Май започнах да съжалявам с избора си на висше - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121292)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Май започнах да съжалявам с избора си на висше
преди: 8 години, 5 месеца, прочетена 1953 пъти
Ох, от месец много се замислям дали не направих грешка с избраната специалност. Записах Международни икономически отношения и в началото много бях въодушевена, но сега някак си започнах да се колебая дяли направих правилния избор, защото бях приета и Финанси. Мислех си, че при Финансите ще има само математика и няма да е интересно, дали ще се справям със задачите, които мислех, че ще са много сложни, а то какво се оказа? От всичко, което изучаваме, математиката ми е най-лесна и най-приятния предмет и сега осъзнавам, че математиката нямаше да е никакъв проблем! Направихме 2 контролни, и на двете имам максимален резултат.
Какво мога да направя при това положение? Да прекъсна-не бих го направила, защото ще изгубя годината и после наново да кандидатствам... не ми се заимава отново. Замислям се заммагистратура в чужбина-например Финанси в Германия. Знам, че една магистратура от чужбина много би ми помогнала в намирането на работа после, но дали не мога да запиша магистратура в България, за да ми излезе по-евтино (нямам особена възможност за скъпо образование, карам изключително икономично, защото не сме богати, търся си работа, но всичко е за задочници, аз трябва да пропускам лекции, а това не би ми помогнало за учението, дори напротив).
Моля модераторите да публикуват историята, защото не спирам да мисля за това, съзнанието ми е постоянно заето с тази дилема и не мога да се успокоя, не мога да измисля решение.
Моля ви за съвети, какви са ми шансовете да намеря работа със специалностите, които съм избрала за образованието си? Какви са ми опциите при това положение? Моля, бъдете честни и давайте предложения!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 5 месеца
hash: ed96305df5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Зависи ти какво искаш и до колко го искаш. 1 година не е болка за умиране, а и университетския живот е супер.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 0218f96617
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И с МИО, и с Финанси, ако нямаш връзки или не си пробивен, работа няма да намериш. Освен ако не искаш да дремеш в някоя банка за 500 лв. на месец и да се чудиш защо си пропиляла няколко години от живота си за висше образование. Като цяло специалността ти е хубава, но не е това, което е била едно време. :)
По-добре работи и пропускай лекции, отколкото да учиш 4 г. за бакалавърска степен още 1 г. за магистърска и накрая да се чудиш как точно да си намериш работа по специалността. От всички продавачки, маникюристки и др. под. голяма част са завършили именно Финанси и Право. Ноктите ми прави една маникюристка с магистратури по Финанси и Счетоводство. Познай дали някога е работила или ще работи това, за което е учила.
Като цяло нашето висше образование е примитивно - стоиш на лекции, някой възрастен професор диктува, изписваш 10-12 стр. с грозен почерк, защото той не те изчаква да запишеш, а след това той ти обяснява, че материалът от лекциите не е достатъчен и трябва да си купиш еди си кой учебник. В общи линии, ако има кой да ти дава да преснимаш на ксерокс неговите лекции на добри начала (а дори и срещу заплащане), не е необходимо да губиш толкова време в университета. Аз лично до 2-ри курс присъствах на всички лекции, но след това родителите ми нямаха финансова възможност да ме издържат, поради което започнах работа, пропусках лекциите, но наваксвах с четене и винаги изкарвах по-високи оценки от присъстващите на лекциите. Не съжалявам, че съм работила по време на следването - това ми отвори много врати и след като завърших си намерих работа по специалността ми по-бързо от много мои колеги, защото вече имах създадени трудови навици. В интерес на истината, съжалявам, че не съм започнала работа на 18 или даже на 16 г. От наблюденията ми до момента виждам, че колкото по-рано започне работа човек, толкова по-добре се справя в живота нататък.
Според мен недей да разсъждаваш над това дали ще ти е по-добре в друга специалност, защото при всички положения излизаш като икономист. В МИО поне учите някакви езици, предполагам, докато ако учиш Финанси, едва ли са включени. Намери си работа на половин ден (предполагам, че учиш в УНСС и нямате някакъв строг режим на проверки на присъствие) и ще видиш, че нататък ще се реализираш по-добре от много твои колеги, които до 30-годишна възраст ще бъдат издържани от мама и тате, защото учат поредното висше. А Финанси винаги можеш да запишеш като втора специалност, ако толкова те влече.
За магистратура ти е рано да мислиш, още повече в чужбина, където трябва да имаш поне някаква сума, с която да стартираш. Ако си уверена, че много го искаш (след 3-4 г. може да не си толкова сигурна - много неща могат да се променят в живота ти), намери си работа и започни да спестяваш още сега, напр. по 100 лв. на месец, за да можеш да си позволиш да поемеш едни първоначални разходи по настаняване в чужбина (пътни разходи, няколко наема и др. под. ), проучи къде точно искаш да учиш и колко точно ще струва, какви са таксите (в някои държави висшето образование е безплатно), предлагат ли стипендии и т. н., за да имаш някаква цел.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 1d19fef62d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Какво искаш да работиш?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 984ec3d4be
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Можеш да си смениш специалността и така няма нужда да си губиш годината, но трябва да питаш в университета дали може и как се случват нещата (останах с впечатлението че си първи/втори курс, та сега е момента да провериш преди да е станало късно)
Колкото до финансите - вероятно ще имате много счетоводства, не само математика (не знам кой те излъга че ще има много математика - математика не толкова колкото формули), така че си прецени. Реализацията според мен ще е долу горе еднаква и при двете специалности, така че си избери тази която би те било приятно да работиш след време. Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: dd5cb2eb6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Учи това, което ти е на сърцето! Игнорирай всичко и всички и си помисли какво искаш ТИ. Ако трябва, прекъсни и само работи, докато откриеш какво наистина искаш да учиш. В България има много грешно виждане, че след като завършиш, трябва задължително веднага да започнеш да учиш висше, а в много случаи човек на 18 години е толкова объркан, че изобщо няма идея какво да прави с живота си. И в това няма нищо лошо. По-добре да започнеш да учиш по-късно, но нещо, което си сигурен, че искаш. Успех!

 
  ...


...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: f9368434fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Добре, на теб хем не ти харесва специалността, която си записала, хем не искаш да се отписваш. Ама насила хубост не става! Защо да си пропиляваш 4 години за нещо, от което не си удовлетворена, че и пари да даваш? Както каза номер 1, не е болка за умиране. Но ти си преценяй кое е по-добре за теб.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 056f8c41a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Недей да слушаш номер 1. Много лесно можеш да се преместиш в друга специалност особено, ако е в същия факултет.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 47a9d8c265
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Завърши си сега бакалавърът МИО и после запиши магистратура по финанси!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker