Отваряне на книжарница за книги! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6468)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Отваряне на книжарница за книги!
преди: 8 години, 7 месеца, прочетена 10551 пъти
Здравейте! Тук съм, за да ви попитам какво точно е нужно за да се отвори такъв магазин и дали си струва инвестицията.
Аз съм на 17 години (11 клас) и това е мечтата ми още от малка. Живея в малък град (около 7000 души), но с много туристи. Баща ми притежава помещение в центъра на града, което е обещал да ми предаде, когато завърша. Няма други книжарници за книги в града.
Другата ми мисъл беше книжарницата да бъде на по - голяма верига като например Хеликон или Ciela. Но не знам как се процедира в този случай.
Бихте ли ми обяснили как се отваря книжарница в тези два случая? Благодаря предварително и моля модераторите да публикуват историята ми, защото никъде не намерих нищо полезно. Благодаря Ви! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 7 месеца
hash: d7f260ec7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

1.   Ами аз не знам да има книжарница освен за книги... то по определение книжарницата е за книги!

Тъй като имаш собствено помещение аз не смятам, че ще имаш проблеми. Сиела или Хеликон не знам дали са франчайз, но аз не ти препоръчвам да се занимаваш с тях, защото си даваш парите за глупави такси.
При толкова малък пазар обаче ти препоръчвам освен книги да включиш и други услуги в твоята книжарница
Например
- копирни услуги и текстообработване (сканиране, набор на текст, копиране)
- Продажба на вестници и списания, може и нещо като малка бакалийница - кафе, сладки неща, канцеларски материали, безалкохолни - такива книжарници с популярни книги списания и като малка бакалница има например в Германия, но и на други места в Европа
- Можеш да включиш и други услуги като Moneygram или пощенски услуги - DHL представител можеш да стенеш или на друга куриерска услуга. (Спиди, Еконт)

Защо ти препоръчвам всичко това - просто от книги не може да се живее, освен ако нямаш голям пазар в голям град и голямо помещение. Ти трябва да накараш изобщо хората да влезнат в твоето магазинче, а с горните услуги ще има текучество на хора и могат да купят и книги. Често съм виждала в такива малки книжарнички освен ВСИЧКИ горни неща да продават и пощенски картички с марка (за туристите), както и играчки и сувенири.

Не се обвързвай с големите вериги, защото ще ти забранят да продаваш горните неща и ще те ограничават.
Нека да има в книжарницата ти масовите книги и учебни помагала, учебници, но и начин да се поръчват книги.
Кани бг. автори да четат свои книги при теб или в местното Читалище - така хем ще продадеш някоя книга, хем ще има реклама
Бъди креативна.
Успех

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 69ae3e3348
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не знам дали това ще ти е от полза, но можеш и да прочетеш книгата на Петра Хаглибд "Моята прекрасна книжарничка" , в която се показва, че не всичко върви по мед и масло. Иначе трябва да се определи бюджет за рафтове за книги, каса, осветление и така нататък. За избора на книги трябва да се започне с най-известните жанрове като тийнейджърски любовни истории (Здрач,Вината в нашите звезди), фентъзи (Не пропускай поредицата за Хари Потър и илюстрованите издания), любовни романи за лелки на по 40 и общо казано книгите,които се купуват най-много и са бестселъри, и като натрупаш още бюджет, да купиш и други. Добра идея е правенето на нещо като кафенце (Както каза номер 1), но в което да има добри условия за четене. Имам предвид да можеш да си седнеш на удобно кресло след като си си купил книгата и да започнеш да четеш с удоволствие в компанията на чаша чай с лайка. Надявам се мнението ми да ти е полезно, но аз съм на 14, така че едва ли моето мнение е много добро и сигурно ще има други, които могат да ти дадат много по-добър съвет.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: a1b981f5e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

3.   Със съвет не мога да ти помогна, но как ме усмихна и зарадва... Това е и моя мечта от години, която, все още не смея да осъществя :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: ac3482ed97
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   В толкова малък град се насочи към друг бизнес.
Защото няма как да оживее такъв бизнес в толкова малък град, виж Хеликон, той има по една книжарница в големи градове като Бургас с население над 200 хил души, ако от 7 хил можеше да се издържа книжарница, те Хеликон в Бургас щяха да отворят поне 25 книжарници, не забравяй че и Бургас е туристически град.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 459e8b026c
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Аз лично съм давал по 50 - 60 лева за книга, но винаги съм ги намирал извън книжарниците. Когато търся нещо определено или питам познати или търся в нета. Да не говорим че почти всички книги вече ги има онлайн и то напълно безплатно.
Книжарница според мен ще е губещ бизнес и ще фалираш до 1 година. Единственият ти оборот ще са учебници и тетратки, естествено ако учителите са посъветвали децата да си ги купят от "правилното" място. Ама ак като се замисля и учебниците си ги вземах на старо.
Ако ще правиш бизнес си намери нещо което хората купуват по много и ВСЕКИ ДЕН! Алкохол, хрнана, цигари... ако можеш да пробиеш. Помещението го имаш, огледай се какви нужди имат хората и ги задоволи!

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: d7f260ec7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

6.   От 1
Не съм съгласна с хората, които искат да те разубедят. Първо, ти имаш собствено помещение, което е много голямо предимство и второ - точно това, че няма нищо друго в града ти ще ти даде шанс да оцелееш., но както ти казах в номер 1 - нещо комбинирано трябва да е, в което „животът“ се случва - място за срещи, място, в което да си свършиш някоя работа (да изпратиш пратка, да копираш или сканираш), място, в което можеш да поръчваш неща и книги и така нататък.
Не ти знам помещението колко е голямо, но нямах в предвид да правиш кафе, но ако имаш място направи - ако нямаш просто направи кафе в пластмасови чашки, но не машина вън, а трябва хората да влизат вътре. Можеш да сложиш вън пейка с възглавнички, на която могат да сядат и вътре същото, но не и маси, че ще ти взимат място. При пейката само прибираш възглавниците и можеш малко леки евтини шарени одеалца да сложиш - с две думи да има „раздумка“ пред магазинчето ти и движение. Можеш да предлагаш и козметика на Ейвън и Орифлейм, за да ти влизат пак хора - просто всичко прави, за да има текучество на хора.
Кафе и безалкохолни са ОК, но не предлагай торти и храна, че ще ти нацапат книгите. Учебници не е вярно, че се купуват само на старо - просто често излизат и нови, има и помагала за учители и ученици - има с две думи достатано неща, които да продаваш наред с книгите, но определено ТРЯБВА да почнеш с популярната литература както ти писа 2 изотерика, готварски книги, книги за диети, фитнес и така нататък с много картинки и изображения, които още онлайн не са сполучливи, а и „лелките“ обичат хартиен носител и не само те, така че класическата книга няма как да умре. Предлагай за учениците разни в момента модерни серии тетрадки, химикалки, несесери, ранички - зарибявай с две думи, имай и играчки за най-малките, които да позиционираш на видно място красиви сувенири за туристи. Имай и 5 заглавия на английски език пак популярни, но недей да са от старите Хари Потър и глупости, а зареждай актуална литература като House of Cards и изобщо книгите, които ги има и на летищата - тях ще ти ги купуват много децата от езикова или друга гимназия, а и туристите - имай щанд навън и продавай и марки за ЕС, за да ти купуват - номерът е да накараш хората изобщо да влизат при теб. Можеш да направиш различни акции - да продаваш сладолед навън лятото, а зимата да правиш казанлъжки понички да кажем - все нещо да се случва при теб.
Няма да забогатееш, но един „женски“ доход ще ти изкача при положение, че и наем не плащаш, а ще имаш и социален живот, статус и ще ти е весел живота.
Инвестицията е смешно малка - няма да имаш какво да загубиш, а ако не провърви много лесно ще можеш да продадеш „под рафта“ книги и неща, както и оборудването - най-много да загубиш към 1000-2000 лв. и толкоз - голям праз, но ако ти се получи ще можеш да живееш от идеята си.
Имай мечти и не оставяй хората да те разубедят.
Като Икономист ти казвам, че такава книжарница в стил Kiosk или комби шоп с много паралелни стоки и услуги (като куриерски услуги, Moneygram, кафенце) са успешни навсякъде и голям хит и на Запад, а за малко градче като вашето, къдеот няма дори офис 1. суперстор и много услуги можеш да се превърнеш в институция.
Аз лично също пазарувам в Амазон ebooks и други книги си поръчвам чак от САЩ англоезични хартиени, НО най-много пари все още оставям в такива книжарнички като твоята по летища, гари в чужбина и у нас. И в моя град има подобни книжарнички и си пазарувам разни готварски книжки и да - любовни романчета за кратко пътуване да кажем, списания, вестници -поне 40 лв. оставям месечно в такива „книжарнички“ или будки за вестници. В квартала ми има една смешна Лафка с 2-3 книги в нея и докато чакат хората рейса ги изкупуват тези книжки, така че за популярна литература винаги ще има място хартиеният носител, но и за сериозна литература, речници, научна литература си има пазар, защото пък не ти стига да сваляш 1000 книги от нета - искаш и да покажеш интересите си с една библиотека у дома на посетители, а и да имаш книга за гост. Книгата е и вид декорация, а отделно в малките градове липсват всякакви услуги като поща и пощенски превод на пари- хората нямат принтери и скенери у дома масово и така нататък. Пробвай се Авторке, смело - рискът ти е минимален!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: d83976d661
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

7.   Ако не се получи, не се отчайвай. Може да направиш месарница за месо или млекарница за мляко, а защо не и хлебарница за хляб? Или пък да продаваш шапки за глава или обувки за крака :)))

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 86f29a9638
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Абе, недей се занимава с такива неща. Отивай в София и се запознай с четящи хора. Учи книгоиздаване и влез на работа в голямо издателство. Ще работиш с готини хора, разбиращи от книги. И ще ти е МНОГО, МНОГО яко!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker