Да прекъсна ли? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121551)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14408)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Да прекъсна ли?
преди: 8 години, 1 месец, прочетена 1911 пъти
Здравейте. Аз съм студент втори курс със специалност компютърен инженер, на 22 години съм. Напоследък се чудя дали да не прекъсна образованието си и да започна работа, специалността не ми е интересна, а и не съм мотивиран да уча, и досега всички изпити ги минавах с тройки, колкото да ги взема. Когато кандидатствах мислех, че компютрите ми се отдават и исках да се пробвам като програмист, но бързо разбрах, че не е за мен. Освен, че съм зле с математиката, вече не ми харесва и идеята да стоя по цял ден забит пред монитора на компютър. Проблемът е, че като повечето студенти и аз през тези 2 години разчитах на родителите ми да ме издържат финансово, те самите настояваха да запиша редовно и да уча, защото не можело едновременно да се учи и работи. Постоянно ми казват, че без диплома съм за никъде, нямало да си намеря добре платена работа, защото когато си на интервю първото нещо което те питали било "какво си завършил", освен ако не кандидастваш за хамалин или чобанин.
Според вас има ли смисъл от висше образование в България и заслужава ли си да продължа колкото да си изкарам диплома, и без това вече почти съм минал половината? По-добре ли ще е да започна някаква работа, досега не съм работил никога, а ако продължа с висшето ще завърша на 24-25 години с диплома, но без един ден стаж. Уча в средно голям град и университетът не е престижен. Но пък от друга страна каква работа толкова мога да започна? Най-вероятно на минимална заплата и не се знае дали ще има някаква перспектива за развитие.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 1 месец
hash: 7e40129390
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Ако бях на твое място щях да се откажа и да разбера какво ме влече. Тогава щях да запиша друга специалност(каквато ме интересува) и щях да си завърша. Без висше няма за къде... Можеш лятото да ходиш на бригади в САЩ - плащат и после имаш 2 седмици време да разгледаш страната. Опитай, поне ще знаеш дали си струва или не.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 666c657936
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Аз съм почти на 29 години и смятам да запиша софтуерно инженерство. Ако се откажеш ще работиш някаква много кофти работа. Не се отказвай а натисни много здраво, в следващите 10 години се отварят още повече работни позиции за софтуерни инженери. Има огромна перспектива за развитие и работещите в тази област получават едни от най - големите заплати в България. От кой град си? Работодателите гледат уменията пред дипломата.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 0745da9693
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   О аз учех химия и бързо се разкарах. Отне ми доста време да разбера какво ме влече и сега уча това което ми е интересно плюс това и работя. Учи защото ти е интересно а не защото дипломата има връзка с бъдещата ти заплата. Това е най големия мит който повтарят на децата за да ги мотивират. Излъгаха ни. Няма връзка. Стани предприемач, започни бизнес и ще имаш добре платена работа. За това не се изисква образование. Промени мисленето си относно мотива ти да учиш и връзката диплома-заплата.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: dda7cfd150
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Идва лято, почни работа за лятото, не си оставяи образованието, ще видиш че с минимална заплата е много трудно, пили се прехвърли ако можеш задочно, но ти остават още 2 години-минават бързо...

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 56bc73f4b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Естествено, че без професия няма да имаш никаква перспектива за развитие. Но и да завършиш нещо, което не ти харесва, не си струва. По-добре е да започнеш да учиш друго. Прекъсни, поработи малко и като установиш, че родителите ти са прави /аз съм сигурна, че ще го установиш/, продължи да учиш или започни да учиш нещо друго, което ти харесва и ще ти носи пари един ден.

 
  ...


...
преди: 8 години, 1 месец
hash: d8b9281742
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Да си мислил какво си записвал на времето още не ти е късно да смениш с някоя специлност, която те влече задочно ако искаш да учиш и да работиш. Сестрата на мой приятел така поради липса на средства първо работеше и после записа да учи на 22. В момента е на 25 и е 3 курс в ИУ Варна и работи на 2'места за да се издържа. Аз записах маркетинг обаче го намрзаих, заради един където 80 %не чожем да се вземем изпита. За мен е вече късно 4курс съм, но поне магистратурата може да избера нещо друго. ж. 22(почти23)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 3e5e45d3ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Вече си на средата, така че по-добре си завърши. Защото да, ще си намериш работа и само със средно образование, но най-вероятно ще е нещо зле платено и без грам перспектива за развитие. А искаш ли 40 години да работиш тъпа работа за малко пари? Едва ли. За това по-добре се стегни и си завърши. Дипломата може и да не ти влезе в употреба веднага, ама не се знае кога ще ти е важна.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 42c3edba16
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Прехвърли се друга специалност задочно, работи и намери себе си, файда от редовно учене няма, особено в България освен, ако не учиш медицина. Родителите ти са с изкривени представи и това е нормално за тяхното поведение, аз някога имах същият проблем и за съжаление ги послушах. Няма нищо по-ценно от натрупаният реален опит и най-вече контактите с хора, които само ще ти бъдат от полза. На 25 с гола диплома и без грам стаж, не ти дава кой знае колко перспективи. Решението е твое, не на родителите ти.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker