Започнах работа на ново място преди 8 месеца и... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Започнах работа на ново място преди 8 месеца и...
преди: 8 години, 7 месеца, прочетена 2733 пъти
Здравейте, скоро започнах работа като секретар в една фирма, където по цял ден работя с клиенти и през ръцете ми минават пари и изпълнявам поръчки. Обаче шефовете ме карат понякога да зарежа тази работа и да превеждам документи за тях, а това не ми го пише в договора, само като ме взеха на работа ми казаха, че може да се наложи понякога да превеждам, ако нямам работа. А то се оказа, че ми махат работата или ме карат да я оставя за после за да превеждам. Карат ме да ходя на работа и в събота, въпреки че по договор съм на 5 дневна работна седмица от понеделник до петък. Помолих ги да не ходя в събота, но ми казаха, че не може защото има много работа и трябва някой да я свърши. Когато идват нови хора ги оставят да са на 5 дни, а въпреки това мен ме държат на 6... Няма и колегиалност, бутат ми да превеждам и вдигат супер много шум около мен и си пият кафенцата. Адски демотивиращо е за 650 бруто.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 7 месеца
hash: 721dc4bf69
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според мен ти се оставяш да те използват като момче за всичко и явно не ти се доплаща допълнително за свършената работа. Следващия път, когато те накарат да направиш нещо, което не се заплаща допълнително и не го пише в договора, тогава попитай дадените шефове колко пари ще ти доплати за свършената работа и ако ти каже нищо, тогава те съветвам да се консултираш с адвокат и да ти обясни какви права имаш и какво може да се направи. Моето мнение е, че вършиш много за толкова малко пари. Майка ми е продавачка в магазин и получава бруто 700 лева. , като от нея се иска да продава и да подрежда стоката, а тя не е чак толкова много, защото магазина е малък, така че за повече от теб пари върши по-малко. По-добре стани продавач, отколкото да си секретар.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: ce19b0b473
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Оглеждай се и ако изникне нещо сменяй!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 628de2b8e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Ми търси си друга и гледай да вземеш парите и дисциплинарно си тръгни. И какво ще стане ако не дойдеш в събота. Имаш ли си копие от договора? Иди и се консултирай с адвокат.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: ec1406ee25
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Подкрепям казаното от номер 1, 2 и 3. Казваш, че в събота нямаш възможност да ходиш. Ако допълнително ти дават задачи, казваш, че си свършил а, б, в, задачи и повече нямаш физическа възможност. Ако много настояваш питаш колко ще ти доплатят. Колкото повече мълчиш и се даваш, толкова повече ще те възприемат като агне. Извинявам се, че така се изразявам, но дано думите ми да имат окужителен ефект. Гарантирам ти, че няма да те изгонят!!!! Но междувременно се оглеждай за по-добра работа!!! А щом знаеш и езици, защо не и за работа като преводач, ако това повече би ти допаднало.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 3261db07aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Значи аз не мисля, че заплатати е лоша, на много места е възможно да дават и по-малко. Първо помисли дали работата те устроива и ти харесва, с какво образование си? Можеш ли да намериш по-добра работа? Попитай дали преводите ти са вкллчени в заплатата, само ти ли работиш там? Иначе както казаха можеш да се консултираш с адвокат...

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: b143b8313c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ти сама се оставяш да те използват. Какво като имало много работа. Да си я свършат шефовете или да наемат още някого.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f8b6f6f3c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Има си Инспекция по труда за целта. Един сигнал няма да ти струва много усилия.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 38aac4c011
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Другия път изискай трудов договор, в който ясно е описано къде, какво, защо и как правиш, както и какво е възнаграждението. Следващия път, когато ти кажат, да правиш нещо, което не е в договорът ти, им напомни този факт. Ако на тях не им харесва, винаги могат да те освободят от работа. Всичко в този живот се плаща и само балъците дават безплатно. Не се оставяй, да те правят на балък.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 6208e10581
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Поискай си увеличение на заплатата и промяна на договора. Не ти ли го дадат, изчакай да направиш година и се махай.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: d6bab6a600
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Явно това е първата ти работа. Нормално е, защото колкото и да не ти се вярва, твоите колеги с опит и стаж свършват повече работа за по-малко време и затова се налага да компенсираш с повече работа, но с течение на времето ти самата ще си „старши“. Винаги най-новите и младите трябва да работят повече, за да се докажат и ошлайфат. Нещо като чиракуване е. Преживяла съм подобно нещо дори в чужбина беше - плащаха ми 50% по-малко за длъжността от на колегата, който беше непрекъснато „болен“, но стисках зъби, защото беше криза, аз още студентка и трябваше да се издържам все пак, а после напуснах и имах нормална работа и доход, но без стаж това не става никъде. Решението е човек да натрупа опит, стаж, връзки и име, а това става с дисциплина и търпение. Съветът ми е не да напускаш веднага, а да караш до навършване на 1 година при този работодател, защото всяка работа под 1 година ти руши и Автобиографията. После спираш да работиш в събота и извънредно без допълнително заплащане. Чакаш да те уволнят, за да ти дължат обезщетение, но аз мисля, че няма да го сторят. Търси си друга работа между временно и то не в джобса, а търси контакт с бизнес партньори, клиенти и се представи добре при тях. Не се карай с работодателя си и не му създавай проблеми с институциите, защото такива неща се разчуват и никой не иска оси в гнездото си - с две думи дори да си истински добра, ако се разчуе, че създаваш проблеми, никой няма да те иска в града ти. Няма просто работодател, който да е на 100% конформен с нашето законодателство, защото то е много консервативно и на 65 години вече - не предвижда нито плаващо работно време, нито работа почасово, нито заплащане за свършена работа вместо на месец, нито работа 4 дни в седмицата и така нататък и е толкова сложно, че не се спазва. Практически от толкова много права на хартия, работиниците остават изобщо без права, но никой политик не смее да промени нещо, защото популизмът е голям.

 
  ...

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 277cb2e5df
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Мое лично мнение - попаднала си на работодатели използвачи, които гледат да изцедят всичко от теб, защото така им е по-изгодно. Никой не е луд да ти дава сам хляба в нашата мизерна държава, трябва да си го изкараш сама, а това става единствено и само ако си отстояваш позицията пред работодателя. А това значи да си знаеш правата и да си прочела поне веднъж основни точки от Кодекса на труда. Ако си минала изпитателния срок отиваш при шефа и му казваш сори не става така не съм съгласна, имам си договор и искам да бъда компенсирана или с почивен ден за извънредния труд който полагам в събота или да ми бъде заплащан двойно както е по закон, Ето, това показва, че си достатъчно мъдра да си отстояваш правата без да отказваш да свършиш нещо, но и не се оставяш да те манипулират. Шефовете ти ако имат толкова много работа и ангажименти няма да рискуват да те уволнят (поне не в началото докато не намерят друг балък да им върши работата за минимум пари) Помисли и действай защото времето си минава нищо не печелиш, не се развиваш, дават ти мизерни кинти и нищо съответо няма да се промени. И още нещо, ако искаш нещо, то никакви компромиси не прави нито се съгласявай като ти кажат добре ще видим след новата година и т. н. Знай си правата и се научи да се продаваш. Един заклет преводач взема по 30 лв на страница (без значение колко думи има на нея), понякога и по 60-80лв. в зависимост от езика. С тия ~ 510 лв дето ти плащат чисто кажи на шефа си че повече от 1 страница на ден не можеш да му превеждаш :) да не говорим за останалата работа дето вършиш. Да почва се отнякъде от нулата и т. н. но тук не сме Америка, където можеш да се развиваш и да печелиш повече. Тук те правят на балък ако им позволиш и ако не си отстояваш правата (които имаш, но трябва да знаеш).

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker