Смятате ли да напуснете майка България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121160)
 Любов и изневяра (29697)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6471)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Смятате ли да напуснете майка България?
преди: 8 години, 6 месеца, прочетена 3636 пъти
Здравейте! Има и други такива теми, но са стари и бих искала да актуализирам информацията по тази тема. Какво мислите за България като държава и бихте ли я напуснали, поради лошото положение, в което сме в момента или имате работа, която ви задоволява и това ви е достатъчно? Има ли нещо друго, което да ви дразни в държавата, освен бедността? Къде бихте емигрирали и какво бихте работили там за по-добър живот? Ако вече сте емигрирали, къде сте, доволни ли сте от живота си там, какво работите? Питам тези неща, понеже и аз обмислям да се пробвам за някъде в чужбина. Имам държави фаворити, но за сега няма да ги споделям. Моля модераторите да публикуват темата! Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 6 месеца
hash: b74c5a7321
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   На 15 г. реших да напусна България. На 18 г. я напуснах. Преди около 6 г. се върнах. Приятелят, с когото взехме това решение живя и се образова в Ню Йорк - той се върна преди мен и в момента ръководи театър в София и работи с най-големите наши звезди като режисьор по различни продукции.

Виж, какво да ти кажа - човек има една „майка“ и това не е държавата - която и да е държава!

Аз напуснах от интерес към немската култура, език, образование, но и защото моите родители издържаха вече една студентка, която нямаше изгледи да завърши скоро и реших да не съм зависима от други хора, а за Германия знаех, че е възможно човек да учи и да работи паралелно, а и ме интересуваше наука, която у нас няма качествена школа и да - времената бяха коренно различни - не бяхме част от ЕС и дори нямаше перспектива за това, заплатите бяха 50% от днешните, а безработицата гонеше 20%, а в моя град беше 33% като заминах. Не се виждаше светлина на края на тунела с две думи. Бяха големи бариерите да заминеш обаче - ВИЗИ и отсяването ставаше още в София, заминахме малцина. Имаше пред посолствата палаткови лагери и отношението беше унизително като тогавашната посланничка беше направила вратичка за бездомните кучета, които влизаха и излизаха, а ние ...бяхме като кучета. От 100 човека да получаваха 10 визи. Не повече.
Днес кучешкия живот те удря на място. Рисът да останеш на Запад без подслон, храна и дори пари за обратно пътуване е много голям. Много хора не се прибират, за да видят близките си с години, защото нямат пари за пътя и/или трябва да работят, когато другите почиват. 4 г. не се беше прибирал един познат, защото го беше срам, че нямаше с какво и какво да покаже.
На 18 г. нямах нищо за губене, нямах семейство, свободен си, но и си смел, надъхан. Сблъсках се с много различни трудности, много тежък живот и това, което разказват емигрантите е половината само от проблемите, с които се сблъскваш там, включително си застрашен от бездомие, глад дори, експоатация, дори робство и има и такива съдби на българи - нашите посолства и консулства се занимават с много такива случаи и не говорим за изключения, защото често отиват вече хората като цяло семейство, но без сигурна работа, без език и жилище. Зависим ставаш така!
Моето предимство беше, че владеех езика перфектно, включително литература бях чела най-сложна и действително го владеех и не само на книга. Сама общо взето съм учила 5 г. по поне 2 -3 часа всеки ден език, защото съм завършила Икономическа гимназия без силно обучение по езиците. Лятото режимът ми беше от 10 до 14 часа, после 18 до 20 часа ВСЕКИ ДЕН. Ходих на лекции в университета по граматика и език, помолих и ми позволиха - безплатни курсове с две думи
Накрая бях по-добра от хората в езиковата и дори им давах честни уроци - това го казвам, за да разбере всеки, че език се учи с много лично усилие и за Бога, не ходете без език, защото ставате зависими. Не разчитайте на курсове -у нас или на място. 90% от българите в момента не говорят езика или мъжът говори, жената много малко. Поне 3-4 г. минават в лутане, в молене на други българи да ти помагат.
С възрастта човек помъдрява. Живях в 4 други страни заради кариерата си, видяла съм и доброто, и лошото в различните държави и системи. Няма никъде държава без проблеми, система без проблеми. У нас се върнахме заради многото възможности, ниските данъци и възможностите за бизнес. До 70% от бруто дохода си плащахме по едно време на държавата. Преди да се приберем проучихме специално в Европа какви други условия има и само в Швейцария имаше по-добри данъци и условия, но пък там началният капитал и разходите за живот са ти съвзем други.
В България живеем не заради патриотизъм с две думи, а действително, защото тук намерихме много добри условия най-вече за бизнес, защото доходите от работа и у нас са натоварени с 33% осигуровки и данъци, но приходите от капитал, от бизнес са натоварени само с 10% данък (при 30-50% в западните социални пазарни демокрации)

Да, има и проблеми, но къде няма?
Но, за да го разбере това човек, той сам трябва да поживее извън страната, да се понапати, да види и доброто и лошото.
Като цяло за високо квалифицираните, мотивираните, готовите да работят здраво у нас си заслужава да живеят. На Запад просто 5-6 месеца в годината работихме за държавата, защото там социалните системи са съвзем други. Там образованите, работещите финансират ниско квалифицираните, безработните. У нас работим преди всичко за себе си и специално за хора като нас у нас, в САЩ, в Швейцария, Хонг Конг и така нататък е по-добре от в Германия да кажем. Не е тайна това - самите образовани немци масово емигрират, техните лекари на 80% след завършване емигрират в САЩ или Азия и затова са им потрябвали нашите в момента.
Това, което се случи в Испания и Гърция се е случвало в Германия и е въпрос на време пак да се тръгне надолу. Много набъбнаха нашите общности там, много хора ще изгорят, но не го знаят още. Тепърва не бих отишла точно там освен за образование - бумът е просто преди кризата.

За ниско и неквалифицираните обаче си заслужава емиграцията в Западна Европа, Германия, Франция, Северните държави. Там те могат да взимат и взимат социални помощи над ниските си заплати и могат да преживяват. 33% от българите в Германия взимат социални плащания под някаква форма - три пъти над нормалното.
Има работа за физическа работа и е сравнително добре платена - живеят по-добре oт у нас определено, защото взимат детски, социални помощи, субсидирано жилище..но до кога - за сега е ОК, но до кога ще ги има тези неща не можем да знаем - човек е зависим...от държавата...чуждата държава.

Колкото по-квалифициран си, толкова по-малка е разликата в стандарта у нас и на Запад и ти я ядат данъците и големите разходи за живот.
Аз спечелих от образованието си, като цяло наученото на Запад, което прилагам у нас. Парите си спечелих тук, не на Запад.

Успех на всеки - важното е да се чувствате добре
В Европа специално няма големи разлики толкова в културата и начин на живот. Светът е малък
За себе си мога да кажа, че се чувствам добре и в чужбина, винаги съм се интегрирала и сме живяли винаги добре. Просто у нас живеем по-добре. Това трябва да си реши всеки за себе си

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: de7bc3cad0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Веднага ще напусна тази "държава" след като завърша гимназията. Тук е мизерия и ад за живущите. Младото поколение е тотално деградирало и няма бъдеще за умните деца, безработицата е голяма и т. н. Не мисля че след време ще остане някой тук освен циганите и пенсионерите. Аз бих отишъл в Дания след като завърша. Образованието е безплатно, държавата се грижи за жителите.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 75d4b67660
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Нова Зеландия - там имам роднини, плюс това е китно местенце, откъснато от света, където традициите се пазят и хората се уважават! Вече съм ходила там веднъж и бях очарована. Догодина завършвам и заминавам за там (на 17 години съм в момента). Естествено, че обичам скъпата ни родина, тя е само една! Но не искам да се трепя за дребни пари докато политици и мутри се къпят в злато и не искам да плащам данъците на тия боклуци в парламента! Не само бедността, но и образованието, и правосъдието и най-вече здравеопазването са много зле.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 1def77d755
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не, аз не мисля поне за сега, все пак не сме толкова бедни. Работа имам-винаги може да е по-добре заплащането. Иначе би ми се искало да живея извън България, но не съм се замисляла къде.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 41b9e2f4c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

5.   Отдaвнa нaпуснaх мaщехa Бългaрия и съвсем скоро се убедих зa пореден път, че е нaй- прaвилното и добро решение в животa ми.
В моментa приключвaм всякaкви отношения с тaзи стрaнa- имоти, дaнъци и т. н. Тук ще вземa нaционaлност, нещо което по сaнтиментaлни причини отлaгaм вече 10 г. и зaбрaвям зa Бългaрия зaвинaги. Нямaм търпение дa приключa и зaбрaвя.
Кaтегорично нямaм нaмерение дa се връщaм повече тaм дори нa почивкa или кaто турист.
A и мaйкa ми е еднa и се кaзвa Мaрия.

 
  ...


...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 229fbd5ecc
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Не, не бих напуснал България. Напускал съм я, живял съм като по-млад доста време зад граница, но България си е България. В чужбина, смело мога да твърдя, че щастието ми се усмихна. Работех доста престижна за пришълец работа, заплащането бе повече от сериозно, но реших и се върнах тук, където съм в момента - в България.
Относно икономическото и демографското положение в страната, мога да твърдя, че сме повече от зле. В смисъл, че се усеща разделението на класите - много бедни и много богати, просто т. нар. средна класа липсва. Покупателната способност на нормалния българин намалява с всеки изминал ден, за което до голяма степен са виновни самите хора, защото на първо място са си избрали такива ( хайде да не започвам да използвам епитети, че до утре няма да свърша ) за управници. Второ 75% от населението е концентрирано в София, която принципно е проектирана за 1/2 млн. души и в момента просто се задушава. От тази демографска криза страда най-ценният ни отрасъл - селското стопанство, а от там и самата икономика. Другият негатив е, че българите са в голямата си част "селски тарикати", т. е. повечето гледат как и с какво да те минат, играят на дребно и т. н. Много светъл пример са осигуровките в 80% от частния сектор, "номерцата" в отрасъла туризъм, които са виновни за големия отлив на туристи в България, корупцията, която се шири навсякъде из администрацията, но пък там отново опираме до заплащането и как самото то би могло да играе превантивна роля срещу корупцията и т. н, и т. н.
Относно настоящата ми работа. Да, може да се каже, че ме задоволява до известна степен, но винаги има какво да се желае. Работя си по специалността, заплащането е малко над нормалното, но човек е добре да се развива, както и аз се стремя.
Ще остана тук, защото искам да видя родината си как лека-полека се оправя от крадене, от мизерия, от постоянно унижение на обикновения човек от страна на управляващите. Искам детето ми да расте в родината си, да създаде семейство тук, а не да ходи по чужбини, където независимо от годините прекарани там, социалният ти статут, нивото на владеене на езика, си оставаш завинаги чужд. Искам да видя политици в затвора за този тормоз и това крадене от народа. Искам да гледам усмихнати лица по улиците, а не забързани и впили поглед в земята хора.
Може би всичко това звучи утопично, но знае ли човек какво ще му предложи бъдещето...
Селското стопанство не е най-важният отрасъл у нас и това е добре така. Не сме и не искаме да сме страна от Третия свят. Добивните сектори са най-важните само за банановите републики, които продават непреработени селскостопански суровини и ресурси, за да преживяват.
Ние се стремим към богатите, развитите държави - тоест към секторите с висока добавена стойност. В тези държави 1% от населението произвеждат цялата селскостопанска продукция, има дори за износ!
Отраслите с най-висока добавена стойност са както следва - финанси, високи технологии и образование (IT и така нататък), услуги, промишленост тежка и лека, добивна промишленост и чак тогава и с най-ниска възможна добавена стойност е селското стопанство
Ако се интересуваш по-обстойно от точните данни за България тук имаш всички статистики на Евростат
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/National_accounts_and_GDP/bg

Тези статистики показват, че може да сме най-бедните в ЕС, но това все пак е клуб на богатите - расте нашият доход много по-бързо от производителността ни дори! Първи сме при ръст на работните заплати за 2014 г. в ЕС-сравнение.
Но да, определено сме на много ниско ниво...все още, което нищо не означава за живота на конкретния човек. Дали ще живееш у нас или не трябва да бъде лично решение, защото често се получава да живееш на Запад дори по-зле и най-важното ...човек трябва да гледа да е поне на средно ниво в страната, в която живее - важен е не абсолютният, а сравнителният доход, да гледа фиксираните разходи, разходи за данъци и осигуровки, за храна, здраве, образование, дрехи в съотношение!
Ако примерно в държавата средно нето взимат хората 2500 евро, а доходът ти е 800-1000 евро, то ти си беден в тази държава. 1000 Евро на Запад не значат 2000 лв. като стандарт на живот, а за положение и достъп до образование, култура да не говорим

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 8a6c4f5871
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Да.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: ef66e1a7d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Да, ще я напусна. Най-вече заради хората, живеещи в нея - простаци и надменни "жени".

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 49c16971bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Определено! Това, което най-много ме дразни са всички тези нахални и необразовани хора, които винаги знаят всичко по всяка тема, а колкото и да говорят са едно нищо. Не виждам перспектива с тази държава като гледам населението. Не знам как е в чужбина, но след година- В Германия или Америка! Да не говорим, че увеличиха винетки, пътни такси, парно, храна, а заплатата все ниска. Такива селски номерца просто...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: bd06311fb2
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не, прекалено съм дърт тепърва да започвам навън. Смятам да захвана с нещо свързано с информационните технологии, че не ми се занимава с другите ми квалификации вече, а за това е без значение къде живееш - трябва ти само компютър и интернет. Освен това, тук ми е много по-лесно всичко, заради езикът - социализацията и възможност за пълноценно и по-задълбочено общуване и контакти. На човек не му трябва много, за да е щастлив - обич, мир, покрив, храна, някои битови придобивки. Това са неща, които човек може да си осигури и в България. Най-сложното е с обичта - където и да отиде човек, без нея ще се чувства неудовлетворен, дори и да има много пари.

 
  ...

...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: a07b2c09f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Не напуснах България само заради бедността.

Държавата са хората в нея. Ако една държава не струва, значи хората в нея нещо куцат.

Под държава разбирам общи ценности, език, писменост, музика, храна и т. н.

Култура не виждам абсолютна никаква, поради това че интелигенцията буквално изчезна. Хората хвърлят цялата вина на образованието, а малко хора отварят да четат книги иначе. Няма маниери, етикет на поведение. Хората са вечно мразещи, оплакващи се, говорещи зад гърба и не, съдещи. Никой няма право да бъде това което е, защото ще го съдят. Метъла не може да бъде метъл, гея не може да е гей, като ако имаш по-различна прическа от обикновената си някакъв чудак. Музиката е чалга, която е смесица между ориенталска музика и цигания, която се налага силно на територията на България и която е заместила традиционната българска музика. Много хора едно хоро не знаят да изиграят. Писменост няма, поради това че българите не си тачат езика. С развитието н технологиите, масово се пише на латиница, (поради мързел ли, знам ли.. ), като писането на латиница оказва влияние и на писането им на кирилица.

Както й да е.

Аз владея добре 3 езика и напуснах България поради куп причини, включително и горе споменатите и слабата икономика.

Общуването ми с българи съм го ограничил, поради това че като цяло нямам общо с тях, макар и да съм българин. 2/3 от имигрантите в чужбина са изцяло ИКОНОМИЧЕСКИ имигранти, без квалификации и професия. Тези хора обикновено са от долният слой на обществото. Обикновено не знаят какво е култура, не са ходили на театър, изложба, симфонична музика и други.

Аз със такива хора нямам какво да обменя, освен да получа паразит и използвач на гърба си.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 09464c8b45
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Да. Но не заради бедността, а просто защото за нещата, с които искам да се занимавам, тук няма бъдеще.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: ede66946c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Да, но само за да уча и след това ще се върна, за да стана част от малкото интелигентни хора, които събират опит в чужбина и решават да се върнат и да се борят срещу корумпираната сган. И най-развитите държави са преминавали през кризи и войни. Само преди по-малко от 100 години Германия, Холандия и Белгия са били купчина руини след войната. Ако хора бяха решили да емигрират тогава, вместо да се борят, сега тези държави нямаше да са едни от най-развитите в Европа и света. Само едно ще ти кажа, винаги обичай България, защото ако не уважаваш родината си и ти няма да бъдеш уважаван, където и да отидеш. :)

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: e140e03f4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   момиче 16,
Мен основно ме дразни обществото.
Тук буквално става това - тъпи се управляват от по-тъпи.
Имам едва ли не 4-5 по-интелигентни приятели, другите са изключително безмозъчни. Единствената причина заради, която би се върнала тук е да основа свой КАЧЕСТВЕН бизнес в ползва на малккото останало Българско общество или да поема управлението и да оправя България. До тогава се надявам да не стане гражданска война между цигани и Българи.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 920bafec58
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   В момента в който ми се отдаде възможност

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: a01ee45606
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Много зависи от самия човек - на някои не им понася извън родината и дори да емигрират, още първата седмица си чувстват носталгия. Други не пазят такива съкровени чувства в себе си. Аз май съм от вторите. Засега ме крепи факта, че взимам добра заплата за БГ, но като се замисля, когато заминавах на младини за чужбина не плачех, когато заминавах, а когато се връщах

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 2c6d3cdfe3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Мъж на 26 години съм. Преди 1 година и 3 месеца завърших медицина. Това беше детската ми мечта и с огромно удоволствие работя. Работата ми е много тежка, има безброй неуредици, които вредят както на лекарите, така и на пациентите. Има и не малко агресивни пациенти. Заплащането е смешно. За тази 1 година от както съм лекар аз загубих почти всичките си приятели, за последно бях с момиче като студент. Всичко това се дължи на тотално сбърканата ни държава. Аз съм от малко градче близо до София. Пътувам всеки ден до столицата на работа, защото поради ниското заплащане нямам възможност да живея на квартира и през свободното си време да излизам с приятели и приятелки. А всичките ми такива са в София. В родното ми градче останаха малцина, някои са в чужбина, други в София, трети подобно на мен пътуват всеки ден. И като всеки по-беден българин карам кола с газова уредба. Аз харесвам работата си, но животът на човек не е само работа, трябва да има забавления, срещи, да посещаваш различни събития. Разпределил съм си времето и ми стига за всичко, но финансови пречки не ми позволяват да водя нормален живот. Единственото ми удоволствие в момента е работата ми, но усещам как буквално пропилявам младостта си в самота и скука. Дори ми е минавало през ума, дали изобщо ще създам връзка с жена. Колкото и странно да ви звучи причините за това са изцяло финансови.... , просто не мога да си позволя да живея на квартира, което ще ми позволи да излизам през свободното си време, вместо отново да паля колата до София и да се преуморявам от пътуване, което честно казано излиза напълно безсмислено, защото хората, с които излизам трябва да се съобразяват с мен кога ще пристигна, в кой ден ще успея да дойда изобщо и т. н. А относно момичетата... Излизах с 6 момичета за тази година и с нето една не потръгна, просто защото е трудно да съществува връзка от разстояние. От скоро започнах специализация. Ще запиша опреснителни курсове по английски език и ще взема сертификати. Обмислям заминаване в Ирландия. Там заминаха не малко български лекари. Ако ми потръгне там не мисля никога повече да се връщам в България. Аз проблеми с общуването нямам и там ще си намеря приятели. Надявам се, че ще бъда приет по-нормално, въпреки че съм българин. Поне ще съм лекар, а не тарикат на дребно. Обичам България безкрайно много, винаги съм бил патриот. Тежи ми много за старите хора по селата, които са оставени на произвола на съдбата, за някои изстрадали хорица, които от никъде не получават помощ, дори и една добра дума не чуват. Сякаш заради тях нещо ме задържа все още. Но вече всичките неуредици, тотално обърканата система и нечовешката злоба, комплексарщина и простотия на огромната част от обществото ни ми идват в повече. Затова ще напусна, защото не искам да се съсипя от нерви, да ставам конфликтен и да изкарвам яда си върху близки, познати и пациенти, както голяма част от по-старите ми колеги, на които им е дошло до гуша от всичко. Напусна ли България и успея ли да се устроя в чужбина, никога за нищо на света не бих се върнал.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: cbb00b7fbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

18.   Аз не мога да разбера ЗАЩО всички си мислят, че става въпрос САМО за пари? Да, това е една от главните причини за емиграция, но за много хора, съществуват редица други! Не ви ли плаши да живеете на място в което знаете, че няма полиция, всеки е корумпиран, на никой не му се занимава. Образователната система се разпада, здравната също куца от години, въпреки, че я водят за евтина и достъпна! Не мислите ли, че и това са важни неща? Защо на "на масата" се мерят само пари?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: cfdd61991c
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

19.   За един истински българин и патриот, въпроса ти е реторичен, за днешните оплаквачи, въпроса ти е актуален. Тая красива земя на която се намира държавата ни е извоювана с кръвта на дедите ни и ако я подариш на някой /примерно цигани, турци и др. / без бой е предаделство към родът ти а човек, който плюе на корена си не го брой за човек. Но да оставим патриотизма, да бъдем обективни. Какво ще получиш повече на запад? Малко от хората заминаващи в "срахотната чужбина, където ще ви заливат с пари" знаят, че жителите на тая чужбина, като си вземат карти за почивка по нашето черноморие, първата им работа тук е да съчетаят почивката с ремонт на зъби при нашите стоматолози, защото това е почти непосилно с цените на медицинските услуги в западна европа. Един приятел отиде в САЩ и започна работа като общ работник на строежи, на втората година получи дискова херния и когато отиде в болница откри, че медицинската му застраховка покривала само 50% от лечението и трябва да заплати от джоба си само 100 хиляди долара за операцията. Като им казал, че няма такива пари, от болницата казали, няма проблем на първия етаж има офиси на банки, които веднага ще ви отпуснат кредит, който да изплатите според възможностите си за 10 или 20 години. В този момент той осъзна, че го превръщат в роб на банка до живот. Веднага се прибра, операцията естествено у нас е безплатна, само трябваше да заплати осигуровки за 3 години назад. Друг приятел отиде да работи в Германия, Заплата 3000 евро!! Всички цъкахме с език, взеха го директно от немска фирма след конкурс. След 4 години се върна и каза, че не става за германец. Питахме го ти луд ли си 3000 евро на месец са това. И той каза, да звучи страхотно, но всъщност живота там е така направен, че да не стигат! Питахме как, бе храната била по евтина от нашата. Той каза, следното: - Вземам 3000 евро, това обаче което не се споменава в България е че тая заплата се облага с данък, който на неговата заплата бил 50%, дефакто чисто вземаш 1500 евро, следва наем който в Берлин за апартамент с две стаи бил 800 евро на месец, в Германия само милионерите имат собствени жилища, 80% от населението живее под наем, защото не може да си позволи собствено жилище, нещо което почти всеки Българин притежава. Продължавам, следва 100 евро задължителна здравна застраховка, 25 евро за градинар, който веднъщ седмично поддържа алеята пред блока ви, 25 евро парко място, не ги интересува дали имате кола, мястото върви с апартамента, добавете 50 евро за интернет и 100 евро за електричество. След като заплати тези неща му останали 400 евро. с които да изкара месеца, храна, дрехи ако иска и да спестява нещата стават още по-сложни. Екстри като ресторант, цигари и алкохол са много скъпи, затова там ресторантите са полупразни а нашите се пукат по шевовете. ЗА това Германските туристки се чудят на нашите "бедни" момичета как са така добре облечени а те германките са облечени така, както българка не ходи и по домашно облекло. В крайна сметка смисъл и по-добър живот на запад няма. Има волски труд и винаги ще си отритнат от местните, няма да се вписваш в представата им за местен, ако твоите деца се родят и израстнат там, може би ще ги пиемат като част от тях, но вас никога. Най-интересното е че 80% от емигриралите ги е срам да се върнат и да признаят, че не са успели, че не са станали милионери, че мизерстват и стоят там и не се прибират от срам. Което показва колко им е акъла. Вместо да мечтаете да живеете като скотове в чужбина, по добре да си почистим къщичката от изродите, които ни управляват и да си живеем спокойно в нашата красива страна. Страхотния живот на запад е утопия, която се подклажда от хората, които мечтаят да унищожат тази страна, които не искат българите да раждат деца и ги карат да емигрират, описвайки им невероятен свят на запад, за да може да прочистят нашите земи от нас българите. Вече който има пипе в главата решава, страхливите и по-глупавите, които не го осъзнават емигрират, силните остават и се борят. От кои ще бъдеш ти, това зависи само от теб.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: fe79738b7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   На 21г. съм и научих че с честен труд и знания само в България не се успява.. Учих до скоро престижна специалност в СУ но се отказах и започнах да се занимавам с схеми и далавери на кратко казано.


Това е най-хубавото решение в живота ми съветвам всички които имат акъл и имат възможност да се пробват и да забравят за нормалния начин за забогатяване и изграждане в тая пародия на държава...

Знам че не е правилно но имам десетки примери на близки, познати които са умни и амбициозни можещи опитаха се и системата ги смаза тя не оценява тези качества ами напротив наказва ги!

Затова започвайте да се занимавате с легални схеми, далавери точене на ДДС или наркотици въобще каквото можете най-добре. Ако искате някога да имате пари де и да живеете нормален живот а не да се чудите как да свързвате двата края цял живот и да неможете да си намерите приятелка.

 
  ...

...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 07b8999c27
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Колкото може по-бързо, би било по-добре.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 9f26107aad
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Мислила съм да замина, но доста роднини и приятели имам и като ги гледам колко им беше трудно в началото и как буквално си захвърлиха дипломите на боклука, се отказах. По-добре с по-ниска заплата, но с работа, която харесвам, а и да съм до хората, които обичам, отколкото да работя какво да е и буквално да оцелявам някъде в чужбина.
А и има нещо друго, там си никой! Ако, не дай Боже, нещо се обърка оставаш гладен и бездомен и почваш да ровиш по кофите. Докато тук все ще се намери някой роднина поне малко храна да ти даде и няма да спиш под моста. Така, че ако не си 100% сигурна, че ще се справиш, ами не те съветвам да заминаваш, че малко ли истории има за българи тръгнали така с големите мечти и без подготовка. Достатъчно ти е само да прочетеш историите на нашенци, които буквално са били държани в плен в Гърция и да ти стане ясно, че и там парите на растат по дърветата и от чешмите не тече мед и масло, особено ако си чужденец. Въпреки, че на 18 морето ти е до колене както се казва и не ти пука, че ще спиш в мазе на скъсан дюшек, но аз съм над 30 и не мисля да си захвърля работата и да почна от миячка на чинии или чистачка само и само за да разправям, че живея на Запад и то все с идеята, че евентуално в бъдеще, някой ден ще успея да си намеря работа по специалността. Ама до тогава сигурно ще съм на 40. Така, че ти си знаеш, но лично аз не бих се отказала от живота си тук. Е, поне за сега. Ако нещата съвсем се влошат, тогава ще му мисля, така че не се заричам, но за в момента в София ми е добре.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 0148dc1b10
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Не смятам. Просто имам доста познати със същата история като на 1. Освен това в България не бих казала, че ми е зле. Заплатата ми не е от най-високите, но ми стига да си платя наема, сметките, почивка лятото и т. н. Ако ми изскочи някакво предложение за работа в чужбина бих приела - ще отида може би за 1-2-3 години, ей така за опита. Не мисля, че бих се чувствала много добре там за постоянно. Пътувала съм до някои столици в Европа. Учудващо, но наистина на място се почувствах много странно, бях убедена, че не би ми харесало там. Главно заради големия брой емигранти. Чак се чудех, че се намирам в някакво циганско гето. По улиците на Лондон например има повече черни от бели хора!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: e3acc4b526
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   Авторе, питаш дали има друго, което ни дразни в държавата, освен бедността.
Аз не имигрирах заради пари - със съпруга ми сме квалифицирани специалисти и изкарвахме доста добри за България пари.
Това, което ме дразнеше ежедневно в България:
- липсата на сигурност,
- липсата на функциониращи институции и държава
- воинстващата простотия и посредственост
- знаете ли, колко често при сключена застраховка, ако стане произшествие БГ застрахователят намира вратички, за да не плати?
- това, че при всички услуги, за които си плащам, трябва да си отварям очите на 4, защото отсрещната страна иска само да вземе парите и нищо да не свърши и законът по никакъв начин не ме защитава като потребител
- това, че въпреки че плащам здравни застраховки, ако недай си боже имам сериозен здравословен проблем, ще трябва да събирам пари за лечение с кампания и да се моля на непознати.
- това че, когато отивам при личния лекар трябва да се състезавам за направления
- това, че след цял живот работа и плащане на вноски, родителите ми се пенсионираха с по 200 лв пенсия, с който се предполага, че трябва да плащат сметки, данъци, бензин, храна и лекарства, да се обличат и да живеят нормално...

Ето това са някои от нещата, които не ми харесваха - не можах да ги променя, затова в момента, в който имах избор предпочетох да се махна, за да не са част от живота ми.

И не бъркайте Родината с Държавата. Обичам страната си, близките си, природата - там съм родена и сърцето ми е там. Държавата обаче за обикновените хора е мащеха, а не майка.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 7c78b8469f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

25.   Всеки жалък плужек само за това си мечтае. Никой не се запитва какво той би направил за държавата си, а се интересува само какво тя би направила за него.
Хубавото е, че навънка ги чака още по-голяма тесла.
Пиша ви от Ливан и хич не съм щастлива, макар и материално много по-добре.

 
  ...

...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 0982bd5d7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

26.   Номер 19 е описал живота в чужбина много добре!
Аз лично в момента съм в чужбина, заради приятеля ми, но и двамата смятаме да научим каквото можем и след година две да се върнем и да го приложим.
Хората си нямат представа какво е... Много ми харесва изказването: Ти знаеш ли за моята работа колко плащат в чужбина? А моя отговор е : Знаеш ли колко данък имаш на тази заплата, колко такси, защото тук няма паркирам си трите коли безплатно пред блока. Тук за всяка кола трябва разрешение, което е около 100-150 на година на кола. Второ имаш застраховка на човека да кара колата, така че не става и синът и жената и комшията да кара колата. А застраховките варират от 1000 до 2000-3000 и има хора с коли за 600 паунда плащат 800 на година. Храната евтина? Ми да, боклуците са евтини, месото отврат, домати от Холнадия за 2. 60 кг. Метрото 46 на седмица. Блъскаш се, прибираш се по 2 часа, живееш с 2-3 души минимум понеже наемите са скъпи. Знаете ли колко малко хора си купуват къщи тук? Сигурно няма и 1/3, но като се приберат в БГ мятат уиски, черпят, плащат сметки 200 лв, но няма да ви казвам как живеят. Работила съм и в САЩ на бригада, още по-зле е там.
И накрая се срамуват да се приберат, защото се оказва, че не винаги държавата е виновна, защото навсякъде отиваш със себе си, не с държавата. Да, всички имат iphone, но питайте ги колко често излизат, колко харчат като излязат и с кого живеят.
Като студентка нямах търпение да се махна и се благодаря, че успях да обиколя и да видя другите, за да знам, че ние сме просто мрънкала, алчни за пари. Но не броим времето, което можем да отделим за роднини, семейство, приятели и деца в България. Тук времето е пари, хората го нямат, оставят си децата на чужди хора от 5 месец. Майчинството се плаща само 6 седмици, после по едни кирливи 140 на седмица, хайде живей с това. И заради това полудявам като чуя майки да ревът в България. Срам нямат, честно, искам си се да дойдат тук да поживеят да ги видя кое е по-зле.
Но нека всеки пробва, може да му хареса, за мен това е лудост. Има много лоши и глупави хора в България, но има и много свестни, успели и добри хора. Винаги има от двата вида, въпросът е към кои се сремиш ти :)

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 6e6a6f2283
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   Холандия, без значение къде, ще е по- добре, ще видиш разликата, аз напуснах, напусни и ти !
Стреляй смело !

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 9f26107aad
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

28.   Не питай какво държавата е направила за теб, а помисли какво ти си направил за нея.
Кенеди
Докато всеки си мечтае как в деня, в който си вземе дипломата ще се махне от тук, тази нещастна държава никога няма да се оправи. Да, трудно е! Обаче бягството ли е решението? И като избягаш какво? Подаряваш държавата на мафията, мангалите и на всякакви други съмнителни елементи. И после те е срам да си признаеш, че си роден в България, защото тя била населена само с цигани, крадци, мошеници и т. н. Ами кой им разреши да окупират държавата? Точно ти, защото с бягството си им остави свободата да правят тук каквото си искат.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: c89b6ab85a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

30.   Ей браво, много осъзнати хора... толкова се радвам!!
Хора, обичайте се докато сте тук на тази земя и сега, защото "утре" може и да няма
Да си спомним как са живели тези преди нас - със 60 лева пенсия трима души - и това го е имало, но никой не е роптаел... замислете се.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: fbf2631d6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   Както гледам всички, които се канят да емигрират пропускат т. нар бежанци, които Европа прибира и най-вече Германия. Можете да си представите на какво ще прилича Европа и в частност Германия след 20 години най-много. Отделно, че политиката на въпросните държави ще бъде насочена към гаджалите, а не към емигранти-източноевропейци. То и сега им се правеха всякакви пречки, но оттук нататък ще е още по-зле. Емигрантът навсякъде е такъв, каквото и да ви говорят хора обратното. Самите местни, доколкото са такива, не ги възприемат, въпреки желанието за интеграция., владеене на език и т. н на емигриралия. В Европа е пълна тъпотия да се емигрира вече, нещата са коренно променени от началото на есента и по-добре няма да става. Да не пропусна и мангизите, дето ще се харчат по въпросните "бежанци". Откъде мислите, че ще дойдат - данъци, нови данъци, заплатите няма да мърдат и все такива едни хубави работи. Има смисъл да се завърши образование там и то пак зависи каква специалност и къде. Но после с дипломата оттам, обратно тук.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 7251286e74
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

32.   Естествено, че ако човек работи нискоквалифицирана работа или ходи на бригади, чужбина "не е нищо особено". Ако обаче си завършил образование в съответната държава, нещата стоят по доста различен начин, защото да си от средната класа в България и в чужбина, просто са две коренно различни неща. Да, голяма част от заплатата ти отива за данъци, но пък за това по улиците няма кратери, няма глутници бездомни кучета и т. н. Така че един млад специалист, който е в началото на кариерата си и взима сравнително ниска заплата за тукашният стандарт (да речем 2000 евро), може да води един приличен живот тук дори след удържаните му пари за данъци. Съгласен съм обаче, че независимо колко си добър в областта си, си оставаш чужденец. Което не е задължително нещо негативно. САЩ например са една от най-силните икономически държави в света именно благодарение на факта, че постоянно привличат специалисти от други държави. Обичам България с цялото си сърце и ще се върна, но просто в момента не искам да живея там. Парите настрана, много по-вълнуващо е да си обграден от хора от всякакви националности, религии, раси и от всякакви кътчета по света. Няма прави и грешни, едни са родолюбци, други пък ги влече различното и непознатото. В крайна сметка сме братя и сестри и не виждам смисъл да се мразим. Един съвет от мен - правете това, което ви казва сърцето, пък чак след това разума. Успех на всички!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 80c10b4f7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   Сега, че в чужбина не е лесно е вярно, който си мисли, че там ще пуши през работно време по кутия на ден и ще пие по 5 кафета, като същевременно парите валят отгоре му, доста се е объркал. Факт е обаче, че стандартът на живот на Запад, в САЩ и още някои други държави е в пъти по-висок, отколкото у нас. Не бива да се гледа едностранчиво на нещата. Ако взимаш 600 лева месечно и живееш в апартамент купен от мама и тати, които същевременно продължават да ти помагат, тогава наистина живот под наем в чужбина, с обикновена работа би ти се видял непривлекателен. Ако обаче взимаш 600 лева и живееш под наем и сам си покриваш всички разходи, животът в чужбина при същите условия ще ти се види песен. Хубаво споменавате Германия, ама там тия 1 500 евро чисто са едни от на-ниските заплати. Наемите варират и има и по-ниски от 800 евро, като в повечето електричество, вода, интернет и други са включени вътре. Заведенията също не са много по-скъпи. Ако сравняваме нашите евтини кръчми с техните, разликата е почти никаква. Разликата е, че тук ще пиеш гаражен алкохол, докато там такава опасност няма. Иначе скъпите заведения навсякъде са скъпи за обикновените хора. С цигарите е същата работа, кутия цигари там е около 5 евро. С 1 500 евро можеш да си купиш 300 кутии цигари. При нас кутията е около 5 лева, но със 600 лева можеш да си купиш само 120 кутии. Колкото до дрехите, немците просто се обличат по-семпло. Много богати хора ходят с най-обикновени дрехи, които тук минават за невзрачни. Маркови са, но не правят никакво впечатление. Докато тук си купуваме евтини китайски боклуци, но шарени и натруфени, нищо, че след 2 пранета и ги хвърляш. Лесно няма никъде, просто всеки си преценява къде му е най-добре. Не живея в чужбина, но е абсурдно хората, които са се устроили на други места предатели, а тези останали тук - патриоти. Ако говорим за изтъкнати учени съм съгласен, но дали Иван ще ремонтира коли или Драган ще го замести, понеже Иван е заминал - няма абсолютно никакво значение.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: e140e03f4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   Колкото искам да остана толкова искам и да се изнеса. Обичам природата и старата ни, хубавата история, обичам Васил Левски, обичам стихотворенията на Христо Ботев, особено Майце си, което с удоволствие научих до последния куплет, но не обичам днешното общество.... не обичам начина по който се отнасят към умните, разбрани хора, не обичам често срещаните лъжци, измамници, цигани, боклуци....

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 05988a8cd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

35.   Имa ли нещо, което дa ме дрaзни в Бългaрия? Дa имa -хорaтa които плюят собственaтa си родинa и все мрънкaт, че не вървим нa добре. Aми нямa кaк дa вървим нa добре кaто всеки гледa дa измaми и дa прaви кокошкaрски номерa. Кaто толковa не ви хaресвa положението aми протестирaйте! Недейте дa бягaте от отговорност кaто емигрирaте. Сегa сигурно някой ще кaже, че нямaло смисъл нищо нямa дa се промени... Aми нямa смисъл и дa седиш и дa чaкaш някой дa ти свърши рaботaтa зaщото пaк нищо нямa дa се промени...

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: d1bbd3b99b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   Аз лично не мога да кажа дали бих емигрирал завинаги, това е много сериозен ангажимент за мен (не мога да разбера как някои толкова сериозно и категорично го заявяват още от ранна възраст). Иначе бих направил следното, да започна в сериозна компания в София и после да се прехвърля в офис на същата компания в друга държава. Но това по-скоро бих го направил за да видя как е, а не толкова за да емигрирам.

Винаги са ми били интересни хора, които казват, че мразят София и България, а в същото време емигрират на, , прекрасни" места като Лондон, Париж или Брюксел? ! Всичките тези градове не са много добре по показатели като престъпност и чистота. Да не говорим, че има доста гета в тях. Отделно някои хора викат заплатите били ниски в България, като гледам всяка по-голяма компания дава начална чиста заплата от минимум 1000 лева, а да не говоря за аутсорсинга, които за почти всички позиции дават заплати от минимум 1500 лева чисто и нагоре.

Сега ако си някакъв общ работник по строежите, товарач, носач, сервитьорка, касиерка или друга работа, която е нископлатена, няма как да очакваш да си добре в БГ или пък в чужбина. Там предимството е, че ако си в Германия например, ще можеш да пестиш някакви пари, с които после да ходиш на екзурзии в България, защото стандарта тук е много по-нисък.

Иначе съм съгласен с някои хора, които отбелязват, че например образованието и здравеопазването не е на ниво като други западноевропейски и източноевропейски страни дори бих казал. Но като съвет на всички бих дал, внимавайте къде емигрирате, да не станете накрая храна за тамошните акули (да работите цял живот на нископлатена работа и да не можете 1 имот да си купите)!

 
  ...

...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: b206aaa773
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

37.   За нищо на света! Ако хората се оправят - всичко е оправено. Ако не ви харесва - протестирайте, не бягайте от отговорност.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 314b0fcca0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

38.   Въпреки, че никога няма да спра да я обичам, майка България ме изостави и сега мащехата ми се грижи много по-добре за мен.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: c3efcea7dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

39.   Преди няколко години исках да емигрирам на всяка цена. Нямах пари, за да замина да уча в чужбина и налягах над учебниците в български университет. Сега обаче ми се струва, че съм вярвала в глупост. Искам просто да си намеря богат мъж от чужбина и да живея в България. Когато той си е в чужбина аз ще бъда свободна да правя каквото си поискам с парите, децата, времето и тялото си.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: c829c46f6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

40.   36, точно в аутсорсинга заплатите са около 1000 и им вземат здравето за 500 евро. Повечето компании дават 1000 лв начална, НО ако си образован и тн.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: c829c46f6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   36,точно в аутсорсинга заплатите са около 1000 и им вземат здравето за 500 евро.Повечето компании дават 1000 лв начална ,НО ако си образован и тн.

 
  ...

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: c829c46f6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

42.   36, точно в аутсорсинга заплатите са около 1000 и им вземат здравето за 500 евро. Повечето компании дават 1000 лв начална, НО ако си образован и тн.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker