Защо казват, че "в чужбина се работи много"? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (96976)
 Избор на редактора (166)
 Любов и изневяра (22808)
 Секс и интимност (11255)
 Тинейджърски (20214)
 Семейство (4859)
 Здраве (7820)
 Спорт и красота (4076)
 На работното място (2167)
 Образование (5939)
 В чужбина (1300)
 Наркотици и алкохол (931)
 Измислени истории (735)
 Проза, литература (1504)
 Други (13191)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от В чужбина

Защо казват, че "в чужбина се работи много"?
преди: 2 години, 7 месеца, прочетена 2581 пъти
Въпросът не е защо се работи "много", а защо казват, че се работи повече, отколкото в България? Никога не съм работила или била в чужбина и просто ми е интересно.
Всички знаем, че тук ако си на държавна работа си се мързелува, защото "работодател" ти е данъкоплатеца, но питам за частния сектор. Защо примерно ако си мияч на чинии в България, или работиш в производство, или каквото и да е, тук все едно не искат от теб да работиш както трябва, а ако отидеш в чужбина "ще ти скъсат задника от работа"? Нека някой, който е запознат, да обясни...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 7 месеца
hash: 23e99e0cfb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Зависи при кой попаднеш.
Не може да се говори така с обобщения в Чужбина.
В ЕС има още 27 държави. В света още 200 сигурно.
Всичките те се различат много.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: acf29ef7e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   В България се правят, че плащан на работици които се преструват, че работят!
В чужбина действително ти плащат соъбразно, работникът работи наистина. Това е разликата!

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 11253c3d43
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Това идва от хора, които не са работели толкова тежки работи в България, или просто от хора, които учат, завършват и почват работа в чужбина и си мислят, че е по-тежко, отколкото в България. Не знам за САЩ, но в Германия, Дания и Швеция, работния ден е по 7-8 часа, ако говорим за офиси, продавач консултантни, повечето фабрики и транспорта.
За готвачи, сервитьори и бармани, може и да е повече, но тяхната е индустрия с изцяло различни правила.
За държавната чиновническа работа - Виждам, защо, хората на такава работа, ако са минали в частния сектор в която и да е чужда страна, ще са на такова мнение -спокойоно, феномена не е местен. Познавам учители, данъчни, хора по общините и прочие - Някой работя и по 6 часа на ден. Започват работния ден в 9 и 30, официално работят с хора от 10 до 12, следва почивка, после е от 13 до 15:00. Има и такива, с 8 часов работен ден, но истината е, че не е най-натоварващата и продължителна работа.
Сега, ако говорим за "гадните" професии - ами истината е, че навсякъде се работи по-много и тежко.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 9791bb4d79
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   мои близки работиха от този тип работа по 12 часа на ден, 8 в събота 10 дена отпуск. тук има повече почивни, или са 2 на 2, или 3 на 1, 20 дена по закон отпуск , плюс като цяло повече официални почивни дни. там св бачка повече защото имат страх от уволнебив или знаят на каква цена са там. тук се знае че все ще си намериш ии какво да му работя за тея пари.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 3a506e94e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Защото тук постоянно се чудят, как да се скатават, къде да се скрият, да излязат за цигарка, айде почивка за кафенце.

 
  ...


...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 63bcb4b3c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Какво има за обяснение? Свикнал/а си на готово и само да отбиваш номера? !? ! Затова и са на светлинни години от България. Защото хората работят. Защото не е джаста-праста и хоп 400 лв. Не е така, работи се и се изкарват добри пари накрая.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: f2a7ba9ee1
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

7.   Эащото имаш наем и скъп транспорт.
Эащото живееш в един от най- скъпите градове,
а работиш эа минимално эаплащане.
Эащото правиш допълнителни часове эа да спестиш и да се прибереш в България.
ЭАЩОТО си отишъл там эа пари. Това эначи работа. Колкото повече, толкова повече.
Эа да имаш эа Черни дни- беэ работа, но с раэходи эа наем и транспорт, и т.н.
Эаради конкуренцията , които са местните и мърэеливите цветнокожи, чиято работа трябва да бъде свършена от някого, от теб. Това е в случай че искаш да иэпъкнеш и да се иэдигаш эа по _висока эаплата.
Эащото е скучен живота. Дълги раэстояния, а поэнатите имат раэличен почивен ден от теб.
Эащото пращаш пари в БЪЛГАРИЯ или имаш эаеми/ ипотека.
Эащото има шанс эа работа 24/7. Допълнителна. Почасова. това са пари.
Эащото искаш почивка на някой остров.

11год. иэвън БЪЛГАРИЯ.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 6bc6b524de
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Работи се много обща работа, от емигранти.
Високовлафицирана работа се работи много по-малко от колкото тук и се взима 10 пъти повече. И въобще не трябва да си изключително умен за да я работиш или изключителен връзкар, като тук.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 70204a8b1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   В годините, в които учих ме изпратиха на практика в Испания. Честно казано беше по-добре от всяка работа, която съм имала тук в същия сектор. Работи се, да, има хора, които стоят и те гледат в ръцете, показват ти как се правят нещата, но може би, защото беше вид бригада, знам ли, времето беше разпределено много добре. Тук често се е налагало да правя измервания без почивка, започнали сме работа и трябва да я довършим, ако ще в извънработно време, ако ще и без обедна почивка- това никой не ти го заплаща. Стоим на жега или студ, правим си измерванията и когато свършим, можем спокойно да се разложим. Отиваме там с познатия екип, събират ни в офиса на следващата сутрин, два часа ни обясняват за вида на работата и за начина, по който трябва да я извършим. Отиваме на обекта, става 12 часа, испанците ни наритват да оставим всички инструменти за 20-30 минути и да отидем да ядем. Казваме, че за толкова време ще довършим полигона- няма значение, вие сте в почивка, не може да работите. Работните часове свършват, ако останем още 5 минути може да си спестим работа за утре, която просто ще ни забави за повече от 5 минути, ако трябва да нагласим всички инструменти, за да завършим полигона правилно на следващия ден- всички си тръгваме, работния ден приключи. Работи се, там за разлика от тук, веднъж не е имало дори един човек, който да бездейства в неправилното време, но организацията беше на непознато ниво. Самата организация на труда беше направена по такъв начин, че винаги да има работа за всички, но да ни е дадено времето за отдих. Никой не ни е припирал, ние сами се побърквахме дали ще се справим до крайния срок, но всъщност приключихме по-рано.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 842d4c7691
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Да, в чужбина се работи много!
Произлиза от това, че от икономическа гледна точка, себестойността на един брой продукт се базира на сумата от стойността на суровината, на инфраструктурата, на транспорта итн..и на ТРУДА, който пък съответно се базира на заплащането на работника, на соц. осигуровки итн....
Пиша го упростено, в действително е доста по-заплетено...
За да може таьи бройка продукт да е конкурентноспособна на пазара, трябва стойността на факторите по-горе да бъде намалена или производителността да бъде увеличена...
Работодателят обикновено работи и в двете насоки.
В страните с висок стандарт заплащането на работника е високо, съответно трябва да бъде супер производителен, за да може бройката продукт да е конкурентноспособна като крайна себестойност на пазара.
Съответно процесите в едно предприятие са така оптимирани, че работникът да е максимално производителен и да няма време да си бърка в носа, а да произвежда.
Дисциплината е безжалостна, празно време няма, натоварването е така направено, че работникът винаги да е затрупан от работа и едвам да смогва и да се налага да работи като гламав, за да не изостане с прииждащата работа.
Почивчица, цигарка, кафенце, моабетче с колегите - забравете....
Това в разбира се съвсем повърхностно и простичко казано....
Аз съм от 28 години в чужбина, минал съм по пътя от касиер в Макдоналдс до изпълнителен директор със 100 000 евро годишна заплата, 100 служителя и служебен Мерцедес, тоест, смея да твърдя, че знам какво пиша тук и може да ми вярвате:-)

 
  ...

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 8896142ce5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Това е една от лъжите на новоизпечените ни капиталисти "бизнесмени", с които оправдават мизерните заплати, които дават. Наистина на запад производителността на труда е по-голяма но не за сметка на повечето работа, напротив - там дори се работи по-малко, защото никой няма да те накара да му бачкаш по 10-12 часа на ден както тук, че и в съботите. Производителността е по-голяма за сметка на автоматизацията и механизацията на труда. Тукашните "бизнесмени" просто не влагат средства в машини и добри инструменти, по-изгодно им е да те накарат да бачкаш 9 вместо 8 часа, и после да ти кажат, че на запад се бачкало повече. Тук просто няма кой да ни отвори очите, тия фалшиви синдикати, които имаме не са се пръкнали от самосебе си, те са на заплата на бизнеса, замазват ви очите та да си траете.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 6ca25a52f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   Директореееее, пише се Опростено!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: d9b1c7896f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Защото има по-малко караници, дърляния, пререкания, клюки, скатавания, оправдавания, контрол, наранено его, сърденици, безотговорност, безпомощност, подмолничене, завист, подлизурщина, кланове и лагери, по-малко си пречат един на друг и т. н. Работят по-малко, но им остава повече време за работа и натрупване на компетентност и съзнателност.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 276ba70673
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Така е. На запад се работи повече но от кого? Местното население не работи повече от местното население тук. Ние сме тези които работим повече и тук и там, спрямо тях.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: eea345cfc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Работила съм с хора от цял свят в една фирма, работа с еднакви задължения и повярвайте ми най ми беше трудно с българите. Никога не съм виждала някой от чужденците да бездейства и да си губи времето във Фейсбук или пък да пуши цигари през 10 минути. Българите сме най-хитри, но най-мързеливи. Винаги ще намерим начин да си полегнем и да убием времето, а и имаме претенции за работата, за колегите, за почивки, пари и всичко останало. Също така сме и най-алчни. Такава си е истината-не сме научени на работа.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: b88d5ed5f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Защото на Запад всеки разчита на себе си. Не на заеми от приятели, не на родители, не на деца. Защото ако шефът ми не ми плати, ще го спукам от жалби и ще ми плати още отгоре и го знае. Защото ако не си върша работата, а си пуша и си ползвам телефона за лични цели в работно време, ще има основание да не ми плати това време и ще го духам. Или ако закъснявам, тръгвам по-рано, игнорирам имейлите и работата. Ако в бг някой работи нормално, веднага е "натегач", "балък", "идиот". Ако някой шеф го изисква - на кво ми се праи тоа. В бг хората имат лош живот и живеят ден за ден с латентната надежда да е последен. На Запад на 30 години си планират пенсиите. В това отношение бг е по-близо до Ориента.

Кой ще ми плати наема, здравните (които не са 20 лева, а 200 евро минимум), билета за транспорт, грижите на старини, ако не работя? В бг ще се возите гратис, ще искате за 20 лева човешко отношение в поликлиниката и ще живеете с мама до 40 г., защото шефът е идиот и ви е изгонил. А като остареете ще чакате децата ви да ви плащат болногледачка. Това трябва да отговаря на въпроса.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 11253c3d43
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   За коя чужбина говорим?
Ако е китайска провинциална фабричка, ок, разбирам.
Ако обаче е сегашната ми работа...
30 дни платен отпуск, 35 часа работна седмица и всички обедни и следобедни почивки са включени там. Отделно - когато има почивен ден, има почивен ден.

Във България как е? Според приятели - 40 часа минимум, 20 дни отпуск и без никакви почивки за обяд.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 0dbb7ad953
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Здравей,
аз съм от почти 7 години в чужбина, завършила съм образуванието си в чужбина и въпреки това мога да кажа,
Че се работи много а като чужденец ти се струва още по- много. Първата причина е, че работиш на чужд език и мислиш всяка една секунда. Факта че си в чужбина не се забравя и това изморява. Другото което е- в чужбина стандарта е много висок и за да си добре ти трябва добре или нормално платена работа а ако не успееш да си намериш такава ще трябва да работиш неквалифицирана работа двойно. Като съм работила в България съм можела да си върша през пръсти задълженията или да се поскатая малко или да си оставя работа и за утре. В чужбина се работи на 100%. Всичко трябва да е перфектно. Като ти кажат направи това, това и това го правиш днес и това е утре ще имаш друга задача. Надявам се, ч ме разбра.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: b49e045233
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Истината е че работата е същата но условията различни. Първо работи се по лесно защото работиш с колкото е възможно повече техника която улеснява труда. Второ работното време и почивки се спазват стриктно. Трето заплатата ти идва на време и часовете са изчислени съвсем честно.
На въпроса защо казват? Защото обикновено в Европа ходят да работят по ниско квалифициран труд, жени работили в офис в бг отиват като камериерки или болногледачи а за този труд е по тежък и си е за реване сравнението. Плюс това на човек които му е по леко в чужбина не се оплаква, затова и не чуваш за него. Българите имаме тази особеност ако ни е зле оплакваме се, ревем навсякъде, ако ни е по добре или си мълчим за да не ни завидят, или си мълчим за да не ни открадне някои хубавата работа или да иска да уредим и него, или дори си измисляме че ни е зле с цел да прикрием или дори съм чувал за поверие че ако се похвали щял да загуби "хубавото" или поне част от него.
Истината е такава в Гърция а и в Европа овчарите доят и хранят овце с машини, не ринат с лопата а чистенето е механизирано или направо се мие овчарника с маркуч, което е доста по лесно. В Европа никой никога няма да накара човек да бърка бетон на ръка примерно за най малкото количество бетон работодателя- европеец или купува или наема бетонобъркач, няма да те накарат да забиеш пирон с чук има си машинка, няма да те накарат да ползваш отвертка има си винтоверти бол и т. н. Европеец никога няма да наеме жена и да й се наложи на жената да пере на ръка, европееца е наясно че човешкия труд му излиза най скъпо и оценява труда на работниците си, докато преди два месеца говорих с жена лелка в детска градина в бг, тя същия ден бе прала пердетата на градината на ръка в голяма мивка. Европеец-работодател е заплашен от огромни глоби, страх го е, и спазва стриктно работно време и почивки, докато в бг не им дреме и подписан договор за 8ч в частна фирма никога не е 8 часа, за справка иди питай работничките в Кауфланд колко часа са на работа всеки ден и за колко часа им е договора иди също в европейски подобен хипермаркет и виж как всички работнички излизат да си ходят 10-15 мин след като затвори магазина /просто там са наели повече персонал и има кой да чисти в работно време, работещите там дори си пеят докато подреждат рафтове защото не са претрупани/.

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 56b40de20f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   До предния- имам познат в Кауфланд-работят си само часовете,но в много магазини ги карат и да чистят,защото не наемат чистачи....

 
  ...

...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 9ab4083659
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Ей съжалявам че няма как да покажа на една снимка как сме се опънали на един диван в офиса и чакаме да ни дойде достваката с метали.
Работя в строителството от доста години защото вярвайте ми само в него мога да правя каквото искам, да работя както искам да взимам повече и всички да са доволни. И в България беше така и в Лондон е така даже много по добре. Някой път като има работа работя с месеци без почивла, ама да добавя... Не сме се преуморили.... Заплатите за един месец без почивка е към 6000 лв което нали няма как да откажеш на хляба мекото.
Кой както го нареди. Някой мацки работят, други крадат, някой са чистачки... При мъжете е по трудно логично защо и пак ми е много добре.... Колегата вика скука ще ходим да пуши. Поздрави от савиш роу лондон

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker