Работа и заплата - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (96188)
 Избор на редактора (166)
 Любов и изневяра (22617)
 Секс и интимност (11194)
 Тинейджърски (20145)
 Семейство (4801)
 Здраве (7759)
 Спорт и красота (4046)
 На работното място (2135)
 Образование (5866)
 В чужбина (1287)
 Наркотици и алкохол (922)
 Измислени истории (735)
 Проза, литература (1491)
 Други (13018)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от На работното място

Работа и заплата
преди: 5 години, 4 месеца, прочетена 3888 пъти
Искам да ви попитам за вашето мнение относно ситуацията, в която се намирам. Вероятно много хора ще се припознаят в нея и ще споделят мненията си. Живея в София, на 28 г. съм, омъжена, нямаме деца. Живеем в наследствен апартамент със съпруга ми, не плащаме наем (слава богу! ), само сметки. В момента си търся нова работа. Имам висше образование икономическа специалност, 2 магистратури, владея сравнително свободно един западен език, други два - на средно ниво. Имам опит 2 години на административна длъжност в частна фирма и студентски стаж в банка и в застрахователна компания. Компютърната ми грамотност също е прилична, макар да владея стандартните програми. Ходя по интервюта за различни позиции (главно административни), свързани с икономика. Интервютата протичат добре според мен, но ми предлагат заплата не повече от 600 лева чисто, като обикновено предложението на работодателите е да ме осигуряват на 300-400 и да ми дават остатъка под масата. Много хора издържат цяло семейство с толкова пари, но аз не мисля, че ще се справим с такава заплата. Надеждата ми беше някой да ми предложи 800 лв., на които да се съглася, но досега няма такъв. Чисто финансово мога още няколко месеца да издържа в търсене на работа, след това задължително трябва да приема нещо. И другото, което забелязвам - едни работодатели ми казват, че съм твърде квалифицирана за тяхната фирма, а за другите - не съм достойна за тяхната фирма. По средата съм явно между тези 2 крайности - или не ме одобряват, или ме одобряват в някаква фирма без възможности за особено развитие и със заплата 500-600 лева за 8 часа. Въпросът е според вас трябва ли да приема такава заплата и да се примиря, че няма да намеря по-добро? Вие как постъпвате?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 4 месеца
hash: 052ce22265
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

1.   Съвета ми е да си доволнаи на толкова, защото и аз вземам 600 лева за 8 часа на ден, но след като свърша не мога да си стъпя на краката, не мога да спя от умора или заспивам диретно по спирките. 15 дни вече карам без почивка и не мога повече. А ти си седнала да се оплакваш как ще вземаш 600 и ще седиш цял ден на един стол пред компютъра? защо не вземем да се разменим а?

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: c2f6b867de
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

2.   аз бих те посъветвала да се започнеш на някоя от предложените длъжности, нищо че заплатата е малка.
- първо, няма да си безработна, това винаги поражда въпроса "защо е така", а не си на 20, за да е ясно, че сега започваш
- второ, ще придобиеш опит, който е изключително важен за професионалното развитие, ще започнеш да се учиш на реална работа, което е доста различно от ученето в академична среда
- докато трупаш опит, винаги можеш да се оглеждаш за нещо по-добро, а и не подценявай професионалните контакти, които човек изгражда в процеса на работата, оттам също може да изскочи нещо в бъдеще
както вече си забелязала, дипломите и квалификациите сами по себе си работа не намират, изискват се и лични качества, и упоритост, отговорност, трудолюбие и т. н. не се тревожи, никой не е започнал от перфектната работа, всяко начало е трудно.
Ж43

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 043f4efdf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Приеми сега такава и после търси друга...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: a488a5668e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Аз съм на 21 имам само едно средно образование и скромна практика от 1 год. в един от телекомите.... в момента съм продавачка на маслини и зехтин и взимам средно 950 чисто за 15 дни в месеца по 14 часа на ден направи си сметка тези как ти се подитрават с тази заплата от 800 лв не навеждай глава и не сваляй гарда на интервю се дръж все едно те имат нужда от теб а не ти от тях. Няма шеф който даказва че има пари... Те пробват ако мине номера за по малко пари при някой те са ок. Както и да е заслужаваш повече не си давай достойнството на кожодери. По добре се ориентирай към търговията е вярно няма да си на бюро с прическа и маникюр но поне ще взимаш повече пари поне като нещо моментно се хвани докато изпадне нещо административно ако и това не те устройва не знам изчерпах се което и да избереш желая само напред и само нагоре.
П. С. за злобарите заплатата е реална и не не спя с шефанито със сина му, пиша само авторката да придобие представа

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: a19bd29dc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   В София си, за кол центрове не си ли чувала? Студентка съм задочно с Английски и Немски (учен само в училище), одобриха ме на ръба, започнах на 8 часа с 1200 лв карта за големите хранителни вериги 100лв.
1 година по-късно съм на 1500 общо.
Една продавачка в мол взима 900лв за 8 часов работен ден в края на месеца...
Приеми че икономическото ти образование е едно нищо, без да ми се обиждаш, но такива от УНСС с лопата да ги ринеш всяка година. Започни нещо извън специалността си, предложих ти достатъчно...

 
  ...


...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: d92b72f98c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Моят опит сочи, че е по-лесно да си намериш добра работа, ако вече работиш на сходна длъжност. Това, че в момента имаш ангажимент, те поставая в позицията да преговаряш за по-добри условия. Наблюдавала съм и колеги: никой не напуска, без да си е осигурил вече нов договор. В най-неизгодно положение си, ако кандидатстваш за работа от положение "на улицата съм". Тогава работодателят предлага възможно най-ниската стартова заплата.
Започни работа там, където длъжността е в посоката, в която искаш да се развиваш професионално. След няколко месеца започни да търсиш и кандидатстваш за по-добро място.
Наскоро мой приятел постъпи така, но, когато от фирмата, в която работеше, научиха, че напуска заради по-голяма заплата, моментално му удвоиха заплащането. А преди това ги беше молил за повишение и го бяха отрязали.
Но важното е да се водиш някъде "на щат".

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 7db1bdd2f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Добри идеи са ти дали горе, но аз се озадачих от въпроса ти! Ти с това знание, образование и опит питаш дали да подпишеш договор на 400лв и да се съгласиш на 600лв? Чистачките с начално образование след 1 юли ще подписват договор на 380лв, ти искаш днес да подпишеш договор за 400лв!? !? Ами хората с основно или средно образование за колко да работят ако ти работиш за 600лв? Отделно утре нещо ако се запъне шефа, как ще си защитиш правата за неизплатени заплати например? Ами ако стане нещо какъв размер болнични ще вземаш, или каква помощ за безработица?

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: c47bd3bd77
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Проблема на държавата България е че пуска позиции в университетите много повече отколкото е необходимо с мотива, че и този като другите пазари трябва да е на принципа на конкуренцията. В резултат много висшисти и всички с претенции да си работят по специалността. Аз почти завърших архитектура, но осъзнах как за този труд ни предлагат почти смешни пари и се отказах да следвам. Отидох и поработих в Германия в цех, без проблем с пестявах по 800-1000 евро. Много ще кажат браво, иронично- станал си гастарбайтер, какъв страхотен успех. Не е така, но парите които спестих ми дават възможност да мечтая. Сега се оглеждам за малък бизнес-мой си. Мене ако питаш, отиде за година две навън. Там ромски семейства спестяваха заедно към 2000 евро на месец двамата, без детските. За 2 години ще се приберете с доста хубави парички...

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: bebbc88771
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Първо, бих ти предложила да се ориентираш в това дали специалността ти е това, което те прави щастлива. Това да си на административна длъжност ли ще те кара да ходиш на работа с усмивка? Ако е така, то започни и на заплата от 600 лева. Малко са нещата по-ценни от това да харесваш работата си, тъй като изкарваш половината си живот там и е важно как ти се отразява психически. Примерно аз, за разлика от много други мои познати, приятеля, роднини и дори колеги, обожавам това, което правя и за мен делничните дни не са никак по-лоши от почивните. За мен е удоволствие да съм на работното си място и дори понякога чакам уикенда с голямо търпение.
Ако осъзнаеш, че си ориентирана по-скоро към финансовата страна на работата, отколкото към това до каква степен тя ще ти доставя удоволствие... разбира се, не се хващай за 600 лева. Но и смени посоката на търсене. Прояви склонност към работни места извън твоята квалификация, които са по-високо платени и в повечето случаи не изискват дори кой знае какви познания от твоя страна. Става въпрос за по-скоро тежки професии, с повече активна дейност или пък такива на процент, или както ти казаха кол център... или пък нещо друго, което би те удовлетворило финансово. Хубаво е че си пръснала пари по висшето си образование, но не е задължително то да ти вади хляба... възможно е да се занимаваш с нещо друго, което да ти държи портмонето пълно.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 8fc9aa5b33
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Мила, в тая криза всеки се спасява както може. И аз не си работя по специалността и заплатата ми е много млака, ама без хич? Не съм щастлива, че след магистратура и два западни езика (единият на много високо ниво, другият горе-долу) стоя на рецепция, ама това е положението. Нали получавам пари, имам осигуровки и стаж, пък никой не ме спира да се оглеждам и за по-добри възможности и ако изникне нещо ще напусна, ама до тогава поне не съм съвсем без пари. За това съветвам те приеми работата, която ти предлагат, пък после ако изникне нещо винаги можеш да напуснеш. Важното е, че до тогава ще имаш стаж и опит, защото едно научих при търсенето на работа, работодателите не обичат кандидати с бели петна в СВ-то. Като видят, че си седяла дълго без работа и веднага им светла червената лампичка и те отрязват. Така, че по-добре да пише, че си била продавачка, секретарка, рецепционистка или нещо друго, отколкото безработна. Пък и 600 лева са си 600 лева, по-добре с тях, отколкото без тях. А и се предполага, че мъжът ти работи и тези твои 600 лева могат да са в помощ за семейния бюджет. За това започни работа, дори и най-скучната такава е по-добре отколкото да си безработна с години, пък и колкото и да е странно дори от най-тъпата работа можеш да научиш нещо полезно, което да ти свърши работа един ден. За това, млада си, не се оставяй да се затвориш вкъщи. И деца нямаш, така, че ако се затвориш у вас без работа, направо ще се побъркаш! От опит ти го казвам! 2 години бях без работа и бях на косъм да откача, добре, че поне дипломната си работа писах, през част от това време, че иначе не знам какво щях да правя по цял ден. За това, моят съвет е приеми, не е казано да е мечтаната работа, но е по-добре от нищо. Пък и винаги можеш да напуснеш.

 
  ...

...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 754adf66b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Авторката съм. Искрено благодаря за мненията и за различните гледни точки. Идеята за започване на работа, която е с малка заплата и без възможности за развитие и оглеждане за нещо друго по-добро през това време изглежда разумна. Трупаш някакъв опит, не си безработен, имаш осигуровки (някакви, макар и малки).. Сигурно така ще трябва да подходя и аз към въпроса. Това, което ме безпокои при такава ситуация, е, че когато не ползваш уменията си ги забравяш - например езиците, които владееш. Ако започна работа като технически сътрудник ще използвам само най-основен английски, и то доста рядко, ще се занимавам с документи, фактури и прочее. Ще натрупам някакъв стаж, ще живея с тази заплата някак, но това не знам дали ще ми помогне, ако след една година отида на интервю, където ще ми изискват да владея свободно 1-2 езика и още много други компетенции. Пак няма да отговоря на изискванията, само ще имам някакъв административен опит и ще видят, че не съм била безработна. Засега започването като продавачка, сервитьорка и т. н. например, макар и с по-висока заплата, не стои по много причини. Не държа въобще на работа по специалността (да кажеш, че имаш конкретна специалност, когато си икономист не е много удачно), но какво друго да работя освен секретар, анализатор, в банка или такъв тип дейности. На друго място съвсем няма да съм в час и няма да ме вземат. По въпроса за кол центъра - като студентка работих шест месеца в кол център и каквото искате си мислете, но не издържах на напрежението и шефовете ме съкратиха. Не успявах да изпълня таргетите напълно и напрежението ми идваше в повече, макар заплатата да бе много висока. Просто явно и такъв тип работа не е за мен. Иначе започнах много обнадеждена, но там не всички имат качествата да издържат и да се справят, за което поздравявам номер 5, че е успяла.
Последният вариант е може би да работя някаква работа и да се опитвам да трупам още някакви квалификации (курсове по език, компютърни и т. н. ), за да имам шанс за преместване в по-хубава фирма или на по-хубава длъжност.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 6278ac50f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

12.   Авторке, работата на рецепция пак не ти е по специалността, но ти си решавай.
По принцип грешките ти са в миналото, защото си предпочела поредната излишна магистратура, вместо да дадеш газ в работата.
Превеждам ти какво значи на работодателски език „преквалифициран“ - „Няма да ми свърши работа. Киснал по университета до 30 г. и не може нищо“
Затова и в момента масово среднисти на твоята възраст печелят повече пари и дори работят по-квалифицирани работи, заемат ниското управленческо ниво в много фирми.
Например за рецепционист не ти трябва висше. Дори втори език не трябва :) Eдна гимназия или дори бивш техникум с английски и готово, а на 28 г. тези хора имат 10 години стаж - кой да предпочетат работодателите? Онзи идва и почва от 1 ден да ти работи та пушек се вдига, а език на какво ниво трябва на един рецепционист? Почти на най-ниското, няма да превеждаш правна документация, я, а хората са си направили и без това в Букинг-а резервацията - едни и същи тъпотии да им обясниш за стая и глупости. Това всеки с туристически бивш техникум го може.
От тук и ниската заплата - хората си смятат, че и без това няма да им вършиш работа, а мястото може да го дадат и на много по-ниско образован човек. Явно софиянци сте готиви да работите на тези пари, защото не плащате наеми - знам ли, но аз не познавам човек от провинцията с каквото и да е образование с заплата пот 850-1000 лв. Ами то ти как да живееш в София с 600 лв. В моят провинциален град заплатите са вече над 650 лв чисто и ЛЕГАЛНО - с всички осигуровки. Не се бъзикам - има фабрики за авточасти и се стига до 1100 лв. в качествения контрол. Мислили ли сте да се махнете от София, да дадете апартамента под наем и да работите там, където има добри пари?

Но както и да е - ти си там, където е трябвало да си на 24 г. някъде НАЙ-КЪСНО.
Отгоре на всичко нищо лично, но хората от София нямате хъс. Знаете, че имате къде да живеете и не сте достатачно агресивни нито при търсене на работа, нито при интервюто. Малко като глезеници на съдбата сте, но после това ви изиграва лоша шега. На 28 години ти нямаш кой-знае каква практика, а човек от провинцията е почнал работа заедно с ученето си в повечето случаи и на твоите години е поне на ниско или средно управленческо ниво. На 27 г. водех вече маркетингов отдел в голяма международна фирма у нас, на 30 г. си направих свои бизнес, но да - нямам магистратура и никога не ми е трябвала. Още на 19 г. започнах работа...на 850 лв. заплата си намерих допълнително работа вечер и за събота и неделя. Като студентка взимах 1500 лв. и пестих половината. На 23 г. бях готова с редовно следване и имах толкова работа, че си взех дипломата в обедната почивка и дори нямах време да отида на тържеството.
Ей с такива хора се състезаваш на интервютата - нахъсани, мотивирани и борбени, просто защото така ни е научил животът от малки.
Общо взето проблемите си чакат един човек, но докато нас ни удрят на 19-23 г., вие се ослушвате до 30 г, защото апартаментът ти дава някаква лъжовна сигурност. Мечешка услуга малко се получава такъв апартамент.

На 28 г. имаш и друг проблем вече - работодателите смятат, че ще решиш да имаш деца и калкулират това в сметката си. От тук и лошите предложения за работа и многото откази.
Не се ли закачиш на хубава работа по специалността до 25-26 г. нататък става меко казано трудно.

В момента просто няма какво да сбъркаш, защото грешките са в миналото. Можеш да се пробваш да се закачиш ИЗОБЩО на някаква работа, можеш и да почнеш ниско квалифицирана, но добре платена и с опция за издигане. Например според мен е по-добре да си сервитьорка за 1000 лв. заплата от рецепционист за 400 лв. Самият факт, че ти предлагат такава глупава заплата е показателен, че там няма как и да растеш нататък, докато сервитьорката може да стане управител на ресторант - защо не.
В днешно време образованието, голата диплома нищо не значат. Важни са уменията и личностните качества. Без тях можеш буквално да си избършеш д-то с дипломата.
Работодателите не пасем трева. Всеки се пита - това момиче какво е правило до сега? Всеки се пита - две магистратури? Явно не е успяла да си намери работа и се е шматкала Сега какво да я правим? Ето ХУ може да няма две магистратури, но ще ми върши работа - ПРЕКВАЛИФИЦИРАНА демек или в прав текст - НЕКВАЛИФИЦИРАНА, но с диплома.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 043f4efdf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   До предния коментра,я кажи от кой град си?

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 945b1bd87f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   "Преквалифицираните" кадри не биват харесвани, поради причината, че много лесно могат да си намерят друга работа. И аз съм срещал подобни неща. В първата фирма в която кандидатствах, за наемане на редовна работа, ми казаха, че диплома, 6 месеца стаж и три сертификата, свързани с моята специалност, са били прекалено много за тях. В последствие взеха момче, което беше студент, но имаше опит в областта. Тъй като ми бе познат, след време ми разказа, как всеки служител с малко повече опит напускал, защото конкуренти му предлагали друга работа. Опитвали се да ги държат с договори с дълги срокове, но това не ти е Англия в XIX век.
Аз лично, бих захапал каква да е работа, но не бих спирал да търся. А и винаги, когато работиш в дадена индустрия, получаваш по-добър поглед над нея, правиш нови контакти и ти се отварят някои врати.
В България не дават заплати, защото мога да си го позволят. 600 лева за каква да е работа, са направо смешни, на фона на нашата икономика, дори и в моментното и състояние.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: b1122f84cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   "ако биха искали да смажат, да унищожат човека, да го накажат с най-ужасно наказание, тъй че най-страшния убиец да потрепери от това наказание и да се плаши от него предварително, то достатъчно би било само да се придаде на работата му характер на абсолютна, пълна безполезност и безсмислие" -Достоевски. Това е описанието му за каторжния труд, който не е мъчителен поради тежестта му, а поради липсата на смисъл за самия човек, т. е той не получава възнаграждение. И моля ви престанете с легендите за продавачките и кол центровете. Заплата 800 дават само на хора с технически умения и опит, това е унизителната реалност, която убива всяко желание за работа.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: b7edf00a7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   в кол центровете е много стресово, за продавачките също не е вярно че са големи заплатите

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 90532f11bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Като цяло бих се съгласила с №12, но не съвсем. Всичко описано от нея е реално, само че не и за София, а какво остава за провинцията.
Проблемът на "дипломите" днес, е че мама и тате те дундуркат да учиш и още от малко дете ти натякват, че ако не учиш цял живот ще блъскаш за 400 лв., избират вместо теб професия, най-често е правист, административен отдел, икономика, финанси и си мислят, че тяхното дете ще бъде приемано с отворени врати навсякъде.
Имам познати от родния ми град, семейни приятели - детето им е на 24 и никога не е работила през живота си, не излиза, няма приятели, всичко което прави е да учи. Пълна отличничка от всякъде, няма университет в България, който да не я приеме. Майка й е жена с две висши образования, по професия е учител. Работи в шивашки цех, понеже я съкратиха в училището, в което работи. Баща и се занимава с железа - точно какъв е и аз не знам. Мързелив е и не иска да работи за по малко от Х сума. Все търси промоциите, обикаля по магазините за най-евтините неща. Та, въпросното момиче никога няма да успее в живота, защото не годна да оцелее. Дори да си намери работа по специалността, едва ли ще получи повишение, защото е научена от малка да се съгласява и да изпълнява неотлъчно заповеди. Такъв тип хора никога не успяват и цял живот си блъскат главата къде са сгрешили. Никога не разбират, че качествата, за да оцелееш както в живота, така и на работното място ги придобиваш навън на улицата, а не по университетите, нито в училище. Никой няма да ви научи как да се държите, какво да говорите, как хората да ви оценят, защото никой няма да бъде оценен на първия си работен ден въз основа на дипломата си. Такива хорица, които знаят да казват само "да" и да изпълняват безусловно задачи, без собствено мнение са ценни за работодателите, но винаги си стоят там, където са започнали първоначално.
В днешно време работодатели и управители търсят хора със свежи идеи, защото всеки един лев изкаран в повече в тази криза е значим, а каква идея ще вкара човек, който няма нито един социален контакт и не знае навън вали ли или е слънчево?
Не се лъжете хора. Работете с кеф и ходете на работа с усмивка, било и за 500 лв, било и заради нечии хубави очи, защото най-малкото, което може да получите накрая е препоръка от работодател. Ето така управител се става и със средно образование на 25 години. Учете, придобивайте социални контакти извън или в работата си, усмихвайте се повече, бъдете старателни и дружелюбни - уроци, които се учат точно на улицата сред приятелите, защото в живота няма нищо безвъзмездно.
И сега всеки ще ме упрекне "как се живее с 500 лв? ", аз живея така - ставам всеки ден с усмивка, че съм самостоятелна и съм изкарала днес пари за хляб с кръв и пот на челото, че не завися от никого и аз решавам какво да правя с парите си, че моето оцеляване зависи само и единствено от мен и когато човек повярва в потенциала си и знае възможностите си е много по-полезен за себе си и за околните.

Merriyah

 
  ...
преди: 11 месеца, 2 дни
hash: 4ccfb2cd05
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Здравей,

темата е писана преди 4 години. Успя ли да си намериш добра работа за повече пари? Бих се радвал много на отговор

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker