Да живее шуробаджанащината в БГ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Да живее шуробаджанащината в БГ
преди: 9 години, 5 месеца, прочетена 2726 пъти
Накратко по темата.

Държавно ведомство. Нова структура. Създават се дирекции, сливат се, разделят се.

В настоящ отдел на дадена дирекция работят n-броя експерти. Двама от тях, без да ги питат за съгласието им, искат да ги преместят в друг отдел, друга дирекция, която няма НИЩО общо с образователния им ценз и фактическата им дейност.

Гореспоменатите експерти са с магистратури ТОЧНО релевантни да дейността на отдела, сертификати, най-високо ниво на владеене на поне един официален език на ЕС, като имат съответно 3 и 5 години стаж в даденото ведомство.

По стечение на обстоятелствата в същия този отдел има други двама експерти, чиито образователен ценз няма НИЩО общо с дейността на отдела и фактическата им дейност.

Един от вторите има някаква магистратура, а другият няма даже и магистратура. За сертификати и доказуемо владеене на официален език на ЕС, дори и на работно ниво, въобще не искам да споменавам, защото такива просто липсват. Единият от тези двамата експерти работи от дълги години в даденото ведомство и по стечение на обстоятелствата е доста близък с човека, който дава имената на "баластрата", която трябва да бъде изхвърлена зад борда, въпреки, че пак подчертавам, че въпросният експерт НЯМА ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ за заеманата от него позиция.

Ха, сега кажете ми, как стават нещата в България?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 5 месеца
hash: d974744d08
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не в БГ, а в България първо и второ - дори не в България, а в държания апарат.
Иначе е нормално почти това - и в другите държави го има - управляващите имат нужда от доверени лица да снасят нужната информация и са назначени по партиен принцип обикновено - нали за това са те избрали хората, за да управляваш, не да назначаваш магистратури и езици, а да назначаваш ХОРА, с които да имаш контрол.
Иначе не знам какъв ценз и какви езици трябват за държавната администрация - аз лично съм на мнение, че трябва да се гледа кой си върши работата и кой не.
Ако бях управляваща щях да смъкна цензовете до минимума , който е необходим, за да се изпълнява длъжността и където не трябват езици (очевидно и при вас не трябват), няма да ги искам, и магистратури не искам - да ходят в БАН. Аз бих назначила изключително среднисти като в НАП да ми са пчелички и ескпертите всички ще са външни с конкурс - да се цакат с ниски ценички за експертизички и проектчета, за какво ми е да назначавам изобщо хора на заплати.

Така например с мизерните иначе държавни заплатки ще мога да привлека мотивирани среднисти, там където имам немотивирани висшисти - за какво ми е експерт за 99% от службиците в държавната администрация?
Дори за службите, специализирали се да точат ЕС фондове бих взела по-скоро външни консултантски фирми като Маккинзи и тем подобни, в които няма как да има корупция, а единствените държавни служители ще са за оперативната работа и толкоз - 99% среднисти и дори хора с основно образование, защото на лелките по гишетата и толкова им е достатачно, а магистратурите да ходят в частния бизнес или в БАН, където не могат да са вредни поне.

Иначе политически назначения винаги ще има. Ако бях управляваща първо бих изчистила всички от предишното управление, за да не ми подливат вода, бих си сложила няколко доверени лица, за да ми дърпат конците на място - на тях им трябва само една квалификация - да са ми преданни и верни кучета-пазачи и да могат да обслужват мобифон поне - т.е. хора с основно дори биха се справили.

Общо взето е хубаво за хора като теб, че не съм на власт :) - ставате излишни всички „експерти“ - клъц-клъц-клъц - пада администрацията на половина и то само среднисти, които да се кефят на 600 лв. заплата и консултанти за 10 бона на седмица, ама да знаеш, че ще ти вършат работа, няма да се размятат безцелно по коридорите - 10 консултанта ще ми заменят отдели и отделища с „експерти“ и ще освободя повече парички за бабичките, за да ме изберат.
Други реформи - клъц-клъц МВР и клъц в Армията - правя щастливи майки и пенсии и ще ви управлявам 10 г.
ха-ха-ха, дано да не чете Б. Б.... хубаво, че съм още млада, за да дойда на власт, но споко - скоро и хора като мен ще дойдат и няма да имате проблеми. Нали знаеш Сталин какво е казал „Има човек, има проблем, няма човек, няма проблем“ - режеш 70% от администрацията, опростяваш до минимум законите и си ти - ще има и за бабки, и за сирачета, за армия и полиция (останалите хора) и ще се концентрира държавата върху истинските си задачи - да осигури социална стабилност, външна и вътрешна сигурност.
Съвет - като не ти харесва, отивай да работиш за частници като всички нас, там няма такива работи, но искат да поработваш и няма сладки почивчици, болнични и скЪтаванЕ.
Идваме хора, които живеем на принципа „Държавата, това сме ние“, който сме работили само в частната икономика и ще управляваме точно по този начин и държавата - като наша фирма, в която всяко левче ще се обръща два пъти и се отнасяш към него като свое собствено. Аз например за един проект искам 30 оферти и избирам 3 от тях, после най-добрата - пестя на фирмата си по 50% от средната цена на пазара. Няма при нас шуробаджанащина, реват ми доставчиците първо, после сами сменят политиката и хоп - всички работим по-ефективно.
Не разбирам, защо в държавата не може да се работи по този начин - клъц-клъц -имаш проект за писане да кажем - пускаш задание, взимаш 30 оферти от 30 експерта и си взимаш най-ниската и с гаранции, че ще ти свърши работа - не да е перфектно, а да ти свърши работа за най-ниската ценица. Връзваш си гащите с клаузи, че без резултати няма парички- обръщаш държавната пара тридесет пъти, преди да я дадеш на някого, а ако се осере - няма парички. За какво са ми тогава 30 експерта на държавна работа всеки месец на заплатка и да се карат в кокоарници? Хайде на свободния пазар да се конкурират.

Така се е управлявало преди 1944 г. и за няколко десетилетия не само четири-пет войни сме водили, но сме построили цялата ЖП инфраструктура, която до днес ползваме, паркове, градове, цялата държава от калта се е направила, образовало се е населението за 20 г. - при Освобождението сме имали само 4% хора, който са могли да пишат и четат - само 10-20 г. по-късно 60% от българите са могли да пишат и четат. Колко експерта са ни били нужни за тези гигантски постижения - няколко десетки от Русия, от Германия и Австрия.
Днес имаме огромен държавен апарат, кокошкарници с хора като теб, които да им губим времето с интриги - клъц-клъц - отиваш, ставаш консултант и ако си добър взимаш пари, ако ли не - не взимаш, но ще си мотивиран и действително ако си по-добър от въпросните господа, ще взимаш 10 бона на седмица и ще си свиркаш, няма да се сърдиш за глупости.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: a162ca8596
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   В случая макар да отчитам очевидната несправедливост, от която е възмутен автора, съм по-скоро склонна да се съглася с номер 1.
Местят ги експертите, защото очевидно може и без тях. Ако изнасяха на гърба си отдела и липсата им би причинила бедствие, едва ли биха се лишили от тях толкова лесно. Пореден пример, колко излишни позиции има в държавната администрация. Авторе, вместо да ревеш, замисли се наистина, че нормалните хора, ангажирани в частния сектор, все повече се озлобяват и настройват срещу изкуствено поддържаната държавна администрация, за която за капак и трябва да плащат от джоба си. Това трябва да се прекрати в някакъв момент и ненормално раздутият щат да се изпосъкрати.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 5e586c2765
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   До 1. Благодаря за изчерпателното изказване. Знам, че по принцип българите са гадни хора и ти за пореден път го доказваш с твоята "компетентност" и комплексарщина, но, абстрахирайки се от такива като теб (дай Боже да не срещам), все пак се надявам, че са останали поне малко разумни хора в тази страна, които да РАЗБЕРАТ написаното от мен по съдържание.
Цитат: "Аз бих назначила изключително среднисти като в НАП да ми са пчелички и ескпертите всички ще са външни с конкурс - да се цакат с ниски ценички за експертизички и проектчета, за какво ми е да назначавам изобщо хора на заплати. "
Отговор на цитата: Хайде, ТИ личност, "компетентна" (а, по начина ти на изказ и охарактеризиране на дадени дейности и служебни отношения, които са доста далеч от теб, те причислявам към групата Професор по всичко), та нека вметна, че в НАП (Национална агенция за приходите), служителите, които са със средно образование са само на техническо ниво и не упражняват НИКАКВА оперативна или експертна дейност. От 2012 год., както НОИ (Национален осигурителен институт), така и НАП са под Закона за държавния служител. Тоест, нека ти поясня още малко, че да можеш да се праскаш като чик*я на пясък, че "пчеличките" със средно, ако си шеф на НАП ще ги видиш само през пчелна пита без конкурс или, ако не са уредени от този, онзи и т. н.
И не на последно място, тук не говорим за заплати от по 600 лв., а за заплати от по 1800-2100 лв.
Така, че, моля те тръскай си комплексите и глупостите пред незнаещите и неразбиращите, но нека е на друго място.
Просто изглеждаш пошла и хайде да не пиша какво в очите на хората, които са "малко" по-навътре от теб в нещата.
Желая ти здраве, щастие, късмет и подходящо място, където да си избиваш комплексите!!!

P. S. И само в този цитат по-горе има 3 правописни грешки. Виж си ги. Отделно е, че словоредът е объркан (учи се от 4-ти до 7-ми клас)

Опазил Господ хората от такива началници, като теб (без обида)!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: d974744d08
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Авторе - я, по леко, защото заплатата ти я изкарват хора като мен. Хората иначе не ги е опазило, началник съм и знам за какво говоря.
В НАП само инспекторите са висшисти някакви, но са ОК хората, дребните служителки са лелки, а те като брой са повече, а 99% от работата те я вършат и електронната система.

Ти точно засягаш иначе темата - трябва да се промени закона, да се изработят процеси и да характеристики на ВСИЧКИ позиции - която може да се изпълнява от среднист, веднага на среднист, а 70% да отпаднат като ОПРОСТИМ БЮРОКРАЦИЯТА И ВЪВЕДЕМ ЕЛЕКТРОННО ОБСЛУЖВАНЕ, изградено от ЧАСТНИ ФИРМИ ОТ ЕВРОПА.
В НАП ги оправиха навремето от МВФ, не че е перфектно, и там трябва да мине една метличка. Нека видим страни като Естония - метла, всичко онлайн и не ни трябвате бюрократите.
Няма иначе услуга, която човек не може да си намери на свободния пазар - купувам си и системите, и процесите вече - има ги в Естония и в други страни - копи и пейст - не е голяма хамалогия и дори човек с лош словоред като мен ще се справи.
У нас просто политиците все още не управляват държавата като фирма, а пръскат с лека ръка парите на данакоплатците и после нямат пари за бабички и бебчета, за да плащат на хора като теб заеми взимат нашите.
Това ще се промени с годините, защото хора като мен ще дойдат на власт, които например са свикнали да боравят рационално със средствата - разработвам със западна консултантска фирма проект как да клъцна половината администрация - това е рутина, така например БТК беше изчистена навремето от 50-70% от хората на хранилка - да не би да се срути БТК? Напротив!
Ей от това има нужда и държавата - една голяма метла, напрафо фадрома да мине.
Експерти като теб да ходят да работят другъде или да са на договор за изпълнение. В нашата фирма експерти например няма - взимаме си консултанти, плащаме им 1000 лв. на ден, ама за 1 седмица ти е готово всичко и си свиркаш, за какво ти е „експерт“ на заплатка, още повече че ти описваш класически конфликти в такъв кокошарник.
Режиш „експертите“, които са докарали страната ни на този хал и отпадат дори връзкарите, които са сложени там да ви шпионират - с един коршум, два заека и спестяваш на държавата поне 5 бончета.
Хайде да мултиплицираме ефекта със стотиците и хиляди „експерти“ с „езици“ и „магистратури“ - аз за тези пари ще взема консултанти от чужбина, най-най-най-добрите, завършили в Оксфорт, във Виена и в ТОП 500 университети в света, не в ПУТКА или в библиотекарския „университет“ на ДС, не Калинки с печатани в гаражи дипломи, и по подобие на Царска България за 30 г. ще построим държава та да дрънка, ще постелим за всички поколения след нас, вместо да храним „експерти“ с „Магистратури“ и „езици“.
Нищо лично, но хайде - шъткай се като не ти харесва, едно гърло по-малко за хранене от неграмотните хора като мен. Аз ДАВАМ на държавата, ти ВЗИМАШ - уволнение - аз не искам да плащам на хора, които не могат БЪЛГАРИЯ да напишат с всичките си магистратурички и езичета, а всеки месец точат и цоцкат от нея! БЕЗСТРАМИЕ е хора като теб да са изобщо в управлението. Отиди, целуни замята на тази държава, която те хрантути, пиши БЪЛГАРИЯ, УВАЖАВАЙ я тази държава или и или Термиал 2 да миеш чинии на Запад с езици и магистратури да видим там какви връзки ще ти трябват и къде имало шуробаджанащина. Знам ви вас как изобщо сте се уредили на хранилката, после негодувате дори за хора с повече връзки - безсрамие.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: a162ca8596
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Авторе, ти в момента в работно време ли пишеш и коментираш по темата? Поне не дразни хората - преобладаващото мнение и без това е, че държавната администрация се занимава предимно с междуведомствени интриги, пиене на кафе и гледане в чуждата паничка. Не допринасяш с изказванията си в подкрепа на обратната теза.
Напротив - звучите, като да сте се самозабравили и наистина да има нужда от голяма метла по институциите.

 
  ...


...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: baf6b520bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 1-5 изпадна в делириум! Не искам изобщо да дискутирам каквото и да било, защото един спор с кучето ми, да речем, би родил повече истини.
Само да я помоля да се приземи, защото на теб, авторе, едва ли ти дават заплата заради блестящата ти усмивка, нали? Работиш, предполагам.. та, номер 1-5, преди да изпаднеш в още по-тежка ментална криза, вземи се пообразовай и спори на ниво!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: db09d68d5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   То в частния сектор е същото! Познавам една женица с нисък морал и съмнителна ценностна система, която превзе една фирма от вътре с неприятната си рода, дебелите си приятелки и малоумните си тъпкачи.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: ec29c2a831
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Шуробаджанащината в държавния апарат наистина е огромна, но нека попитам авторът, как са го назначили него на позицията, която заема. Нека не ми отговаря с конкурс, понеже добре знам от вътрешни хора как тези "конкурси" се печелят от "правилните" хора. Такива сладки позиции има в държавните институции, за които обикновеният българин не може и да мечтая. Как ви се струва "работа" от 10. 00 до 16. 30 с обедна почивка колкото си искате, никакъв стрес, 1 месец отпуска през лятото и около половин почивка по Коледните празници, 1 500 лева заплата ( без бонуси ), висене в нета по цял ден и пиене на кафенце с колегите. Мне, не ви говоря фантастики, това са реални факти!

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: d974744d08
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Право в десятката н. 9 - присмял се Хърбел на Щърбел. Просто го е яд, че някой по-голям връзкар го е изместил за някакво постче. Жалка работа!
Ей затова - с фадромата по държавната администрация, докато останат 5 човека на кръст.
От Естония се купува готов софтуеър, сменят се законите до елементарни правила и клъцкаме бюрокрацията до минимум.
2 бона заплата? Един проектант у нас взима 200 - 300 лв. на проектче, а бачка поне 3 дни за това. Всичко да се дава на външни изпълнители и „експерти“ не ни трябват на заплатка да лапат, лапат и да нямат налапване и пак недоволни

Номер 8, който в частния сектор си позволява такива практики - бива наказан и фалирва.
Трагичното е, че ни управляват хора като Автора - БЪЛГАРИЯ не може да напише.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 0935c429bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Номер 9, като нормална работа, каквато трябва да е всяка. Така ми се струва. Докато има роби, които да се съгласяват с условията на частниците ще има и гърбене.

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 22865f7643
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 5.

И аз съм държавен служител, който мога да се съглася с автора на 100%. Така е. С такива, като теб, които ми изкарват заплатата съм спорил много пъти и съм си губил много време, защото неразумен човек е едно, а завистлив и прост - съвсем друго. Заплатата не ми я изкарват такива като теб, а си я изкарвам лично аз, защото съм инвестирал в образованието си значителна сума, явил съм се на конкурс, който съм спечелил без вуйчо владика, започнал съм от най-ниското стъпало и в момента съм почти на върха на стълбицата в държавната администрация. Това всичко е постигнато със знания и умения. А тези, като теб, които ми изкарват заплатата, съм ги дъвкал на закуска, защото са или парашутисти, или кандидат-такива. Още повече са ми харесвали тези с големите торби, но без никакви качества. Търпял съм ги по 2 до 5 дни. Неуспелите в държавната администрация, към които, явно и ти се числиш, пишат такива коментари, само и единствено, защото не могат да преживеят, че никога няма да могат да ползват преференциите на държавните служители. Било то в банки, било то в други държавни институции, било то дори и в частния сектор. Такива, като теб и още няколко, написали коментари по-горе, бих ви окачествил като дребни фирмаджийчета, водещи двойно счетоводство, живеейки върху гърба и кървавата пот на шепата си работници, които в името на вашето моментно благо се превиват и стискат зъби заради неплатени пълни осигуровки и забавени по няколко заплати.
Авторът е написал много умен и смислен пост за моментното положение в българската администрация, за което го поздравявам!

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: d974744d08
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   до N12
„А тези, като теб, които ми изкарват заплатата, съм ги дъвкал на закуска, защото са или парашутисти, или кандидат-такива“

ВСЕКИ гражданин на вас ви е КЛИЕНТ. Клиентът ВИНАГИ има право и това вие не го осъзнавате, затова парашутистите сте ВИЕ - нямате отношение и уважение към гражданите, които ви плащаме заплатите и затова гражданите ви ненавиждаме, а не е добре да те ненавижда клиента ти.

„Неуспелите в държавната администрация, към които, явно и ти се числиш, “

И ПРЕЗ УМ не ми идва да кандидатствам в този кокошарник - на мен такива като теб ми просят подкупчета, а аз пускам сигнали да гърмят. Сменила съм не един ВиК шеф, а двама, да не говорим в Общината на кмета колко сигналчета пуснах и човека се освободи от много нежелани „експерти“ и сега си е оставил само лелички и отворени фиктивно места и пести парички, с които прави тази година Коледно празненство. Свърши голямото лапане :) и се изчиствате лесно - по-голям парашутизъм от в държавната администрация няма.
И не, не водя двойно счетоводство, работим с чужбина и там стандартите са съвсем други, за хърбавите данъци в България не си и заслужава.
Но спокойно, скоро пак ще има метличка, а на мен ми трябват десет години да натрупам стаж и име и да навлезна в политиката - първата задача ще е метла като навремето в БТК - за 9 месеца съкратиха 60% близо от персонала - това се постига много лесно и подредено с помощта на австрийски консултанти и са минали много страни през това и първо хвърчат най-скъпите служители, не леличките с по 600 лв. заплатка, т. е. „експертите“ първи ще изгърмите и ви чакаме на свободния пазар на труда, където няма Батко и Братко да ви дърпат по стълбиците на великата администрация, тогава ще ви научим да работите и да пишет България, не БГ, да УВАЖАВАТЕ гражданите, от които ви зависи хляба.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: aba4321226
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Номер 11, тук никой не говори за гърбене и частници. Тук става въпрос за вършене на РАБОТА, пак повтарям РАБОТА в работно време. Не висене в нета, не шляене по улиците, не пиене на кафе с приятели. Просто работа, колкото и минимална да е тя.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: aba4321226
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Аз ще се присъединя към номер 12. Искам само да наблегна на следното "в момента съм почти на върха на стълбицата в държавната администрация". Вероятно тук пише някой министър, негов заместник, висш съдия или нещо подобно. Интересно!!! Колкото до фирмите водещи двойно счетоводство, срамота е точно държавните служители да го повдигате на въпрос. Всяка втора българска фирма го прави и го прави толкова неграмотно, че и първокурсник от икономически техникум ще я хване точно за 2 минути. В случая се пита, къде сте вие кадърните служители, за да прекратите тази порочна практика и напълните държавната хазна? Май никакви ви няма. Ами контролът на храните в търговската мрежа-нулев, контролът на горивата-нулев, полиция-нула. Къде сте питам аз???

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 3c558e0267
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Леле така като ви слушам имам ясното чувство че през 1944 година не са избили толкова интелигенция у нас, колкото днес. Лелки щели да управляват държавата, хиляди други изхвърлени на улицата, заместени от разни френски и немски илюминатори. :d българска му работа-никой няма да остане доволен

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: d974744d08
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   До Автора
“Благодаря за изчерпателното изказване. Знам, че по принцип българите са гадни хора“
Нямам думи - не само България не можеш да пишеш, но и имаш такова отвратително отношение към своите клиенти, хората, за които работиш и ти плащаме заплата - БЪЛГАРИТЕ, народът на тази държава, които плаща данъци и очаква обслужване, уважение и отношение.

И да, всяка лелка на гише е по-добра от вас, защото бачка от сутрин до вечер, на собствен гръб изпитва „любовта“ на народа, за да занесе 450 лв. у дома.
Вие стоите и лежите, пиете кафенца, наредени с връзчици в топлите бюрца и си затваряте очите за несправедливостите, а ако на някой гражданин недай си боже му потрябва услуга - почвате да искате подкупи и да тормозите хората.
Аз лично съм видяла, че най-много работа вършат хората долу, а по големите стълбици ако бяхте хора, нямаше да сме на този хал, нямаше да сме най-корумпираната държава в ЕС, най-бедната.
Виновните сте вие и сме виновни ние само, че ви търпим.
Скоро обаче, много скоро старите политици ще си отидат, а вие с тях. Навън растем млади хора, които ненавиждаме сегашната система, която я създадохте хора от „високите етажи на администрацията“.
Оплаквате се от шуробаджанащина, а вие самите сте се намърдали с връзки. Що за наглост?
Навън имаме нетърпимост вече и искаме нещата да се променят.
И да, няма да хвърчат бедните лелички, които се пробват да угодят все пак на клиените си - гражданите, които нямат власт и подкупи да искат, не могат и до тоалетна да отидат за едни 450 левчета, а ще хвърчи главата на ламята - „експертите“ с „великите“ магистратури, Калинки и тем подобни шуробаджанаци.
А иначе за управление хора ще се намерят, това е най-лесното, но ще сложим край на шуробаджанащината, а това значи - пълна чистка и после едно по едно човек по човек се назначават и то при възможност направо от чужбина, за да няма вече Батко и Братко. По-добре да имаме 1 човек от Виена с 10 хил. лв. заплата, но да ти върши работа, не 10 „експерти“ от сОфиА да вършат работа на Батко и Братко, да се отнасят с пренебрежение към гражданите и да искат подкупи, за да си вършат работата, за която взимат тлъста заплата и имат очи да се хвалят дори, да пишат, че българите били гадни, да пишат БГ вместо България - УВОЛНЕНИЕ!
Не българите СМЕ гадни, а СТЕ гадни управляващите и усещате как ви „обичаме“. Толкова сме ви насъбрали хората и бизнеса, че при пълна възможност ви чистим - аз съм ГОРДА, че изчистих двама ВиК шефа, един шеф на отдел технически в общината ни, един гл. архитект - сега докараха хора от далеч, които нямат вземане-даване с местните структури, един гл. архитект е и технически ръководител и ЗНАЕ, че бюрото му е облепено с техника на ДАНС, всичко се записва и проверява да видите как стават нещата не за седмици, месеци и години, а за ЕДИН ДЕН.
Цялата община се подслушва и да видите как се разработиха, отдел „Местни данъци и такси“ е точно и само една лелка - не стои зад гишета, има отпред една масичка, излиза и на всяка бабка обяснява колко левчета има да плаща и как да си подпълни документите, разсрочено плащане предлага на последната бабка и се отнася с хората човешки, защото знае, че ако не го прави, ще хвърчи.
Нашият кмет обаче си върши работата. На местно ниво се случват вече нещата, а при нас беше най-корумпирано и отвратително, сега като влезнеш в общината те посрещат като човек, но първо излезнаха „експертите“ с белезници на ръцете.
Мили граждани, стига сме търпяли такова отношение! Да ги изгоним „експертите“ от топлите бюрца и да си сложим хора, който ще пишат България, ще ви посрещат и обслужват като клиенти, не като боклуци и ще треперят от вас, защото ако не сте доволни или ги изкажете за изкане на подкуп, ще хвърчат. Не е вярно, че няма механизми и сега да ги изчистваме. Аз редовно го правя и се случват нещата, защото не само вие страдате, но и дори политиците се чудят как да ги се оттърват от тях, просто като граждани е важно да пускаме сигнали при най-малкия проблем, за да имат ИЗБРАНИТЕ от нас кметове и други хора по места причина да викнат ДАНС и да се почва хорото. Какво българите сме се спекли и ги търпим, кланим им играем по свирката, ДАНС и да напускат с белезници.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 4935550f29
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Ти сам си знаеш как стават нещата и за това сме на тоя хал. Защото лелята на братовчедката на... заема длъжност за която няма образование, но за сметка на това е роднина на някой голям шеф. Всички се сещаме за Калина Илиева, нали? И за хаоса, който остави след себе си. Мацката дори си била с фалшива диплома, но нали баща и бил приятел на ББ...
Ей, така стават нещата в България! И не, не само в администрацията. Иди виж по частните фирми на колко места са назначени неподходящите хора, ама понеже баща им бил приятел на шефа и "виж тука да го уредим нещо детето" и така. А по този повод се сетих за един виц.
Една мутра отива при друга мутра.
-Абе, копеле! Искам да науча синчето на труд. Намери му някаква работа.
-Нямаш проблем, брат. Ще работи шеф. За 1 ден седмично ще получава 10 000 лева.
-Не, бе! Искам наистина да работи!
-Схванах! Ще е началник отдел. Ще работи 2 дни за 5 000.
-Не, не и не! Искам да работи 6 дни за 400 лева!
-А, брат! Не мога да ти помогна! За такава работа си трябват висше, езици, знания...
Та сега стана ли ти ясно как големите шефове са станали такива? Едва ли е заради многото знания, по-скоро защото са някакви на някого.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: aba4321226
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   В държавната администрация 90% от служителите са връзкари, въпросът е кой е с по-голям гръб. Там лелките по гишетата са единствените, които работят, заедно с малък процент от хората по кабинетите. Останалото са кухи длъжности, създадени с единствената цел да има работа за определени хора. И като споменаваме работа, това понятие няма нищо общо с нормалното значение на тази дума. Там ако поработиш 1 час на ден, направо си се скапал. Ако пък ти се наложи една седмица, всеки ден да поработиш за 1 час, трябва задължително да си вземеш отпуска, защото вече си тотално негоден. Има може би едни 10% умни и кадърни хора, но те не се задържат много и бягат. По този повод искам да споделя една интересна случка от преди няколко години. Случи се така, че откраднаха служебен автомобил на фирмата, в която работя и то от място с камери. Колата беше нова и сравнително скъпа, за обикновен човек даже непосилна. Какво се случи после-ами едно голямо нищо. Ни вест, ни кост от автомобила. Най-интересното беше обаче, че един месец по-късно получихме фиш за превишена скорост, регистрирана 15-20 минути след като е извършена кражбата. Казано по друг начин-перфектна координация и изобщо работа на полицията. Добре, че имахме застраховка, защото в противен случай трябваше да си изстудяваме водата.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 702aa5c66b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Номер 1 е права, че иска само среднисти в администрацията, а също и, че са необходими преди всичко верни и лоялни хора, които да донасят информация. Защото на изборни постове, разни кметове, областни управители, главни архитекти, директори въртят яко далавери и са им необходими тъкмо лоялни хора, които да им помагат и да си държат устата затворена. Затова там са оценявани и оцеляват преди всичко среднисти - хора, които ако не са верни като кучета, ще излетят и няма да си намерят по-добра работа в частния сектор.

Медалът винаги има две страни. Това е добре за шефовете и самите среднисти, които успеят да се уредят. Но ако някой се чувства много квалифициран по-добре да не се залъгва с илюзорни възможности за кариера в администрацията, защото такива реално не съществуват.

Но няма как и да е по друг начин. Администрацията е и трябва да е спомагателна на гражданите и бизнеса. Сама по себе си не прави продукт, с които да генерира печалби и да се конкурира. Затова и заплатите са ниски. Ако има някакви привилегии, те са форма на компенсация заради по-ниските доходи. Разбира се, изключваме случаите на изкуствено надути заплати, раздут щат и изобилието от връзкари и любовници, които работят неефективно и безотговорно, защото няма кой да ги санкционира.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker