Германия? Помогнете ми:) - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Германия? Помогнете ми:)
преди: 9 години, 10 месеца, прочетена 2460 пъти
Здравейте,
До сега съм чела много истории в този сайт, а също и съм опитвала доколкото мога да помогна.
Моят въпрос към Вас е: Какви документи трябва да си издействам за да замина за Германия. Имам предвид като документи за започване на работа, разрешително за преместване там и т.н.
Моля всеки, който може да изкаже толерантното си мнение да го направи без обиди.
Има още много време за да замина в Германия. Аз съм момиче на 14 години. Знам, че някой ще каже, че съм прекалено малка за да мисля толкова напред в бъдещето, но аз съм решена да замина в Германия, когато завърша средното си образование тук и да продължа висше там, в Хамбург със специалността си.
И тук идват и другите ми въпроси: Има ли добри университети в Хамбург и заслужава ли си да уча там. Сега ще съм 8 клас с паралелка " Технологии на фармацевтичните и парфюмерийните производства с английски език " и искам да попитам дали ще имам реализация с тази професия там ?
Имам отлични оценки, а и лесно се приспособявам към нова среда. Няма да замина сама, ще заминем там с мои приятели, една от, които е с 1 година по- малка от мен, затова ще изчакам и нея докато навърши пълнолетие за да заминем.
Също искам да Ви попитам дали имам възможност за реализация в Хамбург, а също и, ако може да ми препоръчате университет там, ще съм Ви много благодарна. :)
Благодаря Ви, за отделеното внимание. Ще се радвам, ако ми помогнете с каквото можете. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 10 месеца
hash: 952bda22bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здрасти, действително си много малка за Германия. На един пълнолетен човек не ти трябват НИКАКВИ документи, освен лична карта, за да живее и работи в Германия. България е член на ЕС и ние можем да се движим СВОБОДНО В ЕС, да работим. Имаме СЪЩИТЕ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ като всеки немски гражданин в Германия, което значи
- Здравната осигуровка е задължителна
Държавната започва от 350 евро месечно, частната е към 200 евро, но е за срок от 24 м. и не може да се излезне от договора, дори ако се преместите обратно в България.
- Адресната регистрация е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. Иска се в някои градове и провинции вече договор за наем/нотариален акт или друг документ, който ви дава право да живеете на съответното място
- владеене на езика на ниво В1 е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, на ниво В2 за студентите.
Чети за тестовете DAF, DSH

За университетите - няма по принцип лоши, нелегитимни университети в Германия, но има два вида ВУЗ-ове - нормални университети на науката и практически насочени такива (Fachhochschule). Вторите понякога не са признати в някои страни, включително понякога и в България, в САЩ не са признати, но в Средна Европа и в Северна Европа тези университети са много ценени.
В Хамбург има и от двата вида университета като не се броят за елитни университети, но са ОК по принцип. Не знам дали има специалност фармация, но ВНИМАНИЕ - ти с професионалната си гимназия можеш да учиш САМО в сверата, в която е твоята специалност - т. е. фармация, химия или нещо такова, но задължително трябва да имаш бг. матура
Такива конкретни специалности като нашите в Германия няма.
Хората, които са учили химия, биология, фармация развиват козметичните продукти.
Има голяма реализация в големите фирми като Хенкел, но внимание - все пак работните места не са неограничени и всичко зависи от икономическото състояние на страната в МОМЕНТА.
В МОМЕНТА може Германия да се развива добре, но вече конюнктурата почва да се охлажда - немският борсов индекс загуби 1000 точки само тази седмица. Това е нормално за ВСИЧКИ пазарни икономики - след икономическият бум идва кризата с голяма безработица, икономиката се преструктурира и после пак напред.
Така преди години много хора искаха да ходят в Испания, учише се много Испански и... ПУК. Балончето се спука и доста са на социални помощи сега там или са се върнали в България.
В Гармания преди 5-6 г. само имаше над 5 мил. безработни, а преди 10 г. безработните бяха стигнали 10 мил. (днес са към 2, 8 мил. )...
Ти докато порастнеш всичко може да се случи.
Съветвам те затова да се стараеш в сегашното си образование, да учиш АНГЛИЙСКИ (ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ЕДИН МОДЕРЕН ЧОВЕК! ) и немски език допълнително.
Един човек обаче като си науми нещо и има волята, ДИСЦИПЛИНАТА успява.
Не вярвай обаче, че в чужбина животът е по-лек, държавата ще ти осигури на готово някакъв стандарт, работните места падат от небето. Особено за тесните и специфични квалификации е много трудно да се намери подходящо работно място и ЗАБРАВИ ЗА ПРИДОБИТАТА В БЪЛГАРИЯ КВАЛИФИКАЦИЯ. Каквато и дипломка да имаш, в Германия си държат на своите специалисти. Те имат съвсем друга система на обучение и учат само до 10 клас, а после 2-3 г. правят обучение в някое предприятие. Тези хора могат действително да изпълняват задачите в козметичната промишленост, докато ти само на теориика ще си понаучила нещо. Ако искаш твоята специалност да има някаква тежест не само в чужбина, но и у нас, погрижи се за ПРАКТИКИ през лятото например.
У нас има доста козметични предприятия, малки фирми дори, където хората са разбрани и отворени за практиканти.
Успех

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: cb962303dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да уточня, въпреки че на този етап едва ли на авторката й е важно, здравната осигуровка за студенти е 70-80 евро.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 5f2e390f6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Внимавай къде ще попаднеш в Германия защото една приятелка живее от няколко години там и казва, че вече има квартали в големите градове през които бял човек го е страх да мине

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: efaa698ec0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Благодаря Ви, че отделихте от времето си за да ме посъветвате, оценявам го !! :)
Авторката

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 202c9834fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Хамбург е един от най-скъпите градове в Германия. Имам познати там и едвам си купуват храната, родителите ти трябва много да ти помагат. В по-малките градове цените са добри, но точно там е толкова скъпо, дрехите са на двойна цена, ужас е.

 
  ...


...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 2ff03af5e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   №5 разбирам те и ти благодаря искрено, но аз ще тръгна от тук със мои собствени спечелени с труд пари и не бих желала да съм в тежест на родителите си. Аз няма да замина сама, съответно разноските ми ще са по- малко. Там ще си намеря и работа, така, че за финанси не се притеснявам особено. Докато стана на 19 сигурно ще се променят доста неща.. Отново благодаря на всички, които ми помогнаха.. Отворена съм за още съвети. :))
Авторката.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 8c40d0da27
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Много ме радват млади хора като теб, които от рано си опичат нещата. Наистина като завършиш средно образование (гледай през това време да научиш и немски), можеш да си потърсиш работа или университет в Германия. При всички положения ще ти трябва преведена и легализирана дипломата от училище. Ако имаш препоръки от практика или стаж, също могат да са ти от полза. Останалото ще го правиш в движение, самият работодател или университет ще ти кажат какво изискват да си приготвиш. Немците отрано си казват и човек има време да се подготви. Също има възможност за ниско платен стаж (Ausbildung) в някоя фирма, където учиш занаят, например фризьор или туристическо бюро или някоя друга професия. Тези стажове са около три години, после няма гаранция, че ще те вземат за постоянно. Накрая се държи и изпит и получаваш тапия. В общи линии за професия се изисква такова нещо. То е както е било едно време у нас с чиракуването, на този принцип.

Разбира се, никой не ни чака и си трябва вътрешна мотивация да остане човек и да вярва, че ще му се получат нещата. колко месеци ме е било панически страх, че няма да си платя наема и т.н., защото понякога е било кофти с работата... ама ей на, колко хора вече се оправихме, с времето който иска намира начин да се закрепи в обществото. То лесно няма никъде, нито в бг, нито в чужбина. Но щом искаш - ще успееш!

На мен ми дадоха най-ценния съвет навремето и се оказа много верен: колкото пари си намислила да си вземеш за начало - удвои ги и тогава тръгвай.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 661068f12e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Не е задължително да си правиш немска здравна осигуровка, ако си студентка в Германия. Студентите се водят временно пребиваващи и могат да са здравно осигурени само с Европейска здравно-осигурителна карта (българска ). Ако започнеш работа, обаче, ще трябва да се осигуряваш задължително в Германия.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: abaa7cc591
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Ще си позволя да поправя коментар номер 1. От 6 години изучавам немски и в момента съм в езиково училище в София с първи чужд език немски. Нивото ми е Б2 и не искам да те плаша, но с това ниво НЕ може да се следва в Германия. Искат C1 и само тогава те допускат да следваш там. Тази диплома се нарича DSD (Deuschte Sprachdiplom). Има и още една, с която можеш да следваш - DAF. Но доколкото знам втората има ограничение, тоест май важи за определен период от време. Имай предвид, че ще ти е доста трудно да го научиш за 5 години, ако досега не си го учила. Този език въобще не е лесен, а и щом не го учиш като първи чужд... ако наистина искаш да постигнеш нещо започни веднага да го изучаваш. Има и възможност първата година да го изучаваш езика там и чак след това да те пуснат до следване. Направи си сметката, защото има да се узориш доста с този език. Успех все пак :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b1bd34a0b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Подкрепям коментар номер 9. Със завършена немска езикова гимназия и ниво Б2 съм - не е достатъчно за следване в Германия, а ако реално езикът не е ползван освен в академични условия, е много трудно в началото и си е необходимо време и практика, за да се получи нужното натрупване и пасивните знания да преминат в активни. За университет е необходимо ниво C1. Но може би ще е по-добре, ако имаш възможност да изкараш съответния езиков курс на място в Германия, а най-добре към университета, който си избрала - по-полезно ще ти е, отколкото ако го учиш в БГ.

 
  ...

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 7d9bd7aaac
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Много благодаря на всички Ви, за изказаните много полезни за мен мнения! :) <3
Ще дам всичко от себе си за да науча немският език добре, дори повече от добре. Принципно съм решила преди да започна да уча там, да прекарам няколко месеца, за да мога да свикна с обстановката. Там имам приятел, българин, така, че няма да ми е особено трудно, а и както съм писала, няма да замина сама.
Отново Ви благодаря. Отворена съм за още съвети! :)
Авторката.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 57a381fcf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   хихи, аз пък съм на 12 и живея в Германия - те разбирам тези неща, но знам, че трябва, като дойдеш и си намериш работа (отиваш в бюрото по труда) трябва да чакаш да престоиш 5, 6 месеца преди да почнеш, не знам защо, но само това мога да ти кажа, и че аз от личен опит съм свикнала с немския живот и е много труден, като си идвам в БГ всичко е по лесно, смисъл трябва да се постараеш, за да свикнеш.. хайде, да минават годините и те чакам

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker