Какви сертификати и специализации от България се признават в ЕС? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (105474)
 Любов и изневяра (25224)
 Секс и интимност (12377)
 Тинейджърски (20890)
 Семейство (5358)
 Здраве (8420)
 Спорт и красота (4352)
 На работното място (2459)
 Образование (6569)
 В чужбина (1408)
 Наркотици и алкохол (996)
 Измислени истории (757)
 Проза, литература (1558)
 Други (14960)
 Избор на редактора (146)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Други

Какви сертификати и специализации от България се признават в ЕС?
преди: 1 месец, 18 дни, прочетена 605 пъти
Хора пуснах тема " да си спестим лутане в ЕС" но не получих задоволителни отговори затова пускам продължение на темата. От нея разбрах, че не трябва да се тръгва на сляпо. Кажете какво си струва да се научи, да се получи сертификат или специализация в България така че с него човек да може да си намери що годе добре платена работа в ЕС, а не да е роб в месарски цех или мияч на чинии? Коя държава от ЕС бихте препоръчали, ако човек знае английски и да е добра откъм пари. В темата беше споменато примерно да се изкара курс по AutoCAD. После сертификатът от тук признава ли се в чужбина и ако да откъде от тук се взема такъв сертификат който да се признава понеже има доста места с курсове? В цяла ЕВропа ли няма свободни квартири от тия мигранти или само в Германия? Някакви други примери за ертификати от обучения в България които да вършат работа в чужбина за намиране на добра работа?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 17 дни
hash: 014f3b330c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   В ЕС дори без сертификат а само с англиски и български или друг чужд език като френски можеш да си намериш офис работа. Но само в аутсорсинга - международни компании и то само в страните с по-ниски заплати - Португалия, Гърция, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, прибалтийските републики, Хърватска. В Западна Европа е трудно, много трудно, за тях сме само обслужващ персонал и си изискват да знаеш техния език, а дори тогава не ти гарантират нищо.

 
  ...
преди: 1 месец, 17 дни
hash: 629e602c1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Поработи в България малко с AutoCAD. След това, ако знаеш английски можеш да си намериш работа в чужбина с този софтуер. Запиши се на някой интернет курс и ще вземеш сертификат.

 
  ...
преди: 1 месец, 16 дни
hash: b3da6d210d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Благодаря за отговорите.
2-ри. Имаш ли практика зад гърбът си в това направление? Да разбирам ли, че стажът в България с това приложение се признава в ЕС? А само със сертификат, но без стаж от България дали ще стане за ЕВропа? Ти от кой учебен център тук изкара сертификат, който ти го признават в Европа, защото сигурно са доста? Как е заплатена работата в Европа с това приложение, могат ли да се спестят пари с нея?
1-ви. А в изброените страни как е от към заплати там? Като се платят разходите там могат ли да се изкарат пари?

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 16 дни
hash: ddce39a783
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   В Германия специално сертификатите ти ги признават само на практика.

За да си намериш квалифицирана работа трябва да си ЕКСПЕРТ с опит и доказан в предишните ти работи.

В Германия масово искат "Zeugnisse". Това са свидетелства от предишните ти работи. Нещо като хвалби от предишните ти работодатели.

Дори не ти гледат в кой университет си учил, просто Erfahrung/опита е водещ.

Иначе в имаше доста работа в туристическият/обслужващият сектор, гастрономията, логистиката.

Не е никаква робска работа, работиш си по 8ч. на ден с 30 мин. почивка, 2 дни почивни.

А и най-важното ако искаш квалифицирана работа, а не "робска" езикът ти трябва да е много добър на говоримо и писмено ниво.

 
  ...
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 4097e8372d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Авторът.
4-ти, а нещо с опция само говорим английски да ми кажеш. Също и подходяща страна от ЕС за такъв вариант-само английски и да е добра откъм заплащане? Защото знам само английски, немски-не. Да разбирам ли, че стажът в определена област в България ще тежи в страни от ЕС за вземане на работа там?

 
  ...


...
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 0e1b2003bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Бях си обешал да не пиша в тази тема, ама не се стърпях.

Първо за AutoCAD-а. Това не е програма за всеки. По-точно казано всеки може да я разучи и да работи с нея, това не е проблем, въобще не е толкова сложна. Но тя е само един инструмент в набора от умения, които трябва да има един инженер. Т.е. ако си икономист или медицинска сестра, това че знаеш да чертаеш на AutoCAD (или всяка друга такава програма) не е от никаква полза. За да работиш професия, която изисква такаво познание трябва да си от тази професия (звучи тъпо, защото е тафталогия, ама как да го кажа по-разбираемо). От друга страна, ако си машинен инженер (или химичен, или такъв по топлотехника, или автоматизация, или строителен) и не можеш да чертаеш на компютър (което е на практика е трудно, защото това се учи в първи курс на всеки университет), то това е огромен минус. Разбира се това е само една от програмите, като тя има все по-малко значение вече за машинните инженери. Там вече се изисква SolidEdge, SolidWorks или Inventor и CAM софтуер. За други професии пък трябва повече CAE (някоя от прогамите на Ansys, Comsol или Star CCN) или някоя програма за електроника или програмиране (Мatlab или Python). Това е като, английския - вече не предимство (както преди 20-ина години) ако го знаеш, но е недостатък ако не го знаеш. Най-общо казано, ако не си инженер нямаш полза от това, че ползваш AutoCAD, с изключение на някои много специфични случаи, когато си оператор (с някакво средно (техническо) обрзование) на някaква машина и да речем това се изисква, но вероятността е много малка. С други думи, ако съм счетоводител и всяка зима колям и разфасовам прасето на село, то това няма (почти) никакво значение, като си търся работа за счетоводител, но същевременно би ми било в огромен плюс ако съм ветеринар и си търся работа. Същото е и за AutoCAD.

Второ за сертификата. На Запад почти не се признават дипломите от български университети извън академичните среди с малко изключения, като медициниските. Та какво остава за някакви си хартиики издадени от анонимни частни школи. Представи да кандидатсваш за работа, да речем в BASF и им носиш сертификат за минат курс по AutoCAD от школата на леля Цура от Долно Нанагорнище. Сигурен съм, че дори няма да си направят да погледнат самата тапия. Виж, ако е международен сертификат, то той си важи. Такива са например сертификатите от Cisco Academy или за работа с някои от продуките на Microsoft или за софтуерен QA тестер/инженер. Т.е. ако толкова искаш някакъв документ със стойност (и в България и извън нея) изкрай курс от вносителя на дадения софтуер. Сигурен съм че фирмите, внасящи AutoCAD, SolidWorks имат обучения и накрая има изпит и дават сертификат от разработчика на програмите, като този сертификат е признат навсякъде, защото е самия автор.

Трето за езика. Само с английски можеш да си търсиш работа само във Великобритания, Ирландия и Малта. Истината е, че за страни извън тези три, само с английски можеш само ако си на място, където не се изисква никаква квалификация (да береш зеленчуци и плодове на полето или в някоя оранжерия) или ако си на най-високото ниво (C-level, т.е. CEO, CFO, CTO,...). За всяка друга работа, за която е нужна квалификация или висше образование трябва местния език, като английският е бонус. Това важи и за лекарите и сестрите, които с лекота си намират работа, поради недостига на медицински персонал, защото общуват с пациенти и администратори. Единственото изключение е, ако си учен. Там можеш 5 години да си живееш в Германия, да речем и да не се научил и дума на немски и пак да си живееш и работиш. Така, че ако искаш да емигрираш в неанглоезична страна започни да учиш език, това в момента ще ти е в по-голяма полза от карането на курс за професионални сертификати. Досега са минали едно десетина дни, от както пусната предишната тема, ако беше учил по двайсетина думи на ден от необходимия ти език сега щеше да знаеш около 200. Дори и да приемем, че нямаш време и трудно можеш да запомняш по толкова много на ден, то и само 10-15 са достатъчни. За един месец ще имаш грубо 400, а до края на лятото (през септември) можеш да имаш 1 000 - 1 500. Това хич, ама хич не е малко, имайки предвид, че дори на майчиния си език ползваш ежедневно не повече от 2 000 - 2 500. И това ще е огромно предимство дори само да са думи, без каквато и да било граматика. Защото за да се иде и работи в чужбина тя трябва не само професионален език за работата, а и ежедневен - трябва да си търсиш жилище, да се ходи в община, да се отваря банкова сметка, да се сключват застраховки и договори за вода и електричество и пр.

Съветът ми в заключение е, първо си изясни каква професия имаш или си имал до сега и дали искаш да продължиш да го работиш това. И след това се замисли и потърси каква квалификация би ти била полезна за това. Чак след това потърси курс, който би се признал (имай предвид, че обикновено такъв курс е доста скъп). Същевременно си набележи страна и започни да учиш макар и по малко езика ѝ. За мен, най-логично е да учиш немски или френски, защото с един от тези два езика можеш да работиш в най-много страни - Австрия, Германия, Лихтенщайн, Швейцария, Люксембург, Белгия, Франция, Монако и Андора (дори и в Североизточна Италия в Южен Тирол официален е и немския освен италианския). Друга възможност е ако имаш добре развито логическо и аналитично мислене (например решаваш сравнително лесно всякакви ребуси - кръстословици, судоку, логически задачи и пр.), но нямаш ИТ образование е да се пробваш именно в този сектор. Ясно е, че без формално математическо образование няма да програмираш изкуствен интелект, но спокойно можеш да изкараш някой курс в някоя академия и да станеш QA или някакъв дивелопър-сайтаджия (фронт-енд), за които не се изисква толкова много. Програмирането всъщност е много просто, не е кой знае каква философия, просто в началото трябва да се чете повече. Така не е необходимо да си търсиш по-добре платена работа в чужбина, защото в ИТ в България вземат почти същите пари, като на Запад в този бранш (е не в абсолютна стнойност, а като покупателна способност) и съответно не е нужно да учиш друг език. Само английският е достатъчен.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 15 дни
hash: eb9fa2c607
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Номер 6 е прав. С едно курсче или с еднапрограма не става. Без език съвсем. Ако не искаш да береш ягоди, си трябва много сериозна предварителна инвестиция - квалификация, пари, време. Не става от днес за утре.

Много по-лесно е просто да станеш тираджия. Не е сложно, просто въртиш геврека и толкова. Една С категория и си готов. ни език ти трябва, ни квартира ти трябва. В предната тема ти обясниха, че и квартирата е голям проблем. Не е само работата и професията. С тирдажийството и този проблем и разход отпада. Взимаш едни 5 000 лв заплата и нямаш почти никакви разходи. Спестяваш едни 50 бона на година. Само изолацията е малко ташак и това, че пикаеш по магистрали и се къпеш по бензиностанции, но поне няма да бъхтиш години по курсове за квалификация и езици, да нариваш луди пари за тях и пак да нямаш гаранция за нищо.

Пък ако не ти се бачка по тировете цял живот, бачкай 5 г. спести едни 250 бона, после ги инвестирай в имоти и ще взимаш едни допълнителни 700 лв наем и някаква заплатка 1000 и кусур и с 2 бона ще имаш същия стандарт като в чужбина, ако имаш собствено жилище и не плащаш наем. ТИ и в чужбина да си, като си платиш наема, пак ще ти остават 1000евро за харчене. В България с обикновена работа и допълнителен доход от наем пак с толкова ще разполагаш. Ти така или иначе трябва да инвестираш едни 5 г. за квалификация и език.

 
  ...
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 577ccd5e34
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   От номер 4

Авторе, мене ако питаш с Английски е най-добре да се пробваш в развитите арабски държави. Най-вече Кувейт, Бахрейн и ОАЕ.

В тези страни масово се наемат чужденци, т.к. техните граждани, започват директно от водеща позиция и не се лутат по долните етажи на кариерното развитие.

Проблемът отново е с опита.

Аз имам опит в България, като рецепционист и супервайзър в хотели, но като търсих работа в Германия, Австрия и Швейцария, не ми признаваха стажа, а питаха да ли имам стаж в една от тези страни.
Сигурно, заради езика.

Имам и сертификати за хотелски софтуер: Opera, Protel. Както и microsoft Excel, но никаква полза.

Пращал съм на ден минимум по 15-CV на най-различни хотели в продължение на 2 години. Тази година тъкмо намерих работа в хотел и март затвориха хотела....

Много е трудно, освен ако нямаш познат в чуждестранна фирма.

 
  ...
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 21d60f6d91
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   1. Отивайки в Германия (примерно) ти също си мигрант. Изобщо не мога да асимилирам защо използваш тази дума, все едно смяташ, че ще бъдеш нещо повече, от когото и да е, който е емигрирал в съответната държава.

2. Придобивам усещането, че нямаш грам работен опит, а си представяш, че в чужбина посрещат с червен килим всеки, който има сертификат за AutoCAD.

3. Учи език. Научавайки език приравняваш стартовата си позиция с всеки един неквалифициран гражданин на държавата, в която отиваш. След като овладееш езика, може да поработиш 3-4 години като мияч на чинии (видно е, че нямаш релевантен опит за да работиш като инженер или програмист), докато караш курс за специализация.

Успех!

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 65894417a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Мило момче,
също подкрепям номер 6, избери си нещо, учи го и си остани у дома. Европа загива, Западна- по-бързо.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 2945f8fa39
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Авторът.
Добре де хора, как толкова хора ходят в чужбина да работят и се връщат в България с пари? Трябва да има някаква обяснение.

 
  ...
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 9d9b35a9d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   11, как ли? Повечето бачкат строителство, земеделие, чистят къщи, гледат стари хора, тираджийство и т.н. С това също може да се изкара сериозен лев. Ей го майка ми гледа баба в Германия. Вярно, че взима 1400 евро, обаче всичко и е осигурено - квартира, сметки, храна, всичко. Тези 1400 може да ги спестява. Сам сметни 12 мес. х 2800 лв = 33 600 лв/година. 10 г. - 300 бона, както искаш, така ги гледай. Ами ако си тираджия - 2500 евра на месец чисти и е плащаш наем и сметки. 2000, т.е. 4000 лв на месец спестяваш. 10 г. = 480 бона спестени. Един познат за 15 г. с тираджийство купи на трите си деца по 1 тристаен апартамент, обзаведе ги, ремонтира ги от-до по последен писън на модата и това при положение че жена му не работеше и издържаше и нея, и децата.

Тези, които работят в офис са малко и повечето от тях са си завършили в чужбина. Т.е. още с излизането от университета те вече знаят езика перфектно, имат местно напълно признато образование и професия. И дори и на тях не им е лесно в началото. Често се налага в началото да стажуват за много малко пари или дори безплатно и чак след 6 мес. почват нормална работа.

Мой съученик отиде в Германия да мие чинии, при положение че беше банкер тук. 2 г. е там, научи езика перфектно, има сертификат за език, всичко. Търси си работа по специалността вече цяла година и ядец. Не му се обадждат дори за интервю.

Познавам и един счетоводител, завърши в България и отиде там. Успя да намери някакъв безплалтен стаж. 6 мес. бачка без пари и чак тогава го назначиха на работа. Братовчедка ми в Лондон пак така отиде с българско предагогическо образование. Уредиха за безплатен 6 мес. стаж в индийска детска градина, в най-долната и то едва едва с връзки, понеже севекърва и се познаваше с индийците. Че после вече със стажа успя да си намери в малко по-нормална градина за някакви пари, които в началото пак бяха малко, но лека по лека и ги увеличиха.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 15 дни
hash: 45ebcb335f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   До 10

Загива? Дори с Covid икономиката дърпа напред и напред, заплатите постоянно се покачват! Или серизно си от тея, дето си мислят че 20 000 емигранта, щели да съсипят странта?

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 9d9b35a9d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Ако искаш да бачкаш като квалифициран там, има два варианта - или да си завършил там, или ако не, да имаш професия, която се търси там и може да се работи с българско образование. Такива професии са основно две - медик и IT. Но и в двата случая без език няма да минеш. Така че ако искаш да си квалифициран в чужбина, има 2 варианта:

1 - записваш за мед. брат, те даже са още по-търсени от сестрите. Учиш 4 г., междувременно учиш и немски и като завършиш, лесно можеш да си намериш работа там.

2 - изкарваш академия от типа на Софтуни 1-2 г., бачкаш тук още 2-3 да натрупаш някакъв стаж, междувременно учиш и немски.

Но без език няма да стане и днес за утре няма да стане. Ако си мислиш, че с английски и някакъв тримесечен курс и без стаж, ще отидеш и от втория ден ще те наемат, няма как да стане.

Ако не държиш да си квалифициран е много по-лесно. Не ти трябва език или ако ти трябва, ще е на много базово ниво, което може да се постигне за 3-4 месеца учене и в България. Стига да имаш познат там да ти помогне. За куриер например ще те вземат веднага без бъкел немски и ще взимаш 1700 евро от първия ден. Тираджия с С Е, 2500 евро пак без бъкел немски.

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 6ab55345d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   А остеопати, подолози търсят ли в Германия? Гледам във Франция доста големи такси взимат.

 
  ... горе^

...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 6ab55345d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   12 пак доказваш че чужбината е за нискоквалифицирани. Поне западна Европа. В бившите соц може и на офис работа и то без местния език. Е не се печели толкова, но и не сменяш памперси, егати и целта в живота да пестиш пари без значение на каква цена! Сами се унижаваме, после защо не ни уважават западняците.

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: eb9fa2c607
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   16, Хората сме различни. Автора пита за пари и аз му казвам. И не всяка работа е унизителна, само защото не е в офис. Баща ми е ел. техник там. Пак се изисква квалификация, но тя се трупа в опита и евентуално със сертификат, не в университет. Какво му е унизителното да си ел. техник? Взима над 2000 евра чисти и работата не е тежка. Аз като бачкам в офис, та какво? Преебах си и кръст и всичко от седене по цял ден, сега няма лекар, който да ми помогне. И все пак взимам 3 пъти по-малко баща си. Е, то голям престиж, няма що.

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: bb532621c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Аз лично, ако не мога да спестявам пари нямам мотивация за работа.

Тука в Разград си бачках в Офис. Уж се водих гъзарче, голямата работа, човека с 2 Висши, но получавах 800лв. чисти.

Квартира храна и нищо не ми оставаше, дори закъсвах и нашите ми помагаха.

В чужбина съм работил в строителство като общак. Получах 80 евро надница. Работата беше 6 пъти в седмицата и един ден почивен.

Правих около 3200 евро на месец.

Квартира плащах 300 евро ( ток и вода). Жилището беше двустайно, оставах сам в стая, като в другата бяха двама братя.

Храна 400 евро макс на месец 200 евро за др.

Оставаха ми около 2000 евро на месец. Работих 6 месеца, т.к. през зимните месеци нямаше работа.
Това са ти 12000 хил евро.=24 бона.

В Б-я освен ИТ не виждам, кой може да спести толкоз.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 14 дни
hash: eb9fa2c607
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   18, ако си бачкал 25-26 дни за по 80 евра, как си правил 3 и кусур? Защото 25 х 80 = 2000.

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 6ab55345d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   17 на ел техник нищо но на чистачка, продавачка, шофьор, гледачка на стари хора, строител си е доста унизително ако си си губил времето и парите да учиш да го вършиш. Да не говорим за отношението на шефовете като към робот и самото естество на работата - голям стрес си е!

 
  ...

...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: bb532621c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   19, Абзаца, където бях споменал за работата като шофьор, където екстра си докарвах съм го изтрил и не се е публикувал.

И 2000 да са. Сложи -1000 (квартира, храна, дрехи и пр.), пак си остават 1000 чисти.

6 месаца по 1000 са ти 6000 евро. Т.е. 12 бона бг-пари.
Тука пак няма как да се заделят.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 2d9574ea7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Н 19, не съм 18, но в чужбина екстрите се плащат допълнително. А събота е ден екстра и то от почивните. Ако е работил и по празници, също се заплаща допълнително.

 
  ...
преди: 1 месец, 14 дни
hash: 9d2f282965
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Авторът до 12-ти
Добре. А българите които знаят само английски как си намират работа в страни от ЕС. Твоите познати които даваш за пример как си намериха там неквалифицирана работа от която да спестяват доста? От България влизат в някакъв сайт в чуждата страна и уреждат нещата предварително преди да заминат ли? И ако да как разбират, като той е на немски, а не на английски? Защото не мога да си представя накой българин просто да се качи на самолета, да кацне в страна от ЕС и да почва да си търси квартира и работа. Как става това? Друго. Като търсих "работа в ЕС с ангийски език" ми изкочи веднага тая агенция - Ottoworkforce че уреждала българи в Нидерлания за работа. Уж голяма, а гледам предимно само коментари с опарили се хора. Струва и си човек да търси през агенции, защото оставам с впечатлението че те уреждат нещата за българина така че той само да кацне там да работи и да се върне, обаче май яко цакат щом толкова народ плачат в коментари. Твоите познати през какви процедури минаха за да се уредят на въпросните места- с работа, осигурена храна и квартира?

 
  ...
преди: 1 месец, 13 дни
hash: eb9fa2c607
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   23, отиват при познати. С агенция не си заслужва. Най-малкото, защото ти взимат после близо половината заплата като комисионна и бачкаш за минималната заплата и мизерстваш. Не можеш да се отскубнеш лесно, защото има договор, който трябва да изпълниш. А и такива работи са баш най-долните. Даже най-често изобщо не работиш за конкретен работодател, ами те мандахерцат из цялата страна, понеже ти се водиш служител на тази агенция и тя те праща в други фирми където има работа. И две седмици може да си във Франкфурт, после 2 седмици в Мюнхен, 1 седмица в Щутгарт и т.н. Което си е ташак и не можеш да се установиш и свикнеш никъде. Постоянно сменяш квартири и т.н. и си като чергарин. Не можеш и да впечатлиш никой работодател, че да те вземе директно при него. И общо взето попадаш в един омагьосан кръг, от който не можеш да излезеш лесно. Особено в началото като ен знаеш език. То и език не можеш да научиш, защото и на курс не можеш да се запишеш така. А с курс значително ускоряваш научаването в комбинацция, че си там на място. В България като го учиш, не е същото.

Моите познати заминаха кой при родителите си, кой при приятел, роднина, гадже. Между другото един състудент отиде в Англия, без да познава никого. Просто влезе по емигрантските форуми, запозна се с българи в Лондон, някои си търсят съквариранти. Така си намери готова квартира, отиде и вече на място си търси работа с идеята да бачка долна работа на първо време, а после да си търси нещо по специалността. Обаче нещо не се получи. Бачка долна работа и междувременно си търсеше по агенциите на място, той знаеше английски добре. Търсеше си каквато и да е офис работа, дори да въвежда данни в уърд или нещо подобно. Обаче не го одобриха никъде. Искаха му разни сертификати, глупости, а това са пари, време и нерви да ги изкара. Защото бачкаш до 5-6 примерно, докато се прибереш става 7, пък после кога тепърва да ходиш на курсове. И пак няма гаранция, че ще го наемат, даже най-вероятно пак няма. Защото това са работи за местни или поне завършили/родени там, които говорят перфектен английски, имат местно образование, местен манталитет, може би и местен опит. Защо да наемат точно него за такава работа? Той си прецени, че не си заслужава да губи толквоа време и пак най-вероятно да не одобрят никъде и се върна.

А между другото беше спечелил и зелена карта за САЩ. Обаче нямаше при кого да отиде и се отказа. Защото както казваш, каца в САЩ в някой град и какво прави. Никого не познава, квартира няма. Трябва първо да си намери някой хостел. После да си търси квартира, да си оправя документи. Чак тогава да си търси работа. После още време докато вземе първа заплата. Това са едно два месеца. Това са пари за живеене, пари за самолет до там, пари за предплата на наем, депозит, агенция евентуално. Че той трябваше да има едно 4000 долара най-малко.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 13 дни
hash: 014f3b330c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   24 това нищо не е. Аз отидох в бивша соц страна без да познавам никой. И до ден днешен не знам местния език, а работих в офис. Имах мултиспорт карта. Квартира си намерих от ФБ. Не ми искаха никакви сертификати и глупости, работа си намерих само с български (и английски за общуване с колегите). Приятели направих на място.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 12 дни
hash: 219c5faea7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Авторът.
Баси Европейският съюз. А уж един от основните му принципи е, че всеки в него има право да посещава и работи в друга страна членка от него. Образованието ни не признават, сертификатите ни не признават, а за да отидеш там трябва да имаш познат който да те уреди на мизерна работа иначе и такава не можеш да намериш ще се луташ като в небрано лозе. Никаква система за насочване и посрещане за работа на хора от България. Ми то щом тъй се отнасят с нас за какво сме в него? За да пълним гушите на Лидл, Била и Кауфланд в България ли? Дали не сме глупави да сме в него?

 
  ...
преди: 1 месец, 5 дни
hash: bdda5c977c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Aми авторе за какво сме в ЕС,за какво ни приеха без да сме изпълнили условията за членство? Ти сам си си отговорил в последните изречения.За това -да усвоят нашите пазари с техните стоки и да им пълним гушите...А ние да си ликвидираме нашето производство.Освен това и да ни изсмучат ресурсите като суровини или пък човешките ресурси-да ползват младите хора (да ходим да им работим работа,която местните хора не я искат или пък по-квалифицирана, за която не им достигат техни кадри) и да им крепим индустрията.
Така де,не са ни взели в ЕС за хубавите ни очи.
Потвърждавам,че единствено лекари/зъболекари и ай ти специалисти могат да започнат веднага и ги признават навън като такива.

Аз лично се радвам,че младостта ми премина преди промените когато живота беше спокоен,ходихме по екскурзии и бяхме щастливи млади хора.Сега е много по-напрегнато,хората се овълчиха,само за пари се говори и има не емиграция ,ами направо евакуация.Младите още от училище ги подготвят за емигранти и основната тема е кой къде заминал да учи или работи и колко изкарвал.И уж сме вече отворени за света,но се чувства една неудовлетвореност и постоянна несигурност...И тук в тая тема мненията също го показват.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 5 дни
hash: 8df2d521c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   До 26

Не е вина на ЕС, че образованието и сертификатите ни за нищо не стават. Освен това, никой не може да задължи частна компания, да ти признава дипломата от "майната си".
И какво имахме, преди Lidl и Била? Селски бакалии, дето продаваха на двойна цена. Има причина, защото се затриха бързо-бързо и не се връщат.

 
  ...
преди: 1 месец, 5 дни
hash: 242f3f263c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   26-ти. Значи могат да задължат гражданите си да дават безплатно квартирите си на сирииците и нигерииците за което и нямало свободни квартири, а не могат да задължат фирмите и компаниите си да ни признават дипломите и сертификатите - на страна пълноправен член на ЕС, така ли? Само вземат от нас и нищо не дават в замяна. Всеки българин си оставя половината заплата в Била, Лидл и Кауфланд и дефакто работи в България основно за да им пълни икономиките. Уж основополагаща концепция на ЕС е "свободното дживение на хора", а в същото време не могат да ни организират един коридор за работа от типа-хващам самолета, кацам и там ми е осигурена работата и квартирата със всичките и трудови договори и осигуровки без да се занимавам с нищо и лутам и чудя какво да правя и към кого да се обръщам за да не ме прецакат. Щом една неквалифицирана пикива работа не може да си намери там българин без връзки, значи сме пълни идиоти да седим в този съюз. Трябва минимум самоуважение да има една нация.

Авторът

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker