Минималната заплата в София? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121045)
 Любов и изневяра (29670)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Минималната заплата в София?
преди: 8 години, 10 месеца, прочетена 3202 пъти
Колко е минималната работна заплата за град София? Тази година съм студентка там и се налага да работя. Въпроса ми е, минималната заплата във всички градове ли е една и съща или в по-големите е малко по-голяма?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 10 месеца
hash: bb7b3afb25
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Официалната минимална заплата за цялата страна е еднаква, но в София стандартът е по-висок. Ти обаче като студентка нито можеш да работиш на пълен работен ден, нито плащаш осигуровки и тем подобни и затова си в малко по-различно положение. Много зависи от теб самата колко ще работиш - колко часа можеш да работиш е най-важното, но и каква работа си готова да вършиш. Имай в предвид, че ти си един обикновен среднист без стаж и професия навън. Ако имаш големи претенции, ще ти е трудно, ако не и невъзможно да си намериш работа.
Зависи и от теб колко пари ще ти трябват. Най-големият разход е квартирата, освен ако не живееш в общежитие. От теб зависи как ще живееш и от тук ще зависи и колко пари ще ти трябват.
В София поне има работа... за хората, които искат да работят.
Като студентка там съм работила за около 600-800 лв. през семестъра (над 30 до 35 часа на седмица), а през ваканциите съм си изкарвала и над 2000-2500 лв., но с двойно повече часове - до 12 часа 6 -7 дни на седмица, а в последата година си живях само от спестявания и работих само в офис и то на половин работен ден. Както си го направиш. Ако почнеш работа (каквато и да е) още в началото, то към края на следването си ще работиш вече и в офис, по специалността си, но в началото се почва от най-ниско квалифицираната работа. Аз съм чистила къщи, офиси, фитнеси като 600-800 лв. ги „хващаш“ не на едно работно място, а като работиш почасово на много места. Най-лошото е, че пътуваш дълго до местата, но ако искаш да ходиш на лекции и упражнения, почасовата работа е единствената възможна за теб. Събота и неделя съм работила по 10 часа съотверно на ден и нагоре като работата беше най-разнообразна - от сервитьорка, камериерка на повикване, замествах хора в офиси, на рецепции, гледала съм стари хора и деца, градинска работа по Бояна, боядисвала съм, а в бума на строителството и по строежи съм работила като най-доволна оставах от чистенето, защото ако си добра и бърза, ти свършваш работата много добре и бързо, имаш добро име и те препоръчват, а като се заговориш и стане дума, че си студент по еди какво си - хората, които могат да си позволят чистачка имат и връзки, собствени фирми. Аз така си намерих по-квалифицирани работи и накрая като се дипломирах имах и работа по специалността си и предложения за работа в чужбина докато моите състуденти не можаха повечето да се осъзнаят какво им се случва, не можаха да се справят с ежедневието и повечето записаха голи и празни втори следвания, магистратури и тем подобни само, за да не работят, с което просто отложиха проблема.
Така че не се притеснявай - минималната работна заплата теб изобщо не бива да те интересува първо, защото като студент не можеш да работиш на нормален трудов договор 8 часа 5 дни в седмицата, второ, защото ще печелиш в София и без това повече стига да имаш желание за работа и да не си в началото особено претенциозна, но и да си отворена за интересни възможности и задачи.
Минималната работна заплата изобщо не бива да ти е цел и мерило! Голямото ти предимство като студент е не квалификацията, каквато нямаш, а това, че можеш да реагираш спонтанно, да работиш вечер да кажем или да заместваш болни или хора в отпуск. Ако се надяваш обаче на нормален трудов договор, ще удариш на камък. Никой няма да те назначи на постоянно, за да се съобразява с твоите лекции, упражнения, изпити и дори да си задочно е трудно, камо ли редовно обучение. Ако си навита да работиш обаче на час, има доста работа.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: aeb310c384
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ако знаеш езици, можеш да си намериш хубава работа. В чуждестранните компании плащат много добри пари. Иначе да, в София е по-скъпо от останалата част на България, но аз съм живял в чужбина и от моя гледна точка, София е уникално евтино място за живеене, като се има предвид, че е европейска столица. В Копенхаген 400-500 евро ми беше само наема, а в София горе-долу толкова са ми абсолютно всички разходи за месеца :D. Така че на мен ми се струва доста евтино, но да, ако човек е живял извън София и се премести там, разходите му ще скочат малко или много.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: aeb310c384
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   А, забравих да ти отговоря на въпроса. Не съм сигурен за минималната, но средната работна заплата в София е по-висока, отколкото в "провинцията".

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 6348b5a473
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Минималната заплата е еднаква в цялата страна, въпросът е, че в София с тия пари буквално си умряла от глад. Така, че ако ще търсиш работа гледай да е поне за 400-500 лева минимум, което пак си е едното нищо, ама поне за храна ще ти стигат, ако приемем, че си на общежитие и няма да плащаш огромен наем и сметки, с 500 лева вече можеш горе-долу да оцелееш, но това разбира се е абсолютният минимум, най-добре си потърси доста по-добре платена работа. Повечето студенти работят по кол центровете и там плащат доста сносно, но трябва да знаеш поне един чужд език (по възможност не английски, че вече всеки втори е с английски) на прилично ниво.
Успех! И изобщо не се хващай за нищо под 400 лева, хем ще си губиш времето да ходиш на работа, вместо да учиш, хем парите няма да ти стигнат за нищо.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 5452881d68
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

6.   ''Аз съм чистила къщи, офиси, фитнеси като 600-800 лв. ги „хващаш“ не на едно работно място, а като работиш почасово на много места''

Винаги ми е ставало чудно каква е тази почасова работа и къде се намира? Това е пълен мит. Недейте се връзвайте хора.

Една работа изисква първоначално обучение и опит, а почасово - няма, разберете го и не слушайте коментар номер 1.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker