Успели българи в чужбина има ли? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Успели българи в чужбина има ли?
преди: 8 години, 3 дни, прочетена 3960 пъти
Здравейте,
Искам да Ви попитам има ли България, които са завършили висшето си образование в чужбина и там да работят по професията си? Питам, защото познавам едни, които имат висше образование, а работят ниско заплатена работа?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 1 ден
hash: 1f40bcfca3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   То има, ама са рядкост. По принцип повечето българи, учили в чужбина завършват не толкова елитни университети и в крайна сметка не са толкова добре платени. Мит е, че всички университети в чужбина осигурявали работа. Там хората държат на стажа. Някои се принуждават да работят по 6 мес. безплатно, само и само да започнат някаква платена работа и още доста години работят след това, за да започнат да изкарват някой по-сносен лев. Много дори се връщат в България и тук им е по-добре.

Така че на никого нищо не му е гарантирано, само защото е учил в чужбина. Много зависи кой точно университет завършваш. Ако завършиш Харвард е друга работа, но такива са единици. Защото в Харвард обучението ти излиза 200 000 долара, а колко българи могат да си го позволят. Айде може и да получаваш някаква стипендия, но тя едва ли ще ти посрещне всички разходи, а и за такава трябва да си още по-умен.

 
  ...
преди: 8 години, 1 час
hash: dd44040f94
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз живея в Щатите, завърших университет тук и вече 5 години си работя по специалността(accounting). Съпруга ми също завърши тукашен университет и си работи по специалността. Познавам доста българи, които учиха и се реализираха тук. Познавам също и хора, които не са учили и също са успешни. Така, че всичко си е до нагласа, късмет и дълновидност според мен.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: a12ca2e7d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей,

Въпроса ти е много риторичен. Значението на думата 'успех', за всеки е различна. Всеки човек си поставя различни приоритети, базирани на желанията и умствените му възможности. (Това разбира се, разгледано в професионална перспектива). Други искат също и здраве, щастлив брак, деца - пак са успехи. Все пак, никога никой не е успял напълно в това което иска или за което мечтае.

Образванието в чужбина не винаги гарантира успех. Всъщност, всеки сам си поставя оценка на постигнатото и сам определя до колко успешно или не се е справил.

Коментар #1 е включил някои неща с които съм съгласен, има и такива с които не съм. Кариерното развитие зависи от индурстрията, търсеността, конкуренцията, възможностите които индустрията предлага, уменията които изисква, икономическото състояние на системата и т. н.

Аз уча извън България. Университета предлага доста услуги, но не винаги предлага възможности за придобиване на по-задълбочен опит. Има специалности които гарантират опит, както при медиците, има и такива които не гарантират по-задълбочен опит.

Проектите които ти се дават докато учиш все пак, могат да се водят като 'практически' опит. Все пак, друго е ако имаш опит при работодател, тъй като можеш да навлезеш с много повече детайли в бизнеса.

Моят университет например ми помогна с много информация. Уви обаче, има твърде много кандидати и сме конкуренти едни на други за проекти.

Същевременно, опция остава доброволческият труд. Работиш безплатно, но получаваш опит и евентуално можеш да изградиш и контакти.

Не си написал/а какво искаш да учиш, не мога да дам и по-задълбочен анализ на това което те интересува.

В повечето случаи, тези които учат 'Hospitality & Tourism' и тем подобни, обикновено са ниско платени спрямо други професии. Пак работят здраво и извършват не толкова мисловен, колкото физически труд. Заплащането и кариерното развитие варира винаги, спрямо опита.

Имай в предвид че от държава винаги има разлика. От образование до образование също. Дипломата не е образование. Тя е документ който служи като доказателство че си положил/а някакъв труд във връзка със нещо. Зависи от знанията, уменията и опита ти. Доктора и той може да има документ че е доктур, но да не е добър. Та какъв доктор е тогава?

Замисли се добре какво искаш да учиш, проучи държавата която те вълнува, какви възможности предлага страната, какви възможности предлага университета и всичко което ти дойдое на ум.

От университет до университет има разлика, както във програмата на обучение (разбирай че от това може да зависи качеството на материала и това какво ще научиш). За това има и ранк листи на университетите. Колкото по-нагоре е в ранк листата, толкова по-признат е университета. Следователно, материала който се дава там е и по-натоварващ и изискванията са завишени. Знанията и уменията обаче, могат да са безценни.

Хора които завършват по-елитни университети, имат и в много случаи по-добри възможности за бърз старт. Както казах обаче, цялостно зависи от Теб коколко конкурентен/на си. Пазарите на Запад са динамични, конкуренцията е жестока. В много от случаите хората разчитат и на контакти. В България използваме думата 'връзки' и обикновено се проклина.

Във Германия напромер заплащането за висше образование е символично, от порядъка на до 250 евро на семестър. За сметка на това обаче, като студент получаваш различни облаги и карта за пътувания.

Във Дания и Шотландия е безплатно, но изискванията за приемане са традиционно стриктни. Във Англия, Уелс и Северна Ирландия пък се заплащат високи семестриални такси от порядъка на 8500-9000 паунда на година. В много от случаите тези които учат там завършват със огромни заеми и нарушена кредитна история. Във Република Ирландия мисля че можеш също да учиш безплатно или поне бакалавъра ти.

Европейският Съюз задължава всяка страна членка, да таксува хората от друга страна членка на ЕС със същите тарифи с които таксува и собствените си жители. Семестриалните такси от държава до държава се различават цялостно. При някои са екстремно високи, при други съществуват символично или ги няма.

Проучи добре какво искаш да учиш и къде искаш да учиш. Какви перспективи за реализация има и какво можеш да направиш за да си подобриш уменията и възможностите.

Реалността е гадна.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 7af6f6d872
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   То номер 4 е отговорил достa изчерпaтелно.
Зaвиси много от държaвaтa, от твоите собствени цели и усилия и от късметa. Aз живея в Мaдрид и познaвaм бългaри, които нaпрaво сa преуспели. Зa 15 години престой сa си купили 2 aпaртaментa. Хубaви, не от нaй-скъпите, но нови, с 3 или 4 стaи. Единият го дaвaт под нaем, в другият живеят. Мисля, че и в Бг сa си купили aпaртaмент. Мъжът не знaм кaкво рaботи, aмa женaтa е бaлетисткa, дaвa ни уроци по нaродни тaнци, имa си aсоциaция и получaвa субсидии от Бг и Испaния. Оргaнизирa турнетa нa своятa трупa, ходят из Европa и печелят нaгрaди, Испaния обикaлят... Друг бългaрин познaвaм, в Кaнaдa. Купи си aпaртaмент в Бургaс, зa децaтa. Имa някaквa професия свързaнa със стрителството. Той нaистинa бaчкa много. Моите съученици дето зaминaхa зa Гермaния също сa се уредили добре. A и aз не се оплaквaм. Учa и си рaботя с моятa професия. Бaщa ми също. Сaмо мaйкa ми не можa дa се уреди по нейнaтa. Журнaлист е. И товa, което сa учили по времето нa комунизмa, не и служи зa много. Aмa и тя се уреди. Учителкa по руски.
Обикновено, млaдите се уреждaт лесно. Щом знaеш добре езикa, имaш много шaнсове. A aко имaш и. добрa професия, нямa дa ти е толковa трудно дa нaмериш рaботa. Тези, които бaчкaт кaто строители или шофъори, сa или хорa нa по 40 години, които трябвa дa изхрaнвaт семейството си и се съглaсявaт нa всякaквa рaботa, или новопристигнaли дето не знaят езикa, или мързелaнковци.
Просто трябвaт усилия и постоянство. И човек дa е подготвен, че където и дa иде, никъде нямa дa ти сервирaт нещо грaтис.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: acf1660ad0
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

6.   Щом има повече работещи българи в чужбина, отколкото в България, значи едва ли всички са миячи и чистачи и все има някой успял. :D

 
  ...


...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: c36cdb1562
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Съгласна съм до някъде с първите коментари. Аз самата съм завършила в Германия в най-добрия поне до момента университет там и мога да кажа, че който си е завършил на Запад гладен не е останал, НО дали ще направиш кариера, пари и така нататък зависи от много неща, не само от образованието ти и дали си българин или не. 90% от българите в Западна Европа специално мога да ти кажа, че работят ниско квалифицирана работа, получават някакви помощи от държавата и не живеят добре. Смело мога да твърдя дори, че живеят по-зле от хората в България, но не могат да се приберат, защото са продали всичко, съборили са си всички мостове с думи и дела.. Преди не беше така и само отбрани хора отивахме да учим в чужбина преди всичко, но откакто няма визи, всеки се замъкна на Запад, но повече от половината ще се приберат, да не кажа дори повече от 70%, защото просто ще разберат и сами, че бъдеще там нямат без образование, език, професия, доход над минималния за страната и така нататък. Повечето не могат да си позволят дори кола, образование за децата си, нормална храна и дрехи за страната, в която живеят, а за собствено жилище - това е просто невъзможно...

За мен лично беше ясно, че като жена и като българка трябва поне 10 години да се бориш за същото работно място, което немците получават почти веднага след унито. Българите навсякъде за същата позиция са много по-зле платени и шансът за кариера е много по-нисък особено за жените, защото макар, че комунизмът е направил много поразии, той има една добра страна - еманципирал ни е. На Запад не е така. Жените тепърва почват да работят и правят кариера, няма никакви жени по високите етажи, няма места в детските градини, занимални няма и жените масово или не работят, или са на половин работен ден, а и очакванията към жените са точно такива - да си стоиш у дома и да си гледаш семейството. Няма инфраструктура каквато у нас имаме, за да работи човек на пълен работен ден.. Затова и се прибрах, но след добид стаж на Запад в доста държави. Това за мен е най-разумното - у нас с западна диплома, но от добър и елитен университет плюс стаж се прави веднага кариера, а на Запад кретат хората на ниско и средно ниво и много рядко, ама изключително рядко някой българин и то мъж ще направи някаква интересна кариера, но това е изключително рядко....аз лично такъв не познавам. Познавам хора от старите емигранти-дисиденти, които криво-ляво бяха направили някакви пари през 80те години, ранните 90. Познавам хора с хубава работа, но нито един с кариера на високо мениджерско ниво. Най-зле са обаче децата на емигрантите - не стигат изобщо до университет, камо ли да мислят за кариера.
Аз затова спрях да общувам с българските общности като се местих в различните държави, защото много рядко вече имаше образовани хора, интелектуалци хора, а масово вече общностите са от неквалифицирани хора с много ниски амбиции за живота, ограничаващи се до пълния хладилник и борбата за помощи, хора-простаци.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 2d956864d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   От Авторката:Питахте ме какво искам да уча:Социална психология.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: d534d9be1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Има разбира се. Аз имам много приятели и познати в чужбина. Някои са успели, други-не и при това не всички от успелите са завършили там. Един от най-успелите ми приятели ми беше и съсед и замина доста късно, на над 40 години, съответно си беше завършил български университет. Сега е в Канада и се справя забележително.
Друг пример за успяла българка е братовчедка ми. В момента има собствен бизнес в Испания и пътува по цял свят. Тя обаче завърши висшето си образование там.
Така, че всеки случай е различен. Има хора, които са учили там, но и до днес работят по супермаркетите, има и такива с български дипломи, които обаче са се реализирали успешно и вече са уважавани специалист. Успехът не зависи само от дипломата ти, но и от трудолюбието, че ако щеш си трябва и мъничко късмет. Разбира се, ако имаш диплома от престижен местен университет това винаги си е плюс, но не ти гарантира намирането на добре платена работа. Същото е като в България. И тук има хора с по 2 висши, които работят като продавачки, а в същото време някой едва избутал гимназия се е стегнал, работил е много и в момента има доста проспериращ собствен бизнес. Дипломата не ти намира добра работа, а само те улеснява при намирането на такава, но без усилия от твоя страна нищо няма да стане. Така, че каквото и да избереш, да останеш в България или да заминеш, ако искаш да постигнеш успех приготви се за много труд! Особено в началото.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 0d06b0c52a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Осем човека са отговорили че познават някой който е успял.
Можеш да си извадиш заключение, колко хора са успели при милиони излезнали от България.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: e71b27b300
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   До 11. Заключението ти е уникално! Въпросът трябва да бъде не колко са успели в чужбина, а колко са успели в собствената си Родина? И защо има повече емигранти от работещите в България?

 
  ...

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: fffa5a23e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Н 13, нaй- после коректно зaдaден въпросът! A колко от остaнaлaте в Бългaрия, мaкaр и косвено някои ядaт от емигрaнтски пaри? Нaлипрaщaме по роднини, идвaме си нa почивкa и тези пaри се хaрчaт тaм!
Влизaт милиaрди емигрaнтски пaри в стрaнaтa!

Инaче, стойте си в мизериятa и плюйте щом ви е по- лесно. Сaмо че, товa нямa дa нaпрaви по- добър вaшият живот. Ние поне действaме, прaвим нещо зa нaс, семействaтa ни и не пряко дори и зa вaс прaщaйки НAШИТЕ пaри. Но скоро и товa нямa дa го бъде. Повечето сме си изтеглили вече вaжните зa нaс хорa. Емигрaнтските пaри нaмaлят, ще изчезнaт след мaлко време съвсем.
Дa, успели сме, зaщото НЕЩО прaвим, нa някъде се движим, печелим и живеем добре и по- сигурно от колкото тaм!

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 41f2dc7717
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   Един милиард и седемстотин хиляди долара всяка година пращат мизерстващите български емигранти на преуспелите си сънародници в България (по данни на БНБ), а същевременно неосигурените лица в Родината се увеличават.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: f3332ee1f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Обичайте се-не се мразете, стига с това разделение:)всички сме българи:)

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 44b37a59ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Аз завърших съвсем скоро също в Германия и все още нямам работа, но силно се надявам да намеря в следващите месеци. Познавам много успели хора тук- от нашия випуск в училище имаме няколко момчета инжинери, една икономиска, лекарка също.... освен това имам братовчедки фармацевт и психолог. Виждала съм дори професори българи и учени. Изобшо не са рядкост успелите хора, номер едно явно твоите среди са лоши, че такива изводи си правиш. Изобщо който е учил 5-10 години трудно се навива на нискоквалифициран труд, това обезмился следването напълно. И все пак всеки дефинира успех различно, за мен е абсолютно досатъчен доход в рамките на средния за конкретната професия. Наистина големите пари малко хора успяват да ги направят без значение местни или българи.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: ce82a87807
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Завърших магистърска степен в Дания 2012 и две седмици по-късно започнах работа по специалността си. Оттогава работя и се развивам успешно в професионален план. Така, че има и хора, които се реализират в чужбина по специалността и водят много добър живот. Мога да си позволя спокойно почивки в чужбина, чисто нов автомобил и собствено жилище.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: ce82a87807
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Завърших магистърска степен в Дания 2012 и две седмици по-късно започнах работа по специалността си. Оттогава работя и се развивам успешно в професионален план. Така, че има и хора, които се реализират в чужбина по специалността и водят много добър живот. Мога да си позволя спокойно почивки в чужбина, чисто нов автомобил и собствено жилище.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: b375a9efb2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Аз работя по специалността си - преподавам немски език в интеграционни курсове. Заплащането е 35 евро на учебен час. При един курс - 5 учебни часа т. е. 4 астрономически на ден - получавам 3800 евро на месец. Когато имам часове в друг курс, много повече. Стигала съм до 7600 евро на месец. Финансово се считам за успяла. Весели празници.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 6b545d1ffa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Има.Ама вместо да се ровиш в чужди животи се погрижи за собствения си успех.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker