Некоректен работодател, лоша ситуация - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Некоректен работодател, лоша ситуация
преди: 8 години, 6 месеца, прочетена 2170 пъти
Здравейте,
Дълги години работих в една фирма като рекламен агент, в която постоянно ме унижаваха, игнорираха и обвиняваха за неща, за които не мога да нося отговорност, просто защото усещаха, че съм 'слаба' и можеха да ме мачкат както пожелаят. Стиснах зъби и си натрупах стаж, защото ми беше първата работа и при първа възможност си подадох молбата за напускане. Чувствах се преуморена от натоварването и 6-дневната работна седмица и просто реших да се освободя, въпреки че харесвах длъжността и беше по специалността ми. Но пък освен това извършвах и куп други неща като да нося кафе на шефовете, да чистя офиса, да мета и т. н. Те смятаха, дори ми го казваха в очите, че щом ми плащат в работното си време трябва да правя всичко, което искат - длъжностната ми характеристика беше на секретар... В този момент заедно с мен напуснаха още 8 от общо 10-те служители във фирмата, защото и те не бяха доволни като мен. Ръководството знаеше, че сме кадърни хора, но не направи нищо да ни задържи, въпреки че за фирмата се носи лоша слава и почти никой не кандидатства за работата. Буквално на интервютата идват хора, които не биха вършили такъв обем работа или имат някакви заболявания и те ги отпращаха. Или ако някой се хване му пускаха заплата от 700 нето, като начална, а аз се бъхтих толкова години за 500 нето... Не ме освободиха на желаната от мен дата и трябваше да чакам супер дългото предизвестие да изтече. За капак се опитаха да ме шантажират, че ако не им обуча човек, който да поеме работата ми ще започнат да ми правят мръсотии и няма да ми подпишат молбата за напускане. В крайна сметка я подписаха. Няколко дни преди това ги хванах в крачка да говорят против мен и да кроят грозни планове и да ми търсят цаката и тъй като са хора без личен живот с провалени семейства и купища заеми взеха единодушното решение да опитат да ме уволнят дисциплинарно. Започнаха да се заяждат с мен ако по 9 часа на ден не гледам само в компютъра, а си говоря с колеги. Не можех с никой нищо да си кажа, дори стояха на главата ми да ме следят как работя. Все още не са ме уволнили, предизвестието си ми тече. И тъй като по договор се осигурявам на по - ниска от реално получаваната заплата сега няма да ми платят редовното, а ще ме оставят на минимума. Заяждат се с мен, крещят, унижават... още веднъж ми напомнят, че е било правилно решението ми да напусна. Постоянно ме поставят в ситуации на неправда, в които не съм виновна, но гласно пред колегите ми ме клеветят и лъжат. Лошото е че дори си вярват и ако искам да кажа нещо излизат от стаята.
За момента се държа, не се заяждам, подминавам и се правя на разсеяна когато ме клеветят в присъствието ми, но не знам до кога ще издържа така.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 6 месеца
hash: 383e0ad0b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Напускай! Няма какво да го мислиш. Ако ти бях близък човек или те познавах щеше да изядеш 1-2 дърва авторке, за да си научиш урока.

Игнорирай ги им се смей на простоиите. Знам, че е трудно, но се опитай да ги гавриш, бъзикаш и да си правиш гаргара с тях и ще пукнат от яд. Боклуците им с боклуци.

Ти си прост един евтин материал за тях авторке. Няма да им помагаш въобще и няма да обучаваш никого. Само като те слушам и ми идва да им избия зъбите. Но и ти донякъде си за смотване, защото се оставяш.

Изчакай си предизвестието и се махай от тази помия. Не ти трябват. Ще си намериш работа има бол. Вярно не високоплатена, но временно нещо за 400-500лв. има винаги.

Поздрави, Узунов

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: ffab87a198
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Вземи си болничен до края на предизвестието. Така няма да имат възможност да те уволнят дисциплинарно.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: e4b9220bde
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Първо, секретарка ли си била или рекламен агент? И ако е толкова зле, колкото го описваш, как си изтраяла "дълги години"? Ако е било толкова време, е имало баланс - не си имала възможност за нещо друго, или пък въпреки всичко ти е харесвало.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 7e5f41772d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   " но не знам до кога ще издържа така. "- максимума е 1месец по КТ, освен ако не сте се договаряли за друг срок.
" За капак се опитаха да ме шантажират, че ако не им обуча човек, който да поеме работата ми ще започнат да ми правят мръсотии и няма да ми подпишат молбата за напускане. " - Ако в длъжностната ти характеристика, не е записано, че трябва да обучаваш някого, никой не може да те задължи да правиш това. За това се сключва нов договор, но при твое съгласие. Личи си, че си упорита, изтърпи предизвестието и се махай. От 10, като напуснат 8, остават само шефовете, нека си бачкат сами.
" И тъй като по договор се осигурявам на по - ниска от реално получаваната заплата сега няма да ми платят редовното, а ще ме оставят на минимума. " - тук и Господ не може да ти помогне, защо се съгласявате на такива договори? Ако всички напускащи(другите 8) са в твоето положение и са солидарни с тебе, можете да заведете колективен иск в съда и взаимно да си свидетелствате, тогава на тарикатите-работодатели ще им стане тясно. Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 17a9c544a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Директно им кажи в лицето "Аз никога не се държа като простак" всеки път така като се държат с тебе. Аз да съм на твоет място така хубаво ще ги оправя, че ще се чудят на коя планета се намират.

 
  ...


...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 462a2fd5e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Кажи им какво мислиш за тях, понеже ако те уволнят, отиваш на борсата и хем ще си си изляла душата, хем една година ще ти дават 80% от заплатата

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: ef46dab0b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Докато ти изтече предизвестието естествено. Колко е дълго, ебаси? !? Аз за повече от 3 месеца не съм чувал.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: ba63d939e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Така....
Първо, опитай се да запишеш някоя подобна ситуация или да я заснемеш със смартфон.
Второ, можеш да подадеш жалба в Инспекцията по труда. Ако работиш в малък град обаче, това може да е лош ход от гледна точка на факта, че други работодатели може да не искат да те наемат след подаването на жалбата.
Трето и най-важно - за дисциплинарно уволнение се изискват определени основания, които при теб не са налице. Освен това, те трябва да ти дадат възможност за писмени обяснения, не могат да те уволнят директно. Моят съвет е да не им обясняваш всичко това, за да направят уволнението по възможно най-неправилния начин, ако въобще решат да те уволняват (може да са само заплахи, за да ти създават стрес). Дисциплинарното уволнение може да се обжалва в съда.
Не е трябвало да се съгласяваш да не ти приемат молбата за напускане. Не разбрах дали са ти отказали напускане по взаимно съгласие, или си подала предизвестие? Има ли въобще някакъв писмен документ? След изтичане на предизвестието трябва да ти прекратят договора и да ти оформят трудовата книжка. Възможно е да ти откажат да я върнат, затова не им я оставяй, нека се оформи пред теб.
Има как да се удостовери, че им предаваш трудова книжка, но като цяло е свързано с малки допълнителни разходи.
За съжаление няма как да ги накараш да платят суми извън записаното в трудовия ти договор възнаграждение.
Ако имаш въпроси, насреща съм.

PS: Аз съм адвокат.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 08602a04ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   В инспекциятa по трудa можеш дa подaдеш жaлбa aнонимно, aко не искaш дa знaят, че си ти.
Опиши фaктите зa които могaт дa ги хвaнaт, нaпеимер рaботното време, пaри, които се плaщaт нa "черно" и т. н.
Използвaй докaто си още във фирмaтa дa ги хвaнaт и дa можеш при желaние дa ги съдиш дa ти нaплaтят със зaднa дaтa осигуровки зa. пълен рaботен ден.
Рaзберете веднъж зaвинaги, че рaботодaтелят aко е некоректен е във ВAШИТЕ ръце, имaте прaвa и трябвa дa си ги търсите, a хотреците ще си плaщaт с глобите бaрaбaр.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 8de769c376
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Послушай номер 8, това което ти казва е вярно. Доста трудно се случват дисциплинарните уволнения и много такива дела се печелят лесно в съда. Ако имаш неизползвана отпуска също трябва да ти я платят. Сумите, които вземаш на черно трудно се доказват за конкретният човек, но много често черното счетоводство се води страшно немарливо и много лесно могат да бъдат хванати при проверка. Съветът ми е, ако не си от малък град, както някой беше споменал по-горе, да си пуснеш жалба в инспекцията по труда и да отидеш до НАП, те работят по сигнали и много обичат такива проверки. Друго нещо, за което можеш да ги накиснеш е ако имат нелегален софтуер ( windows, office и каквото още ползват ). Глобите са много приятни. Действай смело, крайно време е селските тарикати в тая държава да започнат да си плащат данъците!

 
  ...

...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: fa178bee9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Авторке, какво се случи, успя ли да си получиш парите от некоректната работодателка?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker