Помощ при избор на специалност - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121298)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Помощ при избор на специалност
преди: 8 години, 2 месеца, прочетена 1380 пъти
Здравейте! Пише ви момиче в 11 клас, което няма представа какво иска да прави с живота си. Напоследък всички ме питат какво ще правя след като завърша училище и аз съм твърдо решена да продължа да уча. Да, но какво? ! Майка ми постоянно ми повтаря, че от мен ще стане добър адвокат или журналист, но това никога не ми е харесвало. Да, замисляла съм се наистина за такава вероятност, но съм скарана с историята, а и не мисля, че има смисъл 4 години да уча журналистика и то без особено желание. Това, което харесвам наистина е математиката. Бих се занимавала с математика с удоволствие. Също така обичам да пътувам, много. Би ми харесало и да организирам разни партита, графици, да бъда нечий мениджър. Не знам. По цял ден се ровя в страниците на университети, но не успявам да си избера нищо. Наскоро се спрях на "Софтуерно инженерство" и "Информационни системи" в СУ, но нямам никаква представа от информатика, информационни технологии.. а и сякаш програмистите са прекалено много напоследък. Това ме отказа и от икономиката.. Наистина съм много объркана и вече чакам някакво чудо да ми покаже пътя, лъч светлина или какъвто и да е знак, който да ме насочи към моята сфера, но чакам вече години, а все още съм така объркана и нерешителна. Наистина много ще се радвам ако някой ми помогне при избор на специалност с математика, или поне ми изясни нещата с програмирането (заслужава ли си и дали бих могла да се справя, при положение че не съм на ти с компютрите). Благодаря ви :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 2 месеца
hash: ff3292d700
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Каквото и да запишеш ще ти е от полза, само да не е в онзи измислен Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Тъново, където също има ИТ!
Каквото и да запишеш в СУ е 100 пъти по-добре!
Поздрави!

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: d4f4dc52aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Запиши приложна математика или статистика в СУ-ФМИ.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 97c0490f29
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Благодаря ви за коментарите :). Със сигурност искам да уча в СУ, решила съм го още преди години. Проблемът ми наистина е в това какво точно. Номер 2, спирала съм се много пъти и на двете, но някак си не мога да разбера какво мога да продължа с това. За приложната математика освен после за учител друго не се сещам, а за статистиката, има ли някакво бъдеще и заслужава ли си?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 4698be5d27
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Възможностите за реализация с приложна математика и статистика са доста. В София има около 10-20 големи фирми, които непрекъснато търсят хора- Experian, GFK, EMIS, EXL, GemSeek, всички банки (за риск отделите), IBM, HP, Nielsen... и още една камара по-малки.
По света, това ще са може би най търсените специалисти в следващите 10-20 години. Пусни един сърч за big data analytics и провери сама - генетика, био проучвания, маркетинг, медицински изследвания... всичко вече опира до статистика и моделиране на данни.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: ba3c450058
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Мила по нищо не личи че си 11-клас. Още мислиш като седмикласничка. Ако искаше да учиш право досега щеше да си се ориентирала-да ходиш на часни уроци. Просто запиши нещо по безгрижно... като чета въпросът ти стигам до извода че не си от най-ученолюбивите хора.

 
  ...


...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 2388bf4e37
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Номер 5, я без обиди. Аз точно в 11 клас реших да уча Право. Не съм ходила на уроци, защото имам глава на раменете и достатъчно акъл. С една книжка с темите по история на СУ и теми по литература от сестрата на приятелка се подготвих абсолютно сама за изпитите, никакви уроци не съм посещавала. А имам съученици, които дадоха по няколко хиляди лева за уроци, включително при университетски преподаватели... познай дали ги приеха? Ами, не, не всички влязоха да учат тази специалност. Независимо от дадените от мама и тати пари за уроци.
Кой е ученолюбив или не е, не определяш ти. Момичето поиска съвет, а не да я определят. Ти като си толкова ученолюбив/а, дали са те приели да учиш Право?
Изборът на професия е важен и е по-добре да се направи даже в 12 клас, защото на 18-19 години човек е по-зрял и може да си даде реална сметка какво иска да работи. Един интелигентен човек може да се подготви за изпити по история и литература за по около седмица, стига да е учил и в училище, естествено. Не виждам защо трябваше по такъв грозен начин да нападаш момичето. Пожелавам й да вземе най-доброто за нея решение, което да е окончателно и най-вече - правилно.
Ако не бях с толкова специфична професия и не бях инвестирала толкова години в образование и правене на кариера, коментатор 5, с най-голямо удоволствие бих се махнала от тази държава, където е пълно с ограничени хора като теб.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 2f5c6e0843
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не те знам ти на колко си, но много точно съм казала, че ще се занимавам с математика. Подготвям се от повече от година по този предмет, а и никъде не съм казала, че искам право :). Ако нямаш намерение да пишеш нещо смислено, то по-добре не казвай нищо. Коментарът ти е абсолютно излишен и ненужен..

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker