Защо казват, че "в чужбина се работи много"? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Статии:
 Как да се харесваме в собственото си тяло. Проект - Кожа.
 
Споделени истории (77380)
 Избор на редактора (66)
 Любов и изневяра (17208)
 Секс и интимност (9436)
 Тинейджърски (17886)
 Семейство (3591)
 Здраве (6378)
 Спорт и красота (3394)
 На работното място (1399)
 Образование (4174)
 В чужбина (914)
 Наркотици и алкохол (797)
 Измислени истории (690)
 Проза, литература (1228)
 Други (10210)
 
 

  

Споделена история от В чужбина

Защо казват, че "в чужбина се работи много"?
преди: 9 дни, 23 часа, прочетена 896 пъти
Въпросът не е защо се работи "много", а защо казват, че се работи повече, отколкото в България? Никога не съм работила или била в чужбина и просто ми е интересно.
Всички знаем, че тук ако си на държавна работа си се мързелува, защото "работодател" ти е данъкоплатеца, но питам за частния сектор. Защо примерно ако си мияч на чинии в България, или работиш в производство, или каквото и да е, тук все едно не искат от теб да работиш както трябва, а ако отидеш в чужбина "ще ти скъсат задника от работа"? Нека някой, който е запознат, да обясни...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
  Email:
  Въведи кода от картинката в ляво! (anty bot)
 
Въведи код
 
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 дни, 15 часа
hash: 23e99e0cfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Зависи при кой попаднеш.
Не може да се говори така с обобщения в Чужбина.
В ЕС има още 27 държави. В света още 200 сигурно.
Всичките те се различат много.

 
  ...
преди: 9 дни, 15 часа
hash: acf29ef7e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   В България се правят, че плащан на работици които се преструват, че работят!
В чужбина действително ти плащат соъбразно, работникът работи наистина. Това е разликата!

 
  ...
преди: 9 дни, 11 часа
hash: 11253c3d43
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Това идва от хора, които не са работели толкова тежки работи в България, или просто от хора, които учат, завършват и почват работа в чужбина и си мислят, че е по-тежко, отколкото в България. Не знам за САЩ, но в Германия, Дания и Швеция, работния ден е по 7-8 часа, ако говорим за офиси, продавач консултантни, повечето фабрики и транспорта.
За готвачи, сервитьори и бармани, може и да е повече, но тяхната е индустрия с изцяло различни правила.
За държавната чиновническа работа - Виждам, защо, хората на такава работа, ако са минали в частния сектор в която и да е чужда страна, ще са на такова мнение -спокойоно, феномена не е местен. Познавам учители, данъчни, хора по общините и прочие - Някой работя и по 6 часа на ден. Започват работния ден в 9 и 30, официално работят с хора от 10 до 12, следва почивка, после е от 13 до 15:00. Има и такива, с 8 часов работен ден, но истината е, че не е най-натоварващата и продължителна работа.
Сега, ако говорим за "гадните" професии - ами истината е, че навсякъде се работи по-много и тежко.

 
  ... горе^
преди: 9 дни, 9 часа
hash: 9791bb4d79
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   мои близки работиха от този тип работа по 12 часа на ден, 8 в събота 10 дена отпуск. тук има повече почивни, или са 2 на 2, или 3 на 1, 20 дена по закон отпуск , плюс като цяло повече официални почивни дни. там св бачка повече защото имат страх от уволнебив или знаят на каква цена са там. тук се знае че все ще си намериш ии какво да му работя за тея пари.

 
  ...
преди: 9 дни, 8 часа
hash: 3a506e94e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Защото тук постоянно се чудят, как да се скатават, къде да се скрият, да излязат за цигарка, айде почивка за кафенце.

 
  ...


...
преди: 9 дни, 7 часа
hash: 63bcb4b3c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Какво има за обяснение? Свикнал/а си на готово и само да отбиваш номера? !? ! Затова и са на светлинни години от България. Защото хората работят. Защото не е джаста-праста и хоп 400 лв. Не е така, работи се и се изкарват добри пари накрая.

 
  ... горе^
преди: 9 дни, 6 часа
hash: f2a7ba9ee1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Эащото имаш наем и скъп транспорт.
Эащото живееш в един от най- скъпите градове,
а работиш эа минимално эаплащане.
Эащото правиш допълнителни часове эа да спестиш и да се прибереш в България.
ЭАЩОТО си отишъл там эа пари. Това эначи работа. Колкото повече, толкова повече.
Эа да имаш эа Черни дни- беэ работа, но с раэходи эа наем и транспорт, и т.н.
Эаради конкуренцията , които са местните и мърэеливите цветнокожи, чиято работа трябва да бъде свършена от някого, от теб. Това е в случай че искаш да иэпъкнеш и да се иэдигаш эа по _висока эаплата.
Эащото е скучен живота. Дълги раэстояния, а поэнатите имат раэличен почивен ден от теб.
Эащото пращаш пари в БЪЛГАРИЯ или имаш эаеми/ ипотека.
Эащото има шанс эа работа 24/7. Допълнителна. Почасова. това са пари.
Эащото искаш почивка на някой остров.

11год. иэвън БЪЛГАРИЯ.

 
  ...
преди: 8 дни, 21 часа
hash: 6bc6b524de
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Работи се много обща работа, от емигранти.
Високовлафицирана работа се работи много по-малко от колкото тук и се взима 10 пъти повече. И въобще не трябва да си изключително умен за да я работиш или изключителен връзкар, като тук.

 
  ...
преди: 8 дни, 20 часа
hash: 70204a8b1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   В годините, в които учих ме изпратиха на практика в Испания. Честно казано беше по-добре от всяка работа, която съм имала тук в същия сектор. Работи се, да, има хора, които стоят и те гледат в ръцете, показват ти как се правят нещата, но може би, защото беше вид бригада, знам ли, времето беше разпределено много добре. Тук често се е налагало да правя измервания без почивка, започнали сме работа и трябва да я довършим, ако ще в извънработно време, ако ще и без обедна почивка- това никой не ти го заплаща. Стоим на жега или студ, правим си измерванията и когато свършим, можем спокойно да се разложим. Отиваме там с познатия екип, събират ни в офиса на следващата сутрин, два часа ни обясняват за вида на работата и за начина, по който трябва да я извършим. Отиваме на обекта, става 12 часа, испанците ни наритват да оставим всички инструменти за 20-30 минути и да отидем да ядем. Казваме, че за толкова време ще довършим полигона- няма значение, вие сте в почивка, не може да работите. Работните часове свършват, ако останем още 5 минути може да си спестим работа за утре, която просто ще ни забави за повече от 5 минути, ако трябва да нагласим всички инструменти, за да завършим полигона правилно на следващия ден- всички си тръгваме, работния ден приключи. Работи се, там за разлика от тук, веднъж не е имало дори един човек, който да бездейства в неправилното време, но организацията беше на непознато ниво. Самата организация на труда беше направена по такъв начин, че винаги да има работа за всички, но да ни е дадено времето за отдих. Никой не ни е припирал, ние сами се побърквахме дали ще се справим до крайния срок, но всъщност приключихме по-рано.

 
  ... горе^
преди: 8 дни, 17 часа
hash: 842d4c7691
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Да, в чужбина се работи много!
Произлиза от това, че от икономическа гледна точка, себестойността на един брой продукт се базира на сумата от стойността на суровината, на инфраструктурата, на транспорта итн..и на ТРУДА, който пък съответно се базира на заплащането на работника, на соц. осигуровки итн....
Пиша го упростено, в действително е доста по-заплетено...
За да може таьи бройка продукт да е конкурентноспособна на пазара, трябва стойността на факторите по-горе да бъде намалена или производителността да бъде увеличена...
Работодателят обикновено работи и в двете насоки.
В страните с висок стандарт заплащането на работника е високо, съответно трябва да бъде супер производителен, за да може бройката продукт да е конкурентноспособна като крайна себестойност на пазара.
Съответно процесите в едно предприятие са така оптимирани, че работникът да е максимално производителен и да няма време да си бърка в носа, а да произвежда.
Дисциплината е безжалостна, празно време няма, натоварването е така направено, че работникът винаги да е затрупан от работа и едвам да смогва и да се налага да работи като гламав, за да не изостане с прииждащата работа.
Почивчица, цигарка, кафенце, моабетче с колегите - забравете....
Това в разбира се съвсем повърхностно и простичко казано....
Аз съм от 28 години в чужбина, минал съм по пътя от касиер в Макдоналдс до изпълнителен директор със 100 000 евро годишна заплата, 100 служителя и служебен Мерцедес, тоест, смея да твърдя, че знам какво пиша тук и може да ми вярвате:-)

 
  ...

...
преди: 8 дни, 8 часа
hash: 8896142ce5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Това е една от лъжите на новоизпечените ни капиталисти "бизнесмени", с които оправдават мизерните заплати, които дават. Наистина на запад производителността на труда е по-голяма но не за сметка на повечето работа, напротив - там дори се работи по-малко, защото никой няма да те накара да му бачкаш по 10-12 часа на ден както тук, че и в съботите. Производителността е по-голяма за сметка на автоматизацията и механизацията на труда. Тукашните "бизнесмени" просто не влагат средства в машини и добри инструменти, по-изгодно им е да те накарат да бачкаш 9 вместо 8 часа, и после да ти кажат, че на запад се бачкало повече. Тук просто няма кой да ни отвори очите, тия фалшиви синдикати, които имаме не са се пръкнали от самосебе си, те са на заплата на бизнеса, замазват ви очите та да си траете.

 
  ...
преди: 8 дни, 7 часа
hash: 6ca25a52f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Директореееее, пише се Опростено!

 
  ... горе^
преди: 7 дни, 21 часа
hash: d9b1c7896f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Защото има по-малко караници, дърляния, пререкания, клюки, скатавания, оправдавания, контрол, наранено его, сърденици, безотговорност, безпомощност, подмолничене, завист, подлизурщина, кланове и лагери, по-малко си пречат един на друг и т. н. Работят по-малко, но им остава повече време за работа и натрупване на компетентност и съзнателност.

 
  ...
преди: 7 дни, 17 часа
hash: 276ba70673
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Така е. На запад се работи повече но от кого? Местното население не работи повече от местното население тук. Ние сме тези които работим повече и тук и там, спрямо тях.

 
  ...
преди: 4 дни, 17 часа
hash: eea345cfc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Работила съм с хора от цял свят в една фирма, работа с еднакви задължения и повярвайте ми най ми беше трудно с българите. Никога не съм виждала някой от чужденците да бездейства и да си губи времето във Фейсбук или пък да пуши цигари през 10 минути. Българите сме най-хитри, но най-мързеливи. Винаги ще намерим начин да си полегнем и да убием времето, а и имаме претенции за работата, за колегите, за почивки, пари и всичко останало. Също така сме и най-алчни. Такава си е истината-не сме научени на работа.

 
  ... горе^

...
преди: 2 дни, 8 часа
hash: b88d5ed5f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Защото на Запад всеки разчита на себе си. Не на заеми от приятели, не на родители, не на деца. Защото ако шефът ми не ми плати, ще го спукам от жалби и ще ми плати още отгоре и го знае. Защото ако не си върша работата, а си пуша и си ползвам телефона за лични цели в работно време, ще има основание да не ми плати това време и ще го духам. Или ако закъснявам, тръгвам по-рано, игнорирам имейлите и работата. Ако в бг някой работи нормално, веднага е "натегач", "балък", "идиот". Ако някой шеф го изисква - на кво ми се праи тоа. В бг хората имат лош живот и живеят ден за ден с латентната надежда да е последен. На Запад на 30 години си планират пенсиите. В това отношение бг е по-близо до Ориента.

Кой ще ми плати наема, здравните (които не са 20 лева, а 200 евро минимум), билета за транспорт, грижите на старини, ако не работя? В бг ще се возите гратис, ще искате за 20 лева човешко отношение в поликлиниката и ще живеете с мама до 40 г., защото шефът е идиот и ви е изгонил. А като остареете ще чакате децата ви да ви плащат болногледачка. Това трябва да отговаря на въпроса.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

Въведи кода от картинката в ляво! (anty bot)

Въведи код
При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)
 
  Email:Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker