Холандия ме накара да заобичам София - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120676)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18391)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Холандия ме накара да заобичам София
преди: 8 години, 11 месеца, прочетена 6510 пъти
Толкова ми я хвалиха тази Холандия! И аз много плюех и смятах София за грозна преди да дойда тук в Холандия. Не съм родолюбец и не се умилявам от грънци в родопите и народна музика. Но сега вече я оцених обективно. Ами че тя е една от най-зелените столици в Европа. Тук в повечето улици в центровете на градовете няма дървета - само плочки, асфалт и сгради. В София улиците без никакви дървета са изключение. Дори след премахването на тополите посадиха нови. Витошка има дървета, а тук главните им улици са с две-три дървета ако изобщо ги има. Начинът по който слагат дърветата в София - в края на тротоара откъм улицата прави разхождането далеч по-приятно. Тук като няма дървета между теб и колите като че ли е доста по-неприятно. Обикновено са сложени встрани от тротоара и в частни дворове. Друго което ми липсва от София е че може да си се радхождаш и рядко ти се налага колоездачи да прелитат край теб и да ти звънкат. Много са досадни с тази мания по колелетата. Тук никой не ходи (живея в малко градче), само в големите градове, но там пък и колоездачите са по-опасни. А зимата като е облачно тези тъмно червени павенца в съчетание с тъмно сивите плочки макар и не клатещи се като в София подтискат още повече със сивотата си. В София поне са в по-свежи тонове. Може и да ни се люпят фасадите, но тук къщите масово са неизмазани с цвят тухла. Червените покриви са рядкост.

Всички са някакви хипстъри от младите хора. В София има повече видове субкултури, а тук всеки е или металист/алтърнатив, или вган хипстър каращ колело. Местните не допускат с лекота хората, трудно или невъзможно е да им станеш приятел. Студени са. По улиците са по-неусмихнати от колкото в София, там все ще видиш някой да се усмихва на някое птиче в парка. Тук летят с колелата вечно забързани, никога не забелязват красотата на природата и света около тях. Вървиш и около теб сякаш има зомбита. Колкото и да казват хората от останала България, че в София хората са негативни, неусмихнати и т. н., то те са много по-ведри и усмихнати от хората тук. По улицата ако искаш да питаш някой за нещо се ечудват искрено, сякаш им е много ценно личното пространство. В асансьора ме заговарят само чужденци, местните се правят че не ме забелязват, избягват зрителен контакт. Интровертни са, почти аутисти - не могат да се отпуснат без помощта на алкохол.

Може и да са по-поддържани сградите, но това е подтискаща обстановка. Защо не питате хората от Белгия и Холандия къде са им дърветата в центровете на Амстердам и Брюксел? София и през зимата като е сива е някак си по-шарена и приятна. Та май тези дето все се оплаквате нямате очи да видите, че някои неща в България и София (и въобще на Балканите) са много по-хубави от колкото в богатите чужбини. Там дървета има само по парковете и кварталите с къщички, ако работиш в центъра има колоездачи, трамваи, плочки, асфалт и тухли. Зеленина почти липсва. Чудя се обаче къде да емигрирам, понеже в София има земетресения, кучета и ниски заплати. Има ли град в Западна Европа, който да има нейния чар, но да дават високи заплати? Бордо, Франция?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 11 месеца
hash: 7276cc2357
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   София ли? Абе я стига глупости бе. Това е най-грозния град ш света! Ужас, ужас... да беше писал Варна, Бургас-ок, ама София да хвалиш и то със зеленина си е излагация. Сменяй държавата бе човек, щом до там си опрял да споделяш мъката си в тоя форум. Аз съм във Франция и тука гъмжи от дървета и зеленина! Като се прибирам и още от самолета като я видя тая София и ми идва да се върна от отвращение!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: d2db775a7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не знам колко са затворени в Холандия, но лично аз имам много от там в приятели във Фейсбук и си пишем и си правим видео чатове и са пичаги, явно ти не знаеш как да подхванеш. В Амстервам ли живееш или в друг град, така и не разбрах? Никой не може да ти каже къде дават много пари, ако знаехме щяхме ние да сме там. Иначе може да пробваш с Испания поне от към природа и климат са добре и са дружелюбни, но парите там не са особено много. Отностно субкултурите, които казваш
че в Холандия са хипстъри и металиссти, в Германия е същото, но пък в София далеч не са много стиловете, тук имаш само кифли, някакви никакви, суагъри и ултраси, нищо кой знае какво.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 07b7508d16
гласове:
1 2 3 4 5
  (35 гласа)

3.   Пич, Големият Шеф не случайно те е командировал в България! Ако беше планирано да ставаш холандец, щеше някоя хипстърка да те изтропа, а не майка ти.
По-скоро си задай въпроса - защо толкова усилено ви промиват мозъците, че всичко извън България е едва ли не Райска градина, а тука е едва ли не кенефът на Земята? Кой има интерс от това?
Ще се опитам да ти подскажа - тези, които отдавна преди тебе и мене са оценили предимствата на земята и природата ни, и които се опитват първо да я обезлюдят, а после да я изкупят на безценица, докато младите ? хора като тебе летят по химери!
Всеки сам определя съдбата си и хода на живота си, но ми се ще повече млади хора в България да стигнат до твоите прозрения!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: aa00b6400c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Номер 3, искренно ме разсмя. Ако си млад човек - евала на такова мъдро изказване!
Ж45

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 867b170573
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Ти НЕ си от София, личи ти от километри. Живееш тук, но не си оттук.

 
  ...


...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: de1259c5bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   Виж сега, отдаде ми се възможност да поживея малко в Германия(Берлин, Бон, Мюнхен) и първото нещо, което забелязах, когато се разхождах из градовете, беше хората. Говоря за младото поколение(с което сме на една възраст, де). Направи ми лошо впечатление, че са целите в пиърсинги и татуировки. За татуировките както и да е-всеки си прави и при нас, но пиърсингите им са на носа като бикове или на ушите на тази малката заострена част от вътре на ухото, някои имаха продупчени бузи, устни, вежди... С две думи-грозна гледка. Мислех там да уча и може би да се заселя за постоянно, но реших, че евентуално една магистратура бих завършила там и това е. А и в крайна сметка стига сме подарявали красиви, млади, талантливи и умни деца на чужбина. Ако си завършите нещо стабилно и знаете чужди езици, и в България може да се вземат добри пари, а и ще си бъдете у дома, а не чужденци, ще ви приемат като имигрантите-бежанци и няма да има никакво уважение към вас. Когато бях там, усетих студеното отношение, въпреки че бях сред интелигентни хора и уж бяхме на едно ниво, чувствах, че не ме приемат наравно с тях.
Просто истината си е една:"Камъкът си тежи на мястото", пък ако имате пари, винаги можете да ходите на почивки и да посещавате места, които и местните нямат време да посетят.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 5dea7b0af9
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Барселона ще ти хареса :)
Но за емиграция... не знам.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: ffab413147
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Прованс! Но и там не е България. Няма нищо общо със София тази област. Но поне е красиво. Няма как да се сравняват природните дадености на страни с толкова различен климат. А хората-е, ако бяхме всички еднакви, светът щеше да е много скучен.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: c902c62ca6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Разбери че не си в България а си отишал в друга държава със различна култура и начин на живот. Определено не бих поставил като стериотип цяла една нация въз основа на личен опит и впечатления от някакво малко градче. Хем казваш че нямало зеленина, хем казваш че хората са студени и не оценяват природата? В целият разказ се оплакваш за различията между там и София. Града в който си отишъл не е София. Плюс това ти си госта там, ти си този който е отишъл - никой не те е завлякал на сила. Аз също съм в чужбина - всичко е асфалт навсякъде, но всичко е направено така, че има паркове и места предназначени само за зелена площ, където човек може да се разходи и отдъхне. Далеч съм от мисълта че там където си няма такива работи. Колкото до приятелствата и запознанствата, в много западни държави културата е такава че има по-скоро познати от колкото приятели. Не е като в културата на източно европейците да имаш наистина близко приятелско обкръжение. Да не говорим че като цяло много голяма част от свободното време минава в път, за разлика от в България. Те и за това се чудят като отидат там как така има време за салати и ракии и излизанки. Като цяло всичко тук е по часовник и със разпределено време за определени неща. Да не говорим че по същият начин по който ние не обичаме да ни се поставя стериотип, ти поставяш такъв за тях и ги поставяш под общ знаменател. Ние също не сме цвете - това се знае и няма какво да се коментира. Щом ти липсва София, можеш да се върнеш там.

Аз не разбирам какви очаквания имат повечето заминаващи? Те са гостите и те са тези които трябва да се нагодят според живота в държавата където отиват. Никой и нищо няма да се промени заради тях. Плюс това всеки отива с различна цел и може би вижда това което иска. Ако искаш да видиш хубавото, ще видиш хубавото. Ако искаш да видиш лошото, ще видиш лошото.

Колкото до колелетата, това е както знаеш хем екологичен, хем евтин начин на транспорт. Избягват се и задръствания. Аз също карам колело до работа и обратно, защото тук не мога да си позволя кола. Данъците и застраховките са жестоки и колелото ми помага хем да спестя част от парите, хем да не си губя времето във вървене.

Разбери че си попаднал на място със съвсем различна система, която играе роля и в начина на живот.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 6fb2c0f811
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Глупости!
Поздрави от Амстердам.

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 1649ceb8f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Хареса ми коментар номер 3 с Големия Шеф. :))
Аз живея в момента в София, а имам и щастието да съм от най-добрия град за живеене в България. :D Какво искам да кажа - има хубаво и тука, в родината! Харесвам столицата ни. Да, центърът и периферните му квартали са най-добре, има някои по-неприятни местенца; има опасност от бежанците среднощ (казвам го във връзка с наскоро нападнатото и наръгано момиче в Западен парк)..
Плюс това, авторе, Холандия е страна, гъсто населена за територията си. Сигурно и работа не се намира леко, а това създава стрес в обществото. Имаме да достигаме някои западни "еталони", но за това е нужно да действаме всички. Нека не бъдем изпълнени с омраза, сънародници, вместо това нека всеки открие призванието си и да има мир. :))

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 40f3e3b6c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Хаха това все едно съм го писала аз. За съжаление и аз не оценявах България преди да замина. Наистина когато си далеч от България за по-дълго време, започваш да я цениш много повече и да осъзнаваш колко е уникална. Е, поне при мен беше така. :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 40f3e3b6c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   И още нещо, не съм съгласен, че заплатите в София са толкова ниски. Аз в момента работя за 1000 лева и мога да си позволя доста повече неща, отколкото в чужбина с 1000 евро. :)

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 3af6af5173
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   В София наистина е пълно с бездомни кучета. Хапят, лаят през нощта и разпространяват бълхи и кучешки тении. Мен ме ухапа бездомно и когато ходих да ми бият инжекцията против бяс се учудих, че пред кабинета на доктора има толкова много нахапани от бездомни кучета хора.

Прав си за дърветата. Наистина е много по-приятно с тях и София е много зелена. Ходих в чужбина и се уверих. Не съм ходил достатъчно обаче, за да преценя в кой друг град също е толкова зелено.

Чувал съм, че колкото е по-топло и слънчево в страната, толкова по-мили са хората. Една приятелка е ходила в Гана и каза, че хората били невероятно мили и гостоприемни. За характера на гърците съм чувал само лоши неща. Може би в Испания или Италия ще е най-добре положението от държавите в Европа.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: cff69836ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Аз живях 3 години в щата Вирджиния, САЩ. Карах голям джип и имахме джакузи в банята на третия етаж. Върнах се тук през 2008, плащам данъци на държавата и ще се женя през Август за българка. В България ще създам семейство и тук ще хвърля топа някой ден. Наздраве! м26, бъдещ инженер

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 605eda76ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

17.   Много ми е интересно как прецени от едно "малко градче" цялата Холандия. И как всички хора били хипстъри, метали и тем подобни.
Трябва да си говорил с всеки човек в Холандия, което не вярвам, че си направил. За София, че ти харесва повече е въпрос на вкус. Щом може да ти харесва: боклуци навсякъде, разпадащи се соц-панелки и хора, които са някакви гангстери, биячи, скинари, мутри, курви, кифли и пенсионерчета, които цял живот се вайкат, че по Бай Тошово време вскичко било идеално, то окей. Ама може ли ти и господинът с Големия шеф да не оплювате хората, които искат да се глобализират и видят малко свят. Това, че си роден в България не означава, че трябва цял живот да си седиш тук. Да не говорим, че западна Европа превъзхожда републиката ни с хиляди неща. По-добро здравеопазване, по-кадърни политици, по-либерализирано общество, което е настроено да приема всякакви новости. И това не е само на запад или в САЩ. Изтокът също е стократно по-добре.
Сега до въпросът ти. Щом искаш нещо с чар на София или по-добро отиди в Атина. Доколкото знам гърците са се в някакви борчове, ама заплатите им превъзхождат българските. Пак е столица, хем може да си се връщаш в БГ и да прекарваш лятото на българското Черноморие изгодно, защото еврото е два пъти по- голямо от лева (доколкото знам). Ако този вариант не ти е удачен то винаги може да заминеш за някоя бивша соц и да се любуваш на искрящите панелни жилища. Русия е удачен вариант, ама се приготви да ти набиват в главата всякакви соц- пропаганди. И все пак руснаците са ни братя.
Москва, Петербург са добро попадение. А защо не пробваш и в Швейцария. Все пак това е една от най-добрите страни в света. Това е от мен.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: e5e27f4444
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   За Холандия не знам но Париж е най-незелената столица в Европа. Прекрасен град с много култура и т. н. но почти никаква зеленина в централните райони и много туристи и народ. Най-зелено е Скандинавието и Германия.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 40f3e3b6c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   Наистина в скандинавските държави хората са отвратителни (въпреки, че това са най-богатите държави), в Белгия, Холандия и Германия също. Адски неприятни ми депресиращи места, ако си свикнал да се веселиш. Ако си работохолик и живееш, за да работиш, са подходящи. За мен най-хубавите държави в Европа с най-приятен климат и топли хора, си остават Испания и Италия, само че са доста по-бедни от горе изброените. Както се казва, 2 добри няма. За мен България е мястото, но ако ми се налагаше да емигрирам, бих избрал единствено Испания или Италия. :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 62d260eec2
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

21.   Едно, София много повече ми харесва от Варна и Бургас.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 62d260eec2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

22.   От Автора: Мисля за Южна Франция, Испания, Словения, Хърватска. Сърбия също много прилича на България и има прекрасна природа и същия манталитет, но не са в ЕС.
Италия е земетръсна и това за мен е голям минус, съответно отпадат и Гърция и Румъния. Бордо мисля, че е град който си има всичко, история, природа наоколо. И някак си във Франция и където няма дървета архитектурата и повечето слънце допринася за по-добра обстановка от колкото в Холандия. Но ме е страх да ида във Франция понеже казват, че са надути и студени. Апропо знам само Английски и Френски да речем на ниво Б1 (не говоря добре, но разбирам).

А в София има много повече хора които си слушат поп от колкото тука. Не са само чалгари и металисти, има и нормални хора. Тук ако кажеш че се кефиш на песните на Рияна, One Direction, Фарел Уилямс, Джъстин Тимбърлейк, Лорди и т. н. (не съм фен на никоя музикална група или звезда, не им следя изявите и дори не знам биографиите и имената на някои звезди).

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 40f3e3b6c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

23.   Като цяло, вече няма смисъл да се емигрира в Европа. Положението става все по-трудно и прогнозите са, че в близките години ще е още по-критично. В България с образование човек може да си гарантира по-добър стандарт на живот от Европа, където най-много да достигне средно ниво, което става след доста години, а за българи е особено трудно и никога няма да бъдат приемани като равни. В САЩ вече съшо става страшно. Единствените места, където си заслужава да се емигрира са Канада, Австралия и някои държави в Азия. Всичко друго и най-вече в Европа е грешка.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 62d260eec2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Едно, такива хора като теб изобщо не ги слушам. Първо личи си че не си от София най-вероятно, защото тя е оплювана само от българи и то родени другаде. Прочети малко какво пишат чужденците за нея - възхитени са и са изненадани. Да, пълна е с проблеми, но трябва да имаш очи и за хубавото. И наистина е много по-зелена от градове със същия размер. Колко столици имат гора като Борисовата градина близо до центъра и толкова много улички с дървета? Да не говорим за близостта на Витоша, боянската църква, минерална вода извира баш в центъра при Халите. Ако знаеш къде да вървиш и да избягваш да вървиш пеша край големите и шумни булеварди откриваш много тихи улички където го има спокойствието на малките градове, а зимата мирише на пушек от комина като в някое малко градче. В преките на Оборище и Черковна е толкова тихо понякога сякаш си попаднал в някой малък град, също и малките стари блокчета при парк Славия заобиколени сред зеленина. В Изток към парка пък си имат гора до тях, също и тези които живеят баш в парка Заимов. Хора като теб нямат очи за хубавото и знаят само да мразят, промит мозък. И да, въпреки че се оплаквам от хората и от Холандия, дори тук откривам нещо хубаво.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: c902c62ca6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   #22;

Авторе, ти какво всъщност търсиш е въпроса? Говориш за живот в развити страни и такива със стандарт на живот като в България. Какво всъщност търсиш ти в чужбина е въпроса и кое те кара да се махаш от България щом те влекат и съседни на нея страни в които би бил дискриминиран и считан за чужденец?

Едни напускат страната заради мизерен живот и търсят спасение в чужбина. Други отиват там за да се реализират в нещо което в България е трудно. (Много от които успяват при по-голям пазар на запад заради това че са самонаети), Трети се махат заради манталитета с цел да се променят и те самите.

Въпроса който трябва да си зададеш е какво търсиш и какво очакваш в тези страни? Нищо не е лесно и никой не постиля. Ако нямаш амбиции да напредваш, това значи че не си способен да правиш крачки. Не правиш ли крачки, няма как да се развиваш. Ако няма как да се развиваш, няма как и да промениш живота си. Ако няма как да промениш живота си, оставаш така както си. Нали?

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 5dea7b0af9
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

26.   " Ако си работохолик и живееш, за да работиш". В тези страни всичко живо работи по 35-40 часа, освен докторите и финансистите. Ако 7 часов работен ден, се квалифицира "живот за работата", то сега разбирам защо масово всички са бедни в България.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 2f5ad9c269
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   "Къде да емигрирам? " Емигрирай в България.
На село дават 1500 лева на тракторист/комбайнер, разходите са почти нулеви, а дървета и зеленина има в изобилие.

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: cb0b1e96dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

29.   Пич, ти си абсолютен комплексар, на такива като теб никъде не и е добре и винаги ще намерят от какво да се оплакват. Посети психолог имаш нужда от помощ erthquakophobia това е името на страха ти от земетресения (на английски, на бг не можах да го намеря). Защо твърдо си решил да емигрираш, каква е причината, земетресенията ли?

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 62d260eec2
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

30.   25, очаквам да намеря своята нова родина, страна където ще се чувствам сред свои. България не е сред тях, макар че тук израстнах и си имам любими места.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 40f3e3b6c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

31.   Съветвам всички, които се прехласват по невероятната чужбина да прочетат статията "Живота в Англия- истина или мит? " и да се замислят толкова ли е перфектна бленуваната чужбина и същевременно дали лошата и отвратителна България, която ни е виновна за всичко, всъщност е такава. Написаното в статията до голяма степен се отнася за повечето Западноевропейски държави, защото съм имал възможността да живея и работя там. Успех, българи, където и да сте и обичайте родината!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 8fda15c3c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   Абе понякога се чувстваш като в чужбина и в България. Визирам хората. Хората у нас са зли, няма истински приятелства. Всеки говори за политика. Аз още търся страната където ще се чувствам наистина у дома.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: b6d50eb4e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   Никъде не е идеално, въпросът е да си намерите мястото, където се чувствате най-добре. Колкото до зеленината, иди в Рим, ще ти хареса. Доста съм пътувала, но Рим и неговата зеленина ме спечелиха. Друг е въпросът, че бях там само като турист и не знам какъв би бил животът ми ако емигрирам там, но че е зелено, зелено е.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 35a0129ab6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   Здравей авторе, надявам се, че все още четеш темата. Аз живея в Бордо вече 3 години и мога да ти кажа, че това е един прекрасен град. Градът е наистина красив, има големи паркове, в които човек може наистина да отдъхне, има музеи, галерии, за всички, които са любители на изкуството и историята. Има добър социален живот, театри с пиеси всяка седмица. Често от кметствата в Метрополията се организират някакви събирания, пикник, ателиета за по-любознателните, които се интересува и търси, без съмнение ще открие това, което иска. Хората са ок, зависи с кой се събираш. Ако контактуваш с разни Мохамед, Азиза и други подобни, разбира се, че ще ти е тегаво и няма много да усетиш културата. Българи има... и по-успели и по-неуспели, имат си добра общност тук, събират се за празници, имат си училище за народни танци, на разни форуми на културата представят България. Французите не са лоши, не дискриминират, или поне аз никога не съм усетила лошо отношение заради факта, че съм българка, напротив често се интересуват и питат как е там, защото това е страна за която малко се говори, често само свързано с циганите. Хората вече различават българи и цигани. Не казваш какво точно търсиш, ако те привлича южняшкия живот, фиести, пиене, танци и т. н Бордо не е най-добрия град, по-добре в този случай Марсилия, По, градовете наистина на юг. Ако искаш луди бляскави партита с ултраскъпо пиене, скъпи коли и лукс... Париж е най-доброто място. Бордо е по-скоро буржоазен град. Другото което е, не казваш какво работиш или учиш. Франция икономически е разделена секториално, може би региона на Бордо няма да е подходящ за твоето образование или професия. Тук тия нива Б1-Б2 ала бала не важат, поне не на трудовия пазар, в униветситетите единствено се интересуват от тях в момента на прием. Така че в търсенето на работа, работодателите ти няма да се интересуват много от твоето Б1. Ако искаш някакъв сертификат все пак по-добре се поинтересувай от сертификата Волтер. И в крайна сметка не забравяй, че където и да си ако нямаш цел, ако не приемаш различните, ако съдиш хората, ако имаш предразсъдаци, ако не се отвориш за тях о културата им, никъде няма да ти е хубаво.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: f543346065
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

35.   всяка държава е красива и има предимства и недостатъци Абсолютно няма да се съглася че холандия е зле и софия е върха Да не говорим че ако сравняваме трябва да сравняваме амстердам и софия И както всички мегаполиси е мръсничко и пълно с паплач НО в провинцията в холандия е разкош а в бг е мизерия и беднотия и цигания да шия!!! За живот става в Германия -много уредена и социална, за почивка в Италия и Гърция Разкошни местенца и морска вода със син флаг. А в БГ ни работата е работа ни почивката става

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: f7ef1a01b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   Здравей, номер 34. Прочетох коментара ти и искам да питам дали има сайт или група в фейсбук за българската общност в Бордо. И нещо друго.
Лесно ли се намира работа и квартира в Бордо. Ходила ли си в Ница и как е живота там? :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 3cdb755fa9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

37.   Здравей, номер 34 е.
В Бордо има работа, но зависи какво търсиш, има определени области, в които е трудно. За обща работа... има, но ако търсиш нещо квалифицирано ще ти искат някакво образование завършено тук. Тук за всичко ти искат сертификат, диплома, курс (дори за детегледачки). Квартири има, но ако нямаш предварително поне 1000€ да си платиш гаранция на жилището (нещо като обезпечение ако счупиш или повредиш нещо) и ако нямаш стабилен доход е, който да е поне 2 пъти колкото наемът ти, е доста трудно. Това е ако искаш да живееш сам, ако искаш със съквартиранти (colocation), имаш си твоя стая само кухнята и банята си делите, е по-лесно. Ако наистина не познаваш никого и нищо, това е добро начало, но те съветвам да е със съквартиранти французи.
За Ница... не съм живяла, имам приятели там. Доколкото знам там с квартирите е по-лесно, и работа като сервитьор, барман, пиколо, продавач на сладолед, сувенири и т. н се намира лесно. Ница е на около 1 час от Италия, на 10 минути от Монако, на плажа е хаха (докато Бордо е по-далечко).
Във фейсбук има "група на българите в Бордо" и "българите в Ница, Кан и Монако", може да ти бъдат полезни.
Но все пак не оставай с някакви невероятни надежди, Франция си има и недостатъци, от теб ще зависи дали ще се съсредоточиш върху тях или върху позитивното

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: f7ef1a01b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

38.   Здравей, н37 и благодаря за отговора. :) Аз лично ще си търся работа която не е квалифицирана, но съм адски сериозен и креативен. Просто искам да започна нов живот. Много съм отворен и позитивен млад човек. Надявам се да успея в Ница или в Бордо. Бъдещето ще покаже. Намерих групите и съм вътре. Благодаря и успех в Бордо. :)

От номер 34.

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 043e075494
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

40.   Авторе, не бях чел по-голяма простотия до сега да казваш че в Холандия нямало дървета в центъра на някой си град... ??! What the fuck? Ти явно въобще не си виждал и 5 процента от тази държата, а това което казваш че София е по-красива нямам думи направо :) Всичко в твоето мнение е обратно на реалността само ще ти кажа. Поне не заблуждавай хората които не са виждали Холандия. А относно земетресенията - тука отново се насирам от смях, че София бил много земетръсен, ти добре ли си бе човек? Май за теб най-хубаво е да идеш на някоя друга планета може би... Холандия си е перфектна и едно от най-важните неща (Няма го духа на бай-Ганьо там). Може би и това ще ти липсва...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 78123e03a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   Не сравнявай несравними неща, не търси причини, не съди.... Статистика е ясна за качеството на въздуха в София, ако ще дръвче на всеки ъгъл да има. Да караш колело е прекрасно и в Холандия това е традиция. В България самоубийство. Излишна тема. Ние не сме най-умните и страхотните.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: c70449b0b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

43.   Няма какво да се чудите на подобни теми, броят им ще нараства все повече и повече. Просто мутри, агенти на ДС и всякаква друга измет докараха страната до ситуацията, че вече няма кой да им работи за по 500 лева и сега се чудят какви глупости да пишат, за да задържат и последните изнасящите се.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 30ac679fc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

44.   Холандия, специално Амстердам много ми харесва, 4 пъти съм бил там и ми се иска и да живея там. Работа (нискоквалифицирана) се намира лесно, но по-трудно се намира стая под наем. От 2 години и половина съм в Лондон, понаучих езика и бих се справил с английски и в Амстердам. Вярно, ще получавам по-малко пари отколкото в Лондон, но ще се чувствам по-добре в Амстердам. Не всичко в този живот е пари.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 39090d285a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

45.   Духа на Бай Ганьо е чужбина, не е България. В България има изстрадали, измъчени от живота наивни българи, които вярват на всяка простотия по новините. Промити от запада мозъци. Плюят по всичко и нямат собствено мнение за 5ст. Повярвайте ми доста съм запознат с духа на Бай Ганьо В ЧУЖБИНА, а това е друго. И е много по-лошо.
Както някой каза идеята да се изгонят българите, за да се изкупи България на безценица се спазва. Забелязвате ли колко фирми за изкупуване на земеделска земя се навъдиха напоследък? Даже циганите работят в Германия и изкупуват нашите къщи в България. Засрамете се! Те целенасочено ни изкупуват страната а ние наивно я продаваме, болни от празните си надежди че някъде другаде е по добре

НИКЪДЕ НЕ Е ПО-ДОБРЕ ОТ БЪЛГАРИЯ!

За последното нямам намерение да споря, особено с хора които никога не са живяли навън И никога не са пътували из България. Казвам го за онези, които са на границата на несигурността, за да наклоня везната. Другите си стойте в Холандия, Мюнхен, Лондон или някоя друга психиатрична клоака на илюминатските метрополитени. Никой не ви иска в БГ така или иначе, вие сте вредни

*За протокола онзи ден бях на СПА в един от нашите минерални курорти. Получих обслужване в селската кръчма(българска народна музика) и в хотела по-добро от 5звездни хотели в които съм бил в чужбина. Цената беше невероятно ниска, а качеството на хотела беше на отлично ниво. Преди няколко месеца пък в НАП и НОЙ Сливен получих обслужване, което дори аз не мога да дам, работейки за американски фирми над 12 години. Та вие просто нито знаете къде и какво е България, нито знаете нещо за чужбините. Най големите мрънканчи дори не говорят местния език в чужбината в която са, нито са минавали 5те минути на "малкия разговор". От друга страна никога не са се качвали на Безбог или ловили риба на Жребчево например.

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 7cc545ef4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

47.   45, е как така си работиш за американски фирми??? Искаш да кажеш, че си работиш за "промиващите мозъци"!
Хора, като тролите, поне си прочитайте глупостите още веднъж или ако не сте в състояние сами да си ги разберете, изпратете ги на някой да ги прегледа!
Обслужване в НАП и НОИ, че и в провинцията! Дълги години работя с всякакви институции, особено с НАП и НОИ, и написаното няма абсолютно нищо общо с истината. Институциите у нас на 95% са съставени от парашутисти и то от такива, които са много далеч от понятията "квалификация", "опит", развитие" и т. н.

 
  ...
преди: 5 години, 26 дни
hash: 78e1145734
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

50.   Не знам хора, но докато вирее чалгата и чалга културата, за мен България е отврат.
Също забелязвам, че често като вдигат някоя нова сградичка, къщичка, или нещо подобно, и ако наблизо има дърво, все гледат да го отсекат. И не само в тези случаи. Уж трябвало разрешение от общината, ами явно им дават разрешения.
Допреди 10 години на родната ми улица имаше 6 големи лепи. Към днешна дата има само 3. Махали ги, защото много листа падали, та много имало за метене, като е топло времето много мухи се събирали и им влизали по апартаментите. И това все образовани хора, между 40 и 60 години. Един от тях даже беше някакъв голям шеф, няма да казвам на какво, дълги години.
Както е тръгнало и ние ще останем без дървета в градска среда.
Хората, които обичаме природа, ще съдим нови, но докато пораснат....

Но какво ще прави с чалгата? Как ще се отървем от нея? Че колкото е гнусно пробити носове и бузи ли какво каза там някой, толкова е и гъзенето на някакви лелки, или малки бъдещи проститутки, и граченето на кръчмарските там сторарота и славита. Всеки път като погледна trending в youtube се отчайвам все повече за бъдещето на България.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 дни
hash: bc99c858b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

51.   Ако имаш какво да чукаш (младо и симпатично), всички градове ще ти се струват бодри и свежи. А иначе - навсякъде ще ти е депресиращо и пълно с психопати. Така че лъскай в София като ти допада зеленината.

 
  ...
преди: 5 години, 4 дни
hash: acf2991679
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

52.   51, аз вече не се учудвам на тези неща. Ние, ако бяхме читав народ, до сега отдавна да си бяхме подредили държавата, както го направиха почти всички в Европа. Вместо това ние обичаме да си лежим вкъщи и да се наливаме с бира и ракия, чакайки някой друг да ни свърши работата. Е, има и читави хора, но мнозинството от тях вече 30 години се изнасят в чужбина. Тук остава някаква малка част, която потъва в морето на посредствеността. Аз живея в провинцията, в областен град, който минава за сравнително голям. Почти всичките ми приятели и познати обаче се изнесоха още след завършване на училище. На улицата, на която живея имаше седем хубави, големи салкъма, които освен, че са много красиви, правеха и чудесна сянка през лятото. Е, да, ама бай Ганьо не обича да му е хубаво. Той обича да си живее в мизерия и да му е зле. Един от съседите отразя 2 от дърветата още преди повече от 10 години. Друг преди 4 години отразя други 2, защото щял да строи. След 4 години и една тухла не е докарал. Сега другите 2 дървета ги поливат с разни отрови, за да изсъхнат, понеже едното повдигало леко тротоара на трети съсед и 20 годишната му барака опирала леко, като я прибирал в гаража си. Вместо да махне 4-5 плочки и да подравни леко мястото, човекът си решил, че трябва да умори дървото - просто гениално! Другото дърво дори не се знае как и защо пречи, но и то е под прицел! После се чудим защо сме в това положение, защо се слуша чалга и т. н.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker