Какво е за вас носталгията? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Какво е за вас носталгията?
преди: 5 години, 3 месеца, прочетена 2342 пъти
Замислих се, че имам носталгия само по семейството ми, особено майка ми. Места и природа нямат никакво значение без тях. Като дойде семейството ми при мен в чужбина всякаква носталгия изчезна. Не ми липсват природата, музиката и местата, а роднините. Дори в друг град в БГ много ми липсваха. Трудно ми е да се отделя от тях, но се надявам като имам свои деца те да са ми също толкова достатъчни. Родината ми е там, където са ми роднините. С тях и на луната ще съм супер. А какво е за вад носталгията? Дори в друг български град ми е трудно без тях, защо не мога да се оттделя от родителите си (на 30 съм вече)? Дали един ден ако имам деца ще понеса да живея далече от родителите ми по-леко?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 3 месеца
hash: 609b15c9c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   България, но онази вече забравена и най-тъжното е че повече няма да се върне.

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: d086b19eaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Носталгията е чувство за непринадлежност. Избори си го от главата и само напред и нагоре....:)

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 2000978afa
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Хаха много ясно, че само роднините. Ако отида да работя в чужбина изобщо няма да ми пука за България. Тя е само една точка от света. А ако имаш деца няма да искаш толкова родителите ти. Защото децата са най-хубавото нещо на хората след родителите. Аз ако имам дете ще искам с гаджето ми да отидем да го гледаме в чужбина. И изобщо няма да ми е мъчно за родителите ми. Ще ги чувам понякога. Това ми стига.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 3ff2569143
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   На мен ми липсва всичко! За сега не съм попаднал на място, където да открия тази част от живота си, която загубих с напускането на страната. Българската храна, музика, традиции, празници, събития, дори природа и красота. Бреговете на Черно море през лятото, планинските върхове на Рила и Родопите. Добротата на хората, които все още ценят истинските неща в живота. А да не говорим за приятели, роднини и родители. Това вече няма замяна!

 
  ...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 31a2ccdb8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Работих за кратко в чужбина. Изпитах носталгия след първите две седмици.
Липсваше ми семейството ми, страшно много. Чувахме се вечер по скайп и вайбър, но не беше същото. Тогава се случиха и много притеснителни неща с дядо ми, а аз бях толкова далеч и нямах опция да се прибера. Сърцето ми се късаше, честно, никога не се бях чувствала толкова виновна и отдалечена. В чужбина излизах всеки ден, хората бяха мили, навън беше много чисто, а природата... е, природата не беше като нашата, но пак ми харесваше.
След около месец започна да ми липсва родния ми град, много съм привързана към това място. Една сутрин станах и за около 5 минути, докато се излежавах още, бях забравила къде се намирам. И така започнах да планирам, че ще отида в градската градина, за да си купя скрежина, че после ще мина през пощата, където винаги се чаках с една приятелка. В следващият момент осъзнах, че това няма как да се случи. Бях заминала с хора, които бих нарекла приятели, но не и наистина близки. Трябваше да остана няколко месеца, по-малко от година, но все пак достатъчно време, в което да си далеч от всичко, което си възприемал за родно и свято.

Започна да ми липсва езика. Все са ми казвали, че нашият език е много богат, но тогава за първи път го усетих истински. В чуждият език ми липсваха някои думи, просто ги нямаше. Други пък ги имаше, но не ми звучаха така красиво. На ден по 10 пъти исках да кажа думи като: Благодаря, Съжалявам, Обичам, Желая, Надежда, Красиво.
Забелязах, че преди да замина все използвах "Мерси", сега тази дума съм я изключила от речника си. Преди казвах на приятеля си "Любов", сега му казвам "Обич". Някак преоткрих думите, започнах да ги ценя на много по-високо ниво.
Изпитвах нещо като носталгия по зеленината. Даже си купих цветя за квартирата, които наистина гледах, а преди да замина бях успяла да убия кактус от липса на поливане, та представете си. Мястото, на което бях е с по-сух климат. Аз съм израснала в различна среда, навсякъде в града ми има дървета и храсти, тревички. Беше ми странно.
Липсваше ми родината, не управата ѝ и манталитета на хората. Липсваше ми да мога да изкарам 2 дни без да се обяснявам с жестове нито веднъж. Липсваше ми да чувам нашия говор. Липсваше ми родния ми град. Семейството ми ми липсваше. Липсваха ми приятелите. А накрая, за шок и ужас, страшно много ми липсваше киселото мляко и киселото зеле с боб.

 
  ...


...
преди: 5 години, 3 месеца
hash: 713bf89810
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Стар компютър с Windows XP, мишка с топче, GTA 3, 6-7 човека чакащи ред да поиграем поне за 10 минути на единствения компютър в село, който се намираше в училището и детската ми усмивка в този момент на безкрайно щастие....

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker