Беден юрист или нещо друго... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Беден юрист или нещо друго...
преди: 8 години, 9 месеца, прочетена 3034 пъти
Моля редакторите да одобрят този текст, защото... не знам как да постъпя и не знам кой да попитам за съвет.

На 25 години съм. Мъж. Отгледам съм от баба ми и дядо ми. Не че родителите ми бяха безотговорни, но някак никога не са ме харесвали. Просто с тях сме твърде различни. Майка ми винаги ме е упреквала, че заради мен не била учила в университет, заради мен и се бил провалил живота, заради мен трябвало да се омъжи за баща ми, заради мен не можела да избяга в чужбина, заради мен се била скарала с родителите си и т.н. Понякога се чудя защо не ме е абортирала. Баща ми е безгласна буква край нея. Той не иска да се карат, поради което винаги приема нейните решения.

Дядо почина преди 10 години. Баба - наскоро. Въпреки че минаха 6 месеца въобще не мога да се отърся. Цялата ми психика е рухнала. Опитах какво ли не - но не ми се получава.

Ок, де. Родителите ми все пак си имаха голямата дума при израстването ми, особено след смъртта на дядо. Да кажем... мен винаги са ме опреквали за какво ли не, винаги са ме карали да върша някакви техни си неща. Като цяло са по-близки със сестра ми, която са си отгледали те.

Все тая. Няма защо да продължавам. Като ученик, в дните когато бях при тях съм се хранил по веднъж на ден, обвинявали са ме и т.н. Сигурно се чудите защо на тази възраст съм още зависим от тях.

Като бях в последните години в училище, след един разговор с нейна приятелка-посредствена адвокатка, майка ми си нави на ума, че трябва да уча право и почна един тормоз. Никога не съм имал силна психика, пък и на 19 и финансово зависим от тях... въпреки че упорствах накрая се примирих с тях и започнах да уча това. То бяха запхали, разговори с предварително уговорени роднини да ми обясняват колко добре щяло да бъде за мен.

Изпълнителен съм. Въпреки че мразех всичко това, че живеех в мизерия в София (дори понякога съм имал пари само за хляб и вода), че на няколко пъти едва не се оказах, защото не понасях скуката и тъпотията на специалността си... все пак я завърших. Дипломата ми е почти 6.00 дори. Виждах, че влагам много повече усилия от онези колеги, които харесваха правните си занимание и съответно учеха с кеф, но продължавах. Мислех, че ще заслужа уважението на родителите ми.

Сега си положих задължителния стаж а правоспособност и ще ходя на изипит, след който ще мога да започна работа. Приятелката ми също е завършила право. Бяхме един курс. Сега ще си търсим работа...

... и двамата не харесваме перспективите. Гледаме, че в провинциалния град от който сме няма никакви обяви в тази насока. В София излиза по някоя от време на време, но на всякъде се изисква стаж, два езика, шофьорска книжка, папска була и т.н., за да ти плащат по около 600 лв. бруто.

Работата без изисквания е за без пари дълго време и след това минимално.

Разбира се, има възможност за общинска/областна/държавна администрация, където ти плащат минимално...

Родителите ми ме чувстват като досадна тежест, както винаги де. Ще ми се да бъда финансово независим, но изглежда няма как това да се случи.

Вече сме говорили с всички възможни далечни познати и роднини, занимаващи се в този сектор, но, естествено, никой не иска да ни помогне... дори и със съвет. Юридическите среди просто са такива - всички са егоисти.

Много хора, които не са запознати, не вярват, но истината е, че пазарът на труда е наводнен. Пълно е с завършили юристи без особен опит в правото и съответно заплатите им са много зле.

Виждам с очите си как по-възрастни колеги взимат по 420 лв. в администрацията, как други работят по 14 часа на ден за 1050 лв. месечно след като имат 5 години стаж и нагоре, как някои опитват сами като адвокати, но фалират, защото печалбата им е 10 лв. месечно (буквално), как им предлагат работа за без пари месеци наред, за да могат след това да минат на минимална и после на 600 лв. в продължение на години... а имаш квартира - 300 лв., сметки, храна... и т.н.

Родителите ми така и не са разбрали, че това е до голяма степен семейна професия, която се наследява. За всички други е безумно трудно.

... как да ви кажа... буквално всичките ми приятели, които останаха със средно образование и също нямат особен опит, взимат повече пари, отколкото аз ще взимам поне 4-5 години като юрист. И след това перспективата не е толкова добра. В канторите плащат по 1200 лв. като нещо изключително високо, в банките - по 1200 за юристконсулт, 1800 за старши юристконсулт...

Чистачките в общината пък печелят повече от юристите там, които имат заплата точно като на щофьора на областния оправител в съседната сграда (не се шегувам, проучил съм го).

В същото време разни неквалифицирани блъжности могат да взимат същите пари само след няколко месеца стаж или обучение...

Сега съм изправен пред дилемата дали да не тегля майната на всичко и да стане сервитьор, продвач в голям магазин или нещо такова, защото с един курс за такива неща ще почна за 500-600 лв., а ако се уредиш след няколко месеца на по-добро място - по над 1000... лятотот на морето - още повече... и всичко това за по-малко нерви...

На всичкото отгоре като юрист не мога да работя в чужбина, а с това ще мога... дори по круизи мога да пробвам...

Даже в сайтовете за работа има в пъти повече обяви, отколкото за юристи...

От друга страна - 5 години неуморен труд, половин година държавна сесия и още толкова задължителен стаж отиват на вятъра... бих учил нещо друго, но вече просто нямам желание да се заровя сред учебниците сериозно. Искам да имам пари и да живея както пожелая, а не в мизерия и при постоянното мрънкане на родителите ми, че са отделяли средства за мен...

... и пак как дори да замина за друг град, без значение дали ще работя по специалността си като непрестанно се страхувам, че нашите ще изхвърлят всичките ми неща от вкъщи и всичките ми спомени за баба и дядо. Всичко, което ми остана от тях - истинските ми родители. Биологичната ми майка вече се заканва за това - тя ги мразеше много.

Как бихте постъпили вие? Реално мога да:

1. Си намеря лесно работа в администрацията на родния ми град и да печеля минимално години на ред;
2. Да си търся частна фирма или кантора в София, която ако ме веме на работа, месеци няма да ми плаща, а после ще дава по около 600 лв. години наред;
3. Да изкарам курс за готварство, барманство или кой знае какво и да се хвана по курортите или в някое заведение;

Честно казано уж правото дава преспективи за развитие в някакъв дългосрочен план, но реално виждам, че не става точно така след като масово хора с по 7-8 години стажа едва кретат... или вемат пари, които са можели да си докарват и без да са влизали в университета...

Отчаян съм...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 9 месеца
hash: 1f43ee9f9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За беден юрист за първи път чувам повярвай ми!
Миналата година правихме една сделка с недвижим имот, при нотариуса оставих 2000 лева, за един час работа и два нотариални акта, дето нямат и по една страничка А4.
Едно прехвърляне на кола ти е 80 - 100 лева, от които данъците са 20 лева, другото го прибира пак кантората за 10 минути работа, защото договора е стандартен а те дписват само по два реда с данните на кукувача и продавача. За едно пълномощно пак така, а колко още документчета и подписчета минават през нотариуса, даже ако искаш банков кредит пак ти изизсваха няква глупост с нот. заверка.
Та ако ми кажеш че точно за юристи няма хляб, човече...

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 3b81c6912f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Действително в юризма ти трябва някакъв старт. Избери си, можеш няколко години да поработиш в слугинския сектор и като заделиш пара тогава да се върнеш към правото.. Ако отвориш сам кантора дали ще е 10 лева или 10 000 месечно си е въпрос на инициативност, ако чакаш някой да се спъне в прага ти наистина ще фалираш. Но за кантора трябва инвестиция..

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: b98f9e7fc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Колега!!! Вземи се в ръце. Малко ми е трудно, че си завършил с почти 6, 00, след като не знаеш, че се пише Управител.
Много съжалявам за всичко, което ти се е случило, но защо не се замисли за работа още по време на следването? Сега, дори да си намериш работа, ще започнеш наравно с хора от 2-3 курс, а твоите колеги от курс, които са започнали работа по-рано, вече може би получават по 1200-1400 лв. заплата. Възможно е някой от тях да ти е и началник. Да, трудно е, но ако човек го иска, но не е невъзможно. Има пари в нашата професия, но до голяма степен е въпрос на шанс, а ти изглежда не си много мотивиран да го търсиш.
И аз ходих по интервюта след завършване на университета - в големите 4, АФА и пр. И аз не скачах от радост при предлаганото възнаграждение, но с упорство успях да стана адвокат. Първите 10 г. може да работиш много и трудът ти да не ти се струва достатъчно добре платен, но след това, натрупвайки контакти и много опит, имаш голям шанс да успееш. Недей да се заравяш в някоя държавна канцелария (община, обл. администрация и т. п. ) - там ще имаш ниски доходи и ще разчиташ на корупция чрез някоя "схема", забравяйки, че правото е изкуство на доброто и справедливото. Да станеш барман можеш винаги, ако толкова те влече, но според мен никой няма да те вземе на тази работа, ако знае какво е образованието ти. Това важи и за други работни места - никой няма да те наеме да работиш нещо друго, защото се презюмира, че ще си търсиш работа като юрист и в даден момент ще напуснеш.
Защо не опиташ в конкурсите за разследващ полицай? Доста често има такива и стартовото заплащане е ок. 800-900 лв. Поработи 5-6 г. и след това може да станеш търсен адвокат в областта на наказателното право. Давам ти само идея :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 7f8e94ea2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравейте, колега!
Откривам себе си в голяма част от споделеното от Вас. Аз също завърших тази година, от малак град съм, без никакъв опит. Отчаянието вече е част от живота ми ( доста голяма, ужасна част). Търся работа къде ли не, в съседните на моят по- големи градове. Според мен въпроса е дали наистина искате да бъдете юрист? Може да Ви се стори наивно, но аз все още вярвам, че за обикновенните хора като нас, които не са от юридически семейства успеха не идва на 25г, а много по- късно, но е белязан с много труд, упорство, сълзи и лишения. Нищо не Ви пречи да опитате да намерите работа, която да не е непременно в сферата на този вид услуги, които посочвате, а офис сътрудници или работник в банка. Търсиш и създаваш връзки, това е според мен едно от нещата, в/у които трябва да се работи. Самоподготовка и хъс. Надявам се практикуващи юристи да вземат отношение по темата, но все пак правото като направление дава възможност за изява в различни поприща. Пожелавам успех!

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: f9577e7c13
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Аз също съм в подобно положение, брат. Влязох в СУ само заради болните амбиции на нашите. Специалността не я харесвах, учех я само заради родителите си. Скъсвах си задника от учене и то насила, заради тях, а накрая започнаха да ми натякват колко голяма тежест съм им бил. Теглих майната на всичко и всички и заминах за чужбина. Тук е доста тежко, да, но се справям. Зарекъл съм се, че повече няма да вляза в университет, освен ако не намеря нещо, което наистина обичам. Нещото, заради което ще си заслужава да прекарвам безсънни нощи над учебниците и след това ще искам да правя цял живот. Може да го открия утре, може и след години, но няма да спра да го търся. Независимо дали става въпрос за човек, работа или нещо друго, преследвай го само и единствено ако истински го обичаш! Живота е твърде кратък, за да го пропиляваме в нещастие. В противен случай, един ден ще се събудиш на 60 и ще се чудиш какво по дяволите се е объркало. Следвай сърцето си и не спирай да мечтаеш! Успех!

 
  ...


...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 9944ea2024
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Брато 1 - во искам да ти благодаря за темата. Колко и странно да ти прозвучи аз съм в почти същото положение като теб и самият факт че има и някои друг като мен ме кара да се чувствам малко по- добре.

За разлика от теб аз харесвам правото. След като завърших 12 клас реших че с това искам да се занимавам и почнах да се готвя за изпитите. По стечение на обстоятелствата по времето на кандидат-суденските изпити мен ме приеха в болница по спешност и ми се наложи да изпусна годината. 2 рата пък ми трябваха пари и работех. 3 тата бях решил че нищо няма да ми поречи вече. Няколко месеца преди самите изпити отдих на лекар за изследвания и докато лекарката ми ги правеше реши да завърже разговор на тема дали уча. Като и казах че ще кандидаствам право почна да ми разказва за нейната голяма дъщеря как и тя го завършила, после няколко години не е могла да си намери работа никъде, в крайна сметка се е хванала към една кантора с още 2-3 адвокати като са си деляли сметките за наем и тн. Там е работила към 1 година като за тази година не е изкарала абсолютно никакви пари защото всеки месец като даде пари за наем за заплата на секретарката разходи и даже е била на минус с парите. Махнала се е от там записала Международни отношения и там никакъв успех след като завършила. В краина сметка си намерила работа след като някакъв неин ухажор и уредил работа при това трябвало още 2 години да се преклафицира към право на ЕС. Тогава осъзнах всичко това което ти си го осъзнал. Разказах ти го това защото супер много хора след мен ще ти кажат как от право се вадят едва ли не милиони и как не трябва да го прекъсваш за нищо на
света. Познавам точно 3 ма адвокати които да си ми по близки и мога да ти кажа че те са точно в полужението което ти описваш- чудят се какво да правят и как да изкарат някакви пари (хора с по 30 години стаж). Единственият юрист които познавам и да вади пари от това е една позната студентка 4 курс на която баща и има невероятни връзки и я бута навсякъде. Наскоро ми се хвалеше как ще 40 000 лв от една работа която баща и я уредил.

Правото наистина си е за хора с връзки ти след като ги нямаш мисли нещо друго да се захващаш. Понеже си минал 5 години по добре е да го изкараш поне да имаш дипломата дори и да не работиш по нея.

Беше споменал за круизи. Мога да ти кажа че там са истинските пари. Вуичо ми с тея круизи хем обиколи целият всят хем се напълни с пари. За 7-8месеца знам че изкарва по над 50 000 лв като работата му е да подържа техниката на борда ако нещо се развали. (копютри и тн) И говорим за компютрите в стаите на гостите. Даже не за личните компютри на гостите а за тези които са в стаите усигорени от кораба като удобство :D и за тази работа толкова пари. Надявам се да съм ти помогнал дори малко.

Извинавам се за дългият пост.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 18483d4284
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Оф приятелю, спокойно. Като са ти малко тези пари намери си нещо като познатите си със средно образование. Радвай се поне че дипломата ти за висше образование е редовна, а не фалшива или пък да използваш незаконно диплома на друго лице, защото това е документно престъпление по НК и то от категорията на "тежките" и санкциите могат да бъдат доста сериозни в зависимост от периода, за който си я използвал. Но ти си юрист, точно на тебе ли да обяснявам. Важно е да сме здрави, другото ще се нареди, не се коркай.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: b593142df8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Те приятелите ти със средно вземат повече от висшистите обаче, нали се сещаш, че бачкат яко като общаци, бояджии, в строителството и така нататък и не е нещо, което правят по желание, а от принуда. Всеки ден от 8 до 17:00, с угнетение очакваш следващия ден. Пробвай, ако ти харесва да си магазинер, чистач или барман бъди. Преди мислех като теб - о тя специалността ми е глупава, безперспективна, не учих с кеф, не ставаха работите и почнах пробно на едно място, от сутрин до вечер, цял ден, прав, работа яко... гледаш тия дет' са учили, по офисчетата, с панталончето, ризката, може да взема с 250 лв по-малко от строителния работник, обаче е на климатик, цял ден на стол, добре облечен, работи с компютъра, а не с маламашката, с добро положение(с друго око те гледат хората и жените като цяло), а другия си е "плюнка", никой не те и забелязва, все едно си невидим, господин никой. Така ли? - си викам. Охо, я давай тука, яко учене. Ама специалността била безперспективна, ама нямало работа, ама искали стаж, езици, квалификации(езици, няма проблем, стаж няма проблем, квалификации допълнителни- ок, но ще съм радостен, дори с една идея по-малко пари, ще съм добре, няма да ме пече жегата, да се прибирам потен, да кажа на жената "ай сипи едно пиене ма" и това да е смисълът на живота ми ооо не, не, не аз си уча стабилно, гледам да съм пръв във випуска, живот и здраве някое магистърче в чужбина и ще съм добре). Сега съм щастлив, че въобще имам условията да уча, вярно има някои хора, при които обстоятелствата ги принуждават да работят и те нямат избор, но мислиш ли, че такъв човек може да е щастлив? ! Той сега взема 1000 лв(примерно) и вика, ааа ма то в днешно време всички взимат висше, не си заслужава, ще вземам по-малко пари отколкото сега, обаче идва време след години почва да осъзнава, умните се събират с умни, може да го гледаш най-голямата плюнка, ама е с костюмчето, прилежен, с добрия автомобил и хубавите момичета него ще гледат, няма да гледат мен примерно, ако съм някой строителен работник там на строежа. Пробвай поработи, виж как са нещата сам се убеди, ти вече си завършил старай се, 'щото най-лесно е да се каже, те искат стаж, 1-2 езика, компютърна грамотност, квалификации и какво, за 600 лв? Хубаво, пробвай работата на средниста, виж как е, добре ли ще се чувстваш? Ако се чувстваш добре и мислиш, че може да го правиш цял живот ок. Аз предпочитам да правя, това което би могло да ми доставя някакво удоволствие и да съм добре, отколкото постоянно да се чувствам зле и да съм никой.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 3fb4747fb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Бъркаш, мой човек. Всяко начало е трудно, но е начало. Започни в София по специалността си. Вярно е, че местата във ВАС и КС са заети вече, но ти си новоизлюпен. Всички са били така, е с малки изключения, но те са друга тема. Ще ти е трудно, но все пак нали сте двама. Ще се подкрепяте взаимно. По частните кантори - нищо. Може да разнасяш папки по цял ден и накрая на месеца да пиеш една студена вода, защото нямало приходи. Държавната администрация не е високоплатена, но пък работата е сигурна и заплатата ти върви, добиваш опит, стаж. Там винаги се търсят правоспособни юристи. След време, когато понатрупаш опит и стаж започни да се ослушваш за нещо по-добро. Винаги има такова и невинаги трябват връзки. Таванът ти в държавната администрация за гл. юрисконсут е 2450 лв. в първостепенен разпоредител по класификатор, но за там ти се иска минимум 5 години професионален опит. Та, мисълта ми бе, че, ако свикнеш в администрацията, можеш да си останеш там. Но можеш и да се пренасочиш към някое ведомство, което не е под закона за държавния служител, а е под закона за съдебната власт или под закона за МВР. Там заплатите са доста по-добри, отделно получаваш и допълнителни порциони, възнаграждения, повече пари за облекло и т. н. За администрацията - толкова. Другата ти възможност, за която даже не се изисква и толкова голям професионален опит е да започнеш в някоя нотариална кантора. От начало - най-ниско, след това пом. нотариус и след това, дай Боже - нотариус. Е, там са истинските доходи. А и те без работа не остават. Вярно е, че се изисква страшно много бъхтене, учене и връзки за последното, но повярвай ми, заслужава си. Успех!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 71624ec9f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Пише се "юрисконсулт" без "т". Аз съм юрист и работя по спициалността си вече 20г. Незнам как я мислиш да ти дадат повече от 600 лв. първоначално. Като знам, че от университета се излиза само с теоретични знания. Има много да учиш, ако искаш да практикуваш. Естествено, че няма кой да ти плаща, за да учиш. Започваш с малка заплата и учиш години наред. След това ще ти дават повече. Много повече, ако заслужаваш. Вярно е, че в голама степен е "семейна" професия, но основното е да имаш желанието, тогава ще успееш. Ти нямаш желание, търсиш лесното. Е няма как да успееш при това положение. Мои познати по на 26г. тази година спечелиха конкурса за младши съдии, без връзки. Но се иска много четене и мотивация, която ти нямаш.

 
  ...

...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: bee3776666
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Човек учи си и не се занимавай с глупости!!! Простотии говориш, цял живот ще си сервитьор ли? На морето нещо си в грешка, че се изкарват много пари, работих и знам за какво става на въпрос. Работиш като куче, повечето работодатели хитруват и яденето ти е ограничено примерно или нещо друго и т. н. Не очаквай да се върнеш с повече от 700-800 лева (и ти ако имаш късмет и не излизаш по барове)

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: dbbffce478
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   (от автора)

До 1: Такава е истината. Някои може и да са много богати, но други едва свързват двата края. Не преувеличавам. Нотариус вече е титла като барон, дук и т.н. и не можеш да станеш такъв с щракване на пръсти. При стажът си се запознах с нотариуси, които не си знаят парите и такива, които едва издържат децата си като студенти. Същото важи за съдебните изпълнители и адвокатите. Но виж, повечето такива са започнали кариерата си, докато още не са били толкова зле нещата и са си намерили мястото, докато още е било време - преди 10-15 години. Не сега.

До 3: Уверявам те. Мога да пиша правилно. Просто не се чувствам добре психически и вероятно пиша с грешки, които са дори глупави. Съжалявам. Не съм работил юридическа работа като студент, защото си мислех, че е важно да науча възможно най-много от учебниците и преподавателите си. Именно затова дипломата ми е висока. После разбрах, че това не било важно, важно било да си бил на стажове след 2-3-4 курс. И да ти кажа отделно имам много мои колеги, които постъпиха на стаж в кантори или институции и също нямат по-добри перспективи от мен. Да някои уж си направиха връзки в съда покрай стажове в РС, но не ги искат за съдебни помощници, местата са резервирани за деца, роднини, познати на магистратите. Други ще почват като младши юрисконсулти, друга алтернатива нямат - за по 400-500 лв. след като минат онзи период от няколко месеца, в който не плащат. Намериха си работа само онези, които родителите им се занимаваха с право или бяха богат. На всички останали им е много трудно. Може би преди 10 или 7-8 години, или дори по-малко, се е получавало така, но сега вече завършилите право са твърде много. 1200-1400 лв. заплати са невъзможни за нито един от колегите ми, освен ако не си в кантората на мама и татко. В полицията всички ме съветват да не припарвам, защото дават 700 лв. в малките градове и 900 в големите, а реално си на работа 24/7 и си заровен в най-долните среди на обществото. И пак... много познати със средно взимат над 700, колкото получава разследващия полицай. Въпросът е, има ли смисъл 10 години, както казваш, да се бъхти човек неуморно, за да постигне някаква горе-долу добра заплата... и то 10 години след 6 години учене и 1 година кандидат-студентски подготовки (17 год. общо!)? Щото ако след още 10 години взимам едни 1500-2000 лв... наистина няма да си е струвало. Някои професии от "слугинския сектор" взимат по 2000-3000 месечно. Не че работата им е лека де. Но и работата на юриста не е лека.

До 4: И аз се надявам на мнение от практикуващ. Иначе не знам, и аз съм се замислял дали не може някак да се кривне от правото и да използва човек наученото, за да изкарва някакви пари в друга сфера, но като се замисля, се сещам само неща, които изискват вложения...

До 5: Можеш ли да споделиш с какво се занимаваш в чужбина? Може да е алтернатива и за мен... знам ли...

До 6: Напротив, много ти благодаря за дългия пост. Единственото полезно нещо, което научих в Юридическия факултет изглежда е да чета бързо...

До 8: Може би си прав. Но истината е, че повечето юристи не работят малко. Познавам хора, завършили преди 4-5 години, които бачкат в кантори за по 1200 лв. 6 дни седмично по над 14 часа на ден. Не звучи яко, нали? Познавам и едно момче, което има отличен успех в СУ, отвори кантора, нямаше достатъчно клиенти и фалира, върна се в София, взеха го на работа и след няколко месеца безвъзмесден труд му определиха залата от 600 лв. като вече 2 години си кара така. Пише всички искови молби, пълномощни, отговори и т.н., които се изготвят в тази лъскава кантора и големите вътре просто ги разпращат - вземат големите пари, а за него - 600 кинта. Вече 2 години! Не мисля, че, както казваш, момичетата ще го гледат с възхищение или, че се претоварва малко.

Вярно е, да се върнеш уморен от общия труд и да кажеш на женаси за ракията, не е яко... но да се върнеш потен при нея и дори да нямате пари за ракия е още по-зле... не мислиш ли?

Благодаря и на всички останали за коментарите. Очаквам с нетърпение да видя другите. Може би някой ще сподели решение на пъпроса...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 9ab160bedc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   само мрънкане прозира за мен. звучиш като поредния току-що завършил, който очаква моментално да започне работа с по 1500 лв минимум.
е не става така мили хора. това е България и тук никой не започва на тея пари. знаеш колко е минималната заплата, знаеш и колко е и средната за малък, среден, голям град. какво очакваш? да си от изключенията попаднали в добра компания, по възможност международна, че да си с още по-висока заплата ли? ами очаквай... но няма как всички да попаднат на такива места.
аз пък не съм чула за сертвитьорка или магазинер дето да взима по 1000 лв... честно не знам ти кви митове и легенди си чел.
щом не се притесняваш да бачкаш като сервитьорче (да ме извинят тези, които го работят, няма нищо лошо. много хора са го бачкали по някое време, аз също), ми бачкай, кво питаш.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 25ed3dd21c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Здравей, аз не съм юрист, не знам и положението в системата. Обаче съм работила с различни и немалко юристи, и юрисконсулти, и следователи, и съдии, и прокурори. Не знам кой от тях как се е добрал до мястото си, и не знам колко пари взимат.
Освен разни мацки дето ходят нагло и нахакано на високи токове при сделки с недвижими имоти в мутренски комплекс - друг юрист със светъл поглед не съм виждала. Всичките пушат, пият като животни, или бачкат безкрайни часове. Или тежат по 140 кила. Или са смачкани под някакви шефове, или се борят с мелници като масовка в някакви конкурси за някакви позиции и повишения. И не са щастливи. Моля, горекоментиращите да ме извинят, сигурно измежду тях има и доволни от реализацията си.
Та съветът ми е, ако нямаш мотивация и не те влече, не очаквай тепърва да станеш доволен и щастлив. Каквото и да си завършил заради когото и да е - прави обратен завой и търси личното си щастие.
И все пак по темата - някой по-нагоре каза, че не може да очакваш голяма заплата веднага. И мисля, че е прав - но това важи за всяка професия, а ти сякаш имаш доста високи изисквания.
Помисли добре, търси къде е страстта ти, за да не стане така, че заради чужди амбиции изкачиш професионалната стълбица, само за да установиш, че гледката отгоре не ти харесва. Ама ще е късно, а като гледам тя от сега не ти харесва.
И нещо офтопик - не съм ви колега, господа юристи, но е много приятно да знаеш нивото контингента на някаква тема, и да четеш мненията. И последно - вярно, щастлив юрист не съм видяла, обаче пък са доста интелигентни и много им сече акъла!

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 100492f901
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Oт номер 3: завърших преди почти 6 г. (есента, даже по-скоро зимата на 2009 г. ) и вероятно от тогава насам положението е станало по-лошо за следващите колеги. Не знам какво да те посъветвам, и аз самата не съм цъфнала и вързала, но все още вярвам, че всичко ще е наред и ще тръгна нагоре. В момента работя в кантора, работата е много и е страхотен гърч, понякога стоя до късно вечерта, за да приключа нещо важно, включително и днес, нищо, че е петък вечер. В събота не работя, но ако бях в София, вероятно щеше да се налага. Получавам средна заплата около 1000-1100 лв., зависи от месеца. Отделно ми се плащат осигуровки на по-ниска сума. Считам, че са малко на фона на всичката работа, която върша, но вече съм се хванала на хорото и ще потърпя още малко. Владея прекрасно два чужди езика, скоро ще започна да уча трети и след като го науча вече планирам да се отделя и да започна да работя самостоятелно, т. е. ще ми трябват около 2-3 г. в зависимост от обстоятелствата. В кантората контактите ми са предимно с чуждестранни клиенти и не съжалявам - казусите им са интересни и излизат далеч извън рамката на обучението в университета. Ако решиш да се впуснеш в адвокатския занаят, помни, че българските клиенти никога не искат да плащат и всяка сума над 10 лв. им се струва огромна. Не си заслужава да се занимаваш с българи. Ако имаш здрава нервна система (говоря за наистина здрава такава, защото напрежението понякога е огромно), започни работа в по-малка кантора, която обслужва чуждестранни клиенти. Дори заплащането да не е много добро, имаш шанс да понатрупаш опит и да се замислиш за самостоятелна практика, както правя аз в момента. И помни едно - занаят не се учи, занаят се краде ;)

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 088a5ab164
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Сам трябва да вземеш това решение, колега. Моят съвет е да мислиш дългосрочно. Не взимай прибързани решения, отговори си на въпроса дали можеш да си представиш себе си след 10 години с конкретната работа, ще имаш ли прогрес в нея, ще си удовлетворен ли и т. н. Мисля, че ако си постоянен и находчив ще успееш и като юрисконсулт/адвокат, макар и бавно. Имам познати, които и без връзки сега са успешни адвокати в София-но те не са се отказали пред първоначалните трудности и са били упорити. Дори и да започнеш работа в администрацията, не си длъжен да останеш там за дълго. Може само, колкото да придобиеш знания и след това вече, като навлезеш в материята, да си търсиш работа на друго място.
Пожелавам ти от все сърце да намериш работа, която ти харесва(каквато и да е тя) и да бъдеш упорит и търпелив с нея. Не се отчайвай, вярвай в себе си, не се примирявай, бори се и рано или късно ще просперираш!
Но преди да почнеш да си търсиш работа изчисти натрупаните негативни емоции в теб, започни на чисто! Като начало прости на майка ти за всичко, което ти е причинила! Всеки психолог ще ти каже, че докато не го направиш, докато не си изчистиш отношенията с нея, няма да имаш успех. Може да си мислиш, че това не е нужно, но ако й простиш и спреш да я обвиняваш за неуспехите си и безразличието й, ще видиш какъв прилив на енергия и сили ще имаш! Взимай от сега нататък важните решения в живота си сам, носи сам отговорността за тях! Пожелавам ти сила, упоритост и постоянство!
Колежка, твоя курс

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 9b38b668b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Авторе от всичките ти словоизлияния не видях интерес към работа, а само сметки за пари и мрънкане... как било в полицията, как били заровени с работа и парите били малко. Как било еди къде си и как взимали малко и т. н. Където и да си и в каквато област да работиш първите няколко години са си такива-вършиш черната работа на големите над теб за малко пари. Никъде никой няма да ти повери отговорна работа на някой новодошъл, че и да му плаща много. Ти трябва да си много упорит и нахъсан, за да се докажеш и устоиш на времето и предизвикателствата.

Сестра ми завърши право преди 20г, но никога не започна да работи защото за помощник в една кантора и даваха работа за 220лв тогава. Тя реши, че тия пари са и малко и започна като секретар и преводач в една фирма за 600лв... Годинките се изнизаха, но тя така и не направи крачка в правото... И до ден днешен работи друго. И за какво го учи? Истината е, че тя никога не е имала силна мотивация и желание да работи в тая област... и живота я отся.

Според мен ти трябва първо да си наясно със себе си какво искаш.... и не поставяй парите на първо място поне за сега докато си млад, защото тогава винаги ще виждаш, че и обикновения строител или сервитьор взимали повече.... а мисли дългосрочно.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 3665a1b10e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Истината е, че това не е професията на автора. Така става, когато финансовата страна се поставя на първо място. Вярно е, че в България огромен процент от хората живеем трудно, но с някои неща компромис не бива да се прави. Той ще си намери хиляда причини да не го работи това. Защото просто не иска да го прави. Лошото е, че това е изгубено време, нерви и пари на родителите.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: f54d96ef8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   19, хем съм съгласна с теб, хем не съм :) В повечето кантори стартово дават около 400-500 лв., а с тях е трудно да си покриваш дори елементарни разходи, особено ако плащаш и наем за квартира.
От друга страна, авторът наистина не показа, че иска да работи - иска само да получава висока заплата, без много-много да се бъхти. Може би наистина това не е неговата професия.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 5d4d40beb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Авторе, всяко начало е трудно, номерът е да не се предаваш. И аз мислех като теб, когато завършвах и това е нормално. Учех във Варна и тогава заплатите за млад специалист в моята област ( счетоводство и финанси ) бяха около 250 лева. От бедно семейство съм и нашите нямаха никаква възможност да ми помагат. Гледах как мои връстници и по-малки от мен си бръмчаха с коли и приятелки насам-натам, а аз нямах нито приятелка, нито дори книжка. На тоя фон като видиш, че един сервитьор по курортите взима над 1000 лева чисто ( през 2005 тази сума ми се виждаше космическа направо ) и се замисляш какво изобщо си правил 4 години и къде ти е бил акълът. Бях решил да си намеря работа по специалността, да събера малко пари и да започна да пътувам по корабите. Просто не виждах как с 250-300 или дори 400 лева заплата щях да мога да си купя жилище, кола и т. н. Отделно по това време бях хлътнал до уши в едно богаташко момиче и като виждах колко съм скъсан, съвсем се изнервях. Малко след като завърших изкарах един платен стаж в банка, където се опитаха тотално да ме смачкат. Всички, от охраната и касиерката, до управителя бяха връзкари. Повечето не бяха лоши, но си личеше, че сякаш някой им е забранил дори да говорят нормално с мен. Беше ми страшно неудобно, понеже цял ден нямаше какво да правя. Ако питах нещо, все едно не ме чуваха или казваха, че имат работа. На тях също им беше неудобно, но просто явно изпълняваха нарежданията на шефката си, която не пропускаше да ми се зъби всеки път, когато минеше покрай мен. Всъщност тя беше в основата на всичко. Цялата тая помия наистина ме отврати и ако родителите ми бяха по-заможни и имах някакъв гръб както се казва, със сигурност щях да тегля една майна на всички и да се хвана на някаква неангажираща работа. Аз обаче трябваше да се оправям сам и нямах избор. Кандидатствах за всяка една обява, която излезеше и накрая започнах като счетоводител в една фирма. Колективът беше добър и имаше доста млади хора, благодарение на шефа ( Бог да го прости ), който обичаше да дава път на младите и де факто, ако не беше той, нямаше да успея да се реализирам. Както казах фирмата си беше ОК, но имаше едно голямо "НО". Пряката ми началничка беше по-злобна и от тази в банката. И до момента не съм виждал толкова злоба, завист и омраза в млад човек. В крайна сметка всичко това ме раздразни и амбицира. Твърдо реших, че няма да ходя никъде, а ще направя кариера в България. Естествено, направих малко стаж в тази фирма и при първият удобен случай се махнах. С малко опит зад гърба вече беше по-лесно, не спирах обаче да чета и да се интересувам, не се плашех от работа. Колкото повече работа имах, толкова повече ми харесваше, защото навлизах все по-навътре и по-навътре. Успях да направя доста добра кариера, но и сега не спирам да се интересувам от нещата в професионален план. Обичам си работата и работя с удоволствие. Просто не бива да се отказваш, успехът ще дойде, но няма да е веднага.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker