Ниска заплата, но удоволствие или висока заплата, но не толкова удовлетворение? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Ниска заплата, но удоволствие или висока заплата, но не толкова удовлетворение?
преди: 8 години, 7 месеца, прочетена 4477 пъти
Здравейте! Бих искал да ми дадете съвет какво да правя, защото вече завършвам, а не знам какво да уча.

Както личи от заглавието, питането е относно заплатите и удоволствието от работата. Винаги ми е харесвала учителската профения, но с тези меко казано мизерни доходи ме отблъсква. Определено ще съм щастлив, но все пак в бъдеще трябва да градя семейство, а как се храни семейство с 550 лв? Все пак съм мъжът в къщата. Срамота е жената да храни и издържа семейството.
От друга страна, си падам по компютрите и програмирането. Там вече няма как да се оплача от доходите, но ме спират две неща. Първо - математиката. Определено не ми е там силата. И моля ви не ми казвайте, че не е нужна математика за програмиране, защото е нужна. Това е истината. Второ - не искам цял живот да седа пред компютъра и да пиша код и социалният ми живот да е на 0 процента.

Моля предложете ми професия, която не изисква особено големи математически познания и е добре платена. Искам да е по-социална. Нямам предвид по цял ден да съм напред-назад, а да има коттакти с "външият свят" и да общувам с колегите.

Обмислял съм вариант за мениджмънт, но не знам каква перспектива имам с това. То като цяло в тая (извиняам се израза) скапана държава има ли някаква перспектива за работа, в която и да е област.

Любител съм на фогографията. Има ли нещо с фотография, освен фотограф. Чувал съм за полиграфия, но не знам какво точно е това.

Наистина ще съм ви благодарен, ако ми предложите професия, която включва работа с компютър, не изисква много математика и е по-социална. А, и ще се радвам, ако успорите факта за заседналия, антисоциален живот на програмистите :)

Благодаря ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 7 месеца
hash: b165eccc38
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   По-социална професия и без математика - право, медицина, но в читав университет.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 03e3a12827
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   След като искаш да си учител стани, тези 550лв всъщност не са за целия период, а само първоначално първите две години докато се усетиш от къде идват другите доходи на учителите, например правиш в училището по държавна програма фото клуб, за което не ти изискват отделно образование пък ти плащат на час и ходиш с група от 10-15 деца да снимаш, я природа, я в града. по принцип ако се задържиш в едно и също училище можеш спокойно да стигнеш до месечен доход над 1200лв. А в бъдеще учители ще се търсят и от няма накъде заплатите ще скочат.

Колкото до предлагане на друга професия, не може да става въпрос, защото никой не знае след 6 години коя професия ще се цени на тези географски ширини.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: c05bb7f628
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

3.   математика за програмиране не е необходима.

трябва ви английски на високо ниво, логика и желание.

под програмиране какво точно разбирате?

има бази данни, интерфейси, кодене...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 8c2cdb0f19
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Брат ми е Project Manager в една известна фирма, заплатата му е 2000 (не съм сигурен точно колко), работи в София и пътува доста по командировки и семинари, работи с хора от чужбина - индийци, китайци, германци... Пробвай се с тази професия, може да ти е интересна, а ако си и добър и работиш с удоволствие какво повече.
Колкото за училището не съм сигурен какво бъдеще имат учителите, държавата хич не им помага, често пуберите им надуват главата и не могат да работят на спокойствие. Не мисля, че си струва, но ти си решаваш. Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 9ae8e2b732
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Здравей. Нали знаете, че всичко си има граници? С ниска българска заплата не знам какви възможности за удоволствие ще имаш. Не е ли по-добре с висока заплата и хубаво удоволствие. Можеш да бъдеш учител и в същото време да изкарваш пари от друго място. А можеш да си учител в богата държава. Както и в частно училище. Програмирането изисква математика, но не е на някакъв сложен етап. Издигналите се специалисти имат време за отдих навън дълго.. Фотографията може да ти е хоби, зависи каква. Ако имаш салон за албуми на свадби, балове, модели има пари. Та работата си е работа, дори да ти харесва. Мениджмънта е обща специалност. Повечето шефове дори не са меноджъри.. Математика в икономиката също я има
. Следвай желанията си.

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 6e2c2b90c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Зависи какво точно искаш да преподаваш, може и частни уроци да преподаваш ще имаш много свободно време, или в университет да работиш, парите не са всичко...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 6a051e6e7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Пич, кой каквото и да ти каже сега, нямаш 100% гаранция, че така ще се случи. Учителите вярно взимат ниски заплати, особено младите, но пък имаш възможността за частни уроци, от където се получават наистина добри пари. Примерно, познавам едно момиче на 23 години, току-що завършила, която си е взела помещение под наем и има частна школа по английски. Мисля, че дори не преподава изобщо в училище. Общо взето каквото и да завършиш, трябва да започнеш работа по специалността си колкото е възможно по-рано, дори още докато си в университета. В началото заплатите са ужасно ниски и започваш да си мислиш, че си пропилял 4-5 години за нищо. След като понатрупаш стаж и опит обаче всичко се отплаща. Не прави грешката да избираш първата работа. Мои познати го направиха и станаха на по 30, а нямат и 1 ден стаж по специалността. Също така винаги трябва да гониш собственото си развитие. Примерно, моята първа работа не предлагаше абсолютно никакво развитие, нито пък се научаваше нещо от нея, с изключение на най-основни неща. Да, беше от 8. 30 до 17. 30, не се работеше през почивни дни, не се оставаше извънредно. Ако исках, спокойно можех да се пенсионирам там. Е, да, ама с 500 лева заплата какво по-напред? Тук естествено говорим за хора без връзки, ако имаш такива, вече става друго. Познавам хора, които изобщо не са си давали зор в живота и благодарение на мама и тати са спуснати на доста сладки службички. Да правиш нищо обаче по цял ден също не е никак лесно и не е за всеки. Когато започвах да работя, в началото им завиждах, но после осъзнах, че това не е за мен. Така, че каквото и да избереш, ако си упорит, нещата се получават.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 93481d2776
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Защо не съчетаеш и двете? Вярно иска се математика, но частните уроци не са толкова скъпи, пък и математиката в програмирането не е сложна. Стани например учител по рисуване и ще имаш купища свободно време с клас, докато учениците рисуват да си програмираш. Или стани учител по информатика, щом те влекат и двете неща, но сериозно се заеми с математиката. По-добре инвестирай сега няколко хиляди лева в уроци отколкото да страдаш от безпаричие цял живот.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 84db1087cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Братле, след като те влече учителската професия хвани се и завърши. След това можеш да си намериш работа по професията и в друга държава стига да знаеш езика. Гони си мечтите до край, иначе ще чувстваш неодовлетворение от себе си и от живота си

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 756de2f27d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Защо не съчетаеш нещата? Можеш да станеш програмист и да преподаваш програмиране в някой университет? Примерно в НБУ съм чувала, че заплатите на преподавателите са добри. Можеш например да работиш някъде почасово като програмист и да преподаваш едновременно с това.
Колкото до социалния живот - той се случва най-вече след работа. А и зависи на какви колеги попаднеш.
Фотографиата е готина, ако успееш да пробиеш, а не да работиш в някое фото. Полиграфията е съвсем различно нещо - свърцано е с печат.
Колкото до матемотиката в програмирането - ако ще работиш това, трябва да се пребориш с нея, защото ще ти трябва логика и математическо мислене в професията.

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: d04d76aad4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Момче, не го мисли, давай с компютрите и там също после можеш да преподаваш. Напиши в ютуб Светлин Наков или се поинтересувай от този човек, който е работодател номер едно в България и страхотен преподавател. Той обучава програмисти за 2, 3 години без да има нужда от висше или перфектна математика, трябва само да учиш здраво книгите които ти даде и да се справяш със задачите, които ти дава. Това определено е по-добре от 5 години висше в ТУ и после никаква идея как се програмира, защото си учил теории и математика и неща, които не влизат пряко в работата ти. Заплатите на програмисти са страхотни и определено ще можеш да бъдеш мъжа вкъщи :) Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: b03663ba3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

12.   Така като гледам май накрая ще си на нисла заплата и без удоволствие....

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 9cf5ac446a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Design, UI, UX.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 4430efa91f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   системен администратор

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: ad6742ae53
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Благодаря ви за отговорите. Замислял съм се за варианта с комбинациите, а сега като ми го предложихте и вие се мотивирах още повече :)

Номер 11, знам за Светлин Наков и за SoftUni и книгите му. От него уча C# ;)

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 53321d01e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   Дай първо да те приемат някъде въобще, пък професията идва с времето, опита и късмета. Ако си тръгнал отсега да гониш високата заплата и лесното направо се отказвай и се пиши безработен до гроб.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: d04d76aad4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

18.   До Н 12, така като гледаш какво виждаш и как го видя това не мога да разбера :)

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 4393bec6ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

19.   Не работа, а бизнес чедо. Търси ниши за запълване, произвеждай, продавай, търгувай, инвестирай, създавай. Работата ще изпие душата ти и ще отрови живота ти. Търси специфични и скъпо платени професии. И помнк, няма нищо лошо, в това човек да не е с много срества, но ако може да ги има, той би трябвало да се опита.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 0984ba43de
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   Номер 2, да знам, че за самото програмиране не е нужна математика на високо ниво. Аз явно не съм се изразил правилно. Исках да кажа, че за завръщането е нужна. Тоест в университета и се притеснявам, че може да ме скъсат на някой изпит или като кандидатствам да се проваля и да си загубя една година.

Номер 11, аз не отивам в ТУ за да уча програмиране, а по-скоро за самата диплома, който получава и инженер пред името ми ;).
Просто КСТ в ТУ отваря много възможности за реализация във всякакви области, затова съм се насочил на там, а не към информатика в ПУ. Защото в ПУ мога да бъда програмист или учител по информатика и нищо друго по специфично.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 6a99f1de53
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Ти пък си мислиш, че завършиш ли нещо ще го работиш. И каква е статистиката, че това се случва гледал ли си? Аз не съм обаче от 120 човека само 3 работят това което завършиха. Пък 30 отпаднаха още докато следваха около 20 продължиха в Магистър.
Обаче все пак мисля, че завършването на висше образование е добро нещо, развива мисленето. Бих ти препоръчал някаква икономика, в последствие да имаш умения за развиване на бизнес.

Друга грешка в мисленето ти е - че може да се направят пари чрез работа. Да някой професии са добре платени, но трябва да можеш да управляваш парите инак няма да постигнеш много. Трябва да имаш инвеститорско мислене - да мислиш, как да спестиш, да инвестираш, да развиеш бизнеса си, колко да отделиш за лични харчове (разбирай парите който не са с цел инвестиция) и защо точно толкова.

Да отговоря и на въпроса от заглавието - В един момент парите спират да са толкова голяма фактор и хората предпочитат да ги разменят и за други неща - като спокойствие. Само че спират да са фактор когато са достатъчни за някакъв възможен живот.
При мен спряха да са фактор и аз избрах спокойствието когато стана въпрос между 500 и 700 после се оказа че ставало въпрос между 700 и 1 000 - което пък още намали разликата всъщност за мен възможни пари за мен и за спестяване бяха 400. Така между 2 000 и 3 000 разликата ще е още по - малка. Защото човек бленува за парите когато се чувства гладен. Когато той вече не е гладен мисли и за други неща.
Но не така стояха нещата между 300 и 400 лв. Тогава бих избрал по - скоро парите.

Само че ако искаш да успееш в живота трябва да се научиш на инвеститорско мислене. Така ще си в състояние ти да определиш какво точно да работиш и дали изобщо да работиш. Защото най - големите инвеститори просто притежават акции от печеливши компании, някой които са създали сами и са сложили някой да управлява вместо тях. Така единственото което трябва да правят е да пъхнат банковата си карта в банкомата, или да отидат на каса.
Ако си осигуриш подобни доходи - учителството ще ти е просто хоби.

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 9ae8e2b732
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

22.   Номер 21.
Това, че масово се дипломират студенти, които в последствие не се развиват в сферата си, а тръгват по-други пътища - не знам за какъв положителен пример го слагате. По-скоро е губене на ценно време и харчене на родителски пари и средства. Висшето може да е полезно за мозъчното развитие, но истинската му функция далеч не е общо образователна и ексотична.
Много добри примери давате за инвестиционния и предприемачески стил на мислене, макар че не всички хора са родени за това и ни най-малко подобни личности са склонни към спокойно излежаване на леглото в работата си.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 0ace5f1619
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

23.   От номер 21
Номер 22 - И за мен да завършиш висше и да не се реализираш е отрицателен пример. С него искам да кажа - че дори и да завършиш нещо едва ли ще се реализираш в тази сфера, освен ако не ти е пълна страст и това остане така. При най - малкото колебание дали е това е най - правилното нещо за теб - няма да се реализираш в това което си завършил.
Може и истинската функция да не е общообразователна и ексотична - но най - често именно така се получава. И за мен висшето е полезно поради това, че ти развива мисленето.
Да не всички хора са родени за инвеститорско мислене, пък и повечето щом се реализират малко и спират до там. Инвеститорско мислене притежават по - малко от 15%.
И да, приемам че повечето инвеститори са дейни. Но има и такива които са стигнали до там, че се излежават спокойно, но пак си печелят. Прав си, че един инвеститор не би се задоволил с това. Защото стигайки до там ще спре развитието си и ще се лиши от страстта си да следи сегашният си бизнес и да проучва нови възможности. Но примера го дадох, че ако автора направи така, че да има някакъв бизнес който не запълва цялото му време, ще може да се отдаде на хоби и да прави каквото желае.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker