За храната в чужбина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121286)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

За храната в чужбина
преди: 11 години, 2 месеца, прочетена 3985 пъти
Предлагам една тема, в която всеки да сподели впечатленията си от храната и културата на хранене в държавата, в която се намира, или е живял, доколко е близка с българската, трудно ли му е било да свикне. Животът не е само ядене разбира се, но храненето е една доста важна част, за която отива и най-много от бюджета.
Моите впечатления са от Германия - голяма държава, в която отделните региони си имат специфични традиционни ястия - някои от тях, които се консумират в Южна Германия, почти не се консумират в Северна Германия например. Много се набляга на месото и има разнообразие от месни продукти, които могат да се купят от специални месарници. Картофите също са на почит, особено картофената салата. Във всеки град е пълно с пекарни и едно от нещата, които винаги се продава вътре, са така наречените "прецели". Също там се продават най-различни торти и сладкиши - немците държат на това. При веригите за хранителни продукти определено има делене на скъпи и евтини, но хранителните стоки като цяло не са скъпи, съпоставени със средния доход на немеца, много по-евтино е от други държави в Западна Европа. Заради големия брой имигранти от Турция, е пълно с дюнерджийници, които са много посещавани.
Има хубави неща, но по мои наблюдения се прекалява с месото, за сметка на салати и плодове. И в България, и в чужбина, хранителните стоки са пълни с вредни съставки, но поне в България държим повече на консумацията на плодове и зеленчуци. Малко прекаляваме с пърженото и панираното, но определено бих казал, че храната в България е по-вкусна и разнообразна, това го казват и много немци, които посещават България. Но и в тяхната кухня има хубави неща и не се свиква толкова трудно.
Споделете и Вие!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 2 месеца
hash: 4a95373fde
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Забелязах, че и самите германци предпочитат гръцка, китайска и турска кухня. Виждала съм лакомите им физиономии в такива заведения и ядат 3 пъти повече от нас.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 0506d93639
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Живея в Германия, но след като вече сте говорили за нея, ще споделя впечатленията си от престоя си в Гърция. Само ще добавя, че немската картофена салата е по-различна от нашата. Тяхната е покрита с гаден, за мен, бял сос (както и всички други салати там де).
Основната идея на гръцката кухня е- всичко да плува в зехтин. Поне така беше на островът, на който живеех. Салатите са същите като нашите, но зехтинът заема повече място от краставиците, като доматите горките буквално плуват отгоре и се бият със сиренето. Иначе си имат и млечна, и руска, и всички други салати, които и ние си имаме. Те много обичат да си присвояват съседски манджи, ето защо, според някои гърци- баклавата, сърмите, баницата, бялото сирене, мусаката, локума и бюрека са си чисто гръцки. Да не говорим, че веднъж един ме убеждаваше как пицата и макароните произхождали от Гърция. В туристическите магазини пък, вместо Turkish delight (както е на английски "локум") пише на кутиите "Greek delight". Те правят разграничение между постна манджа и непостна. При нас даже и в зеления фасул се мята мръвка. При тях- сърмите, пълнените чушки, всичките видове фасул, леща и т. н са без месо и никога не слагат месо в тях. Като закон е. Мусаката им няма нищо общо с българската, но я предпочитам пред нашата. В зависимост от това в коя област в Гърция си, мусаката е различна. В моята се пържеха- картофи, тиквички, патладжани и кайма.. всичко това се редеше на слоеве в една тава, заливаше се с сос бешамел и се печеше.. с огромна доза зехтин, разбира се. В други области се слагат домати, , ориз и други неща. Може би най-предпочитаното ястие, обаче, си остава Сувлаки (Дюнер- но понеже си е чисто гръцко ястие, според тях, си има гръцко име :Д). Някак по-добре го правят от германците и българите. Питките са някак по-плътни и хрупкави, месото крехко, и освен сос, слагат и много гъсто кисело мляко отгоре. Разбира се, освен всички крадени и подравени манджи, си имат и свои собсвени. Например на 1ви януари правят Василико пита, нещо като кекс, но много много много по-вкусно, и изглежда повече като торта, отколкото като кекс. За напитките всички знаем- Узото е номер 1.
Ако трябва да класирам трите кухни, класацията би изглеждала така: 1) Гърция 2) България и 3)Германия. Не е никак случайно, че гръцката кухня се харесва толкова много и в Германия, и в България. Все пак, гърците мислят предимно за храна. Имат нещо като култ към нея. Тя е основна тема в повечето разговори. На моите приятели там, родителите им се обаждат да ги питат дали са закусили, какво са обядвали, как са го сготвили. Хора на по 23, 24 години... От скоро съм в Германия, единствените традиционни неща, които харесвам тук са вурстовете(имат вкус на месо, за разлика от нашите наденици) обвити в хрупкави хлебчета и бирата. Претцелите ми идват много солени. Може би като прекарам повече време тук ще започна да харесвам и другите им неща.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 2292016a09
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Малко мнение на един готвач отправено към номер 2.
Всъщност гърците са прави да казавт, че ястията са техни. Ние можем да кажем същото за същите ястия.
Мусаката е арабско ястие дошло на балканите по едно и също време за гърци, българи и турци, но по света се разпространява предимно от гърци.
Сърмите по същия начин, само че турците са се сетили да го обявят първи за свое.
Баклавата, баницата, бялото сирене, локума и бюрека са ястия от балканите, просто всеки, който е успял ги е обявил за свое ястие. Точно както киселото мляко, от него можеш да си направиш със същия успех и в Гърция, и в европейска Турция, и в Румъния, в Мароко дори, но българин е успял да докаже бактерията нарекъл я "булгарикус" и е обявено за българско. Същевременно цяла европа го нарича йогурт на турски език!
За пицата и пастата може да се каже същото защото Италия и Гърция са държави близки по разположение. Много национални кухни имат еквиваленти на пастата. Ние имаме юфка, която турците смятат за тяхно национално ястие, а бабите ни точили домашна юфка от стотици години. За пицата, какво е пица? хляб, домати и сирене, нима нашите прадядовци не са яли точно това по нивите, но италия е успяла да разпрстрани в САЩ и Европа идеята за хляб със сирене и домати.
Към автора българското е най-добро от целия свят, но ние българите смятаме чуждото за по модерно и доста българи не знаят, че всичко си имаме, само че с българско име.
Наложи ми се като млад на 17г, да ида два месеца в Франция е вярвай ми, умрях от глад и въпреки това се върнах напълнял с 15 кг. Та аз нищо не можех да ям от техните ястия въпреки, че бях на гости и ми се отстояваха, аз ядях само пържено пиле и нутела, тогава не можех да възприема техните подправки.
Обаче през 1983г прекарах месец в Германия е отядох се на сладкиши, торти, пасти почти за цял живот, имах чувството, че един град Германци изяждат хиляди тонове ягоди дневно. Хазяйката имаше вила с градина извън града и си отглеждаше 1 декар ягоди за собствени нужди, какви торти със сметана и ягоди правеше Ах.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 0017de0546
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравейте! Темата е много хубава, браво за идеята! Още малко за Германия, където живея повече от 20 години. Описаното от автора е вярно, но важи за определена възраст, а може би и соц. прислойки. Тук също се ядат много плодове и зеленчуци, има много вегетарианци, вегани и суровоядци. Много хора се хранят с биологично чиста храна, която е много по-скъпа. Вкусен бял хляб така и не опитах тук, но са майстори на тъмните хлябове. Тези "брецелн" за които говориш са типични, но в конвенционалните хлебарници тестото се приготвя и със свинска мас. Купешките картофени салати не са вкусни, но домашно приготвените са хубави. Когато нарежат сварените картофи ги заливат първо с горещ бистър бульон (от говеждо месо) и след като го попият добавят останалите съставки и майонеза. В Хесен, където живея традиционното им ястие е кисело зеле с ребърца и пият ябълково вино. Нашето зеле е много по вкусно. Харесват ми обаче германските супи от карфиол, тиква, праз, както и печените ябълки със сос от ванилия. Друго типично и вкусно ядене са вретената от говеждо месо с червено зеле и картофено пюре.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: d3807bf5e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   За Гърция само да допълня, че заради силното слънце плодовете са сладки и вкусни(пълни със захароза). Там съм яла най-вкусните праскови и дини през живота си. Киселото мляко, смокините и маслините няма смисъл да ги хваля и тях.

Сега за Англия, където живея в момента... много ми е трудно да се зарадвам на хубава храна по мой критерий, защото аз обожавам средиземноморските храни. Заради влажния климат тук най-добре се развиват кореноплодните -моркови, картофи, лук, репички, хубави са им марулите и различните "берита"-боровинки, малини, къпини и ягоди ама не са сладки и дъхави като нашите. Аз си имам и череша в двора, но стои само за красота-стават ситни и розови и после идват едни птици и ги изкълвават и това е... къде са нашите черни сладки череши, еййй. То под тия облаци какво ли да върже, че и сладост да има като не ги огрява слънчице. Имат круши, ябълки и сливи, но повече киселки. Като цяло е повече от скромно. Набляга се на картофите и месото предимно. Това, което е тукашно производство. Сосиджите(надиничките) имат отвратителен вкус-нещо като хартия с чубрица. 2 пъти се опитах да хапна -това в началото като дойдох, но не потретих.
Иначе всичко друго може да си купиш разбира се не е проблем, но е вносно-от Испания или Италия предимно. И е сравнително скъпичко, някои неща се продават на бройка, а не на килограм, или на касетка(както бих си купила череши или ягоди в бг например) или чувал(сещам се за червените ни чушки на есен).
Иначе от типично техните неща ми харесват овчарския пай(с тел. месо и картофено пюре) и ябълковия кръмбъл(сладкиш-с масло, брашно и захар и отгоре с настъргани ябълки). Харесва ми и супата от тиква и печена риба- салмон(сьомга).
Като цяло не бих казала, че са кулинари и, че разбират от вкусна храна. Готвят еднообразно, но са учудващо доволни. Радват се на картоф разрязан на 2 и сложена лъжица фасул от консерва, масло или майонеза със зеле и моркови. Наричат го джакет патейто.
Нямат и традиции в правенето на хубави сладкиши както в континентална Европа. Тук липсват традиционните както ние си знаем за нас сладкарници.
За тях торта е един викториански кейк, така я наричат-блат разрязан на 3 и между тях крем приготвен със захар и масло. Или пък кекс обвит с айсинг(захар с консистенция на пластелин с, който декорират така наречения кейк.... Кухнята им е повече от скучна и безлична-не си заслужава да я обсъждам.
Сещам се, имаше един виц във който се казваше какво е ада-и се изброяваше така-така... където хумора да е немски.... и накрая се казваше и " където готвача/кухнята да е англичанин/ска... :) Това може да ви даде предствава за това, което искам да ви кажа.
Иначе аз си купувам продукти, които са хубави и си приготвям по мой вкус в къщи каквото си искам.

 
  ...


...
преди: 11 години, 1 месец
hash: c017ca79fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Здравейте, живея в Холандия от 4 години и... Честно казано тук яко се дебелее от сирена и хляб.. То какво друго да им ядеш нали това е холандската храна... В България е най-добре... Харесвам индийска храна, която е разпространена в Холандия, но все пак :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker