струва ли си според вас?
преди: 9 години, 6 месеца, прочетена 1935 пъти
Здравейте, на 22 години съм. От 1 година работя в Лондон, като почнах от раздаване на флаери по къщите (адски неприятна работа) минах през агенций за кетъринг и достигнах работа в едни от най - известните ресторанти в града ( често сменях работното място поради голямата амбиция в издигането на длъжност и заплащане разбира се ) като сервитьор. Минах какви ли не обучения на дадените ресторанти за сервиране, правене на кафе и какво ли още не. Когато започнах работа като помощник сервитьор в първия ресторант исках да стана мениджър един ден. В момента работя като Head Waiter (главен сервитьор) и виждам, че животът и работата на мениджърите въобще не е лека. От 70 до 80 работни часа седмично, стрес, изготвяне на смени, документи, работа до 3-4 сутринта и какво ли още не. Общо взето тези хора нямат соцялен живот. Като цяло осъзнах, че тази професия не е за мен. Сега обмислям събирането на пари и завръщането в България. Искам да запиша бакалавър (бизнес) и в същото време да упражнявам професията си като сервитьор за да се издържам. Колебая се между София, Пловдив и Стара Загора. Говоря Английски, Испански, Руски и много малко Френски. Смятате ли, че си заслужава завръщането и започването всичко отначало. Не ми се стой много в чужбина защото тук е много еднообразно ежедневието. Хората са различни тук, соцялният ти живот е доста по - ограничен. Денят ти главно минава в пътуване до работа, работа и вкъщи. През почивните дни си наваксвам съня понеже през останалата част от седмицата той е минимален. За приятели, развлечения, дори и за приятелка дума да не става. Родителите също ми липсват. Та въпроса ми е има ли смисъл да се прибирам и какви са горе-доло заплатите в градовете който съм посочил за дадената длъжност. За бакълавар тук не искам и да си помисля, понеже разходите са страшно високи, градът е адски голям и време почти нямаш за нищо. Ще съм ви благодарен да споделите вашето мнение по въпроса.
Поздрави от чужбина.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 6 месеца
hash: 00c3f4f479
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей. Не разбрах с каква цел искаш да запишеш бакалавър бизнес? Какво искаш да работиш сетне? Щом имаш обучението и опита, а и знаеш толкова езици - може да те наемат за сервитьор в някой по-изискан ресторант или хотел. За Стара Загора не знам каква възможност имаш, но по големите курорти и дестинации сигурно има много места.
Останалото е да работиш за 500- 800 лв макс на месец.
Щом разбираш от тази сфера според мен и имаш пари, според мен имаш възможност да си отвориш собствено малко ресторантче или хотел, който да управляваш за малко пари, но спокойно. Виж, колкото повече се разраства самия бизнес, толкова повече време и труд и пари..

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b6b1b38a80
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Едното е за сметка на другото. В Бг ше имаш повече социален живот, но няма да имаш същия стандарт. Ще караш все от заплата на заплата, с лишения и т.н. Добре заплатена работа тук трудно се намира. Прецени си добре, защото няма идеално щастие. НЕ си мисли, че тук като има социален живот, ще си в Рая, защото има други неща, които пък няма да ти харесват - простотията на хората, бедността, родните бизнесмени мутри.

Според мен е по-добре да използваш опита си за създаване на някакъв малък бизнес, отколкото да учиш, защото това образование не ти дава много възможности тук. По-полезно би ти било да натрупаш практически опит в бизнеса. Щом имаш опит в ресторантьорския бизнес, поостания още година две, наблюдавай какво прави управителя, как привлича клиенти, как обслужва и изобщо се постави на мястото на собственика и започвай да измисляш планове за нещо свое.

Колкото о града в провинцията състоянието е ужасно. Ако ще е БЪлгария, то най-добре да е София. Не че там е цвете, но пак има някакви възможности, а в провинцията, ако не познаваш точните хора, просто си обречен на мизерия.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: e5c588f90c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Браво. Един разумен човек. Връщай се в БГ без да се замисляш. Тук опциите ти са много повече отколкото там. Би трябвало да си наясно, че там, ако ще да живееш и 50 години, когато ти чуят или прочетат името попадаш моментално в графата fuckin' foreigner. Точно поради тази причина и аз след 3 години там, през периода 2001-2004 год., на хубава супервайзърска длъжност в един от големите и скъпи хотели на Queen's Gate със седмична заплата от 500 GBP (а това за тогава бяха доста пари), реших да се върна за постоянно в БГ, да си довърша висшето, да създам семейство и да градя кариера тук. Всичко, което исках, лека-полека с труд и усилия постигнах, за което много се радвам и се чудя, как и с какъв акъл си загубих 3 години от живота да плащам данъци там, да им гледам пияните мутри и гейовете, да се дивя на простотията им и да ям буламачите им.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 3a6d88d5ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей, приятел. Поздрави от България! Щом там не се чувстваш okay, значи няма смисъл да стоиш. Идвай си и да знаеш, че и тук няма да ти е леко!

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 81575f96b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Подкрепям номер 1. Аз познавам едно момче - готвач, което работи в Германия, не е доволен и си мисли, че като завършил „бизнес“ ще открие топлата вода, вместо да е горд с честната си и добра професия, в която е действително добър и според мен и добре платен и оценен.
Аз съм завършила Икономика в много добър чужд университет, но мен това ме е интересувало и ми е страст. Мъжът ми е доктор по Икономика, работи като мениджър в голяма руска компания и се връща понякога в 22 ч., трябва да си запазя телефонна конференция с него, за да се чуем през деня, защото имаме и общ бизнес и трябва да взима някои решения. Той има две секретарки и пак няма време да отиде на фризьор камо ли за фитнес или среща с приятели. Ходим понякога на масаж и той заспива на кушетката. Друга травма за него е да го карат да уволнява хора, с които не е работил пряко. Вчера това му се случи и се върна разбит. Преди работехме и двамата в Нокия и като тръгнаха нещата назад го накараха да уволни 2000 човека. Няма пари на света, които могат да ти платят такъв начин на живот. Първата му жена го е зарязала, от пътища не беше виждал родителите си 5 години, нямахме време да направим сватба 2 години. И за какво са ни тези пари? Строим си къща в София и това идва допълнително - понякога и двамата се връщаме в 23 часа и нямаме време да ядем. Моите родители си мислеха, че като сме мениджъри не работим. Дойдоха ни на гости и вдигнаха ръце от нас - идваха на строежа, за да се видим поне един път на ден. Нямаме време за деца, да отидем на лекар, ако се разболеем и дори да си измием колите или като се развали нещо да отидем на сервиз - оставили сме ключове и за апартаменти, и за коли при разни хора, за да ни вършат работата. Нямаме време за качествена почивка и да отидем на кино - това ще ти е живота дори да успееш да станеш някакъв мениджър или да имаш свой бизнес, а това успяват не повече от 20% от завършилите Икономика.
Повечето или са счетоводителчета, или са някакви служители някъде на заплата, но няма бакшиши, разбираш ли и цедката е голяма.
Успех

 
  ...


...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b789e269d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Здравейте на всички, много благодаря за мненията ви. Честно казано не съм мислил само бизнес а също и Софтуерни технологии и дизайн понеже съм завършил ИТ средно образование. Мисълта ми беше да намеря някаква работа с коята хем да имам време хем да изкарвам нормални пари за преживяване(според мене 1500 - 2000 лева за човек са нормални пари в София след бакалавър разбира се), защото не мисля че мога да се нагърбвам с повече от нормалното ако ме разбирате. Не си мечтая за пари коли яхти, искам просто като имам нужда от нещо да отида и да си го взема (както е тук), да имам пари в джоба да изляза и т. н. да не навлизам в подробности. До колкото до бизнеса в България съм малко скептично настроен поради тези балкански наши мутри както коментира някой по-горе и отговорностите на управител/шеф далече не са по малки от тези на мениджъри и все хора който са нагърбени със страшно много работа. Плюс това мисля, че с компютърното образование един ден ако ми писне от цялата тази България и вече мисля за стабилизиране като дом, семейство спокойно мога да дойда тук (Великобритания) и да си практикувам професията. Тук Софтуерните инжинери взимах супер добри пари и работят м/у 6-8 часа на ден. Благодаря още веднъж. Поздрави на всички.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 345ed53fe5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   5, ха-ха, и за какво го правите всичко това? За да докажете на себе си и на света колко сте велики? Или защото изпълнявате дълга си към човечеството, че и такива хора като вас трябва да има - да вадят горещите картофи от жаравата, един вид по призвание?
Сигурна съм, че и сега в момента да спрете да работите ще разполагате с дори пари до края на живота си, ама не - друго си е да си съсипеш младостта и здравето, та накрая да удариш "постиженията" си на масата и да докажеш на всички около теб колко ги голям, а те колко са малки!
А здравето? А любовта? А семейния уют? А децата? А хилядите пропуснати часове в обиколки на най-прекрасните кътчета на света? А срещите и празненствата с приятели и роднини, от които сърцето и душата ти пее?
Роботи! Машини за пари и за "слава"!

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 8b4e672710
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Щом говориш испaнски и aнглийски , зaщо не опитaш чрез нетa дa потърсиш нa някой от испaнските острови. Климaтa е супер , хорaтa сa по- отворени и усмихнaти , дa не говорим че , основни чужденци рaботят/ живеят поне нa Мaйоркa. Сезонa е 6-8 месецa. Търсят се вхотелиерството хорa с aнглийски , руски , немски , освен испaнсия рaзбирa се. Прaщaй CV-тa по хотелите , питaй и зa нaстaнявaне. Aко решиш дa опитaш , не търси в столицaтa Пaлмa , a по мaлките курортни селцa. Имa селцa , където сa основно aнгличaни , постоянно живеещи , съответно тaкивa идвaт и нa почивкa.
В Бългaрия...ти скоро си излязъл от тaм , знaчи знaеш много по- добре от мен кaкво е положението.
Успех!

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 9968820cc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Ми Стара загора е як град макар и по-малък в сравнение с другите.. има си животеца :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 00c3f4f479
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 7. Не съм съгласен с коментар 5, но ако спреш бизнеса си - парите заминават много бързо и после ни екскурзия ще видиш, ни нова пералня.

 
  ...

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 00c3f4f479
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Авторе. Ако разбираш от ИТ технологии - там можеш да намериш работа за 1500 -2000 лв главно в София, защото фирмите не са много в провинцията. Но да караш икономическо образование, после имаш да се надяваш за подобни пари и въобще за свободно място като служител. На колко години ще станеш, че тепърва да си търсиш работа като счетоводител да кажем в тази безработица и без връзки? Малкия и среден бизнес в много сфери е мачкан и невъзможен, но не може да ми кажеш, че ако имаш капитал и средства не можеш да пробиеш за някакви нормални пари в ресторантьорството. Отделно каквото и да работиш - спокойствие от големите мутри няма да намериш. Най-малкото, ако си от средната класа и нямаш пари да отвърнеш на който и да удар. То няма да те забъркат в имотна измама, за да ти вземат жилището. То няма да те съдят за каквото и да е. В болницата ще те изнудват за пари, децата си няма да можеш да пратиш на нормално училище. Въобще без пари - няма здраве. И тепърва ще ескалира положението в България. Балканите са следващите след Украйна.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b789e269d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Точно за това говоря ,изкарвам си висшето ИТ в България и след това заминавам някаде в чужбина далеч от нашите "бизнесмени".

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 00c3f4f479
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   То тогава защо ще идваш, за едно българско кьомаво висше? Не знам дали ще ми публикуват коментара, ама честно да ти кажа, много изоставаш в мисленето. Ти сам не знаеш още какво искаш. Да се връщаш, да не се? Да използва единствената причина и факт, че е по-евтино образованието у нас е толкова наивно за бъдещата ти реализация в чужбина, че няма смисъл да се коментира. Не знам как по-рано не се сети да учиш.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b789e269d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   До номер 13.По - точно се колебая не че не знам какво искам и точно поради този факт пиша тук.Пък и не всички сме с заможни и перфектни семейства , който да ни уреждат живота.Мисля , че не съм длъжен да коментирам защо по - рано не съм се записъл да уча , въпреки че ако имах възможност щях да го направя.Благодаря на всички отзовали се.Останалото вече зависи от мене.Знам че имам още няколко месеца да размисля и знам че каквото и решение да взема ще бъде най- доброто за мене.Поздрави и още един път благорадя !

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 1e658fc2ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   В момента ИТ пазара в София е доста добър. Работа има и заплащането не е никак лошо. Ако сложиш цените на имотите в сметката може да излезе че ще имаш по-висок стандарт на живот отколкото в Лондон. Според мен ако искаш да се реализираш в Англия най-лесният път е да завършиш ИТ в София да се хванеш на работа за 1-2 години за да имаш стаж да покажеш пред английските работодатели и си готов. Опитът е много по-важен от дипломата в този бранш, а в България е по-лесно да започнеш. Пък може и да решиш да останеш.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b789e269d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Точно това имах в предвид :)

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: fe771f80a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Ох, авторе, дано владеенето ти на чуждите езици е по-добро от българския ти

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker