Кое според вас е по-разумното решение? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Кое според вас е по-разумното решение?
преди: 8 години, 6 месеца, прочетена 1844 пъти
Здравейте!

Ще ви опиша напълно ситуацията в която съм, за да ми дадете по-правилен съвет:

Аз съм програмист с над 3 години опит в конкретна софтуерна сфера. Работя от година и нещо в лидера в тази сфера за България. Преди години карах различни софтуерни курсове, сертифицирах се, участвах в състезания и правих самостоятелни проекти (тогава още не се бях ориентирал в коя софтуерна сфера да се развивам).

Вече съм се ориентирал и с изненада научих, че софтуерната сфера в която работя е с най-високия таван на заплати в САЩ и Европа (естествено не и в България) и според Gartner ще изпревари други конкурентни сфери по печалби до 2020.

Благодарение на всичко постигнато през годините, вече съм нещо така да се каже "уникално" за България и получавам редица предложения за работа в чужбина. Получавал съм до 4 предложения за работа седмично. Получавал съм даже и от Кения (явно единственият им софтуерен специалист е емигрирал като "сириец" към Германия, и ме търсят да го заместя :D).

Получих и предложения от фирми като HP, Microsoft и VMWare (и от големи български софтуерни фирми), но за индустрии различни от тази в която работя, поради което им отказах.

Успях да си създам куп контакти сред HR специалистите на различни консултантски компании, тъй като когато ми предложат работа им отказвам, но почти винаги им предлагам други добри кадри отговарящи на изискванията за конкретната позиция.

Успях да се позиционирам така, че голям брой от предложенията им за работа в тази сфера и в една конкурентна сфера минават през мен (даже мениджърът на една консултантска фирма директно ме попита да го запозная с българския пазар, кадрите и проектите).

Получавал съм предложения за до 60 000 £ годишно в Англия и даже разни HR мениджъри въпреки, че съм им отказвал са ми казвали да ги потърся когато се освободя.

Принципно нямам желание да емигрирам понеже съм родолюбец и вярвам, че има начини да се развивам много успешно и в България. Освен това работя по няколко каузи тук.

Ако бях глупав щях да емигрирам в Англия, както един приятел предлагаше с цел да натрупам пари, които после да използвам за отваряне на бизнес в България, но предвид разходите в Англия това щеше да ми отнеме много време.

ОТНОСНО ВЪПРОСА МИ:

Затова сега търся "отдалечена" работа за някоя фирма в Англия или САЩ. Този тип работа е сред най-добрите в тази сфера - български разходи и английска или американска заплата.

Предложенията за "отдалечена" работа на които отговарям в моята сфера са около 10-ина в САЩ и още толкова в Англия (то едно ми трябва, но все пак да кажа как стоят нещата).

Вече от една английска фирма ми предложиха такъв тип работа, но отказах. Office manager-ката беше българка, но шефовете са някакви араби и нямам желание да работя за тях. Пък и се запознах с фирмата и нямат много силни проекти (а аз все пак работя за лидера в тази сфера в България). И сигурно щяха да ми предложат заплата, която е 1/3 от тази в Англия и да ми обясняват колко е добра за България (което е така, но аз все пак щях да работя директно за английска фирма, а не за български клон на чуждестранна фирма, какъвто примерно е SAP Labs Bulgaria) и сигурно щяхме да се разделим с псувни на майка, та им отказах.

Имах и друго "отдалечено" предложение за Ирландия, но е в различна сфера и въпреки, че парите са добри - това би ме изкарало извън сферата в която работя.

ТА ВЪПРОСЪТ МИ Е:

Дали да кандидатствам за този тип работа този Януари или да изчакам до към Май месец, когато завършвам, мине едно състезание на което ще участвам с голям проект по който работя и завърша курса си по GMAT (дам имам навика да се затрупвам от работа, но и затова ме търсят толкова)?

Има предложения от САЩ за "отдалечена" работа, на които отговарям (даже имам един куп допълнителни познания които ще са им от полза) и за които годишната заплатата е 100 000+ $ + бонуси.

Притеснява ме дали биха избрали някой от България за такъв тип работа, при положение, че биха имали 10+ кандидати (някои от които местни американци)?

Имам известен опит в "отдалеченият" тип работа, тъй като съм работил и преди в английска фирма със собственик българин, за английски клиенти (което ме би ме направило най-предпочитания кадър от България в тази сфера, но пак се питам - дали бих могъл да преборя местните кадри)?

ТА ВАРИАНТИТЕ МИ СА ДВА:

1. Да кандидатствам сега или Януари (въпреки, че доста фирми си оправят счетоводството в края на годината има предложения за работа от преди месец, на които все още мога да кандидатствам).

ПОЛЗИ:

Ще мога да разбера дали наистина отговарям на изискванията. Ще мога да пусна CV-то си 3-4 пъти на още места за да видя къде няма да ми откажат понеже съм българин. И евентуално в рамките на 2-3 месеца ще почна работа или ще разбера, че има пропуски в плановете ми, които ще трябва да изчистя (т. е. накратко, ще разбера какви са ми шансовете за започване на такъв тип работа).

ПРОБЛЕМИ:

Ако все пак ми предложат някъде и не ме дискриминират защото съм българин (все пак съм доста по-добър и от редица американски кандидати), ще трябва да напусна до месец. Въпреки, че ще направя това с целите на тест, ще трябва да напусна текущата си работа, понеже ще оставя много лошо впечатление в тази сфера. Съответно възможно стресът свързан с новата работа + всичко друго по което работя сега да ми се натрупа множко и да повлияе на другите неща по които работя.


2. Да изчакам до Май месец за да кандидатствам.

ПОЛЗИ:

Ще мога да използвам състезанието, дипломата и опитът който бих могъл да натрупам до тогава (в момента работя по доста интересен проект във фирмата в която съм) + голям страничен проект (който ще ме накара да блесна в тази сфера, тъй като е предизвикателство което доста senior-и не биха си поставили за цел), за да подобря доста кандидатурата си.

ПРОБЛЕМИ:

Вероятно ще си търся новата работа 2-3 месеца (и пак има опасност да ме отрежат само защото живея в България). Т. е. бих могъл да изгубя 6 месеца вярвайки, че мога да си намеря такъв тип работа.


ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Имам приятел, който е работил за САЩ в една доста по-широка сфера и може да ми даде съвети, но той има значително повече опит от мен, а и предложенията в неговата сфера са значително повече. Ще питам и него за съвет, но питам и вас!

Иначе работата му е забавна - от 5 следобед до 2 през нощта, работа за САЩ (за доста програмисти, работата нощем е мечта, тъй като тогава са най-продуктивни и имат най-малко дразнители).

Накратко въпросът ми се свежда до:

"Да кандидатствам ли сега при положение, че вероятно отговарям на изискванията или да изчакам да добавя още постижения и тогава да кандидатствам? "

ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛОВИЯ:

Едно от нещата, които ме карат да мисля да кандидатствам по-рано е липсата на търпение. От близо 4 години, дните в които наистина съм ходил на почивка някъде могат да се изброят на пръстите на двете ми ръце. А ако почна новата работа съм си обещал да спра с допълнителните дейности поне за няколко месеца.

Гледах разни обяви за 120 000 $ годишно + бонус на които отговарям, в места като Бока Ратон, Флорида близо до Маями и си представях как си почивам на плажа Събота и Неделя.

Обаче за нищо на света не съм готов да напусна България и не бих я продал за пари (въпреки, че продадох доста българи на разни консултанти, а те се продадоха за пари веднага, заминаха за чужбина и реално се преебаха - високи разходи и доста по-ниски заплати от тези които аз бих могъл да взема от тук).

Освен това вече бих искал да задвижа някои мои каузи с доста по-сериозни суми. Примерно да построя църква, да платя дълговете на някое заробило се в дългове българско семейство и т. н., а това няма как да сторя с текущата си заплата.

Просто искам всичките ми усилия които полагам от 4 години насам най-накрая да се изплатят и се чудя дали е дошъл моментът в който да изиграя всичките си карти или да изчакам още малко?

Какво бихте ми предложили?

Поздрави!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 6 месеца
hash: e5520b5a29
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ми според мен щом ти предлагат, сигурно ли е, че май месец ще можеш да се въсползваш пак от работата?

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 1fb23380ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Пич, или си измисляш историйки и ни занимаваш тука или си недозряло келеме, което се мисли за центъра на света. От 20 годишен професионален опит ти говоря и нямам време да разчепквам историята ти, тъй като и ти ще си минеш по пътя. Успехи!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: a75e060889
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Не мога да изчета всичката тая реклама но въпреки това ще ти дам съвет... Дохода е парична стойност. Като всяка друга стойност тя е от нула до безкрайност така че ако по-високия доход би те направил щастлив то ти си обречен да бъдеш нещастен цял живот

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 7eaa71059d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   "Вече съм се ориентирал и с изненада научих, че софтуерната сфера в която работя е с най-високия таван на заплати в САЩ и Европа (естествено не и в България)"
Таван? Таваните са в инвеститорските банки, хеджфондовете и разните му консултантски фирми. Но заплатит в IT сферата не са никак ниски.

"Да кандидатствам ли сега при положение, че вероятно отговарям на изискванията или да изчакам да добавя още постижения и тогава да кандидатствам? "
- Не губиш нищо, ако кандидатстваш сега. Не си пускай CV на "3-4" места а го пусни на всички места.

Шансовете ти за работа зависят силно от стаж и образование. Три години са достатъчен период да минеш първоначалното HR просо, но фактът, че си чужденец в чужбина, те поставя в дъното на списъка с кандидати. Дикриминацията е нещо, от което не трябва да се страхуваш, в тази ера на политическа коректност, поне не в офисите.
Ако имаш възможност за дистанционна работа, която плаща $100 000 бонуси, то тази възможност изглежда далеч по-привлекателна от $120 000 бонуси в САЩ, поради простата причина, че ще ти остават повече пари, тъй като ще плааш българските такси и данъци.
САЩ е сравнително по-евтина за живот, отколкото някои северни държави (където може да взимаш и повече пари), но значително по-скъпа от България. А и според твърдението ти, че не искаш да предаваш родината, следва да останеш в нея и да я подпомагаш с тези приходите си.
Църква едва ли ще успееш да построиш, но с подобна сума пари, можеш да помогнеш на множество хора, които имат нужда от пари. Съветвам те, да не тръгваш и да изплащаш дългове на непознати хора, тъй като моя опит показва, че те просто ще започнат да тръпат задължения отново. Тъй като ти личи, че обичаш да се занимаваш с проекти, защо не използваш парите си за да създаде собствена компания? Ако тя стане упешна, ще можеш да помагаш на далеч повече хора.
Колкото до почивките и прочие, този проблем няма да отмине, ако просто започнеш да изкарваш повече, тъй като проблема не е недостиг на пари, а преангажираност с много работа. Съветвам те да планираш нещата в дългосрочен план, заделяйки време за почивки и екскурзии. Ако не го направиш, дори и милион на година да изкарваш, ще ти бъде все тая.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: b7e8099bff
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   ОТ АВТОРА:

ДО НОМЕР 1:

Ами не е сигурно - принципно всеки месец има по 1-2 обяви за "отдалечена работа", но не мога да бъда сигурен, че ще отговарям на тези от Май месец.

Реших все пак да си пусна CV-то за една позиция във Fairfax, тъкмо ще се запозная с целия HR процес за подобен тип работи (тъкмо и HR консултантите ще имат в предвид, че си търся подобен тип работа).

Ако ме одобрят ще прежаля текущата си работа. Ако пък не - ще продължавам да опитвам докато стане.

Поздрави!

ДО НОМЕР 2:

Пич, с тея 20 години опит можеше поне да ми дадеш по полезен коментар.

Пак си прочети коментара, моля те! Занимавал съм те, нямаш време да разчепкваш историята - ми защо пишеш тогава? Излиза, че насила съм те накарал да ми напишеш някакви общи приказки.

Точно затова написах тази тема с 1 краен въпрос и 2 възможни отговора за да избегна коментари като твоя, тип "свободни приказки".

Иначе благодаря за поздрава - много добре знам, че успехът ми е в кърпа вързан, просто защото не спирам да работя и да постигам успехи.

Но питах по-скоро В КАКЪВ ПЕРИОД да направя КОНКРЕТНО НЕЩО, а не какъв съм, какво ти причинявам и т. н.

Поздрави и най-добри пожелания и на теб.

ДО НОМЕР 3:

Благодаря за съвета, въпреки, че бих ти благодарил повече ако беше дочел какво съм написал.

Целта ми не е големия доход, само по себе си - а това, че чрез него ще мога да си отпочина малко и да помогна на много хора и да свърша малко работа за България - а това ще ме направи ЩАСТЛИВ, уверявам те! :)

Поздрави и на теб.

ДО НОМЕР 4:

Много ти благодаря за подробния и обективен коментар! :)

"Таван? Таваните са в инвеститорските банки, хеджфондовете и разните му консултантски фирми. Но заплатите в IT сферата не са никак ниски. "

Съгласен съм - имах в предвид "сред софтуерната индустрия". Средните заплати в сферата която съм, съм забелязал, че са около 2 пъти по-големи от средните за senior web developer, което е значителна разлика.

"- Не губиш нищо, ако кандидатстваш сега. Не си пускай CV на "3-4" места а го пусни на всички места. "

Благодаря за съвета. Първо обаче ще го пусна на едно място, за да се запозная с HR процеса за такъв тип работи. После може да пробвам на до 10 места.

"Съветвам те, да не тръгваш и да изплащаш дългове на непознати хора, тъй като моя опит показва, че те просто ще започнат да тръпат задължения отново. "

Напълно съм съгласен. За жалост има хора които цял живот си копаят гроба и колкото и да иска да им помогне човек не може. Да не говорим пък за тези дето биха ти забили нож в гърба.

"Тъй като ти личи, че обичаш да се занимаваш с проекти, защо не използваш парите си за да създаде собствена компания? Ако тя стане упешна, ще можеш да помагаш на далеч повече хора.
Колкото до почивките и прочие, този проблем няма да отмине, ако просто започнеш да изкарваш повече, тъй като проблема не е недостиг на пари, а преангажираност с много работа. Съветвам те да планираш нещата в дългосрочен план, заделяйки време за почивки и екскурзии. Ако не го направиш, дори и милион на година да изкарваш, ще ти бъде все тая. "

Мислил съм за това и се надявам да почна този тип работа за да събера начален капитал за отваряне на фирма. Имам в предвид и един партньор, който си е отворил вече 1-2 НПО-та и фирма за обучения и с който сме работили заедно по проекти.

Иначе дори фирмата да не е успешна, а само да симулира дейност, винаги това може да се използва за стаж за кандидатстване в Хеджфонд, както ти спомена ( една магистратура MBA в London Business School или Harvard, която бих могъл да финансирам с тази работа ако я започна, ще е още един плюс). Ако пък фирмата е успешна - разбира се, още по-добре.

Но това го обмислям в 10 годишен срок - за сега най-важното е да си намеря този тип "отдалечена работа".

Със сигурност ще планирам и да си отпочина малко и да отделя повече от времето си за благотворителност.

Много благодаря за коментара отново!
Поздрави и най-добри пожелания! :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker