Първа работа, много проблеми, как да напусна? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Първа работа, много проблеми, как да напусна?
преди: 9 години, 9 дни, прочетена 2835 пъти
Здравейте! В момента съм на 19 години, това ми е първата работа, но нещата никак не са цветни. Работя като графичен дизайнер за една фирма, обещаха ми една заплата, а взех двойно по-малко...
С шефа непрекъснато имам проблеми, все е недоволен за нещо, колкото и да се старая. Дори работя от вкъщи само и само да остане доволен, но това не се случва, винаги си намира нещо мъничко, за което да се заяде. Казва ми направи това и това и след 2 дни е на точно обратното мнение и ме пита - защо така съм го направила!?

Работя по 10 часа, занимавам се по цял ден с клиенти, към които трябва да съм любезна и да изслушвам добре, но след като шефа ме е ядосал, това е много трудна работа. От този стрес започнах да правя изключително много грешки... Не ми харесва въобще!

Решила съм, че ще напускам, само че се чудя нещо. В момента договора ми е с 6 месечен изпитателен срок, ако му кажа, че искам да си пусна предизвестие, може ли да не ми го приеме, а направо да ми каже да си тръгвам? Има ли някакъв шанс да се наложи да плащам неустойки? Въобще.. първа работа ми е и не знам какво да очаквам и ще е хубаво да бъда подготвена.

Договора е в негова полза; с 30 дни предизвестие от моя страна (за него не зная дали важи)

Моля, помогнете!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 9 дни
hash: e72040b885
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ха-ха, абе момиче, какви неустойки те гонят :Д щом си с предизвестие, пускаш си молбата и чакаш. Но по-добре говори с него, може и да ти я пуснат със задна дата и да не се налага да чакаш.

 
  ...
преди: 9 години, 8 дни
hash: 6d8546da88
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   От негова страна, може да те уволни когато си поиска. Винаги ще намери предтекст за уволнение. Шесте месеца изпитателен срок, не те задължават да ги отработиш и тогава да напуснеш. Ако през тези месеци работата не ти допада, можеш да напуснеш по обичайният начин, едномесечно предизвестие и чао. Гледай да ти изплати и малкото пари, които ти дължи.

 
  ...
преди: 9 години, 8 дни
hash: 604ab430a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   И аз на първата си работа бях на твоята възраст и нещата ми изглеждаха свръхзле. Сега от висотата на годините си и опита си, като се връщам назад, осъзнавам, че не е било толкова лошо. Не знам, помисли си.

Може би също ти трябва повече опит да се научиш как да "хванеш бика за рогата", с други думи да научиш шефа си да не се държи така с тебе...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 дни
hash: bdeb505043
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Пускаш предизвестие и това е.
Аз, ако ми е първа работа, и предизвестие не бих чакала.

 
  ...
преди: 9 години, 8 дни
hash: d6e9ad6aff
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Еми така е в живота! Ти какво си мислиш - че на друго място ти ще си шефката ли?
Свиквай от малка.

 
  ...


...
преди: 9 години, 8 дни
hash: 7582cc48ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Зависи как е оформен договора-в чия полза е срока на изпитване, в повечето случаи е в полза на работодателя и тогава трябва да си пуснеш предизвестие. Поне по закон не може да ти каже да си тръгваш веднага, а да изчака да изтече срока на предизвестието, но реално не се получава така-ако те разкара веднага, може да се обърнеш към Инспекцията по труда, те само това чакат обикновено, особено като кажеш че работиш и извънредно без заплащане. Ако срока на изпитване е в полза и на двете страни, тогава нямаш нужда от предизвестие.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 дни
hash: 7582cc48ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Зависи как е оформен договора-в чия полза е срока на изпитване, в повечето случаи е в полза на работодателя и тогава трябва да си пуснеш предизвестие. Поне по закон не може да ти каже да си тръгваш веднага, а да изчака да изтече срока на предизвестието, но реално не се получава така-ако те разкара веднага, може да се обърнеш към Инспекцията по труда, те само това чакат обикновено, особено като кажеш че работиш и извънредно без заплащане. Ако срока на изпитване е в полза и на двете страни, тогава нямаш нужда от предизвестие.

 
  ...
преди: 9 години, 8 дни
hash: c30e3498db
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Напусни, но първо помисли дали наистина си добър графичен дизайнер на 19. А такива роби като номер 5 въобще не ги слушай. Не всички фирми са еднакви.

 
  ...
преди: 9 години, 8 дни
hash: b16c93e24e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Както е написан договора, той може да те уволни, когато поиска в рамките на 6-те месеца, теб обаче има право да те накара, да си изработиш предизвестието. Лично аз те съветвам първо да си намериш друга работа и след това да напускаш. Просто в момента стажът ти е важен и няма да е добре да оставаш без работа с малко опит зад гърба си. Иначе много добре знам как се чувстваш. Моята първа работа по специалността беше същата, но нямах избор и търпях. Следа като придобих необходимите знания и опит, нещата вече изглеждаха по съвсем друг начин.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 дни
hash: 020010bc49
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Ако договора е с изпитателен срок в полза на работодателя трябва да си подадеш предизвестие от един месец. Ако си студент обаче можеш да напуснеш веднага.

 
  ...

...
преди: 9 години, 8 дни
hash: 5c9e771240
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Здравей момиче!
Наистина отначало е адски трудно. Мен на първата ми работа ме уволниха на втория месец, защото да си призная честно беше ми много трудно, екипът не беше особено подкрепящ, обстановката беше стресираща, аз от своя страна притеснена и това съкращение си беше направо облекчение. От друга страна обаче ми остана огорчението и комплекса от това, че не съм се справяла. Когато постъпих на следващата си работа също бях много притеснена от това дали ще се справя, дори очаквах да се развият нещата по същия начин. Въпреки, че направих няколко гафа отначало, хората бяха далеч по-разбрани и толкова педантични, спестиха ми излишния стрес и нещата се оправиха. Естествено и самочувствието ми се оправи, вече не се чувствах, като некадърница, която не става за никакво работа и ще я изгонят от всякъде. Бих те посъветвала да се опиташ да се задържиш 6 месеца на тази работа, колкото и до е ужасна, за да можеш да натрупаш опит. За съжаление българските работодатели не влагат средства в обучението на служителите и искат за кратко време да се постигнат добри резултати, което в крайна сметка не се случва. Това е и причината обслужването ни във всяка сфера да е на толкова ниско ниво. Но в тази джунгла трябва да с оцелява някак си. Просто не трябва да ти пука каквото и да става. А иначе ако си твърдо решила да напусне, просто трябва да си напишеш молба с едномесечно предизвестие, за да нямаш неустойки.
Успех

 
  ...
преди: 9 години, 7 дни
hash: 7841a76ba0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   (авторката) Благодаря на всички, които са отделили време за да ми дадат съвет!

Вчера нещата се успокойха малко, и двамата си казахме всичко очи в очи. На мен поне ми олекна на душата. Сега ще изчакам още малко да видя каква ще ми бъде заплатата и тогава ще го реша. Имам голям талант и няма да го давам за жълти стотинки.

Иначе не мога да се определя като професионален графичен дизайнер, но от 2 години се уча непрекъснато с подобни неща и всеки ден ми става все по-интересно.

Главно, нямам притеснения дали ще си намеря след това работа, а просто не желая да бъда лъгана и да се чувствам ощетена. Все пак тези пари и 2лв. да са, аз съм си ги изработила.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker