Смятам да се преместя в държава от Централна Европа( Полша,Унгария,Чехия) - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120502)
 Любов и изневяра (29537)
 Секс и интимност (14293)
 Тинейджърски (21841)
 Семейство (6421)
 Здраве (9544)
 Спорт и красота (4684)
 На работното място (3125)
 Образование (7273)
 В чужбина (1640)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1729)
 Други (18350)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Смятам да се преместя в държава от Централна Европа( Полша,Унгария,Чехия)
преди: 3 години, 9 месеца, прочетена 2277 пъти
Здравейте на всички. Първо бих казал, че се самоопределям като авантюрист човек. Това, което правя се нарича, , бавно пътуване" или с други думи казано съм обикновен пътешетвеник с разликата, че аз оставам да живея в избраната страна за минимум от 3 месеца, не съм турист! Всичко това е възможно благодариение на моята онлайн работа и бизнес, които както се досещате мога да практикувам от всякъде. Ще помоля псевдо националистчетата патриоти да не ми отговарят, както и хора, които ще ми държат сметка защо не съм останал в България, тъй като мнението им е безполезно. Та въпроса ми е какви са наблюденията ви за живота в горепосочените страни и най-важното- какви са хората и манталитета им?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 9 месеца
hash: d0e195cf42
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Повече ми харесаха Словакия и Унгария от Чехия като хора. Чехите са съвсем студени, като немците. За Полша още нямам опит.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 7276555b4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   В Чехия, доколкото знам висшето образование е безплатно, но трябва да знаеш чешки, за да се възползваш от това. Държавата има добра икономика, развива се. Чехите са приятни за общуване хора, не са расисти.
Полша, мисля че е малко по-добра относно заплати, но трябва да знаеш полски, за да живееш там. Поляците също са добри хора, някои от тях са патриотично настроени, но повечето са мили и нямат проблем с чужденците.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: d0e195cf42
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   В много отношения Унгария е супер - почти цялата е с плодородни почви чернозем, най-слънчевата страна в Централна Европа е (по-слънчева от части на Румъния и Северна Италия), има и леко ориенталско влияние в кухнята, езика и архитектурата. Там северът, югът, изтокът и западът се преплитат. Полша е с по-лош климат, кухня и почви, но пък има море и плажове (но не влизай във вудата, студена е). Езикът звучи по-приятно от чешкия и жените им са по-красиви от чехкините обикновено. Но повечето градове са индустриални и са били разрушени през войната. Само Краков, Торун и Замосч са по-хубави. Но в Чехия е само една Прага - красива, но няма едно дръвче по улиците и хората са дръпнати.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: d0e195cf42
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А да, и според мен Будапеща е най-красивата столица на Дунав, Виена не ми хареса толкова, Будапеща е с най-различни стилове, Виена е еднообразна. Виж Прага, но за седмица-две макс.

Много по-красива е Прага от Братислава но след като живях с месеци и в двете установих, че словаците са по-свестни хора с по-красиви жени.

Из Полша можеш да обиколиш Краков, Вроцлав, Торун, Замошч, Гданск/Сопот, Люблин. Е, може да започнеш с Варшава, но тя не е красив град, била е срината до основи. НЕ започвай с Краков, Торун или Замошч, защото всеки град след тях няма да те впечатли, остави ги за края! Иначе Краков е малко като Прага - тълпи от туристи и експати (предимно американци), малко като Дисниленд и не можеш да почувстваш истински полската култура. Братислава блести повече с мостовете на Дунав, но планините им в североизточна Словакия са супер.

Унгария е силно централизирана, Будапеща е задължителна, но и Балатон си заслужава, на мен ми хареса много. Хората също, а пътищата там ми се видяха по-чисти и зелени от колкото в Словакия, Чехия и Австрия. Виж от малките градове кои ще ти харесат - Дебрецен е бил български за кратко, Сегед, Сиофок, Гьор - тези 4 са по-големите. Да, нямат планини, но пък Буда има хълмове почти като Пловдивските тепета. От плоските като релеф страни е една от най-красивите в Европа.

Любимите ми страни като тегля чертата в региона са 1. Унгария 2. Полша 3. Словакия Австрия има невероятна природа ако обичаш планини, но хората са дръпнати.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 56a70c1953
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Знам само, че и в трите страни много дръпнаха. От в тях съм бил само в Унгария, в Будапеща, беше преди години като бях малък и нищо конкретно не помня. Миналата година пътувахме до Германия с колата, минавайки транзит през Унгария, мога да кажа, че по-чиста, по-подредена магистрала не бях виждал през живота си дори в Германия. Направи ми впечатление, че билбордовете първо че бяха много малко и второ че стояха на около сто метра от магистралата, а това говори много за менталитета, за реда. Всичко беше изключително подредено. Нищо общо с България и магистралите на Бойко.
Иначе на твое място ако бях, бих отишъл в Чехия, защото езика им е много подобен. Знам, че всички основни думи като дом, река са еднакви. Провери в Гугъл, знам че много руснаци бягат в Прага, значи има причина. А в същото време примерно унгарците, за да ме разбереш какво имам предвид под подобен език, ще ти кажа, че в унгарският има около 15 падежа. Но пък от друга страна това прави Унгария още по-интересна дестинация :)

 
  ...


...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: ddf11d11f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Унгарския е изключително труден език, който е супер различен и няма подобен на него в Европа. Това можеби ще ти е минус. Живея с унгарци, шефът ми също е такъв (не живея в БГ) и бих казал, че имам добри впечатления за тях.
Чешкия по мои наблюдения е доста близък до полския. Лично аз доста бързо понаучих полски заради сходството.
Аз лично бих избрал Чехия или Полша заради езика, но и трите държави са интересни и има какво да се види.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: ad1d96f6eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   По-добре в Централна Африка.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: e914174bc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Охх, има тук един луд фантазьор. Постоянно гледа картите и си представя в коя държава да отиде - там където никой не ходи най-добре. Нещо за чукане ли си търсиш и мислиш, че като си чужденец, чехкините ще умрат от любопитство. Представи си албанец във Варна колко ще респектира жените, защото е чужденец. Що не помислиш за Монголия - знаеш ли колко хубави монголки има. Ще бъдеш голяма екзотика.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 35dd302e95
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   Не ходи там - те нямат нужда от теб. И не защото България има, или си непатриот и бягаш, а заради манталитета ти. В 2 изречения, без да искаш успя да покажеш какъв си всъщност. Не би се вписал в нормална държава, защото байганьовщината ти е генетична. Виж в щатите ще си номер 1, може и някъде другаде из западна европа. Централната я остави намира.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 297f6e6b54
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Зависи какво се крие зад "преместването" ти в подобни държави.
Нищо особено и няма кой знае колко голяма разлика от България. Централна и Западна Европа има по-голяма разлика във всичко.

За жени, работа, да направиш нещо с живота си.
И в БГ-ту можеш да ги зарибяваш. Отиваш в чужбина за година - две... събираш пари, отиваш у некое село. Спираш с кола за 10 бона пред местната кръчма, подбираш някоя яка мома и даваш на баща и 1000лв да си направи ремонт на къщата и да изпие разликата и е твоя. Хем ще ти домакинства и ще се грижи за теб, хем и ще живееш за без пари при тях и ще си я... шаляля, когато и колкото пъти искаш.

Няма файда от източна Европа (от мен да знаеш... ) сменил съм 4 държави... 7 града.

Живот и купон без край - България
Пари и развитие - Западна Европа/Канада/Америка
Глад и мизерия - Африка, Софийска област и северозапада.
Бол секс... - зависи от парите с които разполагаш, държавата няма значение.

 
  ...

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 6a8aaf4308
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Хаха, искрено ме забавляват някои индвиди. Знам, че сте смазани от живота си и сте завистливи, но това е ваш проблем. Още от 18 годишен почна опита ми с чужбина и си нямате на представа колко по-добре се чувствам като чужденец в други държави, от колкото в България. Стига да не си боклук и да не си Ганьо ще бъдеш уважаван. Как очакваш като си отидеш със селяндурския манталитет към ГерманияТА и АнглияТА и да не бъдеш считан за паразит? Знам, че ви е гадно, когато видите някой по-успешен и щастлив човек и го нападите веднага, както би направил един истниски самоуважаващ се ганьо, все пак по-далеч от носа си не виждате До номер 9, живях в Сащ, хората бяха прекрасни, не са пълни боклуци като 85% от българите. Знаеш ли защо? Защото са толерантни и не са завстливи, оставете хората да правят каквото искат с живота си. Номер 8, ако искам и в Колумбия ще ходя, не ви е в работата, нито вашите мнения имат някаква стойност.

Хубав ден,
От автора

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 56a70c1953
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   6, да както казах по-горе унгарският е много труден, около 15 падежа! За сравнение ние имаме 0, а руснаците които са прочути с падежите си имат едва 5. Ти казваш, че няма други езици подобни на унгарският в Европа, но има. Финландският е на същата основа, от едно езиково семейство са, а и те са един народ, не случайно се наричат фино-угри. Но си прав, не е разпространен...
Но определено като за начало трябва да се гледа страна където по-свободно може да се борави с езика. Такава определено е Чехия, не знам защо (защото сме славяни, май), но имаме много подобен език, с много обши думи и корени. Но пък от друга страна чехите имат 49 букви. Полският е много лесен ако знаеш руски, а ако знаеш украински (или беларуски) направо си готов.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: e914174bc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   11, като нямат стойност мненията ни, защо питаш бе, льохман? Вижда се, че търсиш място където да не те смятат за скапаняк, но като си такъв няма да се скриеш.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: d0e195cf42
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Повечето “падежи” в унгарския не са истински падежи напр вместо с Ани - Анис, вместо в автобуса - автобусав и пр. като в турски.

Както и да е няма лоши страни, но много от нас пътуваме със страх, той ни затваря.
Ето това правете: “Аз срещам топли и гостоприемни хора, където и да отида”. По Луиз Хей. Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: d0e195cf42
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   10 е пълен дебил честно. Ето такива ни срамят по света и у нас. Динковци и Пацовци.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 4a4bc44125
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   12, падежите в руския език са 6, а не 5. И не са падежите това, което прави един език труден. За пример, в българския има залози и 9 (10) времена.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: d0e195cf42
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   На мен тъпия немски език ми се струва дори по-трудно четим от унгарския. И унгарците имат дълги думи, но и много гласни, а немските думи с по 20 букви са направоедин път.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 67889f6f5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Защо питаш тук? По-добре ли се чувстваш като се впускаш в спорове, за да покажеш какво мислиш за “85% от българите”? Отговаряйки на нападките в някои коментари, ме води до това мнение. Аз бих ги игнорирал.

Ако искаш по-обстойна информация, погледни следните:

nomadlist(dot)com
на reddit: r/IWantOut r/expats

А Колумбия е страхотна, само хубави спомени имам оттам.
Може и да се видим някъде по пътя на експатите... макар, че аз съм по Америките

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: d0e195cf42
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Авторе какъв ти е бизнеса?
Иначе ти препоръчвам като градове в Чехия Чески Крумлов, Пилзен, Клатови, в Унгария Будапеща и Дебрецен, в Австрия Залцбург, Линц (по-хубави са от Виена, първия е близо до Мюнхен и Алпите, втория до един от най-красивите чешки градове - Чески Крумлов)

 
  ...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 95581e6e90
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Живях 1 година в Унгария като студентка и много ми хареса. Будапеща е красив град, а и в другите градове има какво да се види. Хората също са доста дружелюбни... стига НИКОГА да не правиш опити да им говориш на руски! След събитията от 1956 мразят руснаците. Ако знаеш английски (владеят го младите хора) или немски (по-възрастните), ще се справиш, защото унгарският е доста труден. Както казах, живях там цяла година и чак последните месеци започнах горе долу да разбирам и при крайна нужда, ако никой наоколо не говори поне малко английски, да се опитвам да говоря.
Любимо ми беше да се разхождам покрай Дунева или да ходим с приятели на остров Маргит, но разбира се има още много други места, които си заслужава да се видят...Сен Андре, Аквинкум, Площадът на героите, катедралата на Матиаш, Дворецът, Рибарските кули... музеи, галерии, зоопарка, че чак до Лунапарка и бйнасеите с минерална вода.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker