Годините си минават - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Годините си минават
преди: 3 години, 11 месеца, прочетена 2486 пъти
Добър вечер от Англия. Пише Ви мъж на 25 години. От 7 години съм тук. Работя като главен пекар от 3 години. Не искам да си надувам бибитката, но съм много в час с този занаят. От няколко седмици насам ми се върти мисълта в главата да се върна в България, тук нещата не са такива каквито бяха преди няколко години, а и с този изход от ЕС, тук нещата стават много несигурни. Имам събрани да кажем шестцифрена сума в левове. Искам да отворя пекарна, а то не каква да е, а sourdough bakery. Това е хляб сто-процентова квас, никаква мая и други боклуци. Страх ме е, че бизнесът няма да потръгне, не защото не знам какво правя, а в това да няма интерес. Отделно ще купя самостоятелно жилище, няма да живея с родителите си, 7 години живея сам и в това да си самостоятелен няма нищо по-хубаво. Ако обичате, покажете ми пътя, не искам тука да изгния, ще правя 8 години в края на август, а и не искам да си броя стотинките в България. Помощ

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 11 месеца
hash: a4c25da1fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според мен ще се получи ако намериш зона в която има население, но няма друга пекарна на която да правиш конкуренция... В България проблема не е дали ще намериш клиенти, а дали няма някой да ти направи мръсно, защото заради теб печели по-малко.

И другото е може би да намериш някой да ти помогне със счетоводството, защото според мен това е най-големия проблем на хората които не са правили бизнес. Супер е да имаш идея, но когато нещо е ново за теб ти трябва някой да помисли за нещата, които ти не се сещаш.
И може би да говориш с адвокат който да ти каже как се регистрира фирма и какви закони има, за да не пропуснеш нещо важно

Недей да правиш всичко сам.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 268986e68f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   От това, което сш написал излиза, че си дошъл в Англия на 18 годишна възраст през 2013 г. Тогава още пазара за работа за българи и румънци не беше се отворил. Той се отвори през януари 2014г.
Тая тема ми понамирисва малко.
Не знам от какво ще изгниеш в Англия, но с шестцифрена сума дори и в лева пекарна можеш да откриеш във всеки английски град. Пиша ти така, защото имам представа от Англия, тъй като брат ми живее там от 17 години ...

В България разрешителния режим за този бизнес е изключително тежък. Да не говорим, че за този вид печена ти трябва помещение в голям град и то на хубаво място.
Моят съвет е: ела в България и проучи нещата на место преди да вземеш окончателно решение

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: e78d658c28
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Добре си решил. Но за бизнес по добре изчакай, че не се знае как ще са нещата. Идеята е страхотна и е удоволствие да се пазарува точно от такова място. Доста хора взеха да се замислят за прибиране, включително и аз, но то е нормално в тази атмосфера. Бая народ се прибра, но не се знае колко ще издържат, бягай щом имаш възможност, тук проблемите тепърва ще нарастват. Само на 25 си, така че и да сгрешиш имаш път напред, това което е можело да го направиш ти вече си го направил до момента, така че само най-доброто предстои, независимо къде. Тук сега както плащат заплати без да се работи и всичко е затворено, всеки трупа пари, очаква се всичко много да поскъпне, особено недвижимите имоти, за данъци даже не ми се мисли и сега са доволно големи. Поиграй малко двойна игра, няколко месеца тук, няколко там, да проучиш нещата, и тогава се реши окончателно, просто ситуацията в момента много не го позволява с този вирус, трябва да сме търпеливи. Решението за живот на определено място е строго индивидуално и разбира се трудно. Винаги го има това ами ако, ами там, ама тук. Късмет, каквото и да решиш.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 5162482151
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Имам приятел, с подобно начинание. Работи заедно с жена си, двамата са образовани готвачи с почти 10 години опит. Трикът бе, че пекарната е повече от пекарна. Има си кафене. Сервират се закуски. За обяд се правят сандивичи, наскоро започнаха да правят и пици. И тези неща са почти на загуба, НО (и ето тук е момента) - хората масово ги опитват и ги харесват. Започват и масово да купуват и поръчват хляб, сладки, бисквити и прочие от там. Дори получават поръчки, за да приготвят неща за рожденни дни.
Обаче пак опира до опита. Ти имаш 3 години, като главен, което означава (надявам се), че вече си се сблъсквал с това, да избираш какво и от къд да купуваш, на какви цени да продаваш, какви са ти клиените, да наемаш и уволняваш хора (за съжаление, понякога с еналага, но с времето се научаваш, да привличаш правилните рботници и да забелязваш проблемите отдалеч, така че да се действа на време и да няма нужда от уволнения), да си следиш разходите до стотинка, да знае;, кога трябва да изоставиш дадена идея, защото е нерентабилна и ... абе да правиш трудните избори и да не се побъркваш от страх, че си сбъркал.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 8fd901531b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Не се хвърляй веднага да купуваш жилище в България. Първо виж дали ще тръгне бизнеса. Дай му две години например. Като видиш, че изглежда, че ще може да живееш така, тогава се насочи към закупуване на жилище. Поне това би била моята стратегия в такава ситуация.

 
  ...


...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 5ea82fda62
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Хахаха, на 25 щял да изгнива. Тия на 35 дето са доникъде какво трябва да се бесят ли? Дай по-спокойно, до 30 ще имаш половин милион в лошия случай.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 5162482151
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До 6

Не, просто не иска човека, да стане като тях. Тея идиотщини, с изчакай да станеш на 45 да правиш бизнес само в БГ...

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 0bbf8bd3a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Според мен за теб би било по-добре да не се връщаш в България - поне засега. В България много неща са се променили в положителна посока за времето, в което си живял в Англия, но хората все още нямат начина на живот и най-вече начина на мислене, който характеризира западноевропейците. Не става въпрос само за стандарт на живот в неговите материални измерения. Хората не са се научили колко важно е например да се наслаждават на живота си. А част от пълноценния и изпълнен с удоволствия живот е храната.

Пекарната, във вида, в който си я замислил, би била нещо прекрасно! Но дали към продуктите, които ще предлагаш, ще има достатъчно интерес - трудно е да се каже, по-скоро не... Много хора в България пестят от храна - колкото и тъжно да звучи. Купува се само най-евтиното, което, както ти много добре знаеш, е и най-некачественото. Разбира се, има много изключения - хора, които проявяват интерес към по-качествени продукти и отделят повече средства за по-добра храна. Но според мен тези хора все още са малко.

На твое място бих се преместил в друга европейска държава, но не и в България. Млад си и със сигурност имаш много идеи, които да осъществяваш, много потенциал, който да развиваш. Не смятам, че в момента България може да ти предложи условия да развиваш този потенциал.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 7b92df8060
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Авторе, идеята ти е хубава, но, едно голямо НО. Живея в Германия от почти 20 години и тенденцията, която тук се наблюдава в последните 4-5 години е следната: малките хлебарници, където се продава ръчно правен хляб, са за съжаление на изчезване. Хлебарницата в нашия квартал затвори на 01.01 тази година - след 120 години съществуване, знам за още 2 хлебарници наблизо, които също не издържаха на конкуренцията на големите вериги, като например Backwerk. Отделно в супермаркетите има пекарни с отвратителен хляб, тестени изделия, които обаче са на страшно ниски цени. Аз лично мисля, че да инвестираш в умиращ бранш не си струва. На мен лично ми е мъчно, когато малки семейни фирми с десетилетна история, биват унищожени от веригите, но това е факт. Успех, каквото и да решиш.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: ea4a3c3e7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

10.   Няма хляб в това което си замислил за съжаление в българия.

Масовото хората бачкат за по 600-800 лева дори и в софия.
Лично познавам мениджър в голяма верига магазини в мол който взима 870 лева заплата и работи от понеделник до петък по 10 часа че и повече.Смятаи дали ще влезе в твоийта пекарна да си купи буржоазен хляб или курабиика която струва 2 лева примерно.
Хората за нормален хляб пари нямат ти искаш да им продаваш премиум такъв.
Тъжно но факт.
Ефтини пици кремвиршки банички това върви тука наи ефтиното да неумрат от глад.
Хубава идея но не за българия.

 
  ...

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 45cf40e0bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Ще се изкажа главно за хляба. Аз също се интересувам от квасен хляб т. нар. жив хляб който са правили нашите баби и дядовци едно време. Жива квас само от брашно и вода, никаква мая и други боклуци. Аз си правя само такъв хляб вече повече от 5 години. Меша си го, оставям го да втаса цяла нощ и го пека сутринта в домашна хлебопекарна. Придобих голям опит в правенето му. Само такъв ям. А хляб от магазина не съм купувал от много години. Адски вкусен и полезен хляб който не вдига кръвната захар, а благодарение на бавната ферментация важните хранителни вещества в него са запазени, тъй като фитиновата киселина на практика е разградена чрез ферментацията. Този хляб може да се похапва без ограничения от всички, не образува подут корем или газове. Според мен ще се търси в България и има бъдеще в него. Хората се връщат към старите си корени и все повече българи търсят здравословни храни. Така че интерес ще има.... като гледам колко много здравословни магазинчета в България се отварят за сладки неща, здравословни, без захар, така че и за хляба ще има. Не слушай тия които ти казват, че не е за България.... всичко се променя. Въпроса според мен е първо, да си в някой по голям град в България и второ цената му да не е много голяма. Поне отначало докато потръгне бизнеса. Знам, аз един хляб го правя от 1 пакет брашно, ако е типово 1, 69 лв, но квасеца само с пълнозърнест който е 1, 99 лв. Да кажем 2 лв за брашно, вода, сол. Отделно ток и твоя труд, т. е. цената му според мен не трябва да е над 3 лв, а в интервала да речем от 2, 20 до 3лв. (Правя го понякога и без сол). В моя град има няколко магазина за здравословни хлебчета и продават пълнозърнест с вредната суха мая и други добавени боклуци за над 2, 20 лв хляба преди няколко години беше и се купува. Не са фалирали. А ако продаваш квасения хляб на такава цена ще се купува още повече. Ако ти трябва опитен помощник в бъдещата пекарна в България, пиши :) Мога да ти стана помощник по правенето на квасен хляб :) Определено имаш много добра идея, мисля, че ще има успех. Все още никой не е отворил пекарна за чист 100% квасен хляб без никакви добавки, по простата причина, че хляба става бавно (в домашни условия) и отнема доста време. Завива се с кърпи и ферментацията протича много бавно, почти половин ден. Макар че ако е малко по топло хляба втасва и се надува и за няколко часа (4-5ч. ), а не цяла нощ (8-12ч).

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 7a969beffe
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Ако сте научен и свикнал на бизнес на Запад, ще ви бъде трудно да превключите към бизнес по ориенталски. Не че не може, но за някои е по-трудно. Неслучайно повечето сладкарски, пекарски и прочие инвеститори в България са от Изтока, с изключение може би на холандската пекарна в София. За българина хлябът и хлебните изделия е светая светих, така че пазар винаги ще има. Но дали може да се прави печалба от хляб?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker