За имиграцията, реализацията в чужбина и щастието - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121017)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14344)
 Тинейджърски (21873)
 Семейство (6461)
 Здраве (9586)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18481)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

За имиграцията, реализацията в чужбина и щастието
преди: 6 години, 11 месеца, прочетена 4711 пъти
Искам да напиша една глобална тема по тези въпроси, защото ми е писнало да чета небивалици и в двете крайности, в чужбина е рай и в чужбина е ад. А, истината е, че всеки си има своята истина и съдба и всичко е много, много индивидуално.

Първо да ви кажа какво правя аз. Аз съм учител по английски език в Мадрид и екскурзовод. Като учител преподавам бизнес английски език на групи, индивидуално и на мои частни ученици. Сред учениците ми имам и съм имал мениджъри на огромни компании като Telefonica, AXA, Orange, Acerinox, Червеният кръст и т. н. Тук идеята е следната, школата те наема, но те праща да преподаваш в определена компания. Аз работя за най-голямата школа за преподаване на английски език в Испания Vaughan Systems, както и за други по-малки школи като за 1-2 класа седмичнo.

Vaughan Systems/Вон систъмс или Бауган системс както им викат испанците наемат и източноевропейци без проблем, като имат собствена програма за обучение на новите учители, която е две седмици. Плащат много добре. Аз започнах на 20 евро на час по време на най-голямата криза през 2011. За да сте успешни учители, обаче, трябва да послъгвате испанските ученици, няма как. Тук са маниаци на тема носители на езика. Tе испанците не могат нито Ж да изговорят като хората, нито З, да не говорим за Ц, Ш и Ъ, но ако не си от Англия, САЩ или Канада примерно, не те искат.

Тогава как преподаваме тук българите, поляците, литовците и т. н.? Аз примерно съм учил в Канада и просто има казвам, че съм канадец и им показвам канадския си паспорт. Една колежка също българка им показва американския си паспорт и те са супер доволни. Ако идвате директно от България, просто казвайте, че сте ирландци, американци или каквито там си изберете. Колега от Унгария, Матияш им казва, че бил Матю от Дъблин и няма проблеми. Филип от Полша е живял в Англия и казва, че е от там и няма проблеми. Една литовка, с отличен английски я пратиха в Червения кръст, но казала, че е литовка и мед. сестрите и докторката на които преподава казали, че искат нов учител. Пратиха мен, защото нали съм канадец, хе хе хе. И разбира се, медицинският екип беше много доволен. Разказвах им за Канада колкото искат. Все пак съм живял там 10 години и си ми е втора родина. И разбира се, трябва и английско име, ако сте Георги им казвате, че сте Джордж, ако сте Елена сте Хелън и т. н. Но, предупреждавам ви, ако искате да преподавате английски тук, трябва да сте или с езикова гимназия, или с филология, или да сте учили в англогвореща страна или да знаете наистина отлично езика, иначе нямате шанс. Може да имате лек акцент, но да не е супер тежък. В смисъл think си се изговаря с езика между зъбите, а не като тинк или финк, introduction е интрадакшън, а не интродЪкшън и т. н. Това го казвам, защото един българин искаше да препоръчам дъщеря му за учителка, а като се видяхме се оказа, че тя била ходила на някакви курсове в Плевен и на моето предложение let's have a small talk in English отговори - а не, срам ме е. Е, няма как да стане със срам. Трябва от сън да те бутнат да можеш да обясняваш времена, предлози, думи... Още нещо много важно, за да преподавате английски тук не ви трябва испански език. Вие преподавате само на английски език!

Освен това водя и турове на малки групи американски туристи за американска компания, която плаща супер добре, по 50 евро на час, но работата е по-скоро сезонна. Общо взето лятото когато уроците по английски замират, правя турове като екскурзовод, а след това наблягам повече на английския. Когато дойдох тук от Канада, където ме съкратиха от един колеж и ми беше писнало от студа ми казаха, че съм бил луд, нямало работа в Испания. Е, може да нямаше за строители, заради кризата, а много българи работеха в този сектор и си загубиха работата, но за учители по английски работа имаше и има колкото искаш. Така че всичко е много индивидуално.

Сега като знаете какво правя в Испания, да си поговорим по някои важни въпроси.

За имиграцията. Има огромна разлика между имиграцията в Канада или САЩ и местенето в Испания или друга страна на ЕС. В Канада трябва да минаваш точкова имиграционна система, да доказваш образование, владеене на английски и френски език и т. н. В САЩ, то зелени карти, то ходене по мъките за работни оферти и т. н. В сравнение с тези перипетии, да идеш в ЕС не е никаква имиграция, а просто местене. Идваш в Испания или друга страна от ЕС и си живееш и работиш без проблеми. Да не говорим, че сега с тези нискотарифни линии си пътуваш за смешни пари. Ето аз бях пак една седмица до България с Райън Еър за 70 евро отиване-връщане и дори като платих още 20 евро за куфар на връщане не го докарах и до 100 евро обща цена. А, миналата година, седмица в Канада ми струваше 800 евро отиване-връщане, определено има разлика.

Освен евтините полети в Испания и като цяло в Западна Европа има български училища, асоциации, български магазини, вестници, телевизия, скайп, вайбър и какво ли още не под път и над път, така че освен близки хора и родно място, всичко друго българско ти е на една ръка разстояние.

За професионалната реализация слушам какви ли не врели-некипели. Как всички на запад са богати и работят най-малкото като мениджъри в БМВ или обратно как всички били проститутки, престъпници и миячи на чинии. Случаи всякакви, но хайде да се замислим малко. Първо, срамна работа няма, освен ако не си престъпник.

Аз като студент съм работил какво ли не в Канада - рецепционист в хотел, продавач на лимонада и сладолед, пържил съм картофи, продавал съм самолетни билети, в кол център... Е, и? В Канада и Австралия идват строго селектирани хора по точкова система и наистина повечето българи там са с висше образование, но в Европа не е така, всеки може да хване един самолет за 30 евро и да се озове утре в Мадрид, Берлин или Амстердам. Именно за това, българите в Испания примерно са точно огледало на българите в България. Огледайте се на вашата улица колко от хората са професори, лекари, учители, адвокати, инженери и колко са фризьори, шофьори, касиери в магазин или продавачи, пощальони и т. н. Втората категория е по-голяма от първата нали? Нормално е, само 1-2% от хората в която и да е страна имат докторат по нещо, над 35% от българите са с основно образование, над половината българи не говорят чужди езици и е нормално дори в малък град от 10-15 000 да има поне 20-30 престъпници, алкохолици и т. н. И какво става? Ами понеже в ЕС няма точкова система за селекция съвсем нормално е в Испания да дойдат и лекари, адвокати и учители, но и много повече шофьори, берачи на плодове, трактористи и т. н. И после чета глупости по форумите от сорта - всички в Испания сте чистачи и миячи. Добре, ако някой в България е бил пощальон или общ работник, тук какъв да стане, експерт в испанското министерство на културата или съветник на краля може би? Много ясно, че пак ще е някаква неквалифицирана работа. Има и хора с висше образование, които почват понякога от нулата, вярно е, но вече от тях зависи дали ще останат там или ще се амбицират и измъкнат. Ако са по-млади, обикновено се преквалифицират, ако са по-стари понякога просто се примиряват, но това е тяхно решение и затова никой не е виновен!

И тук стигаме до другата супер дъвкана тема за дискриминацията и как винаги ще си останеш чужденец. Реално, навсякъде по паспорта посрещат, но по ума изпращат или по скоро по общественото положение. Ако ти си тук инженер, зъболекар, адвокат, учител, испанците те уважават, но ако си мияч на чинии или берач на ягоди с минимален испански, много ясно, че ще се държат по друг начин с теб, но не защото си българин, както някои хора с комплекси за малоценност си мислят, а защото си на много ниска позиция. Другият проблем е, че медиите също изкривяват картината, защото и те и читетелите търсят сензации. Като пуснат заглавия като български проститутки обслужват елитни клиенти в Мадрид или пък българи обраха банкомат във Виена, всички отварят статиите с нетърпение. А, ако напишат примерно една статия за мен - българин развежда американски туристи из Мадрид и Толедо интересът просто ще е минимален. Но, така се създава впечатление, че тук сме се събрали само проститутки, мафиоти и чистачи.

Колкото до това дали винаги имигрантът е чужденец зависи къде си и какво искаш. В Северна Америка ти набиват в главата, че ти си американец или канадец, но в Европа да, макар и семейството на сегашния президент на Румъния да се е преселило от Германия преди няколко века и той да е роден в Румъния, Клаус Йоханис е известен като германецът в румънската политика. А, Уейн Грецки с баба полякиня и дядо руснак е най-великият хокеист и канадец, просто защото Канада е страна на имигранти и там всички са дошли от някъде, както и в САЩ. Ето и новият президент Тръмп може да проследи от кое германско село е тръгнало семейството му. Но, защо по дяволите да се правя на испанец и да искам да ме смятат за такъв? За мен е много по-важно, че испанците ме уважават като човек.
Да не говорим, че в България има много по-голяма дискриминация като се преселиш от едно място на друго. Ако си роден в Ямбол или Враца и идеш в София или Варна, дори 30 години да живееш там, ти не си местен. Аз като направя грешка в изговора на испанска дума, никой не ми се смее, но в България съм бил много пъти свидетел как някой от Добрич или Бургас, примерно казва лИгло вместо легло или кИбапчИ вместо кебапче и това е повод за смях, подигравки и обиди от страна на софианци. "Малеее, как го каза този селянин, ха ха ха. " Е, къде мислите, че се чувства повече у дома един такъв човек, в София или в Мадрид? Аз бих казал в Мадрид. Така че всичко е много относително.

Щастливи ли са имигрантите?
Всичко е много, много индивидуално и зависи от всеки човек. Аз съм щастлив и се чувствам така все едно само Господ Бог е направил Мадрид за мой кеф. Но, за мен щастието е наистина състояние на духа. Има просто хора, които където и да са ще мрънкат и ще се оплакват, има и хора, които са натурални оптимисти. Имах едно гадже в университета, въплъщение на песимизма. Печелим уикенд за двама в 4-звезден хотел на университетска томбола, аз съответно скачам от радост, а тя- чакай не се радвай, да видим дали не е майтап някакъв, после чакай да видим дали ще можем да си направим резервацията за когато искаме и така до безкрай, от 9 кладенеца вода ще ти донесе да не се зарадва.
Освен това, всичко зависи от индивидулния случай, страна, място и т. н. Едно е да си сирак или човек без силни семейни връзки и много приятели, друго е да си човек с много задружно семейство, приятели и т. н. Едно е да идеш като студент като мен в Канада, с отлично владеене на английски език и после с канадско образование в Испания, друго е да тръгнеш на 50 години и да оставиш съпруг или съпруга, деца, внуци, а ти да прекарваш сам Коледа и Нова Година далече от дом и близки. Едно е да си на хубава позиция, друго е да метеш, миеш или пък да береш плодове в жега или в кал и вода до колене. Едно е да си в мрачен и дъждовен Хамбург, Брюксел или Лондон или пък на -40 С в Уинипег, Канада, друго е да си в слънчев Мадрид или Палма де Майорка. Едно е да си в забито и затънтено село или град на майната си, друго е да си в оживен и интересен град. Едно е да живееш на квартира сам или с любим човек на самостоятелна квартира, друго е да делиш една стая и една тоалетна с още 4-5-8-10 души. Но, интересното е, че когато една жена на 50-ина години чистела къщи в Испания и се чувствала много самотна и нещастна, защото и мъж и деца оставила в България, беше написала сърцераздирателна история за гадната Испания. А, не се замисля, че реално Испания не е виновна за нейното нещастие, а по-скоро как тя е организирала имиграцията си - сама, едва на 50 години, без добър испански, без особено образование. Е, кой е виновен за това, испанският крал може би? !

И тук стигаме до друга интересна тема, какво е успехът? За мен успехът е да реализираш пълният си потенциал и да бъдеш полезен на себе си и на околните, на обществото, а не непремено колко къщи, коли и пари имаш. Ако си реализираш потенциалът си, то и материалната част ще дойде. Това трябва да е професионалната цел на всеки човек. А, иначе биологичната ни цел е ясна, да продължим рода си като направим някое дете поне. А, личните цели вече могат да бъдат всякакви - да посетиш 100 страни, да прочетеш 1000 книги, да научиш 10 езика, да помагаш на хората, да построиш църква, да спонсорираш сираци и още какво ли не.

Друг важен въпрос, който искам да засегна - имиграцията за всеки ли е? Определено не, но всеки млад човек според мен, трябва да попътува и ако иска да опита да поживее малко в чужбина или да учи там, това е много ценен опит, а и така разбираш дали нещо е за теб или не.

Относно заплащането. Вярно е, че на Запад хем повече плащат, хем са по-високи цените, но каквото и да си говорим, при заплата около 2000 евро един учител тук може да спести повече пари на месец от един учител с 600 лв заплата в България. Пощальон ми сподели веднъж, че успява да спести на месец поне 500 евро и да праща пари и в България, а в България е получавал пак като пощальон около 500 лв. Ако не беше така, нямаше да има милиони българи зад граница. Но, хората не имигрират само заради заплатите, макар че и това е много важен фактор. В моя случай ми харесва самата среда, целите тротоари, зелените площи, неразбитите пощенски кутии, наистина безплатното здравеопазване и медицински грижи и оборудване и т. н. Именно заради това, едва ли бих се върнал да живея обратно в България.

За патриотизма
Но, това не означава, че ако не се върне един имигрант в България трябва да се лигави като говори с акцент български език, което е много дразнещо или пък да плюе по България. Човек, който плюе по родината си, никой не го уважава, разберете го.
Имах един случай като студент, с канадци сме на купон и една нова българска студентка като започна да разказва за България. Ама да видите плюнки, то корупция, то стрелби по улиците, то фалшиви дипломи, наркотици, изнасилвания. Абе, така ни описа, че ни изкара малко по-зле от Хондурас по престъпност. Тогава не се сдържах и й казах на български, че така излага себе си и особено като твърди, че повечето хора си купували дипломата, не си ли прави сметка, че утре могат да се съмнят и в нейната собствена диплома. Но, глупаци подобни колкото искаш.

От друга страна не трябва да се отива и в другата крайност, да развяваме байряците и да крещим Булгар-Булгар и как България е най-велика. Ако е така, защо не живеем там?
Тук опираме и до въпроса за изучаването на българския език. Да, трябва да има български училища, да, хубаво е нашите деца да знаят поне разговорно български език, но учителите трябва да успеят да ги мотивират, а не да им завират доводи от сорта, ние имаме уникална азбука и България е била на три морета. Това може да върви в България, но тук не.
Един ден ме поканиха да поговоря с деца в подобно българско училище в Торехон де Ардос, близо до Мадрид и аз бях много по-практичен. Аз им казах следното, учете български защото
1. Така може да разговаряте свободно с баби, дядовци и други роднини и приятели. Едва ли баба ви на 70 ще научи испански или английски език.
2. Българският може да се използва като таен код в училище. Един пищов да си направиш ако е на български език, никой няма да се усети.
3. Много важно, българският помага за изучаването на чужди езици. Я ги вижте испанците, не правят разлика между В и Б и казват бери мач вместо вери мач/very much, не могат да изговорят ни Ц, ни Ж, З, Ш, Ъ като хората, а вие можете, благодарение на българския език и за вас не е проблем да кажете нито английски думи като веджитабъл, нито немски като аусгецайхнет или Нойшванщайн.
И тези лапета като се въодушевиха. Ти да видиш. Та така, трябва подход към децата, трябва хумор, мотивация, а не сухарски подходи от априлския пленум на БКП.

И накрая, ако решите да имигрирате се подгответе добре. Знайте къде отивате и защо. И най-вече научете местния език колкото е възможно по-добре! Разберете, ако не знаете добре езикът на страната, в която отивате, това може да ви бъде сериозна пречка в професионалната реализация! Много хора казват, бе то на място се учи език или научават 500 думи и се мислят за велики. Не бъдете като тях!
Аз самият съм готов на английския език паметник да вдигна, защото благодарение на него съм намирал винаги работа и то добре платена. Учете постоянно! Няма такова нещо като перфектно владеене, има отлично, свободно, но не и перфектно, защото перфектно е съвършено. Както казах, аз съм живял доста време в Канада, писал съм реферати, статии и дипломни работи на английски език, владея отлично канадския жаргон и знам, че примерно монетата от 1 канадски долар е лууни/loonie, а от два долара е тууни/toonie, които са си чисто канадски термини, но ако някой австралиец ме почне с техни лафове и жаргони, дали ще разбера всичко? ! Едва ли! Затова, аз казвам, че владея отлично английски език, а разни отворковци били 3 месеца в Лондон и после ми се хвалят, че владеели езика перфектно.

И последно - бъдете позитивни, следвайте мечтите си и не се връзвайте не завистници, не си струва!

Попътен вятър на всички! Надявам се да съм Ви бил полезен и да не съм ви отегчил!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 11 месеца
hash: ecf038b523
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   С удоволствие прочетох този пост. Авторът е интелигентен и многоумерено и обективно описва всичко. Бих казала на всички българи, които искат да отидат в друга държава-научете езика й на средно ниво и овладейте конвертируема професия с документ. Тя може да е лекар, мед сестра, електротехник, фризьор, бодиград или каквото ви харесва. Не ходете без да знаете език, защото ще попаднете в ръцете на недобронамерени хора. Имайте занаят, за да не сте чистачи.
Сега може човек и в Интернет да научи език, ако иска.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: abf1b139a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравейте.
Бих искала да си поговоря с човек точно като Вас и по-точно да Ви помоля за съвет.
Ще разкажа "историята" си максимално накратко.

Аз съм на 26 години, необвързана и без никаква квалификация. Имам висше образование (бакалавър), но изобщо не съм конкурентна в това, което съм завършила. Работя за 400лв. чисти. Обичам България, не искам да съм поредния "избягал", но не виждам как мога да й помогна. За мен най-големият проблем на България е огромната пропаст между бедни и богати. И едните и другите са "значителен" дял от населението, едните работят за другите и цикъла се затваря... Искам да направя нещо за България, искам да имам три деца също така, но не мога нито едното, нито другото засега.
Искам да поработя в чужбина, искам просто да се пробвам и да видя какво е.
Не съм ходила в чужбина досега и нямам близки, които са живели в чужбина.
Искам да емигрирам точно в Испания. Много ми харесва езика, в момента го уча. Английския не можах да го науча. 12 години се мъча с него - просто не мога да науча език с такова произношение, не знам защо (просто исках да отбележа, че не знам английски). Нямам никакви други квалификации или умения. Ясно е, че ще работя като миячка на чинии или чистачка. Но това не е никакъв проблем за мен. Не се сравнявам с никого, за мен е важно аз да съм доволна.
Всички ме убеждават да не емигрирам.
1. Казват ми, че наемите са толкова високи, че няма да мога да спестя нищо. Е, аз и тук не мога да спестя, ама наистина нищо. И просто живота си минава, без да мога да направя каквото и да е.
2. Казват ми, че щели да се отнасят лошо с мен, защото ще съм поредния неквалифициран емигрант. Добре, но ако видят, че съм със "западноевропейски" манталитет, така ли ще е?
3. Езика ще се постарая да го науча максимално доколкото е възможно тук, но не мисля, че само с курсове и самостоятелно учене ще стане, в смисъл няма как да отида с "добър испански", без да съм го практикувала в ежедневието.

Ще съм Ви безкрайно благодарна, ако ми дадете съвет и мнение за моя "случай", наистина е важно за мен.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 4bef7d5a04
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Браво, радвам се че си успял и че живееш живота си както си си го направил! Всичко опира до това кой-както си го направи. Всъщност си прав и за това че българите са необразовани. Повечето свършват като строители, чистачи, миячи, берачи, фризьори, касиери, сервитьори, бармани. Работят хората и се мъчат да изкарват парите си с труд, макар и физически. Но, пак както се казва - който както си го направи, такъв живот живее спрямо знанията, мисленето и вижданията си. Важното е да сме щастливи.

Интересно че си послъгвал местните, а и други като теб. Много хора познавам които също се срамуват от гражданството си, тъй като от това което си написал си давам сметка че не си щастлив да те опреличават със останалата група хора, която е работническа класа и доминираща в очите на другите. Това обаче да направиш нещо по-различно с живота си изисква ти самия да искаш промяна и да се помъчиш. Повечето сънародници предпочитат да си почиват или прекарват времето в други дейности, като самият живот си го живеят те после.

Аз също не съм от заможно семейство, учих за да изкарам стипендии, учих езици, говорих си сам произнасяйки думи, в училище ми се смяха пък как произнасям определени думи, същите тези съученици дето ми се смяха си останаха ниско стапало, аз пък работя в банковата индустрия в чужбина (не като касиер) и пробивам там на друг език. Обкръжението ми пък е от образовани. Имам шепа приятели от преди години и си се държа с тях. Сънародници ако видя, а и не само, първото което се питаме е е от къде си, с какво се занимаваш. От там вече си даваш сметка човека какъв е и заслужава ли си да изграждаш връзка. Много биха ме нарекли сноб, но живота и проблемите които живее и среща един образован човек в чужбина, биха се различавали коренно от начина на живот и проблемите на необразования. Много от сънародниците ни и също не се и интегрират, оставайки си в българското общество, където е една малка България и си живеят по български ама на Запад. Възспират си интеграцията, не търсят местни начини за преквалифициране и си остават там където са.

Който както си го направи, такъв живот живее. За това, хубаво е да се образоваме.

Един съвет към хората които са млади и тепърва пък се чудят какви искат да бъдат.

Един мой учител едно време ми даде съвет който беше много хубав и полезен.

Каза ми, вземи си един лист и направи SWOT анализ на себе си. Силни страни, слаби страни, възмжности които смяташ че има или би имало, заплахи които са ти на среща. И знай, каза ми, най-голямата заплаха си ти самия за себе си.

Вземи си втори лист тогава каза ми, напиши всички неща които обичаш да правиш и са ти интересни. Взех си лист и си написах всички интереси, защото бях добър във тях и ми бяха силни страни.

Тогава ми каза: 'винаги мисли критично и си задавай въпросите кога, как, къде, защо, колко'. Проучвайте и анализирайте, задавайте си въпроси за да търсите, намирате решения и постигате амбициите си.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: e415ff75a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

4.   Парите могат само да ти направят живота по-лек, но не и да ти дадат щастие и любов. Богат може да си навсякъде по света, но щастлив само в родинта си. Защо мислите, че напослдък толкова много хора, започнаха да се завръщат обратно в Българя?!
В чужбина отиваш чужденец и си оставаш чужденец. Там никога няма да ви приемат че сте едни от тях, без значение, че някои ще се престуват че ви приемат и че cте се интегрирали. Интерацията е двупосочно нещо и няма никкво значние дали ти се считаш за интегрирал се, или не. Това което има значение е, как те приемат местните! Някои ще ти се усмихват лицмерно, другите ще ти го xвърлят грубо направо лицето. Можеш да бъдш сигрен, че нито едните, нито дргите те искат там. Също както е в България сега - Никой не иска в държавата ни тези непрекъснато нахлуващи арабски и негърски "бежанци".

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: a37679040e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Аз нямам какво да коментирам по същество, само исках да те похваля за поста.. забавен, практичен, напълно верен. Надявам се повече хора да го осмислят, не просто прочетат. Бай дъ уей, особено ми хареса последната забележка за отлично vs. перфектно. И аз настръхвам като чуя, че някой говорел перфектно на който и да е език..
Иначе, аз от известно време се замислям за реализация там. Не защото ми лисва такава тук, но осъзнавам колко непоносимо ми става от "разбитите пощенски кутии" и т. н., разбираш какво имам предвид..
Поздрави:))

 
  ...


...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 1e07afdff1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   От автора: Благодаря ви за коментарите! Наистина исках да напиша нещо полезно и свежо и се радвам ако се е получило.

Към Н2 - прочети коментар Н1! Присъединявам се към съветите. Ти правиш първата важна стъпка, учиш испански. А, другата важна стъпка е да намериш професия или занаят. Каквото ти харесва, дори да е фризьорка или маникюристка примерно. Другият вариант е тук на място да изкараш някакъв бърз курс, като тези, които организират центрове на заетостта, т. нар. oficinas de empleo или фондации като Fundación Adsis. Един приятел украинец завърши кратък курс за пекар по една от програмите на Fundación Adsis и със сертификата, който има може да пече хляб, кифли и мъфини в някой супермаркет примерно.
В никакъв случай не идвай тук с идеята да ставаш чистачка. Най-малкото можеш да си купиш местния български вестник Нова дума и там периодично има оферти за работа за сервитьори или готвачи в някои от многобройните български ресторанти в Мадрид. И тук стигам до последния ми съвет. Насочи се към голям град. Мадрид, Барселона, Валенсия, Сан Себастиан, примерно. Аз лично препоръчвам Мадрид. В големите градове наемите са високи, но затова пък и работа се намира по-бързо и лесно. А, ако си наемеш като начало стая в квартал близо до метро станция не е толкова скъпо. 300 евро за стая плюс още 54 евро за месечна транспортна карта. Успех!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: e540c3081f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До номер 3, имам въпрос.
Това какво работи един човек (емигрант) или манталитета и характера му определя отношението към него?
И още нещо - аз доколкото разбрах авторът не се срамува от гражданството си, а кара учениците да си мислят, че английския му е роден, защото искали за учители само "native speakers".

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 0b971b27e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Ном 2 завърши в БГ поне един курс за фризьорка или козметичка.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 77ec00a437
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

9.   Много мие забавна номер 4, която под всяка статия пише едни и същи глупости. Човека пише, че се чувства доста добре в Испания и е щастлив. Тя казва, че не бил. Човека няма да стане нещастен зарад тебе :D lol. Поздравления към автора даде много ценни съвети. И аз в момента обмислям работа в друга държава, но не съм се подготвила достатъчно още с чужд език на високо ниво и с професия. Надявам се един ден и това ще стане :)

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: cdcf95b31b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От №3 до №7,

Здравей,

Манталитет, характер, поведение, образование играят роля.

Образование е много широко обхванат термин. Оценките не са фактор за интелект, както и възрастта за мъдрост. Образование е информацията която е придобита и ролята която тя играе за да подпомага или напъдства човека във взимането на решения в негова полза.

Имаме израз 'не можеш да налееш знание с фуния'. Всеки сам управлява живота си и после жъне това което е посял. Това да си хитър, егоистичен, да има далавери не върви. За това и избягвам обикновените нашенци.

Това за отношението си зависи от различни фактори освен горе споменатите. Колко добре владее човек езика (който е ключов към интеграция поради това че е средство за комуникация), как се отнася с местните и всъщност освен че е отишал заради парите по какъв начин допринася икономически може би. (Тук вече зависи от гледната точка). При мен всички се включват във най-различни дейности извън работната среда. Доброволчеството пък е нещо съвсем нормално прието. Плюс това може да ти изгради контакти и да ти даде опит в различни сфери. Но, опира до начин на мислене и виждания. И пак казвам, зависи колко екстра мили е склонен да извърви човек за да направи промяна.

Тези неща всъщност няма как да бъдат лесно разбрани, тъй като те представляват Моя лична гледна точка от личният ми опит. Но това което щe споделя е че 'във свят на меритокрация, където желанието и усилието на някой да направи промяна с живота си води до промяна, значи че тези на дъното, заслужават да останат там също'.

Успех!

 
  ...

...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 1d4395cbd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   От н. 2: Благодаря за отговорите.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 1ba8fbcbd0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Авторе, чудя се какво да ти кажа. Мнението ми за поста ти е много смесено. Лъха малко на самолюбие, докато от друга страна втората му половина е поучителна и вярна. Земи обаче си свии малко перките и казвай какво къде си правил, като те питат, че иначе поста ти е много разхвърлян и няма релевантност и логическа връзка. Колкото до втората му част там където коментираш как се чувстваш в чужбина както и цялостния ти поглед върху имиграцията, не бих могъл да се съглася повече.

Знаеш ли, колеги сме. И аз съм ESL учител, но в Китай. преди това бях ИТ в БГ. В България трябваше да лъжа че се намирам в щатите. После тук в Китай трябваше да лъжа че съм англичанин. Еми, писна ми. Сега работя за едно частно училище, където с гордост казвам че съм българин и уча Китайчетата, колко прекрасна ни е държавата. Новите ми шефове са супер и са широко скроени. Едно да ви кажа - там където се налага да лъжете значи шефовете ви са страхливи да се борят с малодушието и расизма. А щом са такива, значи хубаво много-много не чакайте. Ако за Китай говорим 99% от хората тук (не само децата) мило и драго биха дали да живеят в България. Въпреки, че по материални блага на малкия пръст не можем да им стъпим на китайците. 5 години са по-напред по технологии и благоустройство от западна Европа или САЩ. Американците като дойдат тук и като се отгледат казват "уау". А защо тогава китайците искат да идват в източна Европа дори? Защото донякъде но. 4 е права, не всичко е пари. Ама това да се разбере се изисква съзнание, на малко по високо ниво. Изисква се мъдрост, за да се разбере какво е мъдростта.
За да осъзнае човек какво има у дома трябва да има база за сравнение, затова трябва да се пътува. Ама емиграцията е съвсем друго нещо, така че моля ви, отидете първо, вижте, работете, после говорете тук.. Както и автора е направил.
Колкото до тебе Авторе, ти хубаво си се адаптирал в така удобния за всички капитализъм. Но не забравяй, че при капитализма общество няма. Удобен е за индивидуалното съществуване, но не води нито до мъдрост в живота, нито до житейски ценности, нито до благото на другите хора. Комуникацията между хората в големите държави се свежда до "small talk" и е на доста повърхностно ниво. Ти сигурно и затова си се махнал от Канада. Така че успокой малко коня като промиваш умовете на другите за запада. Прав си за едно обаче-всичко е индивидуално. Има и такива които се кефят да са роби на капитализма за жълти стотинки, има и такива, които се издигат до високи позиции, но пък си остават на онова повърхностно социално ниво, за което говоря и все имат чувството, че нещо не им е наред. Последните сменят държава след държава и никога не си намират мястото. Първите стискат зъби, правят деца и се надяват поне децата им да не се чувстват така - имигранти цял живот. Истината за вторите е, че никой не ги смята за имигранти-те самите имат комплекс, а истината за първите е, че може да са интелигентни, но това щастие не дава, само пълен хладилник.

Пиши тук от време на време. Интересно ще ми е да видя как се развиваш

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: cdcf95b31b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   От №3 до №7,

Радвам се че има още хора които виждат успех в това което са направили с живота си!

Това за Китай обаче е много еднолично казано също както и при мен в горни постове които са лично мнение от личен опит. Китай че се развива с огромни темпове за да станат първа сила си е абсолютно. Нека обаче бъдем реалисти че са 'фабриката' на света и че разтежа им се базира на свръх евтината работна сила от над милиард и триста милиона души. БВП-то им е гонещо САЩ и комбиниран ЕС и са развити много, но нека споменем че не е цял Китай и това за което говорим се отнася за личният ти опит в даден регион. В момента цялото всичко е концентрирано в изграждането на Източен Китай който процъвтява, като развитите им региони са (Bei 'Jing', Tian 'Jin' и Heibei 'Ji'). Западен Китай го няма никакъв от към инфраструктура. Никакъв. Хората още живеят в кал, мизерия, без канализация, без чиста питейна вода и постоянно електрозахранване.

Това пък да се представяме като чужденци е тъжна картинка. Американци и англичани излизат че са някаква марка. (Което в частност е така, и хората сами поставят названията им доминиращи над останалите). Всъщност много англоговорящи стават преподаватели в Китай без дори да са учили за преподаватели, и биват взимани на принципа че просто са 'native speakers'. Ако си европеиден или имаш светла кожа или светли очи/коса, има бизнеси които са склонни да ти дадат пари просто за да стоиш на дадена бизнес среща за да излежда че компанията има международни връзки, за да си направи сделката която цели. Китайците много добре си играят картите даже. Руснаците пък отдавна са в този бизнес със тях, като се дават по-евтино даже от западняците. (Разбира се). Иначе, сега китайците и те вече имат средна класа което ги поставя конкурентни консуматори. Ограничаването на раждаемостта им беше въведена пък за да се въведе баланс. Баланс обаче не само в бума че се множаха като мишки, но и за да може в даден момент когато се развие достатъчно на регионално ниво, да си вдигне стандартна живот като при Запад, чрез цената на производство в търговския сектор. Китайците вече притежават и огромни дялове от дълга на САЩ. Даже само като гледаме филмите как включват и китайци вече и то със важни роли, кино индустрията и тя си показва как китай или комунизма вече не са враг на капитализма. Всъщност китайците са даже доста либерални ако се погледне всеобхватно. Комуняги, мафиоти или както искаш ги наричай, но използващи и елементи от капитализма и създаващи хибридна пропагандна система която контролира масовата популация. Само дето при Китайците са една партия и си бият патрона в главата ако някой нещо не си изиграе картите както трябва, а на Запад се култивират хора които се лобират от бизнесите и които после са кукла на конци от тях за да им вкарват закони които да са в тяхна полза.

Както й да е. Ако си щастлив с живота си там където си и каквото правиш - евала. Това е най-важното все пак.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: d9f2b051e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Богатите и успели индивиди не се радват неистово на ефтини билети, нито пътуват с Райън Еър.
А като тур гайд да печелиш 50 евро на час е някой от мокрите ти сънища.
Все пак тук пишем и четем и някои от т. наречените " успели българи", или колкото и успехът да е относително понятие поне пари сме направили, макар и не с преподаване, ха, ха...

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: b346f511be
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Пичага, надявам се да не се обидиш, но мисля, че не знаеш за какво говориш.

До колкото разбирам, имаш предвид Емиграция, когато говориш за Имиграция. Хубаво е да правиш разлика между двете думи, защото нямат нищо общо една с друга, въпреки, че се различават само по 1 буква.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 9360a74267
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Комплимент за писаното! Аз самият живея от 25 години в чужбина, 7 от тях в Гърция, останалите в Швейцария. Швейцария е и втората ми родина, имам и гражданство. Смятам се за професионално успял. Мога само да се възхитя на написаното от автора, както от гледна точка на съдържание, така и на структуриране!

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: d935c0c7f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Авторе, интересно ми беше да прочета написаното от теб.... Както виждаш все ще се намерят хора, които да искат да те дръпнат леко надолу, сакън да не си помислиш, че си по-успял от тях и май ги гложди съмнението в стил "я пък тоя какво ми се прави на толкова доволен"... Дребни душици...

Аз искам да те питам нещо- завършила съм средно и колеж в Англия. Живяла съм 16г. в страната. От 12 годишна възраст се преместихме с родителите ми тук и говоря езика отлично(британски гражданин съм също) дали мога да дойда в Испания и да работя като учител по английски. Или ще трябва да изкарам някакъв специален курс по преподаване/педагогика или езикова квалификация.... нещо подобно. Харесвам Испания, била съм в Барселона и на юг, но само като турист. Знам, че има голяма британска общност там също.
Поздрави!

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: d9f2b051e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Забавно четиво. Само се чудам чудя кат са толкоз тъпи тия испанци, че чак можеш да им се представиш за когото ти хрумне и на всичко отгоре и да те назначат... дали да не пробвам да им продам лондонския мост... примерно.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 1e07afdff1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   От автора
До номер 18 - Можеш да шродаваш тук, но за да имаш повече възможности е добре да изкараш един ТЕФЛ курс, обикновено продължават около месец. В Мадрид има няколко такива центъра за подобни курсове и ти помагат дори да си намериш работа след това. А, Vaughan Systems си правят свое собствено обучение от 2 седмици, но важи само за преподаване при тях. Успех!

Номер 19 - Испанците не са толкова тъпи и не можеш да им се представиш за какъвто ти е кеф. Както казах, аз съм двоен гражданин, български и канадски и знам отлично английски и като им казвам, че съм канадец, това го доказвам с канадски паспорт, не е като да си го изсмуквам от пръстите. А, колеги поляци и други подобни, които се правят на англичани или имат британски паспорти или говорят английски почти без акцент. Именно затова изрично написах, че за да те наемат учител тук трябва да говориш английски отлично, а не да казваш интРРРЪдЪкшън, тинк и други подобни.
Колкото до тарифите на екскурзоводите, никой не ви кара да ми вярвате. Никога не съм твърдял, че съм и супер богат и супер успял. Аз се чувствам щастлив от живота си и да, ползвам нискотарифни линии без никакъв проблем.

 
  ...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 18cb001437
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

21.   Господ да и е на помощ на България, защото ако не, след няколко години тя ще е населена само с цигани, турци, негри, араби и всякакви други отрепки събрани от кол и въже. Ако нещо не стане и не спре цялата тази лудост, само до пет - десет години тя ще се превърне в най-голямата помийна яма в света, пълна с измет от цяла Африка и Азия.

 
  ...

...
преди: 6 години, 10 месеца
hash: d9f2b051e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   19 съм.
От много години не живея в Бг и от не малко имам собствен бизнес, ама такава хумореска да ми искат паспорт за назначаване за първи път чувам.
Страната в която живея до скоро не признаваше двойно гражданство, та българския ми паспорт си беше нелегален един вид.
В Испания бях на почивка няколко пъти, и то преди години, не ми хареса и се насочих към други дестинации.
Испанците са най-некултурните и най-невъзпитаните в цяла Европа според много статистики, та един българин да се чувства дибре там е напълно разбираемо, ха, ха. Все едно си е у Бг. Те така, те.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 26920aaa90
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Шапка ти свалям за невероятния пост! Страшно се забавлявах докато го четох, написан е хем интелигентно, хем с чувство за хумор, хем и съветите, които даваш са добри. Много хора тръгват да емигрират ей така, просто защото искат да се махнат от България, без реално да знаят за какво става въпрос и после следва голямо разочарование, че и в чужбина от чешмите не тече мед и мляко. За това, колко повече кандидат-емигранти прочетат поста ти, толкова по-добре Хем ще се посмеят, хем ще си знаят какво, горе -долу, да очакват.
Лично аз съм живяла в чужбина само 1 година и то като студентка, но имам много и близки роднини в чужбина, вкл. и в Испания, та впечатленията ми от живота на емигранта съвпадат с това, което си написал, друг е въпросът, че ти пишеш от личен опит, което е много по-ценно, докато аз бих могла да пиша само въз основа на разказите на леля ми и братовчедка ми. За това препоръчвам на всеки преди да си купи еднопосочен билет да прочете това, което си написал. Със сигурност ще намери полезни неща.
И на последно място искам да ти благодаря за забавния поглед върху живота на българите в чужбина. За сега не смятам да емигрирам, обаче доста се забавлявах докато четох.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: bb993f44a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Авторе представяш се за Джордж от Канада, но като им покажеш канадския си паспорт защото ще трябва чисто от административна гледна точка и видят че си Гино който е роден в Малу Бучиново вместо Монтреал примерно(защото във всеки паспорт пише място на раждане) нали се сещаш колко ще ти повярват че си канадец. Все пак има и други хора живеещи и работещи в западноевропейски държави със друга националност освен българската и сме наясно че това те прави техен поданик само на документи. Но ти пак си оставаш един балкански субект, и това колкото и да ти се иска няма как да го скриеш ако ще от 100 години да живееш в Канада. Колкото до това че си взимал по 50 евро на час като екскурзовод, явно това е само в твоите фантазии. Аз живея в западноевропейска държава където заплатите са два пъти по високи от тези в Испания, и един зъболекар взима тук малко над 50 евро на час.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 1e07afdff1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   До номер 27 от автора - Ако искаш вярвай, ако искаш не. Всичко, което съм написал е истина от 100% личен опит. Като не вярваш намери местния телефон на фирма Context Travel, това е американска фирма, която осигурява екскурзоводи за качествени турове в цяла Европа и на много други места по света и питай колко плащат на час. А, ако плащат 50 на час, ще ми се извиниш ли тук публично, че ме изкарваш лъжец? Но, пак повтарям, плащат добре, но не можеш да разчиташ на подобни турове, защото работата е почасова и сезонна. Аз работя за тях основно лятото, иначе преподавам английски език.

За паспорта, я прочети пак какво съм писал. Разбира се, че в езиковата школа шефовете знаят къде съм роден, но когато отида да преподавам в някоя фирма, те вземат паспорта ми за справка да видят име, номер на папорта и страна, никой не гледа къде съм роден. И това в големите фирми, а в по-малките и паспорт не искат, просто казвам, аз новият ви учител от Канада и толкова! Аз и други българи и поляци работим доста години така, а ти ако искаш вярвай. Но, преди да обвиниш някой в измислици, първо провери информацията.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: e0ff58476c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   Интересна история. Аз съм учила в Германия, живяла съм в още 2 други развити страни в ЕС, в момента живея в САЩ с безсрочна виза - никакъв проблем нямам с това, че на паспорта ми пише България и съм родена в малко, миньорско градче, което вече не е на картата. Имах право на немско гражданство по едно време и не го взех :)
Била съм част от общо 4 емигрантски български общности и имам наблюдения.
Личното щастие зависи от всеки - който у нас не е щастлив, и в чужбина няма да намери щастието.
С ниско квалифициран труд НАВСЯКЪДЕ си живееш мизерно в сравнение с другите. Да, подобряваш се абсолютно като емигрираш, но сравнително си оставаш беден. Нещо повече - тези хора обричат децата си, защото за разлика от в България, в другите страни (ВКЛЮЧИТЕЛНО В ИСПАНИЯ) да ходиш в добро училище е свързано с много финанси и живот в добър квартал.
С две думи днешните берачи на ягоди и миячи на чинии крадат от бъдещето на децата си, които растат по гетата.
В САЩ действително може би имат леко по-голям шанс да успеят тези мигранти, защото държавата не ти взима половината заработено и не всичко зависи от образованието, но в Европа като отрежеш достъпа до качествено образование, край просто, КРАЙ.
Аз затова съм супер признателна на нашите, че не са емигрирали навремето. Може да сме живяли бедно, но съм посещавала винаги най-добрите училища в града и после без проблем завърших най-добрият университет в Германия в Мюнхен, работейки.
От емигрантите там най-голяма кариера направи дъщерята на едно семейство бачкатори - стана фризьорка.

Най-добре живеят навсякъде високо образованите и квалифицирани хора. Интересното е, че и у нас добре живеят този вид хора. Те дори абсолютно не печелят кой знае какво ако емигрират - напротив, на много места не им признават дипломи и квалификации и могат да завършат като първия вид хора, но имат акъл да разберат какви мизерници са и се тормозят докато простият човек си се радва на пълния хладилник до последно.

Ние смятаме след ангажимента си в САЩ да си върнем безсточната работна виза и да се приберем у нас. Данъците са много ниски, можем да почнем бизнес или дори да живеем до края на живота си без да работим вече.
Никога не бих останала в Америка иначе - тук ме дразни социалната несправедливост, също имаш много разходи и таксички навсякъде, а да осигуря образование на децата си значи да почна да спестявам със забременяването.
Не, мерси.
Не оценяваме у нас и здравната си система, и образование, и природа, и лесния живот с много социални контакти и свободно време.
На паспортите на децата ми ще пише „роден в Ню Йорк“и ще имат 3 паспорта.
Е и?
Да не мислите, че бездомниците в Ню Йорк са родени в България?
Пълно е с чернилки с американски паспорти, които ми мият тоалетната и чиниите, и дори домашната ми помощница е
Made in U.S.A
Aко зависеше всичко от произход и паспорт...лесно...Ако имате „щастието“ да пътувате с българи с американски паспорти от Чикаго примерно, ще видите, че селянията/простотията не се изражда като се родиш в развита държава - задълбочава се!
От хората, с които учихме заедно 2/3 се върнаха, между другото и правят кариера у нас..

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: bb993f44a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   Много хуморестично четиво... от друга страна и доста тъжно... отиваш в малка фирма казваш аз съм новият учител от Канада и те назначават. Без да да ти поискат паспорта, понеже това което ти плащат трябва да бъдат личните ти данни вкарани в данъчната система. Ако сте мамили данъчната система и си работил на черно може и да кажеш аз съм Джефри от Канада, получаваш си парите на ръка в края на деня и пито платено. Иначе ако говорим за легална работа ми звучи доста несериозно... както и да е всеки може да си прецени кое е така и кое не е. Моят опит е че съм комуникирал с доста хора от всякакви националности реализирани в различна сфера и доста успели и доста образовани, обаче само българина без да го питаш почва да ти натрапва колко дипломи има и колко е финансово замогнат. Абе хора никой не го инересува, нито колко взимате, нито да ли имате домашна прислужница. Имаме наистина наши успяли сънародници тях обектива сам ги търси без те сами да си натрапват успехите на другите. Показвали са ги по телевизията или по други медии, вас щом не са ви показали значи сте обикновенновенна работническа класа. Ако желаете предайте опита си от пребиването ви в чужбина, нещата които ви харесват и които не ви харесват, но на никой не му дреме колко пари изкарвате. Успелите хора не се самоизтъкват а остават останалите да ги определят като такива. Факт е че голямата част от нашите сънародници зад граница лъжат за статуса си в обществото, особенно тия които са в Америка и Канада, защото там по трудно може да им хванеш края, лъжат близки и понзати в България за социялния си статус, доход, какво работат там, и какжо ли още не. Даже познавам такъв който е от 30 години в Америка и лъжеше по телефона или като си дойде в бегето, , Да Мамо аз съм строителен предприемач в Америка, притежавам зграда от 38 апартамента и имам вила в покрайнините на Лос Анджелис за един милион долара, сега строя с мои партньори ваканционни селища в Калифорния, същото го разправяше и на съселяните му от родното му село, и те го гледаха със отворена уста и му вярваха безуслувно, защото горките не бяха излизали от табелата на селото. Той дефакто наистина се занимаше със строителство само че си беше обикновен зидар, и беще затънал в кредити защото много му се искаше да живее като заможен бизнесмен, ама се получи че беше Господин за един ден. Та случеи като неговия на наши сънародници зад океана колкото искаш. И на някои от тях им се налага да се приберат понеже им изтича визата, не са успяли да вземат гражданство и като се приберат в бегето след 10 години миткане по Германия, Испания Америка и т. н. и никъде не ги искат дори и за берачи на ягоди почват:, , Ама бабо те ми предлагаха гражданство и в Германия и в Юнайтетстейст ама отказах и на двете места, имах и сериозен бизнес, ама то по-хубаво от България няма, и реших да се прибера:))))) Знаем ги ния тия успели и образовани българи:)))))

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: e0ff58476c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

31.   н 30, съжалявам, но не искам да ме дават по телевизията.
Не всеки ламти да е известен, а и не искам. Не мога да кажа, че сме супер богати, но да - имам си домашна помощница, но не съм самата такава. Имаме няколко милиона. Тук, където живеем сме висока средна класа, нищо повече, нищо по-малко.

Имам O1 виза за САЩ БЕЗСРОЧНА. Дава се такава виза на хора с особени заслуги. Моят съпруг е човекът със заслугите, - той е и известен в своята област, него го пишат по специализираните списания и е в управителния съвет на няколко университета.
Защо ще върнем визите за САЩ - ами лого. В САЩ данък общ доход е към 35%. У нас е 10%. Смятаме големи бонуси, приходи от акции и така нататък да издърпаме всичко в годината, в която ще се върнем у нас, за да платим само 10% ДОД и 5% доход от капитал
Ако не върнем американската виза ще ни вземе Федералния резерв 25% данък. Да не сме луди.
Затова и много американски граждани си връщат американското гражданство. При тях е така, че ако имаш виза работна някакъв вид, гражданство.

Немско гражданство за какво ми е да се занимавам? Влезнахме в ЕС, имам същите права и задължения. Никаква полза нямам от него, само бюрокрации, а и там Данъчните не си поплюват - дори да нямаш адресна регистрация ако се съмняват могат да ти обложат целия световен доход и там данъците са 50 % за хората с нашите доходи. Да не съм луда да взимам такова гражданство. Само хората, които искат социални помощи имат някаква „далавера“. Хората, които изкарват парите нямаме никаква полза от немско гражданство. Влезнеш ли им в компютъра и почват да те тормозят и да ти пращат писма. Българското гражданство най-малкото ме защитава от това да ме преследват немските финансови за световния ми доход.

Аз с бг. гражданство съм си супер. Никой няма да ми даде, но и няма да ми вземе.

Не ми следят банковите сметки в чужбина, а и в България от години си пращам сума ти пари и никога никой не ме е питал за тях откъде са и какви са. Живееш си живота спокойно.

В САЩ 35% са за Вашинктон, отделно 2000 долара на месец плащаме за къщата данък за общината. За месец!

Само в Швейцария бихме платили 8% данък, което е по-нисък данък, но там вече и разходите за живот са други.

Отминаха годините, в които един паспорт ти определя съдбата. Днес всичко зависи от теб, твоите решения и квалификации


Всеки си живее където си иска.
Аз съм живяла на много места и съм видяла и добрите, и лошите страни. Във всяка държава има нещо, което е голям проблем за обществото и има неща, които са ти предимство.
Важното е човек да умее да е щастлив където е в момента. У нас човек определено може да е щастлив, стига да може да си го направи. В чужбина можеш цял живот да си нещастен емигрант ако не си го направиш. Всичко зависи от нас самите, не зависи от паспорта.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: bb993f44a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

32.   Сигурно сте милионери миличка... :)))) Ама явно само в мокрите те ти сънища... :))) Тия фукни и изхвърляне преличат на приказките точно на тоя, , американец, , , , строителен предприемач, , който познавам:))))


В щатите има не един нашенски милионери, които от години са там и ни един не се върна в България, нямат и такова намерение. Явно вие сте открили топлата вода:)))) Евала! :)))

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 80a62af955
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

33.   Не обръщайте внимание на номер 31, това е жена, която пише километрични коментари под всяка подобна тема, които общо-взето са все за едно и също - данъците, къщите с мрамор, многото фирми с мъжа й и т. н. Много от писанията й са напълно абсурдни, но не мисля, че трябва да й се обръща чак такова внимание.
По темата, винаги съм казвал, че човек е свободен да живее, където му харесва. Всяко място си има своите плюсове и минуси. Принципно е хубаво човек винаги да направи опит да реализира плановете си, отколкото после да съжалява, че нищо не е направил. Добре е човек да помага на околните или ако не може, то нека не им пречи.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: d30ef90ff6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   А какви са испанците спрямо нас българите? Че немци, холандци и дори славяни като чехи и словаци са ми много студени нещо.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 789606be92
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

35.   Но30, има и такива и такива. Доста"неуспели" българи има, които се прибират и тръбят какво ли не. Повечето от тях и езика не са могли да научат, че поне да кажат на комшиите си откъде са, като ги питат. Кръжали са в някакви български общности и даже после имат и наглоста да разправят, колко добре познават англичаните, германците и тн, а дефакто дори с един от тамошните не са разговаряли.
Да така е. Има ги такива. Аз лично съм се сблъсквал с много от тях, в Англия, като съм брал ягоди. Т. Е. Както но. 31 казва тия индивиди са си в омагьосан и кръг от нищета и от там измъкване има, ама трудно

Трябва да проумеете обаче, че наистина има и такива българи, които са благодарни на условията в България. За тези хора живота не е 2д. Тези хора не бягат от чужбина, защото преди да отидат там не са бягали от България. За тях няма разлика къде живеят от материална гледна точка, защото са адаптивни. А другото освен материалното е основата на щастието. И да, то може да е само там където си се родил. Това последното гастербайтеритв не го разбират, те живеят за кората хляб. Така, че недейте да спорите, че да не се издадете.
В БГ имаме прекрасни условия за развитие на много неща и ако наистина излезете от колелцето за хамстери, ще прогледнете.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: ba6f4f842c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

37.   "От къде сте? " е малко нетолерантен въпрос. Усмивките на французи, северняци и т. н. от реални се изкривяваха във фалшиви гримаси в момента, в който чуеха "България". Само американците, канадците, латиносите и някои други южняци като испанци, португалци и италианци (но не всички, Мадридчани са надути пуйки) се отнасяха като равен с равен. Туй е истината ми от 5 години живот в най-различни чужбини. Гърците по принцип не ни харесват по политически причини, румънците са свестни, но не и молдовци и руснаци - те са много студени като парче лед.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: a71eb70d93
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

38.   Истината е, че докато правя пари, на мен ми е все тая, къде живея. Стига да има хубави ресторанти, хубави жени, хубава музика останалото е просто ненужно. Не ме интересуват нито политиката, нито проблемите на нацията, защото честно казана, предните две, не се интересуват и от мен.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 624d1d5832
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

40.   Прекрасен пост, искрено благодаря! Испания отдавна се е загнездила в мечтите ми и ще се радвам, ако някой има наблюдения над ИТ сектора, в частност този в Барселона/Валенсия.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker