Рано ли е за връщане в родината? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (105512)
 Любов и изневяра (25230)
 Секс и интимност (12381)
 Тинейджърски (20891)
 Семейство (5365)
 Здраве (8421)
 Спорт и красота (4353)
 На работното място (2461)
 Образование (6572)
 В чужбина (1408)
 Наркотици и алкохол (996)
 Измислени истории (757)
 Проза, литература (1558)
 Други (14973)
 Избор на редактора (146)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от В чужбина

Рано ли е за връщане в родината?
преди: 1 година, 6 месеца, прочетена 2100 пъти
Здравейте. Радвам се,че мога да споделя тук моите мисли и тревоги.
Заминах след 12 клас да следвам в Германия, завърших бакалавър по икономика в престижен университет, и сега работя. Чисто на месец ми остават към 3200 евро.
Винаги съм се стремяла в живота да бъда максимално независима, било то от родители или мъж. Вървя все по неутъпкани пътеки и се боря с трудностите, защото искам да си изградя моя стабилност в живота, независимост. Понякога се питам самата себе си дори, защо толкова много усилия , предположение , че съм супер атрактивна и привличам богати мъже. Танцувам латино танци, имам страхотна фигура с женствени извивки и ако пожелая мога да си уредя живота по много по лесен начин...Но аз просто не съм такава. Възпитана съм в морала, труда, истинските взаимоотношения и любов. Все избирам трудното и на 23 години реших,че ще си купя мой собствен апартамент в София в хубав елитен квартал. Проблемът е, че тук се чувствам сама и ми липства моята родина, моя народ. Ако щете сериозна връзка. Тук в Германия съм убедена, че няма да срещна моя човек, знам , че ще е българин. Вече съм на 23 госини, а съм нямала сериозни отношения с мъж. Липства ми и семейството ми, тъй като тук съм без тях.
Всеки ден си мисля аз колко всъщност добре се чувствам в България и как ми се живее там, но си давам равносметка, че половината от парите ми липстват, а в България ще ми коства сигурно 5-6 години да го изплатя, трябва и с кредити да се заробвам. Ако остана в Германия ще успея да събера парите до 1 година. Но пък живота си тече, и не ме чака. Повечето ми приятелки са сгодени, а аз даже и приятел нямам. Тези мисли ме тормозят всеки ден и не знам как е разумно да постъпя. Разчитам единствено на собствените си сили и не мога да рискувам.
Понякога си мисля, че е по добре да послушам сърцето си, да се прибра в България и все някакси ще се справя, но в същото време си казвам така и така тук съм се уредила, да потърпя още малко и да съм спокойна , че парите ги имам събрани. Вие как бихте постъпили на мое място? Благодаря за отговорите предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 6 месеца
hash: 6b2e89d050
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   На твое място щях да си дам нужната година, стига да не са две-пет-седем. Ако за една година ще успееш да събереш парите: чудесно. Не се поддавай на тъгата, бъди силна и смела тази една година и живот и здраве после тук.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: bca57ba5b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не знам какъв е тоя зор да се прибираш и защо обезателно смяташ, че човекът за теб трябва да е българин, но карай. Обмисли добре, защото семейството така или иначе няма вечно да е до теб.

Джен

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: d5cc7d11ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Е точно софийските идиоти ли ти липсват? Те са почти толкова студени като немците? Защо не апартамент в друг град?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 5ef0bf87ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако в Германия на 23 взимаш 3200 нето ти си top of the top. Чудно ми е кога успя да завършиш и веднага да намериш работа без опит за около 5-6к бруто и то с BWL,но да приемем, че е така. Ако спестяваш 100 % от изкарани те пари, ще имаш 38400 Евро, с което в София не можеш да си вземеш нищо, освен гараж де. Малко на трол тема ми бие.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 98550d4813
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Спестявай и се прибирай. Нещата на запад стават зле. И аз тази година си купувам къща и ще се прибера, най вероятно догодина.. Измислил съм и какво ще правя в БГ. Тук, Лондон мога да си взема отпуск за няколко месеца и другата година( най- малкото) ще го тествам как ще стане на практика от България.

Другата година да се приберем ще е малко късничко. 2022 ще е още по-зле. Усещам, че тогава ще е масовата вълна от прибиращи се.
Един съвет: не се прибирай в София. Това, което търсиш го няма там.

 
  ...


...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 37e56ea357
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Най-доброто, което можеш да направиш наистина е просто да изтърпиш времето, докато не си изплатиш кредита. Това че там вече си се устроила и изкарваш подобни пари е много добре и не знам дали осъзнаваш, но подобни пари в България е невъзможно да изкараш.

Сигурно ще кажеш, че не всичко е пари, но нямаш никаква гаранция, че в България наистина ще намериш човека от мечтите си. Не е тайна, че хората у нас много са се озлобили и много малко търсят исинската любов, а само авантюри за разнообразие. Според мен единственото, което те спира да си намериш партньор там е нагласата, че няма да намериш. И все пак, ако чувстваш, че там няма да си щастлива, поне изчакай да си уредиш живота в бъдеще и да изплатиш апартамента, поне да си струват усилията, които си положила.
Успех! :)

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 765b0dc489
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторке, млада си още, бих казал малка дори. Само на 23 години си, защо са те налегнали такива мисли.
Защо си мислиш, че ще срещнеш подходящият човек в България.
Не мислиш ли, че проблемът може да не е в самите немци, а в теб.
Тоест че можеби ти си прекалено затворена, не излизаш достатъчно, не даваш възможност за близост и тн.
Примерно често се среща при нас мъжете следната ситуация. Едната ни зарязва, втората не ни обръща внимание, третата не ни иска, и накрая се оправдаваме, казвайки "те всички жени са меркантилни, никоя не става, жените са виновни".
Казваш че ти липсва твоят народ. Вярвам че в Германия има доста българи. Защо не се опиташ да излизаш и общуваш с българи. Аз в Англия излизам главно със сънародници, дори си купувам българска храна понякога. Така не се чувствам самотен.
А за апартамента, щом можеш да го изплатиш за една година от Германия, по-добре потърпи.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: a0b36050f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Личното ми мнение е, недей. И аз като емигрант много тъжа за родината, но всеки път като ходя разбирам, честава все по-зле и по-зле. Последния път се застоях малко повече и си дадох сметка, че всъщност това да се върна в България при сегашното ѝ положение, би било най-голямата ми грешка. Тъжа, и то много, но не си струва да загубя икономическата си стабилност, заради едната мъка. И също така, свикнах тук на спокоен и мирен живот, ходя си в 2 през града и не ме притеснява, че ще ме срещне някой наркоман и ще ме убият за 20-тина лева.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 53fbb539b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Пълно е дс българи, единствените и най-прекрасни мъже българи в твоите очи. Щом искаш започни да си търсиш работа от Германия в България. Отвори нета и търси немски фирми в България и посреднически фирми и просто изпраща св-та.. Събира си пари. Търси през немските сайтове работа с български език в България ще се изумиш, че има и такива обяви. Сигурна съм, че ше намериш нещо.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: c6279d8f09
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   От Авторката: темата не е трол, изкарвам тези пари от две работи, едната е по специалността ми, а другата работя в съботите, от където също взимам добри пари. Разходите съм ги намалила до минимума.

Относно българските мъже, аз ги намирам за много по стойностни от западняците. Поне към мен българските мъже винаги са се отнасяли с уважение. Преди да замина за Германия имах една много кратка романтична любов и може би от тогава са ми останали тези мили спомени.

Апартамента реших да го купя в София, защото ми се струваше най разумната инвестиция. Предвид, ако се върна и си намеря добре платена работа там, да има къде да живея. Ако ли не се връшам в моя морски роден град, а апартамента в София ще го отдавам под наем.

Знам, че винаги ще има хора , които да не харерсват и да мрънкат за живота в България, но аз само там се чувствам наистина жива и всеки път когато за малко се прибирам ми се случват толкова хубави неща., което го приемам за добър знак. Но знам , че всичко хубаво тепърва предстои, събирам сили още малко и после се прибирам за постоянно. Радвам се, че все повече българи взимат това решение. Трябва само да сме по единни :)

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: cc79e7bb4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   На 23, Auslander, само с BWL и 3200 нето на Steuerklasse 1? Даже авторката твърди, че 3200 и остават, а не че взима тези пари нето месечно. Т'ва и по филмите го няма, авторката големи сънища сънува...

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: d5cc7d11ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   7 и как ще й помогне това да се събура с българи? Липсва й семейството, само то е причината за носталгията. В един момент ще осъзнае че й липсват роднините, а не Слави, чалгата, лютеницата и подобни преходни и неважни неща.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: bd07f3097e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   Няма ли да престанете да пишете безумия!

Оставали и чисто 3 200!
За година, може!
Ако се стискаш.
Ненормална история.


И после викат, не обиждайте!

Кой не е бил навън, всички знаем и разходите, и наемите и заплатите!
Брей, брей, престижен университет! Как го завърши, кой ти плаща, заеми има ли или тати и мама.
Стига бе хора, стига сте се правили на интересни!

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: bd07f3097e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Къв е тоя апартамент.
Я кажи квадратурата, да се ориентираме как се изплаща за няколко години. Цените в София са като на запад вече. Не, не, голямо спамене и не разбирам защо.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 038877d4d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Родната диаспора е със силно присъствие в Германия, така че българин там ще се намери. Не знам колко ще ти хареса тук, защото май работа за икономисти няма много. Поне това чух от такива мои бивши колеги.

№3,

Студени сме само към невъзпитани селяни, явно си го усетил. Никой не те моли да седиш, стой си в курника на село.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 227a7a8c03
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Аз пък като твой връстник, живеещ и работещ в България, бих те посъветвал да останеш там, където си, и да не се поддаваш на сантименталности... Едно е да ти липсва семейството и уюта на дома, съвсем различно е да се сблъскаш с тукашната действителност, да работиш като побъркана за 800 лева, да се чудиш как да свържеш двата края и въобще изобщо... Защото парите ти от Германия все някога ще свършат, а ти си свикнала на условията и стандарта там и в момента, в който ти се наложи да заживееш, както масово живеем тук - ден за ден, не смятам, че ще изпиташ особено благоприятни емоции, да не кажа, че ще съжалиш за решението си да се върнеш... Съветът ми е да погледнеш нещата през призмата на рационалността, а не на емоционалността, защото емоциите понякога подвеждат, а тук познавам десетки млади хора, които биха пожертвали мило и драго, за да заживеят по начина, по който живееш ти в момента. :)

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 467c61fbc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Според мен ще сбъркаш, ако се върнеш. Виж само в коментарите колко злоба има, ти сериозно ли искаш да живееш сред такава, защото в един момент започва да тежи? Едно е да се върнеш за 1-2 седмици като гостенка/туристка, друго е да работиш/живееш постоянно, не се заблуждавай. Сега от носталгия идеализираш нещата, но действителността е малко по-различна. В момента си като тийн, влюбил се за пръв път, идеализирал обекта на любовта си и мислещ си, че това ще му е първата е единствена любов за цял живот и колкото и да му обясняваш, че в действителност обекта не е чак толкова перфектен и че е малко вероятно да е единствената му голяма любов, няма да разбере, докато сам не се опари. Така че не знам и на теб дали има смисъл да ти се обяснява, но пък по-добре сама да го разбереш, че иначе цял живот ще се питаш "ами ако се бях върнала". Върни се и си вземи мерака, но се приготви за културен шок.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: a45b253b73
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   до автора: обикновено когато едно "супер атрактивно" момиче не може да си намери приятел, то е защото тя е със супер завишени очаквания. Едва ли не той трябва да е принца на бял кон, защото никой друг не е достатъчен за нея. Моят съвет да си занижиш малко очакванията, да си по отворена към света, да излизаш с повече момчета, за да придобиваш опит и така след време вече ще знаеш какво точно търсиш и когато го срещнеш ще го познаеш със сигурност, било то в Германия или България или Туркменистан

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: e84bcde7f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Авторке, ама ти наистина мислиш че хората са глупави. Ти изобщо даваш ли си сметка, колко много българи работят в Германия, точно това за което ти пишеш?! Четат ти историята и се късат от смях на фантазиите ти. Аз съм един от тях. Като лъжеш, поне се опитай да го правиш с мярка. Тогава по е възможно, някой балък който никога не е излизал от България, да се върже на лъжите ти.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: d5cc7d11ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   15 аз съм родом от София и софиянците са си студени и затворени. Само в Прага, Лондон, Дрезден и във Франция съм виждал по-затворени.

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: d5cc7d11ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   10 била от морето, пък и харесва София хахаха. Всеки с лошия си вкус, но София е почти чужбина като не си от тук!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: ec8ea7520b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

23.   И аз като номер 11 не вярвам. На 23 години с бакалавър, т.е току-що назначена без никакъв опит. Аз съм Java developer завършил в Германия и след 7 години стаж взимам 3200 чисто в Steuerklasse 3. От тях обаче само наема ми е 1000 евро. Ако живея спартански максимума който може да ми остане на месец е 1000 евро, но и това много рядко се случва. Аз ли съм зле или икономистите сте много по-добре или авторката просто разправя фантазии ???

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: f9ed1836be
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   Аз живея в Германия и мога да ти кажа, че твоите доходи са мечта не само за чужденците, но и за много немци. Но да оставим настрана парите. Ако се преместиш в София, реално пак ще си сама, без познати и далеч от семейството ти. Предполагам, че говориш немски много добре и нямаш проблеми с комуникацията. Разликата е само, че в България ще говориш на родния си език.
Не ти казвам, че трябва да се възползваш от атрактивността си и да си търсиш богаташи. Но има чудесни млади мъже, немци и не само, които са интелигентни, развиват се и мечтаят за същото като теб. Тук има и много българи. Да оставим настрана гастарбайтърите. Има много студенти, които остават за постоянно и устройват живота си тук. А животът наистина е добре устроен и това е една от големите разлики с България.
Ти имаш много романтична представа за българските мъже, защото си попаднала на някое от малкото изключения. Аз също имам опит и се научих да бягам от тях като дявол от тамян. Мъжът ми е немец и съм много щастлива, че не съм останала с някой от Бай-Ганьовците от преди. Дай шанс на някого и ще разбереш, че не всички немци за студени и затворени, както ги изкарват.
Съветвам те да се опиташ да си уредиш живота в Германия. Тук имаме нужда от българи, които представят страната ни в добра светлина. Има и много българи, ако държиш да си намериш българин за приятел, просто подбирай с кого се запознаваш и общуваш. Гледай да не са новодошли, които не знаят езика, защото те чакат големи проблеми с такива "приятели".

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 784c920bb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Баси. Аз уж съм живял в Германия и познавам бая германци с добри професии, ама ни един не взима 3200 чисто, а още по-малко му остават след като си плати наема и месечните разходи. За да остава 3200 чисто, значи взимаш над 7000 бруто!!!

Би ли ни казала в каква сфера работиш, за да се преквалифицирам.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 48ec05165c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Къде си в Германия? Ако си в голям град все ще се намери поне един необвързан, млад, образован и възпитан българин. Има доста студенти. Само хора, които никога не са живяли извън България могат да ти кажат вземи си чужденец. И аз живея в Германия, ама никак не се виждам с някоя Хелга или Забине, просто културните различия са твърде големи. Щом си се формирал, като личност (т.е. живял си докато станеш възрастен) само на едно място, то трудно се преодолява това, т.е. вече си програмиран да харесваш себеподобните си. От там и идва и мита, че мита българките са най-хубавите. Красотата е субективно понятие и във всяка култура има различни критерии за това кое е красиво и кое не е. Т.е. за мене българките са най-хубави, обаче за някой китаец, най-хубави са китайките, според него европейките са твърде високи и разглезени. Така, че да, напълно е разбираемо да имаш сантимент и влечение към българските мъже.

За жилището - според всички, които познавам и искат да си купят такова, просто сега не е момента. Това е било преди 4-5 години, сега най-разумното е да изчакаш и да събираш пари. Все някога лихвите ще се покачат и тогава при намалено кредитиране и съответно намалено търсене цените ще паднат. Чак такова рязко спадане и спукване на балона, както през 2009 година няма да има, но може да се очаква намаление поне с 25-30 %. Освен това в момента има рекорден брой издадени разрешителни за строеж, това още повече ще насити пазара. Брокерите постоянно се опитват да ни убеждават, че пазарът е зрял и спад не се очаква, ама те с това с изкарват прехраната - естествено че ще говорят така. Дори и да няма намаляване на цените в следващите една - две години, то няма и да има и значим ръст, както се вижда от последните месеци. И дори в този случай не губиш защото след година ще имаш повече спестени пари и съответно ще ти необходим по-малък кредит. Освен това не знаеш каква заплата ще имаш в България (предполага се по-висока от средната, все пак си с немско образование и с реален опит от Германия), но все пак и това неизвестна. Аз също събирам пари за апартамент в България и мога да изчакам още 2-3 години с покупката. Но все повече се замислям дали да се връщам или не, положението не се е променило осбено отакто напуснах, но от друга страна носталгията и самотата са си бреме и с времето почва да тежи повече и повече.

В заключение съвета ми е както на останалите изкрай още една година. Вве пак си успяла да издържиш вече пет, макар че е доста трудно особено за жена, просто сте по-емоционални. И след това вземай решение за бъдещето си. И да наистина си още млада и имаш време за всичко.

П.П. Извинявам се, че пиша на ти, а не на Вие, обаче ми изглежда странно, когато някой се разкрива да сме официални, дори и да сме непознати.

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: c6279d8f09
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   От авторката: До Номер 11, 23: Понеже имаше доста коментари относно заплатата от хора, които явно са недочели, разяснявам , че работя през седмицата по моята специалност икономика в частна строително инвестиционна фирма, а в събота и понякога вечерите работя като хостеса в едно скъпо заведение. От тези ми две дейности си докарвам тези пари. Не ми падат от някъде, а съм си ги заслужила. Нека да се похвалят тези, които на 23 години имат половин изплатено жилище със собствени услия. И то жени.
Така. Тук фокусът беше върху моите чувства и терзания, а не върху парите. Но ето, че това се превърна в главната тема. Изкарвам си ги и си ги харча, и като си видя банковата сметка далеч не ми изглежда че е фантазия. Тези, които злобеят, още дълго ще си мислят че тези 3200 евро са мнооого пари. Има хора, дори и в България, които ги изкарват за един ден. Аз поне имам такива амбиции за моя живот и за човека до мен. И компромиси не правя.
Друго, не съм казвала, че София ми харесва , а че ми се струва най-доброто решение за инвестиция в България, предвид , че целият бизнес е там. А това дали ще живея там или не, един Бог ще покаже!
Ясно , че всеки по свой начин се чувства в България и я възприема. Истината е по скоро, че не България е виновна , а че хората не си дават сметка за собствените си възможности. Този, който не може в България, още по тежко ще му е в чужбина. А този който може навсякъде, може и в България. Не държавата влияе върху успеха, а личността и характера на човека.
Аз познавам себе си, не съм някоя , която се скатава и чака наготово, а съм много работлива, ученолюбива и отговорна. Завърших първа от всички българи в университета и започнанах работа на 22. Успоредно карам две магистърски програми дистанционно, за да мога и да уча и да работя. Не бягам от проблеми, не си жаля труда. И също така не харесвам хора готованковци.
Желая лека и приятна вечер на всички, и благодаря на хората, които са прозрели същината на моята тема и са отговорили добронамерено и от сърце.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 5a7b3badf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Ако наистина желаеш, да се върнеш и живееш в България, потърси начин, да си запазиш високите доходи. Повярвай ми, сега си "малка", следователно живота при роднини ти се струва едва ли не вълшебен, защото не се налага да блъскаш по 11 часа на ден, за заплати вариращи от 650 до 1200 лева, в зависимост от локацията ти. Особено, ако имаш навика да се прибираш само по празници, когато всичко е малко по-отпуснато и хората гледат, да не си карат проблемите сред компанията, може да придобиеш много различна предствата за нещата.

На твое място, ако бях и си търсих приятелка, както и гледах към София, щях да направя всичко възможно, да се преместя там, но в някоя немска компания, към която имам опит. Един вид - да имам немската, или близка до, заплата, но в България. Така ще ти е мнгоо лесно да си вземеш заем и да си купиш апартамент на изплащане. Така щях да си подсигуря финансите. След като не мисля как да платя сметките и какво ще ям, ще имам много повече свобода и време, да се онцентрирам над срещи и връзки.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: d5cc7d11ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   24 те и немците ще започнат да бягат от българките. Каквито мъжете ни, такива и жените.д9

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 88e7beccb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   Въпреки всичко не ти вярвам за парите, които спестяваш, а ти си пиши каквото желаеш! Относно темата за терзанията и чувствата ти трябва да знаеш, че връщайки се в БГ: ще дишаш много мръсен въздух, ще ядеш некачествена храна, ще се обличаш със скъпи дрехи, според цените на дрехите в Германия, ще се гъчкаш с половин България в грозната София, ще се тъпчеш в задръстванията и ще караш по улиците с дупките, ще се разхождаш насред глутници безпризорни кучета, по платното на улицата, тъй като по тротоарите са наспирали коли. Освен това шофирането е агресивно, може и да те бият някъде и да не забравяме има реалната възможност да попаднеш на някой Бай Ганьо Балкански, скрита лимонка, който да си покаже рогцата едва след трудностите, които повярвай ми възникват след раждането на наследника. Ако съм на теб си намирам някой австралиец или американец или западен жител с разбирания, мислене и манталитет на чужденец и все пак не индиец или африканец и в никакъв, ама в никакъв случай на такъв от Булгаристан! От българин бягай далеч, вълци в овчи кожи!

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: d001d4cfb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   Авторке, щом смяташ, че който не се справя в България, не се справя и в чужбина, върни се. Ще бъдеш първа от първите тук, всички ще оценят личността и характера ти. Виждаш как те оценяват във форума, но в реалността ще ти разпъват червено килимче заради отличния ти успех. И мъж ще си намериш, само ще те изчака да събереш и втората половина за апартамента. Пък и да не купиш апартамент, и да не намериш мъж, все ще можеш да допълваш заплатата си на икономист от 900 лева със спестяванията дълги години наред.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: ec8ea7520b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   Хостеса ли? Ама това в Германия значи проститутка. Ами така кажи, това вече е реално.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: ba6da006e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   Здравей, аз също съм в Германия и се чувствам по същият начин. Тези немци изобщо не ми харесват и съм тук също за да събера пари. За да се върна и да постигна целите си. Напоследък съм доста самотен и мисля същите неща. Ако желаеш можем да се запознаем

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: c81709d99a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

37.   Аз съм склонна да вярвам на авторката по отношение на доходите, понеже и аз съм завършила икономика и на 21г. работех в инвестиционна банка и за 3г. имах около 80к спестени, без да съм се лишавала абсолютно от нищо. Но тези пари свършват бързо ако разчиташ само на себе си и си свикнал на един стандарт на живот, който няма как да поддържаш със заплатата, която ще вземаш тук. Според мен как ще се развият нещата опира до голяма степен на късмет и връзки, да попаднеш на правилната среда, и по отношение на работа, и по отношение на приятели. Авторке, имай предвид, че с твоето образование и опит, особено в областта на икономиката, няма да имаш особено голям избор за работа и ще трябва много, много да снижиш критериите си относно типът работа (тукашните роли и задачите, които изпълняваш, ще ти се струват тъпи) и заплащането и средата, с която ще се сблъскаш. От това, което си написала си личи, че имаш големи очаквания и изисквания и честно казано си мисля, че ще останеш много разочарована от реалността тук. Пак казвам, освен ако нямаш късмета да попаднеш на правилните хора и място още в началото (не разчитай на обявите от джобс.бг за това, трябва да имаш или да си създадеш връзки). В началото може и да ти е ок, защото ще имаш спестени пари и ще можеш да си позволиш един добър и охолен живот за стандартите на България, но живееш в измислен свят ако си мислиш, че тук можеш да преуспееш в тези мащаби само със собствени усилия. Тука нещата не работят като на Запад. Ако не си намериш богат и влиятелен мъж, забрави да водиш животът, който си описала тук, а тук повечето богати мъже, са мутри или наследници на такива, т.е. няма да са на твоето интелектуално ниво. Наистина ли искаш да се върнеш тук, да работиш тъпа (според твоите критерии) работа за малко пари (2-3к в най-добрия случай), да живееш в сива и грозна панелка и да вървиш и караш по пътища пълни с дупки? Ако си мислиш, че така ще си щастлива и си готова на такъв компромис, връщай се. Но имай предвид че върнеш ли се, с времето връщането обратно ще ти бъде по-трудно. Едно е да си млад и току-що завършил местен университет - на място си, и нещата ти се получават много по-лесно, друго е да се върнеш в България, да постоиш няколко години и да искаш да се върнеш обратно. Според мен, за бъдещето, което си представяш, мястото ти не е тук, поне не сега. Понатрупай опит, така че ако се върнеш тук директно да почнеш на високо ниво като мениджър или да си разработиш собствен бизнес. Иначе и образование и опит ще ти отидат на вятъра, дори ще ти пречат. Разбира се, може и да имаш късмет и веднага да срещнеш правилните хора и да попаднеш в правилната среда, нещата да ти потръгнат, не знам. При мен не се стекоха така нещата и определям като грешка завръщането си, но пробвай и ще видиш.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: b7aafb92a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

40.   . А този който може навсякъде, може и в България. Не държавата влияе върху успеха, а личността и характера на човека.

Авторки в голяма заблуда си. Знаеш ли колко хора, които българскифтрудно говорят си стъпиха на краката в Германия камо с работа без магистратура и топ заплати. Цели села се изнесоха от Българиа и хората си стъпиха на краката и градят. Ако беше така хиляди щяха да се върнат. Слушай сърцето си. Събира пари да си платиш жилището, да имаш пари за същият стандарт някакъв период от време. Разбира си хората, като теб са бъдещето та България и дано повече се връщат, но наистина а не просто да показват някой и да го идеализират. Наскоро четох за момиче върнало се и започнало работа, като преводач в някаква фирма. Много работа и мизерно заплащане. Жалко, че не е имало кой да я посъветва да започне поне в някаква международна компания, където заплащането и осигуровките са реални. Същото това момиче отново заминава, няма как да се живее с тези пари. Надявам се да си намериш работа, макар че както описват 2 работи, магистратури изглежда много нереално.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 8f0890d830
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   Здравей. Момиче на 19 съм и искам да изразя мнението си по твоя въпрос. Когато бях на 15-16 заминах за САЩ със семейството си, бях много развълнувана. Понеже съм ученичка/студентка, имам възможност да се връщам за по няколко месеца в България. Имам приемлив стандарт на живот тук, в САЩ, но можеш да си представиш как в България “приемливият” стандарт се превръща в един доста добър стандарт. И си прекарвам добре като отида там. Приятели, роднини, забавления. Чувствам се много добре там. За сметка на това пък, в Америка се фокусирам изцяло на учене и нямам толкова излизания и т.н. Забелязала съм че хората тук са различни и не ми допадат. Липсва ми България, въпреки всичките неуредици...след като завърша университет, най-голямата ми цел ще е да успея да измисля как мога да имам стабилен стандарт на живот в България и да се върна възможно най-скоро. Просто и аз като теб усещам че донякъде пропилявам живота си като стоя в Америка и не се чувствам добре освен в учебен/професионален план. Наистина ми трябва нещо повече, трябват ми преживявания, каквито само в България преживявам. Аз също съм се убедила че не искам да си хващам някой Американец. Ироничното е че дойдох тук за икономическа стабилност, а в същото време пропускам толкова много от живота. Успех ти пожелавам с решението. Аз бих казала, няма да изгубиш толкова много ако постоиш още година и събереш парите. Ако има вариант помисли за някоя Немска фирма в България или дори в Германия, където да можеш да работиш дистанционно или на някакви периоди. Не бива да изпускаме възможността за икономическа стабилност, но мисля че главните най-ценни неща които съставят качеството на живота ни, не зависят толкова от пари. С други думи, ако ти липсва България, направи всичко възможно да си угодиш. Смятам че човек като теб може да успее!

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 723c0e51fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

42.   30, ами значи ми остава да чакам мъжът ми да избяга от мен и от нашите деца. Мерси за просветлението! :D

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 4c8fc66a92
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

43.   Тази тема е тролната, 3200 евро друг път. Германия sucks!

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 43c743e606
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

44.   До 43

Ако не си запознат, в Германия, това е един от големите дебати.
Преди 30 години не беше толкова явно, но днес, благодарение на социалните мрежи е - Едни хора взимат много повече, за много по-малко работа от други. Човек с икономика, може да забие като помощник счетоводител за 2000 евро, но може да подане и на място, кдъето заплатта му е 4500, стига да е достатъчно здрава компания. Но все пак - това е живота! Кой както се уредил!

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: d8bb7710ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

45.   Здравей,
Аз и моят мъж се върнахме в България след 6 години живот в чужбина за мен и 13 за него.
Ние се чувстваме много добре, изкарваме добри пари, може и повече, но и двамата започнахме в напълно нови области на работа, за да наптрупаме повече опит.
Тази година от нашите познати поне 6 се връщат до средата на лятото. Не си единствена, която смята, че ще се чувства по-добре в родината. От опит казвам парите не са всичко, на мен ми е много по-приятно, че сега пътувам само 30 минути до работа, че имам време за събирания с приятели, ходене на театър, дълги уикенди на спа и т. н.

Изчакай една година и се прибери! Имаш още време. Ние сме по-големи от теб на 27 и 30 години, но никога не е късно.

Успех! :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker