Моето мнение и опит за Западна Европа - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121320)
 Любов и изневяра (29739)
 Секс и интимност (14378)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6478)
 Здраве (9606)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3184)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18560)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Моето мнение и опит за Западна Европа
преди: 1 месец, 1 ден, прочетена 752 пъти
Понеже виждам, че доста теми се изписаха по въпроса и то в повечето случаи са доста поляризирани мненията - или твърдо за, или твърдо против реших да споделя и моя опит от чужбината, да спомена че става дума на за 20 години период и 3 европейски страни (Италия, Германия, Англия), като най-много в Англия 12 години, откъдето се връщам вече окончателно.

Значи първо ще кажа, че има и плюсове и минуси, лично аз не съжалявам, но като тегля чертата не съм постигнал кой знае колко за това време! Затова всеки трябва да реши за себе си.

Първо ходих в Италия 2004 още имаше страшно много българи и като чели там най-много ми хареса. Хората са топли и със сходен манталитет като нас, имаше доста българи и не се чувствах като чужденец. Бачкат всичко, аз лично бях в хотел, имам предимно хубави спомени, но италиански така и не научих добре, не можех да се развивам и да градят в тази сфера.

Трябва да кажа, че тогава все още имаше доста голяма разлика в стандарта между България и Европа и си струваше да излезеш да работиш дори за 1-2 години колкото да заделил пари. Сега тази разлика буквално се е стопила и дори да работиш хубава работа в Европа(както работех аз последно), разликата няма да е чак толкова огромна. Имайте го предвид това.

После работих е Германия около 2 години като в началото бях на квартира с 2ма румънци, след това не взеха като доставчик на части между заводи и офиси на БМВ (реално си работех за БМВ) и бях доста добре, наех си собствена квартира имах си пари излизах си...

Но сам. Социален живот в Германия - нула. Мега зле. Там всеки работи и си гледа тесния соц. Кръг, няма ги големите компании събиранията, да имат един Октобурфест в годината и това е. Повечето българи са гурбетчии там заминават примерно от някое село 4-5 души работя и си живеят заедно и после се прибират.

В Германия най-много ми тежеше липсата на соц. контакти, защото хем работех сам като доставчик, хем и живеех сам и така и не успях да се интегрирам и да създам някаква среда.

В това отношение българите са много по-топли и общителни. Гостоприемството при нас е на съвсем друго ниво.

Та може би депресията и самотата ме отказаха от Германия, не знам дали е било грешка, повечето хора ми казват, че е трябвало да продължа да работя за БМВ.

После се връщах за малко в България и няколко пъти ходих пробно в Англия, където ме викаха познати българи всичките с оферти за работа. В Англия без да броим прекъсванията съм изкарал 12 години.

Пари.. имаш. Но като почнеш да си плащаш наеми и данъци забрави да станеш милионер. В Англия има сигурно 100 семейства, които държат почти всички земи и имоти на хубави места(кралското семейство и аристократите и банкерите около тях) и реално всички други нямат нищо!

Здравеопазването им е смазващо скъпо... По крайните квартали са такива гета, че не знам и по българските махали дали има такава мизерия. Имот забрави да си купиш ако нямаш наследство или най-малкото да си роден там и да си работил цял живот.

Последните години бях доста добре - търговски представител към марка спортни дрехи. Само че винаги знаеш, че там си чужденец и не си за постоянно. Все гледаш да къташ някакви пари и да мислиш схеми как да си оправиш. живота и да се върнеш в България.

Почти всички, които познавам мислеха как да се оправят. То не бяха схеми за внос на коли, допълнителни работи извън работно време, та чак до кражби от служебни камиони със стока през нощта(да, това представляват българите в Англия понякога - уговарят се с шофьора на камиона във фирмата, която работят да им отвори камиона през нощта влизат и крадат... )

Въобще има страшно много мизерници сред емигрантите. Не казвам, че България е цвете за мирисане, но съм виждал много неуспели българи в чужбина, които като са видяли, че мечтите им си остават неосъществени стават още по-лоши и злобни.

Да, действително стандарта там е по-висок, спор няма, но вече разликата не е огромна! В момента съм в София и тук си има богати хора, има си скъпи коли, ресторанти за по 150-200 лева вечерята, така че аз някаква шокираща разлика не виждам.

Който ви обяснява, че разликата е едва ли не от земята до небето и че България е от 3тия свят сравнено с Англия примерно ви говори глупости.

И там си има бедни и там масово се работи по 8 часа и там хората масово ходят на работа с градски транспорт/метро. Единствено може би средно им остават 15-20% месечно повече кеш в джоба, тоест могат да си купят малко повече храна и стока в магазина, това е великата разлика.

Аз лично не съжалявам, имам и събрани пари, въпреки че със сигурност с цените и инфлацията в България нито ще стана някакъв велик бизнесмен, нито ще си купя ресторант в центъра на София.

Претегляйте внимателно всички плюсове и минуси и след това вземете най-доброто решение за себе си.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 17 часа
hash: fe4fd59a17
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   В чужбина има смисъл само ако си пианист, оперен певец, като цяло за хора на изкуството, или работиш като инженер в голям завод. И за двете си трябва език. Прав си, че там е голяма мизерия, но за бачкаторите. То къде ли е добре за тях, та там ще е много по-добре.

Иначе за мен по-добре се живее в страни като Чехия, Словакия, може би Словения, Унгария и такива. Бивши соц, но не толкова разграбени от политиците им като България.

Иначе България е много по-добре от Румъния и Гърция - страшна мизерия е там. Отидох в Атина и Букурещ и оцених София. София пред тях е европейски град, а те са като в 3-тия свят.

 
  ...
преди: 1 месец, 14 часа
hash: 913eac1ec0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Немците си имат социаленпкръг, общуватхси, събиратхсе постоянно, но няма брутално навлизане в личното пространство, постоянно искане на нещо. Много неща няма как да видиш и разбереш, защото не знаеш език, тогава и тълкуваш през нова незнание. Реално ти не си бил назначен към БМВ нали така, а към някой посредник. Да си купиш имот е достижимо, има изгодни кредити, но все пак в центъра на топ град естествено цените са високи, факт е, че много чужденци в Западна Европа имат имот/и. Заплатите според статистиката знаеш каква е разликата. В момента по тарифа чистачките са на 13. 50 Е на час, като ако дохода е до 520 Е ги взимат чисто.

 
  ...
преди: 1 месец, 8 часа
hash: d3675233aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   И аз това съм го осъзнал и не искам и да чувам за чужбина. А преди бях толкова ЗА емиграцията. Сега оценявам какво имам тук и дори станах повече патриот от преди.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 7 часа
hash: ac21bcb493
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   В света на интернет и мигновени телекомуникации, не знам що ги пишеш тези неща. За хора които ще ходят някъде без да знаят езика ли? Всеки може да отвори youtube и да види всичко за Англия - заплати, квартири, цени, работни места и т. н. Вярно другите страни са по-встрани, но и за тях можеш да намериш информация.

" В момента съм в София и тук си има богати хора, има си скъпи коли"

То и да отидеш в Замбия, ще откриеш ногати хора. Навсякъде има такива, въпросът е колко можеш да изкараш без да си мафиот и човек на някой. В България процентът е все още доста по-малък от Западна Европа. Да, има някакво изравняване, но то е не защото България много просперира, а т. н. Западна Европа пропада. Западна Европе не е това което беше 90-те или 2000. Ако човек тук може да си намери свястна работа, и моят съвет е да не мисли че на запад ще е по-добре. Може би ако разбира обстановката и има план. Тук поне го знаем оцеляването как става. Навън не е толкова ясно, особено да отидеш като прост бачкатор както навремето. Но млад човек ако отиде да вземе висше, ако успее да се закачи там професионално... глупаво е пък да драпа да се връща тук, щот българите били "топли". Като бил тийнеджър такива спомени му останали... Не ми трябват такива "топли" хора, а културни хора с поне малко акъл с които можеш да се разбереш за елементарни неща. Повечето българи не са такива за съжаление, и затова държавата е на такъв хал. Западна Европа че върви надолу, върви, но те повече имат шанс да се усетят и да тръгнат да се оправят. Тук няма да има оправяне, само оцеляване.

 
  ...
преди: 1 месец, 6 часа
hash: b30bbbbac2
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Проблема ти, че ти не успял да се установиш за постояянно никъде и, ха наляво ха на дясно право във лйното прясно товст пак България. Имам много приятели, които пообиколиха Европата и накрая пак се прибраха. Ти казваш, че в Англия стотина фамилии владеят всички капитални зони. Кажи ми къде не е така. Дори в световен мащаб 1 процент от населението владеят най-големите капитали. За Германията си прав. Аз живея в Нидерландия близо до границата с Германия, често съм в Германия и там наистина няма никакъв социален живот и немците са студен народ и роботизирани. Аз съм от 20 години в Нидерландия. Тука си дойдох и тука си останах. Минималната в момента е нето 2000 евро. Квартира със сметки от плюс данъка на колата ми и храната на мевец е 1100 евро. 900 евро ми остават чисти. В България е 880 лева минимална. Айде в София да е 1000 лева. Квартира 700 лева. С 300 лева да ядеш ли, кола ли подържаш, а не дай се боже да се разболееш, по 100 лева ти е на кабинет пич. Не знам колко скъпо е здравеопазването в Англия, но в България е адски скъпо. Проблема е, че Запада на времето на нас ни беше представен като място за бързо забогатяване и, че там от мияч до доктор карат поршета и Ламборджинита. И повечето българи отиват точно с тези очаквания на запад, и като видят, че това не е така почват да мрънкат колко зле било. А ми най-малкото имат закони, инфраструктура, модернизирана система, през която всичко става онлайн за минути, а не да обикаляш като улав днес цял ден, примерно, ако искаш да продадеш една кола. В Нидерландия покупко продажбата на МПС става за 10 минути и струва 10 евро. В България може да ти отнеме цял ден и да платиш стотици левове, в зависимост да ли нотариуса е твой човек. Има някакви предимства и живота е България, но като ги претеглиш на кантара, той определено накланя в полза на живота на запад.

 
  ...


...
преди: 29 дни, 17 часа
hash: ebed9cc7f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Е бг масово се работи за 1500 лв, ама разликата викаш не е много голяма. Един немец чисто взима над 2 к евро. Айде да плати 1 к наем, пак му остават 1 к за живеене. Българина бачка за 1500 лв, дава 800 за наем и остава със 700 лв демек 350 евро при същите цени на храна.

Ами според мен между 350 и 1 к евро разликата си е 3 пъти. Поне като го смятам на елката, така ми показва.

 
  ... горе^
преди: 29 дни, 10 часа
hash: 9c0e71d7b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   "Авторът на материала изчислява, че в индекса на реалните потребителски цени повече от 25% е делът на плащанията по ипотечните кредити, изключени от изчисленията, други 7% е делът на автомобилните кредити, който също не се взема предвид от съвременна методика за изчисляване на инфлацията.

Много американци използват кредитни карти за закупуване на стоки, вземайки заеми от банки за текущи плащания.

Плащанията по този вид кредит също са извън обсега на съвременната система за изчисляване на индекса на потребителските цени. Тук е подходящо да добавите студентски заеми и редица други форми на заемане на пари – отбелязва Forbes.

Прогнозирайки по-нататъшното развитие, изданието подчертава, че разликата между реалната и официалната инфлация ще расте с увеличаване на държавния дълг, което ще доведе до спад в доверието на инвеститорите в щатския долар.

В тази ситуация правителството на САЩ има само една възможност: да повиши лихвения процент. Но това значително ще увеличи американските разходи. "

Толкова за великия Запад. Инфото е от списание Форбс, не от мен

 
  ...
преди: 29 дни, 8 часа
hash: 7381087bb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   За доста неща си прав от страна на заплащане. Разликите в стандарта се стопят. Но има хора които не заминават поради икономика, а защото не понасят манталитета тук.

Грешиш и за социализацията. В София сме нещо като немците, студени и само със собствения си кръг, далеч от социални сме.

 
  ...
преди: 29 дни, 6 часа
hash: fe4fd59a17
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Твоето място трябва да го почувстваш. Важи и за държавата, но дори за град, а дори и за квартала ако градът е голям.

Аз например преди да отида там идеализирах Русе - много красиво нали било ала бала. Още като влакът ми влезе в Русенска област и ми стана гадно. Самият град има негативна енергия сякаш. Хората са невъзпитани и злобни, поне тези, които са останали там.

А имам точно обратното впечатление от Горна Оряховица и Арбанаси. В Горната няма нищо красиво какво да се види, град тип панелна спалня, НО самата енергия там е някак лека и приятна. За мен това е по-важно от някаква си прехвалена красота, пък и ГО може и да не е красива, но като природа около нея е по-красиво от колкото край Русе. Ето затова НЕ се ходи в чужбина в държава, където не си бил поне няколко дни като турист. На мен лично Германия не ми хареса и като турист. Англия също. А много българи ходят там без да са били никога преди това, това е абсолютна грешка!

Други държави повече ми допаднаха и те не са от масовите, където българите ходят на гурбет, почивка или екскурзии. Да не кажа, че у нас много хора не са и стъпвали там.

Централна Европа като че ли е най-добре. Повече пари и по-малко цигания и мръсотия като Балканите (Атина и Букурещ са пълни гета, много по-грозни и гадни са от София), но хората са по-свестни от колкото в Западна Европа.

 
  ... горе^
преди: 28 дни, 17 часа
hash: b30bbbbac2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

10.   Вчера бях в Кауфланд в Плевен. Кило сиране 20 лева и ти го дават в буца в плик, като на пазара в държава от третия свят. В Нидерландия хубаво турско сиране в тенекия със саламура е 10 едро. В България минимална 800 до 1000 лева. В Нидерландия минимална 2000 евро. За какъв една какъв стандарт говориш човече. Тези приказки го приказват, само нереализирали си емигранти. Няма лошо, да кажеш отидох, опитах ама не успях. Ще се опитам в България да направя нещо. Ама да твърдиш, че няма смисъл да отидеш да пробваш да се реализираш на запад, граничи с малоумие. Да емигрантството не е за всеки. Свързана е с много перипети. Език, интеграция, трябва да се доказваш и да бориш предрасъдаците на западняците, че не сме крадливо циганско племе. Много е трудно намирането на квартира. Адска криза за жилища има в момента. Трябва да си създадеш социален кръг. Аз лично особенно първите три години ми беше адски самотно и трудно. Бях на косъм да се върна за България. Нямах приятели, по времето когато аз емигрирах нямахме право и на работа на запад. Трябваше да си търся на черно и да се крия нелегален. Като видех полицията и свивах в някоя друга улица. Абе не е за всеки това. Трябва си корава психика и силна воля. Но сега след толкова години за мен там е раят. Имам финансово спокойствие, дом, семейство, приятели. Научих шест езика. А за България за мен хич неща и да чувам вече. Там е мизерия, глад, озлобени селяндури, безаконие, простотия до шия и цигани на всякъде.

 
  ...

...
преди: 28 дни, 16 часа
hash: 64f679e585
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Хубаво си го написал, за мен е много трезва оценка за живота в Западна Европа.
Много хора, предимно слабо образовани, са все още с представата, че ще отидат там и върху тях ще почне да се изсипва един дъжд от пари, без да правят нищо. И, о, каква изненада - те пък тия запандяци с цялата си наглост искат от тях да работят здраво и им търсят резултати. И после - "ама той Западът е лош". Ами, не е - там, където е красиво и уредено, това е постигнато с много труд и дисцилина, не им го е дал някой наготово.
Прав си за стандарта на живот, че се изравнява, но това е валидно може би само за София.
Аз съм на 37 години и макар, че може би вече ми е късно, се замислям все повече за емиграция. Вярно е, че тук, понеже живея в София, мога да постигна сходен стандарт на живот и да работя по-високо квалифицирана работа, но има доста неща, които ме дразнят прекалено много тук. Най-сериозното е повсеместното беззаконие и безнаказаност и това, че ако имаш проблем с незаконни действия на някого, които ти вредят, няма към кого да се обърнеш. Някой може да те убие теб или семейството ти на пътя и да се измъкне безнаказано. Пречи ми и ме дразни корупцията на всякакви нива, липсата на адекватно здравеопазване и инфраструктура, разрухата и боклуците навсякъде, които пък в голямата си част са следствие от горните две неща - беззаконието и корупцията.
Като цяло - липсата на адекватна публична среда, която държавата е длъжна да ми осигури за данъците, които плащам.
Та, не всичко е стандарт на живот и колко неща можеш да си купиш със заплатата.
Германия и Нидерланция, например, никога не са ме привличали.
Испания ми харесва, там и цените все още се задържат малко по-ниски, но може би ми идват малко прекалено ултра-либерални. Харесва ми много Северна Италия - много е подредено и живописно, бил съм във и около районите на Венеция, Верона, Бергамо, Комо. Но предполагам там ще трябват и повече пари, за да можеш да живееш нормално, тъй като е по-скъпо.
Харесват ми и държави с по-близък до нас манталитет, но с по-проевропейска ориентация като Чехия и Словения.

 
  ...
преди: 26 дни, 7 часа
hash: fe4fd59a17
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   Защо не каза за Испания - някакви надувковци, които се смятат за нещо повече от нас, а люпят семки в заведенията по земята и се държат като най-простите цигани от махалата в нас. Цялата страна почти в градовете се е строи високо - блокове тип панелките или ЕПК-тата в Люлин, Младост и Дружба. Беднотия до шия, нашите българи повечето работят нископлатена работа, буквално робуват.

 
  ... горе^
преди: 25 дни, 15 часа
hash: 27557e6ab6
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

13.   А българите в чужбина най-обичаме да се смеем на българите завърнали се в България, защото почти винаги говорите страшни небивалици и заблуждавате хората, живеещи в България, колко е зле на Запад, понеже те нямат опита да видят, че от завърналите се нищо не става, а не от Запада.
От цялото ти словоизлияние, което прочетох през ред, всеки човек с малко акъл и живеещ в чужбина, веднага му светва, че проблемът е в теб - не си знаел езика на държавата, в която пребиваваш или на много лошо ниво и не си се интегрирал, а това е първата стъпка, за да се почувстваш добре някъде. Сменяш като пръдлив държавите, вместо да се задържиш и положиш усилия да поставиш здрави основи в една, колкото и да ти е трудно в началото да се нагодиш, а това пък издава липса на постоянство и откровен мързел.
Имам също и много познати завърнали се от Запад в България, та знам какво говоря. Никой интегриран българин не се връща, само лузърите.
Ж25

 
  ...
преди: 25 дни, 15 часа
hash: 27557e6ab6
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

14.   И забравих да спомена в горния си коментар, но аз като се преместих в чужбина, стандартът ми скочи между 8 и 9 пъти, а не 20%… :D
Ж25

 
  ...
преди: 19 дни, 19 часа
hash: fe4fd59a17
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   14 то така може и да си измисляш. Какво работиш в чужбина и какво работеше в БГ. Образование имаш ли и какво. С него ли работиш или вършиш физически труд като повечето българи в чужбина?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker