Майчинство в Германия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (104524)
 Любов и изневяра (24961)
 Секс и интимност (12249)
 Тинейджърски (20822)
 Семейство (5299)
 Здраве (8346)
 Спорт и красота (4333)
 На работното място (2430)
 Образование (6488)
 В чужбина (1394)
 Наркотици и алкохол (990)
 Измислени истории (752)
 Проза, литература (1553)
 Други (14760)
 Избор на редактора (147)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от На работното място

Майчинство в Германия
преди: 10 години, 27 дни, прочетена 68348 пъти
Здравейте!! Аз нямам история, а само искам да попитам няколко въпроса, свързани с майчинството в Германия. Аз съм бременна в 1-вия месец. и приятеля ми ще заминава в Германия да работи. До колкото разбрах той може да ми плаща здравните осигуровки 6 месеца., да ме регистрира там и трябва да сключим брак за да получавам майчинство. Много ви моля, ако някой знае точно как става да ми пише! Или да обясни как става всичко. Предварително Ви благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 230

преди: 10 години, 27 дни
hash: 508f38fe17
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   как искаш да получаваш немско майчинство, когато си в България? Той НЕ МОЖЕ да те регистрира там адресно, а се регистрира лично (няма измъкване от това) а и не сме в Шенген - много добре регистрират на влизане и излизане, колко време си в Германия...
... освен това, отминаха тези неща в Германия с разните му подаръци от майката държава. Гърците, турците и другите източиха социалните каси и сега хората внимават, идват на адрес и проверяват, дали живееш там и АКО НЕ ЖИВЕЕШ, ВРЪЩАШ И ВСИЧКО С ГЛОБИ И ЛИХВИ.
Майчинство и без това НЕ МОЖЕШ да получаваш, защото вече си бременна, а не си се осигурявала, не си била негова съпруга, а той не се е осигурявал на този етап също там.
Друго не пишеш, той ще работи за български работодател, или за немска фирма, която да го осигурява по тамушната Lohnsteuerkarte?
Ако е второто, ще имате право на социални помощи (при много нисък доход), НЕ НА МАЙЧИНСТВО, но ти ТРЯБВА РЕАЛНО ДА ЖИВЕЕШ ТАМ. (проверки в 5 ч. сутринта на адрес! обаждат се по телефона - ти трябва да си си вкъщи, нали не работиш, ако три пъти не си вкъщи - глоба!!!)

Имаш право иначе на детски, които не са малки - 250 евро са на месец и се изплащат докато детето завърши висше, но пак трябва да живееш там, а там тези 250 евро са нищо.

С две думи - немската социална система не е дащна крава, вече внимава и не дава на всеки. В момента има рекордно ниска безработица, защото много хора се принудиха да работят (а не искат по принцип), защото социалните служби упражняват страхотен контрол и рано или късно хващат „социалните шмаротцери“.

Щом работи бащата на детето ти там, значи ще имаш пари да си го гледаш. Не си германка, нито живееш там, нито си се осигурявала там, какво майчинство искаш? Браво на него, че работи за парите си, но не слушай за митовете за „подарени пари“ - такива няма.

Здравни осигуровки вярно не се плащат отделно за съпругата и децата, но здравната осигуровка в Германия е също не много евтино удоволствое. Здравната осигуровка ти дава, както е и в България, само право на здравно обслужване, но не и на майчинство, което и без това получават САМО РЕАЛНО РАБОТИЛИТЕ И ОСИГУРЯВАЛИТЕ СЕ СОЦИАЛНО ТАМ ЖЕНИ, а за социалните помощи - забравете на този етап! Детски надбавки - да, ако ЖИВЕЕШ РЕАЛНО ПРИ НЕГО. Решавай!

П. П. имаме право да се движим в Германия свободно, както и да работим ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ, но НЯМАМЕ ПРАВО НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ. Ако пойскаш такива, поне до 2014 г., имат право да те екстрадират. Право на всякакви социални придобивки имат само българите, които лично живеят там, работили са там и са се осигурявали социално и поради някаква причина са временно без работа. Всички останали българи ще трябва да я карат без немски помощи. Такова е положението, хората не са луди да хранят и нас (гърците и турците им стигат).

 
  ...
преди: 10 години, 27 дни
hash: 81507f5406
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей №1! Много ти благодаря за отговора. Аз също ще заминавам до 2 месеца. Докато той се оправи, регистрира и т. н. Казаха ни че трябва да има фирма на негово име и да ми внася осигуровките 6 месеца след като аз отида. И като отида трябва да сключим и брак там. За да получавам минималното майчинство.

 
  ...
преди: 10 години, 26 дни
hash: 626369e72b
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   ок, това е друго. Къде ще сключите брак е все едно - бракът си е брак, но пък ще имате оправдание пред роднини и близки да не правите там-там и други български работи.
Фирмата не е точно фирма, нещо подобно на нашето самоосигуряване е, казва се Gewerbe, но осигуровките са доста по-солени в сравнение с нормално осигуряващите се, но нямате друг избор. Едва след 2013-2014 ще имаме право съвсем свободно да работим, където и като каквито си искаме. С две думи - чак тогава ще имаме правата на другите европейци, задълженията ги имаме.
Пак казвам, няма да получаваш никакво майчинство, защото ти не си социално осигурена. - няма като в България минимално майчинство, казва се Harz IV 2 и е официално помощ при безработица, но си е практически социална помощ. По принцип можеш и да не получиш нищо, зависи от доходът на мъжа ти. Размерът на тази помощ се изчислява индивидуално, спират помощта, ако откажеш да работиш работите, които ти предложат, но теб до навършване на 3 години на детето ти не могат да те закачат, защото няма детски ясли.
По принцип може и да ви откажат всякаква помощ, защото той има фирма, а вие сте от България (България и Румъния имат различен статут до 2013). Тук трябва лично да се занимавате. Зависи от настроението на съответния служител.
Не могат да ти откажат детските от 250 евро на месец. Съветвам те освен това да родиш в Германия, там медицинското обслужване е много добро, НО ДЕТЕТО НЯМА ПРАВО НА НЕМСКО ГРАЖДАНСТВО, това нека е ясно. Интересувайте се, къде е най-близкото консулство или посолство, което да ви изкара български акт за раждане. (може би немски също ще ви издадат, но няма право на немско гражданство така или иначе).
Правото на немско гражданство в Германия не се придобива по място на раждане, а по пройзход - искат поне един от родителите да има немско гражданство. Не го правят от национализъм, спокойно, а заради турците, които масово се плодят там и източват социалните каси (като нашите роми) - искат да ги накарат по принцип да се откажат от турското си гражданство, преди да приемат немско. Те не го правят и така живеят в Германия милиони турци, родени там, но нямащи гражданство - за нищо на света тези хора не искат да се интегрират.
За вас и за детето ви гражданството НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ, защото ние сме в ЕС и преходният период за България свършва след 2 годинки, а до тогава, дори да имаше детето немско гражданство, нямаше да има повече права.
Виж, пробвайте си късмета, но не разчитайте държавата да направи каквото и да е за вас. Ако получите нещичко - добре, търсете си правата, но не си мислете, че имате много. Мит е, че има някъде на света държава, която подарява пари, държавата взима пари под формата на данъци, тя не иска да дава.
Оженете се, за да станат данъците на мъжа ти по-ниски, така индиректно печелите, но директно парички да вземеш от немците - почти невъзможно. Истината е, че не ни чакат с отворени обятия.
Немско гражданство не ви трябва, аз имам право на него и не го взимам - за какво ми е?
След 2 год. няма и без това значение, но ако сте си наумили да го взимате, имайте предвид, че има тестове по немски език и култура. (пак за турците)
Казвам ви едно - НЕ ВИ ИСКАТ ТАМ, работете, печелете пари, но НИКОГА никой няма да ви иска повече, отколкото ние искаме нашите цигани в страната си. Бъдете готови за това отношение, за да не се сблъскате със суровата действителност в обещаната „обетована земя“.
Интегрирайте се, учете езика - тогава може и да почнат да ви приемат. (може, но е малко вероятно, зависи от мястото, където сте)
Спечелите ли обаче някого, той ще ви е верен до гроб. Не допускат хорта до себе си, но има много самотни люде, ако сте мили към съседи и т. н., ще ви допуснат и тогава ще ви помагат много, МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА НА ТЯХ 100% за разлика от българите, като обещаят или кажат нещо - се случва, ако нищо не обещаят и не кажат, не могат да помогнат. Никога не говорят на маси глупости, ДЕЙСТВАТ и много помагат, ако си симпатичен.
Общувайте повече с немци и с българи, изолирайте турци, кюрди, албанци и други подобни, ще ви завлекът много.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 94286671b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравейте, имам един въпрос и ще съм много благодарен, ако ми отговорите : Приятелката ми е българка, която е с немско поданство. Над 8 години е постоянно в Германия. Работи на постоянна работа и взима добра заплата. С нея ще имаме дете, което ще се роди в Германия, а аз естествена ще съм при нея. Въпросът ми е, какъв е шанса аз да получавам бащинство, като гледам и се грижа за детето ин, а тя да продължи да си работи?

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 37465432e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

5.   4, тя е германка от български пройзход и за нея важат същите правила. Потърсете с нея консултация при Steuerberater. Ако тя работи в голяма фирма, нека се допита до някого от Personalabteilung. Други компетентни служби са - здравната каса, в която тя е осигурена, както и Sozialbeh?rde. Ако нямате подписан брак, подпишете сега. Иначе - ти не пишеш дали самият имаш работа и си се осигурявал. Ако не си - мисля, че ще взимаш минималното „майчинство“, което в Германия се нарича „Elterngeld" и отдавна не съдържа думата „майка“. Всеки родител има право (а и задължение) да вземе отпуска по майчинство. Трябва ви обаче специалист, Steuerberater, който да види конкретно във вашия случай, какво ще е най-изгодното за вас. Консултацията може да струва 100-200 евро, но си заслужава, системата е много сложна, има много вратички и много препъни-камъни, който не си знае правата - губи. Едно е сигурно - за вас да подпишете брак е най-изгодното решение, ако единият не работи или изкарва много малко пари (образувате т. н. Familiengemeinschaft и доходът се дели на две, преди да се обложи с данъци. Ако е твърде нисък, имате право на социално подпомагане). После се върви стъпка по-стъпка. Порърсете специалист преди да се е родило детето! Запишете го още сега на градина, чака се с години. Успех

 
  ...


...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 94286671b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Като уточнение искам да добавя, че да - аз работя в България. Нямам прекъсване на работата ми от 15 години / т. е. от 15 г. работя на държавна работа / и заплатата ми за българските стандарти е прилична / около 1000 лева /. Напълно съм наясно, че за да отида в Германия при нея / при приятелката ми / трябва да напусна досегашната ми работа. Признава ли ми се стажа в БГ, както и досегашното ми осигуряване? Много благодаря за предишния отговор и предварително благодаря и за този.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 37465432e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6. виж, не прекъсвай работата си. Пусни си неплатен и отиди до Германия, консултирай се на място, случаят ти е специфичен. Според мен, ще те накарат да си вземеш „майчинството“ от България, защото не си социално осигурен там. Няма значение, че сме в ЕС, когато става дума за социални придобивки, а т. н. Elterngeld e такава, то се гледа дали си плащал социални осигуровки в страната - има логика, нали? Не може да очакваш немците да ти плащат от техните осигуровки. Жена ти като работи си взима заплата, няма право и на социални придобивки, въпреки че е осигурена.
100% ще имате някакво право на социално подпомагане, ако доходът ви е под минимума, но за тази цел трябва да имате брак - само тогава се прави дели дохода (Ehesplitting) на две...
Мислили ли сте по следния варянт - жена ти да излезне в майчинство, да си взима немските пари следващата година (или месеци май бяха), а да живеете в България да кажем в това време, а едва след това да се отиде там и да си търсиш работа. Знаеш ли немски?
... След тази година тя може временно да ви издържа с нейния си доход, а ти да гледаш детето...
Уф, много сложно.
Не вярвам да вземеш немски пари, съжалявам. Можеш да вземеш пари само от страната, в която си се осигурявал - ако се преместиш обаче да живееш за постоянно в германия, после за пенсия ще ти признаят българския стаж, но не вярвам това да те вълнува сега.
Просто хората не искат да имат социални номади, защото са се напатили преди 20-30 г. с гърци, италиянци и испанци, днес с турците и т. н.
Ще намерите решение, спокойно. Важното е да се подкрепяте и да се обичате.
Между другото, немско гражданство също не би ти помогнало в случая... Ако беше немец, най-много Харц IV да ти дадат, а това е унизително (вид социална помощ като при нашите роми). От 2014 ще имаш и без това право да работиш там без бюрокрации, ще имаш същите права като местните (и задължения).

Не знам вие, как ще се разберете, аз на мястото на жена ти бих си взела полагащите ми се месеци майчинство и бих ги прекарала в България. По принцип дори бих се върнала в България да си живея, но не съм обективна, защото съм взела това решение и без да съм била бременна от българин. Може пък тя да си се чувства германка. И аз се чувствам малко така, но в България не знам на немец да не му е харесвало, а ти такава работа никога няма да можеш да намариш в Германия, съжалявам. Държавната работа си е държавна работа, емигрантския живот си е емигрантски живот.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 8387eb0257
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Здравейте, имам един въпрос.
Дъщеря ми е омъжена, но са разделени с мъжът и. Смята да заминава да следва в чужбина. Най вероятно в Германия. А въпросът ми е -има ли право на някакви помощи за омъжени жени?
Благодаря!

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 273f954939
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Благодаря за информацията.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 932e1f0487
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   Това, е пълна глупост, че дете, родено в германия не е тяхен поданик. веднага роденото дете в германия се води германче, независимо от произхода на родителите.

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 6a3357f688
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   12, я се консултирай с Ausl?nderbeh?rde - то и ще видиш, че не си прав.

Не се гледа пройзхода, а ГРАЖДАНСТВОТО на родителите (дядо и баба). Ако има поне баба/дядо от немски пройзход или гражданство - дават и на детето, ако поне единият родител е немски гражданин - дават и на детето.

Има в Германия милиони турци например, родени вече в трета генерация там, които нямат немско гражданство. Дава им се, след като завършат и се откажат от турското. Забранено е двойното гражданство освен това, но си затварят очите за други гражданства от ЕС, САЩ, Канада, Австралия, Япония, Кореа... (развития свят). При останалите - специялни служители следят за протокола. (особено за турци, араби и т. н. )

Така и днес децата на турците са.... турски граждани. Сещай се - целта е един ден, ако продължават по същия начин да ги изгонят, подобно на нашият Тодор Живков през 80-те, застраховат се хората...

Като не знаеш, първо се информирай, после говори. Авторката няма право на майчинство освен това...

(целта е и да не се допусне всякакви кандидат-бежанци да си народят германчета и да се закачат и те на държавната хранилка. Имат достатачно хрантутници вече в и извън Германия, за да хрантутят и родителите на разни невръстни „германчета“. Хората са си прави.)

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 4f762d5abb
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

14.   За информация на Хаш: Турските работодатели в Европа през последните 10-15 години само в Германия са открили 75 000 работни места. Броят на европейските турски работодатели във Федерална Република Германия все увеличава с 10 % всяка година. Турските работодатели осигуряват на 330 000 души препитание. Асоциация "Европейски турски бизнесмени" извършва нужните дейности и допринася за решаването на типичните за малкия и среден бизнес проблеми като възвестява всички слоеве на обществото за това. Всички желаещи от Германия, Европа и Турция могат да получат всякаква нужна информация и да се възползват от нашите услуги.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 0b5b2e2faf
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   Здравейте, бих искала да споделя моята история и се надявам някой да може да ми помогне и да отговори на въпросите ми. Живея и работя в Германия от 1 год. и половина почти. Имам приятел германец от когото разбрах че съм бременна преди две седмици. И двамата искаме детето, но за съжаление в момента нямам здравни осигуровки и нормална работа. Да уточня ( имам работа, но тя не е с немски договор, а с български ). Така, че всъщност нямам никакви права тук. С него говорехме, и можем по-късно да сключим брак, тогава знам, че някои неща ще се наредят, но не може да стане бързо, поради други причини. Сега имам нужда да отида на лекар, но не знам по какъв начин да се осигурявам на първо време. Имам приятелка, която е склонна да ми пусне договор тука в Германия, но колко време се чака за тази здравна карта също незнам. И в моя случай, как мога да получавам по-нататък майчинство?

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: e093eee92e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Здравейте, бих искала да попитам някой, който има представа как стоят нещата с детските за деца с двойно гражданство. Дъщеря ми е на 11год. с двойно гражданство - немско и българско. От началото на годината учи в Германия и живее там с баба си и дядо си (немските). До сега нито тя нито аз сме живяли там по-дълго от 6 месеца. С баща й, който е германец сме разведени от няколко години. След развода двете си живеехме в България. Бих искала да разбера дали аз или тя имаме право на някакви детски или помощи. Предварително благодаря!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 61aaadb0ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Прекрасна информация. Сега и аз да споделя на кратко. Другият месец ми предстои брак, приятелят ми е в Германия от 5 месеца, имаме дете, искаме след това да заминем заедно. Той е регистриран по адрес от самото начало, но смени още една регистрация. Проблема е, че има проблем с договора си за работа и че плащам в БГ осигуровките на двама ни. Мисълта ми е как мога да получавам детски надбавки там когато заминем с детето ни? Задължително ли е да е на градина за да получавам детски надбавки? Понеже е на 3 г. Много искам да ми отговорите.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 662565ba9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   До 16, 17, 18

1во. Вашето гражданство и това на децата ви нямат значение за детските надбавки, стига да сте адресно регистрирани в Германия, да имате право на легално пребиваване там и вашият Leben-Mittelpunkt да е в Германия - т. е. да работите там, да си плащате ТАМ осигуровки, децата ви да ходят там на училище и детска градина.


До 18 - нямате право на нищо, защото работите нелегално в Германия (няма друг начин да сте били плащали осигуровки в България). Най-вероятно плащате само здравни в България по 17 лв. като вид безработни. Не само нямате право на помощи в Германия, но ако ви пипнат ще имате проблеми. Ако не ви пипнат вие сте просто един от милионите с адрес там, но Leben-Mittelpunkt-a ви е в България, защото там официално се водите безработни. В Германия нямате право на пребиваване като безработни. Имате право да пребивавате като туристи и да се движите свободно в ЕС, но нямате право на помощи и да се водите безработни в Германия, ако не сте пребивавали там, не сте работили, внасяли осигуровки и не сте живяли като нормални хора там.

До 17. - ти нямаш право на детски в Германия, но бабата и дядото имат. Най-вероятно дори ги взимат. Съветвам те да си вземеш детето или да продължиш с живота си на ново, но не си въобразявай, че можеш да касираш детските, а детето да ти го гледат други хора. Ако не направиш нещо по въпроса, най-вероятно ще ти отнемат и официално детето, ако ще да има 10 гражданства. Какво прави детето ти в Германия при положение, че учебната година е започнала?
Къде живее същност детето ти?
Ако ходи на училище в Германия и живее при баба си и дядо си (и баща си) - те си знаят правата, 100% са си взели детските.


До номер 16 - само ти имаш право на детски, но нямаш право на немско гражданство и детето ти ще е български гражданин (дори да го родиш в Германия), ако нямате брак с баща му. Независимо дали имаш брак с бащата на детето, ако живеете в Германия и поне той има там осигуровки, Leben-Mittelpunkt и т. н. ще взимате детските. Майчинство си търси от страната, в която си работила до сега и си внасяла осигуровки. Майчинство в Германия има само за хората, работили и плащали осигуровки в Германия.
Можеш да се осигуриш здравно иначе. Избери задължително една от държавните здравни каси, макар че в началото са по-скъпи. Здравната карта ти идва след месец по пощата, но преди това ти дават временна такава, така че си осигурена от самото начало и можеш да ходиш на лекари.

Най-добре е да подпишете набързо с бащата на детето ти. Ако нямате брак то задължително носи твоето име и има твоето гражданство дори да е родено в Германия. всичките тези глупости с един подпис. Така няма да се налага и да плащаш до 300 евро здравни осигуровки, защото в Германия съпругите са автоматично осигурени, ако бащата е осигурен.
Ако бащата е женен за друга и е в процес на развод (което трае поне 1-2 г.) и не можете да подпишете те съветвам да си родиш в България, а той да си препознае детето там. В България просто се вписва името на бащата в акта за раждане. С този акт за раждане и с българските документи ще изкарате и немски документи на детето, но това няма значение, защото като влезнем в Шенген и без това и малкото предимства на немското гражданство отпадат.
Запомни - пари не дават немците лесно, гражданство - също. Не дават гражданство по място на раждане, а по произход. Процедурата за доказване на бащенство е скъпа и дълга. Най-добре да имаш брак, ако ли не - роди си в България и си следи там бременността. В Германия в момента не е здравословно и да се ражда. Имат проблеми с резистентни бактерии в родилните отделения, от които умират новородени бебета. Не са я овладяли още и най-сърдечно ти препоръчвам да си спестиш всички главоболия и да си родиш в България, където всичко ти е осигурено и безплатно. Бащата да си препознае детето, а после да се разправяте с бюрокрации.

Успех

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 2698830946
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Здравейте, в момента си уреждам работа в Германия, семеен съм с две деца, след като започна да работя смятам да ги взема там. При положение че ще имам трудов договор и се осигурявам там, ще има ли проблем с получаването на детски за децата?

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 662565ba9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

21.   н. 20 - честито... няма да имаш никакви проблеми с детските и отпуска по болест, ако се разболее някое от децата. Важно е ти и децата ти да сте регистрирани адресно в страната, децата ти да са записани в училище там. Имай обаче предвид, че ако децата са под 14 г. не можеш да ги оставяш сами - подсъдимо е. Съседите в Германия много портят и, ако нямаш кой да ти гледа децата, по-добре временно ги остави в България.
Ако ще работиш в някоя от бившите Западни провинции (alte Bundesl?nder) и децата ти са под училищна възраст е много трудно да се намери детска градина.
Задължително е в началния курс децата да се карат и взимат от училище. В първи клас училището свършва понякога в 11:30.
Занималня, каквато ния я познаваме няма. Има два вида Nachmittagsbetreuung - Hort (безплатен или само с покриване на разходите), Mittagsbetreuung - частна инициатива, скъпо и обикновенно местата са запазени за членовете на инициативата (Verein). И в двата вида занималня не се пишат домашни, а само се играе, осигурява се с две думи наглеждане на децата...
Ако не си взимаш и не караш редовно децата си на училище се обаждат дирекно на полицията. Ако закъсняваш с повече от 10 мин. редовно се обаждат на полицията. Ако оставиш децата си без надзор се обаждат на полицията. Ако нещо се случи с децата ти и ти не си ги наглеждала се влиза ефективно в затвора за поне 3 г. Заради горните причини 2/3 от германските майки не работят и не се гледа с добро око на работещите жени с деца и гледат по принцип да портят и прецакват такива.
Успех
П. П. Детските иначе са към 250 евро, може и да са ги увеличили на 280 евро за дете на месец.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 05179c8d67
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Ха, значи се оказа, че портенето не е само български патент!
Много полезен коментар на №21.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 69154b7198
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   Здравейте аз съм самотна майка в Франкфурт. Работила съм с фирма. Фирмата е затворена от пет месеса и не работя. Имам ли право на социални помощи. Детето ми е на две години. Аз съм от четири години легално тук. Имам и документ за право на работа с които не съм работила все още.

 
  ...

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 662565ba9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   н. 23, ако си била „selbstst?ndig“ и си работила с т. н. „Gewerbe“ на твое име, но си внасяла социални осигуровки, ще имаш право на Arbeitslosenhilfe I, a след това на Arbeitslosenhilfe II т. н. Harz IV.
Ако до сега не си взимала никакви помощи, има възможност и да са ти се натрупали със задна дата.
Всеки случай е различен. Обърни се към Jobcenter на место и се регистрирай като безработна. Нека ти помогнат с намиране на детска градина за детето.
Ако бащата на детето ти е немски гражданин или такъв, които е установен за постоянно в Германия, ще имаш помощ, държавата ще го осъди за разноските си.
ВНИМАНИЕ - дори като ЕС-граждани нямаме право да оставаме в друга страна, ако дълготрайно сме социални случаи. Възможно е в крайна сметка да се опитат да те убедят да напуснеш страната като те шиканират дори с Zoll-Полиция, отказват ти помощ и те изхвърлят от жилището ти.
В момента има много работа в Германия, бъди мобилна и бъди готова да напуснеш града, за да си намериш другъде работа. Заяви в Jobcenter-a (бившата Аrbeitsaggentur), че си готова да напуснеш града, ако ти намерят работа другъде. Разходите по преместването ти ги поемат социалните.
Кандидатствай за детска градина.

Съвет - няма смисъл да стоиш в Германия на социални помощи. Дори да ти дадат, винаги ще си изолирана, а детето ти ще е дискреминирано и няма да има никакъв шанс. 90% от децата на т. н. Harzer-Familien не завършват гимназия, не следват в университет и продължават кариерата на родителите си като социално слаби хрантутници.
Аз съм благодарна на родителите си, че не са емигрирали в най-тежките години на 90-те у нас. Може да сме живяли много скромно, да сме нямали парно, топла вода и храната, която имат дори социално слабите в Германия, но в България получих основите като човек и образование в елитна гимназия, до каквато немските гавроши нямат достъп, най-малкото защото в лошите квартали, където живеят, има 90% чужденци - най-вече араби и турци, с които растат и стават като тях - агресивни, криминални елементи.
След като си завърших у нас, отидох и първо работих, след това записах университет в Германия. Днес съм женена за немец, но живеем и работим в България. Никога не съм взимала социални помощи.
Намирам, че е ОК да ги взимаш и ти се полагат, но временно. Ако си решила да живееш така дългосрочно, ще провалиш не само себе си, но най-вече бъдещето на детето си. Топлата вода, парното, яденето не са всичко. Човек трябва да се стреми към повече и това е и смисълът да ходим в чужбина.
В момента в Германия не достигат работници, не разбирам, защо не искаш да работиш. Работа има за всички. Детски градини също се намират за чужденци, защото има много програми за насърчаване на езиковите възможности на децата, има места в католическите и протестански детски градини за такива деца. Помощ при всички случаи ще намериш при Jobcenter-a, не мога да разбера, защо не си потърсила такава до сега.
Успех все пак.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 69154b7198
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   Продължение на 23. Детето е записано на градина но все още е на две и няма кои да ми помага. Ходих на jobcenter три пъти но ме отхвърлят. Аз исках помощ само докато детето тръгне на градина. И исках да отида на училище за езика и след това да започна работа. И да допълня че детето не е признато. Бащата се води неизвестен. Благодаря за изчерпателните отговорите

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: a108e1cceb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   Здравейте . По горе прочетох че детските са 250 Евро. Детето ми е две годишно и две години взимам по 184 на месец .

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 923fa4b9ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

28.   Наскоро една позната румънка роди в Германия и мъжът и е румънец също, доколкото знам той е с немски паспорт или поне постоянно живущ в Германия от 20години. Сега детето им се роди тук, получават детски макар, че той е безработен, а жена му има заведение на нейно име. Също така като оправяха паспорта на детето да ходят в Румъния да му правят кръщене, дадоха на детето двойно гражданство и румънско и немско.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 6b5ccc48c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

30.   Полезни коментари.
За протокола - от няколко години гражданите на България и Румъния са с особен статут пред jobcenter. Т. е. единственото, с което искат и могат да ни помогнат е насочването към компютъра да си търсим работа сами. Справка - жена ми.
И да, детските се увеличиха до 184 за първо дете (не знам дали има разлика за следващи). Стигат точно за таксата за детска градина.

 
  ...

...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 94d8238b9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

31.   Здравейте, страхотна информация. Мога ли да попитам нещо за мен?
Аз се завърнах от гурбет в ЕС поради заболяване, което лекувам в България. Жена ми остана в Германия първо с договор за сезонна работа от 1 юни, а сега с редовен годишен договор.
Проблема е, че иска да вземе детето ни да учи в Германия, но с условие аз да не се връщам там... с две думи нещо като развод но без развод... не разбирам защо иска детето при положение, че там няма детски градини - Бьоблинген- и че все пак тя работи по 8 часа на ден... какви са и нейните основания да вярва, че сама може да се справи с детето, при положение че можехме да работим двамата и да имаме по- добър доход.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 362be2f149
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

32.   здравейте аз съм от 2 години в германия/с трудов договор, турска фирма/, работя в хотел като камериерка. бременна съм на 4 ия месец. но работата ми е тежка и със силни препарати. всеки месец отивам на контролни прегледи, казвам на лекаря че работата ми е тежка но той ми казва че бремеността не е болест и че трябва да работя и ми издаде документ че не трябва да вдигам тежко и да работя със силни препарати, но работодателят казва че не може да ми даде полека работа защото няма. и аз я карам само на болнични. но вече няма
как да взимам болничен, какво трябва да направя. имам ли право на социални. живея сама с заплата 600 евро, квартира 350 евро

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 24cbc21ad2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

37.   Здравейте, разведена съм повече от 4 години, с две деца. Децата са присъдени на мен. От около година живея в Германия, предстои ми да се омъжа повторно тук за мъж, живеещ повече от 20 години тук. Малката ми дъщеря е на 12 години, другото дете на 18. Въпросът ми е: бившия ми мъж има ли право да попречи да взема дъщеря си с мен в Германия?

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 07d0753a76
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

38.   Здравейте, благодаря на hach за полезната информация. Прочетох всичко до тук, имам въпрос: колко време е необходимо на една жена да работи и се осигурява, за да има право на майчинство? Имам намерение до работя като мед. сестра в Германия, но бих искала и още едно дете, (в момента усилено уча езика, защото трябва да имам ниво B2 за да замина... )

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 662565ba9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

39.   Номер 31 - не позволявай на жена ти да взима детето. Тя не може да го изнесе от страната без твое решение - нещо повече - възползвай се от отсъствието ? и започни дело за отнемане на родителските ? права, защото очевидно не се грижи за децата си. Ако някак си успее да вземе децата (отнемайки твоите права), обади я на местните служби в Германия (Polizei, Sozialamt), че оставя детето само. Това е достатачно, за да ? го отнемат. Под 14 г. е забранено да се оставят деца сами.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 662565ba9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

40.   номер 32 - нямаш право на социални. В Германия не раздават болнични като у нас - там се иска да работиш. Ти си взела решение и това са последиците. Ти решавай, но аз на твое място бих се прибрала в България.
След като родиш ще ти дадат детски и имаш право на няколко месеца майчинство. До 3 г. иначе е НЕПЛАТЕНОТО майчинство - пазят ти мястото и те осигуряват в това време, но нямаш доход. Има някакви помощи, но не можеш да живееш практически с тях. Ако напуснеш страната, веднага отпадат всички социални, детски и т. н. Ако излъжеш, че още живееш там и продължиш да взимаш парите - ще те съдят, защото не сме в Шенген и много лесно могат да докажат твоето движение. Когато те осъдят ще трябва да връщаш парите с лихвите. Ако нямаш ще ти наложат ефективна присъда (затвор).
Съвет - решавай - ще оставаш или не, но НИКОГА не лъжи немските бюрократи - те не прощават. Мои познат го осъдиха за 12 000 евро, защото живял в Германия и карал кола с бг. номер - после взел, че убидил полицай и на три инстанции го влачиха, накрая искаха и да го вкарат в затвора, но си намери добър адвокат и се споразумяха.
Много се следят социалните измамници. Станеш ли такава - осъждат те и МИЛОСТ НЯМАТ. Законът си е закон. Не правят компромиси и дори да са учтиви и да се правят, че те съжаляват - когато има процедура и Закон, действат по нея.
С две думи - или оставаш там и работиш, или се връщаш у нас, но забравяш за пари за безработица и детски. Няма средно положение!!!

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 662565ba9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

41.   до 38
„Прочетох всичко до тук, имам въпрос: колко време е необходимо на една жена да работи и се осигурява, за да има право на майчинство?“
Хубаво си се наканила, но те съветвам първо да отидеш, да поработиш и после да правиш деца. Не всеки успява да остиска на културата и начина на работа. Иначе няма такова нещо като „майчинство“ в Германия - дават ти отпуска 2-3 месеца, както каза номер 32 - работиш по време на цялата бременност, ако нямаш паталогична бременност и после 3 години ти се пази мястото, но не ти плащат. Имаш някакви социални помощи, но те са точно толкова, за да не умреш от глад. Има неправителствени организации (Tafel), които раздават храна с изтекъл срок на годност на такива хора като теб и толкова - живот от ръката в устата с две думи. От глад няма да умреш, ще имаш покрив над главата и топло - толкоз. Има детски надбавки и има 100 евро на месец, ако си гледаш детето у дома (детски ясли практически няма), но никой няма да те търпи дълго в страната, ако не работиш. Внимание - специално за българи и румънци са намислили след изборите да отрежат достъпа до социалната си система, защото наши роми се възползват яко. Идват нови правила от 2014 г. с новото правителство!
Съвет - преди да мислиш за второ дете поработи поне 2-3 годинки, спести някое евро, нека бащата да си намери хубава и стабилна работа - именно мъжете хранят семействата в Германия. Цялата система е такава, че практически се принуждават жените да не работят - има абсурдни случаи, при които данъците така се увеличават, ако и жената работи, че са по-високи от заплатата ?!!!
Отиди - пробвай се, виж как ще живееш, каква среда ще имаш и на място се интересувай. Законите се изменят по 10 пъти на месец. Идва друго правителство и може както да те пестят, така и да отпуснат повече пари за социални дейности. Не бъди зависима от социалната система. Разчитайте на работната си заплата, но ако не можете да живеете добре с нея - по-добре се приберете. Наемите и сметките в Германия са убийствени. Храната е сравнително евтина, но на човек и седмица си трябват едни 50 евро. Чаша кафе в заведение ти е 2-3 евро. Всичко е скъпо!
Както вече писах - компромиси немците не правят за никого. Безплатен обяд няма и така е направена вече системата, че от социални помощи само се преживява, не се живее, а и непрекъснато ти се обаждат да ти предлагат някаква работа - ако не приемеш ти кълцат помощите. Ти както сега си мед. сестра имат си вратички да те съкратят дори да си бременна или да имаш малко дете - после могат и да те накарат да работиш като чистачка. Ако не искаш - умирай от глад! Като българка не будиш съжаление.
Кой ще ти гледа детето, когато няма градини, а училището е до 11 ч.? Какво ги интересува тях!!! Ако си оставиш само детето при ненавършени 14 г. ти го взимат социалните. Съседите 100% ще те изпортят дори иначе и едно „Здрасти“ да не ти казват. В Германия хората са дистанцирани до момента, в който нарушиш правилата - тогава викат полицията. След 22 ч. вечерта е дори забранено да се къпиш, ако си в кооперация, защото вдигаш шум. Можеш да си издействаш специално позволително, ако докажеш, че работиш мръсна работа и си на смени. Ако ли не - полиция заради шум при къпане.
И още един съвет - като ходиш да търсиш жилище не казвай, че имаш дете, камо ли че планираш второ! На българи изначало жилища не дават, а ако дават са с 30% завишен наем, но ако имаш и деца - забрави. Не взимай детето на огледа. После трудно могат да те изгонят от жилището, ако си плащаш наема редовно.

Как ще те съкратят иначе, ако забременееш ли - ами много лесно - още в самото начало ще ти натрапят временен договор и непрекъснато ще те местят в различно отделение или дъщерна фирма или фирма-изпълнител, за да си непрекъснато на временен договор. Когато забременееш или си често болна, това значи големи разходи за работодателя. Болниците точно имат много стриктни бюджети и такъв персонал не могат да си позволят. Ако се набиеш на очи с болнични, после не ти подновяват просто договора - какво като си бременна или имаш малко дете.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 662565ba9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

42.   Номер 37 - обърни се към адвокат в България. Имай предвид, че родителските права в България трудно се отнемат. Най-вероятно са присъдили правото да живеят при теб децата, но родителските права са общи. Без изрично позволение на бащата не можеш да изнесеш децата. Ако въпреки това го сториш - това е отвличане.
До навършване на 18 г. децата не могат да напускат страната без изричното позволение на ДВАМАТА родители. Дори да влезнем в Шенген и да можеш да изнесеш децата, достататачно е бащата да се обади в полицията.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 7a51184cb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

43.   от 37. Да, това за изкарването през граница го знам, исках да попитам, няма ли начин да си я взема тук и да я запиша на училище, щом имам нов брак тук?

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 662565ba9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

44.   Номер 43 - твоето семейно положение няма отношение към бащинството на децата. Ако бащата не позволи, ти не можеш да ги изнасяш от страната. Ако го сториш нелегално може и да е възможно на първо време да запишеш децата на училище, но само едно позвъняване на полицията е достатачно, за да ви надушат чрез Интерпол и тогава става сложно. Ако в това време си взимала детски за децата, ще те осъдят и да ги връщаш с лихвите.
Ако баща им позволи да се изнасят от страната - ти проблеми няма да имаш да ги записваш в училище и т. н. Всичко зависи с две думи от позволението на ФИЗИЧЕСКИЯ им баща и настойник по закон. Твоят мъж може да стане баща на бъдещите ти деца, но сегашните си имат баща. Това, за кого ще е омъжена майка им няма отношение към бащинството!
Свържи се с бг. адвокат. Той ще ти ги обясни тези неща. Немските закони и власти нямат тук отношение. Ако нарушиш българските закони и изнесеш децата, ще бъдеш екстрадирана и съдена за отвличане.

 
  ...

...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 48fac37fcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

45.   hash, благодаря за изчерпателния отговор. Живях 10 години в чужбина, отидох без език и се оправих, работих всякаква работа, знам как е, и как ни приемат...
Доста стряскаща описваш ситуацията, но щом раб.място се пази 3 год. на родилките, значи няма да ме карат да работя нещо друго, а до тогава ще работи съпругът, нали отиваме да работим все пак... Закона не защитава ли бременна жена от съкращение? Казваш, че наемите са убийствени, /ние плащахме 360 евро наем за 50 кв.м., и разходи -отопление, ток, вода отделно, чистачка за входа, градинар/,а в Германия поне всичко върви заедно, нали?/ Пак се опитвам да изкопча повечко информация, но ще ми е полезна/. В кои провинции се живее по-добре, в смисъл не са задръстени толкова от навлеци /като нас/и има по-малко расизъм?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: ba58a18f7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

47.   здр искам да питам не6то таи като брат ми работи вав германия 3 години и има фирма там искам да питам сега аз ще замина да работя при него в неговата фирма аз сам жeнен, имам брак и едно дето на 4 години и ми казаха да преснимам граждански брак на немски и акта за раждане и сапругатами ще получавали нешто некжа борса казаха и за детето пари но теси остават вав бг благодаря некои ако е запознат да драсне да знам кво да правя мерси

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 6fb8367941
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

48.   Здравейте в момента съпруга ми работи в Германия внася само здравни осигуровки и плаща данъци. Имам намерение аз и децата ми близнаци на 2г. и 5м. да заминем при него, ще имаме ли право на детски, както и дали ще бъдем здравно осигурени и ние или поне децата ми? От вашите отговори разбирам, че до три годишна възраст не мога да ги дам в детска градина и не мога да работя тогава като каква мога да пребивавам там? За намаляването на данъците важили българския брак? Благодаря!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 662565ba9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

49.   До 48
Почвам отзад напред
1. Българският брак си важи в цял свят - и в Гана да отидете, пак сте женени. Това е така за всеки брак. Съветвам те да си преведеш и легализираш брачното свидетелство ПРЕДИ да заминеш.
2. Имаш право на детски (към 150 евро на дете) при всички положения докато децата ти учат. Ако учат висше например дори до 25 г. възраст взимат тези пари.
3. Здравно осигурени сте всички към осигуровката на мъжа ти, но месечната му вноска ще се качи доста. Това е неизбежно и няма как да го предотвратите. Без здравна не те съветвам да живееш там. Нека той още от сега пита, с колко ще се увеличи здравната му осигуровка. Вие практически нямате своя здравна осигуровка, а сте при мъжа ти. В случай на развод - губите здравните си осигуровки. Частната осигуровка за жена е към 450 евро на месец. Жена деца - 650 евро на месец.
4. Имаш право да пребиваваш в Германия неограничено време, ако имаш как да се издържаш. Ако не ви достигат парите имат правото да ви изгонят (екстрадират), но това е до края на тази година. После нямат право на това и ви се полагат социални, ако не променят закона. Това ще стане ясно след изборите. Говори се обаче, че за българи и румънци ще измислят начини, за да няма социални помощи. Идеята им е да не дойдат нашите роми при тях.
5. Германските майки не работят по принцип, а тези, който работят са на половин работен ден. Само 21% от германките работят на пълен работен ден. Нормално е значи мъжът да издържа цялото семейство. Можеш да даваш децата си на градина, защо да не можеш - не е забранено!!! ПРОСТО ГРАДИНИ НЯМА. Няма и след 3 г. възраст. Хората преди да забременеят се записват на листата за чакане. От догодина по закон имаш право на място, но в момента имат място за към 8% от децата в градините. Целта им е до 2015 г. да имат място за 15% от децата. Положението в градовете и бившата ГДР е по-добро, но няма нищо общо с това у нас - места просто няма.
Ако все пак намериш място, то ще е за половин ден /до 13 ч, най-много до 15 ч./. Като българка можеш да почнеш да ревеш (буквално) да се жалваш, че децата ти няма как да научат езика, да правиш голяма дандания по институции и неправителствени организации и накрая ще ти дадат място, но се приготви за голямо ходене по институциите и задължитело с рев и драма. Взимай децата с теб! Детските градини не са безплатни. Минимум 250 евро на месец за дете приготви.
6. До края на годината можеш да работиш само по специалността си - иска се висше за това както и в определени професии (болногледач, мед. сестра). от 1. 01. 2014 всички ограничения отпадат.
ВНИМАНИЕ - АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО Е ДА СЕ ОСТАВЯ ДЕТЕ ПОД 12 Г. САМО. До 18 г. си отговорна за децата си - ако се ударят, наранят или те самите причинят вреда на други хора- ти отговаряш. Ако си счупи детето ти крайник и е било само, отиваш на съд. Ако оставиш децата си сами съседите викат полиция и социалните - и с право. Децата се водят и взимат от училище поне до 12 г. възраст. Училището в първи клас е от 8 до 11-12 ч. После става до 12-13 ч. Няма занимални, няма безплатни извънкласни занимания - всичко е с пари. За спорт, консумативи и т. н. пригответе по 100-200 евро на дете.
Сама виждаш, че е почти невъзможно да работиш и да запазиш децата си. Затова и германките не работят. Ако почнеш работа освен това данъците за мъжът ти могат да се качат с повече от твоята работна заплата. Не си заслужава с две думи. Данъкът върху дохода на мъжа ти се разпределя така - ако ти не работиш се разделя дохода на две и чак тогава се изчислява данък по стъпаловидната система. Ако и ти работиш - доходът ви се качва и можете да минете на друга стъпка. Данъците върху дохода стигат до 50-70%. Най-ниските са къ, 20-30%. 10% данък в Германия няма.
Трябват ви към 3000 евро нето, за да можете да живеете като средно статистическите германци с ограничения. Повечето български семейства печелят обаче към 1000-1500 евро нето и разчитат на социално подпомагане допълнително. Затова отношението към българите и румънците е лошо, децата биват дискреминирани в училище и слагани в едно училище или клас с други чужденци, което прави интеграцията им невъзможна. След 4-ти клас децата се разделят в три вида училище без изпит, само с мнение на учителите.
Hauptschule - до 10 клас. Учи се таблицата до 8 клас, учи се да се чете до 9 клас и се учи като за бавно развиващи се. На 16 г. излизаш и почваш да правиш т. н. "Ausbildung" - работа на пълен работен ден в предприятие, кафе, фризьорски салон за 800 евро на месец.
-Realschule - за средните ученици - имаш право да учиш след това само в т. н. Fachhochschule, което е практически насочен университет, който не е признат в чужбина. Повечето просто почват работа на 16-18 г.
- Gymnasium - за най-добрите 20%. Там рядко ще намериш чужденци. Тези хора са елитът на нацията и само те имат право да учат в университет. В университетите няма да видиш чужденци, израстнали в Германия, ако родителите им не са принадлежали към средната и висока класа в Германия.

Извод - не ходете там, ако нямате достатачно средства, за да се издържате без ти да работиш първите години, а след това най-много на половин работен ден. За това ви трябва доход на мъжа от поне 2500-3000 евро НЕТО.
Всеки доход под този и разчитане на социалани помощи ще ви изолира от нормалното общество. Ако живеете в социално жилище или в лош квартал автоматично попадат децата ви в едно училище с 90% чужденци в него - нямате право да си избирате училището!!! Лош квртал = лошо училище автоматично.
По мнение учителите натикват българските деца винаги в Hauptschule - то, след което им се урязва всяка възмжност за университет и висока квалификация, а биват принудени след завършване на 10 клас да работят на пълен работен ден за изучаване на професия. Придобиват професионална квалификация и почват да работят и за винаги им е забранено да учат висше. Образованието им не е признато в България. Работа иначе в момента има, но всичко е на вълни. Преди 5 г. да кажем работа нямаше. Преди 10 г. безработицата беше 11% и близо 8 мил. дужи (предимно с „чуждестранен произход“) нямаха работа.


Успех

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 662565ba9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

50.   47 - много малко разбрах, но все пак, ако питаш дали съпругата и детето ти в България ще получават немски детски от към 150 евро - отговорът е НЕ.
На майчинство така и така няма право жена ти.
Ако съпругата и детето ти реално дойдат да живеят в Германия, тогава имаш право на детските от 150 евро на месец за 1 дете.
Документите правилно са ти казали - легализирани и преведени на немски език брачно свидетелство и свидетелство за раждане на детето.
Ако решиш да измамиш системата и да искаш помощи и детски за жена си и детето, които реално не живеят в Германия - може и да ти се получи, но ще е временно. В Германия контролът е голям, наказанията са големи - ще те осъдят да върнеш парите с лихвите наказателно производство за измама може и в затвор за такова нещо да лежиш. Не лъжи системата! Това не ти е България - в Германия има правила. Който не ги спазва - СТРАДА. Дори да има българи, излъгали системата, не ставай като тях. Системата те хваща и следи да СТРАДАШ.
Затова и следи много внимателно да ти се плащат всички осигуровки, защото там отговорността не е само на работодателя. Ако те хванат да работиш нелегално има страхотни глоби - 250 хил евро за работодател, за теб към 20-50 бона. Ако пропуснеш срокове - глоби, ако пък не плащаш данъци - глоби съдебно производство, ако не си си сложил каската при работа - глоба.
Намери си свои счетоводител там - Steuerberater. Той ще ти обясни и нещата с детски и помощи.
Но по принцип - ако щеш и 10 деца извън Германия да имаш, те не получават немски детски. За да взимаш детски трябва да живеят реално и ДОКАЗАНО в страната да ги запишеш на училище, детска градина. Дори не е изключено да идват на място да ви проверяват. (живеете ли там, живеете ли заедно, имате ли деца действително, ГРИЖИТЕ ЛИ СЕ ДОБРЕ ЗА ТЯХ). В Германия имаш много права, но и много задължения. Наказанията са жестоки. Не се правят изключения и няма компромиси за нарушители на правилата.
Между другото - нямаш право и да караш кола с българска регистрация, ако живееш там. Глобата може да стигне до 8 000 евро, ако почне съдебно производство по темата. Познат беше осъден за 15 000 евро заради това, защото си позволил да спори с полицаите и това се води обида на длъжностно лице. За малко да го осъдят да лежи, но си намери добър адвокат и се измъкна само с големи разходи.
Българин Румънец за тях значи циганин и си под наблюдение. Каквото и да правиш внимавай, защото си под наблюдение. Не лъжи системата и няма да имаш проблеми.

 
  ...

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 6fb8367941
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

51.   За отговора на 48 - Благодаря за изчерпателния отговор имах голяма нужда информация и се радвам, че я открих. От вашия отговор разбрах, че няма да мога да получавам и тези 150 на дете т. к. те няма да ходят на градина. Ако решим да ходим там по няколко месеца в годината можем ли да се възползваме от здравните осигуровки и намаляването на данъците и след напускането на Германия да се спират, защото в противен случай ще бъде нарушение на закона? И дали според вас увеличаването на неговата здравна осигуровка ще се покрие от намалението на данъците му? Благодаря ви предварително!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 662565ba9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

52.   51 - нещо не сте разбрали - места в градините и без това няма! Детски се дават обаче само за ПОСТОЯННО ПРЕБИВАВАЩИ ДЕЦА ТАМ. Това значи, че децата ви трябва поне 6 месеца в годината да ЖИВЕЯТ в Германия РЕАЛНО - да имате адрес, съседите да ви виждат пред блока как си разхождате кучето - такива работи.
За останалите теми не мога да отговоря. Не ви знам доходите и т. н. Потърсете си Steuerberater. Но пак казвам - трябва ВСИЧКИ, ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО ДА ЖИВЕЕТЕ В ГЕРМАНИЯ за ПОСТОЯННО. Ако лъжете, че е така, а само често посещавате мъжа си ви грозят големи глоби, дори наказателно производство за ИЗМАМА. Правете си добре сметката. Има много такива случаи. Самият Борис Бекер е осъден за подобни работи.
Вашото движение е много лесно пък за доказване - на всяко излизане от страната в България ви се сканират номерата на личните карти. Немците следят всичко, в момента, в който и 1 евро от социалните им каси искате да получите. Осъждат със задна дата, с лихвите, с наказанията. НЕ ЛЪЖЕТЕ СИСТЕМАТА ТАМ. Това не ви е България! Не правят изключения, няма милост - карат по тежката процедура и можете да се събудите с наказателно производство заради едни пикливи 150 евро детски и разни даначни намаления, които при ниските доходи на българите там са смешни и най-вероятно мъжът ви плаща и без това най-ниските даначни ставки - има хора в Германия с данаци от 70%. Мъжът ви най-много 20-30% данъци осигуровки да плаща и да идва общо на 50% разход, което е нищо - на хората само данъкът им е повече. Какви данъци сте тръгнали да намаляте - вижте първо на каква стълбица е данакът - може и да сте на най-ниската!

При тях гледат принципа обаче. Няма значение 1 евро или 1 мил. - кара се по буквата на закона и там, където в България не се занимават, в Германия те погват заради самия приницип и да - защото не може един тъп българин да ги лъже. Ще ви смотат с две думи, ако и 1 евро облекчения или помощи някакви неправомерно взимате. Затова се свържете още от самото начало със Steuerberater: ЩЕ ВИ КАЖЕ СЪЩОТО като мен - ако живеете реално в България вие си живеете в България, осигурявате се здравно в България и получавате бг. детски, а за мъжа ви няма каквито и да е даначни облекчениян и дори нямате право на немски здравни, защото ЖИВЕЕТЕ В БЪЛГАРИЯ! При посещения и при здравен случай имате право на спешна мед. помощ. Какво искате повече? Здравни в Германия не ви трябват.
Не знам, защо са ви тези здравни, когато са много скъпи и не покриват повечето неща, а детските от 150 евро са доход и само ще увеличат данъците на мъжа ви. Изобщо - стойте си в България или се преселвайте в Германия, но не може да живееш в България и да търсиш немски привилегии. Всеки такъв опит се наказва по буквата на закона и най-малкото се събуждаш като регистриран осъден с ословна присъда, което ти съсипва живота за напред - ОСЪЖДАН СИ. Такива измъквания, промушвания и шикалкавения като у нас не стават - например да взимаш неправомерно майчинство, да дойде някой като Б.Б. и да ти каже - Ок, от мен да мине, не минава. Погва се и няма куц, сакат, беден, богат - всички под един знаменател. Който си позволява да нарушава и най-малкото правило гори. Затова и те са тук, а ние сме там. Затова и държавата им просперира, а нашата е леш - няма измъкване и няма изключения - и за Цървулан, и за Царя. Правете му сметката - никого няма да трогните. Напротив - по определение (българи) сте под наблюдение там и хората си имат причини да ни следят, не мислите ли?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 60a6e2fc94
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

53.   Здравейте, с приятелят ми живеем вече 7 месеца в Германия, и двамата работим с т. нар. Gewerbe. Той няма никакви осигуровки, аз имам само Европейска здравно осигурителна карта (не знам дали друга информация ще е нужна). В началото като дойдохме той наруши няколко закона тук. Въпроса ми е дали трябва да се обърнем към консулството в града или просто трябва да си наемем адвокат? Надявам, се че някой ще може да ми даде съвет, защото съм изключително отчаяна! Забравих да допълня, че има и наложена глоба за друго провинение в Германия...

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 21b7b8cfca
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

56.   Имам едно питане и ще ви бъда благодарна, ако успеете да ми помогнете. Пристигнах в Германия през 2005 г., месец май, с покана и с виза. Направиха ми адресна регистрация при човека при когото отседнах. След това, през месец ноември 2005 г. си направих адресна регистрация на мое име, защото изтекоха 6-те месеца Виза. Моят въпрос е от кога се зачитат пълни 8 години - от май или от ноември 2005 г. / да поясня - от тогава постоянно си живея в Германия/

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 0271336fcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

57.   zdraveite iska***predvaritelno

Здравейте, искам да попитам нещо ако може някой да ме информира. Бременна съм в 7 месец, разведена с дете. Работила съм в Германия 1 година, имам разрешение за работа. От година съм в България и мисля пак да замина и да родя там. Ще мога ли да взимам някакви помощи? Благодаря предварително!

Модератор: Коментарът Ви е преработен от МОДЕРАТОР. Моля, следващият път, използвайте кирилица!

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 51cdddb2a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

58.   абе хора германия се дели на 16 бундеслендер това означава че няколко от тях си има различни закони ; зависи в коя част на германия се намираш. така че философката която ви дава съвети нека се поинтерисува за тези работи и тогава да дава съвети. където сме по-малка утайката там дават всичко

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: df8dcd232f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

59.   Здравейте, с приятелят ми живеем вече 2 години и половина в Германия работим и се осигуряваме. Аз насткоро получих безсточно разрешително за работа. Проблемът е в това, че наскоро разбрах, че съм бременна в 2рият месец. Съобщих на мойте работодатели за това и съответно деня, в който излязох отпуска са ми пуснали Zofort K?ndigungдокато бях извън Германия. Сега се прибирам и получавам писмо че с дата 31. 05 съм уволнена. Приятелят ми работи но не е с много шисок доход а и не сме женени живеем на семейни начела, дайте моля ви съвет какво можем да направим

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: ccc81e6314
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

60.   Здравейте, съпруга ми работи в Германия от 1, 5 година и май 2013 ние с детето също ще ходим при него. Интересува ме детето тази година септември започва училище / 1 клас / тук в БГ - паралелно ще ходи и при учителка по немски, та догодина в Германия пак ли трябва да е 1 клас или ще държи някакъв тест за 2 клас. И има ли вероятност да изгуби година в учене на немски тоест нито 1 клас нито 2 клас. Става въпрос за Франкфурт- Хесен. Предварително благодаря.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 6169287ca4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

61.   Здравейте! Омъжена и разведена с немец с дъщеря на 14 години с немско поданство. Детето е изцяло присъдено на мен и досега живяхме в България. Ако се върна в Германия след толкова години, в началото дали ще имам известни помощи при намирането на работа и жилище.

 
  ...
преди: 8 години, 17 дни
hash: 40a90d23f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

62.   Здравейте, в момента си уреждам работа в Германия, семейна с дъщеря на 13 години. Искам да ви попитам, какви са процедурите за преместване на детето ми от българско в немско училище? Бащата няма да се мести с нас....

 
  ...

1-50 от 230
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker