Следване в Германия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121538)
 Любов и изневяра (29801)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18612)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Следване в Германия
преди: 7 години, 10 месеца, прочетена 3972 пъти
Здравейте, драги читатели! Тази година ми предстои кандидатстване след 12 клас. Решила съм каква специалност да запиша, но се чудя какъв университет да избера, дали в по-голям град (Мюнхен) или по-малък(Карлсруе, Хайделберг). Въпросът ми е къде е по-подходящо за чуждестранни студенти, как е устроен животът там, какви трудности ще срещна и т. н. Моля модераторите да публикуват историята ми. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 10 месеца
hash: cbd5a41b81
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Аз съм учила в Германия, но много малко инфо даваш, за да ти се помогне.
Примерно ти какво си завършила - гимназия или професионална гимназия?
Имаш ли DSH, DAF?
Понякога не можеш просто да си избереш какво да учиш и къде, а зависи от профила ти в България. Освен това трябва да те приемат. Може кандидатстването да е по документи, но е много голяма конкуренцията. Освен това се чака за общежитие особено в Мюнхен поне 2 семестъра - пари имаш ли за квартира в най-скъпия град? Таксите са нищожни от 150 евро на семестър, но имай в предвид, че разходите за живот са сериозни - наем, здравни осигуровки в момента за студенти 80 евро месечно, в много градове трябва да си плащаш транспорта като студент...
Също гледай класациите за съответната специалност... Хайделберг е много добър университет за право да кажем. Според зависи какво искаш да учиш.
Аз препоръчвам комбинацията между голям град с много възможности за работа и практика и добър университет. Също Лайпцих и Дрезден като бивши ГДР градове са много по-евтини за живот и унитата са ОК.
Най-добри обаче за всички специалности са двата университета в Мюнхен - LMU; TU, след това препоръчвам FU Берлин за хуманитарни и за икономически, ТU Berlin за технически специалности, защото там все още е евтино и има работа, унитата са супер, Humbolt Berlin за хуманитарни, НО не за икономика!
НЕ препоръчвам университетите в Хамбург и Франкфурт - скъпи градове, лоши университети. Това обаче е рядко срещана комбинация по принцип
И според зависи твоите възможности какви са. Ако ти стиска - учи в Мюнхен, е и ако те приемат, но имай в предвид, че в Германия ако те изхвърлят веднъж от университет, нямаш никога право да учиш висше там.
Замисли се също за обучение в Австрия - Виена и Грац. Там университетите са супер, по-евтино е от в Германия и специално за път до Бг. е много по-удобно, а е и в пъти по-лесно да се завърши там, отколкото в Германия. Имат такси от 350 евро/семестър, но пък не плащаш здравни и транспортът ти е без пари. На практика е по-евтино с пъти от в Германия и е по-лесно.
Също зависи дали имаш фин. помощ от вашите или не. Който трябва да работи, той не може да си позволи уни в малък град дори да е добър този университет. В Мюнхен пък разходите са много високи и си помисли. За мен в момента най-добри условия като съотношение качество/разходи в Германия специално предлагат университетите в Берлин. Средата е интернационална, има все още евтини жилища и общежития, работа има също и цените за всичко са на половина от в Мюнхен. Лайпцих и Дрезден са също ОК, но там все още е трудно с работата, но пък ако вашите ти пращат едни 600 евро можеш там да живееш с тях, а никъде другъде това не е възможно... и ще те приемат.
Пусни си документите и виж къде ще те взмемат.
Имай в предвид, че понякога е по-добре да избереш не толкова добър университет, но да го завършиш. Примерно във Франкфурт не познавам някой да не е избутал. Познавам хора с 3 семестъра в Мюнхен едвам-едвам изкарани, които като се преместиха във Виена или Франкфурт минаха направо на края на следването едва ли не, защото там материалът е по-малко!
Мой колега малко преди да бъде ексматриколиран отиде във Франкфурт и след 1 семестър пишеше дипломна работа, а ние бяхме на средата още на следването си!
Германия е федерална държава и образованието е федерална задача - в Бавария е най-тежко образованието като цяло. И внимавай - ако те изхвърлят, край. Видиш ли, че не се справяш още до 2 семестър си напусни сам, вземи си ECTS точките и се премести в Австрия, за да не стане сложно. От германците завършват 50%, от българите поне в моя випуск, уни и специалност, завършихме 10% от започналите. Смятай. Лесно се влиза, но как се излиза....
Успех

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: e327a9569f
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   1, кой ти каза, че Goethe Uni Frankfurt е лош??

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: f0aef8a7b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Имам вземат изпит DaF с четири четворки. (С тези оценки приемат почти навсякъде) Избрала съм си специалност и именно TUM, LMU и KIT в Карлсруе са най-добрите за това университети. Убедена съм, че няма да се откажа, достатъчно амбициозна и упорита съм и искам да успея в това, към което съм се насочила. Колкото до финансовите възможности на родителите ми - няма да им е нито толкова лесно, нито пък много трудно, но ще ме издържат където и да е.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: cbd5a41b81
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   n. 2, шегуваш ли се? Това е обществено достояние. В моя университет имахме вицове по темата. Виж и класациите.

Ами успех, Авторке. За Мюнхен от собствен опит ти казвам, че вашите трябва да подготвят 1000-1200 евро на месец ако живееш на квартира и 1000 евро ако си на общежитие.Не говоря за луксове. Поне в началото най-добре те да имат тези пари, а после ще си намериш някаква работа, но те предупреждавам, че 90% от българите там не завършват. Приемането не е проблем в ТУ и ЛМУ, проблем е завършването. Сравнително рано обаче ще ти стане ясно дали ще я бъде - ако до втория семестър имаш невзети повече от 2 изпита, по-добре си търси алтернатива.
Не чакай да те изгонят.
Ако първия семестър вземеш по-малко от 4 изпита, два от които са със 6 ECTS (двойни! ), е ОК, но ако не натрупаш поне 15 ECTS, имаш проблем.... но ти това сама ще разбереш много, много скоро. Запомни - не е срамно ако почнеш да увисваш, а ако не направиш нещо по въпроса. Премести се във Виена или някъде другъде ПРЕДИ да те изгонят, че това означава 2 семестъра поне да си се шматкала на гърба на вашите да ти забранят да учиш повече в Германия
Не се премествай обаче в Fachhochschule München. Най-доброто в Германия е, завършва се, но не е лесно. Винаги, абсолютно ВИНАГИ е по-добре да завършиш истински университет. Моите колеги се прехвърлиха в това училище и не могат да се приберат в Бг. или да правят интернационална кариера. По-добре напусни Мюнхен ако видиш, че имаш проблеми, но не ходи в „университет“ на приложните науки.
Ако съвсем ти е писнало, отиди действително във Франкфурт - там ще завършиш като ракета... наши 3 семестъра бяха там цялото следване и направо минаваш на дипломна работа...

И още нещо - не си ли изпуснала всички срокове за кандидатстване вече?

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: e327a9569f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Номер 4, къде учиш, защото аз не съм чувал някъде да се говорят такива неща за Goethe Uni?
Авторке, ако споделиш коя е специалността, която те интересува, можем да ти кажем по-точно кои са подходящите унита, защото иначе само си говорим общи приказки.

 
  ...


...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 9fae92fc7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Не. Сега ще съм 12 клас. Иначе благодаря много за съветите, определено ще са ми от полза.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: e327a9569f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 4, ако питаш мен, Германия като цяло е за посмешище, учил съм в 2 унита там-едното беше Гьотето във Франкфурт и мога да ти кажа, че поне допреди 3-4 години беше един от малкото сносни университети в Германия, при това единственият с красив кампус. Трудността на завършване НЕ е критерии за добър университет, а напротив-един добър университет тябва да има достатъчно добра Lehre, за да придржи студентите си до завършване, а масовото отпадане от университета не говори за нищо друго освен за schlechte Lehre. Именно успеваемостта на студентите би трябвало да е критерий за ranking на унитата, но щом не е лекторите нехаят. Колкото до порочната политика на "отсяване на студентите", това се случва не защото хората са прекалено тъпи, а се корени в изначално погрешния начин на финансиране на висшето образование в Германия-на калпак на ПРИЕТ, не на ЗАВЪРШИЛ студент, заради което алчните му Massenunis приемат куцо и сакато, а после "сеят", за да спестят от заплати на тутори, зали, ресурси и Betreung. Сега ще кажете-ама не, те сеят, за да поддържат нивото на унито и да останат само най-качествените студенти-да, ама не, защото това можеше да се направи чисто и просто с един приемен изпит в началото, преди да си изгубил 1-2 семестъра от живота на хората. НО всичко е ПАРИ.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: cbd5a41b81
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   н. 7, първо си оправи българския, защото горе пишеш на някакъв немско-българо-немски и то грешен.
„Lehrе“ ще търсиш в началното и средно образование, където преподавателите се наричат „LEHRErin/er“
Изобщо освен да се разходиш май по красивите кампуси, нищо друго не научи ти в Германия.

На Запад университетите са средища на науката и тяната основна цел е познайте - да правят НАУКА, нови изследвания, ново знание да поемат. Студентите са важни като вид почва за тази наука, но инициативата си идва от теб. Не университетът ти губи 2-3 семестъра, а ти си си ги загубил, защото си пълнолетен и сам си взел решение да отидеш да учиш там без да си готов за това, така както и да останеш и да се шматкаш без да взимаш изпити. Преподаващите преподават само като допълнение, но основно се занимават с наука.

Затова и рейтингите са на база научни публикации, тяхното качество, Нобелови нагреди ако щеш.... не колко студента учат или не учат.
В Германия мисля, че системата е много справедлива. Дава се шанс почти на всеки да учи каквото иска и където иска. Дори за медицината са паднали много мизите за приемане. Идеята е да няма като при нас условия за корупция къде кой ще приемат или условия за изкривяване на системата с частни уроци за приемни изпити, който има пари влиза - който не, не, а и не зависи само от 1 изпит и 1 ден, а имаш поне 3 семестъра да се докажеш, но да - няма там учителки да седнат до теб и да те коткат какво и кога да учиш.

Субсидиите са за наука. Големите субсидии не са за студенти, а за наука и после идват субсидиите за студенти. Униата имат също „келепир“ да завършиш, защото те така ще имат субсидия за теб цели 4 -5 години, НО не могат да си позволят да хабят ресурс и име заради някой, който не знае как да учи самостоятелно. Не могат да си позволят да бълват дипломи и неподготвени хора като у нас, защото ще се случи същото - инфлация на висшето образование и пълно с висшисти, но бедно на специалисти.

Най-добрите университети искат бързо да се оттърват от неподходящите студенти, за да си вземат примерно Нобеловата награда или проекти от икономиката, с които могат да се справят. Става дума за огромни пари, които се взимат само ако правиш наука и имаш име.
За разлика от Великобритания, където накрая като студент излизаш с 90к. паунда дългове, в Германия ти дават шанс да учиш безплатно, но това значи, че трябва да се трудиш самостоятелно и никой няма да те бута само заради тлъстите такси, които НЕ плащаш.

Университетът във Франкфурт просто не е добър в сравнение с другите унита. Колко красив ти е кампосът няма отношение към качеството на науката, която правиш. Не се сърдете, които сте учили там - вижте рейтингите. Най-добри са унитата за ВСИЧКИ СПЕЦИАЛНОСТИ в Мюнхен като цяло. Има отделни специалости като право, които са по-добри в Хайделберг да кажем или в други специализирани унита, но за медицина, икономика, технически специалности е Мюнхен, хуманитарни който учи има повече добри университети, но и мислете какво ще работите след това. В Дрезден и Лайпцих пък са просто стари специалностите. Добри унита, но и да завършиш машиностроене не е голяма работа.
В Берлин е евтино следването и има чудесни унита FU; TUB, Хумболт. Просто там като цена/качество е най-добре в момента, а също има много интересни възможности за работа и живот сред интернационална среда, много Start up, англоговорящи хора.

Който обаче смени унито 1 път и вижда, че и във втория университет не става, ТОЙ ТРЯБВА да си събира директно багажа за България и да търси у нас ECTS сертифициран университет, за да си вземе изпитите с него. Завършете Бакалавър в нашата система, която е действително система, близо до средното - преподават ти като в училище, не се прави наука, а после отидете за Магистър някъде, където е платено и ще ви дадат диплома, за да вземат таксите. Великобритания е чудесен избор за такъв вид хора, но не само - дори в Германия, Швейцария, Холандия, Франция има частни универитети със съмнително , но пък гръмко име и с такава магистратура може би сте по-добре от съвсем без диплома.
И след това почва трудното... реалността е такава, че не дипломите работят, а хората. Работодателите вече не пасат трева и са се опарили, знаят кой ще им върши работа и кой не.
Моя близка завърши подобен университет във Великобритания, баща ѝ е богаташ и не си намери работа не само във Великобритания, но и в София. Сега работи за баща си, но и това е решение, защо не?
Който има пари за подобно образование, той има и връзките, парите, за да се реализира след това.
Тежко и горко на хората без пари, които излизат после с една смешна диплома и 90к паунда дълг. Успех

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: e327a9569f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Номер 8, аз имам немска диплома и за средно, и за висше образование и ниво С2 по немски, завършил съм Leistungsklasse на 91.НЕГ с максимален успех 1.0, най-висок в целия випуск, и такива като теб им викахме Scheiße (ако въобще разбираш думата), така наричаха самите германци в отдела хората с български дипломи, между другото- така че немският ми е матерен, драги! Ти не знаеш бъкел немски, щом не разбираш значенията на думата Lehre. Защо не прочетеш тая статия и не видиш как са използвали думата Lehre, а :
http://www.hof.uni-halle.de/publikation/wer-lehrt-warum-strukturen-und-akteure-der-akademischen-lehre-an-deutschen-hochschulen/

Какво пише в заглавието? "Akademische Lehre", и между другото, ако не понаучите немски поне на такова елементарно ниво, че да разбирате елементарните думички, които съм използвал в моя текст, тежко ви и горко в Германия-там рядко се съгласяват да говорят на английски, а за бакалавър на английски и дума да не става.

Номер 8, знам, че не ти се нравят истините, които говоря, а аз не си ги измислям-в Studis Online Forum германчетата неведнъж са обсъждали проблемите на немското висше образование, за които споменах, и не се задоволяват с общите приказки, на коита ти си повярвал и с които си изписал цял роман, зачети се малко тук ( ако можеш де, разбира се):
http://www.studis-online.de/Fragen-Brett/read.php?105,2156593

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: be2dea2354
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   8 - Къде видя немско-български? Човекът се изразява правилно и има речник, състоящ се от повече от 1000 думи. Защо си толкова нападателен?

 
  ...

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: cbd5a41b81
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   н. 9, не ти разбирам злобата, след като ти си пълен Отличник и за теб немските университети е трябвало да бъдат елементарни, просто игра. Не ти вярвам, че имаш висше в Германия, ако имаш ще да е FH. Човек с твоята нагласа не може да завърши там нормален университет, дори тези в Хамбург и Франкфурт, защото все пак и това са университети, не са детски градини.

Едно е в България с много частни уроци, мама и тати и много подпомагане от всякъде да бъде човек Отличник, друго е да отидеш някъде, където трябва да се справяш сам
Аз 6 г. живях в Германия и никой никога не чух да нарече някого в университета "Scheiße". В акадамичните среди като цяло такива думи не се използват, но във FH Франкфурт може и такъв да е тонът.
Мамини и татини обаче много видях, включително с връзкарски стипендии от България и едно момче, което уж беше взело еди какви си места на Олимпиади, а не можа 3 пъти да вземе изпит по Статистика! 3 пъти.
Опънало ти се е просто, защото не си свикнал да учиш сам и да се занимаваш научно с проблемите. И много немци го имат този проблем и затова увисват и пишат какво ли не по форумите.
Завършила съм с немски език, между другото. Немският ми е майчин език и имам и немска диплома Abitur, която защитих в Германия, не тук с 10 частни учителя.
В интернет иначе статии можеш да намериш по всеки проблем, по всяка тема.
Свобода на словото.
Отпадат не само 80% от българите, но и 50% от немците - тези хора не очаквай да пишат с мед и масло за немското висше образование, но факт - Германия е ТОП сред развитите страни точно заради образованито си. Те нямат никакви суровини на практика, защото днес въглищата не са важни.
20-25% висшисти имат само, но мислят най-новите неща в техниката, роботиката, в организацията на фирми и предприятия, немското право е основа за половината свят, в медицината са първи и всяка година взимат поне 1-2 Нобелови награди - сигурно заради „лошото“ Lehre както и да разбира човек тази дума.
Аз съм учила някои предмети и на английски, а и езикът на науката вече е английски, но това не прави разлика в методите на образование в Германия. Езикът не е някаква особена квалификация, а средство за комуникация. Дали ще учиш на английски, немски е все едно в Германия - принципът е същият. Не случайно немското образование ти отваря безброй, но има една малка подробност - лесно се влиза, дава ти се шанс, но от теб зависи дали ще завършиш или не.
Сърди се на себе си.
Хората няма да променят образователната си система заради някой като теб, който си мисли, че Земята се върти около него, само защото мама и тати са го карали да се чувства така. В РЖ не само в Германия, но и у нас човек накрая трябва да се справя сам.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: e327a9569f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 11, аз пък не ти вярвам, че си живяла и една година в Германия, щом нямаш представа какво означава дума като Lehre. Освен това: първо, у мен няма никаква злоба, смених тона само защото ти ме нападна изведнъж и без никаква причина, на всичко отгоре демонстрирайки неграмотността си по немски език. Явно ти си озлобена и те стяга мазолът някъде-образование ли, някакви женски работи ли-не знам и няма да гадая, както ти правиш, защото става много смешно. Не че ти влиза в работата, но моите "мама и тати" никога не са дали и една стотинка за моето образование, защото нямат тази възможност, а и са разведени. Не съм посетил нито един частен урок през живота си, в Германия учих с DAAD-Stipendium, която получих още в гимназията от Немския отдел, защото учителите ми знаеха, че имах способности, но нямах средства! Завършил съм икономика в Goethe Uni във Франкфурт, който между другото е един от най-елитните универитети в Германия, и едва ли има друг човек освен теб, който смята нещо друго! НО въпреки че съм завършил повече от успешно там, съм запазил способността си за критично мислене и не виждам с розови очила неща, които изобщо не са розови! Затова влязох най-добронамерено в тази тема и обясних на авторката някои неща от моите наблюдения, от опита на мои познати немци и чужденци, изучаващи инженерни науки в Дармщадт, Щутгарт и Карлсруе и сблъскали се с безумното "отсяване"-защото то е точно такова - и НЕ, за съжаление НЕ дават шанс на всеки да следва и да покаже знанията си, само симулират, че го правят, защото не е нормално например изпит по електротехника да представлява книжка от 30 страници и да е с продължителност 2 астрономически часа-такова нещо не го наричам шанс да покажеш знанията си, защото само да прочетеш внимателно условията, които често пъти са дълги колкото съчинение по немски, отнема 1 час. Често пъти ти взимат листовете, без дори да си дочел последните няколко задачи, въпреки че си бързал като луд през цялото време и знаеш целия материал в най-големи подробности и би могъл да ги решиш с удоволствие, ако имаше поне още 1 час. Това са еднакви наблюдения на немалко мои приятели. Такъв изпит не наричам ШАНС, не го наричам дори изпит, а състезания по бързо писане у нас се правят до 4 клас, но германците ги правят в "академичните среди", както им казва номерка 11... Ноооо нищо лично към нея-явно момичето има труден предменструален синдром, нейна работа, но бидейки джентълмен, няма да й отвърна повече и се оттеглям от темата. Приятна вечер на всички.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker