За хора работили в Германия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121179)
 Любов и изневяра (29705)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

За хора работили в Германия
преди: 5 години, 7 месеца, прочетена 7649 пъти
Моля кажете как стават нещата с намирането на работа от България? А също ако е възможно препоръчайте някаква агенция намираща работа на българи в Германия от която да сте доволни, в смисъл да няма опарени поне. Интересува ме доста и какви са опциите за работа там без немски. Има ли начин човек първо да види на каква работа и в какви условия ще работи, преди да замине, или винаги е на късмет?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 57

преди: 5 години, 7 месеца
hash: 400b673a3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Пич, ти език не знаеш, за условия питаш. Как, по-точно, си представяш да работиш без поне елементарно ниво на немски? Представи си някой ти уреди мечтаната работа, примерно счетоводител (много, много примерно говоря, щото за да си счетоводител тук в Германия, трябва да имаш специфично локално образование). Идва при теб шефът и започва да ти обяснява какво трябв ада правиш днес. И ти? Как ще постъпиш, като не разбираш какво ти говорят?

Нека ти предоставя малко истини за живота в Германия:
1. Противно на широковъзприетото мнение, тук парите не растат по дърветата.
2. Никой тук не посреща новодошлите на червен килим с хляб, сол и мед.
3. Ако разчиташ на социални помощи в началото, за да "научиш" езика, това вече не става от няколко години насам.
4. Читавите фирми за набиране на персонал търсят хора, които знаят Немски. След което в общия случай подписват договори с хората по българското законодателство и пращат хората в Германия под вид на командировка. По този начин заплащането ти е по-ниско, а правата ти не се защитават на 100% по немското законодателство.

Моят съвет към теб: учи език. Здраво. Поне до ниво А2, но не в измислен езиков център. Вземи нивото в Goethe Institut. Така ще имаш поне някаква база за да можеш да кажеш 2-3 думи идвайки тук. Имай предвид, че такива като теб има хиляди и конкуренцията е жестока дори за професиите, изискващи ниска квалификация. Работният пазар в Германия не е това, което беше преди 10-тина години, когато Румъния и България още не бяха в ЕС.

Успех иначе! Всяко начало е трудно, но когато човек се адаптира след 5-6 години и погледне назад, удовлетвореността е огромна.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ef58698aa2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Всичко написано от 1. е верно. Ако искаш нормален живот и добри доходи в Германия трябва да говориш езика, за мен лично А2 не е достатъчно поне DTZ B1 ти трябва. Тогава можеш да работиш много повече неща и да си по-добре платен. Друго важно в Германия, когато имаш образование си добре платен и шофьора не взима повече от учителя в началното учелеще. Ако имаш образование и научеш език има уникални възможности за реализация и израстване.

Аз не бих се занимавала с Бг фирми.
Но когато дойдеш сампв Германия трабва да имаш жилище (адресна регистрация), без това не може да кандидатстваш за работа, а пък без работа трудно някой би ти дал да наемеш жилище. Малко в оматьосан кръг.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 46ccc7ee69
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   №1, ти е казал най-важното - без език и то на ниво B1, забрави! Всичко казано от №1 го прочети два пъти, защото е вярно. Само за фирмите, които те командироват от България - така е, по-ниско е заплащането, но данъците също са по-ниски, особено ако става въпрос за човек, който не е семеен. Идеален вариант всъщност няма - избираш по-добрия за теб към момента.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 70ef27dc0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Автора пита за агенция, те му говорят за червени килими и как парите не растяли по дърветата и това го пишат във всяка тема за чужбина пфф, аман от фолософи. Хората, които искат да си намерят работа в чужбина са напълно наясно, че там ще им е много трудно и че пари по дърветата няма. А това, че в Германия без език не може човек да си намери работа, не е вярно, пълно е с хора, които работят там, без да знаят немски. Аз лично познавам едно момиче, което дори не е завършило средното си образование в България, тя български не говори добре, камо ли немски, приятелят й и той е с нея там и той немски не говори, работят в някакъв голям магазин, прилична работа, така че недейте да говорите глупости на автора. Авторе, тези хора, които аз познавам си намериха работа в Германия чрез познати. Едно момче си намери работа по една програма от бюрото по труда, преди няколко години.
Виж в сайта на бюрото по труда платформата EURES, там има обяви за Германия.
Успех ти желая и ако намериш добра агенция, сподели я тук, ако можеш :)

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 71f40d80c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

5.   Да, така е. Изобщо не ти трябва език. В момента търсят мениджъри за Deutsche Bank и VW. Единственото условие е разговорен български. Успех. Номер 4 може би ще ти помогне.

 
  ...


...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 270e5d71ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Българин, работещ за 1000 Евро чисто в Германия, има същият стандарт като с 800 лева в БГ. Не разбирам на какво се надяват хора без дума немски (а за такива ако има изобщо работа и 1000 Евро са много). Стойте си в БГ бе хора, гарантирам ви, че ще мизерствате много повече навън.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 6f496d7d33
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Стига с тая Германия бе!!! Какво толкова ви харесва? Бежанци, джамии, грозни жени, само западната част е добре, източната ГДР бившата е даже много по-зле от България. По-добре Скандинавия, Чехия, Испания, ама Германия НЕ. За почивка става, красива държава е, но за живот НЕ. Преди 2014, би могло, но сега не.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 270e5d71ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

8.   Номер 7 е прав. Аз живях 2002-2018 в Германия. Е няма по-голяма мизерия от това, което направи Меркел. От една супер държава се превърна в клоака. И за съжаление не е само Меркел - SPD, Grüne, Linke - всички тези толерастки партии водят държавата към гибел. Преди човек работеше и стандартът беше висок. Сега бачкаш като луд, данъците са над 50%, цените скачат, доходите падат. Стана страшно да ходиш и по улиците - всякаква сган от страни като Афганистан и Еритрея на социални помощи се разхожда и се чувства безнаказана. Ако закопчаят някой такъв за изнасилване, вандализъм и пр. се почват протести на разни толерасти и ги пускат. Пълно беззаконие е настанало. Работещият германец плаща за всичко и си трае.
Днес се разхождам из градинката на НДК - ами все млади и усмихнати хора с деца, няма орки. Заведенията пълни по Витошка, стандартът се качва. Да - трафикът, дупките, корупцията в администрациите са проблем, но се свиква и с тях. Хора, ако имате една що-годе добра работа, си стойте в БГ. Дори и с 1000 лева ще живеете по-добре, отколкото с 1500-2000 Евро в една чужда държава, където всяка маймуна има повече права от вас. Аз се върнах преди 3 месеца и вече изобщо не мисля за Германия, Белгия и други подобни толерастки клоаки.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: cff74207d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Автора: благодаря за коменарите. Темата остава отворена за мнения. Това без езика го видях в обяви на български агенции в интернет, обикновено става въпрос за работа в завод, но там човек може да заболее понеже било доста тежко, или да яде бой ако не се справя с темпото, за каквито случаи съм чувал. И така моля кажете: да речем, че човек в България знае немски, какво следва да направи за да намери работа и квартира в Германия, така че максимално да избегне евентуални разочарования?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 270e5d71ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 6 и 8 съм пак. Авторе, виждам че си упорит, затова ще се опитам да ти отговоря на въпроса въпреки ясното ми мнение и убедеността, че дори да се преселиш там, трудно ще се задържиш дълго и най-малкото ще си загубиш времето и здравето.

1) Не споменаваш с какво образование и квалификация си, споменавайки работата в заводи приемам, че търсиш неквалифициран труд и знаеш немски. В момента работа се намира сравнително лесно, стига да знаеш къде да търсиш.
2) В никакъв случай не търси работа от БГ, задели малко пари и отиди за 2-3 седмици на място. Най-добре е да имаш познати българи, където да отседнеш на първо време. Иначе рискуваш да попаднеш на някой Subunternehmer, който обикновено подбива минималната почасова ставка с разни трикове, които са на ръба на закона, но минават (а ти естествено не си на ти със сложните немси закони и едва ли ще знаеш как да си търсиш правата. Минималната ставка е 9, 19 Евро от Януари 2019, в момента е 8, 84 Евро. бруто.
3) Търсиш в интернет, напр. jobscout24. de, stepstone. de, monster. de. Може и в локалните вестници. Най-добре е някой от познатите българи да те препоръча на мястото, където самият той работи. Българите са овълчени, завиждат си и се прецакват взаимно, така че внимавай. Все пак има и свестни.
4) В никакъв случай не се захващаш с лица от турски, арабски или ромски произход - каквото и да ти обещават, е 100% измама. За нищо не даваш пари предварително - това са сигурни схеми за измама на зелени новодошли.
5) Ако не намериш работа по гореописаните начини, взимаш т. нар. Gelbe Seiten (списък на фирмите по браншове и видове на усугите) и търсиш т. нар. Zeitarbeit. Това са фирми за временна заетост, които обаче често предлагат места и за по-дълги периоди и опции за Übernahme от клиента. Тук също има черни овце, така че четеш внимателно договора.
6) Квартира. Забрави без постоянен трудов договор. Евтини квартири на практика няма (освен в забутаните села в ГДР). Най-добре няколко българи да си разделяте разходите и да вземете по-голямо жилище. Следи и форумите на българи в съответния град, често някой се изнася и търси Nachmieter. Сайтовете за търсене са immobilienscout24. de, wg-gesucht. de, studenten-wg. de. Директно с немски наемодател обаче ще ти е много трудно без да докажеш доходи за 2-3 месеца и постоянен трудов договор. Плаща се и Kaution в размер на 3 месечни наема при нанасяне.
7) Заплащане: При минимална ставка от 9 Евро и пълен работен ден ще правиш средно по 1500-1600 Евро бруто. Нето това прави към 1100-1200 Евро. Дори за минималните доходи, удръжките са 1/3, за по-високите доходи стигат 50%. Удръжките включват здравна осигуровка, пенсия и безработица, ДОО.
8) Разходи: Едностаен апартамент с включени ток, вода, отопление около 400-500 Евро и то в малък град. В градове като Хамбург, Франкфурт, Кьолн сложи 100 Евро отгоре, за Мюнхен 200-300. Забележи, че в тези градове доходите не са по-високи за разлика от цените.
9) Транспортът е безобразно скъп. Месечната карта (а без нея не може да ходиш на работа) ще ти излезе 50-150 Евро в зависимост от разстоянието. За кола забрави на първо време, освен ако не си закараш българската и да рискуваш солени глоби ако те хванат като постоянно пребиваващ с БГ номер.
10) За храна ще плащаш 200-500 Евро в зависимост колко често ядеш навън, дали си готвиш сам, какво ядеш, пиеш ли алкохол, пушиш ли (адски скъпо удоволствие!!! ) и. т. н.
11) Винаги предвиждай извънредни разходи и отделяй по 100 Евро на месец само за тях, те бъркат най-много в джоба. Например ако си загубиш ключа, струва 300 Евро само да ти отворят. Услугите са скъпи.

Обобщаваме: Квартира 500, транспорт 100, храна 300, други разходи 100. В най-добрия случай ще спестиш 100-200 Евро на месец, но с много лишения и ако успееш да намериш евтина квартира. Дори и работата да е по-добре платена, заради удръжките стандартът се качва много бавно. Чак при 3000 Евро и нагоре нетен доход се стига едно ниво, при което се чувстваш бял човек - кола, голямо жилище, заведения, жени и пр. Но такава сума се постига при над 60к годишна брутна заплата.

Ако в БГ изкарваш да кажем към 1000 лева и имаш собствено жилище, ще живееш по-добре и с по-малко лишения в повечето случаи.

Надявам се да съм бил полезен.

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 5f2fd0d22a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   С много елементарни познания по немски можеш да разнасяш нощем вестници. Много българи работят точно това. Можеш да работиш като куриер към Хермес. Те почти не знаят немски. Случвало ми се е да кажа Приятен ден, когато ми донесат пакетче, те гледат стреснато. Вземи понаучи малко немски и действай. Данъците от 50 % са за богаташи, не се стряскай. Успех ви желая.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 46ccc7ee69
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11 и колко получава разнасящ вестници или куриер на Хермес? И как се живее с тези пари в Германия точно? Данъците са си данъци. Най-много дерат тези с високите доходи, както си е и редно.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: fd29deeab1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Автора: 10-ти, благодаря за подробното описание. Но ми направиха впечатление следните 2 неща. Първо, в Германия има ли някакво значение какво образование има човек завършил в България? Мислех, че е общоприето, че българските дипломи не се признават в западните държави. Второ, ако човек спестява максимум 200 евро с много лишения в Германия, защо тогава милиони чужденци се натискат да работят там?

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: c6cb29b634
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Има значение дипломата, още по-голямо значение има опита в сферата, ако говорим за квалифициран труд. Иначе няма пречки да заминеш на полски работи с висше образование. Винаги имай скътани пари за преждевременно връщане, ако нещо се обърка и не си давай документите на никого. Само полицията има право да ти ги иска.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 7294354a82
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Номер 13, в държавата ни запада се описва като земен рай по-приятен за живеене и от горния. Може да се спестят повече, но не с всяка една работа. Дипломите се признават. Пълно е с български студенти там.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 44d19dd4fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Отново номер 10:

За дипломата: Все пак сме ЕС, превеждаш си дипломата и нямаш проблеми. Както и в БГ, образованието е далеч не толкова важно, колкото опитът в съответната област. Ако си бил строителен инженер в реномирана компания със стаж 10г, никой няма толкова да ти гледа дипломата, нали така? А за чистач и продавач в Макдоналдс едва ли ги интересува дипломата.... Ти пак не казваш какъв стаж имаш и какво образование, за да те насоча по-добре.

Вторият въпрос: Аз ти дадох пример ако работиш на минимален доход там. Ако изкарваш повече, ще пестиш и повече. Истината е: Там с минимален доход се оцелява, докато в БГ с 510 лева не. Но оттам нагоре нещата постепенно се изравняват заради високите данъци там и заради скъпите наеми. Другата крайност например са IT специалистите. Аз например правех там 3500 Евро нетни и плащах 1200 Евро наем за 70 квадрата. В БГ правя същата нетна заплата, а си живея в 150 квадрата собствено жилище. Разлика огромна.
Многото чужденци се натискат, защото повечето живеят на помощи и детски, мамещи немската социална система. Преди 15 години и за повечето българи си струваше - при 300 лева заплата в БГ 1200 Евро си бяха много пари. А и жилищата в Германия бяха далеч по-достъпни. За тези години доходите обаче почти не мръднаха, а цените скочиха двойно. Докато в БГ доходите далеч изпревариха цените, поне по мое мнение.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 4dedd6019e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   13 защото ако не си IT или връзкар там ще печелиш повече дори спрямо стандарта. Особено университетските преподаватели и завършилите икономика, финанси, журналистика и фиологии.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 3e36078cd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Номер 10, би ли споделил колко години стаж имаше като ИТ, когато си ги вземал тези 3500 евро нетни и с коя данъчна категория ? В кой Бундесланд и в каква фирма си работил ? Заради скъпия наем предполагам, че е било в Мюнхен. Аз с 5 години стаж като Java-Entwickler и Steuerklasse 3 съм още далеч от 3500 нетни.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 8b5c3c5aa2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   н 1 ми взе думите от устата. Аз съм зъвършила висше там и 6 г съм живяла там. Мога само да потвърдя думите на номер 1.
Работа у нас се намира с препоръки/връзки и упоритост, също ако имаш вече добро име. В Германия се намира ДОБРА работа с много връзки. Немски език винаги трябва. Английски също за високо квалифицираните длъжности. БГ дипломи се признават само ако искаш да учиш в университет Магистър или нещо такова, тоест формално. Реално от работодателите не се признава бг. образованието, НО ако можеш с препоръки/връзки да си намериш първата работа, тоест имаш стаж вече нататък никой не ти иска диплома.
За ел. техници и инсталации не те пускат да работиш директно на обекти.
Не пишеш каква квалификация имаш, какво можеш, каква професия имаш. Никъде не се търсят хора без професия и квалификация, без език
Стой си у нас. Поне разходите са ти малко или ходи по полетата, фабриките и живей като черен роб.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 270e5d71ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   До номер 18 от номер 10.

Да, бях в Мюнхен до средата на тази година. Заплатата беше в рейндж 74k-82k бруто в зависимост от бонусите, Steuerklasse 1. Позицията беше официално Lead Java Developer., но общо взето при мен програмирането беше по-скоро nebenbei, оправях и оптимирах стар код и бях тийм лиид на 3-ма студенти от TU-то (т. е. бях мениджър, но не чак). Главната ми задаче беше в последно време един сложен проект за въвеждане на SAP, който се проточи 3 години... Понеже аз съм завършил икономика, програмирането съм го учил самостоятелно и нямам дори диплома, но се занимавам с Java и SAP вече над 10 години и нивото ми е високо. Иначе общо стажът ми в Германия е 11 години, като в началото съм бил 3 години бизнес анализатор. Тогава започнах на 38k, ако изобщо има значение.

При Steuerklasse 3, 3500 нетни се достигат при 63k бруто. При хора с 5 години стаж не са непосилна задача, даже напротив. Много често най-добър Gehaltssprung се получава, като смениш компанията и масово немците го правят. Като цяло, интересното е, че икономистите в Германия средно вземат повече от информатиците, за разлика от БГ. В моя кръг от познати, програмисти с 3-5 годишен стаж се движат средно между 50-55к. Икономистите са със средно 60-65k. Общо взето, всеки както се уреди.

В БГ нещата са коренно различни. Seniоr Java Dev., особено с международен опит и езици, различни от английски се котират страшно високо. В София под 5000 лева чисти рядко можеш да намериш човек.
Аз почнах на 7k чисти, като с бонусите евентуално мога да стигна и 8k.
Със SAP нещата са малко по-зле засега, но и там 5k до 6k са напълно постижими. Извън София, нещата изглеждат много по-зле, засега. Било то Пловдив, Варна или Бургас - спокойно може да разделиш сумите на две и повече.

Обобщаващо: Ако си IT специалист с опит, в момента е жив мазохизъм да живееш в страна от западна Европа (изключвам САЩ, понеже там за най-кадърните в бранша парите са наистина мнооого! ). 50% отиват в данъци, нетно получаваш същото, дори и по-малко, плащаш огромни наеми и живееш сред бежанци и всякаква паплач, към които трябва да си толерантен. В София си вземаш голям апартамент, цените на наемите са наполовина а при покупка 4-5 пъти по-ниски, хората са свестни (с изключение на някои квартали, в които така или иначе нямаш работа). Примиряваш се с хаоса и трафика по софийските улици (но пък имаш метро), мудната администрация и корупцията (с които ще се сблъскваш. но не често за щастие). Здравните услуги само в частни клиники, където достъпът до добър специалист е в пъти по-бърз отколкото на запад (където примерно чакаш средно 3 седмици за час при ортопед)..

Това е мое мнение и следствие от опита ми в двете държави. Естествено, не искам да го налагам на никого, мога да дам само съвети.

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f77cd3d047
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Автора: до 16-ти.
Аз имам висше образование, финансова дисциплина в Свищов. Завършил съм много отдавна и в момента си нямам понятие от нещата. Имам дълъг стаж във фирма, която няма отношение с тези неща. Защо като си вземал повече си плащал и за по-скъпа квартира? Какво бих могъл да направя аз?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: b41eecfc3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   От 16 до автора:

Търси работа във фирма със сходна дейност на това, което си правил и имаш стаж, не което си учил. Провери вариантите за търсене, които ти предложих по-долу. Не търси бачкерска работа от БГ посредници, понеже фирмите ще те прецакат със сигурнист и ще се превърнеш в роб. И защо избра точно Германия? Кое те мотивира да отидеш точно там? Като какъв си работил досега? Не е шега работа да идеш току-така някъде си, това трябва да е добре обмислено решение.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 241e13df53
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Авторе, всички пишат само за заплати и пари. Разбира се, че парите са страшно важни. Живея почти 20 години тук. Имало е периоди, в които аз съм била домакиня, гледала съм си детето, когато беше малко, после като тръгна на училище, пак си останах 2 години вкъщи. В тези етапи не сме имали много пари. Само заплатата на мъжа ми. Никога не сме вземали социални помощи. НО, Германия има най-добрата здравна система в света, карам си колата по хубави пътища, детето ми учи в гимназия безплатно и мн. други неща. Сега и двамата работим, имаме добър доход. Моето образование от СУ отдавна е признато, работя по специалността. Така, че давай смело. Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: fd29deeab1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

25.   Автора до 23. Ами мотивира ме Германия защото за нея се казва, че е най-силната икономика в Европа, и защото се говори, че има работни места там. Ако реша да отида там какво ще трябва да представя-диплома за завършено образование и най-вече документ за стаж в съответната дейност в България ли? Кой град би препоръчал там? А дали би могло примерно да потърся от сайтовете където ми каза, от България, да им изпратя по имейл всичките документи и ако ме одобрят тогава да тръгна за там или обезателно трябва да има жив контакт при кандидатстването? Аз за момента не знам немски. Това за бачкерската работа без език по-добре ли е да не се хващам на нея, дори и с кандидатстване през немски сайт? Четох някъде, че има и сезонна работа там. Тя дали си струва, имаш ли представа колко пари чисто могат да се правят там от такава? Иначе благодаря за подробното инфо. Явно не си като българите в чужбина, които гледат да забиват нож в гърба един на друг, както се говори за нас, и затова си успял да се издигнеш толкова високо в Германия.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: b41eecfc3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   23 съм:
Хм, без немски пак казвам, че ще ти е много много трудно. Ако става въпрос за работни места, то такива в момента има навсякъде. Поне малко език трябва да се знае, по това се избира и къде да отидеш. Германия не е цвете за мирисане...
И все пак...

"... какво ще трябва да представя-диплома за завършено образование и най-вече документ за стаж в съответната дейност в България ли... "
Естествено и двете, и то преведени. Все пак зависи от позицията. Ако е за нискоквалифицирана работа, може и да не е необходимо.

"... Кой град би препоръчал там... "
По-малък град, в по-затънтен регион. Наемите са по-ниски, а заплатите почти същите. И бежанците са по-малко. Но пък е скука. Както си се ориентирал към нископлатена работа, в Германия има минимална ставка, която е същата в Мюнхен и в Рощок. Едно е да взимаш 1200 Евро при 800 Евро наем, друго е при 300. Все пак е важно къде ще намериш работа. Но дори да намериш такава, не бързай да отиваш а си направи сметката на разходите за живот.

''... А дали би могло примерно да потърся от сайтовете където ми каза, от България, да им изпратя по имейл всичките документи и ако ме одобрят тогава да тръгна за там или обезателно трябва да има жив контакт при кандидатстването... ''
Ако кандидатстваш за изп. директор на някой концерн, може по принцип всичко. Но на ниските позиции наемането става от днес за утре, т. е. днес те канят на интервю за утре. Как ще успееш без да си там? Без лично запознанство никой сериозен работодател не наема служители. Ако си там, може и да ходиш по адреси на фирми, фабрики и магазини и директно да питаш. Много по-лесно е.

''... Аз за момента не знам немски. Това за бачкерската работа без език по-добре ли е да не се хващам на нея, дори и с кандидатстване през немски сайт? Четох някъде, че има и сезонна работа там. Тя дали си струва, имаш ли представа колко пари чисто могат да се правят там от такава? '... '
За сезонната работа пак са длъжни да плащат минималната ставка от 9 Евро на час приблизително. И да те осигуряват. Тук проблемните работодатели са твърде много и често плащат много по-малко. Изобщо, много е важно да имаш трудов договор предварително и понеже не си запознат с немските закони, да го провериш при местен адвокат или поне при някой, който разбира.
В твоя случай общо взето виждам 3 възможности (без език и с добри шансове за сносен доход):
- Шофьор на камион. Ако имаш C E категория. Може и само с C в някой случаи. Не е лека работа, но има глад за кадри и се изкарват добри пари. И не мисли, че ако изкараш курса в БГ и вземеш категориите, си напълно готов. Иска се огромна психична устойчивост и здрави ръце.
- Строителен работник. Или майстор в някоя занаятчийска сфера, напр. водопроводи, електричар, заварчик, бояджия, зидар, тенекеджия и пр. За такива хора също има огромен глад в момента. Много българи познавам, които работят там така 3-4 месеца в годината, другото време си харчат спестеното в БГ. Ако си добър в подобна сфера, търси някоя бригада и питай. Дори във Фейса има страници на подобни групи за различни европейски градове. Може да извадиш също списък със строителни фирми в района (Gelbe Seiten) и направо звъниш и питаш.
- Болногледач (Krankenpflege). Тук са повечето жени, но има и мъже. Огромен глад за кадри в момента. Плаща се над минималната надница и езикът май не винаги е задължителен, но и работата не е за всеки. Търсиш старчески домове и кандидатсвташ директно.

Каквото и да направиш, успех.

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: fd29deeab1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Автора до 26-ти. Благодаря отново. Звучиш като човек който е ходил по света и знае доста. Казваш Германия не е цвете. Познаваш ли някоя страна по-добра от нея за случаи като моят? Тая последната опция за строителен работник ми се видя интересна(понеже не знам немски). Хората които познаваш, за тия 4 месеца труд там, колко време изкарват после в България с тия пари преди да се върнат обратно там да работят? Колко чисто спестяват за тоя период? Моята диплома не е в тази област(строителен работник. Или майстор в някоя занаятчийска сфера, напр. водопроводи, електричар, заварчик, бояджия, зидар, тенекеджия и пр. ) нито съм работил някога такова нещо. Дали ще стане да ме наемат?

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: cb32ac687c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Колко изкарват въпросните познати нямам представа. Все пак предполагам, че не всичко там е в белия сектор, т. е. вероятно някои не плащат данъци и осигуровки или поне не в пълен размер... Примерно едни поляци на мен ми взеха общо 8 евро на квадрат за шпакловане и боядисване с мои материали, немски фирми ми искаха 15 Евро за същото...

Коя страна е добре за теб? Ами тази, на която знаеш езика поне малко. Никъде няма да ти е лесно, навсякъде ще си чужденец. Ти изглежда си се отчаял доста. Не е чак толкова зле в България, помисли си пак.
Пак казвам, че с една средна българска заплата не се живее по-зле отколкото ако си чирак на запад. Толкова ли няма работа тук в твоята сфера? В момента тенденцията е кадърните хора да се връщат в БГ а на запад отиват малцинствата, за да мамят социалните системи там, да крадат и просят.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: a2b1b3e35f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   Интересно ми е докато питаш и обмисляш, в момента учиш ли немски? Или чакаш да е сигурно, че тръгваш и тогава да се размърдаш? Искаш да ти обещаят 5000 евро заплата, че да се мотивираш да учиш езика. Или направо "на място" да учиш основни думи и изрази?

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 4dedd6019e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   "тенденцията е кадърните хора да се връщат в БГ" глупости, ако си доктор или IT специалист да, за другите няма работа освен в кол център.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: f77cd3d047
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   Автора до 28-ми. Просто проучвам как е. Ако е добре ще го уча немският тук. Интересуваше ме и варианта за работа без немски език там, тоест по съкратената процедура. Аз знам английски, но Англия хлопва кепенците, а и там едва ли е по-добре от в Германия. Нито отношението отношение към българите, а и по трудно се намира работа сигурно, защото не е толкова голяма икономика като Германия. При минимална заплата от 9 евро на час в Германия ако си чирак там, защо да не може да се спести и да не е по-добре от в България на средна заплата за страната от 600-700 лв. Сметнато в Германия при това заплащане трябва да се покрива квартирата за 3-5 дни работа. Да речем че храната е двойно-скъпа от в България, пак чисто математически излиза че е на сметка. Защо да е по-добре да се стои в България, отколкото в Германия?

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: cb32ac687c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   Аз по-долу сметнах, че при 1200 Евро нетен доход ти трябват 1000 Евро за да си покриваш основните нужди. Т. е. ти остават максимум 200 Евро.
Същите нужди в България се покриват с около 600 лева, ако имаш собствено жилище (което предполагам). Т. е. при нетна заплата от 1000 лева и нагоре, чисто финансово нещата се изравняват.
Естествено, ако заплатата ти в БГ е 600 лева, нещата са други. Но ти все пак си висшист, имаш трудов стаж, малко ми е трудно да повярвам, че не можеш да намериш подходяща работа при сегашния пазар на труда. 600 лева вземат чистачките. Аз не познавам хора с под 1200 лева. Средната заплата е 1000 лева за страната и 1500 за София в момента.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 46ccc7ee69
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

33.   Храната изобщо не е двойно по-скъпа, ами си е направо като тук.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 1533369c8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   Авторе, сега за първи път пиша тука и забелязвам, че си си го наумил да идваш в Германия ама винаги спориш в противна посока. Ще се опитам да ти обясня кое колко струва, защо парите не никнат по дърветата и въпреки това хората си стоят тука.
Мин. Заплата: 9€/ h, -40 h на седмица и към 160 на месец: 1440 бруто на месец ама ти спират данъци и осигуровки и накрая имаш към 1000-1100. От тея пари трябва да си платиш квартира и топло мито : 1100-500=600€ ти остават, тока се плаща отделно 600€-60€=540€ ти остават. Карта за транспорт между 60-85€, защото фабриките са завряни на индустриална зона:540€-60€=480€. Телефон и интернет 40€ минимум 480€-40€=440€. Засега не е зле.... храна трябва да купуваш ама нали пестиш, поне минимум 30€ на седмица трябва да даваш без да си купуваш от ресторанти и подобни което значи 30€x4 седмици е 120€- и което ти остава 440€-120= 320€ ухаааа голяма сума нали! Е да ама тука на всеки 3 месеца по закон си задължен да плащаш данък телевизия, което е средно 12€ на месец : 320-12=308€ ти остават при условие, че не пушиш, не пиеш и пестиш от парно и той. Не е зле, но при сключване на договори трябва да плащаш такса, отделно за издаване на документи, отделно, че ти звънят по телефона или дори лично ти разправят нещо и ти да да и накрая излиза, че си бил сключил устен договор на стойност няколко стотин евро и си викаш, ” абе излъгаха ме и нищо няма да плащам! ” Е да ама те тези пари ще си ги вземат!!! Ще изчакат да се натрупа няколко хиляди, ще извикат съдия изпълнител и ще ти запорират заплатата и готово! И после къде са ти парите???? Така, че или с риск и пари ще идваш тука и ще търсиш от познати помощ, а те само ще те мотаят и използват и после ще ревеш!! Или научи малко немски, има и google преводач, интересувай се от закони и работен пазар, намираш си предварително работа и квартира и идваш на сигурно тука. Интернет страница за квартири е immobilienscout. Пишеш го в google. de и гледаш. Иска се винаги каутион от 3 топли мита. Без адресна регистрация няма как да си направиш банкова карта и да си намериш работа. Никога не се плаща на ръка, а по банков път. Официално на ръка се смята като работа на черно. Преди да почнеш работа се сключва договор. Имат право проба да правят ама максимум 3 дни. След това е нелегално. Сайтове за работа са indeed или директно от бюрото за труда JobBörse.
Така, че ти си знаеш какво ще правиш, а мен не ме вълнува... оправила съм си живота. Аре със здраве и късмет!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 11323a0af8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

35.   Живея в малък провинциален град в България. Циганската махала опустя напълно. Братовчедите са в Германия, основно Франкфурт. Надявам се там да си останат, а ние да си оправим държавата. Германия е страна за цигани, турци и секви човешки отпадъци. Ако не си от тях, не ходи!

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: f77cd3d047
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   Авторът: Изплашихте ме. Уж Германия била най-силната икономика в Европа, уж толкова народ там, а сега излиза че аз съм се заблудил. Чак се плаша от себе си. Ако и там е толкова тежко, препоръчайте държава от която сте доволни. Може и на временна работа на интервали-там после в България, после пак там. 34-ти, а ако знам немски дали повече пари ще правя от 9 евро на час. Ти как си оправи живота в Германия ако не е тайна?

 
  ...

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 9070af1ef3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   Авторе, 24 съм. Мислех, да не пиша повече по темата. Написах ти мнението си, не знам, дали си го прочел. На въпроса, дали ако знаеш немски, ще вземаш повече пари, ще ти отговоря. Мисля, че това, да знаеш немски, за да работиш и живееш в Германия, се разбира от само себе си. А това, колко пари ще вземаш, зависи от квалификацията ти. Познавам германки, които като чистачки или продавачки вземат около 10-11 евро на час. Познавам един български преподавател по математика в Университета, който взема около 4.200 евро, лекарка от Румъния, счетоводителка от Полша и т.н. Надявам се, разбираш, какво имам предвид. Според мен, знанието на езика се подразбира от само себе си. Важното е професията и квалификацията ти.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 73a8966ab4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

38.   Аз съм номер 34. На твоя въпрос: как съм си оправила живота... всеки почва от нулата... омъжих се и с мъжа ми дойдохме тука. Аз без грам немски, а той имаше немски ама се довери на роднини и след една година го набутаха към 20-30 хиляди евро, които искаш или неискаш трябва да платиш! Била съм в началото чистачка и съм работила по 5-7€ бруто или пък сме чистили сняг или пък събирахме перални и подобни за да можем да се препитаваме и плащаме наема. Това беще преди да имаме право да работим. Толкова мизерия съм чистила и изживявала, че накрая реших, че имам или нямам пари- трябва да се запиша на немски курс за да ми е по-добре. За щастие си бях намерила постоянна работа като продавачка на не пълен работен ден, трябваше да знам да казвам 2-3 изречения само, а мъжа ми почна да си намира малко по-добре платена работа ( тогава горе долу бруто 12€ на час) и се записах на немски курс. Всеки месец плащах по 120€ и отделно още 60€ за транспорт. Накрая реших, че ще ми е по-добре ама съм грешала... тогава повече те натискат да работиш, а колежката нали не разбира: с нея не се занимават. Реших да започна Ausbildung ама с 8 клас не става и трябваше да ходя на вечерно. Напуснах от работа, защото там не бяха съгласни и през това време работих във фабрики или като чистачка от 6 до 14, а от 17 до 22 часа бях на училище. През това време на мъжа ми му се отвори късмета и направи 2 курса на стойност 17000€ като заварчик, а мене ме приеха за Ausbildung. Мъжът ми взима сега по 22-24€ на час, а аз в момента още уча ама ми плащат всеки месец толкова, колкото взимах във фабриката и всяка година се покачва, взимам си коледна премия, премия от печалба на фирмата и за отпуска премия. Като завърша ще взимам към 3000€ чисто на месец премии.
Как се оправихме? 3-4 години само ходене по мъките, след това с мотивация и стремеж! Без немски много трудно ще ти е и ще взимаш малко. Всеки ще ти е крив и ще говориш лошо за Германия. Друго ще е ако знаеш езика, имаш професия и си упорит. Ние взехме преди 2 години немско поданство, а откакто съм тука, не съм се връщала в българия. Не ми и липсва! Тука ми е добре, всеки ме уважава, имам хубава квартира, ходим си на екскурзии и си носим маркови дрехи и обувки и ай пфони на стойност по 1200€ бройката. Просто всичко може да си позволим и си знаем и правата и задълженията.
Ако си твърдо решен да идваш за насам се приготви, че няколко години ще ти е трудно, ама след това ще разбереш, че си е струвало.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: e3950c5804
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   До номер 38. Много неща бих ти написала, но няма смисъл. Само малка корекция - не сте взели немско поданство, понеже Германия не е монархия. Взели сте немско гражданство. А тези курсове за заварчик по 17. 000 € са направо трепач. И кои са тези всички, дето те уважават? А под ай-Пфон вероятно разбираш ай-фон. А 3000 € премии са към заплатата или?

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 73a8966ab4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

40.   Аз съм 38 . Ако искаш вярвай, аз си ги имам документите. Прочети ми коментара пак.. там пише 2 курса , а не на курс по 17000€. Защо трябва да лъжа? Да не би да ви познавам или вие да ме познавате? Той ме пита как съм си оправила живота и аз обяснявам. Държавата и работодателите влагат толкова много пари в народа, за да му е добре. Разбира се очакват и нещо в замяна! Да работиш хубава работа, че да печелиш повече за да плащаш повече данъци. Докато го постигнеш това отнема няколко години ама по добре късно, отколкото никога. Проблема на българите и циганите в Германия е , че не искат да се интегрират, мързеливи са и не желаят да учат, под претекс , че трябвали да работят. Е да.. работят ама като чистачи, сервитьори и друга ниско платена работа. Друго е като научиш езика, добър си в това, което правиш имаш си професия от Германия и отстояваш твоето. Тогава разбират, че си се мъчил да постигнеш всичко това и според това ти заплащат. Има такива наречените Gewerkschaften. Това са тарифи за различните браншове в Германия и според това, колко си учил и каква дипрома в определена сфера работиш, ти е и заплащането.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: d2742335de
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

41.   Gewerkschaften, мила моя, са професионални органицации. Май не си внимавала в Orientierungskurs-а, който е след Integrationskurs-а. И коя си ти, с 8-ми клас образование, че да обобщаваш тук, как българите не се интегрирали?! пази боже, сляпо да прогледа. За твое сведение, българите, с които аз общувам и към която социална група се числя, сме магистри, лекари, университетски преподаватели. И не си позволяваме да обиждаме сънародниците си, както ти го правиш. Въпрос на манталитет и ниво.

 
  ...

...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: d2742335de
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

42.   Kaution-a е винаги на базата на т. нар. студен наем. Теб те прецакаха върху топъл наем ли да го платиш?

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: c6286ce004
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

43.   Здравейте, не знам дали автора следи темата.
Дойдох в Германия и всичко което знаех е здравей, чао, добро утро и как се казваш. Започнах работа в заведение, клиенти са идвали за поръчки с телефоните си, с транслейт ми пишеха за да разбера, имаше и такива които се подиграва ха и си правеха майтап. За 4 месеца разговори само на немски и въпроса какво е това се научих да говоря добре, тук съм вече втора година, мога да чета и пиша. Въпрос на упоритост и желание.
Спряно работата и с език и без е трудно да се намери свястна. Хора като мес със средно или без... Освен куриери в заведения или чистач... Друго не могат да работят, освен, ако няма някой да те препоръча.
Има шанс за всичко и без курсове и без език, стига желание да има.
Друг е въпроса, че поне на мен ми се струва невъзможно без помощ да стъпи на крака.
Имам познати и близки тук и не мога да кажа че живея добре и самостоятелно, може би защото съм с малко дете тук и не мога да работя каквото и да е, но за млад човек, да има шанс.
И само да споделя мое мнение, 1000 Евро тук, нямат нищо общо с 800лв в БГ.
Минимума с 5 Евро тук можеш да си на пазари и да наготвиш за 2 дни и ще ти останат.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 7f7045efe7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

44.   Моля те обясни ми, какво и как готвиш за 5 евро на ден, че остава и за още два дни? ! И аз готвя всеки ден, но с 5 евро няма как да стане. Качествената храна в Германия е скъпа. Да, има и евтини колбаси, и евтини сирена, и евтини плодове и зеленчуци, но качеството е под всякаква критика. Не можеш да очакваш, че това пиле за 3 евро килограма е качествено. Едно хубаво пиле струва 15-20 евро на пазара, а в АЛДИ - 12 евро.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 8266c9b21e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

45.   До 44

Ориз, паста и картофи. Сега и аз обичам да си направя маса за 4има, която ми излиза ощбо 120 кинта, без вината, ама истината е, че имам моменти, когато човек трябва да оцелява и с 5 евро.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 9b195c3e3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

46.   Номер 44 съм - да, права си. Като се замисля, напълно е възможно. Дори може и с качествени продукти да се кара 2 дни с под 5 евро. Извинявай за поста ми, не исках да се заяждам. Успех!

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 46ccc7ee69
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

47.   45, със същото и в България ще изкараш два дни на същата цена:) Освен ако към ориза и пастата няма италиански сирена...

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 258390ce41
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

48.   Я ми обяснете пак:
Сравняваме Бачкер в Германия, чисти 1200 Евро, достигат се при пълен работен ден и 9-10 Евро на час.
- 500 Евро наем,
- 150 Евро ток, вода и отопление и. т. н.
- 100 Евро карта за градския транспорт
- 25 за Интернет, 25 за телефон, 17, 50 GEZ...
Остават 382, 5 Евро (750 лева) за храна и други.

България, 1000 лева чисти. Собствено жилище.
- Ток, вода, отопление, такси - 150 лева (отоплението не е всеки месец, нали)
- Интернет, телефон - 50 лева
- Градски транспорт - 50 лева
Остават пак 750 лева.
В Германия само една пломба да трябва да си сложите и хоп - 150 Евро, в София същото качество е към 80 лева. Фризьор - там минимум 15 Евро, тук 10 лева. Заведенията - двойно, дори тройно по-скъпи. Супермаркетите - приблизително същите цени, но само на основните стоки. Иначе поне 10-20% по-скъпи.

В Германия всеки допълнително изкаран лев се облага с 50% данък и осигуровки, в БГ с 22, 5% (за доходи до 3000 лева) и само с 10% за такива над 3000 лева.

Я пак се замислете къде е по-добре? Говорим чисто финансово.
Имам чувството, че някои хора, пишещи тук, изобщо си нямат понятие от доходи и цени в двете държави, а пишат разни безумни сравнения.

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 8266c9b21e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

49.   "Я пак се замислете къде е по-добре? Говорим чисто финансово. "
Замислям се и веднага виждам няколко проблема с твърдението ти.

Сори, ама доста от "Бачкер"-ит в България не си докарват и 1000 лева преди таксите, а вече има много без жилища. Хората на под 25 години през 89-а, не успяха да се сдобият с евтини апартаменти и къщи. Доста от тях едвам придобиха един калпав имот. Сега децата им са на по 25 и повечето ще им е доста трудно, да си намерят жилище.

Поне дай, да е реалистично сравнението!

Ти ми сравняваш човек с минимална заплата в Германия, на квртира, с човек, взимаш над два пъти миниланата заплата в България, която е почти средната, който има и лукса, да притежава собствен имот.

Дай да сравним двама безимотни със съответветстващи минимални заплати:

Баркер в Германия с 1200 евро доход.
Бачкер в България с 450 лева доход.

Една от разликите е, че единия не плаща отопление, защото не може да си го позволи.

После имаш куп нагласени твърдения, за да затвърдиш позицията си.


За Германия
"150 Евро ток, вода и отопление и. т. н. "
За България
" Ток, вода, отопление, такси - 150 лева (отоплението не е всеки месец, нали)"

Все пак и в Германия не ми се вярва, да плащаш отопление всеки месец, а сметката ти за Декември-Февруари, няма да е същата, като през Март-Май.

" 25 [евро]за Интернет, 25 [евро] за телефон, " - Да, ако изплащаш и последния iPhone
"- Интернет, телефон - 50 лева" - Да, ако не изплащаш последния iPhone.


По-скъпи ли са цените на услигите? Да, по-скъпи са! Каква е разлиакта? Че няма 30% от работещто население, които се водят "рабоещи бедни". Това също е много важно. Все пак, кой иска да живее заобграден от бедност и мизерия?

"В Германия всеки допълнително изкаран лев се облага с 50% данък и осигуровки, в БГ с 22, 5% (за доходи до 3000 лева) и само с 10% за такива над 3000 лева. "

Повечето хора не отиват в Германия да се блъскат, защото са им давали средна заплата, имат къща или апартамент.
Нима си мислиш, че много хора, които имат дом, подарък от мама и тате, и работят на 3000 лева заплата ще хукнат към Германия?

Това, за което ще ти се дава 3000 лева и нагоре в България, в Германия, спокойно може да ти се дава 5000 евро и нагоре, за същото нещо. Но да, тогава "финансовият смисъл", ше е различен.

И ако ще сравняваш, поне сравни двама със среден доход, с или без жилища. Защото един българин със средна заплата, ще докара 900-950 лева въщи, докато за един германец, тази сума ще е около 2300-2400 евро.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 3314691d01
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

50.   48, къде ги видя тези 1 000 лева чисто за работник в България? Тя средната заплата няма 1 000 лева! И откъде реши, че всеки има собствен апартамент? ! Не знаех, че апартаментите падали от въздуха! Да не говорим, че 1 200 евро е супер ниско заплащане за Германия. Обикновен куриер получава 2 000 евро нето.

 
  ...
преди: 5 години, 18 дни
hash: a073be6416
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

51.   38 какъв Аусбилдунг учите? И какво е това чистене от 6 до 14 часа? Тогава хората работят и чистенето е или много по-рано или късно вечер. Училище в 22 часа вечер? Не се заяждам, просто кажете. Тарифата фертраг да, но какъв е този Аусбилдунг при това за жена и 3 000 Е заплата?

 
  ...

1-50 от 57
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker