Немски или английски? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121207)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14359)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7303)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18526)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Немски или английски?
преди: 11 години, 4 месеца, прочетена 6708 пъти
Та, проблема ми е такъв. Отличен ученик съм и имам добри перспективи като адвокат, но пред мен изниква един голям въпрос - английски или немски език да изучавам. Преди да си вадите заключения искам да спомена в какво точно се корени въпроса ми:
- живота в Германия ми се струва по-добър, тъй като Германия е най-развитата страна в ЕС и дърпа конците на другите страни
- отделно в Англия ни мислят за боклуци, а и страната не ми допада
- не харесвам американския начин на живот и особено американците
- немският е най-разпространен в Европа и се говори главно в разпространени страни; Германия, Швейцария, Австрия, Люгсембург и прочее

Погледнато английския е международен език, но докъде мога да стигна с него? Искам развитие в една голяма европейска страна (както му казваме българите "от белия свят") и смятам, че с немски ще намеря по-добра реализация. Как мислите - Еврорайхът бие ли по точки Америка.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 4 месеца
hash: 02bdbd5ed5
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Мисля, че мога да помогна

„и имам добри перспективи като адвокат“
Ще те разочаровам - каквито и перспективи да имаш за адвокат, те ще са за адвокат в БЪЛГАРИЯ. Всяка страна си има свое право и своя адвокатска колегия. Нито в Германия, нито в Анлгия ще можеш да бъдеш адвокат, ако не завършиш там право и не влезнеш в техните колегии, а за да учиш право си трябва ПЕРФЕКТНО ниво на владеене на езика.

- живота в Германия ми се струва по-добър, тъй като Германия е най-развитата страна в ЕС и дърпа конците на другите страни
Определено в момента в Германия икономическата обстановка е най-благоприятна от 89-та насам. ОБАЧЕ, това е моментно състояние. Никой не може да ти каже, какво ще е след 2 години, след 3, след 10.
Аз например отидох в Германия през 2002 г. и тогава беше голяма криза - беше се спукал балон на борсата, много хора бяха загубили парите си, много фирми бяха фалирали и безработицата беше ОГРОМНА, а настроението ужасно. Трябваха им много години структурни реформи, за да си стъпян на краката. По едно време Испания беше дръпнала, когато се надуваше балона на имотния пазар там и много българи почнаха да ходят там, а днес са или безработни, или са се върнали с подвити опашки по селата си. В моята гимназия дори премахнали немския като език, само испански нашите ще преподават. Е, днес гимназията няма ученици и е пред затваряне. Така е като мислиш МОМЕНТНО, когато мислиш маргинално за днес и сега, без да гледаш факторите за бъдещето.
Но за Германия мога да ти гарантирам все пак - научиха си там уроците и ще са добре поне до следващата криза. Но икономистите имаме една дума „По време на бума е преди кризата и обратно - всяка криза е преди бума“. В една пазарна икономика се редуват периоди на криза и на бум. Друг е въпросът, че във Великобритания нямат производство и имат нужда от големи структурни реформи, за да си стъпят на краката, имат големи дългове и вътрешни проблеми. От средата на 19 век Великобритания губи на сравнителна конкурентноспособност и от бивша първа сила в света се е превърнала в европейска провинция без глас и особено значение. В момента те имат домашно, което ако не напишат, ще потъват. От 120 г. потъват в сравнение с другите индустриални държави, не вярвам, че сега точно ще си напишат домашното. Само преди 10 години значи Германия беше болната икономика в ЕС, днес е локомотив. Всички си зависи от бизнеса в държавата и от управниците ? - ще съумеят ли да се справят с предизвикателствата или не. Немската икономика има големи предимства, но това не значи, че няма кризи - напротив, въпрос на време е да дойде следващата.

- отделно в Англия ни мислят за боклуци, а и страната не ми допада
Ти пък откъде заключи, че в Германия няма хора, които да ни мислят за боклуци? Никъде емигрантът не е желан, но от теб зависи, дали ще се покажеш като боклук или не. В това отношение и в Германия, и в Англия ни мислят за боклуци, защото те с такива емигранти си имат работа и такива показват по медиите. Повечето наши емигранти за съжаление точно потвърждават предубежденията и на англичани, и на немци.

- не харесвам американския начин на живот и особено американците
Колко американеца познаваш и колко пъти беше в САЩ? Аз имам виза за там до 2022 г. и бях вече доста пъти. Много учтиви и положителни хора, много удобна страна за живот, което не значи, че бих живяла там, но е смешно да твърдиш такива неща, ако не познаваш американци и не си бил в страната. Същтото е като да казваш „не харесвам циганите“, но да не си си направил труда да поговориш с един циганин.

- немският е най-разпространен в Европа и се говори главно в разпространени страни; Германия, Швейцария, Австрия, Люгсембург и прочее
Не е така. Руският е най-разпространен в Европа, най-много руско говорящи хора има просто. Работен език иначе в ЦЯЛ СВЯТ е английският. Това се отнася и за немските мултинационални компании. Немският обаче много трябва, ако искаш да живееш в немско езична страна. Български също си трябва, ако решиш да живееш в България, не е чудно.

Моят извод е, че трябва задължително да научиш английски, за да можеш да комуникираш с хора от цял свят (включително немци) като млад човек. Немски е хубаво да се знае, но не е задължително.
За адвокат пък не трябва никакъв език, освен български, защото така или иначе НЕ МОЖЕШ да практикуваш адвокатска професия в чужбина, освен ако в момента не знаеш на ниво майчин език немски или английски и не отидеш да учиш там от 1 курс до влизане в адвокатска колегия. Българските адвокати иначе не знаят никакъв език (повечето) освен майчин. Който работи с чужденци пък си говори на английски с тях или ползва преводач. Немците, които идват да правят бизнес у нас всички знаят английски, това се отнася дори за руснаците. В днешно време английският е задължителен, другите езици са предимство. Който знае английски или немски не ги учи, за да емигрира в съответните страни. Учи се език, за да комуникираш с хората на първо място. Повечето емигранти и в Германия, и в Англия не знаят бъкъл от местния език, работят неквалифициран труд и оправдават предубежденията на местните.
Успех

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: fd3d10a490
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей авторе. Честен отговор: и двата езика ще ти трябват, ако се стремиш към живот в немско говоряща страна и хубава работа отговаряща на образованието ти. Немската граматика е много по трудна от английската. Според мен немски се учи по трудно от английски, но след това английският се отдава по лесно. ЕУ е по социално от САЩ. Ако ти харесва европейския стил на живот повече, почвай немския. Помисли също какво точно искаш да специализираш като право, защото в някой области се работи само на английски (дори с немски клиенти), в други пък почети не ти трябва. Успех!

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: fd3d10a490
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   № 1 не си прав за адвокатите. Едната възможност е да завършиш в страната. В Германия правото се учи по дълго и задълбочено, защото се завършва с "Bef?higung zum Richteramt" ( за това и два държавни изпита се държат). Втората възможност е по процедурата на EU Regulation 98/5/EG от 16.2.1998, както е установена в съответната страна, да влезеш в съответната адвокатската колегия, но е трудно. Авторе, точно като адвокат ти трябват езици.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: a928e51db0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Мисля че правилно се се ориентирал. Номер едно се изказва като спец във всички области, но е прав само за едно.. Дипломата от България, няма как да ти бъде валидна в нито една държава от западна европа. В момента България се опитва да издейства признаване на част от вишето образование от България, но засега без успех. А за право и лекари няма никакъв шанс. Но за живеещо в БГ момче, имаш правилен поглед върху нещата. Аз живея от 24 години в Австрия и кризата въобще не се е усетила. А Германия си остава икономика номер едно в Европа. Англия е с 50 години назад а Америка наистина е наи тъпата държава. Там е рая за тъпаци, но ти определено не си. Все пак и английския ще ти е от полза, но ако искаш да работиш в Германия, Австрия, Швейцария или Бенелюкс ти трябва основен немски.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 02bdbd5ed5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Номер 4, ти пък не си прав. България е подписала Болонската конвенция още в самото начало и нашите дипломи са признати формално от 2007 година на сам. Вярно е само, че прехвърляне в средата на следването от наш университет в такъв на запад е сложно, защото мнозинството не са сертифицирани по ECTS, но нямаш НИКАКЪВ проблем, ако имаш завършено средно у нас да учиш висше в другите страни от ЕС, после ако имаш Бакалавър да продължиш с магистър. Просто в средата на бакалавъра не можеш да отидеш в чужбина и да ти признаят изпитите, ако университета ти не е сертифициран по ECTS, но се случва, че и в самата Германия да не си признават изпитите между университетите и провинциите, така че е нормално.

Номер 3, не разбирам, защо да му трябва езици на бг. адвокат да кажем - НИКОГА той няма да стане адвокат в Германия, ако не е завършил там. Да, за това ти трябва ПЕРФЕКТНО език.
Кажи ми поне за 1 адвокат с бг. диплома да е адвокат в Германия и за 1 немски адвокат да е адвокат в България. Дори теоретчино да е било възможно, как човекът ще вземе държавните изпити и ще влезне в съответната колегия? Всяка държава си има специфично право. Да специализираш Европейско право пък не ти дава никаква реализация.
Имам много познати адвокати и в двете страни. Учила съм право като втора специалност в Германия и не виждам как български адвокат, завършил право в България да ставал адвокат в Германия

 
  ...


...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 84bdde20d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   До 4: Ако дипломите на българските университети не бяха валидни, то тогава нямаше да има толкова много българи, които да карат магистратури в Европа и САЩ. Колкото до "признаването на висшето образование у нас", то този въпрос беше решен отдавна, още в предприсъединителния ни процес в ЕС

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 629767376e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 4, абе информирай се малко, бре! Нашите лекарски дипломи се признават навсякъде в Европа, трябва ти едно ниво по езика, и то за работа (B2 немски, например). ;)

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: fd3d10a490
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   №3 до №5 Уважаеми №5, като сте учили право в Германия прочетете "Gesetz zur Umsetzung von Richtlinien der Europ?ischen Gemeinschaft auf dem Gebiet des Berufsrechts der Rechtsanw?lte" и тогава пишете. Прав сте, че езика трябва да се владее много добре. За съжаление ми се изгуби първия коментар. Да, трябват езици на адвокатите, особенно на тези които работят corporate finance, litigation или банково, търговско право примерно.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 02bdbd5ed5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Ок, може да съм сбъркала, но вие ми посочете поне един български правист, ЗАВЪРШИЛ В БЪЛГАРИЯ, който да е адвокат по каквото и да е било в Германия. Аз не познавам немски адвокат, който не е завършил право в Германия. Търговското право пък е толкова различно, че ужас. Може да има някои кантори по мождународно право, но шансът да се реализираш там е минимален. Мадовият правист си става адвокат в страната, в която е учил.
Успех на всички български прависти и наче, които са решили да стават адвокати по търговско или да кажем данъчно право в Германия. Ще им се изправят косичките... 70% от ВСИЧКИ данъчни закони в СВЕТА са немски. Така погледнато, трябва си немски, но аз не познавам сфера на съвременния ни живот, в който английският да не се предполага поне на работно ниво. Дори в Германия и особено там.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: fd3d10a490
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

10.   От №2, 3, 8 Важното е, че има такава възможност, и със сигурност има българи взели тъй наречения "Eignungspr?fung". Аз познавам български колежки завършили право в САЩ и работещи в Германия (без да знаят немски) или в Англия в адвокатски кантори, без разбира се да са членове на местната колегия. Имам и колеги от Хърватия също завършили тук и работещи точно данъчно право. Познавам също много английски и американски колеги, които работят в Азия като юристи (пак без да са членове на местната колегия) и има много немски адвокати работещи в САЩ или Англия. Има много големи международни кантори, също и големи интернационални правни отделения на предприятия също и международни организации, но № 9 е права, че шансът е минимален, трябват отлични оценки и много добро владеене на английски и друг език. Но не е вярно, че юристите не могат да работят в чужда страна. Винаги зависи в каква област се работи.

 
  ...

...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: e935da2df9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Почвай английския възможно най-бързо! Без немски ще те вземат на работа, но без английски.... едва ли! Английския го говори цял свят. Германия и съседите и са единствената област, където е официален език. Сега си се навил на немски но се замисли! Пък и немския е несравнимо по труден от английския

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 02bdbd5ed5
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 10, поправи ме, ако греша, но за професията „адвокат“ се изисква да си член на адвокатска колегия. Не говоря за безбройните прависти, пръснати по света. Братовчед ми също е правист, работи в една фирма като юрист-консулт и не е адвокат.

Прочети историята на автора - там пише за ПРОФЕСИЯ „адвокат“.
Юристите може да работят, където си искат, но не виждам все още, как един бг. правист ще стане АДВОКАТ в Германия практически. Теоретично е ясно, че трябва да вземе държавните изпити, но познаваш ли такъв човек?
„Имам и колеги от Хърватия също завършили тук и работещи точно данъчно право. “
Ами нали и аз това казвам, завършили в Германия. Никой не те пита от кой край на Глобуса идваш.

Пак казвам каква ми е тезата - за да бъдеш адвокат в една страна, трябва да си член на Адвокатската ? колегия, което практически няма как да стане, ако не си завършил право в съответната страна.
Не познавам български правист (човек завършил право в България), който да е АДВОКАТ в Германия и обратно. Има стотици българи, завършили в Германия, които са адвокати в Германия, но я ги пуснете да ви защитават в Български съд. Има разлика от това да си завършил право в страна Х и това да бъдеш адвокат в страна У.
Не казвам, че юристите не можели да работят в чужбина, а АДВОКАТИТЕ не могат, освен тези по международно право, но успех в начинанието!
Подкрепям номер 11. Това пита автора - и аз съм на мнението, че без английски не може. Казвам го като човек, чиито немски е на ниво майчин при това - без английски забравете.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: ebb1d9bdc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Уважаема №5, 10, защо толкова емоционално реагирате? Нали Вие сте следвали право като втора специалност в Германия? Значи би трябвало точно Вие най-добре да разберете за какво пиша, а това е за (едно) от изискванията за приемане като член в адвокатска колегия в Германия. Погледнете 4 BRAO. След като говорите немски като майчин език значи можете да направите разлика между "Staatspr?fung" и "Eignungspr?fung". Прочетете Вие какво аз съм написала в 10. Права сте обаче в твърдението си, че рядко има смисъл и изискванията са завишени. Само не разбрах какво точно имате в предвид с "международно право". И двете иначе сме на едно мнение, че без чужд език на много високо ниво не става. Авторе, ще се радвам ако ни пишеш какво си решил. Желая ти успех!

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 924c080f7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Дори и да учиш в Германия, ще ти трябва английски. Много от материалите по време на обучението са на английски. Имах колеги, на които им беше слаб и съответно се помъчиха доста. Случва се материалите на цял един семинар да са на английски и това не винаги бива предварително упоменато! Учи и двата!

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 49b60e7b9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Аз бих избрала немски. На твое място бих отишла в Германия, вместо в прехвалената Англия с кофти време. Ти си решаваш... принципно английският е по-говорим език, но не смятам, че немския ще те дърпа надолу, в никакъв случай!

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 9a171f6d58
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   За Англия мога да кажа, че формално може да се признава образованието, но на практика работодателите искат да си завършил местен ВУЗ. Само лекарите и стоматолозите имат шанс реално и директно да започнат работа с бг си образование(полагат само изпит по англ. ), а може и ИТ спец. , но не съм съвсем сигурна. За правистите абсурд-тук правото е англосаксонско, а не континентално. Някои учат още 3 год., за да станат юристи. За икономистите, инж., и др. специалности, даже и мед. сестри-не. Хората искат местно английско образование.
Чувала съм, че с англ. завършено право може да се практикува и в други страни от британската общност. Но не и в континентална Европа.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: d5464e9eee
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   И двата! Английският е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ако искаш да учиш или работиш на подобна длъжност в чужбина. Не съм срещала вишист в чужбина, който не владее перфектно Английски език. Само в България е пълно с такива, но то такова ни е образованието, че какво да го коментираме. Ако искаш да живееш в Германия обаче ти трябва и задължително Немски език. В Англия или Америка и само Английски е достатъчен. Но тук не става въпрос за някакви общи нива на езика. Иска се високо ниво. За това се изисква време. Ти ако не си учил език до сега ще ти е доста трудно, като се има предвит, че не си дете.
В много държави признават нашето образование (не всяко обаче). Но за съжаление в момента само компютърните специалисти, инженерите и лекарите си намират работа по специалноста. Може и да ти признаят образованието от България на документ, но друг е въпроса кой ще те наеме. За право - ЗАБРАВИ просто. Ако си учил в България си запознат с правната система тук, а във всяка страна тя е различна.
Ако искаш да бъдеш адвокат в чужбина научи езика на страната. Задължително и Английски език! После кандидатствай в Университет в страната, завърши там и тогава вече имаш реални шансове. Но за мен си изпуснал времето. Това се гради от детството още. Как може да не знаеш един западен език поне? Език се учи за около 3 год. усилено изучаване. Ти сам си направи сметката колко време си изпуснал.
Така се получава като в България всеки може да учи всичко. На Запад без Английски никой няма да те приеме в университет дори. В момента Магистратурата е масово само на Английски. Аз например се готвя за Тоефл в момента, защото в страната, в която искам да уча тя е само на този език. Друг е въпроса, че им уча и езика (в Скандинавието става въпрос), защото и там да завърша без техния език няма да ме вземат на сериозно. А моето все пак е Икономика. Тя е еднаква наука навсякъде. Ти казваш, че лесно учиш ама колко езици си учил? На мен това ми е 4-тия език... и повярвай ми не е толкова лесно да достигнеш последно ниво. Иска се време!
Мисля, че малко хвъркаш. Звучиш ми доста неориентирано и много ме съмнява дори да си живял някога в чужбина. Ако беше така лесно, всички да са го направили. Да не говорим колко финанси се инвестират особено в един език. Забрави да седнеш сам и да се подготвиш за ниво университет. Живеем в 21 век. Езиците са изключително важни в това интернационално и отворено общество.
Ако си над 20 год. за мен забрави просто. Изпуснал си влака.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker