Мнение за математика, статистика и приложна математика във ФМИ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (104547)
 Любов и изневяра (24963)
 Секс и интимност (12256)
 Тинейджърски (20823)
 Семейство (5300)
 Здраве (8349)
 Спорт и красота (4334)
 На работното място (2430)
 Образование (6489)
 В чужбина (1395)
 Наркотици и алкохол (990)
 Измислени истории (752)
 Проза, литература (1553)
 Други (14766)
 Избор на редактора (147)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Образование

Мнение за математика, статистика и приложна математика във ФМИ
преди: 1 година, 2 дни, прочетена 1062 пъти
Здравейте,
Аз съм кандидат-студент от Бургас и искам да кандидатствам във ФМИ. Преди положението с Ковид-19 нещата бяха доста по-лесни, бях планирал да кандидатствам с математика 1 и да вляза или в специалност математика, статистика или в някоя студентска програма от стопанския факултет. Не исках да правя матура по математика, защото не знаех каква оценка ще имам на нея (очаквах нещо от порядъка на 5. 00-5. 50), но дори и оценка 5. 20 на матурата щеше да ми смъкне дипломата с 10-15 стотни, при положение, че на матурата по български и английски имам 5. 98 и 6. 00, а в другите държави са безкомпромисни що се отнася до среден успех от дипломата, защото предимно с него приемат. Бяха ме приели в кралския колеж в специалност: "икономика, философия и политология", но заради епидемологичното положение заминаването се оказа невъзможно, а в тукашния стопански факултет изискват матура по математика или математика 2. Мина изпита по математика 2 и се провалих, очаквам оценка в диапазона 3-4, но мисля, че с тази оценка ще вляза платено. Та въпросът ми е дали смятате, че ще се справя там? Според Вас при много голямо старание и активно решаване на задачи ще успея ли да се справя добре и да наваксам във ФМИ? До колкото знам масовата оценка на математика 2 е 3. 50, така че не би трябвало да съм най-слабия математик в групата, а никога не съм имал шанс за сериозна учителка по математика и почти през цялото време се самоподготвях. Стремях се да решавам възможно най-трудните задачи и за няколко месеца изреших два сборника (един по планиметрия и втори по алгебра), но задачите на изпита бяха далеч по трудни от тези в сборниците. След завършването на математика много искам да продължа обучението си в сферата на математическата топология и математическата логика.
Благодаря предварително за отделеното внимание.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 2 дни
hash: 682d57a6a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Моят опит с ФМИ не е добър. Бях записал магистърската програма по статистика, но имах добра представа какво правят бакалврите по програмата.

За бакалавъркста степен знам, че учеха почти толкова математика, колкото математиците, различават се по няоколко задължителни предмета. Математиците например имат задължителна диференциална геометрия, статистиците я нямат, но пък теория на мярката май им бе задължителна и т.н. Двете програми не се различават особено много, обемът на математика и предметите са почти сходни. На края на следването има държавен изпит, който не е лек.

По мое мнение, обемът на математиката е огромен, а времето за усвояване е неодстатъчно. Всеки преподавател си мисли, че неговият предмет е най-важен и всичко е "тривиално, колега". Нали, защото нещо, което те са преподавали и повтаряли хиляди пъти е тривиално за новодошлите в предмета. Но основната критика ми е към преподавателския състав. При мен преподавателката ми по функционален анализ преподаваше предмета за първи път (и не дообясняваше), преподавателката ми по приложна статистика не се интересуваше въобще от нас, по актюерство ни се диктуваше като на първолаци и нямахме учебник. Не искам дори да коментирам арогантността на някои от другите професори.

Във ФМИ със сигурност ще намериш хора, които да са ти от полза. Въпросът е колко можеш да търпиш груби характери и колко натоварване искаш да имаш за следването си. Буквално няма да имаш време за друго освен математика.

 
  ...
преди: 1 година, 2 дни
hash: cd29afca8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Чудесна специалност!
Това е основата на т.нар. Data Science, което в момента е супер-модерно по света, и например в Щатите един такъв специалист, завършил преди година-две започва от заплата $90-100 000 годишно!

 
  ...
преди: 1 година, 1 ден
hash: 0d110eefac
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Здравей,
Един съвет от човек, който учи в Стопански факултет на СУ, Икономика и Финанси, не ходи във ФМИ. Или по-точно не ходи да учиш математика или статистика. Ако ти върви програмирането някоя от софтуерните им специалности ще ти пасне добре, но ще те изцеди много. Бих ти препоръчал СтФ и по-специално моята специалност. Към момента реализацията на финансистите в България е много добра, нареждат се след програмистите по доходи. Разбира се много път има до добрата работа, но не смятам, че специалност като математика ще е добра като реализация. Щом ти върви с числата ще влезеш в СтФ. Програмите са на английски език (поне най-важните предмети). Ще учиш микро, макроикономика, финансови пазари, 3 курса по различно право - търговско, гражданско, финансово дело, предприемачество, статистика, корпоративни финанси и т.н. Като база не е лошо и има много готин Бизнес клуб.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 ден
hash: 39486dfc80
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Аз съм в специалност "Математика", почти я завърших. Както със "Статистика", така и с "Приложна математика", програмите на специалностите не са особено различни, и в трите специалности се започва с основните математически курсове - Алгебра, Математически анализ, Аналитична геометрия (и може би Дискретна математика) и се надгражда с по-специализирани, които стъпват на тези трите (четирите).
Препоръчвам ти хубаво да разгледаш програмите на трите специалности тук: https://www. fmi. uni-sofia. bg/bg/programi.

Важно е да се отбележи, че бакалавърската степен на спец. "Математика" (и вероятно другите две) не те подготвя за никаква професионална дейност, освен може би за преподавател. Затова е хубаво още преди да си влязъл да решиш какво ти е интересно. Записвайки подходящи избираеми дисциплини, от всяка от трите специалности можеш да получиш необходимото образование за актюер, статистик, и подобните на тях професии, както и университетски преподавател. Ако си достатъчно упорит, вероятно би могъл да се специализираш за всяка професия, в която роля играе някаква математическа подготовка, но трябва сам да си проправяш пътя, не е постлан предварително. В тези специалности се изучават и базовите курсове по програмиране, но на него не се набляга така, както в компютърните, отново ако си упорит и записваш подходящи избираеми дисциплини можеш да станеш и добър програмист.

Относно дали е трудно - да, трудно е. Преподавателите имат високи изисквания, в никакъв случай не става да не учиш и да завършиш. От това, което си написал, си личи, че си сериозен, но ми се струва, че математиката не е твоят предмет.

Ще ти споделя моя опит, не съм изрешавал два сборника, но математиката винаги ми е била слабост. Училищната математика изобщо не ме затрудняваше - изкарах 6. 00 на матурата без да съм ходил на курсове и да съм се подготвял специално, изкарах 5. 20 на кандидат-студентския като подготовката ми се състоеше от преглеждане на предишните години, но това, което ми предостави ФМИ беше много по-трудно от кандидат-студентския, какво остава за матурата. Справям се, поддържам висок успех, но това е така, понеже наистина ми е интересно това, което уча и полагам постоянни усилия. Определено няма как да успееш ако наизустяваш материала, трябва да се стараеш да го разбереш и да си изградиш интуиция (Често това, което на практика се случва, е първо да наизустиш формулировките, после, посредством упражнения наистина да ги разбереш, т. е. по-скоро няма да се справиш ако наизустяването не е съпътствано от разбиране. ) Замисли се какво наистина искаш да правиш, ако целта ти е просто да изкараш висше, ФМИ не е подходящо място.

На въпроса ти "Според Вас при много голямо старание и активно решаване на задачи ще успея ли да се справя добре и да наваксам във ФМИ? " - да, стига наистина да проявиш голямо старание, да имаш математическо мислене, искрено да проявяваш интерес към това, което учиш и да не се отказваш.
Пиши ако имаш въпроси, ще следя темата.

 
  ...
преди: 1 година, 1 ден
hash: 39486dfc80
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Допълнение от мен (студентът от специалност "Математика"). Математическата логика и Топологията нямат много общо, да не кажа нищо. Повърхностно казано, Математическата логика се старае да даде формална основа на математиката. Ако искаш да видиш какво представлява, разгледай първите четири теми тук http://fmi.wikidot.com/lp (теорията от курсовете по Математическа логика и Логическо програмиране в голяма степен е една и съща). Имам и по-добри лекции, но няма как да ти ги пратя. Важен клон на Математическата логика е Теория на доказателствата (Proof Theory) - теория, стараеща се да представи математическото доказателство като формален обект.

Топологията, от друга страна, е наука, която се интересува от свойствата на геометричните обекти, които се запазват при определени преобразувания. Например, от гледна точка на Топологията, квадратът и окръжността са неразличими (са едно и също нещо), понеже и двете делят равнината на две части - вътрешна и външна. Топологията не се интересува от характеристиките, които отличават квадрата от окръжността и затова ги отъждествява. Важен неин дял е Алгебричната топология. Класическо четиво (по което карахме курса) е General Topology на R. Engelking, като малка част от книгата намерих тук: http://thales.doa.fmph.uniba.sk/sleziak/texty/rozne/engel/engel.pdf
(иначе я има в съответните сайтове).

И двете дисциплини не са лесни като започнеш да влизаш в дълбочина, като няма да ти предоставят сами по себе си професия, освен ако не искаш да се занимаваш с research, или да станеш университетски преподавател.
Успех!

 
  ...


...
преди: 1 година, 1 ден
hash: 39486dfc80
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Отново съм аз (студентът от спец. "Математика")
Исках да ти кажа още, че Математическата логика и Топологията нямат почти нищо общо.
Математическата логика си поставя за цел да формализира основите на математиката. Може да послужи още за теоретична основа на компютърните науки. Важно подразделение е Теория на доказателствата (Proof theory), което разглежда доказателствата като формални математически обекти. Ако искаш да видиш какво представлява курсът в общи линии, разгледай първите четири точки тук: http://fmi. wikidot. com/lp (Курсовете Математическа логика и Логическо програмиране споделят сходна теория).

Топологията, от друга страна, изследва тези свойства на геометричните обекти, които се запазват под определени трансформации. Като много повърхностен пример, ще дам следното: От топологическа гледна точка, окръжността и квадратът са неразличими (едно и също са), понеже и двете разделят равнината на две части - вътрешна и външна. (Топологията не се интересува от тези характеристики на квадрата, който го отличават от окръжността, затова от топологическа гледна точка те са едно и също. ) Ако искаш да се ориентираш какво представлява, класическа книга по Топология, по която се води и курсът във ФМИ и която можеш да намериш в съответните сайтове, е General Topology на R. Engelking. Намерих началото и тук: http://thales. doa. fmph. uniba. sk/sleziak/texty/rozne/engel/engel. pdf. Важно подразделение на Топологията е Алгебричната топология.

И двете са сериозни курсове, трудни са като навлезеш в дълбочина. И двете няма да ти осигурят работа от само себе си, освен може би ако не станеш университетски преподавател или не се занимаваш с research.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 12 часа
hash: 07d532bf57
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От автора:
Всъщност точно университетски преподавател искам да стана. Това ми е основната идея със следването. Топологията ми е и тересна и математическата логика също, други интереси дето имам са например “Икономическа статика” в хомогенна микроикономическа среда или философия на математиката, познавам няколко ученици дето също искат да учат математика, един от които иска да изучава математика само и единствено за да се занимава със “философия на математиката” като завърши, олимпиец по философия е иначе, но и на него го е страх, че няма да успее. За жалост нито един от нас не е получил някакво много сериозно математическо образование през годините и повечето беше самостоятелна борба за успех. Попринцип ние сме готови, ако трябва и да плащаме за курсове по ДИС, Линейна алгебра и другите курсове преди започване на година стига да успеем да ги минем успешно.

 
  ...
преди: 2 месеца, 17 дни
hash: f9726f9c80
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   До номер 3:

И аз съм се насочила към тази специалност. Искам да попитам относно влизането в нея за момичета, защото видях, че приемат само 7 момичета. Трудно ли е и какъв е минималният бал за платено?
Благодаря предварително!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker