Учене в Германия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Учене в Германия
преди: 12 години, 3 месеца, прочетена 12050 пъти
Има ли някой, който учи там и посещава този сайт?
Какво е отношението на немците към българите? Искам да уча там, но дипломата ми не е висока... дали бих могла да се явя на изпити и да ме приемат, тъй като дипломата ми не е висока.... Не учих през годините, но езиците като цяло ми се отдават. Ходих на курсове по немски, знам го перфектно, но единственото, което ме притеснява е ниската ми диплома...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 3 месеца
hash: 1240524778
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здрасти - не уча там, но съм завършила там преди няколко години и смятам, че мога да ти помогна.

1. Какво е отношението на немците към българите?

Различно, но по-скоро негативно и подозрително, особено сред хората над 30, по-младите познават страната от почивки и приятели, по-старите са били възпитавани в това, че в Източна Европа живеят извънземни едва ли не. Не знам - зависи от човека, но ако се интегрираш, знаеш езика и разберат, че учиш в университет (да не говорим, ако вземеш и да завършиш) - тогава отношението им е много, много добро. В Германия 20% от населението имат изобщо висше образование, много малко жени. В Германия се уважават честните, учените и работливите хора. Не си позволявай да ги лъжеш за каквото и да е било, да преписваш или да се измъкваш - ще ти излезне през носа.

2. Много твърдят, че знаели езика, но това не е достатачно. Трябва ти DAF (прави се в Гьоте Институт в София) или DSH (в съответния университет). Няма приемни изпити, затова взимат матурите и средния успех. Идват българи с чисти 6-ци, както и тези от немските гимназии в страната, а те имат място задължително. Може да имаш шанс с много, ама много добра оценка по немски в някой университет в малък град или бившата ГДР, но там няма работа и не знам, как ще се издържаш. Има и такси на повечето места от минимум 500 евро на семестър + допълнителни 95 евро за обработка на документи. И това имай предвид.

Виж, ще бъда откровенна и директна с теб, каквито са и немците - не мисля, че имаш шанс с диплома под 5. 3-5. 5. Отричат да има определени места за чужденци и за българи, но аз знам от неофициялен източник, че имат квоти и за българите не са големи (малка страна) и вече са наясно с нашите надути дипломи, но няма какво да правят - взимат само пълните отличници, а и те не успяват да завършат често. Приемът е все пак сравнително лесен (по документи), но завършването е много сложно. От моята специялност и випуск завършиха към 20% от 550 човека - от 15 българи, 2 завършихме. Прави си сметката.

Нищо не ти струва да направиш DAF-a в Гьоте институт, да си легализираш дипломата и да си я разпратиш в разни университети.

Аз на твое място обаче бих влезнала в някой български университет РЕДОВНО обучение (задочното на много места не го признават), може и във ВСУ (много е признат и е сертифициран по ECTS, което е много важно! ). Бих завършила с надута българска 6-ца някъде и след това 2 години само магистратура в Германия и си просто супер!

Ще си спестиш много нерви, много пари и много проблеми по този начин. Едно е да блъскаш почти 4 г. за Бакалавър и да те режат, друго е Магистър 2 годинки и то с почти никакви изпити, всичко групова работа, проекти...

Успех (А)

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 5a2559d53a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Недей ще станеш като Кубрат и А.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: eb00f30bf8
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Евала на 2 за коментара

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 5e5dc54592
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   С тая разлика, че Кубрат не учи там, а кара тир.
Иначе авторке, имам много познати, които заминаха да учат там, но много малка част от тях успяха да завършат. Учи се много и е трудно!

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 1240524778
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   4. познавам вече Кубрат, учили сме в един град и човекът си е висшист и не кара ТИР - бъди сигурна в това. А и от ТИТ-а не виждам, как толкова често ще може да пише тук.

Иначе, от правилно - много малко завършиХМЕ. От моята специялност бяхме 15 българи, завършихме 2 българки като нея я издържаха родителите и пак едвам смогна - разболя се от анорексия и тежеше накрая 35-40 кг. После не знам, какво е станало с нея. Аз напуснах града и страната.

Не е лесно, но който е завършил, знае че е действително висшист. Кубрат е такъв, бъдете сигурни. Надявам се да си потърси скоро работа в София. Има вече достатачно немски фирми, които търсят кадри. Може да намерите мениджърите им всеки втори петък в немската кръчма „Die Leuchtlaterne"(бившото „Фенерите“). Ако сте завършили в Германия и си търсите работа в София - там е най-удачното място да се огледате, както и при фирмите, членки на AHK bulgarien. ahk. de, на техните събирания. АНК помага и на български абсулвенти за практика в Германия. В момента мисля, че има нужда от кадри - особено инжинери, информатици, мед. персонал.

Успех

А.

 
  ...


...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 4a7cf9f01e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Абе вие май повече говорите за мене, отколкото да помагате на авторката? Чак сега открих тая тема.

Благодаря А. за съвета с "Фенерите", не го бях чувал това заведение честно казано, но ще го чекна!

Авторке, не знам дали още следиш, ама не си казала нищо какво точно искаш да следваш? Има огромно значение, за различните специалности се влиза с различно силен успех. Както и ти каза А. няма приемни изпити, затова лошата диплома като цяло е кофти предпоставка. Вероятно ще се намери къде да те приемат, но друг е въпроса дали си струва и дали искаш да ходиш там. Ако още следиш темата, дай повече инфо и ще ти кажем повече информация.

А, и също така недей да твърдиш, че знаеш немски перфектно, защото е несериозно. Освен ако не четеш Гьоте в оригинал без да ползваш речник, си много далеч от перфектното.


Кубрат

П. П. Скачам пак на ТИР-а, че път ме чака. Реших да драсна някой ред докато заредя на бензиностанцията, тва пест'ин литра нафта докат се напълнят не е майтап...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 0a89230d41
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Кубрате, ти самолет ли карараш? Какви са тези 500 литра нафта?

Приятно учене на авторката за DAF-a.

А.

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 4a7cf9f01e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   А. ами толкова, според вида на ТИР-а резервоарите са им по 300-400-500 литра. Тва да не е като кола с 2. 0TD дето харчи по 7 на сто :-) Все пак трябва да тегли 20 тона мат'рял отзад... Иначе за самолет има време, там събират по 20-30 тона керосин :-)

Кубрат

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 16829ba90e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не знам как А. е завършила и какъв й е првописът на немски, обаче в поста й под № 5 има изненадващо много правописни грешки за висшист? !

 
  ... горе^
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 3c5a3f7d43
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   А аз питам какъв е смисъла, да завършиш в Германия и после, да се връщаш в България да работиш? Ами тогава си завърши тук. Защо да се набутваш с немско образование, а да работиш за българска заплата? Например завършили фармация в Германия и дошли да стават аптекари тук за 800 лв заплата. Не разбирам тази логика. Учиш там, реализираш се там- така мисля.

 
  ...

...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: c0108507de
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Как е възможно един свестен коментар да няма в такава тема.
Тези Кубрат и А. още малко ще искат да ги запишат в книгата на Гинес, че са завършили в Германия. От 15 човека завършили 2-едната се разболяла, другата станала психично болна няква. Тоя третия бил тираджия и зареждал с керосин.
До 11-Как ще се реализират такива хора там, естествено е че ще дойдат тук, защото там немогат да се реализират. Идват тук и раздават фасони колко са умни и знаещи, защото тук минават. Там кой ще ги отрази такива особи.

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 7c41894c38
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Абе какво лъжете момичето, учи се много и е трудно? Който иска, ще завърши! Знаете ли какъв е проблема в Германия, че след като дойдат тук да учат, българските студенти, се хващат да работят, за да се издържат. След като вземат обаче малко повече пари, отколкото са очаквали, започват да работят на черно още и още, и оставят образованието на второ място. Както казва 1, от 15 човека, завършват 2, защото другите работят не както би трябвало за по 12 часа седмично, ами по 12 часа на ден. Е, кажете ми как мислите, че би завършил такъв човек? Оставят изпити за после и после и така, видиш ли изведнъж умния студент, дошъл от България, пет години стои в първи курс, щото като видят малко повече пари и забравят, защо са дошли! Това е истина, не уча, но живея в Германия и всички студенти са такива, така че никой да не ме оспорва и да се прави на доблестен студент.
А дали ще се реализираш и дали ще си намериш работа по специалността? Според мен, ако от 2000 човека завършват 100, то най-много 10 работят по специалността си...
Късмет и наслука, ако си решила да пробваш, пробвай! Ако си напорита и искаш да успееш, ще се справиш! Ако не - ще станеш, като останалите студенти....

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 13f5673c93
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   И аз учих в Германия 5 семестъра и нашите ме издържаха, не съм съгласна, че който работи не завършва, аз не работих защо не завърших. 1. Сред немците много трудно се завързват приятелства 2. Ако отиеш с гадже или български приятел е по-лесно, защото ще има кой да те подкрепя. 3. Немците са много студени хора, не обичат българи 4. Ако нямаш здрава като камък психика си аут
5. Бакалавър тук и магистър там е най-добре

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker