Как да намерим професионалист - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Как да намерим професионалист
преди: 8 години, 10 месеца, прочетена 2041 пъти
Здравейте,

Предварително ви благодаря за коментарите и времето, което сте отделили да ми прочетете поста.

Примерно как е най-добрия вариянт да се намери професионалист в България?

Примерно - търсиш човек с еди какви си данни, да владее чужд език на определено ниво и да има работна кълтура.

Кой е правилния начин да намериш такъв човек?

Обява в jobs.bg / jobtiger.bg / capital.bg или да се търси по познати / приятели?

И следва следния въпрос - дали хората в България оценяват реално уменията си?

Ако примерно търся човек с английски, който да говори езика отлично, дали на въпросния какндидат ще му е ясно, че интервюто ще е на английски?

Дали хората са готови да се адаптират и да бъдат обучени, за да се подобрят техните умения и ефективност?

И днес след като открих този сайт и почетох една от темите за работната заплата ми стана много мъчно за хората, които са унижавани на работното си място и карани да вършат неспецифични неща, като примерно да чистят врати, бюра, тоалетни и т.н.

Има ли такъв вариянт за човек, който има качества да предложи себе си, своите умения и професионални качества на пазара на труда и да бъде оценен подобаващо?


Благодаря ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 10 месеца
hash: 42a146d08d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Един съвет - независимо дали търсиш, или предлагаш нещо, опитвай се да се изразяваш по-ясно и си проверявай правописа.

"Има ли такъв вариянт за човек, който има качества да предложи себе си, своите умения и професионални качества на пазара на труда и да бъде оценен подобаващо" - има, най-популярната мрежа е linkedin. Там описваш своя професионален опит, образование, проекти, сертификати и т.н. Ако си достатъчно квалифициран HR-ите бързо ще те намерят.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 3e3b41c13c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей,

Ти сам/а си дал/а отговор на въпросите си, въз основа на това което си видял/а като българска черта.

Единственият начин да намериш добър кандидат за позицията която предлагаш е чрез интервюта. От там вече си набелязваш и хора които са ти харесали, като включително имаш право да направиш и второ интервю с вече набелязаните потенциални кадри.

Това което си казал/а за себеоценката на българина, при повечето е силно завишена. В CV-тата масово се лъже и се пишат преувеличени и неверни неща.

Ако наистина ти е нужен човек със добър английски език, ти в обявата така или иначе ще си го вписал/а че търсиш такъв човек. Интервюто директно на английски го проведи без да предупрeждаваш че ще е на чужд език. Ако човека не е това за което е кандидатствал не си губи времето и от рано го отпрати.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 7b947db07a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Качествата на работник, както и на работодател се оценяват в последствие, след като работят заедно няколко месеца. Тоест всичко е на късмет, както за работодателя, така и за работника.
Както работника може да не оценява реално уменията си, така и работодателя може да не оценява реално бизнес стратегията си и да не спечели от бизнеса си толкова за колкото е мечтал, в същото време работника му не е виновен. Например бизнесмен/ка решава да отвори магазинче, наема продавачка, но бизнесът не потръгва, в този случай продавачката няма никаква вина, вината е у бизнесмена.
На българския пазар на труда има проблеми и те са породени от това че има неясноти. Работодателите се приемат за богоизбрани, само защото имат бизнес стратегия, работниците още в началото не са наясно, че са равноправни хора с работодателя си и прекланят главица или пък имат прекалено голямо самочувствие без покритие.
В чужбина например можеш да идеш при работодател и да си представиш CV, след което да му кажеш колко заплата очакваш, тук в България това не съществува, работодателите сами преценяват заплата и дори в повечето случаи в сайтовете като jobs.bg не споменават каква заплата имат намерение да дадат, а предлагат на работника условията на работа, младият екип и величествеността на фирмата си. Може би ги е срам да назоват сумата, която предлагат като заплата, или се надяват работника да дойде да работи заради красивия офис и младите колеги. Всеки работник работи за пари, не са ли наясно с това българските работодатели?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: ed2cad2120
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   "да има работна кълтура. "
кУлтура

"Ако примерно търся човек с английски, който да говори езика отлично, дали на въпросния какндидат ще му е ясно, че интервюто ще е на английски? "
Е, от къде да му е ясно!? Защо не напишете просто в обявата, че интервюто ще е на английски? Или искате да стресирате кандидатите си и видите как се справят със стрес? Спестявате възможно двойно разочарование.

Ж41

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 6e22616de3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Да, нашият пазар е голям и човек може да изкарва добри пари.
Това е по-принцип, конкретно за теб се съмнявам, тъй като нилой няма да наеме човек, който ще го изложи с кофти Българси език, да не говорим за чужд. Просто такъв вариЯнт няма.

 
  ...


...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 4ec94a757e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Професионалист в каква област?
Сайтовете и хенд хътърските компании са вариант, също е вариант да си го откраднеш от някой конкурент като му предложиш по добри условия.
Може да си го хванеш от университета още докато е 3 - 4 курс примерно но разбира се трябва да притежава съответните качества.

И не на последно място - трябва да предложиш добри условия и заплащане адекватно на изискванията.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 87607fedfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Мой много добър приятел владее перфектен английски, тойй е ИТ специалист не знам на вас в каква севра ви трябва човек. Не защото ми е приятел искам да кажа че е човек който се стреми към развитие доста усърден в работата си има желание и мотивация за развитие.

чета редовно коментарите на публикациите които коментирам ако сте заинтересован като работодател може просто да пишете тук

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: a52db03044
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Много зависи от дейността, в която искаш да работиш. Има и в България голям недостиг на добри специалисти с техническо образование.
Ние имаме средно голям бизнес, с който развиваме недвижими имоти у нас, но най-вече в последно време в чужбина.
Трябваха ни доста хора със средно и висше техническо образование (ел. инж, ВиК-специалисти и т. н. ), които намерихме изключително благодарение на препоръки от наши партньори - доставчици, архитекти, консултанти и така нататък.
Ако имаш голяма фирма с много хора може би нямаш избор и ще пишеш обяви, но ако ти трябват 10-20 човека, а после нагоре пак всеки месец 1-2-ма нови, ще ги намериш и така.
Проблемът е, че ние специално сме много зависими от нашите хора. Например пращаш някого в чужбина на проект, контролът не може да ти е на 100% и трябва да можеш да разчиташ на него. Никога не назначаваме директни познати и роднини.
С препоръки от хора, с които вече сме работили успешно и/или имат висок статус на доверие в обществото си намираме и доставчиците например. Това не значи, че пак не избираш и не се пазариш.
В България предлагането е много голямо. Предлагане на всичко, включително на работна ръка.
Трудното е да си намериш добри хора, добри услуги и материали на реалистична цена.
И внимание - да предложиш много висока заплата не означава, че ще получиш много добри хора!
Предложи добри заплати, но в никакъв случай не много по-високи от другите фирми в бранша за сходни позиции иначе ще си привлечеш тотални въздухари и хора с претенции, но без покритие - ще се ядосваш непрекъснато.

Хората, които работят здраво у нас често нямат самочувствие и дори няма да се появят на твърде гръмко описана обява с твърде висока заплата. Те често работят за 800 лв., имат обаче голям стаж, много познания и ти като напишеш 4000 лв. заплата, този човек изобщо няма да се появи или ако опишеш прекалено гръмко самата длъжност ако това не е вярно. То и една чистачка можеш да наречеш „фасилити мениджър“ :), но ако ти трябва чистачка - пиши си чистачка, за да привлечеш специалиста, който НАИСТИНА ти трябва.

Не вярвам, че истински добрите хора със стаж и така нататък можеш да намериш с обяви някъде, защото тези хора не са безработни. Трябва да успееш да ги привлечеш от твоите конкуренти. У нас не е трудно това, текучеството е много високо, защото повечето хора нямат смелост вътре във фирмата да си поискат по-висока заплата и по-добри условия, а и българинът клони винаги на това да си въобразява, че другъде е по-добре. После не е трудно да ги задържиш - предложи им маргинално по-високи заплати от при конкуренцията (но действително маргинално! ), БОНУСИ доста тлъсти при добре свършена работа, по-добри условия - бъди винаги точен в плащането, имай пари за предплати ако някой ти поиска, имай пари дори да им услужиш за техни лични неща, осугурявай им привилегии като кола, ако ги пращаш по работа и има самолетна линия (дори Варна-София) им осигурявай самолетни билети (на ръководните кадри дори в страната, на всички за чужбина), осигурявай им чувство за сигурност и им помагай с институции, връзки каквито имаш и така нататък, когато имат нужда от теб. Вместо да им увеличаваш заплатите, предложи бонус на след всеки успешно завършен проект. Контролирай много, бъди много строг, а бонусът си плати дори да има малки пропуски. Не е нужно работниците да знаят, че това са пари, които те така или иначе ще получат, важно е да мислят, че са ги заслужили с допълнителните си усилия и старание.
Ние раздаваме над 4 месечни заплати като бонуси и така получаваме максимума от всички. Хората не са еднакви, но гледай да дава всеки максимума за своите способности. Награди по-добрите хора с по-високи заплати или привилегии, но не прекалявай.
Не интимничи, спазвай дистанция, но бъди нещо като майка и баща за тях - коректив, личност, която да респектират, но и личност, към която могат да се обърнат за всичко.

Не знам какво си се панирал с този английски. У нас вече младите масово поне на работно ниво го владеят. Проблемът ти ще бъде да намериш опитни специалисти за задачите, които имаш.
В България хората се подценяват като цяло, казват по-малко неща, от колкото могат и знаят, за да не поемат отговорност и от страх да не им възложиш трудни задачи, с които според тях не могат да се справят (а в същност могат).
Когато например в България ти каже човек „поназнайвам английски“, то е равностойно на западняк да ти каже „зная английски“
Когато българин ти каже „знам английски“, това значи, че го владее перфектно.
Интервю на английски изцяло не ти препоръчвам, защото си правиш дистанция с човека от самото начало. Първо го заговори на български (официалния език у нас! ), поговорете за успокоение малко общи неща, а после нека ако ти хареса човека да минете на английски да ти обясни неща за себе си и за това, което е правил. Не шашкай човека - той и без това е под стрес.
Можеш да водиш интервюта дори по скайп, но знай, че ако човекът не се е облякал спретнато при интервюто, не е поподредил, той не те взима на сериозно.
Ако някой е нагъл и се пробва още на интервюто да ти се налага - прекъсваш и го гониш. Това ще се разчуе и другите ще са по-внимателни, но като цяло най-добрият метод да намериш истински специалисти, с име, с познания е като питаш сред своите бизнес-партньори. Дори могат да ти дадат от своите си хора, защото някои просто нямат работа. Има случаи да работим временно с хора от наш партньор като сключваме договори за услуга. Много хора на свободна практика и със свободна професия биха били готови да работят за теб ако им предложиш добри пари и осигуровки.

Изводът ми е, че у нас има много хора, които търсят работа, но малко хора, които могат да ти свършат работата. За да ги получиш ще трябва да предложиш маргинално по-голяма заплата от останалите, но много по-добри условия, климат, ОТНОШЕНИЕ към своите служители и да си готов да им дадеш много свобода, привилегии, СЛЕД КАТО са се доказали. Българинът работи много добре сам или в малък тим, а в колектива често избухват прекалено много конфликти. Давай на всеки втори шанс, но ако се провали не се церемони и уволнявай колкото и важен да ти е човекът, защото иначе избухва хаос и сред останалите. Ако някой ти се появи пиян на работа или отсъства без извинение - дай му втори шанс и уволнение веднага без компромис.
До 5 човека дръж един тим и ще работят добре като 3ма човека специално при нас са златното число. Хвали хората, повишавай им самочувствието, за да ти вършат и по-сложните задачи, защото масово се подценяват и нямат смелост да поемат отговорност. Не прекалявай с контрола, защото ще чакат само от теб и ще те винят за грешките си. Остави ги да работят самостоятелно и дават много от себе си.
...
ти сам за себе си си намисли предварително какво действително ти трябва като качества. Ако ти трябва действително висше, действително английски - ОК, но ако реално не ти трябват за тази длъжност, не ги изисквай. Например за една продавачка дори в курорт не ти трябва кой-знае какъв език или образование. Често по-ниско формално образованите са по-добри специалисти, по-мотивирани, защото нямат толкова алтарнативи. У нас все още се гледа прекалено много висшето, а често среднистите могат да ти свършат по-добра работа, по-бързо и БЕЗ ГРЕШКИ, защото са работили по-дълго, а и като Среднисти имат по-малко шансове явно и са по-мотивирани, когато получат по-важни задачи.
Уникалното при нас е, че на една от най-високите позиции е среднист, който се доказа, а за него работят... двама с висше образование, единият е инж.
Малко в началото имаше свикване с тази ситуация, но при нас неподчинението в йерархията значи напускане и който се е доказал, той знае, че може да напредва в кариерата няма тук висше или не. Всичко зависи от теб.

Ако обаче ти трябва само човек с език - фасулска задача. Пускаш елементарна обявка за филолог с английски, взимаш човекът от СУ и готово. Внимание - има много добри гимназии у нас, където излизат с готов английски - можеш да си вземеш буквално студент с такава гимназия и да ти излезне и евтино, и по-мотивиран да ти е човекът, и по-добре устно дори да владее езика. Специално за английски от гимназиите чудесни хора можеш да намериш. Ако нямаш познати - пусни във фейсбук групата на гимназия или унвиерситет какво търсиш и ще ти се обадят много хора..
Хора с хуманитарно образование като цяло с лопата да ги ринеш и то добри.
Хора с техническо образование е много трудно да намериш и тогава езикът ти е все едно - по-евтино ти е да наемеш някой преводач на половината от заплатата на средниста с технически познания.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: ed2cad2120
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   " Интервюто директно на английски го проведи без да предупрeждаваш че ще е на чужд език. "
Доста тъп съвет. Обратното би намалило драстично кандидастващите и би спестило ВРЕМЕ=ПАРИ на работодателя да чете неподходящи СиВи-та.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 1622047a88
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До всички с коментари, благодаря ви много!

Да се извиня за неграмотния си правопис, ама в деня в който писах тази тема за пръв път ми се наложи да си инсталирам клавиатура на кирилица и да ви призная почти от 14 години не бях писал на български.

Преди не бях толкова зле, ама с времето нещата се променят май.

Аз ако толкова ги разбирах нещата за пазара на труда в България и манталитета на нашенеца нямаше да пускам обяви тука.

Преди няколко месеца бях за първи път от над 10 години в нашата любима родина и много неща ми направиха добро впечетление.

Имах среща с трима кандидати за работа. Те бяха подбрани, с качества и т. н.

Да бъда по-конкретен. И тримата се на***ха на финала.

С какво ли? След като разбраха, че към тях има интерес от чуждестранна фирма, която им предлага много добри условия за работа и развитие, те решиха че са много ценни кадри и по един или друг начин оцениха собствените си умения прекалено високо.

Не наехме никой, но останах изумен от способността на българина да си поиграва хубавите шансове.

Предложението към тях беше за 25% по-високо заплащане от заплащането им в момента за начало, осигуровки и т. н., 7 часов работен ден за времето на обучение, после 7 и половина часов от понеделник до петък, 4 седмици платен отпуск, 8 седмици в годината работа от мобилен офис - примерно компанията наема къща в Португалия и те работят от там 4 седмици, бонуси и коледна заплата и най-важното - много добро отношение към тях и никакво повишаване на тон в каквито и да е било ситуации. Както и още някои други опции, компютри, телефони и застраховки.

Компанията щеше да даде много, за да инвестира в своите бъдещи служители.

Помня, че единия пич, който работеше на 10 часов работен ден си поиска 4 пъти по-висока заплата от тази за която се бяхме договорили. За да работи на 7 часов.

Другия ми каза директно, че той в екип няма да работи. Чух и реплика, че как така всеки ден ще го искаме в едно и също време на работа.


Та такива ми ти работи... Май не познавам много добре съвременните българи. По-голямата част от живота ми е минала далеч от България, не знам дали е за добре или за лошо.

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 368513d970
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   най-добрият предиктор за добър работник е предишен опит плюс флуидна интелигентност.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker