Как е в северните страни? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (104648)
 Любов и изневяра (24988)
 Секс и интимност (12269)
 Тинейджърски (20829)
 Семейство (5303)
 Здраве (8358)
 Спорт и красота (4334)
 На работното място (2435)
 Образование (6495)
 В чужбина (1396)
 Наркотици и алкохол (991)
 Измислени истории (753)
 Проза, литература (1555)
 Други (14788)
 Избор на редактора (147)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от В чужбина

Как е в северните страни?
преди: 1 месец, 19 дни, прочетена 499 пъти
Здравейте, от много време мечтая да емигрирам. В България не ми се стои, бих казала дори, че мразя държавата. Високи цени, високи данъци, ниски доходи, беззаконие, простаци навсякъде, мърлячи, вонящи, гнусни мангали във всеки град, безобразен шум и музика по всяко време на денонощието.. Ам, не, благодаря. Живее ми се сред нормални хора.

Харесвам севера и ще съм благодарна да споделите за живота там. Как се справихте (сами илис помощ от познати), имате ли някакви проблеми с местните, какво работите, добре ли ви плащат, какви са цените, имаше ли някаква дискриминация от местните спрямо вас и тн. България липсва ли ви, или не усещате носталгия? Благодаря предварително за отговорите

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 18 дни
hash: 9b8b4adb5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Език знаеш ли първо? Пари имаш ли за първоначално? И междудругото в северните страни не харесват чужденците

 
  ...
преди: 1 месец, 17 дни
hash: d2b2872294
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

2.   Данъците в България не са високи - плоски личен и корпоративен данък от по 10 %. Това може и да е добре за бюджета и за бизнеса, защото всичко се смята лесно, но е ужасно за хората с нискък доход. Разбира се на фона на доходите изглежда много, защото при средна заплата от 1 000 лева да ти вземат 100 е много. За повече от останалите неща съм съгласен, макар че някои от тях не са проблем за мен.

Живея в Германия (може и да не е северната страна, за която си мечтае авторката, но пък е на север в сравнение с България) и мога да говоря за нея. Цените на храните са съиземрими с тези в България, някои неща са по-евтини, но повечето са малко по-скъпи, така че може да се каже, че като цяло са малко по-скъпи (но и доходите са по-високи). Дойдох с осигурена работа и временна квартира, докато си намеря собствена. Работя в университет и заплащането е близко до минималната заплата, т.е. около 2000 евро нето на месец, но в България получавах смешно малко за същата позиция (около 700 лв. брутно). Данъците са сравнително високи (около 30% за мен, т.е. брутната ми заплата е около 3200 евро). Но разликата до нетната не е само данъци, а включва още здравна осигуровка (включително за брачния партньор), пенсионно осигуряване и обезщетение за безработица. Страната е пословична с бюрокрацията си - в България си нямаме представа какво е бюрокрация. Но за разлика от България служителите са възпитани и не гледат с досада, когато имаш въпроси. Дискриминация не съм усетил, но средата ми е международна и просто няма как да има, нито от страна на чужденците, нито от немците. Извън университета има прикрита дискриминация и тя е толкова по-явно, колкото по-високо е нивото в йерархията на фирмите. Казано по-просто, няма проблем да се наемат чужденци за бачкатори и средно ниво служители, но за високите позиции се предпочитат немци (или въобще западняци - англичани, американци и др. немскоговорящи).
Уважавам всичките правила и местната култура. Това, дали ме харесват местните (това за което номер 1 пита) или не въобще не ме интересува, аз не съм тук за да ставам приятел, с когото и да било. Приятели немци нямам, но това не е само по тяхна вина, а съм интровертен харакетер и нямам голяма нужда от приятели. Но въпреки, това имам по-близки колеги от България, Украйна, Сърбия, Полша, Италия, Русия, Иран, Тунис, Пакистан с които обядваме (е преди Короната, де), но немци не, т.е. не е само в мен причината. Носталгия има, само ако си напълно сам, а имаш много близки хора у дома. Ако си с мъжа и децата си, не мисля, че е толкова страшно - просто винаги има някой до теб.
Като цяло животът е по-лесен, защото всичко е уредено и почти всички правила се спазват. От финансова гледна точка също е по-добре от България. Всичко така казано изглежда перфектно, но проблеми има, както навсякъде. Короната удари тежко икономиката, но е така е навсякъде в Европа. Некоректни работодатели има и чужденци и немци. Големите корпорации гледат да те експлоатират, доколкото могат (потърси в Гугъл за скандала с Амазон за робските условия на труд). Корупция има, ама на много високо ниво и въобще не се нарича корупция, доколкото въобще се говори за това. Администрацията гледа на българите и румънците, като бели хора, които няма да се оплакват, ако им потъпчат правата, докато към арабите или африканците отношението е друго. Просто ги е страх да не ги обвинят в расизъм. Например за твоете дете може и да няма място в детската градина, но за детето от Камерун (казвам го произволно) веднага ще се намери. Много от тийнейджърите, както навсякъде, само гледат да се съберат някъде да пият бира и да павкат цигари и трева. Като са досадни - викат, надуват музиката и пр.
Т.е. като се тегли чертата накрая излиза, че не е нито рай, нито ад - просто място за живеене, като всяко друго. Ако си нещастен в България е много вероятно да си нещастен и в Германия и в Норвегия, Швеция, Никарагуа, Виетнам, където и да е. И обратното, ако си щастлив някъде е много вероятно да си щастлив и на всяко друго място.

 
  ...
преди: 1 месец, 17 дни
hash: 337dc588ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   И аз съм се насочила на север. Финландия, Норвегия, Швеция или Исландия са чудесни места според мен. Дреме ми, че не харесвали чужденци. Ако си образован, възпитан и почтен човек ще намериш работа и приятели навсякъде, ако си неграмотен простак всички ще са ти криви. Щото тука все едно всички много се обичаме и уважаваме по между си.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 16 дни
hash: da94d8ecef
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Здравей. Аз пък живея и работя в Нидерландия, и тя не е най-северната, но е полускандинавска. Работя в строителството и взимам чисто 1800 евро. Брутната е доста повече, от нея се удържат обезщетения за безработица, дни за отпуска 30 дни в години, ваканционни пари, които ми се изплащат един път в годината всяко лято около 1500 евро да ходя с тях на почивка, но мога да ги ползвам и за друго, ако реша. Примерно да си купя един много хубав телевизор. Както се удържат и други бонуси, които ми се изплащат всяка годин, поради тежкия ми труд. Който не е чак толкова тежък всъщност. Почивам събота и неделя. И си е по 8 часа на ден с 1 час регламентирана почивка. Често съм бил и в Германия и смея да твърдя, че нидерландците са много по-топли като отношение от немците и доста по-социални и по-живи хора. Немците живеят прекалено стерилно и аз лично сигурно ще полудя там. До като нидерландците са по-отворени и разчупени. Имам комшия нидерландец, много точен и готин. Много пъти ме е канил в тях на по кафе. С него си говорим най-вече за коли. Имат едно много особенно чуство за хумор, но трябва да знаеш езика много добре, заливал съм се от смях с тях. Харесвам в тях, че уважават личното ти пространство и не ти се бъркат в личния живот. Не ти се натрисат по всяко време в къщи като Бай Ганьо, и ако му откажеш после да те плюе. Иначе като цяло на българи и румънци се гледа като на ефтина работна ръка и мошенници на дребно. Тук има много нашенски циганор, които се представят за българи, и даже са ми казвали нидерландци: Вие българите сте цигани по принцип сте мургави и се занимавате основно със свирене. Понеже тука е забранена просията и много нашенски мангаля свирят пред супермаркети с цел просия. Дискриминация има. Особенно в провинциите където преобладават повече нидерландци. Аз живея в такава, и често съм виждал неприязъм от страна на полицията към българи основно. Приятели нидерланци трудно ще намериш. Те са от друго тесто. Понякога големи мъже се държат инфантилно, което страшно дразни и отблъсква. Българи пак трудно. Повечето са цигани и по-добре стой надалеч от тях. Тия, които са свястните са по-дистанцирани и ги разбирам. Притесняват се от неприятности хората. Имах малка компания от български студенти с, които почти всеки ден излизахме, но те приключиха с ученето и заминаха по други краища на света. Относно бюрокрацията всичко е улеснено за гражданите. Всичко вече се случва по електронен път и спестява време и енергия. Инфраструктурата е перфектна. Градския транспорт е перфектно уреден. На всякъде обслужването е културно и възпитано. Времето е проблем. Малко слънце, повече дъжд и вятър.

 
  ...
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 6d0f233562
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Ей, не пропускате да кажете колко си мразите държавата. Страшна измет...

 
  ...


...
преди: 1 месец, 9 дни
hash: 0961b54043
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   По-добре не се занимавай! Опитай в Южна Европа - Южна Испания, Португалия, Гибралтар, Малта, Южна Италия, Гърция (Атина и островите, НЕ северните райони, там няма работа), Турция. Там са топлите хора в Европа. Другите са доста зле, дори в Северна Италия са дръпнати и студени. Може би от северните страни единствено в Словакия са що-годе топли (определено са по-топли дори от хората в Милано и Мадрид).

Живях дълго време в Нидерландия, посетих Париж, Брюксел, живях и в Словакия и Чехия, като съм посещавал Унгария, Австрия, Германия. Единственото място, на което с удоволствие бих се върнал е Братислава/Словакия! Там колегите постоянно те питат как си, носеха домашни торти, сладки и други храни на работа!

Париж, Амстердам и Прага - хубави са да се видят като турист, не за живот!
Виена не е хубава дори да се види, банална архитектура, Прага и Будапеща са по-красиви, а Братислава има по-хубава речна част и мостове от Виена и по-топли хора. Смешно е имперската столица да е по-грозна от Прага и Будапеща.

За Германия знам само Дрезден, но местните ми направиха лошо първо впечатление както и тези във Виена - едни затворени такива. Гибралтар е все едно Англия, предполагам вече знаеш езика, но заради климата местните са по-спокойни и топли. А и като английски подданици са по-възпитани от другите северни народи, много са омешани и с местните.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker