Трябва ли да имам само 6-ци в гимназията за да вляза в хубав университет? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121536)
 Любов и изневяра (29801)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18611)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Трябва ли да имам само 6-ци в гимназията за да вляза в хубав университет?
преди: 8 години, 5 месеца, прочетена 5696 пъти
Здравейте, аз съм 9ти клас. По повечето предмети имам оценка 5, като по английски, български и испански имам главно шестици. Майка ми обаче постоянно ми казва, че ако искам да уча право или нещо друго и да вляза в хубав университет (може в чужбина), трябва 9 10 и 11 клас да имам главно 6-ци, защото после това се гледа. Въпросът ми е, годишен успех 5 - 5, 20 добър ли е за после или трябва шестици по всичко?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 5 месеца
hash: 636495d725
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Категорично не ти трябват. Това, което ти трябва за университет са качества. Да, точно така. Човешки качества. Е, разбира се трябва и да знаеш как да учиш и да си гъвкав. Но като цяло влизането в университет е относително, защото зависи с каква специалност искаш. Някои изискват да държиш изпит, за да влезеш с дадената специалност, което означава, че е все тая преди това какви оценки си имал в миналото. Аз цял живот бях тройкаджия, но не защото съм некадърник, а защото даскалото не ме кефеше и учителите ме дразнеха, като по този начин ме отдалечаваха от предметите, по които ми преподаваха. А и все пак искам да отбележа, че не залягах над учебниците, а бях насочен към други мой интереси. Които всъщност развивам и до днес, и които лека полека се превръщат в моя професия за щастие.

Сега смея да дам за пример себе си, защото влезнах в университет по мое желание, не защото мама и тате са ме насърчили и са ми казали колко е хубаво да уча. Влязох с добра специалност, по която преди това държах изпити и изобщо не ми гледаха какви оценки имам в дипломата. Между другото без да си мръдна пръста съм с диплома около 4. 50. Преди това споменах, че през по-голямата част от ученическия ми живот съм тройкаджия, но това го имам в предвид за важните предмети, като математика и други подобни. Но не защото не мога, а защото не ми се занимаваше.

Сега съм студент 3 курс с икономическа специалност и ми харесва да ти кажа. И си вземам преспокойно изпитите. Няма проблем.

Важно е след като завършиш какво мислиш да правиш и да учиш. Сега в момента не е толкова важно, но пак казвам зависи. Някои специалности изискват и оценки от дипломата и от матурата. Което не трябва да те плаши.

Аз ти пожелавам успех и те съветвам да не се притесняваш.

Узунов

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 2db2baef23
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   В най-хубавият (уж) български университет, СУ, се влиза и с тройки. Въпросът е каква специалност искаш да запишеш. При популярните (психология, журналистика и т. н. ) е хубаво да имаш отлични оценки по литература и език, както и да изкараш добре приемните изпити. Никой няма да ти гледа оценките по физика и химия. За медицина, биология и прочее важи обратното - няма значение колко имаш по литература. Така че помисли какво искаш да учиш и се съсредоточи върху балообразуващите предмети.
Ако искаш да кандидатстваш в чужбина, прочети изискванията на въпросния университет.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 7ddd8bc934
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   В България цялата диплома никъде не се гледа. Гледат се само оценките от предмети, които ще ти трябват за специалността. Цялата диплома се гледа само за чужбина. За там се гледат и матурите. На тях гледай да изкараш 6.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: e0c6cf51d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Много зависи от държавата. До колкото знам, в най-добрите университети в САЩ и Англия, в повечето случаи искат диплома 6. 00 и 6-ици на матурите. Става въпрос наистина за най-реномираните университети в СВЕТА. Но дори с диплома "много добър", пак можеш да влезеш в престижен университет. На някои места се интересуват повече от мотивацията на кандидата, отколкото просто от оценките. Fun fact: в Скандинавските държави приемат по-лесно, отколкото в България. Надявам се, си наясно, че ако учиш класическото право, можеш да практикуваш само в държавата, в която си завършил. Например, ако си завършил в Англия, не можеш да се върнеш в България и да започнеш да работиш с тази диплома, както и обратното. Така че си помисли добре, имаш време.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 2f894285e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   За чужбина не знам, но в България не ти гледат в 10 или 11 клас примерно колко си имал по Биология, под внимание се взима оценката от дипломата, но не и от нея зависи всичко, това вече са подробности в зависимост от специалността. Тук лесно се влиза в университет, трудното е след като влезеш. Познавам хора, които в гимназията имаха само шестици, уж най-големите отличници на класа, пък сега в университета не могат да се справят с елементарни неща. Така, че не е важно какви оценки имаш, а какво имаш в главата.

 
  ...


...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 8ca82ee036
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   В България моооооже и да ти стигне да влезеш, защото не са чак толкова много желаещите ( зависи къде и каква специалност, но са занижени критериите ), но това не го приемай като успокоение. За чужбина обаче няма да ти стигне, а и има си и други изпити които трябва да са ги вземеш с определени точки, ако мислиш да учиш в чужбина. Така, че ако искаш да учиш хубава специалност почвай да учиш повече - така или иначе ще ти е от полза, а другите занимания няма да избягат. ;)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 3d69094a4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Тъй като ме интересува същото, пиша този коментар за да следя темата.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: ba7cde4350
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   За кандидатстване в България ти трябват добри оценки само по предметите, които ти формират бала за съответната специалност. За чужбина обаче ти е необходима висока обща диплома, защото там се влиза само по документи за повечето специалности.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: e0c6cf51d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Зависи за къде става въпрос. Доколкото знам, само във Великобритания искат отлична диплома, и то не навсякъде. Имам приятели, които ги приеха в Дания с 4-ка от дипломата и в Германия с 5-ца, така че не е задължително да имаш отлични оценки. За разлика от България, там в университет се влиза лесно, но се излиза трудно. Тук е обратното - в началото изпити, класирания, но влезеш ли веднъж, си завършил.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: fe6558e55d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Майка ти едва ли в била в университет.
Всеки може да влезе в добър университет.
Ако искаш много елитен университет (Оксфорд, Харвърд и т. н. ), трябва или да си луд зубър и натегач, за да вземеш стипендия, или да имаш парички и връзки. Иначе в нормални университети в чужбина всеки влиза.
В бг няма добри университети - всеки идиот може да завърши тук. Като влезеш, ще разбереш какво имам впредвид.

 
  ...

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: ba7cde4350
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   № 9 - то от университет до университет, особено навън, си е разлика от земята до небето. И освен това зависи много от специалността. За медицина в Германия с 5 ще стане точно друг път.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 3545e3d04f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Като цяло според мен право в България не ти трябва, това е вече много изпаднала специалност, и завършилите право можеш с лопата да ги ринеш. Ако имаш качества и искаш да работиш това след време, ще намериш реализация с всичко, стига да го можеш.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: c4477d6595
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Напълно подкрепям номер 12. Аз съм завършил право (в СУ) и съм безработен. Не мога да разбера защо все още продължава да битува мнението, че тази специалност е особено перспективна, след като не е. Работа няма, всичко е с връзки. Затова моят съвет е същият: В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ПРАВО!

 
  ...
преди: 2 години, 6 месеца
hash: 91f4fde77f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Интересно ми е, какво е станало с момчето, къде са го приели и с каква специалност?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker