Трудната мисия да си ГОТВАЧ в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Трудната мисия да си ГОТВАЧ в България
преди: 8 години, 7 месеца, прочетена 5849 пъти
Не знам дали повечето хора го осъзнават, но готварството е изключително сложен процес. Готвачите трябва да знаят хиляди химични комбинаций, хиляди речепти и принципи точно като химиците. Освен това те трябва да използват креативността си на художници за да създават шедъоврите си в чинията. Всичко това се прави под огромно напрежение и с опасна техника. Бил съм свидетел как жена си залива целият крак с горещо олио. Как мъж си одрязва пръста и т. н. На мен лично ми е пръскало горещо олио в окото.. С няколко думи искам да кажа, че работата е изключително опасна. Налагало ми се е да влизам в ролята на пожарникар, да оказвам спешна медицинска помощ и др. И в крайна сметка за какво? За 500-600 лв. Да толкова взимат готвачите в България. В целият свят тази професия е на почит, само в тази държава не е. В Швейцария направиха паметник на готвача, с което изразяват признателността си към професията. В Германия готвачите получават до 10 000 евро, професията се уважава наред с това да си полицай или лекар. Само това племе не осъзнава, че това не е професия за 500-600 лв. И хич да не ми се оплакват работодателите, че имало недостиг на готвачи.. Как няма да има??? Искам да изразя признателност на всичките си колеги и да им пожелая успешна реализация в чужбина!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 7 месеца
hash: 1f2a2503cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Авторе, поздравявам те за избора ти на професия - тя е и много търсена, между другото, но и много интересна.
За останалото не съм съгласна. Само лошите готвачи, които работят в столовете или са начинаещи без стаж взимат малко пари. Добрите, доказалите се готвачи с име са търсени и добре платени. Моите съседи са баща и трима сина - всичките готвачи, всичките печелят много добре, а градът ни е малък, но работят в съседния курорт и под 1500 лв. никога не са падали, а в най-голямата криза през 90те бащата у дома си прави понички и с тези пари успя не само да издържа семейството си, но и да си купят разни уреди, за които другите мечтахме
Мой познат пък си направи ресторант за морски храни и то на лошо място - ами препълнен е, макар че вътре е проста атмосферата и е на лошо място - стича се половината град при него и няма къде да се паркира. Дори затваря понеделник и вторник, защото иначе ще се побърка.
С две думи който си е добър, той си е добър, а който е лош и в чужбина остава беден. Специално за Германия мога да кажа, че нашите готвачи работят в дюнерите и заведенията на турците за под минималното възнаграждание. Мои близки познати са така - мъжът е готвач на повикване (само като има свръх много работа), защото никъде не го задържаха за дълго, а жената ходи да чисти и жената изкарва 2 пъти повече пари от мъжа и храни семейството - затова не бъди и с големите очаквания за чужбина - никой не те чака с червено килимче. Дори в Швейцария помощиците в кухнята са зле платени - стани истински готвач, тогава искай многото пари
Направи си по-добре име у нас, направи си после ресторант или отиди да работиш по кораби разни, за да понаучиш и световната кухня, не само нашенските буламачи от книгата на Балкантурист от 80те.
Жалко е за нараняванията ви по време на работа, но всяка работа е опасна ако човек не спазва правилата за безопастност. Аз по работа често карам 80-100 километра дневно само градско и ако не внимавам не само ще се пребия, а ще убия народа навън, така че всеки носи отговорности на работното си място, а българинът си е недисциплиниран човек и от тук стават и сакатлъците.
Гледай с две думи с кого работиш и не допускай да работиш с недисциплинирани и невнимателни хора. Аз съм уволнявала такива хора, защото застрашаваха живота на колегите си и инициативата не дойде от мен, а от самите колеги.
При готвачите важи като при всяка професия - можеш да печелиш безкрайно добъре ако си добът и можеш да си на минимална заплата ако не си добър, но и без стаж почваш от 0 - това е така. Имат в началото всички еднакъв старт, но след 3 месеца вече добрите готвачи са на по-добра работа.

Освен това занаят се краде - не се мисли за големият „химик“, а се хвани да чиракуваш при много добър готвач дори на малко пари. Най-добре отиди на някой кораб - хем ще имаш пари, хем ще се научиш да готвиш.
У нас рядко има добри готвачи или ако има, то те са си и собственици на заведението. Големи буламачи се сервират с гадни продукти, напити с олио и в нарушение на елементарните правила в изкуството на готвенето. Разликата между добрите и лошите готвачи е, че първите са хора на изкуството с въображение и знаят как, а вторите са недодялани химици. Ти реши от кой вид си и живей с разликите в заплащането.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 2756568db8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Преувеличил си някои неща, но принципно си прав. Само че това важи не само за вашата професия. Всяка професия си е трудна по някакъв начин и при почти всичките заплатите са мизерни. И тук важи прословутия закон за търсенето и предлагането. Вече ако теб не те устройва си търсиш друг вариант - отваряне на ресторант, заминаване в чужбина, смяна на професията и т. н. За добро или лошо никой на никого не поднася на тепсия. Не опарвдавам работодателите, но и тяхната е не по-малко трудна от твоята. Ти понене рискуваш капитал за разлика от тях. Сега че много от тях са задници е ясно.

Така че като цяло и аз мисля същото за моята професия и точно затова се поитвам да изкарвам някой лев от допълнителни доходи. За мен лично това е решението за момента. Пък кой знае може някой ден този допълнителен доход да нарастне и да се превърне в основен.

Отдавна мина комунизма, когато всичко ти се поднасяше на тепсия. Сега никой на никого даром не дава за добро или лошо.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 7a0d80e53d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Хaх, прaв си, присъединявaм се към пожелaнието ти!
Имaм познaт бългaрин готвaч, който зимaтa е в Гермaния по фестове рaзни, a лятото в Испaния по Ибисa и Мaрбея.
Изкaрвa нaистинa много добри пaри, сaм кaзвa, че зa под 2500 евро нето поне ( кaто нaистинa много зaкъсaл ) не си е прaвил трудa дори дa помисли дaли дa приеме.
Сегa си подготвя дa се спирa вече нa едно място и се е ориентирaл към Мaрбея, че му предлaгaт целогодишнa рaботa, a пък и вече искa семейство. Той кaзвa тaкa "aз не съм просто готвaч, aз съм aртист":))).
Aз също препоръчвaм дa се реaлизирaте нaвън някъде, нaвсякъде сте по признaти/оценени, сaмо в Бългaрия не.
Много се смея кaто дойде лятото и зaпочнaт дa чупят пръсти рaботодaтели, "aм сегa, нямa готвaчи и друг обслужвaщ персонaл". Че кaк дa имa? ! При товa, което изисквaт, срещу зaплaтaтa, която предлaгaт, ясно е, че всеки ще предпочете чужбинa.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 083beb6675
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Брейййй №1 да се чуди или мае човек на твоите високо заплатени съседи, познати и роднини! Май само твоето обкръжение от близки роднини и приятели е добре заплатено в Бг? Щом всички други казват обратното за своето обкръжение, май само на твоите хора се крепи българската икономика!
Защо смяташ, че след, като съседът ти-виртуоз в кухнята, инициативен-в бедно време прави домашни понички, днес заслужава само 1500лв заплата?

Защо смяташ, че лелките, които работят в столовете и готвят манджа за стотици хора заслужават само 500лв заплата, тоест 120лв повече от метачката по улиците? След нова година разликата между метачка и готвачка в стол ще е 80лв.
Апелирам всички, които работят квалифициран труд за смешни заплати да стачкуват. Да си готвач дори в стол или дюнерджииница си е квалифициран труд, търсят ви документ за квалификация преди да започнете работа, нали, нека познатите ресторантьори на №1 си внесат от Германия евтин персонал!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 23d428fa46
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Объркал си се за Германия. Макар и да има няколко главни готвача, които са си докарали мишелинка, останалите блъскат за по 2800 или нещо подобно. Поне толкова ми казаха едни местни готвачи, когато бяха последно в Берлин.
"Само това племе... " Не е хубаво да категоризираш всички нас. Истината е, че обикновения българин не харесва висшата кухня, а предпочите кръчми, които започнаха да си слагат етикета бистро (хах! ), които сервират 20 различни вариации на една и съща салата. Повечето хора, дори и да имат определен вкус, не могат да си го позволят. Все пак 700 лева е средната за страната заплата, но едно хубаво меню би ти излязло поне 60-70 лева, ако дбавиш и вина, 120 не ти мърдат. Подобни вечери, и то по няколко пъти в месеца, могат да си позволят много малка част от населението. А да не споменавам, че голямата част от "богаташите" ни, си обичат кръчмичките.
Колкото до недостига на готвачи, пробелма е друг. Всеки читав готвач знае, че няма особено развитие в България. В смисъл - Къде са ни звездите? Искаш да станеш готвач, учиш, стажуваш, но знаеш, че във Германия, Франция и Скандинавието, хората взимат повече от колкото взима един депутат. Освен това, всеки е чувал Noma, Osteria Francescana i El Celler de Can Roca. Истината е, че повечето ресторанти намиращи се в тези градове, могат да ти дадът храна, чието качество не отстъпва от гореизброените ртесторанти. Тъй като живея в Копенхаген, където Нома вдигна летвата толкова високо, че ресторантите Gerenium и Relæ също успяха да стигнат в топ 50 през годините. Но местни ресторанти като Studio, AOC, Den Røde Cottage също имат звезди и предлагат невероятна кухня. Дори един ресторант като Radio (да знам, че е тъпо името) и Manfreds (в който има и take-a-way, с светлини години по-напред от всички останали. Интересното в случея е, че повечето от готвачите на тези ресторанти са минали през Нома, в един или друг период в историята си. А преди 15 години, не е имало нищо подобно. Няколко по стилни френски ресторанта, които не са се раздвали на висока посещаемост. Нито местните са ходили толкова често на ресторанти, нито туристите са искали да дават по 200 лева за една вечеря. И тогава започва Нома. Проект, който вдига рейтинга на висшата кухня до небесата.
А точно тава и липсва на България. Трябва ни местен ресторант на много високо ниво. След това трябва да се привлекат и хората.
Лошото е, че голямата част от младите не могат да си позволят хубавите ресторанти. Смятам, че основна мисия на това поколение готвачи в България е да вкара младите хора в добрите заведения, но се притеснявам, че това ще се превърне в поредна инстаграм мода.
С текущия си пост не целя да обидя никого. Вече виждам промяна в положителна насока и се надявам, че до 2020, ще имаме достатъчно добри ресторанти, поне 10 звезди и цялята гурме субкултура, характерна за развитите държави. Но до тогава, пътя ще е труден. Ще има ниски заплатаи, идиоти по кухните, мрънкащи клиенти, които не разбират, защо в менюто има само два-три стартера, два-три вида основно и два-три десерта десерта, както и нахакани собственици, неразбиращи нищо от добра кухня. Шансът е, няколко готвача да се съберат и да отворят един нистина добър ресторант на световн ниво.

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 252133a7bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Хайде и тоя чул-недочул, и хоп в Германия готвачите взимали до 10000 евро. Нали знаеш, че ДО значи ОТ НУЛА ДО.
Какви 10000 евро бе брато? За тия пари трябва да станеш директор на банка. Затова и се юрнаха милиони към Германия, щото всеки вярва в някакви небивалици, че там тече злато по улицата. Що не вземеш да се пробваш и ти, та да видиш къде зимуват раците?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 87f5e627b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Авторе, мога да ти кажа, защо готвачите в Германия са толкова добре платени.
Тук готвач не се става с няколкомесечен курс или стаж в кухнята на някое заведени, желаещите са длъжни да завършат тригодишно теоретическо и практическо обучение /аусбилдунг/ и накрая да положат изпит, въз основа, на който получават различни квалификационни степени, който определят съответно и понататъшното им заплащане.

Всичко друго дето идва от Турция и Източна Европа с неподплатени претенции за професионален опит свършва, както ти казаха и по-горе по дюнерджийниците.

В БГ по заведенията готвачите традиционно масово са безработни роднини или съседи на собственика или сервитьорки, който са излезли от възрастта за сервиране. Има разбира се, слава богу изключения, но като цяло картинката с храната по заведенията е трагична.

Впрочем същате е ситуацията в Германия и с фризьорите - 3 годишно задължително обучение. В България една фризьорка се обучава средно между 3 и 6 месеца по разни нелицензирани курсчета към студиа - в Германия без съответната квалификация и тригодишния стаж просто не може да работи като такава.

Инвестират повече в обучението си, съответно са и по-добре заплатени накрая.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 9f649dace0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Като не те задоволява, отивай в чужбина. Кво се оплакваш и занимаваш хората.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: b55da29357
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   В кухня е много трудно да се работи по принцип :(

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: a5ceb71f89
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Аз съм на 15. Уча за готвач и това ми е мечта още от малък. Не съм художник нито химик. Но имам въображение и помня.
Химия-съгласен съм с теб (авторе) че е много сложно да се запомнят всички реакции. И по-сложни ще стават докато ги изуча. НО ми предоставя удоволствие защото крайната цел е най-важна. Да не забравяме че не само да помниш и знаеш е достатъчно. Но както и да е.
Да английския ми е на ниво за годините ми. За разлика от съучениците ми мога да го говоря свободно и най-вече да се оправям с него където и да съм.

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 622483c106
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   За твое успокоение повечето хора в България са в същото положение. Не само готвачите. Тук просто никой не цени труда и повечето работодатели гледат да минат евтино, а после реват, че нямало професионалисти, които да си разбират от работата. Е, ще реват! Професионалистите отдавна заминаха за чужбина. Така, че разбирам те напълно, но както ти казах, не си само ти, нито само колегите ти. Просто е подигравка да учиш толкова години, да специализираш, да придобиеш още куп допълнителни знания и умения (език, най-добре два, шофьорска книжка и т. н. ) и накрая да ти предложат 500-600 лева и да те гледат все едно си им длъжен и те са ти направили невероятна услуга. За това ако можеш махай се от тук или започни собствен бизнес и ги остави тия "работодатели" да се оправят сами. С това отношение към работещите хора, точно това заслужават.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: c48cc7ff2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   Хайде престанете вече с тия фантасмагории за Германия! Ако знаеш авторе само какъв гърч е тука за работещата класа и то за хора с висше образование. Откъде ги измисли тия 10 хиляди евро? Готвач да взима такава заплата може само е ако телевизионен водещ като Ути Бъчваров и си е сключил изгоден договор да източва телевизията, щото тука взимат пари насилствено от населението за тв-програмите, без никой да държи сметка за какво харчат парите и какъв им е рейтинга на предаванията. Друият вариант е, човекът някога да е бил готвач, а сега да е предприемач в областта на кетъринга и от време на време за демонстрация да влиза в кухнята. Като си сам шеф, можеш да си дадеш такава заплата, колкото ти позволява бюджета на фирмата, а като работиш за някой друг, или взимаш това което ти дадат, или си търсиш по-добро място. Хич не си мисли, че в Германия работодателите са по-щедри. Основен икономически принцип е че ти плащат толкова, колкото да не избягаш. На практика фирмите се договарят помежду си какви заплати се дават и нямаш голям избор.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 02d2543987
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   10 бона в Германия може да взима само главния готвач на Шерътън. Ако взимат толкова, защо не отидеш, та и ти да взимаш? Да направиш пачка за 2 г. и да се върнеш тук като бохем.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 622483c106
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   Гледаш "Кошмари в кухнята", нали? Е като видиш на какво ниво са тези заведения как очакваш добра заплата и уважение? Те собствениците нямат идея какво да правят, за главен готвач назначават леля си, а ти очакваш професионално развитие и адекватна заплата. Ха!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 5e5c274203
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

17.   "10 бона в Германия може да взима само главния готвач на Шерътън. "

Главните готвачи в тези заведения са рядко добри. Големите вериги хотели имат огромен брой посетители, а гурме за 500 души, което рядко бива оценено, не може да се прави успешно, не и ежедневно. Повечето хотели залагат на традиционен набор от ястия, и ги рутират през сезоните и години, с редки промени.
Главните готвачи в тези заведения са и рядко добре заплатени.

А и следващото ти предложение - Да се бачка за 2 години и да се направи "пачка", за да се живее като бохем, е направо смешно, защото дори и да се върнеш с 200-300 хиляди евро, пак ще свършат и то доста по-бързо, отколкото очакваш.
Добрия готвач, би си отвотил собствен, висококачествен ресторамнт. Така или иначе, готвачите обичат да ядат и да пият. Става много по-лесно и приятно, когато имаш собстевен ресторант и си част от тази субкултура.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 1f2a2503cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   н. 17, ти не вярвам да си влизал в Шератон в чужбина?
5-6 звездните хотели ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на закуска само имат поне 3 ма човека, които на живо правят различни ястия по желание на гостите и не само от яйца, но и от азиатската кухня. До 4 звезди можеш да правиш някакви стандартни изпълнения, но от 4 звезди нагоре вече почва класата.
В такива хотели има и много добър ресторант обикновено, в който гледат да има дори готваш с Мишелин-звездички за престиж.
Закуската в хотел Риц в Берлин струва 120 евро. Не е евтино, но може всеки да си го позволи. Влезни един път само за закуска и ще видиш, че всичко това не се получава без здрава и високо квалифицирана ръка в кухнята, а гостите са до 50-100 човека, защото такива хотели рядко са пълни и да са пълни се разпределят гостите равномерно - рано са бизнес гостите, а по-късно са туристите и нямаш овче събирания като в хостелите на закуска. Нещо повече - така са направени и помещения, и бюфет, че да имаш чувството, че си почти сам. В петзвезните хотели в Европейските западни столици след 9 ч. сутринта ще намериш към 20 човека на закуска - все руснаци и тем подобни, които се наслаждават дълго на закуската си, но никога няма тълпи.

10 000 евро не печели никой готвач на заплата дори в Германния или Швейцария, но заплати от 5000-6000 евро не са рядкост за хора дори без Мишелин звездички, а тези със звездичките са прекалено малко, за да са статистика. Работата обаче е много напрегната - работят и в почивните дни, до късно вечер и това съответно се заплаща.
Българските готвачи обаче не могат да се наредят и сред нормалните, а са най-долу във веригата - или са помощници някъде (мият чинии и режат лук), или работят за турците в дюнерджийници и тем подобните, или работят в големите столове, където се „готвят“ само полуфабрикати, в кухнята на Икеа също се чува българска реч, а това значи, че изкарват не повече от 2000 евро бруто или 1200 евро нето АКО имат работа изобщо като готвач. Като във всяка професия мисията е трудна - който е добър, той изкарва добри пари, който не е - не изкарва.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 23d428fa46
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   18 - Прав си. Аз в хотел на Шератон не съм бил, но съм бил такива като Мариот и Радисон, така че знам за какво става въпрос. И аз бях на подобно мнение, но с времето, научих, че доста от нещата не са такива, каквито си мислех че са. За съжаление, каза няколко грешни неща. И аз бях на подобно мнение, но с времето, научих, че доста от нещата не са такива, каквито си мислех че са.
1 "Влезни един път само за закуска и ще видиш, че всичко това не се получава без здрава и високо квалифицирана ръка в кухнята, а гостите са до 50-100 човека, защото такива хотели рядко са пълни и да са пълни се разпределят гостите равномерно - рано са бизнес гостите, а по-късно са туристите и нямаш овче събирания като в хостелите на закуска. " - Тези хотели се подчиняват на същите правила, както всички останали хотели. Те се пълнят според свремевия период и може да се наложи да почакаш известно време, за да ти качат багажа, ако отидеш през юли месец, но в слабите периоди имат повече посетители, просто, защото са по-добри. Разлика при "бизнес" и "трусит" гост не се прави, защото това би повлияло отрицателно на реномето на хотела. Освен това, в повечето ресторанти си има меню и не може да си поръчаш каквото си пожелаеш, ако то не е част от предварително зададения избор. Всяко ястие бива старателно приготвяно с подбрани пресни билки, дошълвано със сосове, които отнемат дни за да бъдат приготвени, добре балансирано и приятно за консумация

2 -"В петзвезните хотели в Европейските западни столици след 9 ч. сутринта ще намериш към 20 човека на закуска - все руснаци и тем подобни" - Какво за бога означава това? Ако хотела има 20 гости, нормално е да не намериш повече хора на закуска. Ако хотела има 350 гости, очаквай да намериш ресторанта му пълен.
3 - "така са направени и помещения, и бюфет, че да имаш чувството, че си почти сам" - Ако даден гост желае да е сам, можеш да си поръча храната в стаята. Усещането да се храниш сам в огромен ресторант не е приятно.
4 -" а тези със звездичките са прекалено малко, за да са статистика" - Тези със звездичките са над 500 и то само в Европа. Ниският им брой говори за високите изисквания, които трябва да се покрият от подобни ресторанти. И да, бил съм в няколко такива.
5 - "Българските готвачи обаче не могат да се наредят и сред нормалните, а са най-долу във веригата - или са помощници някъде (мият чинии и режат лук)" - Именно поради това се опалква автора. Отношението към българските готвачи е лошо, от страна на самите българи. Всеки иска да се нахрани за 15 лева, но храната не му харесва, но когато стане въпрос за меню от 60-70 лева в София, повечето казват "кожудери". За тези говачи, които режат и мият - така започват 99% от готвачите. Не можеш да станеш готвач, още като стъпиш в кухнята. Изисква се да минеш през училище. Учи се 1. 5 година (под учене, разбирай готвене на стотици видове храни, писане на доклади, изпити, хигиенни норми, гастрономия, развиване на креативност и прочие), след което се стажува, доста често за бе пари, след което се налага да се върнеш пак в училище за още половин година и създадеш финален проект, след което биваш изпитван. Но в периода на стажуването, не си мисли, че готвача прави нещо повече от рязане зелените продукти, приготвянето на сосовете (и то под постоянен надзор) и миене на чинии. Едва след период от 2-2. 5 години, можеш да се наречеш готвач. По тази пътека минават и много българи. Имаме добри готвачи, но повечето не биват оценявани правилно и духват от страната.


"в който гледат да има дори готваш с Мишелин-звездички за престиж" - Дори и това не мога да разбера. Мишелин-звездичката е оценка за високото ниво на кухнята, а не украшение.

"Закуската в хотел Риц в Берлин струва 120 евро. " - цената не е гарнация за качество. Преди време похарчих доста пари за няколко кескчета и десерт с топено сирене в Данглетер (250 годишен хотел в Копенхаген). Нави ме един приятел. 600 датски крони. Това са около 150 лева. Най-глупаво похарчените пари в живота ми. Истината - храната бе на ниво, но не бе на това ниво, което съм намирал в околните ресторанти, дори и тези без звездите. В Den Røde Cottage си поръчах десерта, който бе само лимон и малина, но направен по изключителен начин, два пъти, защото бе прекалено добър, за да е истина. Разбира се, имало е и лоши изпълнения, но като цяло, изживяването в хубавите ресторанти е винаги по-добро, от това, в който и да е хотел.

Моят съвет е Вместо да дадеш 120 евра за закуската в Риц, дай 200 за стандартно 5 курсово ядене с винено меню в хубав ресторант и сравни опитът си с този в Риц. Гарантирам ти, че ще си промениш коренно мнението за гранд хотелите и техните кухни.

Не подценявай българските готвачи. Дай им шанс.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 642b08ebf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   н 19 - мерси за анализа на всяка моя дума, но няма да коментирам тук - имаш право на мнение.
Коментирам само новото, което си казал в поста си накрая - че българите едва ли не сме виновни като клиенти и народ, че у нас готвачите не печелили 6000 евра.
Извинявай, но си в грешка и да си готвач не се учи в курсове и с дипломи - те ти трябват само, за да влезнеш в кухня. Готвач се става с чиракуване при големи готвачи - тоест отиваш да белиш лук и да миеш чинии и крадеш занаят.
Това нашите хора не мога да го разберат и не говоря само за готвачите, а за всички професии.
Българите иначе доста пари даваме за ядене навън и често ядем навън, НО дори 10 лв. да дадеш, ти искаш някакво качество и свежест, не боклуци.
У нас като цяло във всеки град си знаем къде има хубава кухня и такива ресторанти са фул, но да - печелят собствениците и главните готвачи, а помощниците са на ниски заплати. Така е почнал всеки готвач, а който умее да готви един ден си прави собствено заведение - това е навсякъде така.
В моя град вече дори мисля писах, че има от не повече от година ресторант на такъв готвач, който е буквално в една барака на кръстовището при излизане на града - ходиш с кола и с резервация в тази барака.
Имахме и едно известно заведение практически на пътя под един тунел - хората нарочно извън града пътуваха, за да отидат там, но решиха да инвестират в обстановка и явно са изпуснали готвача.
Който е добър с две думи бива „откраднат“ с по-добри условия.

Човек плаща за обстановка, преживяване и хубава кухня - ей затова даваш 120 евро за закуска в Риц - не е само кухнята, а публиката също е от значение, обстановката - в Риц дори не вярвам да печелят кой знае колко „готвачите“, които пържат яйцата, но който организира цялата закуска и е деригентът, той печели над 10 000 евро, но за да стигнеш до там все някога си пържил яйца :)
Като цяло всеки у нас има големи претенции, но рядко има хора със способности - не сам професионални, но способност да работиш под натиск, да предложиш нещо различно, да се организираш, да СИ ОТГОВОРЕН и като има такива хора те са страхотно успяли, защото с такива способности сред огромната маса от пасивни хора се торпедираш направо напред.
На Запад е много по-трудни, а ако си с бг. съзнание и способности е тройно по-трудно.
Действително има дискреминация, но най-вече препъни камъчето на нашите хора са високите претенции в самото начало без да си се доказал, после че търсят масово виновни другъде, вместо да се подобрят, масово бягат от отговорност, но им липсват и елементарни качества като дисциплина, желание за професията, хъс.
Имала съм уникалната възможност да пообиколя света. Спала съм в 5-7 звездни хотели и съм хапвала на някоя странична улица при местните, но навсякъде важат подобни правила в гастрономията - или си добър, или те няма. Средно няма.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: e1cdbc9cc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

21.   Налудничава тема - в крайна сметка манджите на баба са си много по-хубави. Кой ще впечатлиш с твоите гозби? Някой надвил си над масрафа кретен, обикновените хора се задоволяват от много по-малко, а тея дето "взимат" сумите които цитираш са само телевизионни презентъри и НЕ СА НИКАКВИ ГОТВАЧИ.
Пример: не яж няколко дена нищо и ще хапнеш и това което никога не си си и мечтал, дори и нелюбима храна, защо ли?

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 19f31cb230
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Здравйте.
Иска ми се да “повдигна” тази тема.
Споделете готвачи вашият опит, вашите умения и какво се цени в кухнята?

 
  ...

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 6309587524
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   22 - Ценят се знания, опит и умението, да работиш в екип.
След това се цени реакцията под напрежение.

Ако искаш, да си професионален готвач, то почни с кулинарно училище и натрупай опит.

И внимавйа за съвети от хора, който не са били в индустрията. Само виж номер 20 и ти става ясно, че е човек без никакви познания и опит.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: c7dcc1adaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Не са малко готвачите, които твърдят, че училището не им е дали нищо, готвачи именно с Мишелин звезди.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker