Държавна работа - всичко е параван - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14355)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4697)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Държавна работа - всичко е параван
преди: 9 години, 2 месеца, прочетена 2887 пъти
Няколко пъти бях на интервю за позиция на държавна работа. Отговарях на изискванията в обявата, справих се със задачите на интервюто, но интервюиращите се заяждаха с мен за дребни неща, като опитаха да ми обяснят че не е врат, а е шия. В последствие направих справка с мой преподавател и той потвърди, че съм била права в случая. От достоверен източник пък разбрах, че една от позициите, за които подавах документи е била уречена и са имали вътрешен човек, на който е била обещана, а такива като мен ги викат само за параван, че се е състояло интервюто.
Чувствам се страшно обидена и засегната, защото съм прекарала 4 години в учене на бакалавърска степен и още 2 за магистратура, а накрая на това място се опитват да ми обяснят, че имам грешки като те са нелепи. В случая дори интервюиращата не беше права.
Имам чувството, че вече нищо няма смисъл. Обезкуражена съм. Частниците ни мачкат, . на държавно не ни приемат, защото е за роднини и ако не си препоръчат не става. Как да се пребори човек с интервюиращите като ножа е в тях. На едно от интервютата си позволиха да ме засегнат и лично.
Защо е всичко това?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 2 месеца
hash: 665da6b9e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Виж, няма за какво да съжаляваш по ред причини. Да, абсолютно си права, в държавните институции 90% са връзкари и наистина интервютата са просто за параван. Най-вероятно ще вземат някой, който не знае и наполовина колкото теб. Все пак да предположим, че те бяха взели, ей така, без никакви връзки. Нали се сещаш, че всичките ти останали колеги ще си имат по някой "техен човек". Нямаш си и представа какви мръсотии ще ти приготвят и накрая сама ще си тръгнеш разплакана. Съветвам те да си търсиш работа предимно в големи международни компании. Ако ти се работи, искаш да научиш нови неща, да се развиваш и вървиш напред-това е мястото. Най-важното е обаче да имаш опит, по-добре започни работа по специалността си, каквито и да са условията, отколкото да си стоиш вкъщи. Само след няколко години работа в стабилна компания, няма да искаш и да чуеш за държавна позиция.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 0060c605ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Миличка, не се обвинявай за това. Навсякъде в държавния апарат е така. Особено в по-малките населени места шуробаджанащината е повсеместна. Виждам, си разбрала и сама, че се заяждат за дребни неща само и само, за да има причина да те отхвърлят. Имам наблюдения върху конкурс, че на писмен тест един човек получава най-висок резултат, а на устно събеседване разликата е обратна в полза на друг. Конкурсите са т. нар. проформа. Комисията винаги може да каже на черното бяло. Това е възможно основно в администрацията, понеже заплатите си вървят от държавния бюджет и няма пряка зависимост с резултатите на конкретен човек. Не казвам, че няма държавни служители, които не работят добре, но се създават и много места за връзкари. Парите идват от данъците, редовно и задължително, докато в една частна фирма, ако някой не работи, това повече или по-малко ще се отрази на оборота и оттам на заплатата. Не се ядосвай прекалено, за съжаление, това са част от нещата в живота. Не се навивай, че "частника е зъл". Сега си в началото на работния си стаж. Приготви се за някои неудачи и лишения, неизбено е за всеки начинаещ. Опитът реално дава професия. Гледай да си с повече ентусиазъм. Успех!

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: f3b402b00e
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Ами естествен подбор, закон на джунглата, как да ти кажа... освен знания и умения се изисква и физическа, и психическа устойчивост. Оцеляването - това е основен процес в природата, свързано е с адаптивността във всякаква среда, колкото и абсурдни да изглеждат условията й.
Още нищо не си видяла, а вече се отчайваш... Ако знаеш оттук-нататък какво те чака - бедна ти е фантазията.
Подготвяй се психически за много по-тежки моменти от това работодател да ти откаже и да те прецака.
Такъв е животът, а за да е такъв всички ние го правим такъв...
Ти ако беше на мястото на интервюиращия какво би направила (ако шефът ти е наредил еди-кой си да спечели)? А ако беше на мястото на вързкаря?

Хайде със здраве, успехи, и не позволявай служебни и други обществени глупости да те засягат лично и да ти нараняват душата!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 0060c605ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   До 3:

Приятелче, естествен подбор е нещо друго. Това да назначат някого заради приятелство, роднинство или секс услуги е НЕестествен подбор. Не знам дали си чел, в последните месеци имаше една новина, че някакъв мениджър на хотел Риц в Лондон назначил на работа младата си любовница, която по някаква случайност била българка. И собствениците на хотела, след като научили, го уволнили. А тук е направо стандарт, поне в администрацията, да се слагат на заплата свои хора.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 42870523ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Честито! Защо мислиш че напуснах страната още на 18?
Законът на джунглата? Номер 1 - ако теорията ти е вярно, то по-силните, щяха да се екипират с пръчки и камъни, тероризирайки по-слабите да им дават храната и дома си. Това не начина, по който работи обществото.
Ако си собственик на дадена институция, си наемай който и както си пожелаеш, но ако си на държавна длъжност, цялата тази глупост, с "шефа казва на интервюиращия" не е нищо друго, освен злоупотреба с власт, която е била дадена със съвсем различна цел. Не мога да понеса факта, че държавна институция, движеща се с мои данъци, ще взима наема само братовчеди и приятели, без никакъв оглед на произход и квалификации. После се чудим защо все куца.
"А ако беше на мястото на връзкаря? " Какво за него? Да придобие нужните опит и умения и тогава да започва тази работа.
"Хайде със здраве, успехи, и не позволявай служебни и други обществени глупости да те засягат лично и да ти нараняват душата! " - Какво? Що за глупост. Обществени глупости... Именно поради този сбъркан поглед, това овчедушие, тази страна е на това ниво. Хората не се интересуват от нищо, а тези, които искат някаква промяна, биват осмивани, заради "богатата им фантазия".
Ако авторката си трае и стане една от много, оставели се да бъде зарината от калта, която преставляваща съвременното ни положение, породена от корупция, евтини далавери и заравянето на главата в пясъка, то тя ще стане един от многото хленчещи и смазани хора, които никога няма да получат шанс за достойнство и спокоен живот, нито за себе си, нито за приятелите си, нито за семейството си.

 
  ...


...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: f82a55b757
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Кефи ме в България как учиш 5 години в университет имаш шестици и те хвалят, че си добър и накрая на интервю за държавна работа ти казват, ми ако сте избран ще ви пишем мейлче до края на другата седмица. И мейлче няма. И така всеки път.
Айде стига моля ви се, управници и други, как може така? Ужас!!!
Авторке, пиши оплакване до директора на работното място да се оплачеш! Може да не знае какви усойници интервюират!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: b8dead3399
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ако ще те успокоя поне малко и в частните фирми е същото. Преди бях без работа и съответно ходех по интервюта. Отивам аз на едно интервю в сериозна фирма и се оказва, че сме няколко човека и преди самото интервю ще правим превод за да ни видят нивото на английския. Сядаме ние и почваме да превеждаме някакъв тест. По едно време влиза някаква секретарка и съвсем честно ни казва, че няма нужда да се стараем толкова защото шефът вече е назначил племенницата си, обаче формално трябвало да има интервю за пред другите съдружници. Та такива ми ти работи. Предполагам и в държавната администрация е същото, че и по-зле. Там или си някакъв на някого или просто имаш невероятен късмет, но така да отидеш без връзки само с едната диплома и гол ентусиазъм... забрави! Просто шансът да те вземат е твърде малък! Или ако те вземат ще е на някаква позиция на която ще те правят на луд и ще вършиш работата на още 5 човека, връзкари докато те си пият кафето, че и накрая все теб ще обвиняват ако нещо не е както трябва. Така, че аз за това не съм се и опитвала да си търся такава работа, намерих си една малка фирмичка с готини собственици, работим си спокойно и нещата си вървят, няма клюки, няма интриги, няма драми. Единственият проблем е, че оборота е малък и заплатите са ниски, но поне никой не си съсипва нервите и здравето.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 80ebbf7044
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Не е точно всичко параван, но действително е доста трудно да влезеш в системата. Лично познавам доста хора без позиции, които са кандидатствали за държавна работа и са започнали. Е, лично познавам и поне пет пъти по толкова хора, които са започнали в държавната сфера с връзки. От това, което авторката пише ми става ясно, че кандидатства за ниски позиции, т. е. за нисш експертен персонал. Там най-трудно се влиза, защото освен едно завършено висше образование, особено за т. нар. младши експерти - не се изисква никакъв професионален опит. За старши експерт вече трябва да имаш или присъден IV младши ранг, или доказуем 2 години професионален опит.
Най-лошото при конкурсите е, че ако ще да изкараш писмената част с пълно 6, комисията може да те скъса на интервюто и да класира "нашия човек". Масова порочна практика е това. Просто самото интервю е субективната част от целия конкурс. Още по-лошото е, че кадърни хора остават на улицата заради разни "наши хора", които даже и не знаят защо ходят на работа. Тракат с токчета, носа на горе, а главите им не стават даже и за кухи лейки. Ама нали са "правилните хора". Много жалко, че точно заради такива пропуски в ЗДСл хора, които действително биха се справяли, биха работили с желание и биха се развивали биват смачкани още преди да могат да заработят реално. Мой съвет - търси връзки, иначе шансовете ти клонят към нула. А и друго ми е чудно - защо се натискат толкова да влезнат в държавния апарат. Стартовите заплати на младите, туко-що започващи експерти в зависимост от това в какъв разпоредител започват са от 450 до 750 лв. Но всеки си знае. Желая ти успех и връзки, за да можеш да постигнеш целта си!!!

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 94180887b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Без връзки изобщо не може да се влезе, а като започнеш работа успяват да те смачкат по - старите "експерти ", които всъщност са най- големите връзкари и са най - некадърни. ако си млад, след университета ще вършиш най - тежката работа, докато по - старите ще си веят байряците /няма да работят нищо / и накрая ще напуснеш с професионално изчерпване и с разбита нервна система. Та в държавнта администрация изобщо не си струва. Там са само некадърници и връзкари.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 94180887b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   абсолютно вярно е че ще ти направят големи мръсотии, докато те накарат да напуснеш и ще бъдеш страшно разочарована. по - добре на друго място, отколкото на държавна работа. най - добре е да напишеш оплакване до министерството, но там много добре знаят как се назначават хора, така че няма смисъл! а усойниците са вътре...
служебни и други глупости? н 3 "експерт" ли си или "главен експерт ", с 1 дума некадърник, назначен с връзки. закон на джунглата? - такива като тебе гоните младите хора със всевъзможни мизерии, за да може вие да се пенсионирате там, понеже сте некадърни да отидете другаде!

 
  ...

...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 87043e492d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Преди почти 10 години бях в подобна ситуация. Тъкмо бях завършил и си търсех работа, когато от "Бюрото по труда" ме изпратиха на интервю за платен стаж в една банка. Сега вече не е така, но тогава, поне в моя град банките бяха досущ като държавните институции-само "проверени наши хора". Интервюто обаче се водеше от хора от централата, които не познаваха никой. Както и да е, класираха ме на второ място, а на първо едно момиче, което се отказа. Така, искат не искат управляващите клона трябваше поне формално да ме вземат. Всъщност самият управител беше готин, но заедно с него имаше една жена, която се водеше нещо като счетоводител, ама не съвсем. Същата ме захапа още като ме видя, от нея струеше омраза, която просто нямам как да опиша. Първо, медицинското не й хареса и го върна-оправих го. После, без изобщо да ме познава, заключи че съм изключително слабо подготвен. Освен това явно инструктира всички останали да ме държат в пълна изолация-те дори не говореха с мен. Излишно е да казвам, че не ми показаха АБСОЛЮТНО НИЩО. Всичко, което правех бе да подреждам извлечения в класьори. Стажът беше за 3 месеца, но просто не ме изтърпяха повече от два, много ги дразнех явно. Накрая на втория ме изпратиха вкъщи, като аз си помислих, че просто ми прекратяват договора. Обадиха ми се чак след месец за документите, уж се били объркали, мислейки че съм бил за 2, а не за 3 месеца:) По същото време с мен имаше и други стажанти, които бяха от други градове и вероятно по-специални, защото те наистина се обучаваха, водеха си ги на обяд и изобщо се радваха на страхотно отношение. Мога да разказвам и още, но не мисля че има смисъл. Да са живи и здрави. Аз отдавна съм се реализирал, въпреки "изключително слабата ми подготовка".

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker