Писна ми от некоректни работодатели! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Писна ми от некоректни работодатели!
преди: 9 години, 6 месеца, прочетена 2635 пъти
Здравейте, Накратко историята е следната: Започнах работа във фирма за лабораторно оборудване, българска, от 15год. на пазара и изобщо прехвалена работа. Имам биологично образование, но се касае за специализирани неща, съответно трябва да има и обучение. Още на интервюто ясно казах, че обичам чистите отношения, шефа ме увери, че са такава фирма и пак започна хвалебствена тирада. Обадиха ми се след седмица да ми кажат, че съм одобрена и, че на следващия ден да съм там в 8. 30ч. Нищо не споменаха за документи. Аз им се обадих специално да ги питам - отговора беше, че нямало още договор да се подписва. Отидох и стоях 2 седмици. Почти никой не ми обърна внимание относно обучение. Пращаха ме хаотично на разни места да се запознавам с клиенти, нито имах виз. картичка нито нищо. Аз още на втория ден обаче си занесох необходимите до. за постъпване на работа, но никой нищо. В края на втората седмица реших да попитам счетоводителката какво се случва с договора ми. Думите и бяха: "По-нататък ще ти го пусна".. Попитах я това шефа ли е го е казал, тя потвърди. Реших директно да се кача и да го питам понеже нали и двамата държим на чистите отношения(уж). Той ме попита за какво да ми бил пускал договор и аз казах ест. за работата. Последва нещо от сорта на "коя работа, ти си тука от 3 дена и нищо не си свършила все още. Казах му че съм вече края на втората седмица, той бръкна даде ми някакви пари и заяви "Не те харесвам, мисля, че не ставаш за нашата фирма" и това беше.. Още не проумявам къде живея и с каква простащина трябва да се сблъсквам всеки ден...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 6 месеца
hash: cbf183fc27
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ти пите ли другите служители дали имат договори?
Иначе не вярвам да са без договор, защото фирмата няма как да си отчита разходите иначе. Възможно е обаче да искат да пробват някого преди да се обвържат, защото у нас трудовото законодателство е толкова калпаво, че после не можеш да уволниш никого. И все пак си има 3 м. изпитателен срок...не знам дали това е изключение или практика във фирмата.
Нямаше ли пряк началник, отговорник да те въведе в работата и да питаш, а трябва за всичко при големия шеф?
Но както и да е - странна работа и не е било коректно - 3 дни съм работила на изпитание без договор, но 2 седмици?

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: f1d093f115
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

2.   Трудовото ни законодателство било скапано и после не можеш да уволниш никого. ХАХАХАХА
Номер 1 ще да е от въпросните некоректни работодатели, да не кажа нещо по-остро.
Проблемът с трудовото ни законодателство е, че всичко е декларативно и работникът/служителят винаги духа супата.
Или ще го осигуряват на минимум, или ще го държат на ниска заплата, или ще бъхти 12 часа, а ще се води на 4 и т.н.
Но ние сме простосмъртни работници, имаме право и задължение да мълчим и да се кланяме на ВЕЛИКИЯ РАБОТОДАТЕЛ - наш благодетел, защото без него ще умрем от глад, разбираш ли.

Авторке, радвай се, че си се отървала от тази фирмичка с такова шефче!

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 5015c13b34
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   От авторката: Предполагам, че имат, те са от години там. Казаха ми, че първоначалният договор е срочен - за 3 мес. Не на изпитателен срок, а срочен. С всичко се съгласявах, само и само да беше някакъв договор. Имаше един мениджър продажби, който уж ме обучаваше, но аз още първият път когато го питах той ме прати при шефа.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: e497971afa
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Нормално. При частниците е така.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: ea7d0faaae
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Oт авторката:
Определено се радвам, но ме е яд защо изобщо започнах. Просто две седмици горчив опит, но поне е някакъв опит. А до №4 - не мисля, че е нормално и вече отдавна минахме мътните времена на 90те когато това с частниците вървеше. В България реално всички са частници като не броим държавните институции и съгласете се, че ако има хора които казват, че е "нормално" скоро няма да излезем от тази ситуация.

 
  ...


...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 09d74ecaa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Приеми нещата от положителната им страна. Опитай се да анализираш как е можело да се представиш по-добре, в какво си сгрешила. Некоректна е постъпката дотолкова доколкото си има изпитателен срок и той трябва да се спазва, при това работодателят преди края на изпитателния срок може да поиска да си тръгнеш без да ти дава предзивестие, това е по Кодекса на труда. Все пак не те е експлоатирал без да ти плати. Според мен трябва да се поровиш повечко в интернет преди да отидеш да работиш на място, за което си одобрена. Да търсиш информация какво се иска от теб! Не случайно има обучения за умения да се представим добре, да придобием нужните качества в работата. Поинтересувай се за нещо такова, в което специалист да види грешките ти и да ги коригирате. Дипломата, уви, не работи вместо нас, всичко опира и до лични качества. Развивай ги, учи се, интересувай се. Зависи от теб. Работи над себе си така, че всеки работодател да те хареса, а от теб да зависи кого да избереш! Не бъди претенциозна от първия ден! това прави лошо впечатление! Защо е било нужно от първия ден да повдигаш въпроса за документи за назначаване? Това ли е най-важно? Точно това ли?
Бъди сигурна, че ако те харесат няма да те изпуснат и на третия или петия ден-да, ще те назначат. Но да предявяваш претенции от първия ден- за мен е неразбираемо. Аз разсъждавам така- докажи себе си, след което ще бъдеш оценен! А не-давайте сега, вие сте ми длъжни още от днес, без да ме познавате. НЕ, няма такова нещо. Това е психология, ти си нямаш елементарни понятия за някои неща.
Тези приказки за ''чистите отношения'' от първия ден са голяма грешка от твоя страна. Достатъчна, бих казала, за да подразни който и да е частник. Ти можеш да държиш на честните отношения и без да го казваш!
Без да съм специалист в материята отчитам много грешки чисто поведенчески, психологически. Оттам нататък и най-големият специалист да си, ще направят всичко възможно да те махнат. Работата не е само диплома, момиче, работата е ПСИХОЛОГИЯ. И замисли се и за нещо друго- ако този проблем се повтаря при теб многократно, значи грешката е в твоя телевизор. Работи над поведенчиеските си нагласи!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: f1d093f115
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 6, чела-недочела се изказва.
Да, ПО ЗАКОН, ако искаш някой да ти върши работа, първо трябва да има договор. В договора се определя изпитателен срок. Ако работодателят не е доволен, може да уволни работника още първия работен ден.
Какъв е проблемът?
Дали е важен договорът - ами да, много е важен!!! И за стаж, и за осигуровки, и за още куп други неща.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 7bfadbfb0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   До номер 7: На някои хора много им отърва да преиначават нещата в своя полза, за да оправдаят собствената си негодност. Кой е казал да работи без договор? До 3-5 дни, не повече става ясно харесват ли те или не. Някой да й е пречил да напусне сама, след като няма договор? И да имаше такъв той нямаше да върши работата й. Когато един работодател те хареса, той няма да направи грешката да те мотае и да рискува да те изпусне. Елементарна пазарна логика. Нямате си идея какви хора има-претенциите им почват от първия ден, а грам работа не могат да свършат. Е, не става така. Ако този проблем се повтаря при момичето, значи проблемът е в нея-няма качества. Не може все някой друг да ти е виновен.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: ea7d0faaae
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   От авторката:
Да, №6 наистина не виждам каква толкова голяма "претенция" съм изискала освен това, което ми се дължи по закон. Наясно съм с изпитателния срок, дори ми бяха казали, че първоначалният договор няма да е с 3 месеца изпитателен срок, а директно срочен договор за 3 месеца - има разлика. Аз бях съгласна с какъвто и да е договор само и само да си е по закон. Напълно съм съгласна с №7. Все пак не съм калфа при занаятчия.
Какво значи да се докажеш - именно затова има срок на изпитване. Освен това работодателят беше толкова нагъл, точните му думи бяха :"Ти, моето момиче си гледаш само твоите интереси и изобщо не мислиш как ще изкараш пари за фирмата... " Ами аз мисля, че за да започна да се доказвам, все пак трябва да имам някакво минимално уважение от съответната фирма и шеф - като например трудов договор.
Подозирам, че №6 е точно от тези работодатели за които говоря. Защото тези клишета за психологията и т. н да не би всички да сте ги чели от "великите" книги НЛП на Хари Алдер или др. подобни.
Какви "поведенчески грешки" виждаш, за това, че си знам правата ли?
Наистина ми писна от хора като вас.. обори ме, но съм почти сигурна, че си работодател.
Нещото, което най-много дразни некоректните хора (не само работодатели) е това, че човека отсреща е интелигентен, знае си правата и иска КОРЕКТНО отношение.
И още нещо - за тези 2 седмици аз буквално си търсех работа и се натисках да правя това и онова, а накрая ми беше казано, че не съм се доказала при положение, че не ми беше даден изобщо шанс. Като цяло работата се състоеше в посещения на клиенти като тип търговски представител. Отвратена съм от търговията като цяло. Дано никой не се обиди. И ако си говорим за психология, мога да най-отговорно да заявя, че за търговията, както ми беше казано, всичко е нюх и тънка психология, в превод - да си нахален и пълен лицемер.
Честно казано наистина се радвам, защото вече окончателно реших - НИКОГА ПОВЕЧЕ ТЪРГОВИЯ. Аз съм учител по призвание и професия, така, че като начало една работа най-вече трябва да те удовлетворява морално. Мисля, да се движа в тази посока. На 28 години съм и поне вече мога да кажа. коя работа наистина ме прави щастлива и това е преподавателската. Просто ми трябва малко късмет, това е.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 1ea3aca44a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   не трябва да започваш работа без договор, за това има изпитателен срок. Явно фирмата е некоректна. Сега можеш да си пуснеш жалба в инспекцията по труда. Ще ги проверят. Дипломата си е диплома, но има КТ който трябва да се спазва.

 
  ...

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: f1d093f115
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Номер 8, ти правиш опит да преиначиш нещата, но не ти се получава. ;) Значи като искате коректно отношение от служителя, първо го назначавате на трудов договор, пък после с претенциите. ;) Какво е това 3-5 дена, ако те харесат, ако се докажеш, ако не го мързи работодателя и не е в цикъл, тогава договор? !
Нали е имало интервю, явно са я харесали щом са я взели да работи.
Ей, нагли сте до безобразие и най-мразите хората, които си търсят правата. ;) И като ви натрият носа най-удобно е да кажете, че нямат качества. ;)

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: c39189ad05
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Вие какво, очаквате справедливост в България ли??

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: bbbf922969
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

13.   №9/Авторке, много си права и изобщо никакви психологически глупости няма тук. Шефът е селянин, никога няма да оцени такива като теб и по навик се обгражда с хора със собствения си (селски) манталитет.
Договор се сключва в самото начало.
№6, представи си твоята логика с подписването на договор след "доказване на качества" при други икономически отношения!

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: c203412037
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Темата е стара и авторката едва ли чете, но тя трябва да е била наясно, че е ставало дума за търговия. Това не е за всеки. Като не чувстваш призвание да вършиш нещо, защо трябва да се натискаш да почнеш дадена работа, за която предварително знаеш, че не е за теб.
А иначе е напълно права, договор трябва още от първия ден. По-добре с изпитване. Така и двамата се изпитват - работодател и работник.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 4646f91a23
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Напълно ми е познато. Аз работих като счетоводител 15 дни накрая ме изгониха, приеха си друга с опит. Подведоха ме да си напусна работата и накрая останах без работа. Добре че ме приеха пак на старата работа. За 15 дни с голям зор ми плати 270 лв. шефката се оказа бивша затворничка. Е какво да очакваме от такива жалки шефове.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker